НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

3 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в пътна инфраструктура през 2019 г. (ОБЗОР)

3 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в пътна инфраструктура през 2019 г. (ОБЗОР)

26 Септември 2018 | 19:24 | Агенция "Фокус"
София. 2019 г. ще бъде ключова за пътното строителство в България. Очаква се да бъдат инвестирани 3 млрд. лв. в пътна инфраструктура. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която взе участие в Осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 г. – перспективи и предизвикателства“. Тя заяви, че се очаква строителство да бъде един от моторите на икономическия растеж през 2019 г., защото ще се запазят добрите темпове на развитие в секторите "Изграждане на жилища" и "Инфраструктура". Аврамова уточни още, че от началото на месеца се работи по нормативни промени за гаранционните срокове за ново строителство и при ремонти на първокласни, второкласни и третокласни пътища.
По думите ѝ топ приоритет на министерството остава безопасността на пътната инфраструктура. Тя уточни, че в момента Агенция „Пътна инфраструктура“ извършва инвентаризация на магистралите, първокласните, второкласните и третокласните пътища в страната. На базата на обобщен доклад ще бъдат направени анализ и разчет за необходимите средства. Аврамова подчерта, че ще бъдат безкомпромисни към качеството на изпълнение.
Тя очерта големите инфраструктурни проекти на 2019 г., като приоритет на правителството остава АМ “Хемус“. Работи се активно по два нови участъка от магистралата, а до края на годината се очаква да бъдат обявени обществените поръчки за още две отсечки – от пътен възел „Боаза“ до разклона за Плевен и Ловеч с дължина 52 км и останалите около 85 км до връзката с пътя Русе-Велико Търново. Така в рамките на следващите месеци ще бъдат обявени обществени поръчки за строителството на още 137 км от АМ „Хемус“. Годината ще бъде ключова и за изграждането на АМ „Струма“. Продължава работата по трасето от Кресна до Сандански, което се очаква да е готово до края на строителния сезон, както и на участъка Благоевград - Крупник. Работата край Благоевград е все още спряна заради откритото древно селище край с. Покровник. МРРБ очаква становището на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимото културно наследство и ще се съобрази с него.
Нови възможности за бизнес откриват и проектите по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. През 2019 г. по ОПРР ще бъдат в изпълнение над 400 инфраструктурни проекта, включително големите проекти на общините Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Те са за подобряване на градската среда, транспорта и пътната инфраструктура. Ще бъдат обновени 53 училища, детски градини и университети в София, 16 образователни обекта, включително 2 университета, в Пловдив, 20 обекта във Варна, 18 в Бургас, 12 в Русе. В община Враца ще се модернизират училища и детски градини, както и филиалът на Медицинския университет в София - „Проф. д-р Иван Митев“.
Във ВиК отрасъла със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ ще се изграждат обекти за над 1 млрд. лв.
Министър Аврамова апелира за максимална мобилизация при изпълнение на проектите. „Нека страната ни бъде една голяма строителна площадка, на която, както и досега - под светлината на прожекторите, се строят пътища, тунели и мостове, разкрасяват се градовете ни, модернизират се българските училища. А МРРБ ще бъде не само лоялен партньор на бизнеса, но и безпристрастен коректив“, каза още регионалният министър.
Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов заяви, че през тази и през 2019 г. основните задачи ще бъдат свързани с продължаване на строителството на автомагистралите „Хемус“ и „Струма“, със стартирането на проектите Калотина - София, Видин - Ботевград, Русе - Велико Търново и довършването на обходния път на Габрово. По думите му успешното внедряване на тол системата за превозните средства над 3,5 тона от 16 август 2019 г. и на електронната винетка за леките автомобили от 1 януари догодина е кауза за целия екип на пътната администрация. С въвеждането на новия финансов модел ще се осигури в пъти по-голям ресурс за модернизиране на инфраструктурата, за нейното поддържане и изграждането на ключови пътни направления.
Той посочи, че в края на август е открита тръжната процедура на най-дългоочаквания и може би най-трудоемък като подготовка и изпълнение проект, свързан със строителството на АМ „Струма” през Кресненското дефиле. Срокът за подаване на офертите за лот 3.2 - платното за София в участъка между Крупник и Кресна, е през ноември. Инж. Глосов изрази надежда в тръжната процедура за избор на изпълнител при изграждането на най-сложния участък от автомагистралата да участват редица български строителни компании. Той съобщи още, че до края на настоящия строителен сезон бъде готова отсечката от Кресна до Сандански и с това АМ „Струма“ ще се удължи с още 24 км.
Пред журналисти инж. Глосов коментира, че предстоят локални ремонти в участъка между Чирпан и Стара Загора на АМ „Тракия“, в който от началото на седмицата скоростта на движение заради неравности е ограничена до 90 км/ч. До началото на зимния сезон ще се извършат локални ремонти, а през следващата година ще се направи ремонт на отсечката, въведена в експлоатация през 2007 г. Глосов посочи, че за обновяването ѝ ще са необходими сериозни средства и припомни, че за ремонта на 22 км от АМ „Тракия“ между 134-ти и 156-ти км, завършен преди началото на лятото, са вложени около 40 млн. лв. „За следващите 30 км ще са нужни много повече средства“, подчерта инж. Глосов.
На форума стана ясно още, че от началото на следващата година цялото възлагане на обществени поръчки ще става по електронен път. Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че се очаква това в началото да създаде известни трудности, но след няколко месеца активна употреба, този подход ще улесни всички. Той призова възложителите, като задават критериите, да гледат в перспектива, като фокусът не е само върху цената, но и върху разходите за експлоатация и поддръжка през годините. По думите на вицепремиера най-малодушният подход е възлагане на най-ниска цена.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Работим по изграждането и подготовката на стратегически проекти за Северна и Северозападна България

