НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Алсат – М“ (Македония): Албанските лидери от Прешевската долина приветстват идеята на Тачи да се присъединят към Косово

„Алсат – М“ (Македония): Албанските лидери от Прешевската долина приветстват идеята на Тачи да се присъединят към Косово

6 Ноември 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Прешево. Лидерът на „Демократическата партия на албанците“ и бивш кмет на сръбския град Прешево Рагми Мустафа е уверен, че следващата пролет Прешевската долина ще бъде част от Косово. Градоначалникът заяви пред излъчващия на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“, че очаква това да се случи с помощта на Вашингтон и Брюксел, тъй като това ще отвори пътя за евроатлантическа интеграция на целия регион.
„Тъй като САЩ и Европейския съюз са добре информирани за стремежите на албанците и тяхната добра воля за мирно разрешаване на проблема ни дава голяма увереност, че ще подкрепят искането на албанците. Искаме този ден да не бъде далечен. Много силно вярваме, че през следващата пролет ще има развитие и всичко ще бъде решено. Прешево, Медведжа и Буяновац ще бъдат интегрална част от територията на Република Косово, за да се прекратят веднъж завинаги албанско-сръбските проблеми в Западните Балкани, както и за да се открие пътят на Косово, а и на другите съседни държави, към евроатлантическа интеграция“, заяви Мустафа.
Ардиата Синани от „Партията на демократическото действие“ с щабквартира в Буяновац заяви, че крайната дискриминация на албанците от сръбското правителство налага обединението на албанските територии с Косово.
„На нас не ни остава друго, освен да потърсим нашето право за обединение с Косово. Албанското население изрази своето мнение и воля на референдума от 1 и 2 март 1992 година и сега това нещо се съживява. Нормално е да е в интерес на албанците от Прешевската долина. Това е воля, която със сигурност трябва да се реализира“, заяви Синани.
И лидерът на ДР ДПА Сами Салиху смята, че обединението с Косово е най-доброто решение за Долината.
„Това е мечта на всеки албанец, който живее в Прешевската долина – един ден да се обедини с Косово. Това би било най-доброто решение и по този начин ще бъде спасена Прешевската долина. Но това е в рамките на нашите желания и воля, а какви ще бъдат политическите реалности, какви ще бъдат регионалните обстоятелства, това не зависи от нас, като местна власт“, заяви Салиху.
За разлика от политическите си опоненти, настоящият кмет на Прешево Шчиприм Арифи казва, че е за обединение, но на всяка цена. Арифи е против размяна на територии и подчертава, че европейско Косово ще бъде сила, която ще подкрепя албанците в Долината, ако тя остане в Сърбия.
„Лидерите на Прешевската долина бяха много ясни в позициите си – казаха „да“ за присъединяване към Република Косово, каза „да“, но „не на всяка цена“. Ако ние създадем нестабилност в региона – „не“. Ако не ни разделят, например, Медведжа да остане в Сърбия, а Буяновац и Прешево се присъединят – „не“. Ако заплашим подкрепата на международните представители и конкретно Германия – тогава „не“. Не искаме да загубим дългосрочното приятелство“, заяви Арифи.
На референдума от 1 и 2 март 1992 година 98% от жителите на Прешевската долина гласуват за териториална и политическа автономия, с право да се присъединят към косово. Идеята на косовския президент Хашим Тачи за обединение между Долината и Косово е резултат от множеството молби на партийните лидери и гражданите на региона, изпратени до Прищина, в диалога със Сърбия да говори и за техните права.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ана Бърнабич към Прищина: Забравете за Прешевската долина

Ана Бърнабич към Прищина: Забравете за Прешевската долина

13 Октомври 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Белград. На представителите на косовските власти е казано ясно да спрат да говорят за Прешево, Буяновац и Медведжа и да стоят далеч от Централна Сърбия, предава белградското радио „Б92“.
По думите на сръбския премиер Ана Бърнабич, изказани в петък, „трябва да се говори за това, дали може да се стигне до компромис, който да осигури дългосрочно нормализиране на отношенията между Белград и Прищина“.
Министър-председателят на Сърбия е направил този коментар във връзка с изказването на косовския президент Хашим Тачи, че е получил подкрепата на френския си колега Еманюел Макрон за възможна корекция на границата, който включва присъединяването на Прешево, Медведжа и Буяновац към Косово“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Ще има споразумение за промяна на границата със Сърбия до следващата пролет

Хашим Тачи: Ще има споразумение за промяна на границата със Сърбия до следващата пролет

12 Октомври 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че се надява още преди идната пролет Косово да постигне договор със Сърбия, който би включвал и промяна на границата, както и размяна на територии, предава скопското електронно издание „Курир“.
„Промяна на границите не е идея, която искам да насърчавам, но след конфликтите и преговорите, заключвам че това е единственото разумно решение за двете страни. Ако двете страни се договорят, никой не може да се противопостави. Споразумение между двете страни ще донесе стабилност“, заяви Тачи в интервю за френската телевизия „Франс 24“.
Косовският президент призова онези, които са против тази идея, да кажат дали имат по-добро предложение и посочи, че кутията на Пандора няма да се отвори с размяната на територии, тъй като тя вече е отворена.
„Днес Сърбия и Косово постоянно си поставят препятствия една на друга. Без такъв договор Косово и Сърбия ще имат блокирано бъдеще и аз не искам това да се случи“, добави той.
Според косовския държавен глава, за да бъде приет от косовската страна, договорът ще трябва да съдържа и взаимно признаване и членство на Косово в ООН.
Тачи добави, че е получил позитивни сигнали и от Русия, че би отменила своето вето в Съвета за сигурност на ООН за признаване на Косово.
Той посочи, че правата на сърбите в Косово ще бъдат зачитани в случай на промяна на границите и че Косово ще остане мултиетническа държава.
Тачи изрази надежда, че Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини ще „продължи да води процеса с нова динамика“ и че „в следващите седмици“ той ще проведе нова среща със сръбския президент Александър Вучич.
Косовският президент призова и всички членки на ЕС да говорят с един глас и да застанат зад един общ план за договор между Белград и Прищина.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кадри Весели: Изискваме признание от споразумението със Сърбия

Кадри Весели: Изискваме признание от споразумението със Сърбия

12 Октомври 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Прага. Председателят на косовския парламент Кадри Весели заяви, че очаква признание за Косово от споразумението със Сърбия, предава държавната „Радио и телевизия Косово (RTK)“.
Весели говори пред чешките медии след среща с чешкия си колега Милан Щех.
Той заяви, че косовските граждани очакват премахване на визите и свободно придвижване в Шенгенската зона в рамките на тази година.
Говорейки за диалога със Сърбия, Весели повтори, че няма да има нарушение на територията на Косово.
Парламентарният председател добави, че диалогът вече е навлязъл във финалната си фаза и че властите в Прищина очакват взаимно признаване, както и членство на Косово в ООН, НАТО и ЕС.
„Реципрочното признаване и придвижването на европейския дневен ред е в интерес и на Сърбия“, заяви Весели, добавяйки че много сръбски политици вече разбират, че Косово е фактически независима държава и че няма връщане назад.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Еманюел Макрон подкрепя корекция на границата между Сърбия и Косово

Хашим Тачи: Еманюел Макрон подкрепя корекция на границата между Сърбия и Косово

12 Октомври 2018 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че е получил подкрепа от френския си колега Еманюел Макрон за скорошно постигане на споразумение между Косово и Сърбия с възможност за корекция на границата, предава „Радио Свободна Европа“ в македонската си редакция.
„Това означава присъединяване на Прешево, Медведжа и Буяновац към Косово“, заяви Тачи, добавяйки че такъв сценарий „ще открие сигурна евроатлантическа перспектива за Косово“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Прищина е в глуха отбрана, Сърбия е в офанзива

Ивица Дачич: Прищина е в глуха отбрана, Сърбия е в офанзива

11 Октомври 2018 | 06:58 | Агенция "Фокус"
Белград. Първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че в момента Прищина е в глуха отбрана, под което той разбира, че косовските представители „обикалят страни, които никога не са признавали Косово, за да предотвратят оттеглянето на признанието“, предава белградското радио „Б92“.
Министърът добави, че, от друга страна, Сърбия продължава да лобира някои страни да оттеглят признанието си на независимостта на Косово. Дачич е сигурен, че до края на годината ще има още такива случаи и очаква броят на страните, които признават Прищина бързо да падне под 100.
„Важно е заради преговорната позиция, защото Прищина казва: ‚защо трябва да преговаряме с вас, когато 116 държави ни признават‘. Те зачукаха този списък на вратата и това е голяма лъжа, тъй като някои от страни оттеглиха признанието си“, посочи Дачич.
По неговите думи, в момента Прищина е „в глуха отбрана, без да осъзнава реално ситуацията в която се намира“.
„Те не разбират, че повечето от важните международни играчи са много заинтересовани в постигането на споразумение, основано на компромис. Те само правят позицията си по-трудна, защото има несъгласия вътре в елита на Прищина“, обясни министърът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Исторически момент за обединение на Прешевската долина с Косово

