НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Христо Михайлов, АБВ: Забраната за лов на диви свине покрай границата с Румъния показва управленска немощ

Доц. Христо Михайлов, АБВ: Забраната за лов на диви свине покрай границата с Румъния показва управленска немощ

23 Септември 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. Забраната за лов на диви свине покрай речната ни граница с Румъния показва управленска немощ. Това каза за Агенция „Фокус“ зам.-председателят на партия АБВ доц. Христо Михайлов във връзка с въведените забрани за лов на диви свине по северната граница на страната ни. „Предприетите мерки, както и до сега показват хаос в управленските решения. Както строителството на оградата тип „чесало“ за дивите свине, така и последната заповед на министъра от изминалата седмица за забрана на лова от Видин до Силистра покрай речната ни граница с Румъния показват управленска немощ. Тази забрана нито ще помогне да се предотврати навлизането на вируса, нито самия лов ще реши въпросите с Африканската чума. Този процес в момента е преди всичко въпрос на биологична сигурност и въпрос на информираност на животновъдите“, допълни той. „Радвам се, че в големите индустриални комплекси са предприети отдавна, и то по инициатива на стопаните, драконовски мерки за сигурност, но не достатъчно информирани са частните стопани. Там е необходима изключително сериозна кампания по отношение на биосигурността – лична и обществена хигиена, хигиената на самото стопанство – там куцаме много“, заяви още доц. Михайлов.
По думите му в страните, в които вирусът е влязъл ни показват, че никакви забрани за лова не могат да решат навлизането, преместването или преминаването на вируса. „Учудвам се на тези неадекватни действия, включително и на министъра в последните дни, за една тотална забрана, която нагнетява само и единствено напрежение и подронва авторитета и доверието в институциите. Ако се намерят адекватните мерки, гражданите и ловците да повярват в адекватността на тези мерки, ние много по-леко бихме преодолели недостатъците на този процес“, уточни той.
Доц. Михайлов коментира, че в момента няколко десетки хиляди ловци са подложени на едно издевателство от страна на неадекватните действия в Министерството на земеделието. „Надявам се, че министърът ще се съобрази с мнението на специалистите, защото и по Африканската чума по свинете, както и по чумата по дребни преживни животни Министерството не потърси своевременно нито науката, нито тези в Европа, които са наясно с практическите решения. В момента се върши нещо, което само да отшуми в общественото мнение, че се предприемат мерки. Като цяло мерките са неадекватни“, каза още зам.-председателят на АБВ.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.