НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Еди Рама: Не си струва да се занимаваш с онези, които бягат от парламента

Еди Рама: Не си струва да се занимаваш с онези, които бягат от парламента

6 Септември 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Тирана. Министър-председателят на Албания Еди Рама чрез социалните мрежи реагира на обвиненията на опозицията във връзка с престъпността в северния град Шкодра, посочвайки че полицейската статистика ясно говори за ангажимента на властта в борбата с престъпността в страната, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Според него не си струва да се занимаваш с думите на някой, който бяга от парламента, „за да води политика с престъпността от град в град“.
„Истината на цифрите за престъпността и резултатите на полицията в изминалите години в Шкодра ясно говорят. Днес държавната полиция отново говореше с дела. Не си струва да се занимаваш с думите на някой, който бяга от парламента, за да води политика с престъпността от град на град“, написа Рама.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лулзим Баша: Престъпността дестабилизира Албания, тъй като я управлява

Лулзим Баша: Престъпността дестабилизира Албания, тъй като я управлява

6 Септември 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанската опозиция, предвождана от Демократическата партия на Лулзим Баша, бойкотира второто заседание на парламента в четвъртък след края на лятната отпуска, на която ще се обсъжда и ребалансиране на бюджета за 2018 година, предава скопският телевизионен канал 1 TV.
Ръководствата на опозиционните партии и депутатите проведоха среща в Елбасан, на която лидерът на ДП Баша заяви, че престъпността управлява в Албания.
„Престъпността дестабилизира Албания, тъй като тя управлява в нея. Премиерът предаде контрола над държавата на престъпниците и техните сътрудници, какъвто е министърът на вътрешните работи Фатмир Джафай“, отправи своите обвинения Баша.
Според него премиерът Еди Рама „ще остави недокоснати и криминалните семейства в Шкодра, идентично на тези в Елбасан, който е символ на обвързаността между властта и престъпността“.
„Елбасан е главен град на престъпността, епитет който ни най-малко не заслужава този град и неговите граждани, които имах възможност да опозная от близо, тъй като са изпълнени с ценности. Елбасан страда от управлението на престъпността“, заяви Баша, посочвайки повече имена от властта, но и брата на Еди Рама.
Опозиционният лидер не вярва, че полицията ще направи нещо и в Шкодра, защото като се похвалят със задържането на автомобили и няколко ареста, престъпниците ще могат „да продължат с активността си“.
Той заяви, че опозицията подготвя платформа за излизане от създалата се ситуация в страната.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Лузлим Баша призова от Шкордра за радикални политически действия

Albanian Daily News: Лузлим Баша призова от Шкордра за радикални политически действия

5 Септември 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Тирана. Председателят на опозиционната Демократическа партия на Албания Лузлим Баша призова членовете й да мобилизират гражданите за протести. Той апелира албанците да се отзоват на призива за радикални политически действия с цел ликвидиране на престъпността и корупцията в правителството, съобщава Albanian Daily News.
„Това, което е от значение, е степента на мобилизация на ниво квартали, блокове, къщи и села,
и населени места, нашата партия може да отговори на призова за радикални политически действия за отстраняване на министър-председателя и правителството. От този момент нататък, започваме работа от врата на врата с хората. Няма друг начин освен конфронтацията“, категоричен бе Баша.
По думите му предстоящите парламентарни избори са крайната цел на акцията. Програмата на опозицията ще бъде обявена публично в предстоящите дни и седмици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Албанската опозиция бойкотира парламента и ще заседава в Шкодра

A1 On (Македония): Албанската опозиция бойкотира парламента и ще заседава в Шкодра

4 Септември 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Тирана. Опозицията в Албания ще бойкотира първата сесия на парламента в Тирана след лятната ваканция. Част от ръководството и депутатите й отпътуваха за северния град Шкодра, където през последните месеци се наблюдава ръст на престъпленията, включително на „мафиотски убийства“, предава македонската електронна медия A1 On.
Решението за отделно заседание бе взето по време на среща, организирана в понеделник от председателя на опозиционна Демократическа партия Лулзим Баша. „Парламентарната опозиция започва сесията с извънредно заседание в Шкодра. Срещата е ясно послание срещу престъпността и подкрепата й от страна на правителството. През последните три месеца има шест мафиотски убийства, а нито един от случаите не е разрешен, тъй като престъпниците са свързани с Еди Рама. Изчистването на властта от престъпниците остава абсолютен приоритет на опозицията“, се казва в изявление, разпространено след срещата на обединената албанска опозиция.
Баша поиска от депутатите от опозицията да съсредоточат дейността си върху „разрушаването на престъпни връзки с правителството".
По-рано и втората по големина опозиционна партия, „Движение за социалистическа интеграция“ на Моника Круемади обяви „нулева толерантност към държавния грабеж и престъпност".
Парламентарната сесия в Тирана е насрочена за 17 часа местно време (18 часа българско време) и на нея ще присъстват само депутати от управляващото мнозинство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Албанската опозиция няма споразумение с властта за местните избори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Албанската опозиция няма споразумение с властта за местните избори

