НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Турция засилва претенциите си в Източното Средиземноморие, САЩ имат неутрална позиция по въпроса

Kathimerini: Турция засилва претенциите си в Източното Средиземноморие, САЩ имат неутрална позиция по въпроса

25 Октомври 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Анкара засили напрежението си с Атина в сряда, като предупреди, че няма да позволи на никого да се намесва в дейностите на своя сеизмографски изследователски кораб в Източното Средиземноморие, коментират в редакцията на електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
„Няма да допуснем нов тормоз", заяви министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар във връзка с твърдението на Анкара, че гръцка фрегата се е опитала да попречи на турския кораб „Барбарос“ да извършва проучвателни дейности в район, граничещ с Изключителните икономически зони на Гърция и Кипър.
„Нашите военни кораби в региона осигуряват необходимата защита", подчерта Акар. „Барбарос“ е придружаван от четири военни кораба и петролен танкер. Освен това, според новинарския сайт на Deniz Haber Ajansi, турският флот е подготвил нови правила за ангажираност, за да се справи с това, което описва като гръцки провокации.
Турция се противопостави на енергийните планове на Кипър в региона, заявявайки, че Никозия действа едностранно и без съгласието на кипърските турци, които живеят в северната част на разделения остров.
Реториката на Турция се изостри след публично изявление на вече бившия първи дипломат на Атина Никос Коцияс, който заяви, че Гърция е готова да разшири териториалните си води в Йонийско море от шест на 12 морски мили. Акар заяви, че Анкара ще вземе необходимите мерки, ако бъде взето решение, което компрометира нейните права и интереси в Егейско море.
Вашингтон изглежда прие неутрална позиция по въпроса, заявявайки, че политиката на САЩ по въпроса не се е променила. „Турция и Гърция имат дългогодишни дипломатически канали за справяне с тези проблеми. По принцип САЩ подкрепят суверенитета на двете страни", подчерта служител на Държавния департамент на САЩ.
От своя страна говорителят на Европейския съюз Мая Кочиянчич призова Турция да спазва международните споразумения, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хулуси Акар: Турция никога няма да допусне тормоз в Източното Средиземноморие

Хулуси Акар: Турция никога няма да допусне тормоз в Източното Средиземноморие

24 Октомври 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар увери, че Анкара никога няма да допусне „тормоз“ в акваторията на Източното Средиземноморие. Предупреждението му бе направено, след като турският флот блокира гръцката фрегата, която се опитва да се намеси в сондажните действия на турски изследователски кораб.
Акар заяви пред държавната информационна агенция Anadolu Agency: „Военните ни кораби в региона осигуряват необходимата защита. Няма да допуснем нов тормоз".
Забележките на Акар дойдоха, след като Турция предупреди Гърция да не предприеме действия в Средиземно море, които биха „предизвикали напрежение" в региона.
Миналата седмица турската флота попречи на гръцката фрегата да се намеси в дейността на турския сеизмичен и сондажен кораб Barbaros Hayrettin Pasa, работещ в Източното Средиземноморие.
Анкара постоянно оспорва едностранната сондажна дейност на гръцката кипърска администрация в Източното Средиземноморие, като твърди, че кипърските турци имат същите права върху ресурсите в района.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хулуси Акар, министър на отбраната на Турция: Ще предприемем необходимите действия, ако бъдем застрашени в Егейско море

Хулуси Акар, министър на отбраната на Турция: Ще предприемем необходимите действия, ако бъдем застрашени в Егейско море

24 Октомври 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще предприеме необходимите мерки, ако бъде взето решение в разрез с нейните права и интереси в Егейско море, увеи министърът на отбраната на Хулуси Акар, предава държавната информационна агенция Anadolu Agency.
„Ние подкрепяме уреждането на въпросите по мирен път и чрез преговори, без това да се превръща в конфликт по какъвто и да е начин", заяви Акар за агенцията.
Изявлението му бе направено, след като Турция призова гръцкия посланик в Анкара Петрос Мавроидис във външнополитическото ведомство в Анкара заради неотдавнашните забележки на Никос Коцияс, който наскоро подаде оставка като гръцки външен министър.
Коцияс заяви, че Гърция е готова да разшири териториалните си води от шест на 12 мили в Йонийско море.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция и Египет подкрепи сондажите за газ по крайбрежието на Кипър

Kathimerini: Гърция и Египет подкрепи сондажите за газ по крайбрежието на Кипър

11 Октомври 2018 | 05:51 | Агенция "Фокус"
Атина/Кайро. Лидерите на Гърция и Египет подкрепиха усилията на регионалния си съюзник Кипър да продължи сондажите за газ в крайбрежните си води, независимо от възраженията на Турция, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас бе домакин на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и държавния глава на Кипър Никос Анастасиадис ма средиземноморския остров. Разговорите бяха шестата среща между тримата лидери и дели създаването на енергиен съюз в Източното Средиземноморие, отбелязва изданието.
Американският енергиен гигант ExxonMobil ще сондира за природен газ край бреговете на Кипър от края на т.г., заяви високопоставен служител на компанията в края на миналата седмица.
„Ние ясно изразихме подкрепата си за Кипър в неговите усилия да капитализира сувереното си право, произтичащо от международните закони, по отношение на проучването и осъществяването на прогрес в сондажите“, заяви Ципрас.
Но Турция увери, че ще се противопоставя активно на кампанията на Кипър, като настоя още, че тези планове засягат и нейния континентален шелф, а освен това нарушават правата на турците киприоти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Турция ще защитава правата си в Егейско и Средиземно море

Реджеп Таийп Ердоган: Турция ще защитава правата си в Егейско и Средиземно море

9 Октомври 2018 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще защитава суверенните си права в Егейско и Средиземно море, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердгоан в понеделник, в поредното си предупреждение за опитите за проучване и добиване на въглеводороди в териториалните води на остров Кипър, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Имаме задължение да защитаваме нашите права“, подчерта Ердоган на среща с представители на неговата „Партия на справедливостта и развитието“ и посочи, че защитаването на правата й е дало на Турция нейния съществуващ „политически, икономически и социален статут“.
„Успяхме да постигнем това не само като предприехме действия срещу определени хора, но и като се противопоставяхме на някои от най-големите икономически и военни сили на света“, обясни турският лидер.
На въпрос за последните предупреждения на Анкара за сондажите край бреговете на Кипър, говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас отбеляза, че още на 22 март Европейският съвет е осъдил Турция и я е призовал „да уважава суверенните права на Кипър да проучва и добива своите природни ресурси в съответствие с европейските и международните закони“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще защитава правата си в Егейско море и Източното Средиземноморие

Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще защитава правата си в Егейско море и Източното Средиземноморие

9 Октомври 2018 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще отбранява своите суверенни права в Егейско море и Източното Средиземноморие, заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган в поредното предупреждение на Анкара срещу сондирането за въглеводороди край бреговете на Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Имаме задължение да защитим нашите права“, заяви Ердоган по време на среща на партията си, като добави, че застъпвайки се за своите права е дало на Турция нейното съществуващо „политическо, икономическо и социално положение“.
„Ние успяхме да постигнем това не само чрез предприемането на действия срещу определени хора у дома, но и изправяйки се срещу най-големите световни икономически и военни сили“, добави турският президент.
Запитан за последните предупреждения на Турция относно крайбрежното сондиране на Кипър, говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас посочи решението на Европейския съвет от 22 март, призоваващо Анкара да „уважава суверенните права на Кипър да изследва и експлоатира своите природни ресурси в съответствие с европейското и международно право“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет“: ExxonMobil заяви, че ще проведе сондажи в териториалните води на Кипър въпреки предупрежденията на Турция

