НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Комисията за конфликта между Руската и Украинската църква към Светия Синод ще заседава в Троянския манастир

Комисията за конфликта между Руската и Украинската църква към Светия Синод ще заседава в Троянския манастир

5 Ноември 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Троян. Комисията за конфликта между Руската и Украинската църква към Светия Синод ще заседава в Троянския манастир. Това съобщи за Агенция „Фокус“ говорителят на Светия Синод Николай Георгиев. Заседанието ще започне по обяд в присъствието на Негово светейшество Българския патриарх Неофит. Членове на комисията са само митрополити. „Те ще прегледат всички документи и становища и ще ги представят на събрание в пълен състав на Светия Синод, когато са готови. Документите са от над 300 години. Процесът ще бъде много дълъг, защото някои документи ще трябва да бъдат преведени официално“, обясни още Николай Георгиев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков: Няма необходимата реакция от източноправославните църкви включително и от българската по повод подписаното споразумение между Украйна и Вселенската патриаршия

Д-р Борислав Цеков: Няма необходимата реакция от източноправославните църкви включително и от българската по повод подписаното споразумение между Украйна и Вселенската патриаршия

5 Ноември 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. Няма необходимата реакция от източноправославните църкви включително и от българската, което не е добър знак. Това каза в интервю за сутрешният блок „Добро утро България“ на „Радио „Фокус“, Борислав Цеков, преподавател по църковно право, по повод подписаното споразумение между Украйна и Вселенската патриаршия. Той добави, че това може да доведе до нарушаване на каноничното право и създаване на върховенство на Вселенския патриарх. „Едноличните и едностранни действия на патриарх Вартоломей подменят църковния ред. От тук на сетне ако това бъде възприето мълчаливо или предпазливо от всички останали местни църкви това означава, че православната църква на практика признава наличието на един източен папа. Тогава изконният принцип пръв между равни, която исторически се нарича Константинопол, ще се превърне в пръв по власт и ще има господство на Константинополският патриарх над останалите православни църкви“, поясни Борислав Цеков. Той добави още, че това може да отвори кутията на „Пандора“, защото след Украйна следва казуса Македония и начинът, по който ще се реши украинският казус ще предопредели и решаването на македонския. Той поясни, че това от своя страна отваря въпроса, ще допусне ли българската православна църква поредното ограбване на нашата национална и църковна история от страна на политическите и църковни среди в Скопие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светият синод ще проведе извънредно заседание по въпроса за свикване на Всеправославен събор заради украинската църква

Светият синод ще проведе извънредно заседание по въпроса за свикване на Всеправославен събор заради украинската църква

5 Ноември 2018 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. Светият синод на Българската православна църква ще проведе извънредно заседание по въпроса за свикване на Всеправославен събор за предоставяне автокефалия на украинската църква.
На заседанието ще се реши дали митрополитите да подкрепят предложението на руския патриарх Кирил за свикване на Всеправославен събор за решаване на възникналите в православната църква противоречия, или ще излязат със собствена позиция.
През октомври цариградският патриарх Вартоломей I се съгласи да признае независимостта на украинската православна църква от Московската патриаршия. Няколко дни по-късно Московската патриаршия преши да прекъсне всякакво общение с Цариградската патриаршия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РПЦ: Подписването на споразумението в Истанбул не означава създаване на автокефална Украинска православна църква

РПЦ: Подписването на споразумението в Истанбул не означава създаване на автокефална Украинска православна църква

3 Ноември 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Споразумението за сътрудничество, подписано от президента Петро Порошенко и патриарх Вартоломей, не означава създаването на "обединена местна църква", отбелязва Московската патриаршия, цитирана от Интерфакс.
"Споразумението между държавата Украйна и Константинополската патриаршия не означава създаването на украинската църква. Засега няма какво да коментираме", пише в социалната мрежа „Телеграм“ в събота Владимир Легойда, ръководител на Синодалната служба за връзки между църквата и обществото и медиите.
Според него "всички тези " конкордати " на украинското правителство с Вселенската патрирашия, наричана от Легойда „Фенер“ по името на квартала, в който се намира патриаршията в Истанбул, не променят нищо за милионите вярващи в Украйна".
Президентът на Украйна Петро Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей след срещата в Истанбул подписаха споразумение за сътрудничество между Украйна и Константинополската патриаршия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Вселенският патриарх самолично ще връчи томоса за автокефалията на избрания за предстоятел на УПЦ

УНИАН (Украйна): Вселенският патриарх самолично ще връчи томоса за автокефалията на избрания за предстоятел на УПЦ

3 Ноември 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенският патриарх Вартоломей самолично ще връчи томоса за автокефалията на избрания за предстоятел на Украинската православна църква, предава УНИАН.
Това се посочва в споразумението за сътрудничество между Украйна и Вселенската константинополска патриаршия, което беше подписано днес в Истанбул от президента на Украйна Петро Порошенко и Вселенския патриарх Вартоломей.
"Това е споразумение за сътрудничество в създаването на независима православна църква в Украйна. Вселенският патриарх предоставя Томос, признавайки независимостта на украинската църква, и го връчва на избрания на Архиерейския съвет предстоятел ", се казва в съобщението на пресслужбата на украинския президент.
Споразумението също така гласи, че в столицата ще бъде регистрирана мисията на Вселенската патриаршия, която всъщност ще бъде посолство в Киев и ще улесни отношенията на независимата украинска църква с Вселенската патриаршия.
"Това е Ставропигия (Представителство), чието откриване е предвидено от същото решение на Синода на Вселенската патриаршия", обясни пресслужбата.
Отбелязва се, че Ставропигията по никакъв начин не ограничава правата на поместната православна църква в Украйна, нейната независимост - тя ще има равни права с други поместни православни църкви. Също така е посочено, че Вселенската патриаршия ще съдейства за подготовката и провеждането на съвета, в който ще бъде избран примас и ще бъде връчен томос за автокефалия.
Освен това се отбелязва, че ръководителят на украинската държава нарече днешния ден "исторически" за създаването на независима Украинска автокефална православна църква. "Днес е исторически ден. Това е исторически ден, чието начало е положено с деня на възстановяването на украинската независимост, откогато украинците са се молели на Господ да им изпрати независима, автокефална, единна местна украинска православна църква ", каза президентът.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петро Порошенко: Подписаното споразумение завършва процеса по предоставяне на томос по всички канони на православието

Петро Порошенко: Подписаното споразумение завършва процеса по предоставяне на томос по всички канони на православието

3 Ноември 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Подписаното споразумение завършва процеса по предоставяне на томос по всички канони на православието, заяви украинският президент Петро Порошенко след срещата си с Вселенския патриарх Вартоломей, на която бе подписано споразумение за създаване на единна Украинска православна църква, предава РИА Новости.
Властите в Киев очакват да получат томоса за автокефалията преди края на годината, но Вселенската патриаршия може да го предостави само на главата на "обединената" църква, която православните църкви в Украйна трябва да избират в "обединяващия съвет". Датата за това събитие все още не е определена, но каноничната украинска православна църква-Московски патриархат заяви, че няма да участва в него.
Синодът на Руската православна църква разглежда действията на Константинопол като разделение и обявява прекъсването на евхаристийското общение с него в цялата канонична територия, включително Украйна и Беларус. Според Митрополит Иларион Константинопол е загубил правото да бъде наричан координиращ център на православието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Киевския патриархат  е поискал Върховната Рада да приеме закон за единна православна църква в Украйна

УНИАН (Украйна): Киевския патриархат е поискал Върховната Рада да приеме закон за единна православна църква в Украйна

3 Ноември 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Киев. Киевския патриархат е поискал Върховната Рада да приеме закон за единна православна църква в Украйна и да промени името на Украинската православна църква (Московски патриархат) в Руска православна църква в Украйна, предава украинската агенция УНИАН.
"Какво искаме ние? В Украйна има една украинска православна църква и Руската православна църква да не се крие под името украинска, тъй като е по същество руска и затова ще поискаме от Върховната Рада да приеме закон, че Украйна има една Украинската православна църква и втората православна църква трябва да се наричат руска църква. Освен това те провеждат службите на църковнославянски, но проповядват на руски език, защитават руските интереси на изток ", отбеляза примасът на Украинската православна църква - Киевски патриархат. Тогава обединената украинска църква ще бъде наречена "Украинска православна църква". Името ще бъде " Украинската православна църква ". Второто име ще бъде "Киевски патриархат", каза Филарет.
Патриарх Филарет също така заяви, че в близко бъдеще ще се проведе обединителен Архиерейски събор, за да се създаде единна Украинска поместна църква.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украинският президент и Вселенският патриарх подписаха споразумение за създаване на Украинска автокефална църква

ТАСС: Украинският президент и Вселенският патриарх подписаха споразумение за създаване на Украинска автокефална църква

3 Ноември 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Украинският президент Петро Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за създаване на Украинска автокефална църква, предава TACC.
Церемонията по подписването се е състояла в резиденцията на патриарха в истанбулския квартал Фенер.
"Днес е исторически ден. Украинците се молеха на Господ да им изпрати единна православна автокефална църква", каза Порошенко след подписването.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украинските разколници се изпокараха

РИА Новости: Украинските разколници се изпокараха

18 Октомври 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Москва. Едва Константинопол призна украинските разколници и те успяха да се изпокарат. Неканоническата Украинска апостолска автокефална църква (УАПЦ) обвини главата на разколническия „Киевски патриархат“ Филарет в нежелание за постигнае на компромис. Изглежда, проектът за независима църква е на ръба да се провали и затова има редица сериозни причини, коментира РИА Новости. Материалът е представен без редакторска намеса.

