НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът на Република Сръбска: Дейтънското споразумение деградира постоянно

Президентът на Република Сръбска: Дейтънското споразумение деградира постоянно

21 Септември 2018 | 20:06 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Дейтъснкия мирен договор деградира заради постоянните намеси отвън. Такова мнение изрази в петък президентът на република Сръбска (сръбската част на БиХ) Милорад Додик по време на тържествена церемония по откриването на паметна мемориална дъска на руско-сръбски храм заедно с външния министър на Русия Сергей Лавров, предава ТАСС.
„Многобройните намеси, осъществени от различни високопоставени представители през последните 20 години, доведоха до деградация на Дейтънския договор и отнеха нашите права и задължения. Република Сръбска 20 години упорито се бори за своя статут, предвиден в мирното споразумение. Нивото на цинизма, с което се осъществяваше това, привлече вниманието на Русия. Вие упорито, като страна защитаваща международното право, посочвахте нарушенията и искам да ви благодаря за това“, цитира думите на Додик националната телевизия на републиката.
Лидерът на босненските сърби също благодари на Русия за това, че нейният представител при ООН на всяко заседание, посветено на Босна и Херцеговина, защитава правата на сръбския народ.
Дейтънския мирен договор (Общо рамково споразумение за мир в Босна и Херцеговина (БиХ)) е договор за примирие, разделяне на враждуващите страни и обособяване на територия, с който бе сложен край на гражданската война в БиХ (1992 – 1995). Съгласуван е на 21 ноември 1995 година във военната база на САЩ в Дейтън (щата Охайо) и е подписан на 14 декември 1995 година в Париж от лидера на бошняците Алия Изетбегович, президента на Сърбия Слободан Милошевич и президента на Хърватия Франьо Туджман. Той има 11 приложения. Най-важните от тях се отнасят до държавното устройство на БиХ, прилагането на мирното споразумение, както и военни аспекти за разрешаване на етническия конфликт.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Дойде време да освободим БиХ от елементите на външно управление

Сергей Лавров: Дойде време да освободим БиХ от елементите на външно управление

21 Септември 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Русия счита за своевременен момента Босна и Херцеговина (БиХ) да бъде освободена от елементите на външно управление и превръщането на страната в независима, суверенна държава, заяви в петък министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров след края на срещата и преговорите с президента на Република Сръбска (сръбската част на БиХ) Милорад Додик, предава ТАСС.
„Смятаме за абсолютно своевременна, ако не даже презряла, задачата БиХ да бъде освободена от елементите на външно управление и окончателно превръщане на страната в независима, суверенна държава, която се разпорежда със своята съдба“, отбеляза Лавров.
Освен това той съобщи, че Москва отхвърля опитите балканските народи да бъдат поставени пред избор между Русия и Запада.
„Абсолютно неприемлива е линията на някои външни играчи, които се опитват да поставят народите от балканския регион пред избор – или сте със Запада, или сте с Русия“, отбеляза министърът. В тази връзка той се изказа срещу опитите „Балканите да бъдат превърнати в предмет на разпри между Русия и Запада“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров в Сараево: Русия подкрепя териториалния интегритет на БиХ, външните сили не трябва да създават конфликтни ситуации на Балканите

Сергей Лавров в Сараево: Русия подкрепя териториалния интегритет на БиХ, външните сили не трябва да създават конфликтни ситуации на Балканите

