НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: Разследването на убийството в Русе не е приключило и трябва да продължи

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: Разследването на убийството в Русе не е приключило и трябва да продължи

15 Октомври 2018 | 20:37 | Агенция "Фокус"
София. Разследването на убийството в Русе не е приключило и трябва да продължи. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност. В конфигурацията, в която работи министерството на вътрешните работи, предотвратяването на убийството на журналистката Виктория Маринова не е било възможно, каза още той.
„Според мен трябва да се направи възстановка на престъплението, за да се види как един хилав и неособено висок младеж, при това в нетрезво състояние и тежко дрогиран, е успял да извърши толкова тежко престъпление спрямо една по-едра, по-висока и тренирана жена. За мен е невероятно, че той е могъл да й надделее и убие. Затова трябва много премерено да се извършат всички необходими действия и да се обърне внимание, на това, което говорят някои от съседите на заподозрения, че той е тръгнал на рожденият ден с още няколко души, които махалата не познава. Говори се още, че те използвали турска реч и се придвижвали с луксозен автомобил. Добре би било да се разбере кои са тези хора“ каза той. Проф. Николай Радулов обясни, че на този етап не може да се отхвърля нито една от версиите. Според него убийството може да е поръчка за сплашване на други журналисти. Радулов обясни, че трябва да се имат предвид нездравите морални ценности на етноса на заподозрения, който поради необразоваността си е лесен за манипулация.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Убийството на Виктория Маринова разкри двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот

Президентът Румен Радев: Убийството на Виктория Маринова разкри двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот

14 Октомври 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. Убийството на Виктория Маринова разкри двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Президентът изказа искрени съболезнования на семейството и близките на Виктория Маринова. „Емоциите в такива случаи не са най-добрият съветник. И разбирам, че от всяка несправедливост боли и е повод за възмущение. Но този случай разкри огромният дефицит на доверие в нашите институции – както вътре в страната, така и навън“, посочи още той.
Радев обясни, че според него това убийство е разкрило дойният аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот. „Затова очаквам органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на света, че такива престъпления в България се наказват с най-голямата строгост на закона. И не само за Виктория Маринова, но и за бизнесмена Петър Христов, и за убития данъчен служител, и за десетки други убийства и посегателства над личността“, коментира държавният глава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ призова за по-сериозно участие на държавата по отношение на развитието на туризма в България

АБВ призова за по-сериозно участие на държавата по отношение на развитието на туризма в България

13 Октомври 2018 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Варна. АБВ призова за по-сериозно участие на държавата по отношение на развитието на туризма в България. Това стана по време на форум на тема: „Проблеми и перспективи на туризма“, организиран от сдружение “Алтернатива за Варна“, съобщиха от пресцентъра на АБВ.
Събитието бе открито от члена на ИБ на АБВ доц. Георги Кючуков. На него присъстваха повече от 50 представители на общини от Североизточна България, туроператорски фирми, екскурзоводи, хотелиери, както и музейни работници и учени в сферата на туризма.
Форумът бе проведен в 3 панела: „Културно-исторически и поклонически туризъм“, „Алтернативен туризъм“ и „Проблеми и перспективи в развитието на туристическата индустрия“. Презентации направиха представители на Регионалния исторически музей от Варна, община Варна, Музей на солниците в Провадия, туроператори, представител на община Провадия, както и председателят на Варненската туристическа камара Жельо Душев.
Във всички изложения бе изтъкната нуждата от по-голяма роля на държавата за регулация в сферата на туризма, което беше обобщено от зам.-председателя на АБВ доц. Христо Михайлов. Той изложи гледна точка за развитие на алтернативния туризъм в региона и аргументира нуждата от взаимодействие между държавата, общините и предприемачите за постигане на по-добър и по-конкурентен туристически продукт.
Отношение по темата взе и председателят на АБВ Румен Петков. По думите му форумът ясно е откроил проблемите пред туристическия бранш в България, част от които се дължат именно на липсата на достатъчно грижа от страна на самата държава за развитието на отрасъла. Той бе категоричен, че са необходими нови регулационни правила на всички нива, свързани с развитието на туризма у нас, както и че има очевидна необходимост от мерки за подпомагане на сектора, за да може страната ни да конкурира съседни дестинации като Турция, Гърция и Румъния.
„Туризмът не трябва да се развива само в приоритетни области, а във всички региони на страната. Държавата може да помогне с редица мерки. Например в изкупуването на земи, на които се намират ценни исторически обекти и в социализирането им и превръщането им в достъпни туристически дестинации. Трябва да се помисли и за намаляването на ДДС за туризма до 5-6%, какъвто е в някои съседни нам страни, за да се завърнат туристическите агенции в България, а не както сега да се налага някои да работят с фирмени регистрации в чужди държави. Редно е също цялата държавна машина да се впрегне в помощ на туристическия отрасъл, който дава 13-14 % от брутния продукт в България“, заяви Петков. Според него страната ни трябва да отдели внимание и на развитието на детския и ученически туризъм. „Всички знаят, че три от ваканциите на учениците са свързани с различни форми на организирани екскурзии. Тези мероприятия трябва да бъдат използвани за възраждане на патриотичното възпитание на децата, трябва да бъдат и по-добре подсигурени по отношение на безопасността“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Хибридната война с фалшиви новини след убийството в Русе бе поведена от хора, които не милеят за родината ни

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Хибридната война с фалшиви новини след убийството в Русе бе поведена от хора, които не милеят за родината ни

13 Октомври 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Банско. Хибридната война с фалшиви новини след убийството в Русе бе поведена от хора, които не милеят за родината ни. Две са възможните цели на тази акция – извличането на политически дивидент или създаването на хаос. Във всеки случай обаче бе нанесена сериозна щета на имиджа на България. Това коментира пред журналисти в Банско председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Според председателя на ПГ на ГЕРБ, когато има голям брой фалшиви новини и те бъдат добре презентирани пред обществото, дори и изключително сериозни политици и институции могат да бъдат заблудени и да се изказват прибързано. „Само за 24 часа се създаде много лош облик на страната ни. Този случай би могъл да бъде използван като пример какво не трябва да правят политиците“, отчете Цветанов и призова в такива ситуации всички да се въздържат от коментари докато компетентните институции не се произнесат.
Цветан Цветанов, който е и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и представител на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол в УС на Агенцията, изтъкна, че с бързите си и професионални действия българските институции, в координация с европейските служби, са опровергали критиците и са дали възможност на всеки да преосмисли позицията си. „България е един остров на стабилност в региона. По време на европредседателството доказахме, че можем да бъдем лидер на Балканите. Нека не рушим този имидж“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Премахването на Института на съкратеното съдебно следствие няма да способства на правораздаването

Румен Петков, АБВ: Премахването на Института на съкратеното съдебно следствие няма да способства на правораздаването

13 Октомври 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Варна. Премахването на Института на съкратеното съдебно следствие няма да способства на правораздаването. Това заяви на пресконференция във Варна председателят на АБВ Румен Петков по повод искането на„ Обединени патриоти“ за отпадане на т. нар. съкратено съдебно следствие за убийства, изнасилвания и други тежки престъпления след убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Премахването на Института на съкратено следствие няма да реши въпроса. Въпросът е в оперативния контрол на административните ръководители. За определени протакания с години на дела няма никакво обяснение и докато продължава да не се вади пред обществото поименния състав на съдиите и прокурорите, които точат делата, няма да стигнем до никъде, но това не е въпрос на премахване на такъв тип институции“, заяви Румен Петков. Според него ако съкратеното съдебно следствие бъде премахнато, силата на закона няма да се стовари върху извършителя на престъплението с цялата си сила. „Когато има самопризнания, съдействие на съответните институции, има и акт на държавата. Когато има стремеж за укривателство, когато има стремеж за несъдействие на държавата, има и съответните репресивни мерки от страна на държавата, но премахването на този институт няма да способства на правораздаването. Напротив, ще доведе определен тип хора с такъв манталитет до стремежа за укриване, за неразкриване и рязко ще се редуцират пълните самопризнания със стремеж да се съдейства на държавата срещу облекчена процедура“, подчерта Румен Петков.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов: За пореден път се показва, че фалшивите новини могат да изиграят водеща роля за формирането на мнение на политици в Европа и по света