„Отнеха ни храма!“

„Нека нашите врагове да знаят, че ние ще победим и тук и ще направим единна украинска православна църква начело с „Киевския патриарх“. Все пак има много, които си мислят, че, може би, не патриарх, а митрополит (ще бъде начело – бел. РИА). Не!... НЕ!“ – тук лидерът на разколниците Филарет насочи нагоре пръст. И 15-хилядната тълпа, събрала се на 14 октомври с жълто-сини знамена на Софийския площад му изръкопляска.
Малко зад Филарет стоеше главата на още една неканоническа структура – Украинската автокефална православна църква (УАПЦ) – „митрополит“ Макарий. Неговият бъдещ събрат по „независима църква“ говореше и говореше, дори по-дълго от президента Порошенко, а телевизионните камери показаха явно недоволното лице на главата на УАПЦ.
Между лидерите на разколниците даже се проведе неприятен разговор, за който няколко дни по-късно Макарий не издържа и разказа на журналистите. Със създаването на „единна поместна църква“ има големи проблеми. И това стана ясно още там – на Софийския площад.
„Когато се срещнахме (на 14 октомври), патриархът ми каза, че трябва бързо да свикаме събор. Казах му: „Устройваме събори, а нямаме устав“. „Аз имам устав“. „Аз също, но от двата устава трябва да направим един устав“. А той ми отговори: „Не, ще бъде моят устав“. Повтаря се 2015-а година“, оплака се Макарий в интервю пред украинския телевизионен канал Zik.
По този начин всъщност той призна: проектът за „украинска автокефалия“ е обречен на провал. И ето защо.
На първо място, за получаването на дългоочаквания томос (документ за автокефалия), украинските разколници трябва да се слеят в една структура – именно заради това патриарх Вартоломей легализира цялото духовенство, както на „Киевската патриаршия“, така и на УАПЦ. Въпреки че първоначално е ставало въпрос за създаване на структура, подчинена на Константинопол, от нула: именно затова в Киев са изпратени екзарси. Но къде да служат? Константинополската православна църква (КПЦ) няма недвижима собственост в украйна. Възможно е това да е бил един от аргументите за „помилването“ на разколниците, въпреки че право да направи това има единствено Руската православна църква (РПЦ).
Второ, сигурно е, че на „обединителния събор“ на УАПЦ и „Киевската патриаршия“ трябва да бъде измислено име за новата структура и да бъде приет нейния устав. Това е необходимо за официална регистрация в държавата.
След това тя ще стане част от КП (Вартоломей реши да открие представителство в Киев, наистина, все още не е решил къде именно да е то) и държавата ще даде за ползване на новата църква един или няколко храма. Петро Порошенко вече обеща на КПЦ Андреевския храм, който в момента се смята за главна катедрала на УАПЦ. И на Макарий това не му харесва.
„Поставих въпрос пред президента – ние предаваме единствения си катедрален храм, а не трябва ли да получим нещо в замяна. Ще видим дали ще стане така“, не особено дружелюбно заяви той.
Трето, лидерите на разколниците не могат да се договорят помежду си далеч за първи път. Макарий неслучайно си спомни за 2015 година: още тогава УАПЦ и „Киевската патриаршия“ имаха намерение да се обединят в... „единна поместна украинска църква“, да проведат „обединителен събор“, на него да изберат „предстоятел“ и след това да помолят патриарх Вартоломей за автокефалия. Но не се получи – Макарий обвини Филарет в неуважение и „нежелание да се постигне компромис“. Едно към едно същият сценарий се разигра и през 2005-а и в началото на 90-те години.

Митрополит фантом

Масло в огъня добавя и явното желание на Филарет да оглави новата структура. Това прозвуча и в неговата реч на Софийския площад.
„Цяла Украйна участваше в процеса по даряването на автокефалия... Но неговото начло бе пложено от нас на събора от 1-3 ноември 1991 година“, заяви „патриархът“.
За какво говори той? Действително тогава архиерейски събор на каноничната УПЦ прие обръщение към РПЦ с молба да дари на Украинската църква автокефалия, независимо че към този момент тя вече имаше пълна административна и финансова независимост от Московската патриаршия, намирайки се само в номинално под нейната юрисдикция.
Но Филарет, който тогава е митрополит на Киев и цяла Украйна, но желае именно да стане патриарх, реши да отиде по-далеч и чрез заплахи и шантаж застави участниците в събора да се подпишат под призива към Москва. Само след няколко месеца на архиерейски събор на РПЦ украинските епископи оттеглиха своите подписи, а самият Филарет се разкая за извършеното пред кръста и се закле пред Евангелието, че ще подаде оставка. Въпреки това, след завръщането си в Киев, той наруши клетвата и призова паството на УПЦ в своята „автокефална църква“.
„Миряните не очакваха нещо подобно от него. Той до 1991 година всячески показваше, че е против автокефалия, а изведнъж рязко промени мнението си. Разбира се, те не го приеха и останаха верни на каноничната Църква“, припомня прессекретарят на УПЦ Василий Анисимов.
През май 1992 година архиерейският събор на УПЦ свали Филарет от поста предстоятел, а през юни РПЦ го лиши от сана на свещенослужител. И тогава вече простия монах Филарет самоволно създаде „Киевската патриаршия“. През 1995 година той се провъзгласи за „патриарх на Киев и цялата Русия-Украйна“ А две години по-късно за „нежелание да се разкае“ и продължаване на разколническата дейност РПЦ го предаде на анатема. Между другото, всички останали поместни православни църкви, включително Константинополската, се съгласиха с неговото отлъчване.
И ето, че 11 години по-късно КП възстанови Филарет „в същия сан“ – т.е. в сан митрополит.
„Тук, мисля си, Константинопол се е опитал да постави спънка пред Филарет: той бе приет фактически като митрополит в покой (в пенсия). Константинополският митрополит Йов (Геча) в едно от интервютата си се изпусна за това. В този смисъл Филарет за Константинопол е абстрактна фигура без неговата „Киевска патриаршия““, смята църковният историк Владислав Петрушко.
Самият Филарет, едва узнал за решението на синода на КПЦ, публично заяви: „Бях, съм и ще бъда патриарх!“ – А след това потвърди намерението си в онзи разговор с Макарий.
„А с какъв статут, какъв модел? Когато попитах дали ще бъде митрополия или патриаршия, той (Филарет) със злоба заяви, че няма да бъде митрополия, а патриаршия“, призна главата на УАПЦ.
Ситуацията е безизходна: Константинопол, както изглежда, иска да остави Филарет зад борда на новата религиозна структура в Украйна, а той упорито се налага като неин лидер. И то в не по-нисък сан от патриарх, което едва ли е осъществимо.
„Статутът на древните патриаршии (Константинополската, Александрийската, Антиохийската и Ерусалимската) е закрепен на Вселенския събор в Халкидон през 451 година. В последващите случаи предоставянето на патриаршеско достойнство е съпровождано от съборни актове. Конкретно, Московската патриаршия на Йов е потвърдена на събора в Константинопол 1590 – 1593 година. Даже ако КПЦ предостави автокефалия на някаква новообразувана „единна поместна украинска църква“ то това не означава автоматично присвояването на статут на патриаршия. За това е нужно решение на събор, включително с участието на Руската църква“, поясни Петрушко.
Впрочем, според неговото мнение, в момента е трудно да се предвиди как ще завърши конфликта между самозванците „патриарх“ Филаерт и „митрополит“ Макарий. Много зависи от волята на „стоящите зад тях политически сили“и от същия този Порошенко, чийто политически рейтинг е катастрофално нисък. Неговите предшественици Леонид Кравчук и Виктор Ющенко вече опитаха да примирят разколниците, но това засега не се е отдало на никой.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ подкрепиха Вселенската патриаршия в църковния спор

Kathimerini: САЩ подкрепиха Вселенската патриаршия в църковния спор

17 Октомври 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ подкрепи решението на Вселенската патриаршия да удовлетвори искането на Украйна за „автокефална" църква, като определи патриарх Вартоломей като „глас на религиозна толерантност и диалог между врагове", съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Помолен да коментира съобщението на Руската православна църква, че ще прекъсне отношенията с Константинополската патриаршия заради решението й, служител на Държавния департамент подчерта, че американската администрация подкрепя утвърждаването на правото на религиозна свобода в Украйна, както и териториална цялост на страната.
Разколът се разглежда като демонстрация на сила от страна на Москва, коментират от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Новая газета“: Молдова и Грузия не бързат да заемат позиция за автокефалията на Украинската църква

„Новая газета“: Молдова и Грузия не бързат да заемат позиция за автокефалията на Украинската църква

17 Октомври 2018 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Кишинев/Тбилиси. Църквите в Молдова и Грузия не бързат да заемат позиция за автокефалията на Украинската църква, пише руският ежедневник “Новая газета“.
"В момента, докато не съществува позиция на Румънската православна църква и не е изразен консенсус чрез решението на синода, ние не можем да говорим. Очакваме с нетърпение следващата среща на Светия синод на Румънската православна църква и каквато и да е позицията на Румънската православна църква, ние ще бъдем солидарни с нея ", каза свещеник Андрей Буклиш, секретар на Митрополитския кабинет в Бесарабия.
"Чухме решението на Вселенската патриаршия за украинската църква. Трябва внимателно да проучим аргументите на Московската патриаршия и най-вероятно ще има аргументи от Константинополската патриаршия. Засега ще се въздържаме от други коментари. Това е сериозен материал, това са норми на каноничното право, които се нуждаят от задълбочено изследване. Ние ще разгледаме внимателно и безпристрастно двете позиции, а след това Светият синод на Грузинската православна църква ще вземе решение по тези тези въпроси ", заяви Микаел Ботковели, секретар на Католикоса (патриарха) на Грузия на страницата на патриаршията в социалната мрежа „Фейсбук“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Новая Газета“: Задава се раздор сред хилядолетното световно православие

„Новая Газета“: Задава се раздор сред хилядолетното световно православие

17 Октомври 2018 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Задава се раздор сред хилядолетното световно православие, пише руският вестник “Новая Газета“
Синодът на Московската патриаршия, който се събра на заседанието на 15 октомври в помещенията на Минската епархийска администрация на Руската православна църква (РПЦ),излезе с от една страна очакваното и фатално решение за пълно прекъсване на каноничното и молитвено общение с Цариградската патриаршия , първата по ранг поместната православна църква на света. Това решение е отговор на действията на Константинополския синод, който на 11 октомври всъщност върна територията на Украйна под своя юрисдикция, като отмени решението за временното му прехвърляне в Московската патриаршия, което бе взето през 1686 г.
Отсега нататък не само епископите, но и свещениците и миряните на Руската православна църква дори нямат право да се молят в църквите на Константинополската патриаршия. В рамките на това решение се включват и храмовете в Атон, уникална монашеска република, която е посещавана от благочестиви руски поклонници в продължение на хиляда години и през последните години привлече много крупни руски политически и икономически фигури, съставляващи елитния „Атонски клуб“.
Както предупреди "външният министър" на РПЦ митрополит Иларион това е събитие, което по своето въздействие може да се сравни с Великата схизма през 1054 г., когато завинаги раздели историческия път на католиците и православните, създавайки различни и понякога несъвместими културни и политически традиции на Запад и Изток. Но за разлика от събитията от XI век, когато са се разделили могъщия Рим и Византия, днес можем да говорим само за изолацията на Руската църква, която вече не е в състояние да образува повече или по-малко мощно "обединение на църквите", което може на равни начала да се противопостави на Константинопол като лидер на официалното световно православие.
Самата Русия ще бъде единствената жертва на сегашния Велик разкол, добавяйки към политическите и икономическите фактори на своята геополитическа маргинализация и "оттеглянето от глобалния дневен ред" и религиозни и културни.
Факт е, че Киевската метрополия в границите на 1686 г. включва и съвременна Беларус, Литва и Полша и дори някои западни и южни райони на Руската федерация. От гледна точка на Константинопол сега всички тези територии се завръщат във Вселенската патриаршия. Освен това, след разрушаването на Киев от монголските татари в XIII век, резиденцията на киевските метрополии периодично се е прехвърляла на територията на Беларус - по-специално на Новгрудок и Вилна. Православните активисти в Беларус все повече напомнят, че тяхната църква има поне едни и същи права на автокефалия като църквата на Украйна.
На следващо място в този "парад на автокефалията" идват църквите в Молдова и Латвия.
И ако Молдова има силни тенденции да се завърне към Румънската патриаршия, където местната епархия е била член до 1944 г., Латвия може да се позове на прецедента от 30-те и 40-те години, когато тя вече беше автономна църква в Константинополската патриаршия.
През 90-те години на миналия век между РПЦ и Константинопол възникна конфликт, подобен на настоящия, за който"виновникът" беше Естония.
Сега Естония е една от най-малко религиозните европейски държави: според данните от преброяването само 29% от населението се определят като последователи на определена религия. Въпреки че Естония традиционно се счита за лутеранска страна, според същата преброяване, най-популярната религия е православието, 14% от естонците определят себе си като православни- около 180 хиляди души.
В същото време в Естония има две православни църковни институции - Естонската апостолическа православна църква (ЕАПЦ), подчинена на Цариградската патриаршия и Естонската православна църква на Московската патриаршия.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Украйна очаква и се страхува от автокефалията

