НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Гьоков, БСП: Трябва ни работещ Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика, а не неизпълними критерии и условия

Георги Гьоков, БСП: Трябва ни работещ Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика, а не неизпълними критерии и условия

26 Септември 2018 | 13:05 | Агенция "Фокус"
София. Имаме нужда от Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика, който да е работещ, практически приложим и да изпълни основните си цели. Предлаганият ни от МС законопроект само поставя неизпълними критерии и условия. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той подчерта, че социалните предприятия трябва да се регламентират, създават, подпомагат, подкрепят и насърчават, за да може техният потенциал да се ползва за растеж и капацитет. Социалистът обясни, че държавите в ЕС са инициирали политики, които насочват държавите членки да създадат цялостната рамка, която да позволи разгръщането на потенциала на субектите на социалната икономика, съобразно техните характеристики и националните особености. „България изостава от този процес. Година и девет месеца изминаха от срока, обещан от управляващите, за приемане на този закон“, изтъкна той. По думите му онези, които чакат влизането в сила на Закона за предприятията на солидарната и социалната икономика, ще трябва да почакат поне още една година до приемането на Правилник за прилагането му. „Една година, през която няма да има благоприятна среда за развитие на модели и практики за социална икономика и няма да се даде възможност на всички, най-вече на хората с увреждания, да участват в обществения и в стопанския живот и да се гарантира запазването на човешкото им достойнство“, допълни народният представител. Гьоков, коментира, че не са се провели и обещаните широки обсъждания по него. Законопроектът не бива да се обсъжда отделно от обещаните от правителството Законопроект за хората с увреждания и Законопроект за социалните услуги. Георги Гьоков отбеляза, че от многобройните си срещи с хора и организации е забелязал, че техните експертни становища и предложения не са приети и само нищожна част от тях са намерили място в Законопроекта. Според него по този начин ще останат неразпознати субекти, които са изключително важни за развитието на социалната икономика.
„От ПГ на левицата осъзнаваме нуждата от такъв закон, но в този му вид, законопроектът има много недостатъци. Ако те не бъдат отстранени, ще поставят под съмнение постигането на целите на законопроекта и неговото положителното въздействие“, заяви Гьоков. По думите му основен недостатък в предлагания законопроект е, че предприятия, които до момента обществото разпознава като социални, няма да могат да работят като такива и да ползват преференции по закона, защото той ги изключва. Георги Гьоков каза, че между първо и второ четене депутатите от БСП ще внесат предложения, даващи възможност на малките социални предприятия, независимо от населеното място в което развиват дейност, да ползват насърчителните мерки, предвидени в законопроекта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 г.
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 ...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.