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов: За пореден път се показва, че фалшивите новини могат да изиграят водеща роля за формирането на мнение на политици в Европа и по света

13 Октомври 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. За пореден път се показва, че фалшивите новини могат да изиграят водеща роля за формирането на мнение на политици в Европа и по света. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за предаването "Тази събота" по бТВ.
Хибридна атака срещу България видя Цветанов във вълната от медийни и политически коментари из целия западен свят след убийството на русенската журналистка Виктория Маринова. Основната версия, тиражирана от западните медии, беше, че тя е била ликвидирана заради работата си, като след залавянето на заподозрян се наложи на много места информацията да бъде коригирана.
По думите na Цветанов хибридната атака е била подкрепена и от „немалко хора, които смятат, че биха могли да извлекат политически дивидент или създаването на хаос да им гарантира някакъв политически път”. Той подчерта, че не е имало как разследващите да подават на медиите информация, защото това би компрометирало разследването и би поставило в риск още хора.
„Мога да кажа, че това беше изключително неприятен повод да бъде очернена страната ни и аз съм убеден, че във времето всички трябва да си направят извода, че когато говорят срещу страната ни, европейските и българските политици трябва да преброят до 10, преди да кажат мнението си по даден казус”, отбеляза Цветанов.
По думите му премиерът Бойко Борисов е направил „емоционално изказване” за българската подкрепа за Манфред Вебер (ЕНП) като кандидат за шеф на еврокомисията: „Не е нормално по този начин да се държим с партньори, по този начин да злепоставяме нашата страна”.
Той допълни, че коментарите за „Джи Пи груп” също са част от хибридната атака, тъй като не е вярно, че корупцията генерира всички процеси за развитието на страната. Цветанов отбеляза, че ОЛАФ е давала за пример България като държава, която обработва най-много сигнали за злоупотреби.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Спокойно е преминала нощта в ромските „Селеметя“ и „Тракцията“

Русе: Спокойно е преминала нощта в ромските „Селеметя“ и „Тракцията“

13 Октомври 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Русе. Спокойно е преминала нощта в ромските „Селеметя“ и „Тракцията“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Продължава да има служители на жандармерията в двата квартала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Радев, ГЕРБ: Не всички факти по убийството на Виктория са ясни за обществото

Валентин Радев, ГЕРБ: Не всички факти по убийството на Виктория са ясни за обществото

12 Октомври 2018 | 21:37 | Агенция "Фокус"
София. Институциите и тези, които ги олицетворяват, трябва да дават добър пример, да са тези, които създават доверие. Служителите създават доверието, те трябва да бъдат припознавани като добри полицаи, например. Това заяви в студиото на "Панорама" по БНТ депутатът от ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Валентин Радев.
По повод бързото разкритие на убийството на журналистката Виктория Маринова, Радев коментира, че е наясно с още факти, които обаче не може да обяви публично. „Всички факти не са ясни на обществото - аз знам нещо, което не мога да кажа. Прокуратурата обаче е господар на досъдебното производство. Ако всички знаеха тези факти, щяха да кажат: "Браво на МВР". Въпросът е обаче да стигнем до престъпника и той да бъде осъден. Аз казвам какво е направило МВР“, коментира Радев.
Той даде примери с добрата работа на полицаите, като посочи присъдите за членове на престъпните банди "Килърите" и "Наглите", които са вкарани в затвора още по времето на кабинета "Борисов“ 1, както и справянето с битовата престъпност и изпратените над 1000 полицаи в различни населени места.
По повод критиките от външни политици за убийството на Виктория Маринова, Радев коментира, че познава всички външни министри от ЕС и знае какво е състоянието с престъпността в отделните държави членки. „Нека да бъдат обективни и да не подминават фактите. Никой например не вярваше, че ще пазим границата, докато не дойдоха и не видяха лично, че това е така“, заяви той.
По думите му полицаите работят денонощно, по цял ден с контингента, с хора, които са престъпници. „Трябва да бъдат по-обрани, когато ги нападаме. Не трябва да очакваме, че МВР ще реши всички проблеми в държавата. Всички трябва да внимаваме какво правим, не са само полицаите панацеята“, каза в заключение Валентин Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството не се притеснява от етническо напрежение след случая с убитата журналистка Виктория Маринова в Русе (ОБЗОР)

Правителството не се притеснява от етническо напрежение след случая с убитата журналистка Виктория Маринова в Русе (ОБЗОР)

12 Октомври 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
София. В катедралния храм „Света Троица“ се състоя поклонението пред тленните останки на убитата на 6 октомври 2018 г. журналистка Виктория Маринова. Стотици си взеха последно сбогом с младата жена.
Дни след убийството в Русе бяха разположени сили на жандармерията и полицията в циганските квартали „Тракцията“ и „Селеметя“.
Въпросът за етническия произход на обвинения в убийството Северин Красимиров, задържания в Германия, повдигна лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Той посочи, че МВР трябва да каже дали извършителят е циганин.
В парламента министър-председателят Бойко Борисов каза пред журналисти, че не се притеснява от етническо напрежение в Русе след случая. По думите му жандармерията е на място. „Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ми докладва, че е взел всички мерки да не се получи, каквото и да било. Не нагнетявайте напрежението. Престъпления извършват и християни, и мюсюлмани, и българи, и роми, и турци навсякъде“, посочи премиерът Борисов.
Темата коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който посочи, че всички трябва да са разумни и да не се слага някакво разделение за това, че някой етнос прави повече тежки престъпления от другия. Той призова да не се прави подобно разделение и да не се създава проблем в държавата. „Не трябва да го позволяваме. Някой път трябва да даваме добрите примери за хора, които са успели да се интегрират и да участват активно в живота на страната“, допълни още Цветанов.
Той коментира, че в хибридната атака срещу България много от европейските политици са били подведени. „Но те направиха разграничение от първоначалните си постове, които пуснаха и подкрепиха усилията на правителството. Тук трябва да се поинтересуваме тези, които направиха съответните бдения и протести защо всъщност приложиха този механизъм за очерняне на страната“, допълни той. По думите му така не се прави политика. „Може да дойде време, когато тези очернят страната да им се наложи да управляват. Тогава какъв подход биха предприели“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.
От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички свои колеги политици и медиите да положат максимални усилия да не се допуска етническо напрежение в Русе. На въпрос дали трябва да има извинение към страната ни от страна на европейските институции, Нинова отговори: „За мен по-скоро трябва да има тук при нас равносметка, анализ, разговор защо се случи това. Отговорът е недоверие от българските граждани към институциите, може би и недоверие отвън към справянето с проблемите“, допълни още лидерът на БСП.
Агенция „Фокус“ припомня: 30-годишната телевизионна водеща бе изнасилена и убита в Русе на 6 октомври 2018 г. Сигналът за откритото й тяло беше подаден същия ден в 14.18 часа. Смъртта е била причинена от удари в главата и задушаване. Няколко дни по-късно, по настояване на българските власти, в Германия бе задържан 21-годишният Северин Красимиров. Задържаният мъж е роден през 1997 г. в Русе и има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Открито е наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него, както и негов ДНК материал и върху жертвата. Очаква се до 10 дни Красимиров да бъде екстрадиран в България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Министерството на правосъдието е получено официалното съгласие на немската прокуратура за предаване на Северин Красимиров

В Министерството на правосъдието е получено официалното съгласие на немската прокуратура за предаване на Северин Красимиров

12 Октомври 2018 | 17:58 | Агенция "Фокус"
София. На 12.10.2018 г., следобед, в Министерството на правосъдието е получено официалното съгласие на немската прокуратура за предаване на обявения за международно издирване български гражданин Северин Красимиров. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Съгласно полученото съобщение, за това е информирана и Прокуратурата на Република България. Към настоящия момент, с активните действия на компетентните органи на двете държави, тече процедура по организиране на фактическото предаване и конвоиране от българските власти на лицето, което се очаква да се случи най-рано следващата седмица.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От Министерството на правосъдието е поискана информация за условията в местата за лишаване от свобода в България, във връзка с българския гражданин Северин Красимиров