„Независимая газета“: Украйна очаква и се страхува от автокефалията

17 Октомври 2018 | 01:59 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна очаква и се страхува от автокефалията, пише руският ежедневник “Независимая газета“.
Украйна ще проведе обединяващ православен събор. "Бих искал на следващото заседание на Светия синод на Константинополската патриаршия през втората половина на ноември да дойдем с добри резултати от нашата работа", каза архиепископ Евстратий (Зоря), говорител на Киевската патриаршия (все още непризната – бел.ред.). По това време държавата може да прехвърли църквата "Св. Андрей" под представителството на Вселенския патриарх.
През 90-те години църквите "Св. Андрей" и "Света София" са били консолидирани в държавна собственост. Московската патриаршия получава Почаевската Лавра( манастир – бел. ред.) в западната част на страната, Святогорската лавра на изток и част от Киевско-Печорската лавра (с изключение на музейната територия); Киевската патриаршия – Владимировската катедрала, а след това и възстановената църква "Св. Михаил".
Църквата "Св. Андрей", оставайки държавна собственост, се превръща в катедрала на Украинската автокефална православна църква (също все още непризната – бел.ред.)
Вчера представител на президента на Украйна във Върховната рада Ирина Луценко заяви пред репортери, че наскоро депутатите са получили законопроект за прехвърлянето на катедралата Св. Андрей "за трайно ползване от Вселенският патриарх като символичен жест, че Свети Андрей по свое време е покръстил (?) Украйна, това ще бъде символичен жест на единство с църквата-майка ". Миналата седмица синодът на Вселенската патриаршия реши да възстанови в Киев ставропигията (независима църковна единица, един вид посолство) на Константинополската патриаршия. Това посолство може да бъде църквата "Св. Андрей".
Украинските власти никога не са криели факта, че въпросът за обединяването на православните църкви е преди всичко политически. В хода на експертната дискусия в Киев за настоящата ситуация бе отбелязано, че по-голямата част от украинците възприемат последните новини от църквата по политически начин. Директорът на социологическата служба на Център "Разумков" Андрей Биченко заяви, че обикновените граждани не се притесняват за този проблем, но сред активните енориаши на дадена църква положението може да се превърне в конфликт. "Ще има протести. Особено като се има предвид позицията на Руската православна църква и украинската православна църква (Московската патриаршия) ... Те са настроени за конфликт, ако се признае автокефалията на украинската църква ".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Турската православна църква е подала иск срещу Вселенската патриаршия

„Московский Комсомолец“: Турската православна църква е подала иск срещу Вселенската патриаршия

17 Октомври 2018 | 01:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската православна църква е подала иск срещу Вселенската патриаршия, пише руският вестник „Московский Комсомолец“.
Патриаршията на турската православна църква съди Константинополската патриаршия, както и патриарх Вартоломей, които подкрепиха идеята за предоставяне на автокефалия за украинската църква. В иска се заявява, че Вартоломей няма такива правомощия и се намесва в политическите отношения между държавите.
"Изпратихме иск пред съда, в който посочихме, че това е политически въпрос и е далеч от религията", цитира прессекретарят на турската православна църква Севги Еренерол, цитиран от изданието.
Еренерол също така подчертава, че патриарх Вартоломей няма правомощието да изпраща екзарсите си в Украйна, както и да осигурява автокефалия. Съгласно Споразумението от Лозана от 1923 г. той може да разглежда въпроси, свързани с потребностите на гръцкото малцинство в Истанбул и на островите в Мраморно море.
"Вартоломей, след като превиши властта си, започна да се намесва в политическите отношения между държавите, във вътрешните им дела. И след като предприема такива действия, не би трябвало да остане в Турция ", каза говорителят.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Синодът на Американската православна църква ще обсъди отношенията между Руската православна църква и Вселенската патриаршия

ТАСС: Синодът на Американската православна църква ще обсъди отношенията между Руската православна църква и Вселенската патриаршия

16 Октомври 2018 | 23:03 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Синодът на Американската православна църква ще обсъди отношенията между Руската православна църква и Вселенската патриаршия, предава TACC.
"Без съмнение този въпрос ще бъде включен в дневния ред", каза източникът на агенцията, като посочи, че митрополит Тихон вече е „отправил пастирско послание“ на тази тема през септември.
По-специално тя отбелязва, че "Светият синод на православната църква в Америка следи отблизо събитията, тъй като те влияят на патството". "Много от нашите енориаши са засегнати от болезнените исторически духовни различия, които съществуват в Украйна от десетилетия", се казва в документа. "През последните години тези духовни различия се засилиха в контекста на значителен геополитически конфликт и нашата църква постоянно призовава да се молим за преодоляване разногласията и за мирно и справедливо уреждане на всички конфликти ".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"112 Украйна": Катастрофирал е военен самолет Су-27 в Украйна, двамата пилоти са загинали

"112 Украйна": Катастрофирал е военен самолет Су-27 в Украйна, двамата пилоти са загинали

16 Октомври 2018 | 21:59 | Агенция "Фокус"
Киев. Катастрофирал е военен самолет Су-27 в Украйна, двамата пилоти са загинали, предава 112 Украйна
Самолетът е катастрофирал във Виницка област в района на село Уланов. Телата и на двамата членове на екипажа са открити. Пилотите са загинали. Първоначално се появи информация, че единият от загиналите е американски пилот, която все още не потвърдена официално.
Самолетът е вземал участие в международното учение „Чисто небе 2018“, което се провежда в Украйна на територията на Виницка и Хмелнитска области.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Русия предприе нови стъпки към схизма в Православната църква

The New York Times: Русия предприе нови стъпки към схизма в Православната църква

16 Октомври 2018 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Руската православна църква (РПЦ) в понеделник реши да прекъсне всички връзки с Константинополската патриаршия във връзка с решението на последната да предостави автокефален статут на украинската поместна църква, коментира американското издание The New York Times.
„Надяваме се, че разумът ще надделее и че константинополският патриарх ще промени позицията си спрямо съществуващата църковна реалност“, заяви митрополит Волоколамски Иларион, който отговаря за външноцърковните връзки на Московската патриаршия при обявяването на решението след синода на РПЦ в Минск.
Изданието пише, че това е още една стъпка по пътя към най-сериозната схизма в Християнството от векове. Решението обаче все още не означава пълно прекъсване на връзките, както отбелязва вестникът, защото РПЦ призова главите на останалите 12 поместни църкви да натиснат Константинопол, а не също да прекъснат връзките си с тамошната патриаршия.
The New York Times пише, че за разлика от предишните многобройни конфронтации в православната църква през миналите години, включително няколкомесечното прекъсване на връзките между Москва и Константинопол заради Естонската православна църква през 1996 година, залозите в Украйна са много по-високи заради броя на вярващите в страната и съществуващия потенциал за избухване на насилие, след преврата в Киев преди четири години и последвалото анексиране на Крим от Русия и конфликта в Източна Украйна. Основните опасения са, че напрежението може да ескалира около Киево-Печорската лавра.
Както обяснява вестникът, РПЦ има 150 милиона миряни, или половината от общо 300-те милиона православни на света. Около 12-те хиляди енории в Украйна са около една трета от всички енории в Руската църква, така че една независима църква там ще свие драстично диоцеза на РПЦ и ще постави под удар претенцията на Москва за водеща патриаршия в православието.
New York Times смята още, че загубата на украинската църква ще има потенциални политически и исторически последствия, защото Киев се смята за рожденото място на руското православие. Още по-важно, според изданието, е, че разколът ще прекъсне последната имперска връзка между Москва и Киев, погребвайки усилията на президента Владимир Путин да възстанови, колкото може по-голяма част от империята под знамето на „Руския свят“.
Вестникът отбелязва още, че в Русия обвиняват САЩ, че са манипулирали решението на Вартоломей, за да отслабят Москва, но отговаря с твърдението, че Путин е виновен, защото е изпратил руска армия в Украйна през 2014 година. Според твърденията на The New York Times, мнозина вярващи в Украйна не желаят тяхната църква да е под юрисдикцията на враждебната Москва.
В заключение вестникът отбелязва, че конфронтацията между Истанбул и Москва поставя останалия православен свят в сложната позиция да избира между богатството и мощта на РПЦ, произтичаща, според NYT, от Кремъл и вековните църковни традиции, представлявани от Константинопол, сега известен като Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна.ua”: Митрополит Драбинко опроверга слуховете, че е преминал от УПЦ-МП към Константинополската патриаршия

„Страна.ua”: Митрополит Драбинко опроверга слуховете, че е преминал от УПЦ-МП към Константинополската патриаршия

16 Октомври 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Киев. Митрополит Переяславъл-Хмелницки Александър от каноническата Украинска православна църква опроверга слуховете, че е решил да стане клирик на Константинополската патриаршия, предава онлайн изданието „Страна.ua“.
„Все още не съм взимал решение и не съм правил заявления. Това е интерпретация на моя теоретически коментар“, съобщи той.
„Страна“ припомня, че на повторна визита в Киев в момента се намират екзарси от Константинополската патриаршия, които работят над последния етап от обединителния събор преди предоставянето на „томоса“ за автокефалия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Известен украински йерарх заяви, че излиза от Московската патриаршия

„Московский комсомолец“: Известен украински йерарх заяви, че излиза от Московската патриаршия

16 Октомври 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Киев. Един от най-известните йерарси в Украинската православна църква – Московска патриаршия (УПЦ-МП), митрополит Переяславъл-Хмелницкий Александър (Драбинко), заяви, че от сега нататък се счита за клирик от Константинополската патриаршия, пише руският вестник „Моксовский комсомолец“.
В интервю пред украинското интернет издание „Громадское телеведение“, свещенослужителят обоснова своето решение с това, че територията на Украйна е възстановена в качеството на митрополия на Константинополската патриаршия.
„Конкретно, от този момент ние сме клирици на Консантинополската църква“, заяви митрополитът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сегодня“ (Украйна): Беларуската църква се присъедини към Москва срещу Константинопол

„Сегодня“ (Украйна): Беларуската църква се присъедини към Москва срещу Константинопол

16 Октомври 2018 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Минск. Беларуската православна църква (БПЦ) подкрепя прекъсването на отношенията с Константинопол от Руската православна църква (РПЦ) и се присъединява към това решение, заяви председателят на отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Волоколамски Иларион след заседанието на Светия синод в Минск, предава украинската електронна медия „Сегодня“.
По неговите думи, решението на РПЦ се разпространява и за Беларус.
„БПЦ, като част от РПЦ, се присъединява към това решение“, заяви Иларион.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кремъл се надява, че мъдростта ще възтържествува и интересите на РПЦ ще бъдат отчетени