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Работим по изграждането и подготовката на стратегически проекти за Северна и Северозападна България

26 Септември 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. През тази и през 2019 г. основните ни задачи са свързани с продължаване на строителството на автомагистралите „Хемус“ и „Струма“, със стартирането на проектите Калотина - София, Видин - Ботевград, Русе - Велико Търново и довършването на обходния път на Габрово. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов пред участниците в Осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 година - перспективи и предизвикателства“, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Инж. Глосов заяви, че успешното внедряване на тол системата за превозните средства над 3,5 тона от 16 август 2019 г. и на електронната винетка за леките автомобили от 1 януари догодина е кауза за целия екип на пътната администрация. С въвеждането на новия финансов модел ще се осигури в пъти по-голям ресурс за модернизиране на инфраструктурата, за нейното поддържане и изграждането на ключови пътни направления.
Председателят на УС на АПИ посочи, че в края на август е открита тръжната процедура на най-дългоочаквания и може би най-трудоемък като подготовка и изпълнение проект, свързан със строителството на АМ „Струма” през Кресненското дефиле. Срокът за подаване на офертите за лот 3.2 - платното за София в участъка между Крупник и Кресна, е през ноември. Инж. Глосов каза, че се надява в тръжната процедура за избор на изпълнител при изграждането на най-сложния участък от автомагистралата да участват редица български строителни компании. Той съобщи още, че до края на настоящия строителен сезон бъде готова отсечката от Кресна до Сандански и с това АМ „Струма“ ще се удължи с още 24 км.
Председателят на УС на АПИ запозна участниците във форума и с проектите, свързани с развитието на пътната инфраструктура в Северна и Северозападна България. В момента се изграждат близо 26 км от АМ „Хемус“. Работи се от двете страни на автомагистралата - в участъците между Ябланица и Боаза, и Белокопитово - Буховци в посока Търговище. Целта ни е цялата автомагистрала да е готова до 2024 г., подчерта инж. Глосов. Той съобщи още, че пътната агенция работи по подготовката и стартирането в кратък срок на търгове за общо 137 км от АМ „Хемус”. До края на годината ще бъде обявена обществена поръчка за строителство на 3 участъка с обща дължина близо 52 км за около 494 млн. лв. Първият участък е Боаза – Дерманци, вторият е Дерманци - Каленик, а третият е от Каленик до пресичането с път II-35 Плевен-Ловеч. Работи се и по подготовката на търговете за проектиране и строителство /инженеринг/ на още 3 участъка от АМ „Хемус“, с обща дължина 85 км за 700 млн. лв. Трите участъка са разположени между пресичането с път II-35 Плевен - Ловеч и кръстовището с път I-5 Русе - Велико Търново.
Успоредно с доизграждането на „Хемус“ към Велико Търново планираме да започне и изграждането на автомагистралата „Русе – Велико Търново“, за да можем да се облекчи трафикът за Дунав мост и да се повиши пътната безопасност. Участъкът между Русе и Бяла е една от най-опасните отсечки в България с висока концентрация на тежки пътни инциденти, подчерта инж. Глосов. За съжаление плановете ни за откриване на тръжните процедури в момента са възпрепятствани от жалби на доклада за ОВОС пред Върховния админинтративен съд и делото е отложено за 26 октомври, каза председателят на УС на АПИ.
Ключов проект за Северозападна България е направлението Видин - Ботевград, тъй като съществуващият първокласен път Е-79 отдавна не може да поеме трафика за Дунав мост ІI, отбеляза той. Изграждането на трасето ще започне от двата най-тежки участъка от Мездра до Ботевград и от Видин до Ружинци, които са общо 88 км. Това е малко повече от половината от общата дължина на направлението. Предстои стартирането на тръжните процедури за за участъка между Мездра и Ботевград. Инж. Глосов допълни, че важен обект, за който има финансиране чрез Механизма „Свързана Европа“ на ЕК е автомагистралата „Калотина - София“. Общата й дължина е 48 км. Изграждането й е разделено на три участъка. Единият от тях ще се финансира чрез Механизма „Свързана Европа“, а останалите два ще се изпълнят със средства от републиканския бюджет. Предстои подписването на договорите с избраните изпълнители за участъците между ГКПП „Калотина“ и Сливница.
Пред медиите инж. Глосов съобщи, че предстоят локални ремонти в участъка между Чирпан и Стара Загора на АМ „Тракия“, в който от началото на седмицата скоростта на движение заради неравности е ограничена до 90 км/ч. До началото на зимния сезон ще се извършат локални ремонти, а през следващата година ще се направи ремонт на отсечката, въведена в експлоатация през 2007 г., каза инж. Глосов. Той посочи, че за обновяването й ще са необходими сериозни средства и припомни, че за ремонта на 22 км от АМ „Тракия“ между 134-ти и 156-ти км, завършен преди началото на лятото, са вложени около 40 млн. лв. За следващите 30 км ще са нужни много повече средства, категоричен е инж. Глосов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: До края на октомври Световната банка ще представи вариантите за плащане на тол такси