От Министерството на правосъдието е поискана информация за условията в местата за лишаване от свобода в България, във връзка с българския гражданин Северин Красимиров

12 Октомври 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. Днес, 12 октомври, в Министерството на правосъдието постъпи искане за предоставяне на информация за условията в местата за лишаване от свобода в Република България, във връзка с обявения за международно издирване български гражданин Северин Красимиров, към момента задържан на територията на Федерална република Германия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.
В рамките на своята функционална компетентност, Министерството на правосъдието е изпратило изисканата от германската прокуратура информация за настаняване на Красимиров в съответствие с европейските стандарти – 4 кв. м. жилищна площ и самостоятелен санитарен възел.
Отговорът е изпратен в спешен порядък.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Русе се състоя поклонението пред убитата журналистка Виктория Маринова

В Русе се състоя поклонението пред убитата журналистка Виктория Маринова

12 Октомври 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Русе. В Русе се състоя поклонението пред убитата журналистка Виктория Маринова, предаде БНР. Продължава да има сили на жандармерията и полицията в двата ромски квартала „Тракцията“ и „Селеметя“ в Русе, но до конфликти не се е стигнало.
Поклонението пред тленните останки на Виктория Маринова се състоя в катедралния храм „Света Троица“ и на него дойдоха хиляди хора да ѝ отдадат последна почит. Обстановката в града засега е спокойна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Призовавам всички колеги политици и медиите да положим максимални усилия да не се допуска етническо напрежение в Русе

Корнелия Нинова, БСП: Призовавам всички колеги политици и медиите да положим максимални усилия да не се допуска етническо напрежение в Русе

12 Октомври 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. Призовавам всички колеги политици и медиите да положим максимални усилия да не се допуска етническо напрежение в Русе. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти за убийството на журналистката Виктория Маринова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали трябва да има извинение към страната ни от страна на европейските институции, Нинова отговори: „За мен по-скоро трябва да има тук при нас равносметка, анализ, разговор защо се случи това. Отговорът е недоверие от българските граждани към институциите, може би и недоверие отвън към справянето с проблемите“, допълни още лидерът на БСП. На въпрос дали са били преувеличени коментарите, Нинова заяви, че няма да им дава характеристики. „Важно е, че беше масово“, посочи Нинова. По думите й то показва отношение към България и трябва да се положат усилия, за да се изчисти имиджът на страната ни. Попитана как си обяснява изнервеността на премиера Борисов, Нинова отговори, че вероятно е изморен и притеснен.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В хибридната атака спрямо България за убийството на Виктория Маринова бяха подведени много европейски политици, но те се разграничиха от първоначалните си думи

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В хибридната атака спрямо България за убийството на Виктория Маринова бяха подведени много европейски политици, но те се разграничиха от първоначалните си думи

12 Октомври 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. В хибридната атака спрямо България за убийството на Виктория Маринова бяха подведени много европейски политици, но те направиха разграничение от първоначалните си постове, които пуснаха и подкрепиха усилията на правителството. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с убийството на журналистката Виктория Маринова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цветан Цветанов посочи, че всъщност тази новина е била транслирана във всички международни обмени. „Тук трябва да се поинтересуваме тези, които направиха съответните бдения и протести защо всъщност приложиха този механизъм за очерняне на страната“, допълни той. По думите му така не се прави политика. „Може да дойде време, когато тези очернят страната да им се наложи да управляват. Тогава какъв подход биха предприели“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.
На въпрос дали вижда намеса на БСП в международния отзвук за убийството, председателят на ПГ на ГЕРБ отговори: „Свободата на словото е нещо, което няма никакви ограничения. Всеки един може да напише всичко, всеки един може да го сподели в социалните мрежи по начин, който смята за необходимо. Това, за което винаги съм настоявал е, че трябва да се придържаме към някаква политическа хигиена“, заяви Цветанов. По думите му чисто в човешки план трябва да бъдем хора, които да се въздържаме от крайни коментари, преди да е приключил крайният етап от разследването на извършеното, тежко, брутално престъпление.
Попитан дали е възможно етническо напрежение след убийството, Цветанов обясни: „Нека да бъдем разумни и нека да не слагаме някакво разделение за това, че единият етнос прави повече тежки престъпления от другия, ако говорим за Виктория Маринова“, каза още Цветанов. Той призова да не се прави подобно разделение и да не се създава проблем в държавата. „Не трябва да го позволяваме. Някой път трябва да даваме добрите примери за хора, които са успели да се интегрират и да участват активно в живота на страната“, допълни още Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Жандармерията е в Русе, взети са мерки да не се получи, каквото и да било

Премиерът Бойко Борисов: Жандармерията е в Русе, взети са мерки да не се получи, каквото и да било

12 Октомври 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Жандармерията е в Русе. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ми докладва, че е взел всички мерки да не се получи, каквото и да било. Това каза пред журналисти в парламента премиерът Бойко Борисов за обстановката в Русе след убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не нагнетявайте напрежението. Престъпления извършват и християни, и мюсюлмани, и българи, и роми, и турци навсякъде“, посочи премиерът Борисов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не се притеснявам от етническо напрежение след случая с убитата журналистка в Русе

Премиерът Бойко Борисов: Не се притеснявам от етническо напрежение след случая с убитата журналистка в Русе

12 Октомври 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. Не се притеснявам от етническо напрежение след случая с убитата журналистка в Русе. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов във връзка с убитата журналистка Виктория Маринова в Русе, предаде репортер на Агенция "Фокус". Борисов уточни, че са взети всички необходими мерки. Премиерът допълни, че престъпления се извършват както от роми, така и от българи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Германия ще екстрадира скоро заподозрения за убийството на българската журналистка

AFP: Германия ще екстрадира скоро заподозрения за убийството на българската журналистка

12 Октомври 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Целе. Върховният районен съд в германския град Целе заяви, че мъжът заподозрян в изнасилването и убийството на българския телевизионен журналист Виктория Маринова, ще бъде екстрадиран в България през следващите дни, предава AFP.
„Екстрадицията на обвинения може да се очаква скоро“, обявиха от съда в изявление. В него се добавя, че заподозреният е заявил, по време на разпита, „че не е искал да убие жертвата и отрича да я е изнасилил“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близки и приятели се прощават с Виктория Маринова в Русе

Близки и приятели се прощават с Виктория Маринова в Русе

12 Октомври 2018 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Русе. Близки и приятели се прощават с убитата журналистка Виктория Маринова в Русе. След задържането на заподозрян за престъплението, тялото на младата жена бе освободено от „Съдебна медицина“. Поклонението започва в 10.30 часа в храма „Света троица“ в Русе.
Засилено е полицейското присъствие в Русе заради ескалиралопрез последните часове напрежение. В четвъртък група мотористи се появи в махалата, където живее лелята на 21-годишния Северин, задържан в Германия за убийството на журналистката. Към момента няма индикации за нарушаване на обществения ред и обстановката е спокойна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Теодор Атанасов, директор ОДМВР-Русе: В два жилищни квартала в Русе полицейското присъствие е засилено, обстановката е спокойна

Ст. комисар Теодор Атанасов, директор ОДМВР-Русе: В два жилищни квартала в Русе полицейското присъствие е засилено, обстановката е спокойна

12 Октомври 2018 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Русе. В два жилищни квартала в Русе полицейското присъствие е засилено, обстановката е спокойна. Към момента няма индикации за нарушаване на обществения ред, така че оперативната обстановка е спокойна. Това каза по време на брифинг директорът на ОДМВР-Русе ст. комисар Теодор Атанасов предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма постъпили официални данни за пострадали граждани, оперативната обстановка е спокойна. В момента няма напрежение. Няма и задържани лица“, посочи той. По думите му Областната дирекция има подкрепата на дирекция „Жандармерия“, които също активно са се включили в мероприятията за опазване на обществения ред. „Всички действия, които са били необходими да се извършат, за опазване на обществения ред, са извършени“, каза той. Комисар Теодор Атанасов обясни, че са взети мерки и за предстоящото събитие в града, свързано със закриването на мото сезона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на ОДМВР-Русе ст. комисар Теодор Атанасов ще даде брифинг