Хашим Тачи: Исторически момент за обединение на Прешевската долина с Косово

11 Октомври 2018 | 06:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи смята, че съществува реална възможност за присъединяване на Прешевската долина към Косово, с което, според него, би се реализирало легитимното право на албанците от тази област в Южна Сърбия, пише скопското електронно издание „Локално“.
На своя профил във „Фейсбук“ Тачи написа, че в понеделник и вторник е провел срещи с представители на академическия съвет, бизнесмени, младежи, студенти, бивши бойци от Освободителната войска на Прешево, Медведжа и Буяновац (ОВПМБ), албанската диаспора, представители на гражданското общество и журналисти от Прешвеската долина, а главната тема на разговорите е било присъединяването на Долината към Косово.
„Обединението на Прешево, Медведжа и Буяновац беше главна тема на нашите разговори. Общото заключение беше, че това е исторически момент за осъществяване на легитимното право на гражданите на тази област, в рамките на диалога между Косово и Сърбия“, написа държавният глава.
„Локално“ коментира, че почти всички политически субекти се противопоставят на идеите на Тачи, а премиерът Рамуш Харадинай в понеделник заяви, че „идеята за корекция на границите е мъртва“. Президентът реагира с предупреждение към министър-председателя, че „ако не коригира позициите и изявленията си, може да бъде сменен“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TV N1 (БиХ): Сръбска листа поиска формиране на Общността на сръбските общини на митинг в Косовска Митровица

TV N1 (БиХ): Сръбска листа поиска формиране на Общността на сръбските общини на митинг в Косовска Митровица

11 Октомври 2018 | 06:21 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Водещата сръбска политическа партия в Косово „Сръбска листа“ проведе митинг в Косовска Митровица в сряда с искане към Прищина да формира Общността на сръбските общини (ОСО), предава сараевската телевизия N1.
Организаторите на демонстрацията заявиха, че няма да се откажат от формирането на ОСО, защото това не е въпрос на политика, а на оцеляване. Мероприятието бе проведено по случай 2000-ия ден, откакто Прищина пое задължението за образуване на ОСО в населените от сърби територии в Косово с подписването на Брюкселското споразумение, отбелязва медията.
Лидерът на „Сръбска листа“ Горан Ракич заяви пред събралите се хора, че косовските албанци няма да формират ОСО, защото имат подкрепата на международната общност. „Никога няма да се откажем от формирането на ОСО, защото това означава да се откажем от оцеляването на всички нас“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Отново викат Москва на помощ (този път в Сърбия)

„Експерт“ (Русия): Отново викат Москва на помощ (този път в Сърбия)

11 Октомври 2018 | 04:39 | Агенция "Фокус"
Москва. На 2 октомври на визита в Москва пристигна президентът на Сърбия Александър Вучич. Той дойде да моли руския лидер Владимир Путин за помощ по Косово. Ситуацията в региона е сложна, но въпросът за възможностите и цената на нашата помощ едва ли е по-малко остър, пише основният външнополитически автор на руското официозно списание „Експерт“ Геворг Мирзаян в статия, предадена без редакторска намеса.

За добро

В последно време ситуацията в Косово се изостри рязко. В края на септември специалните части на Прищина временно заеха ВЕЦ-а на язовир Газивода (лидерът на Косово Хашим Тачи, деец с много нееднозначна репутация, пожела да се разходи край водоема). В Белград сметнаха това за нарушение на Брюкселското споразумение за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия (в района на езерото компактно живеят сърби) и приведоха войската в бойна готовност.

Президентът на Сърбия Александър Вучич долетя в Москва, по неговите собствени думи, за подкрепа „по косовската проблематика“. В Москва разбират прекрасно за какво става дума. „Уверен съм, че трябва да поговорим за ситуацията в региона“ – с такива, конкретно, думи го приветства Владимир Путин.

За всички е очевидно, че сама Сърбия не е в състояние да защити правата на косовските сърби. И ето, Вучич се обръща за помощ към единствената от великите държави, която не е безразлична към съдбата на православните жители в Косово.

Е, разбира се, не е безразлична и самата Сърбия, поведението на която нито веднъж не бе повлияно от антируската истерия, разпространена из Европа. Така, Вучич потвърди, че страната не иска да става член на НАТО. „Сърбия, като независима и свободна държава, ще запази военния си неутралитет и си мисля, че Сърбия е единствената страна в региона на Западните Балкани с такова определение“, тънко намекна сръбският президент.

Освен това, Сърбия даже при натиска от страна на Брюксел се отказа да налага санкции срещу Русия, защото разчита да стане един вид посредник между европейския бизнес и Москва. Накрая, между страните се развива икономическо сътрудничество. По състоянието към края на 2017 година, Москва заема трето място сред външнотърговските партньори на Сърбия (отстъпвайки само на Италия и Германия). Руският бизнес има сериозни позиции в сръбската енергетика и транспортната сфера и, за разлика от съседите си – българите, сърбите не се отказват от стратегическите проекти с участието на руски бизнесмени.

Затова Москва, по мнението на много руски експерти, трябва да отговори на доброто с добро и да защити сръбските позиции по косовския въпрос. Москва и ги защитава, например, чрез критики срещу действията на косовския спецназ. „Продължаването на силовите опити на Прищина за установяване на контрол над населените от сърби райони в края води към разпалването на междуетническо напрежение и лишава от смисъл многогодишните усилия на международната общност за мирно постконфликтно урегулиране“, се казва в заявлението на руското Министерство на външните работи.

Мп Вучич все пак дойде за реална и осезаема помощ. Не риторическа, а по-скоро военно-политическа. И именно тук у руските експерти възникват въпроси. И по-точно, три въпроса: как ще го направим, какво ще получим за това и, най-важният, с какво ще останем в крайна сметка?

Как и в замяна на какво?

На въпроса „как“, предвид географското положение на Сърбия, е трудно да се отговори.

Възможно е страните да достигнат до някакви двустранни военни договорки. След това Москва, да предположим, ще реши да окаже на Сърбия военно-политическа поддръжка (чак до разполагане на руска база или в Сърбия, или в района на Косовска Митровица). Смел ход, който ще докаже на Алианса, че Москва може не само да се защитава, но и по някои въпроси да преминава в политическо настъпление. А също така да създаде някакъв лост за натиск над ЕС.

Но как ще успее Москва да прехвърли войска в Сърбия? Страната е окръжена или от членки на НАТО, или приятелски на Алианса държави – освен Македония, която, впрочем, също граничи с натовските България и Гърция, както и недружествената Албания. Как ще се снабдява тази групировка?

Вторият въпрос е – какво ще получим за това? Минаха (надяваме се) времената, когато Москва помагаше на бели и черни „братушки“ по целия свят от душевна доброта. Какво може да предложи Сърбия? Редица руски активисти говорят за пълно ориентиране на Белград (който в момента се опитва да се заиграва и с Европа, и с Москва) към Русия. Но това е невъзможно – Сърбия няма да се преориентира на Москва и няма да влезе в руските интеграционни структури.

Против включването й в Евразийския съюз се обявяват мнозинството от самите сърби, които, по данните от социологическите проучвания, виждат своята страна в Европейския съюз. Ще влезе ли Сърбия в ОДКБ? Възможно е, Белград няма да е против, но против ще са мнозинството (ако не всички) съюзници на Русия в тази организация, тъй като Сърбия има открит териториален конфликт с Косово. И нито Казахстан, нито Беларус, нито другите членове на Организацията ще искат да влизат в конфликт за Косово с европейските страни. Да не говорим за това да воюват за него.

Руски лост без сръбска опора

Ако се постараем да погледнем на ситуацията максимално трезво, то се получава следното. Подкрепата на Русия е нужна на Вучич не в дългосрочен план, а само за реализацията на краткосрочни задачи. Президентът на Сърбия вика Русия не за защита от Косово, а, защото с помощта на руснаците ще е по-изгодно да се „продаде“ тази територия.

За никого не е тайна, че косовският въпрос престана да бъде за него (както и за значителна част от сръбския елит) сакрален. Брюксел поставя признаването на Косово като условие за приемането на Белград в състава на Европейския съюз, затова сега Вучич иска да постигне някакъв компромис с албанците, за да подслади хапчето на признанието за сръбското общество.

Така, Белград и Прищина имаха намерение да сключат сделка за корецкия на границите – населените с албанци територии на Сърбия трябваше да бъдат дадени на Косово, а населените със сърби райони на Косово да се върнат на Сърбия. Тази изключително прагматична сделка беше подложена на мощни критики от много страни и бе застопорена. И сега, по думите на Вучич, „независимо от нашите стремежи да постигнем компромис, да поддържаме мира и стабилността, сме много далеч от всякакво решение по въпроса за Косово и Метохия“.