„Хюриет“: ExxonMobil заяви, че ще проведе сондажи в териториалните води на Кипър въпреки предупрежденията на Турция

6 Октомври 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От американския енергиен гигант ExxonMobil заявиха, че планират да проведат сондажи за въглеводороди в териториалните води на Кипър по-късно тази година въпреки предупрежденията на Турция към международните компании да се въздържат от проучвания, пише електронното издание на вестник „Хюриет“.
„Планираме да сондираме през четвъртото тримесечие, но все още не сме уточнили точнатта дата“, заяви вицепредседателят на компанията Нийл Чапман пред репортерите в Никозия на 5 октомври.
Неговото изказване дойде след разговорите му с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис, проведени един ден, след като Турция посъветва енергийните компании да не се включват в търга за получаване на концесия за проучване за природен газ и петрол в териториалните води на Кипър заради претенциите на Анкара върху същия район.
На 3 октомври Никозия покани френската Total, италианската ENI и ExxonMobil да участват в търг за неразработения Блок 7 от изключителната икономическа зона на острова.
Чапман разкри, че срещата на 5 октомври е била фокусирана върху плановете за пробиване на проучвателни кладенци в Блок 10, за който вече е дадена концесия на американския енергиен гигант и Qatar Petroleum.
„Все още не сме разглеждали никакви детайли за Блок 7“, добави той.
Изданието отбелязва, че гърците киприоти продължават действията си за проучване на крайбрежните води въпреки провала на разговорите за разрешаване на въпроса за разделянето на средиземноморския остров.
Това разгневи Турция, която има военен контингент на Кипър от 1974 година, когато осъществи военна интервенция, за да, както отбелязва „Хюриет“, защити общността на турците киприоти в северната третина на острова в отговор на преврат, инспириран от военната хунта, която тогава беше на власт в Гърция,

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Турция заплаши Кипър във връзка с издаден лиценз за сондажи

Greek Reporter: Турция заплаши Кипър във връзка с издаден лиценз за сондажи

6 Октомври 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция заплаши Кипър, след като Никозия покани международни енергийни компании да участват в търг за получаване на лиценз за проучване на Блок 7 от изключителната икономическа зона (ИИЗ) на острова, предава базираният в САЩ портал Greek Reporter.
„Загрижени сме от това, че администрацията на гърците киприоти реши да покани международни компании в едностранно определена лицензионна зона без да се съобразява с правата на турците киприоти“, се казва в съобщение от Министерството на външните работи на Турция.
В него се настоява, че, за да бъде издаден такъв лиценз, Република Кипър трябва да поиска разрешение от Турска република Северен Кипър.
По-нататък в изявлението се твърди, че едностранният акт на Кипър нарушава правата на Турция върху континенталния шелф в региона, произтичащи от международното право и се посочва, че части от Блок 7 влизат в границите на турския Източносредиземноморски регион.
„Държанието на гърците киприоти, които не се отказват от това безотговорно да застрашават сигурността и стабилността в Източносредиземноморския регион, всъщност е основната причина за провала на преговорите за разрешаване на кипърския въпрос през последния половин век“, добавят от турското външно ведомство.
Анкара предупреждава, че ще вземе всички необходими мерки, за да защити правата си и да не допусне трета страна да осъществява проучвания за въглеводороди в региона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция предупреди Кипър за проучването за газови залежи

Kathimerini: Турция предупреди Кипър за проучването за газови залежи

4 Октомври 2018 | 23:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция реагира гневно на решение на правителството на Кипър да покани чуждестранни компании да наддават за нова енергопроучвателна зона край бреговете на островната държава, по-известна като блок 7, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В изявление, министерството на външните работи на Турция заяви, че „решението на гръцко-кипърското правителство е доказателство, че равните права и интереси на турско-кипърската част по отношение на природните ресурси на острова, продължават да бъдат игнорирани“. От ведомството добавиха, че турско-кипърската общност е „съсобственик“ на острова.
В съобщението на министерството се казва още, че решението на Кипър „нарушава правата на нашата страна произтичащи от международното право“. В него се допълва, че проучвателни дейности могат да се провеждат само с позволението на Турция.
Анкара заяви, че ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита на своите права и няма да позволи на трети страни да провеждат проучвателни дейности за развиването на въглеводородни полета в региона.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Протурските бунтовници в Северна Сирия са започнали да се изтеглят от страната

AFP: Протурските бунтовници в Северна Сирия са започнали да се изтеглят от страната

30 Септември 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Алепо. Протурските бунтовници са започнали да се изтеглят от районите в Северна Сирия според сключеното споразумение между Анкара и Москва за избягване на военно нападение над последната опозиционна крепост в страната, предава AFP.
„Бойци от Файлак ал Шам са започнали да се изтеглят от райони в южните околности на провинция Алепо и западните покрайнини на град Алепо със своите тежки оръжия, включително танкове и оръдия“, заяви базираната във Великобритания, Сирийска обсерватория за човешки права.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Cyprus Mail: Алексис Ципрас адресира кипърския въпрос по време на речта си пред ООН

Cyprus Mail: Алексис Ципрас адресира кипърския въпрос по време на речта си пред ООН

29 Септември 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас изрази пълната подкрепа на страната си за едно справедливо и осъществимо споразумение за кипърския въпрос, основано на решенията на ООН, предава електронното издание на кипърския ежедневник Cyprus Mail.
Обръщайки се пред 73-тото заседание на Общото събрание на ООН, Ципрас заяви, че решението трябва да бъде основано на рамката на генералния секретар на организацията и постави кипърския въпрос в рамката на геостратегическото развитие в региона.
Той посочи предизвикателствата в региона, отбелязвайки че Гърция поддържа политика на защита на своите суверенни права и интереси, докато в същото време, заедно с Кипър, е избрала да се превърне в европейски стълб на мира, сигурността и стабилността в региона.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на кипърските турци: Фокусиране сме върху решение, основано на резултати

Лидерът на кипърските турци: Фокусиране сме върху решение, основано на резултати

29 Септември 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Нужно е да се насочим към резултатно и стратегическо споразумение за кипърския преговорен процес, заяви лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, предава Anadolu Agency.
„Старият преговорен процес вече е затворен. Невъзможно е да постигнем различен резултат, повтаряйки старите неща“, заяви той пред журналисти, след срещата му с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в централата на организацията в Ню Йорк.
„Поради това е очевидно, че кипърските гърци, които настояват за отворени преговори, настояват и за нерешение на спора“, добави той.
Акънджъ заяви, че докладът на Джейн Хол Луте – назначена от Гутериш като временен съветник за провеждането на консултации за Кипър – не е готов все още, но ще му бъде предоставен в идните дни.
Кипърският лидер добави и че споделя вижданията на Гутериш за преговорния процес.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Екипажът на турски сондажен кораб е на път да се откаже от работа в ИИЗ на Кипър

Kathimerini: Екипажът на турски сондажен кораб е на път да се откаже от работа в ИИЗ на Кипър