Директорът на ОДМВР-Русе ст. комисар Теодор Атанасов ще даде брифинг

12 Октомври 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Русе. Директорът на ОДМВР-Русе ст. комисар Теодор Атанасов ще даде брифинг за медиите. Това съобщиха от ОДМВР-Русе. Началният му час е 08.00 часа пред сградата на ОДМВР - Русе.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева ще вземе участие в заседанието на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи” в Люксембург

Министър Цецка Цачева ще вземе участие в заседанието на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи” в Люксембург

12 Октомври 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще вземе участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз „Правосъдие и вътрешни работи” в Люксембург. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. В първия ден на форума министърът представи позициите на България по темите в област „Правосъдие“, включени в дневния ред.
Министърът ще вземе участие и в конференция на високо равнище по въпросите на радикализацията на тема „Програми за рехабилитация и дерадикализация в затворите“. В Люксембург министър Цачева ще се срещне с председателя на Съда на ЕС Коен Ленардс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Няма данни за напрежение в русенския кв. "Тракция", след като в късния следобед група мотористи е преминала през квартала без да създава безредици

МВР: Няма данни за напрежение в русенския кв. "Тракция", след като в късния следобед група мотористи е преминала през квартала без да създава безредици

11 Октомври 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
София. Полицейски патрули и служители на жандармерията са изпратени в русенския кв. „Тракция“ за осигуряване на спокойствието на жителите. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Към момента няма данни за напрежение, след като в късния следобед група мотористи е преминала през квартала без да създава безредици. Няма информация за възникнало сбиване.
Агенция "Фокус" припомня: 21-годишният Северин Красимиров, който е задържан за убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова, е живеел в русенския кв. "Тракция". Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че Красимиров е бил задържан във вторник вечерта от немската полиция, в следствие на искане от българска страна. Задържаният има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Има наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него. Има негов ДНК материал и върху жертвата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Трябваше някой да каже на чуждите посланици да бъдат внимателни с България, която не познават

Вицепремиерът Валери Симеонов: Трябваше някой да каже на чуждите посланици да бъдат внимателни с България, която не познават

11 Октомври 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Поздравявам премиера Борисов за това, което направи на срещата с чуждите посланиците в България, в крайна сметка, някой, някога, в 30-годишната нова история на България, трябва да каже на тези „разбирачи“ по всичко от Европа, че трябва да бъдат внимателни с България, която не познават. Това коментира пред журналисти в Казанлък вицепремиерът Валери Симеонов, помолен да коментира срещата на Борисов с чуждите посланици у нас по повод развитието на случая с убитата журналистка в Русе и международния отзвук на престъплението, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. „Имаше едни изказвания, които даваха лоши квалификации на нашата родина, които няма как да приемем. Имаше мнения, свързани със свободата на словото в България, с поставяне на журналистиката под зависимост, а истината е, че журналистиката е зависима единствено от собственика на съответната медия, в никакъв случай не е от Правителството или който и да било друг. А за свобода на словото да не говорим, България е царството на слободията на словото, на словоблудството. В България всичко е позволено, абсолютно всеки човек може да бъде оклеветен безнаказано“, заяви вицепремиерът.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Впечатлена съм от бързата реакция на властите за разкриването на убийството в Русе

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Впечатлена съм от бързата реакция на властите за разкриването на убийството в Русе

11 Октомври 2018 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Впечатлена съм от бързата реакция на властите и от това, че много бързо бяха разкрити свидетелства за извършителя на тежкото престъпление в Русе, каза пред журналисти Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Тя обясни, че по-рано днес е изразила позицията си на съчувствие към премиера Борисов, за това, че някои от твърденията по случая не са точни и коректни.
Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас, посети Профилирана гимназия „Иван Аксаков“ в Пазарджик и се срещна с младшите посланици на Европейския парламент от училището. Преди срещата тя разгледа училищния музей и остави специално послание в него. В посланието си тя отбеляза, че за нея е чест да бъде гост на гимназията, която има впечатляваща и много добре е запазена история.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Българската полиция си свърши перфектно работата по разкриване на убийството в Русе

Вицепремиерът Валери Симеонов: Българската полиция си свърши перфектно работата по разкриване на убийството в Русе

11 Октомври 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Българската полиция си свърши перфектно работата по разкриване на убийството в Русе. Това каза пред журналисти в Казанлък вицепремиерът Валери Симеонов, който взе участие в Национална среща на тема „Обществен ред и сигурност – необходимост от законодателни промени“, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Вицепремиерът обърна особено внимание на участието на българската полиция в залавянето на убиеца на журналистката Виктория Маринова в Германия. Той добави, че цялото разкритие е резултат на действията на нашата полиция, на следствените органи и прокуратурата. „В синхрон работиха много добри екипи, изпратени от София, и за четири дни това зверско убийство бе разкрито, въпреки че извършителят буквално за 24 часа е напуснал България. Мисля си, че няма такова място в България, където да не може полицията в рамките на един час да влезе и да си свърши работата“, каза още Симеонов.
Вицепремиерът определи обстановката в момента в Германия като подвластна на доста противоречиви политически тенденции, които са се отразили върху действията на полицията там. „Когато едните са либерално ориентирани, другите са крайно националистически и агресивно настроени, тогава институциите започват да се колебаят, стават нерешителни и в крайна сметка, никой да не си мисли, че България по отношение на етническите проблеми е зле. Напротив, бих казал, че сме една от успешно решаващите тези проблеми държава в Европа. В България всяко гето подлежи на проверки, подлежи на пълен контрол“, каза вицепремиерът.
На журналистически въпрос, дали в Русе има опасност след разкритията около убийството да възникне етническо напрежение вицепремиерът Симеонов отговори, че на всякъде има опасност. „Точно затова съм тук, за да разбера доколко има такъв риск. Виждам, че в Казанлък няма такъв риск, какъвто имаше в Асеновград и „Шекер махала“. Не съм бил в Русе, но засега нямам подадени сигнали“, добави той.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христо Кожухаров, Катедра по психиатрия към Медицински университет – Варна: Мисленето в България е, че убийците трябва да са психично болни

Проф. Христо Кожухаров, Катедра по психиатрия към Медицински университет – Варна: Мисленето в България е, че убийците трябва да са психично болни

11 Октомври 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Варна. Мисленето в България е, че когато се извърши убийство като това на Виктория Маринова в Русе, извършителят трябва да е задължително психично болен. Това коментира на пресконференция ръководителят на Втора психиатрична клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ и началник на Катедрата по психиатрия в Медицинския университет във Варна проф. Христо Кожухаров, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Според експерта на този етап на разследването не може да се поставят етикети на задържаното лице, тъй като това е дискриминативно. „Аз не мога да кажа, ще има експертиза, специалистите ще кажат. Самият факт, че се слага такова определение е дискриминация. Това е все едно да видя, че човек се държи по определен начин и да кажа той е учител“, каза проф. Кожухаров. Той добави, че е абсурдно когато в случаи на зверски убийства се коментира, че става въпрос за психоза. „По-скоро можем да говорим за някаква личностнова абнормност. Но това не е болест и извършителят може да носи отговорност. Не трябва да абсолютизираме нещата“, отбеляза още ръководителят на Катедрата по психиатрия.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева представи позициите на България по въпросите от област „Правосъдие“ на заседание на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи”

Министър Цецка Цачева представи позициите на България по въпросите от област „Правосъдие“ на заседание на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи”