Белград не може да се приближи до това решение включително и защото Прищина разбира, че силата е на нейна страна. Затова косовските власти извиват ръцете на сърбите и демонстрират знамената си на спорните територии (например, рейда на косовския спецназ на Газивода). Именно затова на Вучич му е нужна Русия в качеството на демонстрация, че зад Сърбия също има сила. Той иска да заплаши европейските политици (които са затънали в косовските престъпления до уши и искат по-бързо да затворят тази позорна страница от своята биография) с руския слон, който ще бъде вкаран в стъкларския магазин. На Вучич му е нужно Европа, която не желае усложнения, да притисне Прищина и да подпомогне нужната на Сърбия сделка за Косово – с обмен на територии, защита на правата на сърбите в централните анклави на края и т.н. След това сръбската опора ще бъде измъкната изпод руския лост за натиск над ЕС и Москва ще бъде помолена да напусне територията. Без дивиденти, без слава, безплатно. Само че нужно ли ни е това??

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Европейският парламент смята за възможен варианта за корекция на границата

Хашим Тачи: Европейският парламент смята за възможен варианта за корекция на границата

10 Октомври 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че комисията по външни работи на Европейския парламент е приела проекторезолюция за Косово и други държави в Западните Балкани, предава държавната „Радио и телевизия Косово (RTK)“.
В пост в социалната мрежа „Фейсбук“ Тачи заяви, че комисията смята за възможна корекцията на границата между Косово и Сърбия.
„Приветствам и благодаря на европейските депутати за вчерашния вот в комисията по външни работи на Европейския парламент и подкрепата за незабавната визова либерализация, както и окончателното мирно споразумение между Косово и Сърбия. Решението за визова либерализация за гражданите на Косово е не само заслужено, но и неправилно забавено. Относно финалната фаза на диалога за нормализацията на отношенията между Косово и Сърбия, приветствам факта, че комисията призовава за обширно и законово обвързващо споразумение, което ще бъде прието и от двете страни, което ще опази мултиетническия характер на нашите страни и което няма да създаде граници през етническите общности. Над всичко комисията по външни работи смята за възможна опцията за корекция на границата между Косово и Сърбия като едно компромисно решение за окончателното споразумение. Този подход и съдържанието на проекторезолюцията, приета от Комисията вчера, която се очаква да бъде гласувана на пленарното заседание на Европейския парламент, е идентична с нашия подход и аргументи за финалното споразумение. Проекторезолюцията е доказателство, че европейските депутати са осъзнали коя е най-възможната и реалистична опция за окончателното споразумение, което ще гарантира признаване на Косово от страна на Сърбия и членство в ЕС, НАТО и ООН. Надявам се, че тази проекторезолюция ще помогне на всички в Косово, по-специално на институциите и политическите партии да разберат коя опция може да доведе до крайно споразумение. Европейският парламент е единствената институция на ЕС, която се отнася към Косово като с независима и суверенна държава. Поради това, вчерашното гласуване в комисията по външни работи е силна подкрепа за финалното споразумение, която ще помогне на всички да превъзмогнат настоящето опасно статукво, което е с тенденция за влошаване не само за Косово, но и за региона“, написа Тачи в своя „Фейсбук“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): ЕП за първи път с коментар за „корекция на границата“ между Косово и Сърбия

„Политика“ (Сърбия): ЕП за първи път с коментар за „корекция на границата“ между Косово и Сърбия

10 Октомври 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Белград. Европейският парламент направи за първи път коментар за идеята за „корекция на границата“ между Сърбия и Косово, съобщава електронното издание на белградския ежедневник „Политика“.
„Като се има предвид неотдавнашната дискусия за евентуален обмен на територии между Косово и Сърбия, депутатите подчертават, че в региона не трябва да се насърчава появата на етнически хомогенни държави, и че е приемливо всяко бъдещо споразумение, постигнато по взаимно съгласие между Сърбия и Косово, да отчита цялостната стабилност в региона и да зачита международното право", се казва в текста на доклада.
ЕП дава висока оценка в доклада си за изпълнението на ангажиментите, които Сърбия е поела във връзка с интеграцията си в структурите на Общността. Документът е приет с 49 гласа „за“, три „против“ и шест „въздържали се“. Подчертава се, че в текста е обърнато специално внимание на усилията на Сърбия да „нормализира отношенията си със съседно Косово".
Изявлението на ЕП подчертава по-специално необходимостта от по-голямо съответствие на външната политика и политиката на сигурност на Сърбия с ЕС, включително политиката спрямо Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Рамуш Харадинай увери, че няма да има „игри“ с границите

Zeri (Косово): Рамуш Харадинай увери, че няма да има „игри“ с границите

10 Октомври 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай повтори, че границите на страната няма да бъдат променяни, съобщава прищинският ежедневник Zeri.
„Няма да стоя и ще гледам историята да се повтаря", увери Харадинай, добавяйки, че дори и да смята президента Хашим Тачи за свой приятел, „не става въпрос за лица, а за жизненоважни въпроси“.
Косовският премиер подчерта, че правителството в Прищина иска да постигне споразумение със Сърбия, което да гарантира взаимно признаване, но без да се променят границите. Харадинай направи тези забележки на пресконференция след заседание на правителството, поясняват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА: Партията на косовския премиер Рамуш Харадинай предупреждава, че президентът Хашим Тачи може да бъде сменен

МИА: Партията на косовския премиер Рамуш Харадинай предупреждава, че президентът Хашим Тачи може да бъде сменен

9 Октомври 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепрезидентът на партията на косовския премиер Рамуш Харадинай, Алианса за бъдещето на Косово (АБК), Ардиан Джини предупреди косовския президент Хашим Тачи, че е "напълно възможно" и самият Тачи да бъде свален от поста президент на страната, предаде кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА). от Прищина.
Джини, в днешното интервю за косовската телевизия Т7 по повод вчерашното изказване на Тачи, че Харадинай може да бъде свален от поста министър-председател, ако продължи да се противопоставя на идеите за "корекция на границите" със Сърбия, заяви, че "всеки може да бъде сменен , включително и президентът Тачи. "
Освен това Джини подчерта, че Тачи няма законна власт да свали премиера.
„Тачи трябва да е наясно.. Няма длъжност, която се заема с избори или чрез назначение, от която да не може да бъде освободен някой. Всеки може да бъде освободен, каза Джини.
Косовският премиер, както и по-голямата част от управляващите и опозиционните партии и обществеността в Косово от самото начало остро се противопоставят на идеите на Хашим Тачи за промяна на границите със Сърбия, като част от окончателното решение на споровете между двете страни.
Решението, което предлага Тачи с размяна на територии, изразено чрез декларирания ангажимент за "корекция на границата", има подкрепата и на сръбския президент Александър Вучич и външният министър Ивица Дачич, които го наричат "разграничаване с Косово ".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Съветник на Хашим Тачи: Корекцията на границите елиминира заплахите за държавността на Косово

Съветник на Хашим Тачи: Корекцията на границите елиминира заплахите за държавността на Косово

9 Октомври 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Съветникът на косовският президент Хашим Тачи – Беким Чолаку, заяви в интервю пред телевизия Klan Kosova, че идеята за „корекция на границите“ е предложена, за да елиминира други вероятни сценарии, които ще поставят под заплаха държавността на Косово предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Идеята дойде от двете страни, които участват в процеса, като бяха изключени сценариите, които не водят до никъде. Това може да се счита за най-вероятния сценарий за постигане на споразумение“, заяви Чолаку.
„Ние знаем какво искаме: формално признание от Сърбия и много реалистична възможност за присъединяване на Прешевската долина към Република Косово“, добави той.
„Границите на Косово не са лоши, те са много добри, но могат да станат и още по-добри и по-важни, ако поправим историческите греши като инкорпорираме Прешевската долина в новите граници на Косово“, поясни съветникът на Хашим Тачи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Предложението за корекция на границите предизвика директен сблъсък между Тачи и Харадинай

Gazeta Express (Косово): Предложението за корекция на границите предизвика директен сблъсък между Тачи и Харадинай