24 Септември 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският сондажен кораб „Фатих“ е на път да остане без научен екип и необходимата технология за започване на дейност в Източното Средиземноморие, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
По данни на изданието шестчленният научен екипаж на борда е на ръба на отказ по причини, които все още не са разкрити. При тези условия изглежда малко вероятно „Фатих“ да започне сондажите, които Анкара планира следващия месец в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на остров Кипър.
Междувременно енергийните гиганти ExxonMobil и Total се очаква да продължат с работата си в района и през следващите два месеца. Представители на компаниите заявиха, че сондажите ще продължат според планирания график. В региона има силно присъствие на американски и френски сили, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Военное обозрение“: НАТО и САЩ увеличават корабната си групировка в Източното Средиземноморие

„Военное обозрение“: НАТО и САЩ увеличават корабната си групировка в Източното Средиземноморие

21 Септември 2018 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Корабната групировка на страните от НАТО в Средиземно море е получила „попълнение“. Фрегатата от военноморските сили (ВМС) на Германия „Аугсбург“, която е преминала през Гибралтарския пролив и влязла в акваторията на Средиземно море, съобщава „Интерфакс“, като се позовава на мониторингови данни от западни морски ресурси, предава военният портал „Военное обозрение“.
Понастоящем в Източното Средиземноморие, накъдето именно държи курс „Аугсбург“, се намира Втора постоянна военноморска група на НАТО, в рамките на която патрулират следните кораби: фрегатата от ВМС на Нидерландия „Де Ройтер“, канадската „Вил де Квебек“, испанската „Кристобал Колон“ и гръцката „Елли“. Там е фиксирана и френската фрегата „Оверн“. Освен тях в района се намират и три ракетни ескадрени миноносеца от ВМС на САЩ – „Карни“, „Росс“ и „Уинстън Чърчил“, както и флагманът на 6-и оперативен флот щабният кораб „Маунт Уитни“, отбелязва изданието.
Освен това в акваторията на Средиземно море се намират не по-малко от три американски ударни атомни подводници клас „Лос Анджелис“ и ударна атомна подводница на Кралския военноморски флот (ВМФ) на Великобритания „Талент“, пише още „Военное обозрение“.
По-рано от Министерството на отбраната на Русия съобщаваха, че в акваторията на Средиземно море е фиксирано увеличение на американските групировки носители на крилати ракети.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“ (Гърция): Анкара ще защитава интересите си в Кипър „с всички необходими средства“

„То Вима“ (Гърция): Анкара ще защитава интересите си в Кипър „с всички необходими средства“

21 Септември 2018 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Влиятелният турски Съвет за национална сигурност излезе със зле прикрита заплаха към Кипър след среща, на която бяха разгледани правата на Турция в Егейско море и правата на турците киприоти върху резервите от природен газ и петрол в Ексклузивната икономическа зона на Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник „То Вима“.
Съветът бе председателстван от президента Реджеп Таийп Ердоган, отбелязва изданието.
В изявление, публикувано след края на заседанието, се казва, че „в отговор на усилията да се навреди на интересите на Турска република Северен Кипър и тези на Турция, нашата страна ще защити тези права с всички необходими средства“.
Вчера (четвъртък, 20 септември), министърът на енергетиката на страната Фатих Домез заяви, че Анкара няма да допусне създаването на фактически ситуации чрез каквито и да е програми (за проучване за газ), които не е одобрила и в които не е предвидена част за турската част на острова, посочва „То Вима“.
„Винаги сме го казвали. Ако има петрол, ние ще го открием. Ще направим още проучвания и сондажи. Наскоро ние предприехме важни стъпки към проучването за въглеводороди и увеличаването на тяхното производство“, е заявил Домез според цитата на гръцкия вестник.
Турският енергиен министър посочи, че през следващите месеци сондажния кораб „Фатих“ ще започне първите си сондажи в Средиземно море и отбеляза, че ведомството е започнало процеса на подготовка за втори сондаж.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция отправи нови предупреждения към Гърция и Кипър за сондажи в Източното Средиземноморие

Kathimerini: Турция отправи нови предупреждения към Гърция и Кипър за сондажи в Източното Средиземноморие

21 Септември 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара отправи нови предупреждения към Гърция и Република Кипър за планираните сондажи за газ в Източното Средиземноморие, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini, като се позовава на изявление от Съвета за национална сигурност на Турция.
Органът се събра на заседание в четвъртък, председателствано от държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Съветът, който обсъждаше ситуацията в Егейско море и Средиземноморието, подчертава в изявлението, че Анкара ще защитава правата и интересите на Турция и на турските киприоти, използвайки за целта всички необходими средства.
Предупреждението на Анкара бе отправено няколко дни преди Годишното общото събрание на ООН, на което ще бъде обсъдена възможността за повторно започване на преговори за разрешаване на кипърския въпрос. В Ню Йорк ще се говори и за планираните сондажи на компаниите Exxon-Mobil и Total в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър през есента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция ще продължи с антитерористичните си действия в Сирия

Anadolu Agency: Турция ще продължи с антитерористичните си действия в Сирия

20 Септември 2018 | 22:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще продължи със своите контра-терористични действия в Сирия, според декларация, приета от Националния съвет за сигурност на страната в четвъртък, предава Anadolu Agency.
Според декларацията, Турция е решена да продължи нарастващите си действия за „елиминиране на тероризма в другите региони на Сирия“.
Анкара призовава международната общност да изпълни своите политически и хуманитарни отговорности по-бързо и ефективно.
Турция очаква прилагането на договорената пътна карта за изчистване на сирийския град Манбидж от терористичните организации, се казва в декларацията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийските кюрди обявиха, че не могат да държат при себе си чуждестранните джихадисти вечно

Reuters: Сирийските кюрди обявиха, че не могат да държат при себе си чуждестранните джихадисти вечно

20 Септември 2018 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Камишли. Ръководителят на службата за външни работи на кюрдския регион в Североизточна Сирия Абдулкарим Омар заяви, че местните власти не могат да държат при себе си чуждестранните джихадисти от „Ислямска държава“ вечно и техните родни страни трябва да си ги приберат, предава Reuters.
Омар отбляза пред журналистите в четвъртък, че администрацията държи около 500 чуждестранни бойци и 500 членове на семействата им от около 40 държави.
„За нас това е огромна бройка, тъй като тези терористи са опасни и са извършвали кланета. Тяхното присъствие в нашите затвори е възможност за международната общност да ги изправи пред съда“, заяви външнополитическият представител на сирийските кюрди.
По неговите думи, сирийските кюрди нямат нужните ресурси, за да рехабилитират качествено толкова много затворници. Те ще изправят пред съда сирийците, но не и чужденците и няма да екзекутират никой.
„Ще пробваме по пътя на диалога... да ги предадем на техните страни, но ако надеждите ни не се оправдаят, имаме и други опции“, отбеляза Омар. Той отказа да обясни какво означава „други опции“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Хизбула“ ще остане в Сирия „до второ нареждане“, заяви лидерът на групировката

AFP: „Хизбула“ ще остане в Сирия „до второ нареждане“, заяви лидерът на групировката

19 Септември 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Бейрут. „Хизбула“ ще остане в Сирия „до второ нареждане“, заяви в сряда лидерът на ливанската групировка Хасан Насрала в телевизионно обръщение, предава AFP.
„Ще останем там дори след споразумението за Идлиб“, заяви той, визирайки сделката между Русия и Турция за предотвратяване на сирийска офанзива върху управляваната от бунтовници провинция.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Мевлют Чавушоглу потвърди: Турция изпраща допълнителен брой войници в Идлиб