11 Октомври 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Министърът на правосъдието Цецка Цачева представи позициите на България по въпросите от област „Правосъдие“ на заседание на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи”. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. На Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Люксембург бяха приети три важни акта на ЕС в областта на правосъдието, подготвени по време на Българското председателство:
Съветът прие Директивата за борба с противодействие изпирането на пари по наказателно-правен ред, след като на 12 септември 2018 г. Европейският парламент прие позицията си по предложението. Компромисното споразумение между институциите беше постигнато в преговорите, проведени под председателството на България. Активната и аргументирана позиция на Българското председателство осигури съгласуваност на директивата с вече установените международни стандарти.
По време на заседанието беше окончателно приет и Регламентът относно обработването на лични данни от институциите и органите на ЕС, чийто разпоредби ще увеличат равнището на защита на данните и ще осигурят свободното им движение в рамките на Съюза. Новите правила са съобразени и с Общия регламент за защита на данните (GDPR), който се прилага от 25 май 2018 г. Съгласието между Съвета и Европейския парламент по текста на този акт също беше постигнато по време на Българското председателство.
Министрите на правосъдието постигнаха общ подход по проекта на Директива относно несъстоятелността, превантивното преструктуриране и предоставяне на втори шанс и мерки за повишаване на ефективността на процедурите за преструктуриране. Под председателството на България беше постигнат частичен общ подход по три основни раздела от проекта и беше подготвен преработен текст, който позволи на Австрийското председателство да продължи интензивно преговорите и да приключи работата още на настоящия съвет. Министър Цачева изрази подкрепата на България за постигнатия балансиран режим, в който са взети предвид интересите на длъжника, кредиторите и другите заинтересовани страни. Отбеляза, че има достатъчна гъвкавост за държавите да изберат своя подход за прилагане на принципите, въведени с този акт.
По темата за подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства министър Цачева приветства продължаването на интензивната работа, започната от Българското председателство по законодателния пакет. Посочи, че в дух на компромис и с цел постигане на напредък, можем да приемем и подход, при който европейската заповед за предоставяне на електронни доказателства се изпраща за сведение на органите на изпълняващата държава, където се намира доставчикът на услуги. Предложи да се изработи наръчник с информация относно ограниченията спрямо предоставянето на данни, както и да се предвиди съдействие от Евроюст.
Българският министър сподели изразената и от другите министри убеденост, че е важно да се работи за засилване на взаимното доверие между правораздавателните органи, което ще доведе и до подобряване на прилагането на принципа за взаимно признаване по наказателноправни въпроси. Подчерта специално съществената роля на Европейската съдебна мрежа по наказателни дела и Евроюст, както и на обучението на магистратите в тази насока.
По време на работния обяд на тема „Финансиране на правосъдието със средства от ЕС“, министър Цачева представи българския опит във финансирането на съдебната реформа, включително чрез сътрудничество със Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия и чрез проекти по Структурните фондове. Изрази и подкрепата на страната ни за усилията на ЕК да улесни достъпа на държавите членки до програми „Правосъдие“ и „Основни права и ценности“ от новата Многогодишна финансова рамка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева информира колегите си от ЕС за разкриването на убийството в Русе

Министър Цецка Цачева информира колегите си от ЕС за разкриването на убийството в Русе

11 Октомври 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Министрите на правосъдието на страните членки на Европейския съюз (ЕС) бяха информирани от министър Цецка Цачева за разкриването на жестокото убийство на 30-годишната журналистка Виктория Маринова, което предизвика широк обществен и международен отзвук. Министър Цачева направи това в началото на заседанието на Съвета на Европейския съюз в частта „Правосъдие“, което се провежда в Люксембург, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.
Цачева изтъкна пред колегите си предприетите действия за разкриване на тежкото престъпление, извършено на 6 октомври 2018 г. в град Русе. Тя подчерта, че задържането на заподозряното лице е станало възможно благодарение на активната работа по случая на компетентните органи в България и Германия.
Министърът информира, че според събраните данни до момента най-вероятно се касае за спонтанно нападение и това опровергава внушенията на национално и международно ниво от първите дни след убийството, че престъплението е свързано с професията на жертвата. Министрите бяха запознати и с това, че на основата на събраните доказателства е издадена Европейска заповед за арест, като на 9 октомври 2018 г. лицето е задържано от германската полиция в провинция Долна Саксония. Предстои проверка на предоставените от българска страна доказателства и разпит на лицето пред германски съд, който да вземе решение за предаването му в България.
Цецка Цачева изрази надежда за бързо развитие на процедурата по екстрадиция на лицето. Според нея случаят е показателен за ефективността на европейските механизми за взаимодействие в областта на правосъдието и вътрешните работи. Правосъдният министър заяви, че българското правителство категорично осъжда всяка форма на насилие и от самото начало полага всички усилия за установяване на фактите около това тежко престъпление.
Тя увери колегите си, че оставаме твърдо решени да работим ефективно и в бъдеще за разкриване и налагане на справедливи присъди на извършителите на всички криминални деяния и посегателства срещу живота и неприкосновеността на нашите граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Около случая с убитата журналистка има много въпросителни

Волен Сидеров, „Атака“: Около случая с убитата журналистка има много въпросителни

11 Октомври 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Около случая с убитата журналистка има много въпросителни. Това каза пред журналисти лидерът на „Атака“ и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров във връзка с убийството на журналистката Виктория Маринова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера в Комисията също изказах критични бележки, защото около целия този случай със залавянето на убиеца, има доста въпросителни. Има въпросителни към МВР в Русе как са действали“, каза той. Според него е важно да се каже как този човек е напуснал страната. „Въобще защо в тази алея, където е станало това зверско убийство, няма патрулиращи полицаи? Защо е възможно това нещо да се случи в един български голям град? Това са въпроси, на които МВР трябва тепърва да отговаря и да вземе мерките за реорганизация. Продължавам да твърдя, че МВР се нуждае от мерки за реорганизация“, заяви Сидеров. На въпрос кога ще бъде назначен главен секретар на МВР, Сидеров посочи, че вчера този въпрос е трябвало да се зададе на министъра на вътрешните работи .
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки, ЕКР: Истерията в България около убийството в Русе формира международния отзвук

Евродепутатът Ангел Джамбазки, ЕКР: Истерията в България около убийството в Русе формира международния отзвук

11 Октомври 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Истерията в България около убийството в Русе формира международния отзвук. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Според него проблемът не е в хората, които разпространяват фалшивите новини в социалните мрежи, а е в европейските политици. Той заяви, че е изпратил до тях писма, с които е поискал извинението им. „Оперирани от чувство за срам и налагащи фалшиви ценности, извинението им би означавало нещо друго – би означавало да продължим разговора, както трябва да го направим. А разговорът е следният: предполагаемият извършител е български гражданин от цигански произход. Именно тези български граждани, които бяха най-много защитавани, най-много представлявани и финансирани от същите тези, които обвиниха България за липса на свобода на словото, за убийство на разследващ журналист. Всъщност сега ще трябва да се изправят очи в очи с факта, че предполагаемият извършител е представител точно на това поколение, на тази етническа група в българското общество, за която ни проглушават ушите от сутрин до вечер, как тези хора са онеправдани, дискриминирани и как не сме ги интегрирали“, обясни Ангел Джамбазки. Той допълни, че трябва да се иска писмено и гласно извинение от тези политици. Народните представители от ВМРО са внесли предложение да не се прилага съкратеното следствие за жестоки престъпления срещу личността от общ характер, каза още той. За да промени имиджа си, България трябва да засили работата на правоохранителните и правораздавателните органи и да разследва европейските фондове, обясни евродепутатът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Споделям разочарованието на Бойко Борисов от начина, по който международните медии отразиха убийството в Русе

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Споделям разочарованието на Бойко Борисов от начина, по който международните медии отразиха убийството в Русе

11 Октомври 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. На места отразяването на този случай беше ужасяващо. Това каза посланикът на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка с убийството в Русе. „На срещата, на която бяхме поканени посланиците, получихме интересна и актуална информация за бруталното убийство на Виктория Маринова от премиера Бойко Борисов. Той сподели, че е разочарован от начина, по който беше отразен случаят в международните медии и аз споделям това негово разочарование", коментира Хопкинс. По думите ѝ за няколко дни полицията е събрала много доказателства, издадена е Европейска заповед и според нея всяка една европейска полицейска служба трябва да се гордее с такива резултати.
„Напълно съчувствам на премиера за неговото разочарование. Той се почувства сякаш България е предадена в медиите и че много прибързани изводи са извлечени от обстоятелствата около това убийство”, коментира още Хопкинс.
„Нашата преса е свободна и невинаги политиците харесват това, което медиите казват. Свободната преса е свободна да каже каквото си иска”, допълни тя. По думите ѝ понякога се получава подобен истеричен отзвук при липсата на надлежно разследване за установяване на връзките. „На места отразяването на този случай беше ужасяващо, защото това, което не чухме, е, че е едно брутално сексуално престъпление срещу жена”, каза Ема Хопкинс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Добрата координация с германските власти е от години

