НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министерството на здравеопазването отпуска 5 млн. лв. за обновяване на хемодиализната мрежа в страната

Министерството на здравеопазването отпуска 5 млн. лв. за обновяване на хемодиализната мрежа в страната

10 Октомври 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Основният приоритет при разпределението на средствата, които Министерството на здравеопазването получи с Постановление на Министерския съвет в края на септември, е обновяването на хемодиализната мрежа в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От 8.1 млн. лв., които правителството отпусна, здравното министерство предоставя на 29 държавни лечебни заведения близо 5 млн. лв. за ремонт и закупуване на хемодиализна техника и оборудване. Със средствата ще бъдат ремонтирани хемодиализни отделения и ще бъдат закупени хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи.
Разпределението на средствата е съобразено с отправените от болниците искания за инвестиции в ремонти и преоборудване на хемодиализни структури на многопрофилни лечебни заведения на територията на градовете: Сливен, Пазарджик, Перник, Хасково, Шумен, Габрово, Видин, Търговище, Варна, Русе, Кюстендил, Враца, Ловеч, Разград, Ямбол, Кърджали, Бургас, Велико Търново, Смолян, Стара Загора, Силистра, Благоевград, Добрич, Монтана Пловдив и София.
С другите близо 3 млн. лв. ще бъдат осъществени ремонтни дейности и ще бъде закупена апаратура, съгласно приоритетните искания, постъпили в Министерството на здравеопазването от лечебните заведения.
В момента тече процедура по подготовка и обявяване на обществени поръчки, съответно сключване на договори, на чието основание средствата да бъдат отпуснати на лечебните заведения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Центърът по хемодиализа във видинската болница ще заработи при нормален режим

Центърът по хемодиализа във видинската болница ще заработи при нормален режим

9 Октомври 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Видин. Диализната структура на МБАЛ „Св. Петка” във Видин ще заработи при нормален режим. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Към 14.30 часа ремонтните дейности по водоочистващата система в отделението по нефрология болницата са приключили. Направени са всички задължителни тестове и дезинфекция на системата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Центърът по хемодиализа във видинската болница ще заработи при нормален режим от 9 октомври

Центърът по хемодиализа във видинската болница ще заработи при нормален режим от 9 октомври

8 Октомври 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Видин. Диализната структура на МБАЛ „Св. Петка” във Видин ще заработи при нормален режим от 9 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Към 14.30 часа ремонтните дейности по водоочистващата система в отделението по нефрология болницата са приключили. Направени са всички задължителни тестове и дезинфекция на системата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се Центърът по хемодиализа във видинската болница да възстанови работата си

Очаква се Центърът по хемодиализа във видинската болница да възстанови работата си

8 Октомври 2018 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Видин. Очаква се Центърът по хемодиализа във видинската болница да възстанови работата си, след като от четвъртък процедурите спряха заради авариен ремонт и всички пациенти бяха пренасочени към Монтана. Месец по-рано пациенти и техни близки алармираха здравното министерство, както и ръководството на болницата и омбудсмана за нарушени медицински стандарти в отделението. Очакват се и резултатите от проверка, която министър Кирил Ананиев разпореди заради смъртта на пациент в отделението.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Болницата във Видин се опитва да прехвърли отговорността за смъртния случай на починалия пациент

Омбудсманът Мая Манолова: Болницата във Видин се опитва да прехвърли отговорността за смъртния случай на починалия пациент

6 Октомври 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. В резултат на ненаправена хемодиализа във Видин, един човек е починал. Най-грозното е опитът на хората от болницата да прехвърлят отговорността на починалия. Мъжът не е пропускал диализа, имал е семейство, той е бил отговорен към себе си. Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването „Тази събота” по бТВ. „Имах множество жалби през последните месеци. Написала съм много препоръки, водила съм разговори. Хората се оплакват, че апаратите са стари, битовите условия са мизерни”, коментира омбудсманът. По думите ѝ хората, които подавали жалби, били заплашвани.
„Оказа се, че във Видин има друг диализен център, който е подал документи за лиценз, но министерството не е произнесло в необходимия срок”, допълни още Манолова.
По думите ѝ в първите дни на аварията от болницата не били осигурили транспорт за болните до съседните градове. „Ако във Видин имаше алтернатива, нямаше да се стигне до тази ситуация. В момента има и друг човек в много тежко състояние”, каза още омбудсманът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Центърът по хемодиализа във Видин спира работа до 8 октомври заради развален апарат (ОБЗОР)