Hurriyet: Мевлют Чавушоглу потвърди: Турция изпраща допълнителен брой войници в Идлиб

18 Септември 2018 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. След споразумението, постигнато в Сочи между лидерите на Москва и Анкара – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, Турция ще разположи още войски в северозападната сирийска провинция Идлиб, съобщава вестник Hurriyet, като се позовава на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу.
„Ще ни трябват подкрепления. Турция и Русия ще патрулират в граничните райони. Гражданите и умерените [опозиционни] сили ще останат в същите области, където са сега", обясни първият дипломат на Анкара в рамките на пресконференция с премиера на Йордания Айман Сафади.
„Границите на Идлиб ще бъдат защитени. Статутът на Идлиб ще бъде запазен. Русия ще предприеме необходимите мерки, за да предотврати атаките срещу този регион и влизането на силите на режима", допълни Чавушоглу.
Министърът подчерта, че турската армия ще запази 12-те си наблюдателни пункта в Идлиб, а процесът по следене на ситуацията ще бъде подпомогнат от дронове, които ще събират информация в буферна зона от 15 до 20 километра по разделителната линия между опозиционните сили и войските на режима в Дамаск. Всички радикални групировки, които се намират в тази зона, ще бъдат „елиминирани“, увери Чавушоглу.
Турският външен министър бе категоричен: ако Русия или войските на президента Башар Асад предприемат действия срещу позиционираната в района умерена опозиция, „няма да има събеседник, който да обсъжда политическо решение за Сирия“.
На срещата в Сочи президентите на Русия и Турция постигнаха съгласие за създаването на демилитаризирана зона в Идлиб, която да разделя въоръжените опозиционни групировки и сирийските правителствени войски. Споразумението е в сила до 15 октомври, припомнят от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ООН: Споразумението между Турция и Русия за Идлиб дава глътна въздух на цивилното население

ООН: Споразумението между Турция и Русия за Идлиб дава глътна въздух на цивилното население

18 Септември 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Турско-руската сделка за създаване на буферна зона в северозападната сирийска провинция Идлиб в трябва да предотврати цялостно военно нападение срещу твърдините на опозиционните сили и да осигури глътка въздух за милиони цивилни граждани. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, предава AFP.
Приветствайки споразумението, Гутериш призова всички воюващи в Сирия да си сътрудничат в прилагането му и да осигурят хуманитарен достъп до всички райони на Идлиб. В провинцията живеят около три милиона души, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Броят на пострадалите от израелските удари в Латакия достигна 10 души

РИА Новости: Броят на пострадалите от израелските удари в Латакия достигна 10 души

18 Септември 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Латакия. Окончателният брой на пострадалите в резултат от израелските удари по обекти в сирийската провинция Латакия е 10 души, няма загинали, съобщиха пред РИА Новости от местните болници.
По-рано правозащитници съобщиха пред руската агенция за седмина ранени.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Какво означават обвиненията на Русия срещу Израел за бомбардировката в Латакия

The Jerusalem Post: Какво означават обвиненията на Русия срещу Израел за бомбардировката в Латакия

18 Септември 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Тежките обвинения на Москва за предполагаемия въздушен удар по Сирия в понеделник вечерта показва ескалиране на риториката на Русия. Това се случва, след като 15 руски военнослужещи загинаха, когато техния Ил-20 бе свален от противовъздушна ракета, изстреляна от сирийска система за противовъздушна отбрана (ПВО) С-200, която го обърка за вражески самолет, пише израелското електронно издание The Jerusalem Post.
Москва заяви, че „израелски пилоти го подставиха (Ил-20) под огъня на сирийската ПВО“. И че това не е „в дъха руско-израелското партньорство. Запазваме си правото на адекватни ответни мерки“.
Русия е обвинявала Израел за въздушните му удари в Сирия и в миналото, припомня изданието. В началото на април Москва осъди Израел, а в края на същия месец заяви, че въздушните удари са неприемливи. Но априлския кръг от осъждания не стигна до нивото на риториката от изявлението н а 18 септември, защото не бяха убити руски войници, отбелязва изданието.
В новото изявление на Москва можеше да не се хвърля вината на предполагаемите израелски пилоти за това, че са поставили руския самолет под заплаха, а да се обвини сирийската ПВО, коментира вестникът.
Сирийската ПВО е произведена от Русия, така че да се хвърли вината върху оборудването за това, че е направило грешка би било равносилно на самокритика по отношение на технологията, пише още медията. Освен това, коментира JPost, от съобщението на Москва се остава с впечатление, че Израел нарочно е разработил сложна стратегема в близост до Латакия, за да обърка умишлено зенитната система. Освен това Москва обвинява Израел, че е предупредил Русия по „горещата линия“ само една минута преди атаката.
Това не е дало на Ил-20 време да се снижи и кацне на въздушната база в Хмеймим. Русия казва още, че въздушните удари са нанесени, докато самолетите са били над френска фрегата, разположена край брега, която също е заблудила ракетите на сирийската ПВО да си мислят, че са изстреляни крилати ракети. Там се казва още, че Израел е използвал прикритието на руския самолет.
Това е показател за няколко различни аспекта на ситуацията в Латакия, счита Jpost. Това означава, че има многобройни руски, сирийски и други сили, които оперират в непосредствена близост и че всякаква атака поставя останалите под риск; това се знаеше и по-рано, отбелязва изданието.
Русия има военноморска база и самолети. Иран има предполагаеми заводи. Турция е много наблизо в северната част на Сирия. Западните държави имат военни кораби в района, констатира медията.
Последният инцидент илюстрира, че тези сили не комуникират добре помежду си. И показва, че въздушните удари по Латакия или съседната Хама трябва да навигират през мрежа от защитни системи и сложни военни системи. Това е изпитание за руската и сирийската ПВО, пише още вестникът.
Русия, както се предполага, е разположила системи С-400 в района и тези атаки изглежда показват, че Москва не желае да ги използва, коментира изданието. Москва продава С-400 на Турция и други купувачи и това я поставя в зависимост. Ако използва тези съвременни системи за ПВО може да ескалира конфликта, но ако не ги използва, Сирия ще се чуди защо не защитава собствените си самолети и съоръжения на територията на близкоизточната страна.
Това е заплаха за Израел. Ерусалим предупреди иранските сили, че трябва да напуснат Сирия. В същото време еврейската държава има добри отношения с Русия и Москва показа, че разбира и уважава опасенията на Израел за иранското участие във войната в Сирия. Този деликатен баланс може да се промени след Латакия. Смъртта на руски военнослужещи не може да бъде игнорирана от Москва и Русия показва, че не иска да приеме това като ужасна грешка, а по-скоро оценява въздушните удари като заплаха за живота на своите войници.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: МВнР на Русия привика за обяснения посланика на Израел в Москва

РИА Новости: МВнР на Русия привика за обяснения посланика на Израел в Москва

18 Септември 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Посланикът на Израел в Москва е привикан в Министерството на външните работи на Русия във връзка с инцидента с руския военен самолет Ил-20 в Сирия, съобщиха пред журналистите от външното ведомство, предава РИА Новости.
„Във връзка с развилата се ситуация, в МВнР е привикан посланикът на Израел“, заявиха от министерството.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Шойгу хвърли вината за сваления над Средиземно море Ил-20 върху Израел