31 Август 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Тирана. Лидерът на най-голямата албанска опозиционна Демократическа партия Лулзим Баша отхвърли възможността за постигане на споразумение с правителствените социалисти и формиране на общо управление, предава македонската електронна медия „Радио Свободна Европа“.
„Не желая никаква обща власт с Еди Рама, ни най-малко с него, без да се намери решение на политическата катастрофа, в която се намира страната“, заяви Баша.
Той добави, че не е тайна, че обединената опозиция ще се яви на местните избори със съвместни кандидатски листи. Това, според него, е резултат от волята на двете партии.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лулзим Баша, лидер на албанската Демократическа партия: Албанците не заслужават премиер, който е свързан с организираната престъпност

Лулзим Баша, лидер на албанската Демократическа партия: Албанците не заслужават премиер, който е свързан с организираната престъпност

20 Август 2018 | 22:21 | Агенция "Фокус"
Тирана. Лидерът на албанската опозиционна Демократическа партия Лулзим Баша, реагирайки на последния доклад на американската разузнавателна служба ЦРУ, в който се посочва, че Албания остава ключова страна за пране на пари, търговия с оръжие, наркотици и мигранти, заяви че „Албанците не заслужават премиер, свързан с организираната престъпност“, предава скопската електронна медия A1 On.
Реакцията си Баша изрази чрез видеозапис в социалните мрежи, в който посочва, че Албания е главен източник на канабис, дава за пример бройките иззети тонове марихуана и обвинява, че не е арестуван нито един наркобос.
„Независимо, че тази година са иззети над 30 тона марихуана в Албания, Италия и Гърция, в Албания не е арестуван нито един наркобос, а гарант за тяхната неприкосновеност е именно правителството на Еди Рама. Затова албанците не заслужават премиер, който е свързан с организираната престъпност“, заяви Баша.
Той обвинява албанския премиер Еди Рама, че е излъгал албанските граждани, Европейския съюз и САЩ с обявяването на победа в борбата против канабиса и изтриването на Албания от картата на производител на това наркотично растение.
„Министерството на вътрешните работи не извършва анализ на иззетата дрога, за да скрие истината, че Албания продължава да бъде рай за престъпността и за отглеждането на канабис“, твърди опозиционният лидер.
Според него иззетите големи количества канабис, произведен в Албания, от страна на полицейските органи на трите държави, доказват че канабисът е засаден в изминалите месеци от тази година и че организираната престъпност е под закрила на политиката, чийто заложник е държавата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Албанската мафия е сред петте най-силни на света

„Локално“ (Македония): Албанската мафия е сред петте най-силни на света

20 Август 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Тирана. Сред петте най-силни и най-опасни мафиотски организации на света спада и албанската мафия, която има тенденция да заеме по-високо място в публикувания списък, пише скопското електронно издание „Локално“.
Съгласно данните на изданието, на първо място все още е мексиканският нарко-картел, а на второ са италианските мафиотски фамилии. Трети са руските престъпни организации, а четвърти – американските гангстери и улични банди, сред които са латино бандите, свързани с мексиканските картели.
Албанската мафия, както пише сръбското издание „Блиц“, цитирано от македонската медия, е на пето място. Тя има свои клонове по целия свят и сътрудничи с всички организации, които се занимават с наркотрафик. Според белградския таблоид, албанците са най-активни в Европа, но имат присъствие и в целия район от Северна и Южна Америка до Китай.
Както пише „Локално“, албанската мафия се характеризира със специфичните правила за строга вътрешна дисциплина, йерархичната структура и бракове в клановете, което намалява възможността за разбиване на организацията отвън и увеличава свързаността и солидарността в групата.
В документите, публикувани от „Уикилийкс“ са потвърдени техните връзки с политици в редица страни, а някои анализатори спекулират, че самата мафия е по-силна от официална Тирана, защото има влияние в правосъдната и политическата система, както и собствена въоръжена „полиция“, която пази плантациите с дрога.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.