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Добрата координация с германските власти е от години

11 Октомври 2018 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Добрата координация с германските власти е от години. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Денят започва“ по БНТ. Той подчерта, че координацията с германските власти не е вследствие на медиен натиск за бързото разкриване на случая, а е резултат от години добра съвместна работа. „Това е добра координация, която е създавана с години. Мога да кажа, че много са съвместните операции, които се планират и реализират заедно с европейските ни партньори“, обясни той.
Цветанов изрази убеденост, че българският съд ще даде максимално тежка присъда, за да има морално възмездие върху извършителя на това престъпление.
По думите му е имало атака срещу страната ни, хибридно координирана. Той припомни думите на бившия съпруг на Виктория Маринова, който благодари за действията на държавата по разкриването на тежкото престъпление.
Цветанов коментира и Светлозар Лазаров, който подаде оставка от поста национален координатор на партия "Атака" и появилите се слухове, че може да се върне на поста главен секретар. „Връщането на Светлозар Лазаров на поста главен секретар на МВР не е обсъждано“, подчерта той и допълни, че това би било лош знак към системата, която е започнала своето силно устойчиво стабилизиране.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не знам как тези, които изговориха толкова много лъжи и ругатни за убийството в Русе, днес гледат на полицаите, прокурорите и следователите

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не знам как тези, които изговориха толкова много лъжи и ругатни за убийството в Русе, днес гледат на полицаите, прокурорите и следователите

11 Октомври 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
София. Не знам днес тези, които изговориха толкова много лъжи и ругатни, как гледат в момента полицаите, прокурорите, следователите, които представляват държавата в борбата срещу престъпността. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Имах призив, след като вече имаше една сериозна истерия и омаскаряване и очерняне от българските институции от тези, които може би искат да търсят някаква политическа реализация, но не и да оставят институциите да работят компетентно. Не знам днес тези, които изговориха толкова много лъжи и ругатни, как гледат в момента на полицаите, прокурорите, следователите, които представляват държавата в борбата срещу престъпността. Това, което направи впечатление е, че службите работят много професионално. За кратки срокове успяха да обменят информация не само между българските институции и да координират действията си, но и да я споделят и с нашите европейски партньори“, коментира Цветанов. По думите му самият факт, че само за часове е било локализирано лицето и е било задържано при специализирана полицейска операция на германското федерално министерство, показва, че подходът е бил правилен и щаденето на информацията, която да не бъде споделяна по време на разследването до момента на залавянето на извършителя, е дала своя резултат. „Ако МВР и прокуратурата даваха своевременно на какъв етап от разследването и какви доказателства събират, смятам, че можеше да застрашим живота и здравето и на други лица, които можеше да пострадат при задържането на извършителя“, каза още Цветан Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева ще вземе участие в заседанието на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи” в Люксембург

Министър Цецка Цачева ще вземе участие в заседанието на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи” в Люксембург

11 Октомври 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще вземе участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз „Правосъдие и вътрешни работи”, което ще се проведе в рамките на два дни (днес и на 12 октомври 2018 г.) в Люксембург. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. На форума министърът ще представи позициите на България по темите в област „Правосъдие“, включени в дневния ред.
Важна част от дискусиите ще бъде посветена на предложението за Директива относно несъстоятелността, превантивното преструктуриране и предоставяне на втори шанс и мерки за повишаване на ефективността на процедурите за преструктуриране. Особено внимание ще бъде отделено на Регламента за предоставяне и запазване на електронни доказателства. Основен въпрос ще бъде процедурата по уведомяване при издаване на европейска заповед за предоставяне и за запазване на електронни доказателства.
В допълнение министрите ще обсъдят начините за подобряване на взаимното признаване по наказателноправни въпроси и засилването на взаимното доверие.
В рамките на Съвета се предвижда да бъде проведен и работен обяд, на който министрите ще говорят за финансирането на правосъдието от страна на Европейския съюз.
Министърът ще вземе участие и в конференция на високо равнище по въпросите на радикализацията на тема „Програми за рехабилитация и дерадикализация в затворите“.
В Люксембург министър Цачева ще се срещне с председателя на Съда на ЕС Коен Ленардс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

21-годишният Северин Красимиров е задържан за убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова (ОБЗОР)

21-годишният Северин Красимиров е задържан за убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова (ОБЗОР)

10 Октомври 2018 | 21:01 | Агенция "Фокус"
София. 21-годишният Северин Красимиров е задържан за убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова. Информацията съобщиха на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров. Министър Маринов припомни, че на 06.10 2018 г. в 14.27 часа е подаден сигналът за намерения труп на Виктория Маринова при крайбрежната алея в Русе. Младен Маринов припомни и обобщи извършените действия. Вътрешният министър уточни, че в хода на работа се е стигнало до лице, което вечерта във вторник е било задържано от немската полиция, следствие на искане от българска страна. Задържаният мъж е роден през 1997 г. в Русе и има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Има наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него. Има негов ДНК материал и върху жертвата.
Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че на Северин Красимиров са повдигнати задочно обвинения в две престъпления. Първото от тях е изнасилване, а второто - за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин за жертвата. За първото престъпление наказанието е от 10 до 20 години лишаване от свобода, а за второто се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор, или доживотен затвор без замяна. Главният прокурор поясни, че самото посегателство и телесните наранявания, които са причинени и са станали причина за смъртта на Виктория Маринова, са изключително брутални и тежки по своя характер. Цацаров подчерта, че на този етап не може да се твърди, че убийството е свързано с професионалната дейност на убитата жена. По думите му установените до този етап доказателства, сочат спонтанно нападение над жертвата, с цел сексуално посегателство. Сотир Цацаров обясни, че не може да се говори на този етап за признание на лицето за извършване на престъплението, заради чисто процесуални причини.
Премиерът Бойко Борисов посочи, че Северин Красимиров ще бъде разпитан от немски съд, за да бъде екстрадиран у нас. Борисов изказа съболезнования към близките на Виктория, както и благодарност към хората, работили по разкриването на престъплението. Премиерът изтъкна това, че през последните няколко дни е прочел чудовищна неща за България. „Българи, направиха така, че през тези няколко дни, за България да се говори като Малта или Словакия. Да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин, да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация и то за най-тежко престъпление - нападение над разследващ журналист", каза той. По думите му разни сини и червени политици са се скъсали да пращат имейли и да ходят да обясняват в Брюксел и САЩ какво се е случило в България. "Внимателно съм чел всички. Ще имаме сериозен разговор в ЕНП, но това е политиката“, заяви Борисов.
След правителственото заседание министър-председателят проведе едночасова среща с посланици у нас във връзка с убийството в Русе. Тя се проведе в Гранитна зала в Министерския съвет и на нея освен премиерът и посланиците, присъстваха и главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и вицепремиерът Красимир Каракачанов. На срещата Борисов, Цацаров и Маринов са запознали посланиците с разследването на тежкото убийство на 30-годишната журналистка от Русе. По време на срещата никой от присъстващите посланици не е задавал въпроси. Премиерът е призовал преди да има изказвания, да се потърси информация по официален път. От правителствената информационна служба обясниха, че никой официално не се е свързвал с българските власти по случая с убийството в Русе.
По време на изслушването си в парламентарната комисия за вътрешна сигурност и обществен ред министърът на вътрешните работи Младен Маринов посочи, че заподозреният за убийството в Русе Северин Красимиров все още не е разпитван от български разследващ полицай или прокурор, но вече текат процедури за освидетелстването му по международната правна помощ. „Той е напуснал законно границата на България през ГКПП „Дунав мост“ в посока Румъния“, каза още министърът и обясни, че Красимиров е влязъл в Германия с още двама души, които са установени от полицията. „До момента имаме събрани доказателства, които подкрепят в голяма степен тезата, че той е действал ситуитивно и без предварителна подготовка. Това е подкрепено със свидетелски показания. Но работим и по версията за търсене на негови евентуални съучастници и мотиватори на това престъпление“, обясни Маринов.
Напредъкът по разследването на тежкото убийство на телевизионната водеща Виктория Маринова беше основна тема в кулоарите на парламента. От „Обединени патриоти“ се обявиха за законодателни промени в НПК. В парламентарната им група ще се дискутира предложението предумишлените убийства да се изключат от обхвата на Института на съкратено съдебно следствие. Зам.-председателят на ПГ Искрен Веселинов обясни, че текстовете първо ще се обсъдят в тяхната група, а след това и с ГЕРБ. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че убийството в Русе е тежко и брутално, за което всеки може само да замълчи и да остави професионалистите да си свършат работата. Той акцентира върху денонощния труд на полицаите, следователите и прокурорите по случая. Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ ще подкрепи всяка промяна, която е за по-добрата справедливост. Според него в случая депутатите трябва да бъдат много прецизни при промени в законодателството. Зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков посочи, че напрежението в Русе след убийството е сериозно, а травмата много дълбока. Той се обяви за действия по превенция след случая. По думите ми се създава практика да се реагира в последствие, завишавайки наказанията или правейки процедурни промени, което не допринася за по-сигурната среда и по- качественото правораздаване. Депутатът от БСП Пенчо Милков коментира, че може би идеята на „Обединени патриоти“ има резон, но трябва да се прочетат текстовете, които се предлагат. БСП ще излезе със становище след като се запознае с предложенията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манфред Вебер, ЕНП: Българските власти са действали бързо и ефективно при разследването на убийството на Виктория Маринова