ТАСС: Сергей Шойгу хвърли вината за сваления над Средиземно море Ил-20 върху Израел

18 Септември 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу в телефонен разговор с израелския си колега Авигдор Либерман е заявил, че вината за сваления над Средиземно море руски самолет Ил-20 е изцяло на Израел, гласи съобщение от Министерството на отбраната на Русия, цитирано от ТАСС.
„Вината за сваления руски самолет и смъртта на екипажа е изцяло на израелската страна. Министерството на отбраната на Русия по различни канали за взаимодействие нееднократно е призовавало израелската страна да се въздържа от удари по сирийската територия, които създават заплаха за сигурността на руските военнослужещи“, заяви руският министър.
Шойгу е посочил, че в резултат от безотговорните действия на израелските военновъздушни сили „независимо от договореностите за предотвратяване на опасни инциденти“, се е случила трагедия, която е струвала живота на 15 руски военнослужещи. „Командването на руската войскова групировка е било известено само една минута преди нанасянето на удара на израелските F-16”, съобщи той.
„Действията на израелското военно ведомство не отговарят на духа на руско-израелското партньорство и ние си оставяме правото на бъдещи ответни мерки“, подчерта Шойгу.

По-рано представителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков съобщи, че военен самолет Ил-20 е свален над Средиземно море от сирийската противовъздушна отбрана (ПВО), тъй като зад самолета са се прикривали изтребители F-16.
„Прикривайки се зад руския самолет, израелските пилоти са го подставили под огъня на средствата за ПВО на Сирия. В резултат Ил-20, който има ефективна отразяваща повърхност, която е с едно ниво повече от тази на F-16, е свален от ракета, изстреляна от система С-200“, заяви генералът.
Той добави, че израелските самолети са нанесли удари в района на град Латакия и преднамерено са създали опасна ситуация за надводните кораби и въздушните съдове, намиращи се в този район. „Бомбардировката е изпълнена недалеч от мястото, където се намира френската фрегата Auvergne и в непосредствена близост от захождащия за приземяване самолет Ил-20 от военнокосмическите сили на Русия“, заяви Конашенков.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирия приветства споразумението между Москва и Анкара за Идлиб

AFP: Сирия приветства споразумението между Москва и Анкара за Идлиб

18 Септември 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийското правителство във вторник приветства споразумението, което постигнаха Москва и Анакра един ден по-рано за отмяна на настъпателната операция в северозападната сирийска провинция Идлиб, предава AFP.
От Министерството на външните работи на Сирия съобщиха, че „Дамаск приветства споразумението за провинция Идлиб“, която е последният бастион на въоръжената опозиция в страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МО на Русия: Израелските ВВС са подставили Ил-20 под ударите на ПВО на Сирия

МО на Русия: Израелските ВВС са подставили Ил-20 под ударите на ПВО на Сирия

18 Септември 2018 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският военен самолет Ил-20 е свален над Средиземно море от сирийската противовъздушна отбрана (ПВО), тъй като зад самолета са се прикривали изтребители F-16 на Израел, съобщи във вторник пред журналистите представителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков, предава ТАСС.
„Прикривайки се зад руския самолет, израелските пилоти са го подставили под огъня на средствата за ПВО на Сирия. В резултат Ил-20, който има ефективна отразяваща повърхност, която е с едно ниво повече от тази на F-16, е свален от ракета, изстреляна от система С-200“, заяви генералът.
Той добави, че израелските самолети са нанесли удари в района на град Латакия и преднамерено са създали опасна ситуация за надводните кораби и въздушните съдове, намиращи се в този район. „Бомбардировката е изпълнена недалеч от мястото, където се намира френската фрегата Auvergne и в непосредствена близост от захождащия за приземяване самолет Ил-20 от военнокосмическите сили на Русия“, заяви Конашенков.
Москва оценява действията на Израел като враждебни и си оставя правото на ответни действия. „Оценяваме тези провокационни действия на Израел като враждебни. В резултат от безотговорните действия на израелските военни загинаха 15 руски военнослужещи. Това абсолютно не отговоря на духа на руско-израелското партньорство“, посочи той.
„Оставяме си правото на адекватни ответни действия“, добави Конашенков.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Сирийската ПВО е свалила руския военен самолет край Латакия

CNN: Сирийската ПВО е свалила руския военен самолет край Латакия

18 Септември 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Латакия. Руски военен самолет Ил-20 с 14 военниослужещи на борда е свален по погрешка от сирийската противовъздушна отбрана, след като обекти в Латакия са били подложени на въздушни удари от израелските Военновъздушни сили, твърди неназовано официално лице от САЩ, запознато с инцидента, предава CNN.
Източникът е заявил, че правителствените зенитни батареи всъщност са се опитвали да спрат бараж от израелски ракети. Второ неназовано официално лице е потвърдило, че Израел е осъществил атаката срещу сирийските правителствени обекти.
След като израелските самолети са изстреляли неуточнен брой ракети към Латакия, където са основните военни бази на руснаците в Сирия, включително самолетите, сирийската ПВО е открила интензивен огън и, според твърдението на американската страна, самолетът е ударен.
САЩ са разбрали за инцидента, след като сирийските сили са разпространили съобщение за спешно издирване по международните честоти. След това Вашингтон е получил директно съобщение от друга страна за вида на самолета и обстоятелствата около инцидента. Източникът не е пожелал да идентифицира за коя точно страна става дума, но е много вероятно Русия да е единствената, която е знаела точно какъв самолет е свален, пише медията.
Говорител на Пентагона е заявил пред CNN, че ракетите на са изстреляни от ВС на САЩ, но не е разкрил кой е зад атаката. От Силите за отбрана на Израел също не са пожелали да коментират случая.
По думите на неназования източник на американската медия, военният самолет е свален от система за ПВО, която руснаците са продали на сирийците преди няколко години. Сирийската мрежа за ПВО в западната част на страната е оборудвана с множество противовъздушни ракетни и радарни системи, е отбелязал той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руски Ил-20 с 14 военни на борда изчезна над Средиземно море, докато Израел нанасяше удари по обекти в Латакия

ТАСС: Руски Ил-20 с 14 военни на борда изчезна над Средиземно море, докато Израел нанасяше удари по обекти в Латакия

18 Септември 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Руски военен самолет Ил-20 с 14 военнослужещи на борда изчезна над Средиземно море по време на атаките на израелски изтребители F-16 по обекти в сирийската провинция Латакия. Съдбата на екипажа все още не е известна, съобщиха във вторник пред журналистите от Министерството на отбраната на Русия, предава ТАСС.
„На 17 септември около 23:00 часа московско време (съвпада с българското) при завръщане към базата Хмеймим над акваторията на Средиземно море, на 35 километра от крайбрежието на Сирия, прекъсна връзката с екипажа на руски самолет Ил-20“, заявиха от ведомството. От там уточняват, че „отметката на Ил-20 на радарите за управление на авиацията е изчезнала по време на атаката на четири израелски самолета F-16 по сирийски обекти в провинция Латакия“.
От руското военно министерство заявиха, че радиолокационните прибори за контрол на въздушното пространство са фиксирали изстрелване на ракети от намиращата се в този район френска фрегата Auvergne.
От ведомството отбелязват, че на борда са се намирали 14 военнослужещи, чиято съдба е неизвестна. Също така в съобщението се казва, че командването на руската авиобаза Хмеймим е организирало операция по търсене и спасяване.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ приветстват усилията на Русия и Турция по създаването на буферна зона в Идлиб