Инж. Светослав Глосов, АПИ: До края на октомври Световната банка ще представи вариантите за плащане на тол такси

26 Септември 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. До края на октомври ще бъдат представени вариантите за плащане на тол такси от Световна банка. Това каза пред журналисти председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов по време на Осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 година – перспективи и предизвикателства“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тя е консултант на АПИ. МС трябва да вземе решение за цената. Тя няма да бъде еднаква за всички пътища. Сложно е самото ценообразуване. Впоследствие приетата цена от МС, трябва да бъде одобрена от ЕК и след това да бъде въведена. 16 август е датата, на която трябва да бъде въведена тол системата. Дотогава ще има цена, която ще бъде минала през обществено обсъждане. Още е рано да говорим за цена. Края на октомври Световна банка трябва да излезе с предложение“, коментира инж. Глосов. По думите му по договор са възложени три методики за образуване на цена. „За леките автомобили промяна в цената на електронните винетки няма да има. Цената на тол-а е съобразена с категорията и състоянието на пътя“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: На всички е ясно, че леките автомобили няма да закупуват бордови устройства при въвеждането на тол системата

Инж. Светослав Глосов, АПИ: На всички е ясно, че леките автомобили няма да закупуват бордови устройства при въвеждането на тол системата

26 Септември 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. На всички е ясно, че леките автомобили няма да закупуват бордови устройства при въвеждането на тол системата. Това каза пред журналисти председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов по време на Осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 година – перспективи и предизвикателства“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бордовите устройства са въпрос на избор за товарните автомобили, които пътуват по-често, но и за тях също не е задължително това нещо. Те могат да закупуват маршрутни карти. За леките автомобили електронната винетка ще бъде изключително достъпна от 1 януари. Тя ще може да бъде закупувана както на терминалите за електронни винетки, така и през приложения на мобилните телефони, през интернет“, коментира инж. Глосов. Той обясни, че за тези, които не ползват такива електронни устройства, ще бъдат закупувани по традиционния начин, както се закупуват и книжните.
„Бордовото устройство пак казвам не е предвидено за леките автомобили. Когато се купува електронна винетка, се вкарва в системата регистрационния номер на автомобила. Контролът се осъществява по два начина – чрез стационарните контролни рамки (специални камери, които разчитат номера), както и с контролните автомобили на АПИ, които са 105 на брой. КАТ също може да ви спре и да провери в системата дали имате винетка. Тези рамки и в момента засичат автомобили, но те са за трафик. На тези рамки ще бъдат монтирани и други камери, които са на тол системата“, каза още инж. Светослав Глосов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Няма да има сътресения при въвеждането на електронната винетка

