НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: ГЕРБ-Банско започна подготовката за предстоящите избори за Европейски парламент

Благоевград: ГЕРБ-Банско започна подготовката за предстоящите избори за Европейски парламент

7 Ноември 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Банско. Структурата на ГЕРБ в Банско започна подготовката за предстоящите през следващата година избори за Европейски парламент. На свое заседание Общинското ръководство избра предизборния щаб за подготовката и провеждането на изборите за Европарламент. Това съобщиха от ГЕРБ-Благоевград. За председател на щаба бе избран Георги Икономов – общински ръководител на партията в Банско и кмет на Общината.
По време на заседанието бе приет анализ на електоралните нагласи в Общината. Обсъдени бяха въпроси от организационен характер, актуалната политическа обстановка, както и работата на екипите, които работят с гражданите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иво Инджов, преподавател: Фалшивите новини и дезинформацията ще обгрижват разпределението на силите на предстоящите избори за Европейски парламент

Доц. Иво Инджов, преподавател: Фалшивите новини и дезинформацията ще обгрижват разпределението на силите на предстоящите избори за Европейски парламент

31 Октомври 2018 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Фалшивите новини и дезинформацията ще обгрижват разпределението на силите на предстоящите избори за Европейски парламент. Това каза по време на провелия се младежки дебат “Накъде отива Европа” доц. д-р Иво Инджов, преподавател в катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той подчерта, че няма как да се избяга от фалшивите новини и дезинофмацията.По думите му в същото време това е абстрактно понятие. Доц. Инджов допълни, че в предстоящите избори ще има сблъсък на три визии за ЕС – за Европа на елитите и на брюкселската бюрокрация,за Европа на отечествата и за суверенитета на националните държави, за повече междудържавно сътрудничество в рамките на Европейския съюз. По думите му ще се чуе по-плахо тезата за Европа на гражданите, овластяване на гражданите чрез дебюрократизиране на Ес и преодоляване на неговия демократичен дефицит. Преподавателят по журналистика подчерта, че в основата на демократичния дефицит е лошия медиен образ на Европейския съюз. „Тези три визии за Европейския съюз ще се сблъскат, но като цяло ще има сблъсък на либерална и консервативна гледна точка“, допълни доц. Инджов. По думите му евроскептицизмът в България нараства. „Европейският съюз се представя като нещо далечно, мътно, неясно, а то е дало много на България, но не се знае добре. Със сигурно в тази европейска кампания ще има много антиевропейски послания. Трябва да се опитвате да отсявате рационалното, където има аргументирана критика, от фалшивите новини и от откровените измислици. Как може да се прави антиевропейска пропаганда в една европейска страна, в една утвърдена медийна система, показаха британските таблоиди по време на кампанията за Брекзит. Когато говорим за фалшиви новини, трябва да имаме предвид, че това не е явление, което е възникнало с руската политика по отношение на Украйна или с президентските избори в САЩ и с Брекзит. Това си е едно състояние на част от европейските медии, най-вече британските, което ги характеризира през последните десетилетия. Ще има фалшиви новини и тук е важно да се знае кое е аргументирана, обоснована, легитимна критика и кое е опашата измислица“, посочи доц. Инджов. Той цитира данни от изследван, според което 72% от българите разпознават фалшивите новини. 36% от българите се информират от онлайн медиите и социалните медиите, а почти 100% заявяват, че научават новините от телевизиите. Той посочи, че младите хора са постоянно в социалните медии, което ги прави най-уязвимата група хора по отношение на фалшивите новини и дезинофмрацията. Преподавателят посочи, че една част от фалшивите новини в България са антиевропейските и проруските новини. Има фалшиви новини и против политици, общественици и шоумени, както и на здравни и потребителски теми.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП АБВ предложи промени в политиките за туризма, земеделието, данъчното облагане и енергетиката (ОБЗОР)

ПП АБВ предложи промени в политиките за туризма, земеделието, данъчното облагане и енергетиката (ОБЗОР)

