НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пенчо Маркишки, физик: В нощта на 8 срещу 9 октомври ще можем да наблюдаваме Драконидите

Пенчо Маркишки, физик: В нощта на 8 срещу 9 октомври ще можем да наблюдаваме Драконидите

22 Септември 2018 | 08:09 | Агенция "Фокус"
София. В нощта на 8 срещу 9 октомври ще можем да наблюдаваме Драконидите. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ за есенното равноденствие и интересните явления в небето през есента. По думите му вече се наблюдава и една малка комета, видима с бинокъл и с телескоп. „Това е кометата 21 P /Джакобини – Цинер. В момента тя е в съзвездието Колар. Интересното за нея е, че частици отделили се по време на нейното разпадане при приближаването й към слънчевата система, образуват един метеорен поток, известен под името Дракониди. Той е много слаб, но поради преминаването на кометата е възможно тази година и догодина в нощта 8 срещу 9 октомври да наблюдаваме висока и изненадваща активност на този поток от порядъка на 300 до около 600 метеора на час“, каза той. По думите му, ако това нещо се случи, то миналите Персеиди, които са привлекли вниманието на много любители на звездното небе, ще бледнеят в сравнение с активността на Драконидите. „Дали това ще се случи предстои да видим. Струва си, който има възможност в нощта на 8 срещу 9 октомври около 3.00 часа да излезе под открито небе и да провери дали няма висока активност на метеорния поток Дракониди“, коментира Маркишки. По думите му това е изключително интересно явление, случило се през 2011 и 2012 г. „Активността през 2011 г. е била около 300 метеора на час, а през 2012 около 600. Кометата е периодична и преминава на период от около 5 години“, допълни още физикът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Маркишки, физик: Съзвездието Орион е било белег за хората, че е време за есенната оран

Пенчо Маркишки, физик: Съзвездието Орион е било белег за хората, че е време за есенната оран

22 Септември 2018 | 07:47 | Агенция "Фокус"
София. С Съзвездието Орион е било белег за хората, че е време за есенната оран. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ за есенното равноденствие и интересните явления в небето през есента. Той обясни, че според българите Орион, заедно с някои близки звезди, е дефинирано като Ралицата. Физикът допълни, че съзвездията условно се делят на летни, есенни, зимни и пролетни.
„С напредването на есента летните съзвездия ще залязват все по-рано. В началото на есенните нощи е видим летният триъгълник, който е емблематичен за летните нощи. Това са трите най-ярки звезди от съзвездията Лебед, Орел и Лира. Това е много характерна фигура в небето, високо над нас, веднага след стъмване. Те са гълъбово бели или леко синкави. Този летен триъгълник с напредването на есента ще клони към залез“, каза той. По думите около ноември месец те ще се наблюдават в началото на нощта много ниско над западния хоризонт и ще отстъпят място на есенните и зимните съзвездия“, коментира още Пенчо Маркишки.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.