Министър Петя Аврамова: Няма да има сътресения при въвеждането на електронната винетка

26 Септември 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има сътресения при въвеждането на електронната винетка. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на Осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 година – перспективи и предизвикателства“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да успокоя всички, че работата по изграждането на тол системата, както и въвеждането на електронната винетка се извършва много сериозно с необходимото внимание, време и ресурс на АПИ, на МРРБ. Няма да има сътресения при въвеждането и на електронната винетка. Няма да има промяна, както в цената на винетката, така и в начина на нейното закупуване. Няма да има пречки гражданите да закупят електронна винетка“, коментира Петя Аврамова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: До зимния сезон ще направим някои локални ремонти в проблемния участък между Чирпан и Стара Загора по автомагистрала „Тракия“

Инж. Светослав Глосов, АПИ: До зимния сезон ще направим някои локални ремонти в проблемния участък между Чирпан и Стара Загора по автомагистрала „Тракия“

26 Септември 2018 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. 30 км е проблемният участък между Чирпан и Стара Загора по автомагистрала „Тракия“. Проблемът е от няколко години. 2007 г. е пуснат този участък. Това каза пред журналисти председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов по време на Осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 година – перспективи и предизвикателства“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера обсъждахме с министър Аврамова начинът, по който да започне да отремонтирането на този участък. Проблемът е в активната лента, където се образувани коловози от ТИР-овете. До зимния сезон ще направим някои локални ремонти, така че зимата магистралата да няма по-тежки проблеми и да може да се експлоатира. За 22-ата км след Пловдив от 134 до 156 км бяха похарчени почти 40 млн. лв. За следващите 30 км сами направете сметка колко ще бъдат необходими“, коментира инж. Глосов.
Той посочи, че за Околовръстното шосе от „Младост“ до „Тракия“ в момента се провежда тръжна процедура. „Надяваме се до края на годината да има избран строител и да са приключили процедурите по евентуални жалби и да бъде възложено изпълнението на проектантските работи и строителството. Прогнозната цена е за около 120 млн. лв.“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Подготвя се промяна в нормативната уредба, с която да се завишат гаранционните срокове за първокласни, второкласни и третокласни пътища

Министър Петя Аврамова: Подготвя се промяна в нормативната уредба, с която да се завишат гаранционните срокове за първокласни, второкласни и третокласни пътища

26 Септември 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. Подготвя се промяна в нормативната уредба. Бихме искали за първокласни, второкласни и третокласни пътища да направим промяна в завишение на гаранционните срокове. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на Осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 година – перспективи и предизвикателства“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашият основен приоритет ще бъде качеството в строителството. Предстои ни изпълнението на много обекти през 2019 г. Ще стартират проекти за над 3 млрд. лв. Във ВиК сектора също ще има около 1 млрд. инвестиционни проекти, по които възложители ще бъдат операторите“, коментира Аврамова.
По думите ѝ автомагистрала „Хемус“ е важна за Северна България за развитието на икономиката в този регион. „Очаква се 2024 г. да стане факт изграждането на тази магистрала. Важен е пътят Видин-Ботевград, както и връзката на Дунав мост 2 с магистралите „Хемус“, „Струма“ и „Тракия““, каза още Петя Аврамова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До 2023 г. разходваните евросредствата за инфраструктура ще са най-малко 1,5 млрд. лв. на година

До 2023 г. разходваните евросредствата за инфраструктура ще са най-малко 1,5 млрд. лв. на година