9 Октомври 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово и премиерът на страната са дълбоко разделение по отношение на предложението за „корекция на границите“, което бе направено от държавния глава Хашим Тачи и категорично не се приема от министър-председателя Рамуш Харадинай, който заяви в понеделник, че идеята за териториални промени „е мъртва“ и изрази „съболезнованията си“ към всички поддръжници на предложението. Малко след това, на пресконференция в Прищина, Тачи отговори главата на правителството, като го призова да „действа отговорно“ и да „поправи“ изказването си по отношение на диалога със Сърбия, пише електронното издание на прищинския вестник Gazeta Express.
Освен другото, Тачи предупреди Харадинай, че може да бъде сменен. „В края на краищата, нашите позиции не са пожизнени, премиерите и президентите могат да бъдат сменяни, те идват и си тръгват, но само тези, които не са готови да се поправят биват сменяни“, заяви държавният глава. Той също разкритикува премиера за приятелството му с Милан Радойчич от Северна Митровица, който, според изданието, е спорна фигура с голямо влияние сред сръбското население в Северно Косово и местните институции, които пък са под директния контрол на сръбския президент Александър Вучич. По думите на Тачи, министър-председателят жертва Прешевската долина заради една личност в севера.
„Аз никога не бих пожертвал Долината заради един човек на север“, категоричен бе косовският президент, като посочи, че при корекцията на границите Прешевската долина, намираща се в Южна Сърбия, ще се обедини с Косово. Освен това Тачи обвини Харадинай, бивш партизански командир от АОК (Армията за освобождение на Косово) в района на Дукагджини, че е увеличил списъците на военните ветерани.
Gazeta Express уточнява, че в скорошно интервю Харадинай заяви, че броят на ветераните от АОК е 50-60 хиляди души, докато Тачи в понеделник оспори това и съобщи, че броят на бойците от АОК е бил не повече от 12 хиляди въоръжени мъже.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Хашим Тачи предупреди Рамуш Харадинай, че може да бъде сменен, ако продължи да го контрира

„Локално“ (Македония): Хашим Тачи предупреди Рамуш Харадинай, че може да бъде сменен, ако продължи да го контрира

8 Октомври 2018 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи реагира остро на изявлението на премиера Рамуш Харадинай, че „идеята за корекция на границите е мъртва“ и го призова „да поправи изявленията и позициите си“, в противен случай ще понесе последствия, предава скопското електронно издание „Локално“.
По-рано през деня Харадинай изрази съчувствие към тези, които говорят за промени на границата със Сърбия. Тачи, който упорито насърчава идеята за „корекция на границите“, като решение за споровете между Косово и Сърбия, заяви че Харадинай може да изгуби поста си на министър-председател, ако не се поправи.
„Убеден съм, че премиерът има нужда да поправи своите изявления и позиции около диалога, тъй като без диалог няма атлантическо бъдеще за Косово“, заяви косовският държавен глава по време на пресконференция в Прищина.
Той препоръча на Харадинай „да се поправи“, тъй като „тези, които не се поправят, се сменят“.
„В края на краищата нашите позиции не са вечни. Премиерите и президентите могат да се сменят, те идват и си отиват и винаги могат да се заменят тези, които не се поправят“, предупреди Тачи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Страни от ЕС демонстрират резервираност към либерализирането на визовия режим за Косово

Zeri (Косово): Страни от ЕС демонстрират резервираност към либерализирането на визовия режим за Косово

8 Октомври 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. В статия, публикувана на първа страница, прищинският ежедневник Zeri посочва, че няколко държави-членки на Европейския съюз, като Франция, Нидерландия, Германия и Испания, са демонстрирали резервираност към либерализирането на визовия режим за Косово.
Междувременно се очаква прищинските институции да засилят своите лобистки усилия, за да убедят тези страни да подкрепят безвизовите пътувания за косовските граждани. Министърът на европейската интеграция Джурата Ходжа заяви, че основната причина за колебанието на страните от ЕС е незаконната миграция. Тя обаче бе категорична, че тези опасения не са основателни. Ходжа също така заяви, че очаква окончателното решение за либерализиране на визовия режим да бъде взето до края на годината.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на военния комитет на НАТО: KFOR продължава мисията си в Косово

Председателят на военния комитет на НАТО: KFOR продължава мисията си в Косово

7 Октомври 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на военния комитет на НАТО маршал Стюарт Пич заяви, че Алианса чрез КФОР „ще продължи да изпълнява мисията си в интерес на Косово и региона“, предава скопското електронно издание „Локално“.
„НАТО ще продължи да осигурява мир и сигурност за всички“, заяви Пич по време на разговор с косовският президент Хашим Тачи в Прищина.
Тачи е изразил благодарност за НАТО и особено на КФОР за работата в помощ на Прищина, както предава RTK.
„Всички в Косово вярват на НАТО и КФОР“, е заяви косовският държавен глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Рамуш Харадинай обеща да защитава териториалната цялост на Косово, публично предизвиквайки Хашим Тачи

Gazeta Express: Рамуш Харадинай обеща да защитава териториалната цялост на Косово, публично предизвиквайки Хашим Тачи

6 Октомври 2018 | 00:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай, посещавайки публично събитие с президента на страната Хашим Тачи, се противопостави открито на неговото предложение за корекция на границата със Сърбия, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
И двамата лидери присъстваха на откриването на мемориалния комплекс, посветен на загиналите бойци от Косовската освободителна армия. Тачи, както и Харадинай, са заемали висшестоящи позиции в КОА, която се е била със сръбските сили по време на войната от 1998-99 година.
Харадинай, адресирайки тълпата по време на церемонията, заяви че настоящите граници на Косово ще бъдат отбранявани и той няма да позволи на никого да ги докосне, „включително хората седящи тук“, което беше ясно послание към президента Хашим Тачи, който, говорейки преди него, повтори че „корекция на границата“ със Сърбия, по-конкретно обединение на Прешевската долина с Косово, е решението, което той смята за най-добро за разрешаване на проблемите със Сърбия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Опозицията в Косово работи за предсрочни избори

Gazeta Express: Опозицията в Косово работи за предсрочни избори

5 Октомври 2018 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на опозиционния „Демократичен съюз на Косово“ Иса Мустафа заяви, че партията му се подготвя да се върне на власт и работи за предсрочни избори за спиране на, по думите му, лошото управление на страната, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Мустафа, който е бивш министър-председател на страната, в писмо до членовете на своята партия заяви, че ДСК не би подкрепил екип в диалога със Сърбия, който е воден от президента на страната Хашим Тачи или от правителството. Той също така посочи, че от началото на октомври партията е започнала усилена работа за промени в Косово и за едно по-добро правителство без корупция.
„В момента разменяме мнения със структурите на ДСК и членовете относно теми от особен интерес. Подготвяме се да си върнем властта в Косово, като предложим европейско решение на предизвикателствата пред нас“, се казва в публичното писмо на Иса Мустафа.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): ЕС насърчава решение на косовския въпрос, което надхвърля идеята за етнически чисти държави

Koha Ditore (Косово): ЕС насърчава решение на косовския въпрос, което надхвърля идеята за етнически чисти държави

5 Октомври 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Прищина. Представители на Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини подчертават, че в преговорите между Косово и Сърбия Брюксел насърчава решение, което не се основава на идеята за етнически чисти държави, съобщава водещият прищински ежедневник Koha Ditore.
Правно обвързващото споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни трябва да гарантира устойчиво решение, което е в съответствие с международните закони, подчертават от Брюксел. Мая Кочиянчич, говорител на Могерини, отбеляза още веднъж, че трябва да бъде намерено решение, приемливо и за двете страни. Помолена да коментира предложението на косовския президент Хашим Тачи за корекция на границите, Кочиянчич заяви: „Няма да коментирам конкретното съдържание на текущите дискусии. Мога само да кажа, че ще подкрепим всеки резултат, договорен от двете страни, стига това, което се обсъжда, да е в съответствие с международното право и с достиженията на правото на ЕС... Вие познавате европейската история: тя се основава на преодоляването и предотвратяване на идеите за етнически чисти държави".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Според Хашим Тачи „всеки мечтае за обединение с Албания"

B92 (Сърбия): Според Хашим Тачи „всеки мечтае за обединение с Албания"

5 Октомври 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи изрази увереност, че „мечтата на всички е национално обединение с Албания", предава сръбската медия B92.
„Не е ли обединението с Албания стратегическа цел? Албанците ще бъдат заедно в евроатлантическото семейство, НАТО и ЕС, но, разбира се, всеки знае мечтата на албанците", заяви Тачи на телевизионния оператор TV Dukagjini, цитиран от B92.
Според него идеята за „корекция на границата" със Сърбия не означава „обмен на територия - и няма да има дискусии за размяна, подялба или Общност на сръбските общини с изпълнителни правомощия".
Тачи твърди, че „европейската перспектива на Сърбия ще принуди страната да приеме идеята за гранична корекция". Съгласно думите му, няма „проблем със смяната на държавното знаме в случай на обединение" с Прешевската долина, област в южните части на Централна Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Авни Арифи: Техническият диалог със Сърбия е „мъртъв“