9 Октомври 2018 | 22:00 | Агенция "Фокус"
София. ПП АБВ даде предложения за промени във водените от държавата политики в областта на туризма, енергетиката и данъчното облагане. Председателят на партията Румен Петков заяви, че не се работи достатъчно по развиването на поклонническия, алтернативния и историческия туризъм. По думите му на 13 октомври, събота, във Варна АБВ организира конференция за туризма, на която ще бъдат обсъдени проблемите и пропуските в сектора.
По време на пресконференцията на партията беше повдигната и темата за предприетите мерки от страна на БАБХ и МЗХГ във връзка с чумата по дребните преживни животни и африканската чума по свинете. Председателят на АБВ заяви, че евтаназираните животни в Странджанско са избити с незаконна заповед на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев. По думите му по нормативна уредба трябва да има специална комисия, която да се председателства от вицепремиер и да вземе решение на база на аргументи, предоставени от БАБХ, а след това да се предприемат действия по евтаназиране на животни. Според Петков в случая е грубо нарушен закона и главният прокурор трябва да предприеме мерки. Заместник-председателят на партията доц. Христо Михайлов заяви, че от АБВ ще настояват за оставката на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев. По думите му от Агенцията са се провалили с гръм и трясък в своята политика спрямо развитието на българското животновъдство и не разполагат с потенциал. Той допълни още, че ще настояват и за възстановяването и извеждането на Национална ветеринарно-медицинска служба от БАБХ. От АБВ посочиха и, че ще потърсят среща със земеделския министър Румен Порожанов и ще настояват за създаването на повече от една лаборатория, в която се анализират проби на животни и за още редица мерки в помощ на родното животновъдство. Председателят на партията Румен Петков заяви още, че в предстоящата кампания за избори за Европарламент, от АБВ ще очертаят тяхната визия за неадекватната политика на Европейската комисия и европейските органи в земеделието.
Петков допълни, че всички мерки за пряко купуване на руска газ от Русия трябва да са въпрос на европейска политика, а тези, които допускат България да се снабдява с руски газ от Турция, са политически престъпници. По думите му, ако сега не започне изграждането на АЕЦ „Белене“ след 30 години ще има недостиг на ел. енергия. Според Петков не би следвало да плащаме на Турция такси за пренос и оскъпяването, което те ще определят, що се касае до синьото гориво.
Другият зам.-председател на ПП АБВ Любомира Ганчева повдигна темата за справедлива данъчна система. По думите й повече от всякога е време да се повдигне този разговор на фона на четвъртото поредно увеличение на цените на газта и парното, факта, че България е държавата с най-голяма бедност в ЕС, началото на отоплителния сезон, това, че над 1.7 млн. българи по статистика са под линията на бедността, и на факта, че вече се приема за нормално словосъчетанието „работещи-бедни“. Според Ганчева България има нужда от битка в името на тези 96% от населението, които си плащат данъците в полза на 3-4% облагодетелствани от системата. Тя заяви, че от АБВ предлагат въвеждането на необлагаем данъчен минимум поне до размера на минималната работна заплата, комбиниран с намалено ДДС на група стоки като учебници, лекарства, български хранителни млечни продукти. Друга мярка е увеличаването на максималния осигурителен праг. По думите на Ганчева, само до преди 15 години максималният осигурителен праг е бил до размера 10 пъти на минималната работна заплата като за последните 11 години той е увеличаван само 3 пъти, а за последните 4 години изобщо не е увеличаван.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Партията ще влезе в кампанията за изборите за Европейски парламент с три ясни послания

Румен Петков, АБВ: Партията ще влезе в кампанията за изборите за Европейски парламент с три ясни послания

9 Октомври 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
София. ПП АБВ ще влезе в кампанията за изборите за Европейски парламент с три ясни послания. Това каза за Радио „Фокус“ председателят на АБВ Румен Петков. „Първото от тези послания гласи „не“ на двойните стандарти“, съобщи Петков. Според него не може „Северен поток“ за Германия да е икономика, а българите да купуват руска газ от Турция. По думите му второто послание на партията е свързано с желанието за обединена Европа – със силни държави, със своите национална идентичност и история. „Третото послание се осланя на взаимоотношения на равноправна основа“, поясни лидерът на АБВ. „Ние трябва да престанем да се усещаме като маша в нечии ръце и постоянно да се замеряме с кухи и измислени новини. Постоянно някой измисля нещо и всява напрежение между Европа и Русия, от което губим и ние, европейците, губи и Русия. Не губи Путин, губи руската икономика, не губят ръководителите в европейските институции. КНСБ преди две години извади драматична статистика само за загубите ни в селското стопанство. А ние не си ли даваме сметка, че след като през 1990 година направихме глупостта да излезем от руските пазари, съсипвайки нашето земеделие, днес, като излизаме от руските пазари за втори път, вероятно няма да се върнем за трети“, коментира Румен Петков. Той добави, че нещата, за които АБВ ще се бори, са в интерес не само на България, но и на Европа. „Колкото по-рано Европа разбере, че трябва да отстоява собствените си интереси, без да обслужва чужди потребности – най-вече политически, обстановката на Стария континент ще остане напрегната“, каза още Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Ако не започнем изграждането на АЕЦ „Белене“, ще има недостиг на ел. енергия в региона