26 Септември 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. До 2023 г. разходваните евросредствата за инфраструктура ще са най-малко 1,5 млрд. лв. на година. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на Осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 година – перспективи и предизвикателства“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Правейки исторически анализ какво сме си говорили през годините, мога да заключа, че действията ни са били правилни. В повечето случаи сме били достатъчно умни да коментираме и това, което следва години напред. Голяма част от достиженията ни са продукт на колективните ни усилия. До 2023 г. само от средствата от ЕС за инфраструктура ще се разходват не по-малко от 1,5 млрд. лв. на година. Като се добавят всички останали източници от публичен характер, сумата ще се удвои. Най-малкото амбициите ни са, ако в момента на годишна база разходваме за строителство и рехабилитация на пътна инфраструктура от бюджетни източници малко над 300 млн. лв., след въвеждането и на тол системата, тази сума да се утрои“, допълни той. По думите му до 2029 г. европейските пари ще бъдат със сходен дял и обем. „Делът на европейските пари от публичните инвестиционни пари ще става все по-малък и по-малък. Стойността ще се запази, но делът ще падне. БВП е над 100 млрд., близко до таи сума са и вложенията в банките. Като обем пари те са достатъчни. Връзката между успешния проект и източника на финансиране вероятно е проблемната зона, по отношение на която трябва да работим“, добави вицепремиерът.
Във връзка със Закона за обществените поръчки, той коментира, че въпреки че имаме законодателство, което изцяло се вписва в европейските директиви, все още има какво да се желае от него. „Бяха споменати кадрите като проблем. Това е проблем за абсолютно всички видове индустрии“, посочи той и изрази надежда, че Камарата на строителите ще се включи в дуалното образование и по този начин ще помага с осигуряването на кадри.
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изпрати поздравителен адрес на участниците във форума. Той отчете, че България се справя добре с усвояването на еврофондовете и даде за пример софийското метро. Таяни открои и строителния бранш като изключително важен за целия ЕС.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Страната ни ще бъде голяма строителна площадка, на която под светлините на прожекторите ще разкрасяваме българските градове

Министър Петя Аврамова: Страната ни ще бъде голяма строителна площадка, на която под светлините на прожекторите ще разкрасяваме българските градове

26 Септември 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
София. Страната ни ще бъде голяма строителна площадка, на която под светлините на прожекторите ще строим пътища, тунели и мостове и ще разкрасяваме българските градове. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на Осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 година – перспективи и предизвикателства“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще се модернизират българските училища, а МРРБ ще бъде не само лоялен партньор на бизнеса, но и безпристрастен коректив“, заяви Аврамова.
По думите ѝ ще бъдат обновени 53 училища, детски градини и университети в София. „16 образователни обекта, включително два университета в Пловдив, 20 обекта във Варна, 18 в Бургас, 12 в Русе, 8 във Враца, сред които и филиалът на Медицинския университет. Знам, че строителите чакат стартирането на проектите във ВиК отрасъла, които ще се финансират по ОП „Околна среда“. Процедурата за кандидатстване вече открита. Стойността на обектите, които ще се изграждат е над 1 млрд. лв. Очаква ни една добра и динамична година“, каза още Петя Аврамова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Нашият топ приоритет остава безопасността на пътната инфраструктура

Министър Петя Аврамова: Нашият топ приоритет остава безопасността на пътната инфраструктура

26 Септември 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Нашият топ приоритет остава безопасността на пътната инфраструктура. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на Осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 година – перспективи и предизвикателства“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Новият политически сезон започна динамично. Очаква се строителството да бъде един от мотор на икономическия растеж през 2019 г. Смятам, че 2019 г. ще бъде ключова и за пътното строителства, защото в МРРБ беше дадена зелена светлина за близо 3млрд. лв. Нашият топ приоритет остава безопасността на пътната инфраструктура. АПИ извършва инвентаризация на пътищата, какво е състоянието на настилките, кои са най-проблемните участъци. Ще се приоритизират най-тежките трасета и ще бъдат заложени в бюджетите за следващите години“, заяви Аврамова и подчерта, че ще бъдат безкомпромисни към качеството на изпълнение на мостовите съоръжения. „Ще продължим с изграждането на АМ „Хемус“,, която е безспорен приоритет на правителството. До края на тази година се очакват да бъдат обявени обществените поръчки за още два участъка. Това са 137 км нови от АМ „Хемус“. Имаме политическа воля част от проектите да бъдат изградени с публично-частно партньорство. Общата прогнозна стойност на проектите е над 3 млрд. лв.“, каза още Петя Аврамова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова ще участва в дискусионния форум „Строителството през 2019 г. – перспективи и предизвикателства“

Министър Петя Аврамова ще участва в дискусионния форум „Строителството през 2019 г. – перспективи и предизвикателства“

26 Септември 2018 | 07:13 | Агенция "Фокус"
София. На 26 септември министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще участва в Oсмия дискусионен форум „Строителството през 2019 г. – перспективи и предизвикателства”. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Организираното от Камарата на строителите в България и в. „Строител“ събитие ще се проведе от 9.00 часа в зала „Средец“ на „София хотел Балкан“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.