Авни Арифи: Техническият диалог със Сърбия е „мъртъв“

4 Октомври 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския екип в техническия диалог със Сърбия Авни Арифи заяви, че диалогът е умрял в момента, в който сръбската страна е отказала да приложи оставащите споразумения между Белград и Прищина, предава държавната „Радио и телевизия Косово (RTK)“.
„Техническият диалог е мъртъв от момента, в който дойде ред на сръбската страна да приложи останалата част от споразуменията. Тя, с одобрението на Брюксел, ги блокира от месец март насам“, поясни Арифи.
Екипите в диалога между Косово и Сърбия не са се срещали в Брюксел от март насам, припомня „RTK“.
„Поведението на Сърбия в техническия диалог показа, че те изобщо не са заинтересовани от него, а вместо това искат да заблудят всички, че са мирно настроени. Но истината е, че това е същата Сърбия от 90-те години“, добави още той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Хашим Тачи не се отказва от идеята за корекция на границата със Сърбия

Koha Ditore (Косово): Хашим Тачи не се отказва от идеята за корекция на границата със Сърбия

4 Октомври 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Водещият прищински ежедневник Koha Ditore публикува статия, в която подчертава, че въпреки съпротивата в Косово на международната общност, държавният глава на най-младата държава на Балканите не се отказва от идеята за промяна на границата със Сърбия.
Изданието цитира думите на Беким Чолаку, началник на службата на президента Тачи, според когото въпросът за коригирането на границите е бил обсъждан на последните срещи в Ню Йорк. „САЩ и всички други международни партньори подкрепят окончателното мирно споразумение между Косово и Сърбия. На този ранен етап те са резервирани към публичната подкрепа или противопоставяне на определени възможности. В крайна сметка, когато става дума за варианти и сценарии, това е отговорност на страните, участващи в процеса. Едно е сигурно, ако се постигне окончателно споразумение, то ще има силна подкрепа от всички международни партньори", увери Чолаку.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият посредник на ЕС в преговорите между Косово и Сърбия Робътрт Купър:  Какъв е проблемът, ако Белград и Прищина се договорят за границите?

Бившият посредник на ЕС в преговорите между Косово и Сърбия Робътрт Купър: Какъв е проблемът, ако Белград и Прищина се договорят за границите?

4 Октомври 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Бившият посредник на Европейския съюз в преговорите между Сърбия и Косово Робърт Купър заяви, че „епилогът на референдума в Македония може да бъде положителен сигнал за Косово и Сърбия", отбелязва прищинският ежедневник Koha Ditore.
„Ако двете страни се съгласят [относно граничната корекция] какъв е проблемът? Ако постигнат споразумение, това означава, че те ще си сътрудничат и ще решават заедно проблемите си. Ако това споразумение включва признаването на Косово, което според мен е жизнено важно, двете страни могат да се върнат към сериозно лидерство в своите страни", обясни Купър.
„Има обаче много подробности, които трябва да бъдат решени - кои територии се обсъждат точно, как ще бъде установена границата, как ще бъдат ангажирани гражданите, какви мерки ще бъдат предприети, за да се защитят малцинствата и т.н. Затова мисля, че проблемът е доста сложен и поради тази причина това споразумение скоро няма да бъде постигнато, то изисква време", допълни бившият посредник на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Epoka e Re (Косово): Хашим Тачи призова политическите партии да създадат обща платформа за диалога с Белград

Epoka e Re (Косово): Хашим Тачи призова политическите партии да създадат обща платформа за диалога с Белград

2 Октомври 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи не вижда реално препятствие за политическия спектър в страната да се обедини в обща платформа за диалога със Сърбия, съобщава прищинският ежедневник Epoka e Re.
Тачи заяви, че няма да иска позволение от никого, за да отиде в северната част на страната. Той каза, че посещението му не трябва да се възприема като някаква надпревара, а като желание да разбере какво трябва да се направи, за да се повиши функционалността на държавата в този регион.
Тачи се обърна към политическия спектър с призив да се обедини в последната, окончателна фаза на диалога със Сърбия. Според него не съществува никаква пречка това да се случи: „Ние трябва всички заедно да работим срещу подялбата, размяната (на територии) и Асоциацията“ на сръбските общини, която Белград настоява да бъде създадена с изпълнителни правомощия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Генералният секретар на НАТО ще пристигне на „деликатно“ посещение в Белград

„МКД“ (Македония): Генералният секретар на НАТО ще пристигне на „деликатно“ посещение в Белград

2 Октомври 2018 | 00:38 | Агенция "Фокус"
Белград. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще посети Сърбия в началото на октомври и ще се срещне с президента на страната Александър Вучич, информират сръбските медии, позовавайки се на дипломатически източници, предава скопското електронно издание „МКД“.
Посещението на Столтенберг е „деликатно“, а поради околностите, в които ще се проведе тази среща, „нито едната, нито другата страна все още не желаят“ да съобщят публично детайлите около датата, форматът и темите на срещата, твърдят сръбските медии.
„Шефът на НАТО, от встъпването си в длъжност, отвори прозорец за различен диалог с официален Белград“, оценява сръбската държавна агенция „Tanjug“.
Столтенберг досега многократно „повтори, че НАТО почита суверенното решение на Сърбия за военен неутралитет“, предават медиите, посочвайки, че сръбският президент „редица пъти е изтъквал значението на присъствието на НАТО в Косово за сигурността на сърбите там“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандард“ (Македония): Кадри Весели „ще чисти“ правителството на Косово от министри, близки на Хашим Тачи

„Стандард“ (Македония): Кадри Весели „ще чисти“ правителството на Косово от министри, близки на Хашим Тачи

1 Октомври 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на Демократическата партия на Косово (ДПК) Кадри Весели е решил да отстрани трима министри от редиците на своята партия, се цел да „изчисти“ косовското правителство от хора, близки на президента на Косово, основател и доскорошен лидер на ДПК Хашим Тачи, пише скопското електронно издание „Стандард“, като се позовава на „Gazeta Express“.
Базираното в Прищина албанско издание „Gazeta Express“ твърди, че Весели, който е и председател на парламента на Косово, се е решил на подобна стъпка, поради „операцията“ на Тачи в северната част на страната, заради която той изненадващо посети язовира Газивода, където беше придружен от няколко министри от редиците на ДПК.
Язовирът се намира на границата между Косово и Сърбия, а след „разходката“ на Тачи с лодка, президентът на Сърбия Александър Вучич издаде заповед за привеждане на армията на страната в пълна бойна готовност.
Министрите в правителството на ДПК са премиерът Рамуш Харадинай и още шест души: министрите на финансите, иновациите и предприемачеството, на правосъдието, на здравеопазването, на европейската интеграция и на културата.
По-рано в понеделник беше обявено, че министърът на правосъдието Абелард Тахири е бил принуден да подаде своята оставка.
Засега няма информации, кои са другите двама министри, от които Весели е поискал да подадат оставките си.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Бивш шеф в ЦРУ твърди, че САЩ биха приели промяна на границите на Балканите

„Локално“ (Македония): Бивш шеф в ЦРУ твърди, че САЩ биха приели промяна на границите на Балканите

30 Септември 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият заместник-директор на ЦРУ за Балканите, Стивън Майер заяви, че не вярва Вашингтон да се противопостави на евентуална промяна на границите на Балканите, предава скопското електронно издание „Локално“.
Той добави, че в американската политика спрямо Косово и целия регион, се е случила голяма промяна.
„Не вярвам Вашингтон да се противопостави, ако тукашното ръководство пожелае да променя граници“, заяви Майер, визирайки Косово и Сърбия.
Според него, Германия иска промяна на границите, но се опасява от нестабилност, докато британците са „50-50“, а Европейският съюз би приел решение, ако се стигне до такова.
Обявените намерения за делиенация са всъщност желание за промяна на границите, смята Майер, който твърди че говори за това от 20 години и че то трябва да се случи.
„На сръбските ми приятели казах, че трябва да разберат, че голяма част от Косово е невъзвръщаема, тъй като в противен случай това би означавало война. Но, областта северно от река Ибар е друга приказка“, добави той.
За южната част от Косово, Майер твърди, че сръбските общности имат опция или да останат, или да се преселят.
Той добави, че в Република Сръбска трябва да има референдум с три опции – оставане в Босна и Херцеговина, независимост или присъединяване към Сърбия. Според него, с такива промени държавите биха станали по-хомогенни.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Не отидох в Ню Йорк, защото не мога да слушам същите празни приказки

Александър Вучич: Не отидох в Ню Йорк, защото не мога да слушам същите празни приказки

