НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Трудът на учените е също толкова важен, колкото и този на учителите, затова трябва да бъде адекватно финансиран

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Трудът на учените е също толкова важен, колкото и този на учителите, затова трябва да бъде адекватно финансиран

12 Октомври 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. Трудът на учените е също толкова важен, колкото и този на учителите, затова трябва да бъде адекватно финансиран. Това каза председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски в интервю за Агенция „Фокус“ по повод навършването на 149 години от създаването на БАН.
Акад. Юлиан Ревалски коментира, че част от най-големите предизвикателства, които стоят пред БАН, са повишаването на качеството на научната дейност и адекватното ѝ финансиране. „Защото науката е една, няма национални науки, така че ние се сравняваме с всички учени в света. Т.е. едно от предизвикателствата е да запазим нашите високи позиции, които в момента имаме, и да ги подобрим. Друго предизвикателство, което стои в национален мащаб, е това да убедим институциите, че трудът на учения е високо ефективен и е изключително важен за развитието на една държава. Защото като че ли все още в обществото и в институциите битува мнението, че учените може би не са чак толкова важни и техният труд не е чак толкова добре измерим. И поради тази причина имаме проблеми и с финансирането. Така че едно от предизвикателствата е да убедим, че този труд е много важен – толкова важен, колкото и на учителите и на други уважавани слоеве в нашето общество, и той трябва да бъде адекватно финансиран. Това е едно съществено предизвикателство, защото ако то не се подобри, ние ще губим все повече и повече нашите учени“, каза акад. Ревалски.
Той обясни, че в България науката се финансира на принципите, които съществуват и в други страни, само че въпросът е в това какъв е размерът. „Има една част, която идва като бюджетна субсидия от страна на националния бюджет. А от друга страна, има т. нар. проектна дейност, която институтите на БАН извършват с голяма активност. Нека само да кажа, че около 40% от нашия глобален бюджет идва по линия на различни проекти и различни договори, които правим. Тоест, принципите са подобни на други страни. Проблемът е в отношението и в това какви средства се отделят от държавата за институционално финансиране – то не е голямо, но съгласно приетата стратегия от миналата година, трябва да се увеличи и ние очакваме това“, каза още акад. Ревалски и обясни, че като говори за науката има предвид не само БАН, а науката като цяло в България.
„Очакваме много по-сериозно увеличение на институционалното финансиране, за да може да се доближим до това, което другите европейски страни правят, и до това, което е записано в нормативни документи на ЕС. Целта беше към 2020 г. да се достигне до 1,5% финансиране на науката от държавния бюджет, но сме твърде далече от това число. Така че в това отношение институциите също трябва да поемат своята отговорност. А пък учените, от друга страна, ще трябва да търсим и проектно финансиране, което и сега правим“, обясни акад. Ревалски.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАН отбелязва 149 години от основаването си

БАН отбелязва 149 години от основаването си

12 Октомври 2018 | 07:53 | Агенция "Фокус"
София. Тържествено събрание по случай 149 години от създаването на Българската академия на науките и 180 години от рождението на проф. Марин Дринов ще се проведе от 11.00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (Голям салон, ул. „15-ти ноември” №1). Основният доклад на тема „Проф. Марин Дринов – ученият и неговият личен свят“ ще изнесе гл. ас. д-р Димитър Христов от Института за исторически изследвания на БАН. Това съобщиха от пресцентъра на БАН.
Марин Дринов (1838–1906) е основател и председател на Българското книжовно дружество (БКД). Действителен член (1869 г.) и председател на БКД в Браила (1869–1878 г.) и в София (1878–1882/1884–1898 г.). Става вицегубернатор на София и участва във Временното руско управление в страната.
По повод 180 години от рождението на проф. Марин Дринов в 12.30 часа в централното фоайе на Българската академия на науките ще бъде открита изложба, организирана от Научния архив на БАН. Експозицията разкрива основните моменти от живота и дейността на проф. Марин Дринов, както и неговата значимост като основоположник в различни сфери от българската история и наука.
Също така по време на тържеството ще бъде представена дигиталната колекция „Книжовното наследство на Марин Дринов в Централна библиотека на БАН“, която включва публикации на проф. Марин Дринов, списания като „Периодическо списание на БКД“, „Училищен преглед“ и други документи, носещи неговия подпис, които са притежание на Централна библиотека на БАН. Някои от тях ще бъдат показани и като част от постерната изложба във фоайето.
Проф. Марин Дринов е първият български историк, достигнал най-високите нива в професионалния си път. Неговите проучвания са посветени на важни въпроси от българската история: участието на славяните и прабългарите в генезиса на българската народност; историята на Българската църква във връзка с разрешаването на българо-гръцкия църковен спор; теми от Българското възраждане; делото на Светите братя Кирил и Методий и делото на патриарх Евтимий Търновски. Трудовете му имат принос в развитието на византинистиката, историята на балканските народи, етнографията, езикознанието, литературознанието и фолклористиката.
Българската академия на науките е съорганизатор на тържественото честване по повод 180 години от рождението на проф. Марин Дринов, което ще се проведе в родния му град Панагюрище от 18 до 21 октомври.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.