Центърът по хемодиализа във Видин спира работа до 8 октомври заради развален апарат (ОБЗОР)

4 Октомври 2018 | 20:35 | Агенция "Фокус"
София. Центърът по хемодиализа в болницата за активно лечение „Св. Петка“ във Видин ще спре напълно работа до 8 октомври. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Цветан Василев. Центърът работеше на авариен режим от понеделник, след като апаратът за хемодиализа се повреди, а за ремонтът му е необходима част, която трябва да бъде доставена от Германия в близките дни. „Пациентите, които се диализират в нашия център, са 44. До понеделник сутринта тези хора ще бъдат диализирани в Монтана“, каза д-р Василев.
Министърът на здравопазването Кирил Ананиев разпореди незабавна проверка в центъра от Изпълнителна агенция „Медицински одит“. „Агенцията е там и заедно с нея са и нашите районни здравни инспекции и каси. В момента тече много сериозна проверка. Имам много подробна информация, която ми е предоставена от директора на болницата, но когато получа резултатите от моите органи, които съм изпратил, ще кажа цялата истина“, обясни Ананиев.
Той посочи, че допреди дни хемодиализата в болницата си е работила съвсем нормално. „Даже за хората, които препратихме от Видин в Монтана и попаднаха в частния център, от ръководството ми е казано, че са гледани както трябва“, каза още министърът. В близките дни Министерството на здравеопазването ще предостави 180 хил. лв. на болницата във Видин за закупуване на хемодиализни апарати, легла и водоочистваща система. Средствата са осигурени от Министерския съвет в края на септември т.г. „Основното им разпределение е за провеждане политиката в хемодиализата. Това е основен приоритет, защото знаем, че хемодиализата не е на добро равнище в страната. Имаме сигнали за подобни проблеми и в други болници и сме предложили увеличение на парите за тях. Над 2,5 млн. лв. за тази година са предвидени за хемодиализа", каза още здравният министър.
Омбудсманът Мая Манолова посети центъра във Видин, където разговаря с пациенти и техните близки. Тя бе категорична, че отделението има нужда от спешна инвестиция, от спешни пари, тъй като апаратите са с отдавна изтекли работочасове - над 30 000, и отдавна амортизирани. „За 14 апарата, колкото са в отделението, тези 180 000 лева, предвидени от здравното министерство, категорично няма да стигнат“, посочи омбудсманът.
Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който също бе в крайдунавския град информира, че до неделя ще бъде доставена нова част за повредената апаратура, а дотогава ще бъде осигурен транспорт за пациентите, нуждаещи се от хемодиализа до болницата в Монтана. Предстои до няколко дни да излязат резултатите от проверките.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Над 2,5 млн. лв. сме предвидили за хемодиализа тази година

Министър Кирил Ананиев: Над 2,5 млн. лв. сме предвидили за хемодиализа тази година

4 Октомври 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. Над 2,5 млн. лв. сме предвидили за хемодиализа тази година. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка със случая във видинската болница, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Както предварително ви информирахме, незабавно изпратих проверка от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ – тя е там и заедно с нея са и нашите районни здравни инспекции и каси. В момента тече много сериозна проверка. Имам много подробна информация, която ми е предоставена от директора на болницата, но когато получа резултатите от моите органи, които съм изпратил, ще кажа цялата истина“, обясни Ананиев.
Той посочи, че до петък хемодиализата в болницата си е работила съвсем нормално. „Даже за хората, които препратихме от Видин в Монтана и попаднаха в частния център, от ръководството ми е казано, че тези хора са гледани както трябва“, каза още министърът. Ананиев обясни, че парите, предвидени за видинската болница, са дадени септември. „Основното им разпределение е за провеждане политиката в хемодиализата – за купуване на уреди, за легла, за столове и др. Това е основен приоритет, защото знаем, че хемодиализата не е на добро равнище в страната. Имаме сигнали за подобни проблеми и в други болници и сме предложили увеличение на парите за тях. Над 2,5 млн. лв. за тази година са предвидени за хемодиализа", каза още здравният министър.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Центърът по хемодиализа във Видин спира работа до 8 октомври