РИА Новости: САЩ приветстват усилията на Русия и Турция по създаването на буферна зона в Идлиб

18 Септември 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Представител на Държавния департамент на САЩ заяви, че Вашингтон приветства усилията на Русия и Турция, целящи прекратяването на насилието в сирийската провинция Идлиб, предава РИА Новости.
„Ние поощряваме това, че Турция и Русия предприемат мерки по предотвратяването на военното настъпление от страна на правителството на сирийския президент Башар Асад и неговите съюзници към Идлиб и приветстваме искрените усилия по намаляването на насилието в Сирия“, заяви анонимен източник от Държавния департамент.
Лидерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в понеделник в Сочи се договориха да създадат към 15 октомври демилитаризирана зона край линията на съприкосновение на въоръжената опозиция и правителствените войски в Идлиб, а министрите на отбраната на двете страни подписаха меморандума за стабилизацията на обстановката в Идлибската зона за деескалация.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“ : В Пентагона отрекоха ролята на САЩ в обстрела по сирийската Латакия

„Известия“ : В Пентагона отрекоха ролята на САЩ в обстрела по сирийската Латакия

18 Септември 2018 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американските военни не са участвали в ракетния обстрел по сирийската провинция Латакия на 17 септември, пише „Известия“, позовавайки се на източник в министерството на отбраната на САЩ.
„Ракетните удари не са осъществени от американските военни“, заяви източника, но не изясни кой може да стои зад тях-.
НА 17 септември по провинция Латакия бе нанесен ракетен удар. Както съобщиха от министерството на отбраната на Русия е възможно да е нанесен от израелски изтребители Ф-16. Сирийското ПВО е успяло да свали повечето ракети преди да достигнат целта си.
По време на атаката е загубена връзка с руски Ил-20 с 14 руски военнослужещи на борда. Военният самолет изчезва от радарите над Средиземно море.
От руското министерство допълниха, че в района на изчезването са регистрирани ракетни пускове от френска фрегата.
Служителят от Пентагона допуска възможността самолетът случайно да е свален от огъня на сирийските ПВО, при отразяването на ракетния удар.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская Газета“: Руски военен самолет е изчезнал над Средиземно море

„Российская Газета“: Руски военен самолет е изчезнал над Средиземно море

18 Септември 2018 | 04:15 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Руски военен самолет Ил-20 е изчезнал над Средиземно море. Връзката се екипажа е загубена на 35 км. от крайбрежието на Сирия. Инцидентът се е случил на 17 септември, когато самолетът се завръща на руската военна база „Хмеймим“, пише „Российска газета“.
Самолетът Ил-20 е изчезнал от радарите в 23:00 часа местно време (съвпада с българското) по време на атаките на четири изтребителя Ф-16 на ВВС на Израел по обектите в сирийската провинция Латакия. Това се съобщава от Министерството на отбраната на Русия.
Според министерството в това време руските радиолокационни средства за контрол на въздушното пространство са регистрирали пускове на ракети от френската фрегата „Аурерн“, която се е намирала в този район.
Но борда на изчезналия Ил-20 са се намирали 12 руски военни. Съдбата им в момента остава неизвестна.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Сирия смятат решението на Русия и Турция по Идлиб за изгодно и за двете страни

РИА Новости: В Сирия смятат решението на Русия и Турция по Идлиб за изгодно и за двете страни

18 Септември 2018 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Официалният представител на Сирийската комисия по преговорите Яхия ал Ариди заяви, че решението на Русия и Турция за създаване на демилитаризирана зона около линията на съприкосновение между въоръжената опозиция и правителствените войски в сирийската провинция Идлиб ще донесе полза и на двете страни, а също на цивилните в Сирия, предава РИА Новости.
„Това споразумение е изгодно и за Турция, и за Русия“, заяви Адири, отбелязвайки, че решението за създаване на демилитаризирана зона ще защити повече от три милиона цивилни.
Президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в понеделник в Сочи се договориха да създадат към 15 октомври демилитаризирана зона край линията на съприкосновение между въоръжената опозиция и правителствените войски в Идлиб, а министрите на отбраната на двете страни подписаха меморандум за стабилизация на обстановката в идлибската зона на деескалация.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийското ПВО е прехванало ракети, насочени към Латакия

AFP: Сирийското ПВО е прехванало ракети, насочени към Латакия

18 Септември 2018 | 00:45 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската противовъздушна отбрана е прехванала ракети, насочени към северозападния град Латакия, предава AFP.
„Нашата въздушна отбрана отблъсква враждебни ракети, идващи от морето към град Латакия и известно количество от тях бе прехванато“, съобщава източник то сирийските правителствени сили.
Това се случва малко след като официалната сирийка медия САНА докладна за „агресия срещу Латакия“ но без да предостави допълнителна информация.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Военное обозрение" (Русия): След Сирия ни очаква още по-сериозна битка в Средиземно море

"Военное обозрение" (Русия): След Сирия ни очаква още по-сериозна битка в Средиземно море

17 Септември 2018 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Войната в Сирия вече навлезе в решаващия си етап. На официалните власти им остана само да освободят от терористите и поддържащите ги интервенти Идлиб и ще могат да говорят за реална победа в многогодишния изморителен военен конфликт, Но именно Идлиб стана препъни-камък, който не позволява да се постави точка на сирийската кампания, пише в анализ на руския военен портал „Военное обозрение“, представен без редакторска намеса от Агенция „Фокус“.

Турската армия се концентрира в пограничните региони. Франция отправи към Сирия свой военен кораб. Американците увеличават присъствието на кораби от военноморския си флот (ВМФ) край бреговете на Сирия. НАТО целенасочено увеличава военноморската си групировка в източната част на Средиземно море.

Да не би всичко това да е за удържането на контрола на прозападните терористи върху Идлиб? Или работата не опира само до Идлиб? Много интересно мнение по този повод бе изказано в турския вестник „Йени Шафак“. Турските журналисти считат, че нагнетяването на напрежението около последния бастион на екстремистите в Сирия се използва за подготвянето на бъдеща война „всички срещу всички“, която скоро ще започне в Източното Средиземноморие за контрол над запасите от природен газ, в сравнение с която сирийската кампания ще изглежда като детска игра.

Действително, по някои данни, източната част на Средиземно море може да се окаже хранилище на третите по големина запаси на „синьо гориво“ в света. Това мнение се оформи, след като през 2001 година Израел откри находище с обем от 200 милиарда куб. м., на което даде името „Тамар“. През 2009-а година край ливанското крайбрежие американците също откриха голямо находище на природен газ. През 2010 година отново провървя на Израел с находището „Левиатан“, където се твърди, че има 450 милиарда кубика.

През 2011 година късметът се усмихна и на киприотите с „Афродита“, където, според изчисленията, има 170 млрд. куб. м. През 2015 година и на Египет, чието находище „Зохр“ се оказа с дебит 850 млрд. куб. м. Даже и Сирия планира да проведе сондажи в своя шелф, възможно, с участието на руски компании. В началото на тази година Русия и Дамаск подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на енергетичните проекти.