29 Септември 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че не е пожелал да отиде на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, защото там ще му се наложи да разговаря и с албански, и със световни представители, с които, както той каза, не би знаел за какво да разговаря вече, тъй като той желае същински напредък по отношение на Косово, „докато те не го искат“, предава скопското електронно издание „Локално“.
Той изтъкна, че е доволен от това, как сръбският премиер Ана Бърнабич и министърът на външните работи Ивица Дачич са представили страната и добави, че двамата са свършили добра работа.
„Не мога вече да ходя и да повтарям едно и също. Кажете ми, хора, дали сте готови за същински напредък. Ако сте, ето ме, ще долетя където пожелаете, в Брюксел, в Гренландия, където ме повикате. Само че не мога да дойда, да губя време и да слушам същите празни приказки, които слушам от години, че Сърбия трябва да признае независимостта на Косово“, заяви Вучич в Ниш.
Той още веднъж посочи, че няма да признае косовската независимост, че Сърбия желае компромис, а не решение, при което албанците от Косово ще получат всичко, а сърбите нищо. „Това беше причината да не отида“, поясни Вучич.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ана Бърнабич: САЩ са променили коренно отношението си към Сърбия

Ана Бърнабич: САЩ са променили коренно отношението си към Сърбия

28 Септември 2018 | 22:55 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Американските отношения със Сърбия се промениха коренно, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич след обръщението си към Общото събрание на ООН в Ню Йорк, пише македонското електронно издание “МКД“, като се позовава на сръбските медии
Бърнабич също така е подчертала, че "Сърбия трябва още много да работи за отношенията със САЩ", предават сръбските медии.
"Тази промяна се изразява в желанието да се говори с някого не само ей така, а да се чуе другата страна и може би да се приемат някои от аргументите", заяви сръбският премиер.
На въпрос дали е доволна от реакциите в Сърбия и по света след речта си на заседанието на Общото събрание на ООН, Бърнабич каза, че това било "много емоционално преживяване" за нея и че за нея най-голямата чест е, когато представлява Сърбия в света.
Сръбският премиер посочи, че на срещата си с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш тя и сръбския външен министър Ивица Дачич са обърнали внимание на служителите на ООН за присъствието на косовската делегация, която, както отбеляза Бърнабич, е била съставена от 41 членове.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): За Антониу Гутериш и ООН Косово не е държава

„Фактор“ (Македония): За Антониу Гутериш и ООН Косово не е държава

28 Септември 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В разговор със сръбския премиер Ана Бърнабич в кулоарите на 73-та сесия на Общото събрание на ООН, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е уверил, че за международната организация Косово не е държава, отбелязва македонското електронно издание „Фактор“.
От редакцията подчертават, че информацията е разпространена от правителствената пресслужба в Белград.
В рамките на разговора си с Бърнабич Гутериш е уверил, че Временната администрация на ООН в Косово (ЮМНИК) ще остане и занапред в страната. Португалецът е изказал и подкрепа за евентуално бъдеще споразумение за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина.
На срещата в Ню Йорк е присъствал и министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, който е поканил Гутериш да посети Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Ана Бърнабич е обсъдила с Уес Мичъл диалога между Белград и Прищина

„Политика“ (Сърбия): Ана Бърнабич е обсъдила с Уес Мичъл диалога между Белград и Прищина

28 Септември 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Белград/Ню Йорк. Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, която води делегацията на Белхград за 73-та сесия на Общото събрание на ООН, е провела среща в Ню Йорк с помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл, отбелязва електронното издание на водещия сръбски ежедневник „Политика“.
Съгласно разпространената информация, Бърнабич е информирала американския дипломат за хода на преговорите между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения.
Изданието се позовава на прессъобщение от Министерството на външните работи на западната ни съседка, съгласно което Мичъл е изразил надежда, че диалогът между двете балкански страни ще доведе до трайно политическо решение и добави, че САЩ и партньорите им от Европейския съюз са отворени за преглед на проект за окончателното споразумение межди Белград и Прищина.
На срещата в Ню Йорк са обсъдени също възможностите за по-нататъшно подобряване на двустранния политически диалог и сътрудничество в областта на икономиката, инвестициите, отбраната и образованието, се казва още в разпространения текст. В разговора е участвал и първият дипломат на Белград Ивица Дачич.
В речта си пред делегатите, присъстващи на 73-та сесия на Общото събрание на ООН, Бърнабич подчерта, че Сърбия е поела ангажимент за мир и постигането на компромис с Прищина, добавяйки, че за тази цел е необходима подкрепата на международната общност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Австрия ще подкрепи споразумение между Косово и Сърбия, дори то да включва промяна на граница

Zeri (Косово): Австрия ще подкрепи споразумение между Косово и Сърбия, дори то да включва промяна на граница

28 Септември 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Прищина/Виена. Австрия подкрепя сключването на окончателно споразумение за нормализирането на двустранните отношения между Косово и Сърбия, дори ако то предвижда корекция на границата между двете държави. Това подчерта австрийският министър по европейските въпроси Гернот Блюмер в рамките на посещението си в косовската столица, съобщава водещият прищински ежедневник Zeri.
„Имаме ясна позиция по въпроса. Ако две държави постигнат споразумение за устойчиво решение, няма да се противопоставим. Важно е тези две страни да постигнат съгласие за общо решение", каза Блюмер след среща с министъра на европейската интеграция на Косово Дурата Ходжа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Хашим Тачи е получил подкрепа в Ню Йорк за диалога със Сърбия

Gazeta Express: Хашим Тачи е получил подкрепа в Ню Йорк за диалога със Сърбия

27 Септември 2018 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Косово Хашим Тачи, който се намира в Ню Йорк, се срещна с Върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Двамата са обсъдили финалната фаза на диалога между Косово и Сърбия, чийто посредник е именно Могерини, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Тачи обяви, че е препотвърдил готовността на косовската страна да води диалог и да постигне окончателно и законово обвързващо споразумение със Сърбия. „След членството на Черна Гора в НАТО, както и споразумението между Гърция и Македония, сега е исторически момент за Косово и Сърбия да постигнат договор, който ще реши веднъж и завинаги различията и ще създаде ясна перспектива за членство в ЕС“, заяви Тачи, цитиран от прессъобщение на президентския му офис.
Според косовския държавен глава, по време на всички срещи, които е провел в Ню Йорк, той е получил пълна подкрепа за постигането на споразумение между Косово и Сърбия, като предпоставка за мир на Балканите. „От друга страна, Федерика Могерини обяви нуждата от по-динамичен процес на диалога и предложи своята и подкрепата на ЕС за посредничество на този не толкова лесен, но нужен процес за откриването на перспектива и за двете страни“, се казва още в прессъобщението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Кадри Весели увери, че идеята за размяна на територии не се подкрепя от косовските институции

Gazeta Express: Кадри Весели увери, че идеята за размяна на територии не се подкрепя от косовските институции

27 Септември 2018 | 20:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на парламента на Косово Кадри Весели, по време на посещението си в Скопие, увери своя македонски колега Талат Джафери, че Косово няма териториални претенции към съседите си, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Весели и Джафери обсъдиха актуалните събития в региона, фокусирайки се върху референдума в Македония за промяна на името на страната, който ще бъде проведен на 30 септември. Весели призова гражданите на Македония да гласуват с „Да“ на референдума, заявявайки че това ще открие пътя на страната към Европейския съюз и НАТО.
Говорейки относно диалога между Косово и Сърбия, Весели заяви, че Прищина е готова да навлезе във финалната фаза на диалога с Белград, за да разреши всички неуредени въпроси между двете страни. „Косово, като независима държава, няма териториални претенции към своите съседи. За Косово е много важно функционирането на институциите му в цялата територия на страната. Няма да позволим споразумението със Сърбия да създаде негативен прецедент“, поясни Весели.
Талат Джафери, от своя страна, заяви че и двете страни ще засилят сътрудничеството и приветства усилията, както на Косово, така и на Сърбия в постигането на окончателно споразумение.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Ердоган се е ангажирал лично с увеличаването на броя на страните, признали Косово, твърди Хашим Тачи

„Макфакс“ (Македония): Ердоган се е ангажирал лично с увеличаването на броя на страните, признали Косово, твърди Хашим Тачи

27 Септември 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган лично ще настоява за увеличаване на броя на страните, признали Косово, както и за присъединяване на най-младата държава на Балканите в международни организации. Това стана ясно след срещата между косовския президент Хашим Тачи с турския му колега в Ню Йорк, предава македонската информационна агенция „Макфакс“. .
На срещата е присъствал също и външният министър на Косово Беджет Пацоли. Уточнява се, че тримата са обсъдили възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество, търговския обмен и връзките в други области от взаимен интерес.
„Тачи получи подкрепа от Ердоган за процеса на присъединяване на Косово в Интерпол и го информира, че страната се намира в последния етап от диалога за нормализиране на отношенията със Сърбия, както и за необходимостта от постигане на правно обвързващо споразумение", предадоха прищинските медии.
Уточнява се, че турският президент е подкрепил постигането на споразумение между Белград и Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг от Ню Йорк: НАТО ще продължава да подкрепя Косово