ТАСС: Кремъл се надява, че мъдростта ще възтържествува и интересите на РПЦ ще бъдат отчетени

16 Октомври 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл е загрижен от разрива на отношенията между Руската православна църква (РПЦ) и Константинопол и се надява, че интересите на РПЦ ще бъдат отчетени, предава ТАСС.
„Ние, разбира се, много внимателно и с голямо безпокойство наблюдаваме как се развиват отношенията между РПЦ и Вселенската патриаршия. Това предизвиква нашата загриженост“, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.
При това той подчерта: „Ние се надяваме, че все пак мъдростта ще възтържествува, но в същото време, разбира се, се надяваме, че всички интереси на РПЦ ще бъдат отчетени“.
Представителят на Кремъл не уточни какво има предвид под интересите на Руската църква. „По отношение на интересите на РПЦ, самата църква трябва да поясни. Ние не можем да се бъркаме в църковните дела“, поясни той. Но, Песков отбеляза, че, доколкото православието е „една от основните религии в Русия, то, естествено, на нас (във властовите структури на страната) не ни е безразлично как се развиват отношенията между РПЦ и другите църкви“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Игор Додон предложи Всеправославният събор да се проведе в Молдова

ТАСС: Игор Додон предложи Всеправославният събор да се проведе в Молдова

16 Октомври 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Президентът на Молдова Игор Додон предложи в страната да бъде проведен Всеправославен събор, на който да бъдат обсъдени проблемите, с които се сблъсква православният свят след решението на Константинополската патриаршия по отношение на украинската църква, съобщи самият той пред ТАСС във вторник.
„Предлагам да се проведе Всеправославен събор на територията на Молдова. Ситуацията, която се разви в православния свят, предизвиква в мен, православен човек, дълбоко съжаление и загриженост“, заяви Додон.
Той увери,че „Молодва е и ще остане канонична територия на Московската патриаршия. „Молдовската митрополия е създадена през 1813 година благодарение на нашия велик светец Гавриил Бенулеску-Бодони в рамките на Руската православна църква. И ние ще запазим верността си към нашата единна църква“, подчерта Додон.
ТАСС отбелязва, че молдовският президент изцяло поддържа инициативата за свикване на Всеправославен събор, предложена от Антиохийския патриарх Йоан X и подкрепена от широки кръгове сред духовенството и миряните в Руската, Сръбската, Българската, Полската, Александрийската и Ерусалимската православни църкви. Додон смята, че Молдова може да е добра площадка за такава среща. „Ние сме уникална православна страна, разположена в самото сърце на православния свят и именно Молдова може да стане площадка за среща на главите на всички поместни църкви в този крайно отговорен период. Уверен съм, че със съвместни усилия, ние можем да намерим път за разрешаване на тази сложна ситуация“, смята той.
Конфликтът между Константинополския патриархат и РПЦ бе определен от молдовския държавен глава като „един от най-острите въпроси за цялата история на православието“. „Църковният разкол може да стане незарастваща рана на тялото на целия православен свят. Властите в православните страни заедно с главите на поместните църкви трябва да предприемат всичко за неговото преодоляване“, заяви Додон.
Руската агенция припомня, че в отговор на молбата на украинския президент Петро Порошенко за предоставяне на автокефалия на украинската църква, Константантинополската патриаршия на 11 октомври отмени решението от 1686 година за предаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия, което означава завръщането й под юрисдикцията на Вселенската патриаршия, а освен това обяви, че снема анатемата от главите на двете неканонически църкви в Украйна – Филарет от Киевската патриаршия и (УПЦ-КП) Макарий от Украинската автокефална църква (УАПЦ). Руската църква определи тези действия за неканонични и незаконни, а синодът на РПЦ на 15 октомври взе решение за невъзможността да продължи в бъдеще евхаристичното общение с Константинопол.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская правда“: Порошенко предлага да се предаде на Константинополския патриарх Андреевската църква в Киев, която в момента е на УАПЦ

„Украинская правда“: Порошенко предлага да се предаде на Константинополския патриарх Андреевската църква в Киев, която в момента е на УАПЦ

16 Октомври 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Киев. Представителят на украинския президент във Върховната Рада Ирина Луценко заяви във вторник, че в близките дни Петро Порошенко ще внесе законопроект, който предвижда предаването за постоянно ползване на константинополския патриарх Андреевската църква, която в момента се използва от Украинската автокефална православна църква (УАПЦ), съобщава вестник „Украинская правда“.
По думите на Луценко, президентът поддържа стремежа за възможно най-бързо получаване на „томос“ и в знак на солидарност с този процес прави символичен жест.
„Тези дни ще бъде внесен законопроект, с който Порошенко предлага да се предаде Андреевската църква за постоянно ползване от Вселенския патриарх, като символичен жест за това, че свети Андрей навремето е покръстил Украйна. Това ще бъде символичен жест за единението с Майката-Църква“, заяви тя, като добави, че държавният глава очаква от всички фракции във Върховната рада да подкрепят законопроекта.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна.ua”: Порошенко смята, че РПЦ е влязла в конфликт със „световното православие“

„Страна.ua”: Порошенко смята, че РПЦ е влязла в конфликт със „световното православие“

16 Октомври 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Киев. „Руската православна църква“ (РПЦ) се е поставила в самоизолация и конфликт с цялото световно православие“, заяви президентът на Украйна Петро Порошенко по време на среща с екзарси от Константинополската патриаршия в Киев, съобщи телевизионният канал „112 Украина“, предава порталът „Страна.ua“.
„Точно както Русия в момента се противопоставя на целия свят по въпроса за руската агресия в източната част на нашата държава, незаконната анексия на Крим, позицията за Абхазия и Осетия, точно по същия начин в момента, за съжаление и руската църква се постави в самоизолация и конфликт с цялото световно православие“, заяви Порошенко.
Държавният глава се надява, че Русия няма да доведе ситуацията до пълен разкол.
„Надявах се, че това няма да се случи, но ние с вас трябва да бъдем готови за този процес и в същото време да се молим за това, че Господ чрез ръцете на Негово Светейшество ще ни дари с автокефалия“, заключи Порошенко.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Петро Порошенко се е срещнал с екзарси от Константинополската патриаршия

„День“ (Украйна): Петро Порошенко се е срещнал с екзарси от Константинополската патриаршия

16 Октомври 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко е провел срещи с екзарси от Константинополската патриаршия, съобщи самият той във „Фейсбук“, пише киевският ежедневник „День“.
Това е първата среща на държавния глава с екзарсите след обявяването на решението на Синода на Константинополската патриаршия за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква – Киевска патриаршия, отбелязва вестникът.
„След нареждане от Кремъл зависимото от него руско църковно началство обяви прекъсване на евхаристичното общение с Константиполската патриаршия. Тази реакция на духовните и светските власти в Русия на стремежа на украинците и решението на Вселенската патриаршия (Константинополската) означава, че ние сме на правилен път“, отбеляза украинският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Българската църква чака официална информация за решението на синода на РПЦ

ТАСС: Българската църква чака официална информация за решението на синода на РПЦ

16 Октомври 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Българската православна църква (БПЦ) чака официална информация за решението на синода на РПЦ, след което ще бъде готова да заяви своята позиция, съобщиха пред кореспондент на ТАСС във вторник от синода на БПЦ.
„За решението на синода на РПЦ ние знаем от съобщения в медиите, затова чакаме официална информация. Веднага щом пристигне писмото от РПЦ, синодът на БПЦ ще се събере, за да го обсъди“, съобщиха от църковната ни администрация.
По-рано, припомня руската агенция, на заседание на синода на БПЦ, което се състоя на 3 и 4 октомври, бе взето решение въпросът за намерението на константинополския патриарх Вартоломей да предостави автокефалия на Украйна да бъде предаден за разглеждане от специална комисия, а предложението на ловчанския митрополит Гавриил „за свикване на всеправославен събор, който трябва да реши този въпрос“, бе отклонено.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Грузинската православна църква ще оцени позицията на РПЦ за разрива на отношенията с Константинопол

ТАСС: Грузинската православна църква ще оцени позицията на РПЦ за разрива на отношенията с Константинопол

16 Октомври 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Тбилиси. Грузинската православна църква (ГПЦ) ще разгледа аргументите на РПЦ във връзка с прекратяването на евхаристичното общение с Константинополския патриарх, съобщи във вторник пред кореспондент на ТАСС секретарят на грузинския патриарх Илия Втори протойерей Михаил (Ботковели), като отбеляза, че ГПЦ е „очаквала подобна реакция от Руската църква“.
„Разполагаме с материалите, на основание на които РПЦ прие решение за невъзможността да продължи в бъдеще евхаристичното общение с Консантинополския патриархат. Ще ни трябва време, за да изучим всички аргументи на РПЦ, след което ГПЦ ще озвучи своята позиция“, заяви протойерейът.
Той отбеляза, че за разглеждането на този въпрос в най-скоро време ще се събере Свещеният синод на ГПЦ.
Руската агенция припомня, че на 15 октомври членовете на Свещения синод на РПЦ признаха за невъзможно по-нататъшното пребиваване в евхаристично общение с Константинополския патриархат във връзка с неговото „посегателство над каноническата територия“ на Московската патриаршия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Решенията на синода в Минск са подкрепени от политиците

„Независимая газета“: Решенията на синода в Минск са подкрепени от политиците

16 Октомври 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Минск. Решенията на синода в Минск са подкрепени от политиците, пише руският вестник “Независимая газета“
Синодът на Руската православна църква прекрати евхаристийното общение с Константинополската патриаршия. За това решение беше получено "благословение" от политиците както в Минск, така и в Москва. Преди срещата президентът на Беларус Александър Лукашенко се срещна отделно с епископите, а преди това и отделно с патриарха на Москва и цялата Русия Кирил. Поради срещата между патриарха и президента срещата на синода започна със закъснение. "Трябва да ви уверя, без значение каква е ситуацията, ще направим всичко, така че в мирна и спокойна Беларус никога да няма противоречиви сблъсъци не само между религиите, но не дай Боже, между нас православните", каза държавният глава на Беларус Александър Лукашенко. Президентът нарече патриарха "близък човек", който не се нуждае от покани да посети тази страна. Намекът е повече от прозрачен: през 2014 г. ръководителят на Руската православна църква не е бил допуснат в Киев да отпразнува Деня на кръщението на Русия и оттогава патриархът не е стъпил на украинска земя.
В петък заседанието на руския Съвет за сигурност се проведе под председателството на руския президент Владимир Путин. В понеделник прессекретарят на ръководителя на руската държава Дмитрий Песков отново потвърди, че църковната ситуация в Украйна е обсъдена там. "Настъпила е размяна на мнения. Разбира се, решенията, които бяха взети в Истанбул (от Синода на църквата в Константинопол на 11 октомври – бел. авт.), по един или друг начин, могат да повлияят на живота на руската православна църква в Украйна. Тази тема беше просто обсъдена ", каза Песков пред репортери. В същото време той изясни: "Говорим за църквата, която принадлежи на Московската патриаршия, не говорим за църквата, която Московската патриаршия смята за схизматична".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: Руската православна църква обвини Вселенската патриаршия  в разкол