Много големи компании на сериозно се заинтересуваха от разработването на нефтегазовите шелфове в непосредствена близост до Европа и нейните потребители. Но проблемът е в това, че близкоизточните страни си оспорват правото над толкова апетитни хапки, Например, Израел претендира за ливанския шелф, където може да има от порядъка на 700 млрд. куб. м. „синьо гориво“.
С разрешение на Република Кипър, работа в неговата Изключителна икономическа зона започна компанията Exxon Mobil, но Анкара също претендира за това находище, доколкото стои зад гърба на непризнатата Турска република Северен Кипър. „Островът на Афродита“ рискува отново да стане огнище на напрежение. На негова територия са разположени военни бази на Великобритания, там искат да имат присъствие и САЩ и Франция. Навремето Републиката предлагаше даже и на Москва да открие своя база на острова, но тя не се възползва от предложението. Турция също увеличава своето военно присъствие в източната част на Средиземно море и през февруари турците не се притесниха да изгонят италиански сондажен кораб.

Ако ситуацията се разглежда под този ъгъл, напълно справедливо изглежда следното твърдение на вестник „Йени Шафак“.
„Ако някъде бъдат намерени енергийни ресурси, започва въртенето на саби. В Източното Средиземноморие вместо саби има военни кораби на много страни“.

Към днешна дата засега няма пълни основания да се смятат запасите от газ в Средиземно море трети по големина в света. Тези данни изискват сериозна проверка, с което и се занимават в момента заинтересуваните страни. А засега концентрацията на военноморски сили от всички тези играчи в региона постепенно се увеличава. За всеки случай.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Договорката с Русия ще предотврати катастрофа в Идлиб

Реджеп Таийп Ердоган: Договорката с Русия ще предотврати катастрофа в Идлиб

17 Септември 2018 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Сочи. Постигнатата от Русия и Турция договорка за сирийската провинция Идлиб ще позволи да бъде избегната хуманитарна катастрофа в региона, заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган след разговорите с руския си колега Владимир Путин в Сочи, предава РИА Новости.
След края на разговорите Путин съобщи, че Москва и Анкара са се съгласили за създаването до 15 октомври на демилитаризирана зона по линията на съприкосновение между въоръжената опозиция и правителствените войски в Сирия.
„Турция ще укрепи своите пунктове в зоната на деескалация. В този план ние ще предотвратим хуманитарна катастрофа, която би могла да възникне в резултат от бойните действия“, заяви Ердоган.
Той отбеляза, че от самото начало на сирийската криза Турция „прави всичко възможно“ за „решаването на идлибския въпрос“. По неговите думи, подписаният от двете страни меморандум за Идлиб гарантира, че Турция повече няма да се сблъсква със сериозни предизвикателства, а освен това тази договреност „ще бъде добро завоевание за руската страна“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Шойгу: Няма да има офанзива в Идлиб

Сергей Шойгу: Няма да има офанзива в Идлиб

17 Септември 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Сочи. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу в понеделник заяви, че няма да има военна офанзива срещу въоръжената опозиция в северозападната сирийска провинция Идлиб, след като Анкара и Москва се разбраха за създаване на демилитаризирана зона в района, предава AFP.
Попитан, дали споразумението между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган означава, че няма да има военна операция в Идлиб, Шойгу отговори лаконично – „Да“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Турция ще продължи борбата с кюрдските формирования в Сирия

Реджеп Таийп Ердоган: Турция ще продължи борбата с кюрдските формирования в Сирия

17 Септември 2018 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Сочи. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че Анкара ще продължи да се бори с кюрдските формирования в Сирия, които възприема като заплаха за своята сигурност, предава РИА Новости.
След края на разговорите с руския президент Владимир Путин, на която бе постигната договрка за сирийската провинция Идлиб, Ердоган отбеляза, че „териториите, които се контролират от терористите не се ограничават само с провинция Идлиб“. Той отнесе към терористите „всички организации, които представляват заплаха за нашата страна а това, преди всичко, са „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС).
„Затова смятаме, че е от голямо значение да освободим тези територии от ОНС“, заяви турският лидер на пресконференцията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Русия и Турция имат намерение да ликвидират всички радикални групировки в Идлиб

Реджеп Таийп Ердоган: Русия и Турция имат намерение да ликвидират всички радикални групировки в Идлиб

17 Септември 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Сочи. Москва и Анкара са се договорили да отстранят всички радикални групировки от територията на северозападната сирийска провинция Идлиб, съобщи в понеделник президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган след края на срещата с руския си колега Владимир Путин в Сочи, предава ТАСС.
„Необходимо е идлибския въпрос да бъде решен в духа на астанинските процеси. Територията, която се намира под контрола на сирийската армия и опозицията, трябва да бъде демилитаризирана“, заяви Ердоган. „Заедно с Русия ще приложим всички усилия за отстраняването на всички радикални групи от тези територии“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Реджеп Таийп Ердоган отбеляза позитивните тенденции в търговско-икономическите отношения с Русия

РИА Новости: Реджеп Таийп Ердоган отбеляза позитивните тенденции в търговско-икономическите отношения с Русия

17 Септември 2018 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Сочи. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви след разговорите с руския президент Владимир Путин в Сочи, че в търговско-икономическите отношения между двете страни се наблюдават позитивни тенденции, предава РИА Новости.
По думите на турския лидер, сътрудничеството между Анкара и Москва укрепва и се развива „на основата на общата политическа воля“.
„В икономическата сфера ние получаваме позитивни резултати. Увеличава се стокооборота помежду ни. В сравнение с миналата година, когато той бе увеличен с 31%, през тази година търговията се е увеличила с 33%“, заяви Ердоган.
Той напомни, че заедно с Путин са заложили основите на първата турска АЕЦ „Аккую“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия и Турция се съгласиха за „демилитаризирана зона“ по линията на контакт между опозицията и правителствените сили

AFP: Русия и Турция се съгласиха за „демилитаризирана зона“ по линията на контакт между опозицията и правителствените сили

17 Септември 2018 | 19:42 | Агенция "Фокус"
Сочи. Русия и Турция се разбраха да създадат „демилитаризирана зона“ по линията на контакт между правителствените сили на Сирия и въоръжената опозиция в северозападната провинция Идлиб, заяви руският президент Владимир Путин в понеделник след продължилите четири часа разговори с турски си колега Реджеп Таийп Ердоган в Сочи, предава AFP.
„Решихме да създадем демилитаризирана зона с дълбочина от 15 до 20 километра край линията на контакт между въоръжената опозиция и правителствените сили на 15 октомври т.г.“, заяви Путин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин заяви, че четиричасовите разговори с Ердоган са били конструктивни и съдържателни

ТАСС: Владимир Путин заяви, че четиричасовите разговори с Ердоган са били конструктивни и съдържателни

17 Септември 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Сочи. Президентът на Русия Владимир Путин остана доволен от разговорите с турския си колега Реджеп Таийп Ердоган в Сочи, които продължиха четири часа, предава ТАСС.
„Току що с господин президента проведохме много съдържателни и конструктивни разговори“, заяви руският държавен глава след срещата с Ердоган. Той напомни, че това са четвъртите руско-турски преговори на най-високо ниво през тази година.
Дискусиите между лидерите продължиха повече от четири часа, отбелязва руската агенция. Разговорите в резиденция „Бочаров ручей“ започнаха в 15:00 часа (съвпада с българското време) в тесен състав, а след това към държавните глави се присъединиха членовете на делегациите.
При откриването на срещата, Путин заяви, че има намерение да обсъди всички въпроси от разрешаването на сирийския конфликт и да потърси решение на насъбралите се проблеми. По неговите думи „въпросите са изключително много, при това има и много сложни“.
На свой ред Ердоган отбеляза, че резултатите от преговорите с руския президент за разрешаването на сирийската криза могат да дадат „нова надежда“ на региона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Разговорите между Путин и Ердоган в Сочи продължават повече от три часа