Йенс Столтенберг от Ню Йорк: НАТО ще продължава да подкрепя Косово

27 Септември 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Държавният глава на Косово Хашим Тачи и министър-председателят Рамуш Харадинай са провели среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Ню Йорк, в рамките на която норвежкият политик е дал уверения, че Алиансът ще продължава да оказва подкрепа на най-младата държава на Балканите, става ясно от съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Временната административна мисия на ООН в Косово (ЮМНИК).
Тримата са обсъдили ситуацията в Косово и региона, прогреса, постигнат от Прищина със специален фокус трансформация на Косовските сили за сигурност (КСС) в мултиетническа, професионална армия в съответствие със стандартите на НАТО. Харадинай в поискал от Столентенберг и от институцията, която ръководи, подкрепа в този процес, насочен – съгласно думите му – към допринасяне за по-устойчива сигурност в региона. Генералният секретар на НАТО на свой ред е заявил, че Алиансът ще продължава да оказва подкрепа на Косово и в бъдеще.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Колинда Грабар-Китарович: Има риск на Балканите да бъде отворена кутията на Пандора

Колинда Грабар-Китарович: Има риск на Балканите да бъде отворена кутията на Пандора

27 Септември 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович заяви в рамките на изказването си на 73-ото Общо събрание на ООН, че Загреб „твърдо подкрепя по-нататъшното разширение на Европейския съюз към земите“ от Западните Балкани, пише електронното издание на белградския ежедневник Danas.
Грабар-Китарович предупреди за възможните последици за региона, ако в преговорите между Белград и Прищина се отвори кутията на Пандора "на потенциални нови териториални претенции".
Хърватският президент заяви, че Загреб подкрепя категорично по-нататъшното разширяване на ЕС в региона на Западните Балкани, но отбеляза, че е "изключително важно да бъдат отстранени съществуващите проблеми, свързани с наследството на войната и в същото време да се върви към регионално сътрудничество и добросъседски отношения".
"В този контекст ние продължаваме да сме съсредоточени върху правата на малцинствата, изчезналите лица, отговорността за военните престъпления, жертвите на войната и над преследването на военни престъпления на национално ниво", заяви тя.
Грабар-Китарович, както предава агенция Хина, предупреди, че "по-добрите и взаимно изгодни добросъседски отношения до голяма степен зависят от думите, които идват от другата страна на границата."
Според нейната оценка, „възпламенителната и ревизионистка риторика, продиктувана от политическите нужди на страната“, понякога се произнася „само за миг“, но „поправянето на развалените отношения отнема много, много по-дълго“.
В коментар за диалога между Белград и Прищина, президентът на Хърватия отбеляза, че трябва да изключително внимание и предпазливост, „когато се работи за предложения с огромни последици за региона, преди всичко относно идеята за териториални промени или размени“.
„В противен случай, ние може да отворим кутията на Пандора, от която ще излязат нови териториални претенции, които могат да причинят сериозна нестабилност и заплаха за сигурността“, предупреди Грабар-Китарович.
„Надяваме се, че референдумът в неделя ще бъде ключов стимул за успешното продължаване на евроатлантическата интеграция на страната (Македония), заяви още тя.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: САЩ подкрепят „лека корекция“ на границата със Сърбия

Хашим Тачи: САЩ подкрепят „лека корекция“ на границата със Сърбия

27 Септември 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Косовският президент Хашим Тачи заяви, че САЩ подкрепят „лека корекция“ на границата между Косово със Сърбия, съобщава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Той е обявил това по време на срещите си с висши американски представители в Ню Йорк. Потвърдено е, че подкрепата на САЩ предвижда в окончателното споразумение между Косово и Сърбия да се включи и обсъждане на изменение на границатa. “САЩ ясно и официално потвърдиха, че поддържат идеята като част от окончателното споразумение между Косово и Сърбия да се включи и предложението за демаркация на границата или лека корекция на границата, което означава взаимно признаване,” е уверил Тачи, отбелязвайки, че така веднъж завинаги ще се затворят вратите за разногласията и омразата между двете страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„B92“ (Сърбия): ООН обяви, че делегацията на Косово не е поканена на Общото събрание

„B92“ (Сърбия): ООН обяви, че делегацията на Косово не е поканена на Общото събрание

26 Септември 2018 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Делегацията на Косово, съставена от президента на страната Хашим Тачи, министър-председателят Рамуш Харадинай и външният министър Беджет Пацоли, не е била поканена за участие в Общото събрание на ООН, предава белградското радио „B92“.
Информацията бе оповестена от говорителя на ООН Ери Канеко, който добави, че представителите на властите в Прищина са в Ню Йорк „на лично основание“.
„Те не са официално поканени, причините са ясни, и могат да бъдат в Ню Йорк единствено на лично основание“, заяви Канеки, по този начин отхвърляйки информацията на базирания в Прищина телевизионен канал „Klan Kosova“, според която Тачи е „участвал в работата на Общото събрание“.
Говорителят уточни, че Косово също така няма статута на постоянен наблюдател – в допълнение с факта, че не е член на ООН – и че този статут имат единствено Ватикана и Палестина.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Хашим Тачи заяви, че САЩ подкрепят „лека корекция“ на границата между Косово и Сърбия

Gazeta Express: Хашим Тачи заяви, че САЩ подкрепят „лека корекция“ на границата между Косово и Сърбия

26 Септември 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че САЩ подкрепят „лека корекция“ на границата между Косово и Сърбия, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Тачи поясни, че по време на срещите си с висшестоящи американски представители в Ню Йорк е било потвърдено, че САЩ подкрепят обсъждането на корекция на границата в окончателното споразумение между Косово и Сърбия.
„САЩ ясно и официално потвърдиха, че подкрепят и предложението за демаркацията на границата или леката ѝ корекция, като част от крайното споразумение между Косово и Сърбия, което ще означава взаимно признаване“, заяви косовският президент, отбелязвайки че това ще затвори веднъж и завинаги отворените въпроси и омразата между двете държави.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беджет Пацоли: Между Сърбия и Косово не трябва да има граница

Беджет Пацоли: Между Сърбия и Косово не трябва да има граница

26 Септември 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министърът на външните работи на Косово Беджет Пацоли заяви, че между Сърбия и Косово не трябва да има граница и че „топката трябва да се прехвърли на полето на икономиката“, предава скопският телевизионен канал „1 TV“.
„Някога живеехме заедно и виждам тенденция, че и те искат да живеем заедно. Вместо да слагаме граници, трябва да ги ликвидираме и да пуснем хората да се движат свободно“, заяви Пацоли в Ню Йорк за „ТВ Прва“.
Той е уверен, че решението е на друго място и че „топката трябва да се прехвърли на полето на икономиката“.
„Там е решението – икономическото сътрудничество, повече работни места, по-голям икономически растеж, по-добър живот на населението, по-качествено образование и повече продукти на масата. Това трябва и ако има воля и от северната, и от южната страна, това може да се постигне“, изтъкна Пацоли.
Дипломатът смята, че решението на косовския въпрос е и близо, и далеч.
„Много сме далеч, но и много близо. Всичко е в наши ръце. Ако искаме, можем да бъдем много по-близо, а ако не искаме – тогава сме далеч“, заключи косовският външен министър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Тачи, Харадинай и Пацоли са били на среща с Уес Мичъл в Ню Йорк

RTK (Косово): Тачи, Харадинай и Пацоли са били на среща с Уес Мичъл в Ню Йорк

26 Септември 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Косово Хашим Тачи, премиерът Рамуш Харадинай и външния министър Беджет Пацоли са се срещнали с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл в Ню Йорк, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK), като се позовава на съобщение от канцеларията на държавния глава.
Както се съобщава, срещата е била фокусирана върху разширяването на двустранното сътрудничество, придвижване на евроатлантическия дневен ред на Косово и трансформацията на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия, а специално внимание е отделено също и на последната фаза от диалога за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия.
Тачи е благодарил на Уес Мичъл за подкрепата, която САЩ са оказали на косовския народ във всички периоди.
„САЩ са нашият вечен съюзник. Ние изработихме и финализирахме всички проекти заедно. Ние никога няма да се отклоним от този път. Ще вървим заедно към новите предизвикателство, които ни очакват“, е заявил Тачи.
Той е отбелязал също, че подкрепата на Вашингтон в диалога с Белград е решаващ. Американският дипломат, от своя страна, е уверил косовският президент, че САЩ ще продължат да подкрепят Прищина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският съвет за външни отношения: Промяната на границите на Косово ще доведе до насилие

Европейският съвет за външни отношения: Промяната на границите на Косово ще доведе до насилие