Румен Петков, АБВ: Ако не започнем изграждането на АЕЦ „Белене“, ще има недостиг на ел. енергия в региона

9 Октомври 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. Ако сега не започнем изграждането на АЕЦ „Белене“ след 30 години приключваме. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нима сме забравили изказването на г-н Борисов от 2015 година, в което той каза, че е натискан от държавния секретар Хилъри Клинтън да спре трите проекта – „Белене“, „Южен поток“ и Бургаз-Александруполис. Да, американците го искат, ние го спряхме. Сега отиваме да си купуваме руска газ от Турция. Ние изнасяме електроенергия в момента за Турция. След 30 години, ако сега не започнем изграждането на АЕЦ „Белене“ ние приключваме. От една страна говорим за огромната заплаха за околната среда, която Мариците излъчват всеки ден, от друга говорим за недостиг на ел. енергия в региона“, каза още той. „Второ – всички мерки за пряко купуване на руска газ от Русия трябва да е въпрос на европейска политика. Тези, които допуснат България да си купува руски газ от Турция са политически престъпници. България да впрегне всичките си институции и да защити интереса си в комисията, да гарантира Европа през България да си купува газ от Русия, а не да плащаме на нашите братя и сестри в Турция таксата за пренос и оскъпяването, което ще сложат. Да престанем да търсим виновните вън от България“, каза още председателят на АБВ.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: „Тези хора се опитват да направят страните си по-добри“: Стив Банън даде висока оценка на Орбан и Салвини

Politico: „Тези хора се опитват да направят страните си по-добри“: Стив Банън даде висока оценка на Орбан и Салвини

17 Септември 2018 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият съветник на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп – Джон Болтън, даде висока оценка за премира на Унгария Виктор Орбан и италианския вътрешен министър Матео Салвини, като заяви, че двамата лидери се опитват да върнат „суверенитета на страните си“, отбелязва електронното издание на Politico в европейската си редакция.
Банън говори на фестивала „Отворено бъдеще". Коментирайки твърдата позиция на Рим и Будапеща по въпроса за миграцията, бившият съветник на американския президент призна: „Тези хора се опитват да направят страните си по-добри. Аз със сигурност не осъждам Виктор Орбан и Матео Салвини“.
„Тези хора, тези популистки национални движения в цяла Европа, се опитват да върнат суверенитета на своите страни", подчерта американският политик.
Изявлението на Банън на фестивала бе прието като спорно, а някои от участиците в събието се оттеглиха от него в знак на протест.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Следващите избори за Европейски парламент могат да сложат край на Европейския съюз

Daily Express: Следващите избори за Европейски парламент могат да сложат край на Европейския съюз

7 Септември 2018 | 04:13 | Агенция "Фокус"
Париж. Следващите избори за Европейски парламент могат да сложат край на Европейския съюз, пише британският вестник Daily Express.
Подкрепата за центристката партия на френския президент Емануел Макрон е спаднала, а нейната преднина над националистите на Марин льо Пен, преди изборите за Европейски парламент през май, сега е само с три процента, сочи проучване, публикувано в сряда.
Предстоящите избори вече се очертават като ожесточена битка между центристки, про-европейски партии като партията на Макрон „Република, напред!“ и твърди лидери отдясно и крайнодясно като Националното обединение на Марин льо Пен, които обещаха да променят политическото статукво след десетилетие ,помрачено от финансови и имиграционни кризи.
Анализът на националните проучвания, проведени от Ройтерс през юли показа, че евроскептичните партии от дясната част на политическия спектър вероятно ще разширят парламентарната си подкрепа през май, като евентуално ще спечелят 15-20% от 705-те места в Европейския парламент.
Европейските избори са важни както като показател, така и като морален елемент на избирателите, защото могат да определят кой ще ръководи основните европейски институции, включително Европейската комисия, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.