НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов инспектира ремонтите на Мулдавския манастир и обеща още 3 млн. лева за Пловдивската митрополия (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов инспектира ремонтите на Мулдавския манастир и обеща още 3 млн. лева за Пловдивската митрополия (ОБЗОР)

12 Октомври 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С близо 3 милиона лева правителството ще ремонтира Мулдавския манастир, пътя до него и Пловдивската семинария. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов. Той обясни, че още в сряда на Министерски съвет ще бъдат гласувани 600 000 лева за ремонта на Пловдивската семинария, а след това ще продължи ремонтът на крилата на Мулдавския манастир, ще се прекарва водопровод до него и ще се ремонтира пътя до там. По думите на премиера Пловдивската семинария, в която се учат 170 деца, трябва да стане почти толкова хубава както Софийската, ремонтът на която вече е приключил. Засега са изготвени два проекта за ремонт на Пловдивската семинария и при финансиране от държавата ремонтът ѝ може да започне. След това ще се ремонтират крилата на Мулдавския манастир, който е в много окаяно състояние сега. През 2010 година изгоря напълно източното крило на манастира и в момента там върви ремонт, след като държавата го финансира с 500 000 лева. Днес премиерът ревизира именно този ремонт, но обеща да бъде направен ремонт на целия манастир. Премиерът обеща Мулдавския манастир да стане също толкова приветлив като Троянския, след ремонта му. Ще бъдат запазени автентичността му и красотите му, датиращи от 1800-та година. „Всяка една стена тук е на около 200 години, има история в нея”, отбеляза премиерът. Всичките ремонти и реставрации ще бъдат съгласувани с Министерството на културата, тъй като манастирът е с културно-историческа стойност от национално значение.
Пловдивският митрополит Николай приветства министър-председателя Бойко Борисов и му благодари, от името на епархията и християнския народ за проявеното високо и родолюбиво християнско съзнание за подпомагане делото на православната църква.
Днес премиерът Бойко Борисов направи инспекция и на строителството на пътя Пловдив-Асеновград и остана доволен от извършеното досега. Пътят трябваше да бъде пуснат през април следващата година, но по всичко личи, че това ще се случи по-рано. В момента се изграждат локалните платна.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С близо 3 милиона лева правителството ще ремонтира Мулдавския манастир, пътя до него и Пловдивската семинария

Премиерът Бойко Борисов: С близо 3 милиона лева правителството ще ремонтира Мулдавския манастир, пътя до него и Пловдивската семинария

12 Октомври 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Асеновград. С близо 3 милиона лева правителството ще ремонтира Мулдавския манастир, пътя до него и Пловдивската семинария. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти по време на инспекцията на строителните дейности в манастира, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Той обясни, че още в сряда на Министерски съвет ще бъдат гласувани 600 000 лева за ремонта на Пловдивската семинария, а след това ще се продължи ремонта на крилата на Мулдавския манастир, ще се прекарва водопровод до него и ще се ремонтира пътя до там. „Каквото е поискал пловдивският владика, не съм му отказал”, каза Бойко Борисов, а митрополит Николай потвърди това.
По думите на премиера Пловдивската семинария, в която се учат 170 деца, трябва да стане почти толкова хубава както Софийската, ремонтът на която вече е приключил. Той е бил на стойност 2 400 000 лева. Този месец ремонтираната семинария в София ще бъде официално открита. Засега са изготвени два проекта за ремонт на Пловдивската семинария и при финансиране от държавата ремонтът и може да започне. След това ще се ремонтират крилата на Мулдавския манастир, който е в много окаяно положение сега. През 2010 година изгоря напълно изгоря източното крило на манастира и в момента там върви ремонт, след като държавата го финансира с 500 000 лева. Премиерът ревизира именно този ремонт, но обеща да бъде направен ремонт на целия манастир, да бъде прокаран водопровод до там, тъй като сега няма и да бъде ремонтиран пътя, който в момента е в много лошо състояние.
„Ще бъде изграден еднолентов път, с разширения”, каза Борисов. Премиерът обеща Мулдавския манастир да стане също толкова приветлив като Троянския, след ремонта. Да бъдат запазена автентичността му и красотите му, датиращи от 1800-та година. „Всяка една стена тук е на около 200 години, има история в нея”, отбеляза премиерът. Всичките ремонти и реставрации ще бъдат съгласувани с Министерството на културата, тъй като манастирът е с културно-историческа стойност от национално значение.
Министър-председателят отбеляза още, че НС единодушно подкрепи промени в Закона за вероизповеданията, което се прави за първи път у нас от десетилетия.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдивският митрополит Николай посрещна премиера Бойко Борисов в Мулдавския манастир "Св. Петка"

Пловдивският митрополит Николай посрещна премиера Бойко Борисов в Мулдавския манастир "Св. Петка"

12 Октомври 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай посрещна премиера Бойко Борисов в епархийския Мулдавски манастир "Преподобна Петка" край Асеновград, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Това става в навечерието на деня, когато Православната църква прославя особено почитаната от българите светица - 14 октомври.
Присъстваха още Негово преосвещенство Знеполски епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, и други духовници от епархията, при любезното домакинство на игуменията - майка Юлита. Сред светските лица, дошли да да посрещнат премиера бяха областният управител Здравко Димитров, командирът на 68-ма бригада Специални сили бриг. ген. Явор Матеев и др.
Посещението стана по повод възстановяването с пари от държавата на част от манастирските сгради, изгорели преди годиини при пожар. За целта държавата е отпуснала половин милион лева, за което митрополит Николай лично благодари на министър-председателя. Никола Петков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.