Центърът по хемодиализа във Видин спира работа до 8 октомври

4 Октомври 2018 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Видин. Центърът по хемодиализа в болницата за активно лечение „Св. Петка“ във Видин ще спре напълно работа до понеделник, 8 октомври. Това съобщи директорът на болницата д-р Цветан Василев в предаването „Преди всички“ по БНР. Досега центърът работеше на авариен режим заради повреда след ВиК авария. По думите на д-р Василев тя трябва да бъде отстранена до понеделник.
„Пациентите, които се диализират в нашия център, са 44. От днес на обяд до понеделник сутринта тези хора ще бъдат диализирани в Монтана“, каза д-р Василев.
Изпълнителният директор на МБАЛ-Монтанта д-р Тодор Тодоров увери, че всички пациенти на хемодиализа от Видин ще бъдат приети за лечение. „Ние имаме възможност да поемем тези пациенти. В Монтана нашата болница има една диализа, има отделно частен диализен център, така че пациентите са разпределни между двете заведения“, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова настоява за медицински одит и проверка от всички отговорни институции в Центъра по хемодиализа във Видин

Омбудсманът Мая Манолова настоява за медицински одит и проверка от всички отговорни институции в Центъра по хемодиализа във Видин

3 Октомври 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Видин. Вчера при мен в приемната ми в София дойдоха диализно болни пациенти от Видин, както и близки на пациенти, които са на диализа. Те бяха изключително разтревожени от аварията, от проблема с апаратурата. Освен, че вчера написах поредната препоръка, се свързах и с ръководството на Министерството на здравеопазването, разговарях със заместник-министър Начева, като я помолих да се вземат спешни мерки за ситуацията тук. Това каза омбудсманът Мая Манолова, която посети на място Центъра за хемодиализа във Видин, след като бе алармирана по телефона днес, че един човек е починал, а друг е в кома, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
Центърът по хемодиализа във Видин работи на авариен режим от понеделник, след като апаратът се повреди, а за ремонтът му е необходима част, която трябва да бъде доставена от Германия в близките дни.
„Тъй като става дума за човешки живот, като омбудсман аз отговарям не просто за правата на гражданите в здравеопазването, но и в случаите, в които има лоша администрация. Въпреки многократните препоръки до здравното министерство, за съжаление се стигна до тази ситуация“, допълни омбудсманът.
Тя бе категорична, че отделението има нужда от спешна инвестиция, от спешни пари, тъй като апаратите са с отдавна изтекли работочасове, над 30 000, отдавна амортизирани и дебело подчерта, че тези 180 000 лева, които министър Ананиев я информирал, че ще бъдат отпуснати, няма да стигнат до никъде.
„За 14 апарата, колкото са в отделението, 180 000 лева категорично няма да стигнат“, посочи омбудсманът.
Манолова обърна внимание и на друг проблем – административното задържане на алтернативен диализен център във Видин.
„Той е следвало да получи или да му бъде отказан лиценз до средата на месец септември, но нито едно от двете не се е случило. Болните не се интересуват от това дали един център е общински, държавен или частен, те искат лечение, което е животоспасяващо, което да им даде шанс и което да им даде качество“, подчерта още Манолова.
Тя ще настоява за медицински одит и за проверка от всички отговорни институции защо се е стигнало до кризисната ситуация във Видин.
Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който също бе в крайдунавския град информира, че до неделя ще бъде доставена нова част за повредената апаратура, а дотогава ще бъде осигурен транспорт за пациентите, нуждаещи се от хемодиализа до болницата в Монтана.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев разпореди незабавна проверка в центъра по хемодиализа във Видин

Министър Кирил Ананиев разпореди незабавна проверка в центъра по хемодиализа във Видин

3 Октомври 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Видин. Министър Кирил Ананиев разпореди незабавна проверка в центъра по хемодиализа във Видин. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пътува за Видин, за да провери на място каква е ситуацията.
Създадена е организация пациентите от Видин да бъдат транспортирани безплатно до лечебните заведения в Монтана и Лом.
В близките дни Министерството на здравеопазването ще предостави 180 хил. лв. на болницата във Видин за закупуване на хемодиализни апарати, легла и водоочистваща система. Средствата са осигурени от Министерския съвет в края на септември т.г.
По информация на директора на лечебното заведение във Видин аварията в центъра по хемодиализа ще бъде отстранена до края на седмицата и от понеделник апаратът ще работи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова пътува към Видин заради жалби от граждани за развален апарат за хемодиализа в местната болница

Омбудсманът Мая Манолова пътува към Видин заради жалби от граждани за развален апарат за хемодиализа в местната болница

3 Октомври 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова пътува към Видин след спешен сигнал от болни на хемодиализа. В институцията постъпиха жалби от граждани, в които я сезират с искане за съдействие във връзка с разваления апарат за хемодиализа в местната болница. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.