„Коммерсантъ“: Руската православна църква обвини Вселенската патриаршия в разкол

16 Октомври 2018 | 02:38 | Агенция "Фокус"
Минск/Киев. Светият синод на Руската православна църква заяви, че действията на Константинополската патриаршия, която в четвъртък отмени решението, взето в XVII век, за преминаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия и свали анатема за самопровъзгласилият се за Киевски патриарх Филарет и ръководителя на Украинската автокефална църква Макарий, представляват разкол, пише руският ежедневник "Коммерсантъ.
Йерарси на Руската православна църква обявиха за прекратяване на евхаристийното общение с Вселенската патриаршия и призоваха предстоятелите на другите православните църкви да направят оценка на действията на Цариградската патриаршия.
Украинските власти и православното духовенство реагираха двусмислено на изявлението на Синода на Руската православна църква. Според събеседник на изданието в Украинската православна църква (Московската патриаршия) "ситуацията напомня трудния развод на съпрузи и прехода към нова фаза на отношенията". "Перспективата за придобиване на Томос не трябва да създава за украинските православни необходимостта да избират с кого и срещу кого да бъдат - те трябва да запазят възможността да бъдат признати като част от световното православие, а не да избират , в коя православната църква да се кръстят или да се оженят, и да има възможност да са съпричастни в тайнствата и да усетят Божията любов , която произтича от тях ". Събеседникът нарича отговора на Руската православна църква към действията на Константинопол "очакван": "Така става, когато законът вземе връх над любовта“.
Депутатът от Върховната рада на Радикалната партия Игор Мосийчук вярва, че "е въпрос на дни дали свещениците от Украинската православна църква-Московски патриархат ще подкрепят "Минската схизма "“, провъзгласена от Руската православна църква и ще станат секта еретици, които няма да бъдат допускани в християнските храмове по света " "Вратите на украинската поместна православна църква, която ще бъде част от световната православна църква, са отворени за тях", пише Мосийчук в социалната мрежа „Фейсбук“. "Енориите трябва да знаят, че никой няма да им наложи езика на богослуженията в украинската поместна православна църква“.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руската православна църква прекратява общението си с Вселенската патриаршия

ТАСС: Руската православна църква прекратява общението си с Вселенската патриаршия

15 Октомври 2018 | 20:06 | Агенция "Фокус"
Минск. Руската православна църква прекратява общението си с Вселенската патриаршия, предава TACC.
Руската православна църква признава, че по-нататъшното евхаристийно общение с Константинопол е невъзможно. Това заяви ръководителят на отдел "Външни църковни взаимоотношения" Митрополит Иларион за резултатите от срещата на Синода на Руската православна църква в Минск.
"На срещата на Светия синод беше взето решение напълно да се прекъсне комуникацията с Константинополската патриаршия", каза той.
Митрополит Иларион добави, че Руската православна църква не признава решението на Константинополската патриаршия да даде автокефалия на украинската църква.
Руската православна църква се надява, че Константинопол ще преразгледа решенията си за Украйна, каза също митрополит Иларион.
"Надяваме се, че здравият разум ще триумфира, че Константинополската патриаршия ще промени отношението си към съществуващата църковна реалност, но докато тази промяна не се случи, докато тези беззаконни и антикантонични решения останат в сила, няма да общуваме с тази църква, оказваща се от днес в разкол", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: РПЦ обеща твърд отговор на действията на Константинополската патриаршия

ТАСС: РПЦ обеща твърд отговор на действията на Константинополската патриаршия

13 Октомври 2018 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Москва. Отговорът на Синода на Руската православна църква на решенията на Константинополската патриаршия относно Украйна ще бъде адекватен и твърд, заяви в събота пред журналистите прессекретарят на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил свещеника Александър Волков, предава ТАСС.
Волков обаче се затрудни да каже какви конкретни решения ще бъдат взети..
„Неблагодарна работа е на нашето ниво да даваме каквито и да е предполагаеми оценки. Трябва да се изчака малко“, отбеляза прессекретарят на московския патриарх.
Той добави, че мнозинството от жителите на Украйна поддържат каноническата УПЦ.
„Оценката на това, което бе направено от Константинополския патриарх ще бъде дадена от Светия Синод, който ще се събере в Минск в понеделник… При всички случаи, отговорът ще бъде адекватен и твърд. Синодът изрази недвусмислена позиция относно решенията, които бяха взети в Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ призовава Българската православна църква да признае независимостта на Украинската православна църква

НФСБ призовава Българската православна църква да признае независимостта на Украинската православна църква

13 Октомври 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. Националният фронт за спасение на България приветства решението на Светия Синод на Вселенската патриаршия в Истанбул за обявяване за канонични Украинската православна църква и Украинската автокефална православна църква и призовава Българската православна църква да последва този пример. Това се посочва в позиция на партията, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.
„Украйна е близка на България държава, дом на една от най-големите задгранични български общности. Българските изпълнителна и законодателна власт водят последователна политика през годините както за сближаване на българския етнос в Украйна с Родината и българския народ, така и за изграждане на трайни и устойчиви икономически, социални и културни връзки между Украйна и България.
Смятаме за критично важно Българската православна църква да се включи в този процес и последва българската държавна политика и да направи нужното, за да може украинският народ и българите в Украйна да имат своя независима Църква", посочват от НФСБ.
„Националният фронт за спасение на България също така напомня на Светия синод на Българска православна църква, че на 21 февруари 2018 г. изпратихме призив и искане за среща по темата за канонизирането на Васил Левски за светец", посочиха от партията. Според НФСБ до този момент, Светият синод не е отговорил на нито едно от двете. „НФСБ продължава да смята, че обявяването на Апостола на свободата за светец е обща национална кауза, която би могла да сплоти българското общество и да остави трайна светла следа в българската историческа памет, култура и духовност", се посочва още в позицията на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин е обсъдил ситуацията около Украинската църква в руския Съвет за сигурност

ТАСС: Владимир Путин е обсъдил ситуацията около Украинската църква в руския Съвет за сигурност

13 Октомври 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Владимир Путин е обсъдил ситуацията около Украинската църква в руския Съвет за сигурност, предава TACC.
Руският президент Владимир Путин обсъди в петък вечерта с членовете на Съвета за сигурност на Русия въпросите на вътрешната и външната политика, включително положението около Православната църква в Украйна. Това съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.
"На срещата бяха обсъдени въпроси на вътрешната руска социално-икономическа програма, както и международни въпроси ", каза той. "Има и размяна на мнения за положението на Руската православната църква в Украйна след добре известното решение на Константинополската патриаршия", добави Песков.
На срещата присъстваха министър-председателят Дмитрий Медведев, председателите на двете камари на парламента Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин, министри и висши държавни ръководители.
В четвъртък, Синодът на Константинополската църква, потвърди решението, че започва предоставяне на автокефалност на украинската църква.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия ще „защити интересите“ на православните християни в Украйна, в случай на насилие

AFP: Русия ще „защити интересите“ на православните християни в Украйна, в случай на насилие

12 Октомври 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия ще „защити“ интересите на православните християни в Украйна, в случай на насилие, след като Вселенската патриаршия взе решение да признае независимостта на Украинската православна църква, обявиха от Кремъл, предава AFP.
„Русия, както защитава интересите на руснаците и рускоговорящите… защитава интересите и на православните християни“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.
Той добави, че в случай на „незаконни“ събития, подобни мерки ще бъдат взети „само и единствено чрез инструментите на политиката и дипломацията“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Темата за предоставяне на автокефалия на УПЦ в руския печеат

Темата за предоставяне на автокефалия на УПЦ в руския печеат

12 Октомври 2018 | 05:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Вселенската патриаршия призна украинските разколници по „бандеровска“ схема, пише руският ежедневник “Взгляд“.
В четвъртък Константинополската патриаршия направи редица решения, които биха могли да доведат и вече водят до необратими последствия за световното православие. Руската православна църква (РПЦ) нарича това червената линия.
Петро Порошенко побърза да обяви: Вселенският патриарх (както официално се нарича патриархът на Константинопол) взе положително решение за създаването на единна поместна църква в Украйна. "Това, което сънуваха поколенията украинци и съвременниците се молиха най-сетне се случи: Украйна получи Томос", пише той в социалната мрежа „Туитър“. Докато няма потвърждение от патриарх Вартоломей, можем да приемем, че украинският президент отново е изразил своето желание.
Но ето го факта: Константинополската патриаршия , след срещата на своя синод, която се състоя през последните два дни, реши да премахне анатемата, която Москва наложи на лидера на украинските „разколници“. Става дума за Филарет Денисенко, самопровъзгласеният "патриарх на Киев и на цялата Рус - Украйна" и за Макарий (Малетич), ръководителят на друга самопровъзгласена група - Украинската автокефална православна църква ("УАПЦ"), Той не беше под анатемата, но той е „самохиротонисан“ - той носи достойнството си като метрополит без основателна причина.
"Беше решено, че навремето анатемата е обявена на основание недостатъчен брой причини, по някои политически причини. Следователно те са върнати в каноничното поле с решение на Синода (Филарет и Макарий ) ", съобщава ТАСС, думите на представителя на Константинопол.
Действайки в духа на съвременността, Константинопол взе историческо решение във всеки един смисъл: синодът отмени решението за прехвърляне на Киевската метрополия в юрисдикцията на Московската патриаршия, прието през 1686 г.
Още повече. Има информация, че Вселенската патриаршия е решила да предостави на Киевската патриаршия и на УАПЦ статут на канонични църкви. Последното послание обаче не беше официално обявено, а в изявлението на гръцката преса, преди всичко - информационната агенция за църковна информация "Ромфеа".
Но приемането на Филарет и Макарий в църковно общение (които от канонична гледна точка бяха разстригания монах Михаил Денисенко и мирянина Николай Малетич) е факт, пише изданието
Патриархът на Константинопол Вартоломей се възползва от правото, което папата има в ранното християнство, и след разделянето на католицизма и православието, предадени на патриарха на Новия Рим - Константинопол, обясни Клименко. Ако пазителят на патриаршията не е съгласен с решението на църковния съд, той може да се обърне към патриарха на Константинопол като най-висш арбитър. Според експерт на „Взгляд“ Константинопол има право да премахне анатемата, наложена от местната църква.
Изданието споменава два прецедента, когато Константинополският патриарх се намесва в църковните дела именно, свързани по един или друг начин с Украйна. Първият случай е от 1930-години, когато емигранти в САЩ (украинци и русини), унияти, решават да преминат към православието и се обръщат към Вселенската патриаршия от там получават право на църковна автономия. Вторият прецедент се разиграва през 90-те години на миналия век, когато към току-що избрания патриарх Вартоломей се обръщат украински църковни структури, създадени на Запад от емигранти след Втората световна война – основно в САЩ и Канада, получават своя автономна църква, от която са тези двама митрополити, които Вартоломей изпрати да проучат казуса с искането на автокефалията от украинските „разколници“.
Какви са последиците? Филарет, който очевидно отбелязва победата, се надява в близко бъдеще да свика епископски съвет, в който според него ще вземат участие не само представители на неговата "Киевска патриаршия" и ОАОК, но и свещеници на каноничния УПЦ на Московската патриаршия. Но това, единствената призната църква, няма да даде съгласието си за обединение с непризнатите църкви в Украйна. Това беше заявено по-рано в четвъртък от официален представител на Московската патриаршия.
Позицията на РПЦ ще може да бъде чута следващия понеделник на срещата на светия синод в Минск. Междувременно ръководителят на синодалния отдел на Московската патриаршия по отношенията между църквата, обществото и медиите Владимир Легойда заяви: "Константинополската патриаршия извърши безпрецедентен антиканоничен акт, който е опит да се унищожат основите на православната канонична система.
Необходимо е обаче да се припомнят тези прогнози, според които приключението на патриарх Вартоломей може да се превърне не само в очистване, но и в нов раздор. изданието добавя, че Легойда в коментара за РИА Новости каза: "Сега ще започне нещо ужасно".
***