26 Септември 2018 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Промяната на границите на Косово ще доведе до насилие, се казва в поверителен доклад, изготвен за нуждите на Европейския съвет за външни отношения, пише прищинският ежедневник „Коха диторе“, предава скопското електронно издание „МКД“.
Докладът, копие от който е видян от представители на косовския вестник, съдържа три страници и е подготвен от Норберт Рьотген, настоящият председател на комисията по външни работи в германския парламент и Робърт Купър, бивш надзорник в техническия диалог между Белград и Прищина, въз основа на разговори с посланиците на някои европейски страни в Прищина.
В документа се казва, че президентът на Косово Хашим Тачи е започнал да губи подкрепа от чуждестранните наблюдатели на Косово, докато противници на неговата идея за промяна на границите и размяна на територии са премиерът Рамуш Харадинай, председателят на парламента Кадри Весели и опозиционното движение „Самоопределение“.
Рьотген и Купър, съгласно инфорамацията на прищинския ежедневник, посочват, че заради различията в позициите на страните за размяната на територии, европейските посланици, с които са разговаряли авторите са единни в позицията си, че корекцията на границите не може да се осъществи по мирен път и че това би подтикнало сърбите да се изселят от Косово.
„Коха диторе“ предава още, че в заключението на доклада се констатира, че двете идеи – формирането на Общност на сръбските общини (ОСО) и визовата либерализация за Прищина – са мъртви.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Възгледите на Косово и Хърватия за събитията в региона съвпадат

Хашим Тачи: Възгледите на Косово и Хърватия за събитията в региона съвпадат

26 Септември 2018 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Възгледите на Прищина и Загреб за събитията в региона съвпадат и те имат традиционно партньорство, е заявик президентът на Косово Хашим Тачи по време на срещата с хърватския си колега Колинда Грабар Китарович, предава македонската агенция „Макфакс“.
Както съобщиха от кабинета на Тачи, на срещата двамата лидери са разговаряли за задълбочаване не двустранните отношения, увеличаване на търговския обмен, както и за подкрепа за евроатлантическата интеграция на Косово
Според съобщението, косовският президент е подчертал, че Прищина е благодарна на Хърватия за помощта при изграждането на Косово, подкрепата й за развитието на демокрацията, както и за обезпечаването на сигурно бъдеще по евроатлантическия път, особено към ЕС и НАТО.
„За нас, Хърватия, като членка на ЕС и НАТО и като един от главните регионални актьори, е партньор на Косово, който допринася за по-голямата стабилност и мира в региона. Споделяме същите възгледи за събитията и имаме традиционно партньорство“, заяви Тачи.
Двамата, както се отбелязва в съобщението, са разговаряли за евроатлантическата перспектива на Косово и за последната фаза от диалога за нормализация на отношенията между Белград и Прищина.
В хода на срещата в Ню Йорк, където се провежда Общото събрание на ООН, Тачи ще се срещне с редица представители на водещи регионални и световни сили, съобщават още от неговата канцелария.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Силите са казали на Александър Вучич, че „може да почака за Косово“

„МКД“ (Македония): Силите са казали на Александър Вучич, че „може да почака за Косово“

25 Септември 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Косовският въпрос най-вероятно няма да бъде решен нито до края на 2018, нито през следващата 2019 година, независимо от желанието на международната общност, твърди белградският вестник „Блиц“, предава скопското електронно издание „МКД“.
Както пише сръбският ежедневник, като се позовава на дипломатически източници, натискът от западните страни за разрешаване на отворения въпрос между Белград и Прищина е започнал да намалява.
Дипломатическият източник е казал, че на Германия и Франция им е станало ясно, че няма реална перспектива за разрешаването на спора и те са взели решение повече да не настояват той да се реши до края на 2019 или началото на 2019 година.
Това е съобщено и на сръбското политическо ръководство, а на президента на Сърбия Александър Вучич, според същите твърдения, на няколко срещи му е казвано, че „може да се наложи да почака за Косово още няколко години“.
Причината за отказа от предишната позиция на западната дипломация е това, че, както се твърди, Прищина не желае да направи никакъв компромис, докато позицията на Белград и Вучич е до решението да се стигне именно чрез отстъпки и от двете страни.
„На най-влиятелните страни им стана ясно, че Прищина не желае да направи и най-малката отстъпка, докато Сърбия, от друга страна, иска разговор и, както президентът Вучич много пъти каза, компромисно решение, от което и двете страни ще изгубят по нещо. Все пак, добрата воля само от едната страна не е достатъчна“, пише „Блиц“.
Същевременно, както пише белградското издание, сред другите проблеми е и това, че косовският държавен глава няма такава подкрепа в местния парламент, каквато Вучич има в „скупщината“ и затова не се осмелява да излезе с каквото и да е конкретно предложение, освен това, че понякога споменава разграничение, но твърдо отхвърля идеята да изпълни ангажимента за формиране на Общност на сръбските общини (в Северно Косово).
Последният кръг на диалога в Брюксел завърши преди да е започнал, защото Вучич отказа да се срещне с Тачи, а се добавя, че междувременно някои от най-влиятелните страни са започнали да променят отношението си към Прищина, като очакваха САЩ да извършат финалния натиск над косовските власти, което обаче не се случи.
Вестникът заключва, че администрацията на Тръмп неочаквано е „успокоила“ тона си към Белград и в резултат от това само за няколко седмици наративът се смени от „свършено е, Косово е независима държава“ до „Вашингтон няма да се намесва в процеса и ще подкрепи всичко, което се договорят двете страни“.
С ясната позиция на Русия, която казва, че ще подкрепи всякакво решение, на което се съгласи сръбската страна, Блиц припомня и думите на европейския комисар по разширяването Йоханес Хан от края на септември, че процесът трябва да завърши до следващото лято, а това беше първият път, в който крайният срок се поставя не за тази година или началото на 2019-а.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Напускащият посланик на САЩ в Косово пред „Зери“: Помирението между албанците и сърбите е ключово за мира в региона

Напускащият посланик на САЩ в Косово пред „Зери“: Помирението между албанците и сърбите е ключово за мира в региона

25 Септември 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Прищина. Освобождаващият длъжността си посланик на САЩ в Косово Грег Делауие написа в статия за прищинския ежедневник „Зери“, че помирението между албанците и сърбите в Косово е „решаващо за постигането на мир“ в региона.
Дипломатът отбелязва, че си тръгва от най-младата албанска държава обнадежден, но отбеляза, че са настъпили решаващи времена, в които трябва да се взимат смели решения. По неговото мнение, Косово има достатъчен потенциал, за да си изгради добро бъдеще, ако неговите лидери вземат правилните решения. Въпреки напредъка, на който е станал свидетел през последните три години, Делауие предупреждава, че предизвикателствата остават: „Всички знаем, че върховенството на закона в Косово не е толкова силно, колкото може и трябва да бъде“, заяви той, като отбеляза, че политическите намеси в правосъдието трябва да бъдат прекратени.
Той подчерта, че помирението между албанците и сърбите в Косово е ключово за мира, но и че трябва да бъде свършена още работа за интегрирането на сърбите и другите малцинства в косовското общество. „Косово няма време за губене в справянето с тези предизвикателства. То трябва да демонстрира пред международната общност, че може да бъде надежден партньор, който е възприел трансатлантическите ценности“, подчерта Делауие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ана Бърнабич от Ню Йорк: Прищина не допринася с нищо за диалога

Ана Бърнабич от Ню Йорк: Прищина не допринася с нищо за диалога

25 Септември 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В рамките на срещата си с американския сенатор Рон Джонсън в кулоарите на 73-та годишна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич подчерта, че Прищина не допринася с нищо за диалога за нормализиране на двустранните отношения с Белград, отбелязва скопското електронно издание МКД.
„Сърбия е посветена на стабилността и ще направим всичко в името на запазването на мира и стабилността в региона“, увери Бърнабич в разговора си с председателя на сенатската комисия за вътрешна сигурност. Коментирайки диалога между Белград и Прищина, сръбският премиер изтъкна, че с действията си Прищина не допринася нито за развитието му, нито за придвижване към окончателно споразумение.
От редакцията припомнят, че Бърнабич води сръбската делегация в Ню Йорк. В нея бе включен и първият дипломат на Белград Ивица Дачич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи от Ню Йорк: Сега е моментът за постигане на мирно споразумение със Сърбия

Хашим Тачи от Ню Йорк: Сега е моментът за постигане на мирно споразумение със Сърбия

25 Септември 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи подчерта категорично, че е настъпил моментът за постигане на мирно споразумение със Сърбия. Съответното изявление Тачи направи за RTK Live от Ню Йорк, където пристигна за участие в 73-та годишна сесия на Общото събрание на ООН.
Тачи отново отбеляза, че постигането на компромис между Белград и Прищина ще проправи пътя за евроатлантическа перспектива и за двете страни. Той добави, че ще повдигне този въпрос и в рамките на срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп и други световни лидери, участващи в Общото събрание на ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.