НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Стотици жители и гости на града пътуваха с Царския влак по направление Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна и обратно

Велико Търново: Стотици жители и гости на града пътуваха с Царския влак по направление Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна и обратно

23 Септември 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Стотици жители и гости на Велико Търново се качиха на Царския влак по маршрут Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна и обратно, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Атракционното пътуване с влака с парен локомотив и вагон от царската композиция „Корона експрес” е съчетано с възстановката на посрещането на княз Фердинанд на гара „Трапезица“ и прочитането на Манифеста за обявяване на Независимостта на България. Композицията потегли в 11.50 часа от гара „Горна Оряховица“ и пристигна във Велико Търново в 12.07 часа, където бяха пресъздадени събитията, случили се на 22 септември 1908 година. След тържествената част стотици жители и гости се снимаха с парния локомотив и разгледаха личния вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес”.
След престоя си на гара „Трапезица“ атракционната композиция тръгна към гара „Трявна“. В обратна посока царския влак потегли в 15.00 часа.
Първокласният вагон-салон е произведен през 1938 г. в Германия за нуждите на Цар Борис ІІІ. Този вагон разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места (за срещи, съвещания, хранене) и склад. Вагон-салонът е със запазено луксозно обзавеждане, като специалните ламперии и дамаски са автентични.
Събитието е организирано съвместно от Община Велико Търново и „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Историческата възстановка представи пристигането на княз Фердинанд на гара „Трапезица“ и прочитането на Манифеста за обявяване на Независимостта на България

Историческата възстановка представи пристигането на княз Фердинанд на гара „Трапезица“ и прочитането на Манифеста за обявяване на Независимостта на България

23 Септември 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Историческата възстановка представи пристигането на княз Фердинанд на гара „Трапезица“ и прочитането на Манифеста за обявяване на Независимостта на България 110 години след това паметно събитие. Монархът слезе от царския влак, заедно с министър-председателя Александър Малинов и официалните лица, които бяха тържествено посрещнати от кмета и жителите на града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.
Историческата възстановка беше наблюдавана от стотици жители и гости на Велико Търново. На нея присъства и кметът на Общината инж. Даниел Панов, както и представители на институциите.
Близо 40 артисти пресъздадоха събитията от 22 септември 1908 година, а в ролята на княз Фердинанд се превъплъти актьора Милен Иванов. Организирана беше встъпителна сцена, където тогавашният френски представител Морис Палеолог води диалог със секретаря на все още княз Фердинанд – Чапрашиков. По време на цялата церемония Духовият оркестър на Общината се погрижи за празничната атмосфера, изпълнявайки маршове и тогавашният национален химн „Шуми Марица“. Почетна рота съставена от курсанти на НВУ „Васил Левски“ и членове на клуб „Традиция“ също бе на гарата, за да посрещне княз Фердинанд.
В 12.07 часа българският владетел слезе от атракционния влак с парен локомотив и вагон от царската композиция „Корона експрес”. Пред събралото се множество той прочете Манифеста за обявяване Независимостта на България, който според историческите сведения е написан ръчно по време на пътуването в самия влак. Под неговата диктовка нарочен писар написа Манифеста, а фотограф увековечи събитието, случило се преди 110 години в старопрестолния Търновград. Следвайки хода на събитията, случили се през този ден, председателят на Народното събрание Христо Славейков и министър-председателят Александър Малинов отправиха молба от името на народа княз Фердинанд да стане български цар.
Възстановката се организира съвместно от Община Велико Търново и „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД, като част от програмата е и атракционното пътуване с „Корона експрес”. То започна в 11.50 часа по маршрут гара Горна Оряховица – гара Трявна и обратно.
В пресъздаването на паметните събития взеха участие Националният военен университет „Васил Левски“, Клуб „Традиция“, актьорите от МДТ „Константин Кисимов“, ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, Регионален исторически музей и Духовият оркестър на Община Велико Търново.
Възстановката е част от националните чествания по случай 110-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Програмата е част от международната инициатива „Европейски дни на културното наследство“.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.