Москва. Войнстващ митрополитизъм“ – Константинопол взима Киев под своя юрисдикция, пише руският ежедневник “Коммерсантъ“.
В четвъртък Светият синод на Константинополската църква взе историческо решение - отмени документа за прехода на Киевската метрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия, приета преди 330 години. Бе премахната анатемата от киевския патриарх Филарет, който не беше признат в православния свят. Руската православна църква (РПЦ) го нарече "антиканоничен акт" и "опит за унищожаване на самите основи на каноничната система на православната църква". Планът за отговор ще бъде разработен от синода на РПЦ в понеделник. Наблюдателите прогнозират, че Константинопол ще се изправи срещу "враждебността и конкуренцията" на Московската патриаршия и други църкви на каноничната си територия и не изключва, че това ще бъде последвано от "православен парад на суверенитета" по света.
В продължение на три дни вниманието на православния свят бе приковано към Истанбул, където се проведе срещата на Светия синод на Константинополската църква. Наблюдателите правеха залози дали Вселенският патриарх Вартоломей ще обяви за предоставяне на Томос за автокефалията на украинската църква.
В четвъртък вечерта стана известно, че членовете на синода на Константинополската църква са взели решение да отменят решението, прието през 17 век, за прехвърлянето на Киевската метрополия в юрисдикцията на Московската патриаршия. "Да отмени законното задължение на синодалното писмо от 1686 г., издадено при обстоятелствата на времето, което даде на Московския патриарх правото да назначи Киевския митрополит", се казва в официалното изявление на Константинопол. Друго решение на синода е премахването на анатемата от бившия митрополит на Киев, а днес патриархът на Киев Филарет (Денисенко), който не е признат от никого в православния свят, и ръководителят на украинската автокефална църква Макарий.
В Украйна има три православни църкви.Украинска православна църква-Московски патриархарат (УПЦ-МП), ръководена от митрополит Онуфрий,която е единствената църква, призната в православния свят на територията на Украйна; Киевски патриархат, ръководен от патриарх Филарет, който се отделя от руската православна църква през 1992 г., е наречен „разколник“ в Москва и анатемосан през 1997 г. и Украинската автокефална църква (УАПЦ) е създадена през 1917 г., а неин предстоятел е митрополит Макирий.
След това Филарет и Макарий бързо заявиха, че решението на Константинопол им дава възможност да създадат единна местна църква в Украйна. "Това е въпрос на нашата сигурност, държавност и цялата световна геополитика, това е падането на Третия Рим като най-древната концептуална претенция на Москва за световно господство", каза украинският президент Петро Порошенко за хода на събитията. На които даваме живот през последните четири години и които ще продължат да бъдат преследвани. "
Реакцията на РПЦ е изключително остра. "Това е легализирането на разкола", заяви Александър Волков, ръководител на пресслужбата на патриарха на Москва и цялата Русия, Кирил. "Безпрецедентният антиканоничен акт на Константинополската православна църква е свързан с опит да се разрушат основите на каноничната структура на православната църква - каза председателят на синодалния отдела за взаимоотношенията на Църквата и обществото и медиите Владимир Легойда.- "В противен случай е трудно да се оцени влизането на Цариградския Синод в канонично общение с разколници и човек, отлъчен от църквата. " Според него позицията на Константинопол, "че притежава канонична прерогатива“ е "нищо повече от нова теория, която се подкрепя основно от самия Константинопол".
***

Москва. Синодът в Истанбул узакони киевските „разколници“, Украинската православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП) може да загуби ценни храмове в Украйна, пише руският вестник „Независимая газета“
Синодът на Константинополската православна църква (Екуменическа патриаршия) на среща в четвъртък премахна анатемата от патриарха на Киев Филарет наложена му през 1997 г. от Московската патриаршия. Епископите, събрани в Истанбул, приеха в общение Филарет, както и лидера на предишната непризната украинска автокефална православна църква, архиепископ Макарий (Малетич). Синодът признава за "незаконно" присъединяване на Киевската метрополия към Московската патриаршия през 1686 г. и решава да продължи процеса на даване автокефалия на украинската църква
Московската патриаршия прогнозира, че "схизматиците", които сега са признати от "първата по чест" православна църква, ще искат да отнемат храмовете от Украинската православна църква-Московски патриархат и притегли енориите. "Не бих искал да правя някои лоши прогнози, мога само да кажа, че предоставянето на така наречената автокефалия на група от вярващи в Украйна сега не може да донесе мир и хармония, а напротив, това ще доведе до ново разделение", каза митрополит Иларион предишния ден. После той повтори всички аргументи, които Московската патриаршия изложи почти ежедневно: създаването на друга църковна структура ще доведе до насилствено преразпределение на собствеността, включително правата на Киевско-Печорската и Почаевската лаври (манастири – бел. ред.). "Разбира се, хората ще излязат по улиците и ще защитят светилищата си", предупреди Алфеев.
Филарет вярва, че по-голямата част от енорийте ще гласуват за промяна на юрисдикцията. Според украинските закони това ще бъде достатъчно за пререгистрация. Киевската митрополия на Руската православна църква твърди, че преразпределението се извършва с насилие от националистически групи. Според данните за есента на 2017 г. малко повече от 12 хиляди общности принадлежат на (Украинска православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП). Наскоро, според различни източници, юрисдикцията са променили от 30 до 70 енории.
Но най-важната загуба е древните храмове на Киевска Рус. Държавата може да отнеме Киевско-Печорската и Почаевската лаври от УПЦ-МП, заяви в интервю Андрей Юраш, директор на отдел "Религии и националности" на Министерството на културата на Украйна. Според длъжностното лице долните части на двете лаври са прехвърлени на църквата за 50-годишна аренда, докато самите културни паметници са държавна собственост. "Държавата е предоставила аренда и в прерогативите на държавните органи е да решават бъдещата им съдба", каза Юраш. Според него, ако се окаже, че има нарушения при прехвърлянето на лаврите под наем, тогава "това може да бъде основа за преразглеждане на договора".
По-рано наместникът на Киевско-Печорската лавра, митрополит Павел (Лебед) запалши с "проклятието на Бога" онези, които планират да отнемат манастира от своята църква. Наместникът на Почаевската лавра , митрополит Владимир (Мороз) също съобщава за заплахи пред манастира и поиска от вярващите подкрепа, включително физическо присъствие.
Оказа се, че и УКП-МП е заплашен от "бягство" на духовенството. В навечерието на Синода в Истанбул Переславо-Хмелницкият митрополит Александър каза: "Чували ли сте думите на Кирил за Украйна? Смята, че ние сме под-народ, част от руската идентичност ... Ние се отделяме, за да бъдем равноправна сестра. Ние бягаме от авторитаризма. " Александър имаше предвид публикуването на извадки от преписа на срещата на патриарсите Кирил и Вартоломей на 31 август, когато ръководителят на руската православна църква нарече украинците и руснаците един народ. Александър обаче неотдавна съобщи, че все още не е взел решение дали да участва в предложения Съвет за обединение на украинските църкви.
***

Киев. Третият Рим пада, когато ние получим автокефалия, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от руският ежедневник “Московский Комсомолец.
Според него един от основните геополитически въпроси е решен. "Това е падането на Третия Рим като древна концептуална идея на Москва за световно господство", каза той. Трябва да се добави, че според концепцията "Москва е третият Рим", руската столица е центърът на Православието след падането на Константинопол. "Първият и Вторият Рим са паднали, Третият стои и Четвърти няма да има", казва монахът Филотей Псковски през XVI век (Вторият Рим е наричан Констанипол – бел. ред.).
В същото време Порошенко гарантира, че държавата ще уважава избора на онези, които решават да останат под ръководството на Руската православна църква. Украинският президент също така подчерта, че автокефалията е част от проевропейската стратегия, която страната последователно следва през последните четири години и ще я прилага в бъдеще. "Това е в основата на нашето развитие на нашата държава и нашата нация", добави той.
По-рано в Константинополската патриаршия решиха да премахнат анатемата, наложена от Руската православна църква, върху ръководителите на две неканонични църкви - Филарет и Макарий. Руската православна църква съобщи, че с това решение Цариград прекоси "червената линия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петро Порошенко: Третият Рим пада, когато ние получим автокефалия

Петро Порошенко: Третият Рим пада, когато ние получим автокефалия

12 Октомври 2018 | 03:25 | Агенция "Фокус"
Киев. Третият Рим пада, когато ние получим автокефалия, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от руският ежедневник “Московский Комсомолец.
Според него един от основните геополитически въпроси е решен. "Това е падането на Третия Рим като древна концептуална идея на Москва за световно господство", каза той. Трябва да се добави, че според концепцията "Москва е третият Рим", руската столица е центърът на Православието след падането на Константинопол. "Първият и Вторият Рим са паднали, Третият стои и Четвърти няма да има", казва монахът Филотей Псковски през XVI век (Вторият Рим е наричан Констанипол – бел. ред.).
В същото време Порошенко гарантира, че държавата ще уважава избора на онези, които решават да останат под ръководството на Руската православна църква. Украинският президент също така подчерта, че автокефалията е част от проевропейската стратегия, която страната последователно следва през последните четири години и ще я прилага в бъдеще. "Това е в основата на нашето развитие на нашата държава и нашата нация", добави той.
По-рано в Константинополската патриаршия решиха да премахнат анатемата, наложена от Руската православна църква, върху ръководителите на две неканонични църкви - Филарет и Макарий. Руската православна църква съобщи, че с това решение Цариград прекоси "червената линия".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“ : Синодът в Истанбул узакони киевските „разколници“, УПЦ-МП може да загуби ценни храмове в Украйна

„Независимая газета“ : Синодът в Истанбул узакони киевските „разколници“, УПЦ-МП може да загуби ценни храмове в Украйна