Манфред Вебер, ЕНП: Българските власти са действали бързо и ефективно при разследването на убийството на Виктория Маринова

10 Октомври 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Силно приветствам предварителните резултати от разследването на убийството на Виктория Маринова. Това е написал в профила си в социалната мрежа „Туитър“ председателят на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент и кандидат за председател на Европейската комисия Манфред Вебер по повод задържането на Северин Красимиров, обвинен в убийството на 30-годишната журналистка от Русе. „Българските власти са действали бързо и ефективно. Имаме пълно доверие в българските власти в това да намерят справедливост за семейството и близките на Виктория Маринова“, е написал още Манфред Вебер.
Превод и редакция: Люба Алексиева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антонио Таяни, ЕП: Поздравявам българските власти за скоростта и точността на разследването на убийството на Виктория Маринова

Антонио Таяни, ЕП: Поздравявам българските власти за скоростта и точността на разследването на убийството на Виктория Маринова

10 Октомври 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Поздравявам българските власти за скоростта и точността на разследването, което направи възможно арестуването на убиеца на Виктория Маринова, чийто мотив не е свързан с работата ѝ като журналист. Това е написал в профила си в социалната мрежа „Туитър“ председателят на Европейския парламент Антонио Таяни по повод задържането на Северин Красимиров, обвинен в убийството на 30-годишната журналистка от Русе.
Превод и редакция: Люба Алексиева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът нападна всички европейски институции, които се изказаха по случая в Русе, а такава агресия в момента не е необходима

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът нападна всички европейски институции, които се изказаха по случая в Русе, а такава агресия в момента не е необходима

10 Октомври 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
София. Обезпокоени сме от негативния образ на България, който се изгради в последните няколко дни след убийството в Русе чрез изказвания и позиции на ЕК, еврокомисари, Съвета на Европа, Генералния секретар на ООН, неговата собствена партия - ЕНП. Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, съобщиха от пресцентъра на БСП. Тя добави, че социалистите са притеснени от високото равнище на престъпността в България, от страха и чувството за несигурност у хората и най-вече от недоверието в институциите. "Надяваме се заподозреният за убийството, ако се докаже, че е той, да получи най-строгата присъда, за да се възстанови чувството за справедливост", каза още лидерът на левицата.
"Премиерът нападна всички европейски институции, които се изказаха по случая, а такава агресия в момента не е необходима. По-скоро трябва да си зададем въпроса - защо дойде тази реакция?", коментира Корнелия Нинова. Тя попита - не е ли това оценка за България отвън? "Проблемът не е у тях, проблемът е тук - вътре, и се казва недоверие", категорична бе Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Работим по версия за евентуални съучастници и мотиватори на Северин Красимиров за извършване на престъплението

Министър Младен Маринов: Работим по версия за евентуални съучастници и мотиватори на Северин Красимиров за извършване на престъплението

10 Октомври 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Работим по версията за евентуални съучастници и мотиватори на Северин Красимиров за извършване на престъплението. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По отношение на напускането на държавата от извършителя – престъплението е извършено на 6.10.2018 г. между 11.00 и 11.40 ч. Той е напуснал законно границата на България през ГКПП „Дунав мост“ в посока Румъния“, каза още министърът и обясни, че той е влязъл в Германия с още двама души. „В момента на напускането на страната ние все още нямахме информация, че той може да е извършител. Хубаво е, че граничният контрол го е регистрирал, че напуска и впоследствие достигаме до неговото местонахождение“, обясни Маринов.
„До момента имаме събрани доказателства, които подкрепят в голяма степен, че той е действал ситуитивно и без предварителна подготовка. Това е подкрепено със свидетелски показания. Но работим и по тезата за търсене на негови евентуални съучастници и мотиватори на това престъпление“, обясни Маринов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не би трябвало да посочваме етноса на извършителя на убийството на Виктория Маринова, защото така поставяме противопоставяне в обществото

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не би трябвало да посочваме етноса на извършителя на убийството на Виктория Маринова, защото така поставяме противопоставяне в обществото

10 Октомври 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Не би трябвало да посочваме етноса на извършителя на убийството на Виктория Маринова, защото така поставяме противопоставяне в обществото. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по време на заседание на комисията в отговор на въпрос на лидера на "Атака" Волен Сидеров към вътрешния министър Младен Маринов дали извършителят на убийството на Виктория Маринова е циганин, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Цветанов поздрави министър Маринов за бързото разкриване на случая. „Много разчитаме на засиления журналистически интерес, за да създадем респект към институциите на България. Защото добрата работа на служителите на МВР и на Прокуратурата доведоха до този добър край. Както и доброто сътрудничество с германските служби даде възможност за откриването на предполагаемия извършител за часове“, коментира Цветанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: МВР трябва да каже циганин ли е извършителят на убийството на Виктория Маринова и защо такъв тип цигански престъпления вече се наричат битови

Волен Сидеров, „Атака“: МВР трябва да каже циганин ли е извършителят на убийството на Виктория Маринова и защо такъв тип цигански престъпления вече се наричат битови

10 Октомври 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
София. МВР трябва да каже циганин ли е извършителят на убийството на Виктория Маринова и защо такъв тип цигански престъпления вече се наричат битови. Това каза лидерът на „Атака“ и член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред по време на заседание на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Циганин ли е извършителят на убийството на Виктория Маринова?“, попита той вътрешният министър Младен Маринов.
„Защо МВР забрани да се обсъжда етническия произход на тежки престъпления? Преди години имаше случай с насечена с брадва възрастна жена от двама цигани. И след това съдията ги пусна на свобода. Поставих този въпрос в парламента и бях осъден от съдията защо съм му споменал името“, каза още Сидеров и попита още защо такъв тип цигански престъпления вече се наричат битови.
„Как извършителят е успял да избяга и дали не е свързан с други лица? Дали някой не го е насочил към тази жертва“, попита още Сидеров.
Той коментира и темата за преструктурирането в МВР, като запита не са ли нужни и съкращения, а не само преформиране.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Към момента Северин Красимиров не е разпитван от наш разследващ полицай или прокурор

Министър Младен Маринов: Към момента Северин Красимиров не е разпитван от наш разследващ полицай или прокурор