21 Септември 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Сараево. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров подкрепя териториалния интегритет на Босна и Херцеговина (БиХ) и конституционния ред и е заинтересувана в засилването на и без това добрите политически и икономически отношения със страната, предава босненският телевизионен канал N1.
По време на съвместна пресконференция между Лавров и босненския му колега Игор Църнадак последният отбеляза, че такива срещи са от огромно значение за развитието на сътрудничеството между двете страни.
„Значението на тази визита е огромно. Нашите отношения с Русия са приятелски и ние обсъждахме начини за допълнителното им подобряване в сферата на търговията. Благодарни сме на Русия за принципната й позиция по отношение на връзките с БиХ“, заяви Църнадак, като освен това приветства посещението на Лавров в сръбско-руска църква в Баня Лука.
„Говорихме за ситуацията в региона и се съгласихме, че успешен край на преговорите между Белград и Прищина ще е важен за стабилността на региона. Освен това говорихме и за сътрудничеството ни в сферата на външната политика и това в ООН“, добави външният министър на БиХ.
Лавров изрази задоволство от отношенията между двете страни и подчерта важността от запазването на Дейтънския договор, с който бе сложен край на войната в Босна (1992 – 1995).
„Както току що каза моят колега, подкрепата на Русия за Дейтънския договор е безалтернативна. Ние подкрепяме суверенитета, териториалния интегритет и конституционните компетентности на двата ентитета („Федерация БиХ“ на бошняците и хърватите и „Република Сръбска“ на босненските сърби) и конституционността на трите народа в Босна“, подчерта първият дипломат на Русия. „Ние искаме резултатите от (предстоящите през октомври парламентарни) избори да отразяват тези принципи. Оценяваме всичко, което чухме и искаме да подобрим още повече нашето сътрудничество. Търговският обмен между нашите две страни расте постоянно с тенденция да се разшири още повече“.
Той засегна и темата за диалога Белград – Прищина.
„Приветстваме директния диалог между Белград и Прищина, но най-важното е предметът на преговорите да бъде приложен. Ние също се съгласихме, че външните сили не трябва да създават конфликтни ситуации на Балканите“, посочи Лавров.ю
Руският външен министър припомни, че неговата страна винаги е имала добро сътрудничество с ЕС и САЩ, когато става дума за хармонизация на отношението към Дейтънския мирен договор и заяви, че не вижда защо това сътрудничество трябва да бъде пропеняно.
Попитан за потенциалните фаворити на Русия за предстоящите парламентарни избори, той отговори, че това са гражданите на БиХ.
„Имаме своите фаворити, това са босненските граждани, които ще употребят правото си на глас на изборите. Никога не сме препоръчвали да гласуват за някой. Ще уважим волята на босненските избиратели“, заключи Лавров.
След посещението си в Сараево, Лавров ще отпътува за Баня Лука.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sarajevo Times: Започва официалното посещение на Сергей Лавров в Босна и Херцеговина

The Sarajevo Times: Започва официалното посещение на Сергей Лавров в Босна и Херцеговина

21 Септември 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Сараево. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров започва официално посещение в Босна и Херцеговина, съобщава електронното издание The Sarajevo Times, като отбелязва, че датата на пристигането на първия дипломат на Москва бе променена, след като в графика му възникна „внезапна промяна“.
Министърът на външните работи на БиХ Игор Крунак разговаря по-рано с руския министър на външните работи Сергей Лавров по повод отлагането на посещението на министър Лавров в Сараево и Баня Лука, което се случи поради внезапна промяна в дневния ред на министър Лавров.
В навечерието на визитата на Лавров външният министър на Босна и Херцеговина Игор Църнадак израз задоволството си от предстоящото посещение на Лавров и отбеляза значението на добрите отношения с Руската федерация. Освен Сараево, първият дипломат на Москва ще посети столицата на Република Сръбска, Баня Лука, където ще присъства на церемонията по полагане на първата копка на руско-сръбски културен център.
Най-напред Лавров ще се срещне с членове на председателството на Босна и Херцеговина , а след това - с министъра на външните работи на страната. В Баня Лука ръководителят на руската дипломация ще пристигне в следобедните часове, когато ще посети мястото, на което ще бъде построен сръбско-руският център. По-късно ще разговаря с президента на страната Милорад Додик и министър-председателя Желка Цвиянович.