12 Октомври 2018 | 02:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Синодът в Истанбул узакони киевските „разколници“, Украинската православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП) може да загуби ценни храмове в Украйна, пише руският вестник „Независимая газета“
Синодът на Константинополската православна църква (Екуменическа патриаршия) на среща в четвъртък премахна анатемата от патриарха на Киев Филарет наложена му през 1997 г. от Московската патриаршия. Епископите, събрани в Истанбул, приеха в общение Филарет, както и лидера на предишната непризната украинска автокефална православна църква, архиепископ Макарий (Малетич). Синодът признава за "незаконно" присъединяване на Киевската метрополия към Московската патриаршия през 1686 г. и решава да продължи процеса на даване автокефалия на украинската църква
Московската патриаршия прогнозира, че "схизматиците", които сега са признати от "първата по чест" православна църква, ще искат да отнемат храмовете от Украинската православна църква-Московски патриархат и притегли енориите. "Не бих искал да правя някои лоши прогнози, мога само да кажа, че предоставянето на така наречената автокефалия на група от вярващи в Украйна сега не може да донесе мир и хармония, а напротив, това ще доведе до ново разделение", каза митрополит Иларион предишния ден. После той повтори всички аргументи, които Московската патриаршия изложи почти ежедневно: създаването на друга църковна структура ще доведе до насилствено преразпределение на собствеността, включително правата на Киевско-Печорската и Почаевската лаври (манастири – бел. ред.). "Разбира се, хората ще излязат по улиците и ще защитят светилищата си", предупреди Алфеев.
Филарет вярва, че по-голямата част от енорийте ще гласуват за промяна на юрисдикцията. Според украинските закони това ще бъде достатъчно за пререгистрация. Киевската митрополия на Руската православна църква твърди, че преразпределението се извършва с насилие от националистически групи. Според данните за есента на 2017 г. малко повече от 12 хиляди общности принадлежат на (Украинска православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП). Наскоро, според различни източници, юрисдикцията са променили от 30 до 70 енории.
Но най-важната загуба е древните храмове на Киевска Рус. Държавата може да отнеме Киевско-Печорската и Почаевската лаври от УПЦ-МП, заяви в интервю Андрей Юраш, директор на отдел "Религии и националности" на Министерството на културата на Украйна. Според длъжностното лице долните части на двете лаври са прехвърлени на църквата за 50-годишна аренда, докато самите културни паметници са държавна собственост. "Държавата е предоставила аренда и в прерогативите на държавните органи е да решават бъдещата им съдба", каза Юраш. Според него, ако се окаже, че има нарушения при прехвърлянето на лаврите под наем, тогава "това може да бъде основа за преразглеждане на договора".
По-рано наместникът на Киевско-Печорската лавра, митрополит Павел (Лебед) запалши с "проклятието на Бога" онези, които планират да отнемат манастира от своята църква. Наместникът на Почаевската лавра , митрополит Владимир (Мороз) също съобщава за заплахи пред манастира и поиска от вярващите подкрепа, включително физическо присъствие.
Оказа се, че и УКП-МП е заплашен от "бягство" на духовенството. В навечерието на Синода в Истанбул Переславо-Хмелницкият митрополит Александър каза: "Чували ли сте думите на Кирил за Украйна? Смята, че ние сме под-народ, част от руската идентичност ... Ние се отделяме, за да бъдем равноправна сестра. Ние бягаме от авторитаризма. " Александър имаше предвид публикуването на извадки от преписа на срещата на патриарсите Кирил и Вартоломей на 31 август, когато ръководителят на руската православна църква нарече украинците и руснаците един народ. Александър обаче неотдавна съобщи, че все още не е взел решение дали да участва в предложения Съвет за обединение на украинските църкви.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Вселенската патриаршия призна украинските разколници по „бандеровска“ схема

„Взгляд“: Вселенската патриаршия призна украинските разколници по „бандеровска“ схема

12 Октомври 2018 | 01:33 | Агенция "Фокус"
Москва. Вселенската патриаршия призна украинските разколници по „бандеровска“ схема, пише руският ежедневник “Взгляд“.
В четвъртък Константинополската патриаршия направи редица решения, които биха могли да доведат и вече водят до необратими последствия за световното православие. Руската православна църква (РПЦ) нарича това червената линия.
Петро Порошенко побърза да обяви: Вселенският патриарх (както официално се нарича патриархът на Константинопол) взе положително решение за създаването на единна поместна църква в Украйна. "Това, което сънуваха поколенията украинци и съвременниците се молиха най-сетне се случи: Украйна получи Томос", пише той в социалната мрежа „Туитър“. Докато няма потвърждение от патриарх Вартоломей, можем да приемем, че украинският президент отново е изразил своето желание.
Но ето го факта: Константинополската патриаршия , след срещата на своя синод, която се състоя през последните два дни, реши да премахне анатемата, която Москва наложи на лидера на украинските „разколници“. Става дума за Филарет Денисенко, самопровъзгласеният "патриарх на Киев и на цялата Рус - Украйна" и за Макарий (Малетич), ръководителят на друга самопровъзгласена група - Украинската автокефална православна църква ("УАПЦ"), Той не беше под анатемата, но той е „самохиротонисан“ - той носи достойнството си като метрополит без основателна причина.
"Беше решено, че навремето анатемата е обявена на основание недостатъчен брой причини, по някои политически причини. Следователно те са върнати в каноничното поле с решение на Синода (Филарет и Макарий ) ", съобщава ТАСС, думите на представителя на Константинопол.
Действайки в духа на съвременността, Константинопол взе историческо решение във всеки един смисъл: синодът отмени решението за прехвърляне на Киевската метрополия в юрисдикцията на Московската патриаршия, прието през 1686 г.
Още повече. Има информация, че Вселенската патриаршия е решила да предостави на Киевската патриаршия и на УАПЦ статут на канонични църкви. Последното послание обаче не беше официално обявено, а в изявлението на гръцката преса, преди всичко - информационната агенция за църковна информация "Ромфеа".
Но приемането на Филарет и Макарий в църковно общение (които от канонична гледна точка бяха разстригания монах Михаил Денисенко и мирянина Николай Малетич) е факт, пише изданието
Патриархът на Константинопол Вартоломей се възползва от правото, което папата има в ранното християнство, и след разделянето на католицизма и православието, предадени на патриарха на Новия Рим - Константинопол, обясни Клименко. Ако пазителят на патриаршията не е съгласен с решението на църковния съд, той може да се обърне към патриарха на Константинопол като най-висш арбитър. Според експерт на „Взгляд“ Константинопол има право да премахне анатемата, наложена от местната църква.
Изданието споменава два прецедента, когато Константинополският патриарх се намесва в църковните дела именно, свързани по един или друг начин с Украйна. Първият случай е от 1930-години, когато емигранти в САЩ (украинци и русини), унияти, решават да преминат към православието и се обръщат към Вселенската патриаршия от там получават право на църковна автономия. Вторият прецедент се разиграва през 90-те години на миналия век, когато към току-що избрания патриарх Вартоломей се обръщат украински църковни структури, създадени на Запад от емигранти след Втората световна война – основно в САЩ и Канада, получават своя автономна църква, от която са тези двама митрополити, които Вартоломей изпрати да проучат казуса с искането на автокефалията от украинските „разколници“.
Какви са последиците? Филарет, който очевидно отбелязва победата, се надява в близко бъдеще да свика епископски съвет, в който според него ще вземат участие не само представители на неговата "Киевска патриаршия" и ОАОК, но и свещеници на каноничния УПЦ на Московската патриаршия. Но това, единствената призната църква, няма да даде съгласието си за обединение с непризнатите църкви в Украйна. Това беше заявено по-рано в четвъртък от официален представител на Московската патриаршия.
Позицията на РПЦ ще може да бъде чута следващия понеделник на срещата на светия синод в Минск. Междувременно ръководителят на синодалния отдел на Московската патриаршия по отношенията между църквата, обществото и медиите Владимир Легойда заяви: "Константинополската патриаршия извърши безпрецедентен антиканоничен акт, който е опит да се унищожат основите на православната канонична система.
Необходимо е обаче да се припомнят тези прогнози, според които приключението на патриарх Вартоломей може да се превърне не само в очистване, но и в нов раздор. изданието добавя, че Легойда в коментара за РИА Новости каза: "Сега ще започне нещо ужасно".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Признаването на автокефалия на Украинската църква е ключово за предизборната кампания на Петро Порошенко

AFP: Признаването на автокефалия на Украинската църква е ключово за предизборната кампания на Петро Порошенко

11 Октомври 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Киев. Признаването на автокефалия на Украинската църква е ключово за предизборната кампания на Петро Порошенко, пише AFP.
Истанбулската вселенска патриаршия заяви в четвъртък, че е решила да признае независимостта на Украинската православна църква в ход, приветстван от Киев, но осъден като "катастрофален" в Москва.
Русия предупреди да не се допуска църквата в Украйна да прекъсне връзките си с Москва, като влиятелният ръководител на руската православна църква, патриарх Кирил, пътува до Истанбул по-рано тази година в опит да разубеди Вселенската патриаршия.
Въпросът ще играе ключова роля на президентските избори в Украйна през март 2019 г., като настоящият президент Петро Порошенко ще представи независимостта от руската православна църква, известна като автокефалия, като ключов предизборен успех в кампанията за неговото преизбиране, пише агенцията.
Порошенко бързо приветства решението на Патриаршията:
"Това е победа на доброто над злото, светлината над мрака", каза Порошенко в телевизионно обръщение, добавяйки, че Украйна чака това "историческо събитие" повече от 330 години.
Руската православна църква каза, че Вселенската патриаршията е взела "катастрофални" решения както за себе си, така и за световното Православие.
"Константинополската патриаршия прекоси червена линия", каза говорителят на руския православен патриарх Кирил Александър Волков в телевизионно изказване.
В първата си реакция киевският патриарх от непризнатата досега Киевска патриаршия Филарет каза, че решението от четвъртък ще позволи на страната му най-сетне да установи обединена църква в Украйна и обеща скоро да свика среща, за да се заеме с въпроса за обединението и да бъде избран нов патриарх.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руската православна църква заявява, че Вселенската патриаршия действа конюнктурно

ТАСС: Руската православна църква заявява, че Вселенската патриаршия действа конюнктурно

11 Октомври 2018 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Руската православна църква заявява, че Вселенската патриаршия действа конюнктурно, предава TACC.
Оспорването на правата на Московската патриаршия в Киев от страна на Константинопол е опит за преразглеждане на историята в полза на политиката. Такова становище беше изразено в четвъртък от прессекретаря на Московския патриарх ина Цяла Русия Кирил, свещеника Александър Волков.
По-рано бе съобщено, че синодът на Константинополската патриаршия отменя решението от 1686 г. за прехвърлянето на Киевската метрополия в юрисдикцията на Московската патриаршия.
"Опитите да се изкриви историята в името на политическата конюнктура, показват напълно нецърковната същност на действията на Вселенската патриаршия", каза Волков.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: Украинската православна църква – Московски патриархат няма намерение да се обединява с другите две украински православни църкви

TAСС: Украинската православна църква – Московски патриархат няма намерение да се обединява с другите две украински православни църкви