10 Октомври 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Към момента Северин Красимиров не е разпитван от наш разследващ полицай или прокурор. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Няма да се връщам по отношение на това жестоко престъпление – беше намерена изнасилена и убита млада жена, която е член на борда на директорите на русенска телевизия. Изключително брутално убийство. Незабавно бяха взети необходимите действия по формиране на екип, оглед на местопроизшествието, работа със свидетели“, припомни Маринов. Той обясни, че по случая са работили както местни полицаи, така и служители на ГДБОП и ГД „Национална полиция“.
„Институтът по психология на МВР също беше включен и те още в първоначалния момент направиха много добър психо профил на евентуалния извършител. Беше направена аутопсия на трупа, бяха взети допълнителни следи. Натискът беше изключително голям, включително и с внушения, които към онзи етап, които никой не можеше да потвърди с доказателства – че полицията няма да си свърши работата и няма да се води обективно разследване“, коментира още Маринов.
Министърът обясни, че на по-късен етап от разследването са били изведени две основни версии за престъплението, свързани с личния живот на жертвата. „След това вече се фокусирахме върху извършителя, който снощи беше задържан при добра комуникация с германската полиция. Бяха събрани множество доказателства, включително и от видеокамери“, каза още той.
Маринов обясни, че в такива случаи много ясно личи какво е европейската система за сигурност и какво тя предлага при комуникация със страните. „Става въпрос за психично болен човек с необходимост от сексуално задоволяване. И заподозреният беше задържан в жилище на майка му в Германия. Вече текат процедури за освидетелстване на лицето по международната правна помощ. Към момента той не е разпитван от наш разследващ полицай или прокурор. Така че продължава работата по всички версии“, каза той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приключи срещата на премиера Бойко Борисов с посланиците във връзка с убийството в Русе

Приключи срещата на премиера Бойко Борисов с посланиците във връзка с убийството в Русе

10 Октомври 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Приключи срещата на премиера Бойко Борисов с посланиците във връзка с убийството в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Срещата се проведе в Гранитна зала в Министерския съвет. На нея освен премиера и посланиците, присъстваха и главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, вицепремиерът Красимир Каракачанов и други членове на кабинета.
На срещата Борисов, Цацаров и Маринов са запознали посланиците с разследването на тежкото убийство на 30-годишната журналистка от Русе. По време на срещата никой от присъстващите посланици не е задавал въпроси. Премиерът е призовал преди да има изказвания, да се потърси информация по официален път. От правителствената информационна служба обясниха, че никой официално не се е свързвал с българските власти по случая с убийството в Русе.
По темата за кандидатурата на Манфред Вебер за председател на ЕК от Европейската народна партия Борисов е заявил, че няма да приеме разговор с никой до заседанието на групата на ЕНП и на Европейския съвет, което ще се проведе на 17 октомври.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер приветства активните усилия на премиера Бойко Борисов и на българските власти по повод задържания мъж за убийството Виктория Маринова

Жан-Клод Юнкер приветства активните усилия на премиера Бойко Борисов и на българските власти по повод задържания мъж за убийството Виктория Маринова

10 Октомври 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Председателят Жан-Клод Юнкер приветства бързите и активни усилия на премиера Борисов и на българските власти, които в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи от другите държави-членки на ЕС, успешно арестуваха заподозрения убиец на журналиста Виктория Маринова. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.
"Бързата реакция и съвместните усилия демонстрират решимостта за постигане на справедливост при такива позорни действия. Мислите ни са със семейството и приятелите на Виктория Маринова", посочи той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна срещата на премиера Бойко Борисов с посланиците във връзка с убийството в Русе

Започна срещата на премиера Бойко Борисов с посланиците във връзка с убийството в Русе

10 Октомври 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Започна срещата на премиера Бойко Борисов с посланиците във връзка с убийството в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Срещата се провежда в Гранитна зала в Министерския съвет. На нея освен премиера и посланиците, присъстват и главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, вицепремиерът Красимир Каракачанов и други членове на кабинета.
На срещата посланиците ще бъдат запознати с разследването на тежкото убийство на 30-годишната журналистка от Русе.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Всяка промяна, която е за по-добрата справедливост, ще бъде винаги подкрепяна

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Всяка промяна, която е за по-добрата справедливост, ще бъде винаги подкрепяна

10 Октомври 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Всяка промяна, която е за по-добрата справедливост, ще бъде винаги подкрепяна. Това е наше задължение. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод предложението на ПГ на „Обединени патриоти“ предумишлените убийства да се изключат от обхвата на института съкратено съдебно следствие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да бъдем много прецизни при всяка една промяна на законодателството“, коментира той. „И към настоящия момент, когато имаме достатъчно годни доказателства и има извършено тежко престъпление, извършителят може да понесе най-тежката строгост на закона. Може да бъде с осъдителна присъда, която да съответства на извършеното от него деяние“, обясни Цветан Цветанов. „Когато има извършено тежко престъпление трябва да бъдем много по-щадящи с негативната оценка за институциите и за професионалистите, които работят денонощно“, призова той. „За случая в Русе благодаря на всички професионалисти, които денонощно работиха и дадоха всичко от себе си. Имаше изключително добра координация между българските институции и с вътрешното министерство на Германия. Те в рамките на часове във вчерашния ден успяха да локализират и задържат извършителя“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов е поканил на среща всички посланици, за да ги запознае с разследването на убийството в Русе

Премиерът Бойко Борисов е поканил на среща всички посланици, за да ги запознае с разследването на убийството в Русе

10 Октомври 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов е поканил на среща всички посланици, за да ги запознае с разследването на убийството в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя ще се проведе в 12.00 часа в сградата на Министерския съвет. На нея ще присъстват главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Милков, БСП: Може би идеята на „Обединени патриоти“ за предумишлените убийства има резон, но трябва да прочетем текстовете

Пенчо Милков, БСП: Може би идеята на „Обединени патриоти“ за предумишлените убийства има резон, но трябва да прочетем текстовете

10 Октомври 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Може би идеята на „Обединени патриоти“ има резон, но трябва да се прочетат текстовете, които се предлагат, за да изкажем становище. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на БСП Пенчо Милков по повод предложението на ПГ на „Обединени патриоти“ предумишлените убийства да се изключат от обхвата на института съкратено съдебно следствие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да видим текстовете, които колегите от „Обединени патриоти“ ще предложат“, коментира той. „Престъпленията с тежък характер трябва да могат да се разграничават, защото всяко престъпление, което е наказуемо над 5 години вече се води тежко. И между тежките престъпления има такива, които се характеризират с висока степен на обществена опасност. Има и наказания, които са и без право на замяна“, обясни Пенчо Милков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Предлагаме предумишлените убийства да се изключат от обхвата на Института на съкратено съдебно следствие

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Предлагаме предумишлените убийства да се изключат от обхвата на Института на съкратено съдебно следствие

10 Октомври 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме предумишлените убийства да се изключат от обхвата на Института на съкратено съдебно следствие. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов по повод убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С ГЕРБ не сме го обсъдили. Ще го обсъдим в „Обединени патриоти“ и след това ще говорим с ГЕРБ“, посочи той. „Извършителите на най-тежкото възможно престъпление и посегателство имат законовата вратичка да получат много милостиво наказание“, коментира Искрен Веселинов. „Преди години съществуваше защита съкратеното съдебно следствие да не се прилага при тежки престъпления, специално при предумишлените убийства и тежката телесна повреда“, обясни той. „Отново трябва да поставим на въпрос тези неща, да разискваме това тежките предумишлени убийства да бъдат изключени от обхвата му“, обяви Искрен Веселинов. „Накърнява се чувството за справедливост на обществото. Един закоравял убиец получава 15 години, излиза и убива. Кой вярва тогава, че съдът е справедлив“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: След убийството в Русе напрежението е сериозно, а травмата много дълбока

Крум Зарков, БСП: След убийството в Русе напрежението е сериозно, а травмата много дълбока

10 Октомври 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. В Русе напрежението е много сериозно. Травмата е много дълбока. Бденията и действията в памет на Виктория са едновременно трогателни и сърцераздирателни. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков по повод убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да се предприемат много действия по превенция, по осветлението, по присъствието на полицията в Русе“, посочи той. „Отговорът винаги е превенция. Наказанията също имат превантивна цел“, заяви Крум Зарков. „Създава се практика да реагираме в последствие, завишавайки наказанията или правейки процедурни промени на подобни чудовищни действия. Това само по себе си няма да допринесе за по-сигурната среда, за по- качественото правораздаване“, обяви зам.-председателят на ПГ на БСП. „Наказанието е неизбежно и трябва да бъде с цялата строгост на закона, но никой закон не е достатъчно строг за нещо такова“, каза още Крум Зарков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.