НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Янка Драганова, РЗИ-Варна: От години не сме имали случаи на болни от бруцелоза

Д-р Янка Драганова, РЗИ-Варна: От години не сме имали случаи на болни от бруцелоза

16 Октомври 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Варна. От години във Варна не са регистрирани случаи на хора, заболели от бруцелоза. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна началникът на отдела за надзор на заразните болести в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Янка Драганова. По думите й Агенцията по безопасност на храните добре контролира всички симптоми, характерна за бруцелозата по животните. Правят се и периодични изследвания. „Моят съвет е хранителните продукти като месо и млечни изделия да се подлагат на добра термична обработка“, обясни специалистът.
Тя допълни, че болестта се причинява най-често от бактерия от рода Бруцела. Тя е силно издръжлива във външна среда и се развива изключително добре в домашни животни – крави, овце, кози, свине, а също и в диви животни. Според д-р Драганова бактерии на бруцелоза се откриват в мляко, млечни продукти и месо, особено когато продуктите са купени от улични търговци рискът е особено голям. „Човек се заразява най-често при консумация на замърсени хранителни продукти и при недобра термична обработка. Много рядко става заразяването по контактно-битов път чрез кожа, лигавици, при стригането на овцете“, каза още д-р Драганова. Тя обясни също, че в човешкото тяло бактериите се размножават по лимфен път като в напреднали стадии проникват в черния дроб, далака и дори мозъка. Обикновено заразяването има инкубационен период от една до три седмици. Заболяването е придружено с втрисане, повишаване на телесната температура до 40 градуса. Характеризира се с изпотяване, главоболие, ставно-мускулни болки, увеличени лимфни възли, черен дроб и далак.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Цветан Христов, ОДБХ – Велико Търново: Човек може да се зарази с бруцелоза при недобра хигиена и контакт със заболяло животно

Д-р Цветан Христов, ОДБХ – Велико Търново: Човек може да се зарази с бруцелоза при недобра хигиена и контакт със заболяло животно

12 Октомври 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Човек може да се зарази с бруцелоза при недобра хигиена и при контакт със заболяло животно. Това коментира за Радио „Фокус“- Велико Търново д-р Цветан Христов от отдел „Здравеопазване на животните” в областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните във Велико Търново. Той уточни, че бруцелозата е заразно заболяване, от което боледуват най-вече животните, но опасност има и за хората. Коментарът му е по повод регистрирания случай в Кюстендилско на заразен с бактериалното заболяване ветеринарен лекар.
„Заразяването при животните става чрез изпражнения, секрети от пикочо половата система, при раждания от околоплодните течности, чрез поглъщането от други животни става тяхното заразяване. Болестта протича без смъртност, поне не съм чувал досега да има смъртен случай. Младите боледуват по-остро, което ще рече с температура, отказване от храна, забавяне на растежа. Възрастните животни боледуват хронично и в резултат се получава преминаване в т.нар. хронична форма на заболяването, при която обикновено бруцелите се локализират в пикочо половата система. При мъжките животни може да се наблюдава отичане на скроталната торба, при бременните женски, макар и не задължително – аборти“, обясни д-р Христов.
Той уточни, че при хората болестта протича както при младите животни – с вдигане на температура, отпадналост, отказ от храна. При бременните жени от 5 до 8 месец може да се наблюдава и аборт.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.