11 Октомври 2018 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Украинската православна църква – Московски патриархат няма намерение да се обединява с другите две „неканонични“ според тях украински православни църкви, предава ТАСС.
Председателят на служба "Синодална информация и образование" на украинската православна църква (УПЦ-МП)) архиепископ Климент заяви това в четвъртък на кореспондента на ТАСС.
"Украинската православна църква няма да се съгласи на подобно обединение, Не вярвам двете църкви в Украйна – Киевския патриархат на Филарет и непризнатата Украинска православна църква на Макарий също да се обединят, доколкото Макарий е категорично против да стане подчинен на Филарет“, заяви Климент.
Решението на Цариградската патриаршия за отмяна на анатемите от ръководителите на двете неканоничен православна църква в Украйна е абсолютно незаконно, и самият патриарх Вартоломей да бъде анатемосан, каза също Климент.
"Това решение е абсолютно неканонично, защото тази територия не принадлежи към Константинополската патриаршия, по какъв начин той може да сваля анатема Той няма никакво канонично право. Мисля, че е необходимо да се наложи анатема за такива действия, на патриарх Вартоломей ?", - каза той.
Архиепископът подчерта, че УПЦ-МП не признава решението на Константинополската патриаршия да предостави автокефалия на Украинската църква. "Ние не признаваме тези действия и ги разглеждаме като действия, насочени към разделяне на Православието в Украйна", каза той, добавяйки, че "тези действия нямат канонична сила.
Климент обясни, че в страната не може да има двама патриарси. Той цитира думите на митрополита от отцепилата Украинска православна църква – Киевски патриархат Филарет, че той "е бил, е и ще бъде патриарх." "Но в Украйна има митрополит Онуфрий (ръководител на УПЦ-МП), признат от целия православен свят", каза архиепископът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Петро Порошенко приветства решението за признаване на автокефалността на УПЦ

AFP: Петро Порошенко приветства решението за признаване на автокефалността на УПЦ

11 Октомври 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Киев. Държавният глава на Украйна Петро Порошенко приветства решението на Вселенската патриаршия да признае автокефалността на Украинската православна църква, въпреки протеста от страна на Русия, предава AFP.
„Взето е решение да се даде автокефалност на Украйна. Това е победа на доброто над злото, на светлината над мрака“, заяви Порошенко в телевизионно обръщение, в което подчерта, че Украйна е чакала това „историческо събитие“ повече от 330 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Вселенската патриаршия отправи предупреждения за насилие срещу храмове и манастири в Украйна

УНИАН: Вселенската патриаршия отправи предупреждения за насилие срещу храмове и манастири в Украйна

11 Октомври 2018 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Киев. Вселенската патриаршия отправи предупреждения за опасността от насилствени действия срещу църкви и манастири в Украйна, предава информационната агенция УНИАН.
Съответното предупреждение се отправя в решението, разпространено след заседанието на Светия Синод на Вселенската патриаршия, публикувано на официалната й интернет страница. „Призовават се всички участващи страни да предотвратят присвояването на храмове, манастири и друго имущество, а също и всякакви други насилствени действия и мъст, за да победят мирът и любовта на Христос“, се казва в разпространения текст.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Вселенската патриаршия призна УПЦ

AFP: Вселенската патриаршия призна УПЦ

11 Октомври 2018 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенската патриаршия призна автокефалността на Украинската православна църква (УПЦ) – стъпка, която бе силно желана от Киев, но и която рискува ново изостряне на напрежението с Москва, предава AFP.
След заседание на Светия Синод патриарх Вартоломей, „постанови, че ще даде автокефалия на църквата на Украйна", се казва в официално изявление от Истанбул, седалището на Вселенската патриаршия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Вселенската патриаршия свали анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и УПЦ

ТАСС: Вселенската патриаршия свали анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и УПЦ

11 Октомври 2018 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенската патриаршия обяви решение за сваляне на анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и Украинската автокефална църква (УПЦ) – Филарет и Макарий. Това съобщи нейн представител след заседанието на Светия синод, предава TACC.
„Изслушахме жалбата на Филарет Денисенко и Макарий. Прието е решение, че анатемата е била обявена по недостатъчен брой причини, по някои политически причини. Следователно, по решение на Синода те бяха върнати в каноничното поле", поясни представителят на Вселешенската патриаршия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Светият Синод на Вселенската патриаршия свали анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и УПЦ

ТАСС: Светият Синод на Вселенската патриаршия свали анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и УПЦ

11 Октомври 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Светият Синод на Вселенската патриаршия свали анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и Украинската автокефална църква (УПЦ), предава TACC.
Руската информационна агенция уточнява, че се позовава на официално изявление, но към настоящия момент не представя допълнителна информация.
Очаквайте подробности.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Кирил на трапеза по случай Деня на св. Сергий Радонжеки: Опитите за разрушаване на единството на Руската църква ще завършат с провал

Патриарх Кирил на трапеза по случай Деня на св. Сергий Радонжеки: Опитите за разрушаване на единството на Руската църква ще завършат с провал

9 Октомври 2018 | 19:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Опитите да бъде отделена Украинската православна църква от Московския патриархат ще завършат с провал, заяви патриархът на цяла Русия Кирил на трапеза по случай деня на преподобния Сергий Радонежки в Троице-Сергиевската лавра, съобщи във вторник пресслужбата на Руската православна църква, предава ТАСС.
„Ние сме длъжни да се ръководим не от светски критерии, а критерии духовни, длъжни сме да виждаме това, което не виждат светските хора“, заяви той, обръщайки се към участниците на трапезата. „Длъжни сме да съзнаваме ясно, че единството на Руската църква е по-високо от всякакви човешки граници, то е засвидетелствано от подвизите на нашите йерарси, монаси, свещеници и миряни в продължение на много столетия. И днес, когато някои политически сили терзаят Украйна, когато те се опитват да откъснат Украинската църква от Руската църква, да разрушат нашето единство, ние знаем: всичко това ще завърши с пълен провал.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Пропастта между Църквата на Гърция и Вселенската патриаршия се задълбочава

Kathimerini: Пропастта между Църквата на Гърция и Вселенската патриаршия се задълбочава

8 Октомври 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият архиепископ Йеронимос заяви, че той и неговите колеги „обичат Вселенската патриаршия“ и политическото лидерство на страната, но обичат Църквата на Гърция и държавата повече от всичко останало, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Обичаме ги всички (патриаршията и политиците), но трябва да отбележим че обичаме повече нашата църква и страна“, заяви той пред журналисти.
Коментарът на Йеронимос идва, след като на 4 октомври беше отменена среща между него и Вселенския патриарх Вартоломей в Атина, нещо което се разглежда като задълбочаване на пропастта между двамата.
Според анализаторите, отмяната на срещата отразява влошените отношения между намиращата се в Истанбул Вселенска патриаршия и православната Църква на Гърция.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Св. Синод не подкрепи свикването на събор за Украинската православна църква

Св. Синод не подкрепи свикването на събор за Украинската православна църква

5 Октомври 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
София. Св. Синод не подкрепи свикването на събор за Украинската православна църква. Това става ясно от решение на Св. Синод от заседание, проведено на 4 октомври. На своето редовно заседание Св. Синод на БПЦ-БП е разгледало писмо от 3 октомври на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в което той уведомява за тревожните събития, свързани с църковния живот на каноничния диоцез на УПЦ-МП.
„След като изслуша предложението на Пловдивския митрополит Николай и след проведено гласуване, Св. Синод реши да предостави писмото на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за разглеждане от специално създадената комисията по въпроса, свързан с църковния разкол на територията на Украйна, при Св. Синод на БПЦ-БП. ЗА горното предложение гласуваха: Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно - и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий. ПРОТИВ горното решение гласуваха: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил“, посочват от Св. Синод.
Във връзка със същото писмо Св. Синод е изслушал устно предложение на Ловчанския митрополит Гавриил с проекторешение на Св Синод, което гласи: "По въпроса за даване на автокефалия на УПЦ Св. Синод на БПЦ-БП счита, че е редно да бъде свикан Всеправославен събор, който да реши този въпрос". ЗА предложеното от митрополит Гавриил решение са гласували: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил. ПРОТИВ са гласували гласуваха: Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно - и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан. С особено мнение по решението са: Неврокопски Серафим и Врачански Григорий.
След проведеното гласуване Св. Синод не приема предложеното от митрополит Гавриил проекторешение за свикване на Всеправославен събор, които да реши въпроса за Украинската православна църква.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ватикана опроверга заявление от МВнР на Украйна, че подкрепя автокефалията на УПЦ КП

РИА Новости: Ватикана опроверга заявление от МВнР на Украйна, че подкрепя автокефалията на УПЦ КП

27 Септември 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Киев. Посолството на Светия престол в Украйна опроверга заявлението от Министерството на външните работи на Украйна, че Ватикана „уважава“ решението на Киев за създаване на автокефална църква, предава РИА Новости.
„Апостолската нунциатура в Украйна още веднъж потвърждава позицията, многократно изказвана от Светия престол, за когото въпросът за създаване на единна Украинска православна поместна църква се явява вътрешен въпрос на Православната църква, по който Светият престол не е давал и няма намерение да прави каквато и да е оценка“, се казва в съобщение, публикувано на уебсайта на нунциатурата.
От Киев по-рано съобщиха, че министърът на външните работи Павел Климкин се е срещнал със секретаря по междудържавни отношения на Ватикана архиепископ Пол Ричард Галахър. След срещата от МВнР заявиха, че Светия престол „уважава решението на украинския народ относно създаването на единна поместна църква“.

РИА Новости отбелязва, че в Украйна действат каноничната Украинска православна църква (УПЦ МП), която е самоуправляваща се църква в състава на Московския патриархат, както и непризнатите от православния свят църковни структури – „Киевски патриархат“ (УПЦ КП) и „Украинска автокефална православна църква“ (УАПЦ).
Петро Порошенко, посочва руската агенция, се опитва да получи признание за неканоничните религиозни структури и създаване на тяхната основа на единна поместна автокефална църква, извън рамките на УПЦ МП. Автокефалията е статут на поместна църква, предполагащ нейната административна независимост от другите църкви.
Вселенският патриарх Вартоломей „в рамките на подготовката за предоставяне на автокефалия на православната църква в Украйна“ назначи за екзарси в Киев Памфилийския архиепископ Даниил от САЩ и Едмънтънския епископ Иларион от Канада, отбелязва още РИА.
РПЦ осъди това и изрази протеста си пред Констанипол, като подчерта, че назначението на екзарси в Украйна е грубо нарушение на църковните канони. Синодът на Руската православна църква реши да прекрати възпоминанието на константинополския патриарх в своите богослужения. Фактически това означава разрив на дипломатическите отношения, обяснява руската агенция. От РПЦ също призоваха предстоятелите на другите поместни църкви да започнат всеправославно обсъждане на създалата се ситуация.
Свещеният синод на РПЦ, задграничният Архиерейски синод на РПЦ и Свещеният синод на УПЦ МП преустановиха службите с йерарси от Константинополския патриархат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 декември 2018 г.
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.