ТАСС: Разговорите между Путин и Ердоган в Сочи продължават повече от три часа

17 Септември 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Сочи. Разговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган в руския черноморски курорт Сочи продължават повече от три часа. Дискусиите между двамата лидери започнаха в резиденцията „Бочаров ручей“ в около 15:00 българско време в тесен състав, а след това към държавните глави се присъединиха членовете на делегациите, предава ТАСС.
След края на срещата президентите ще направят изявления пред пресата.
При откриването на преговорите, Путин заяви, че трябва да бъдат обсъдени всички въпроси от разрешаването на сирийската криза и да се потърси решение на натрупалите се проблеми. По неговите думи, „въпросите са страшно много, при това, има и много сложни“.
На свой ред Ердоган отбеляза, че резултатите от преговорите с руския президент по сирийската тема могат да дадат „нова надежда“ за целия регион. „В заявленията, с които ще направим тук, в Сочи, след срещата, ще има нова надежда за региона“, увери турският лидер.
По-рано от Кремъл отбелязаха, че президентите на Русия и Турция се срещат, „за да сверят часовниците си“ по въпроса за разрешаването на кризата в Сирия. Сред основните теми на преговорите бяха отбелязани разделянето на терористите от умерената опозиция и мирните жители в Идлиб, както и възможността за провеждане на наземна антитерористична операция в този сирийски регион.
В дневния ред е и обсъждането на актуални въпроси от двустранното сътрудничество.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолска агенция“: В Сочи завърши срещата лице в лице между президентите на Русия и Турция, следва среща в разширен състав

„Анадолска агенция“: В Сочи завърши срещата лице в лице между президентите на Русия и Турция, следва среща в разширен състав

17 Септември 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. В Сочи завърши срещата между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган, съобщава „Анадолската агенция“.
Преговорите между лидерите в сочинската резиденция на руския държавен глава „Бочаров ручей“ продължи 1 час и 50 минути в закрит режим, уточнява агенцията.
След завършването на срещата лице в лице, започна заседанието между разширените делегации на Турция и Русия.
На срещата в разширен състав от страна на Анкара взимат участие министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът на финансите Берат Албайрак, министърът на отбраната Хулуси Акара, министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез, министърът на търговията Рухсар Пекджан, директорът на разузнаването Хакан Фидан, прессекретарят на президента Ибрахим Калън и ръководителят на службата за връзка с администрацията на президента Фахреттин Алтун.
След края на преговорите се очаква пресконференция на Путин и Ердоган.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Турция ще увеличи броя на военните си в Кипър, засега няма да строи база

Реджеп Таийп Ердоган: Турция ще увеличи броя на военните си в Кипър, засега няма да строи база

17 Септември 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че Анкара ще изпрати повече войници в Кипър, а няма да намалява контингента си там, предава AFP.
В коментари, публикувани от турските медии в понеделник, Ердоган добави, че Турция няма нужда от военноморска база в Кипър, както се твърди от някои, но може да построи такова съоръжение, ако това се окаже необходимо от „психологическа“ гледна точка.
„Не, няма да намаляваме броя на войниците си. Ще ги увеличаваме, няма да ги съкращаваме“, заяви той пред журналистите, които пътуваха с него на връщане от визитата му в Азербайджан.
Ердоган посочи, че губи търпение по кипърския въпрос и че „това ще да бъде разрешено“, ако гърците киприоти са подкрепили обединението на референдума през 2004 година за плана, предложен от бившия генерален-секретар на ООН Кофи Анан.
„Затова ние ще приложим формула, която сме приели помежду си“, посочи турският държавен глава.
„Франс прес“ коментира, че според предположенията, в турската част на Кипър има около 35 хиляди войници, въпреки че военните говорят за много по-малка бройка.
Що се отнася до коментарите в някои консервативни турски медии за евентуално построяване на турска военноморска база на средиземноморския остров, Ердоган заяви, че „ние нямаме нужда да строим база там, защото за разлика от Гърция, Турция е на „минути“ от брега на Кипър.
„Този въпрос има единствено психологическо измерение. В този смисъл, ако почувстваме нужда да го направим, ще построим база. Нашето присъствие там е важно“, обясни турският лидер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Срещата Путин-Ердоган в Сочи: Ще бъде дадена „нова надежда“ за региона

ТАСС: Срещата Путин-Ердоган в Сочи: Ще бъде дадена „нова надежда“ за региона

17 Септември 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Сочи. Президентите на Руската федерация и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще завършват срещата си в Сочи със съвместно изявление, с което ще вдъхнат „нова надежда“ за региона (кой точно не се пояснява), предава TACC.
„С изявлението, което ще направим днес, тук, в Сочи, след срещата, считам, че ще дадем нова надежда за региона“, подчерта Ердоган на срещата с лидера на Кремъл.
Съгласно думите му, двамата с Путин са се срещали няколко пъти от началото на годината и са разменили многократно мнения по актуалните проблеми. „Тази размяна на мнения укрепва нашето сътрудничество, но най-вече нашата солидарност по регионалните въпроси дава надежди на народите от региона. Мисля, че не само регионът, но и целият свят гледа към нашата среща“, коментира Ердоган.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин се среща с Реджеп Тайип Ердоган в Сочи

ТАСС: Владимир Путин се среща с Реджеп Тайип Ердоган в Сочи

17 Септември 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще проведе в Сочи среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който ще бъде в страната на работно посещение. Това съобщават от пресслужбата на Кремъл, като поясняват, че преговорите между двамата лидери ще се състоят в понеделник, 17 септември, предава TACC.
„Лидерите ще обсъдят актуалните въпроси от двустранното сътрудничество и проблематиката около разрешаването на сирийския въпрос“, става ясно от официалното съобщение.
За срещата между Путин и Ердоган бе съобщено по-рано тази седмица от руския външен министър Сергей Лавров в рамките на Германско-руския форум в Берлин. Първият дипломат на Москва поясни, че двамата лидери ще продължат с обсъждането на темите, за които са разговаряли на срещата в Техеран на 7 септември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Темите за двустранното сътрудничество и Сирия ще доминират преговорите между Путин и Ердоган в Сочи

Кремъл: Темите за двустранното сътрудничество и Сирия ще доминират преговорите между Путин и Ердоган в Сочи

16 Септември 2018 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще проведе в Сочи среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който ще бъде в страната на работно посещение. Това съобщават от пресслужбата на Кремъл, като поясняват, че преговорите между двамата лидери ще се състоят в понеделник, 17 септември, предава TACC.
„Лидерите ще обсъдят актуалните въпроси от двустранното сътрудничество и проблематиката около разрешаването на сирийския въпрос“, става ясно от официалното съобщение.
За срещата между Путин и Ердоган бе съобщено по-рано тази седмица от руския външен министър Сергей Лавров в рамките на Германско-руския форум в Берлин. Първият дипломат на Москва поясни, че двамата лидери ще продължат с обсъждането на темите, за които са разговаряли на срещата в Техеран на 7 септември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.