Агенция "Фокус" припомня:

По-рано сръбското издание Vecernje Novosti съобщи, че Русия е готова да подкрепи Република Сръбска по въпроса за самоопределянето и нейната независимост. Според вестника въпросът ще бъде включен в дневния ред на предстоящата среща между Лавров и Додик.
Русия вече е използвала канали в Белград и Баня Лука, за да даде знак, че следи ситуацията. Според представители на Кремъл темата е важна, особено на фона на решаването на косовския въпрос, написа изданието. Подчертано бе, че визитата на Лавров в Баня Лука ще съвпадне с преговорите между руския президент Владимир Путин и сръбският президент Александър Вучич, които ще се проведат до края на месец септември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Ще поканя Владимир Путин в Баня Лука

Милорад Додик: Ще поканя Владимир Путин в Баня Лука

27 Август 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Президентът на Република Сръбска (РС) (сръбската част на БиХ) Милорад Додик заяви, че ще покани руския президент Владимир Путин да посети Баня Лука (административният център на РС), когато бъде завършено строителството на Руско-сръбският културен център, предава македонската агенция „Макфакс“.
„Когато построим центъра, ще поканя Путин да дойде в Баня Лука. Вярвам, че ще намери достатъчно причини, за да бъде тук“, заяви Додик.
Той обяви, че на 17 септември ще бъдат осветени основите на сградата на Руско-сръбския център и че на това събитие ще присъства министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Сергей Лавров ще открие строителството „Руско-сръбски център“ в Баня Лука на 17 септември

Sarajevo Times: Сергей Лавров ще открие строителството „Руско-сръбски център“ в Баня Лука на 17 септември

27 Август 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров ще пристигне на посещение в административния център на Република Сръбска (РС) (сръбската част на Босна и Херцеговина (БиХ)) на 17 септември, обяви президентът на РС Милорад Додик, пише електронното издание Sarajevo Times.
По думите на Додик, Лавров ще присъства заедно с ръководството на РС и представители на сръбската и руската църква на освещаването и откриването на строителството на „Руско-сръбски център“, който ще бъде издигнат в Баня Лука.
Президентът на федералната област припомни, че правителството на РС е отделило 3 милиона конвертируеми марки (еднаква стойност с българския лев) за построяването на центъра и покани всички да се съберат в града на този ден.
„Това е възможност за нас да потвърдим важното ни приятелство с Руската Федерация“, отбеляза Додик и покани всички в Баня Лука.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Сергей Лавров ще посети Баня Лука за полагането на основите на руско-сръбски център

Sarajevo Times: Сергей Лавров ще посети Баня Лука за полагането на основите на руско-сръбски център

24 Август 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Баня Лука Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров ще пристигне на официално посещение в столицата на Република Сръбска – Баня Лука, на 17 септември, отбелязва електронното издание Sarajevo Times.
Информацията бе потвърдена от президента на Република Сръбска Милорад Додик, който поясни, че първият дипломат на Москва ще присъства на полагането на основите за изграждането на руско-сръбски център, който ще бъде построен в Баня Лука с подкрепата на властите и представители на Сръбската и Руската православна църква.
Додик припомни, че правителството на Република Сръбска е отпуснало общо три милиона босненски конвертируеми марки за изграждането на центъра, който ще включва религиозен обект и помещения за културни прояви.
„Това е възможност за потвърждение на важното приятелство, което имаме с Руската федерация", отбеляза Додик, като същевременно отправи покана към гражданите да се присъединят към събитието.

По-рано сръбското издание Vecernje Novosti съобщи, че Русия е готова да подкрепи Република Сръбска по въпроса за самоопределянето и нейната независимост. Според вестника въпросът ще бъде включен в дневния ред на предстоящата през септевмри среща между Лавров и Додик.
Русия вече е използвала канали в Белград и Баня Лука, за да даде знак, че следи ситуацията. Според представители на Кремъл темата е важна, особено на фона на решаването на косовския въпрос, написа изданието. Подчертано бе, че Лавров ще пристигне в Баня Лука през септември. Визитата му ще съвпадне с преговорите между руския президент Владимир Путин и сръбският президент Александър Вучич, които ще се проведат на 15 септември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Večernje novosti (Сърбия): Русия е готова да отвори въпроса за статута на Република Сръбска

Večernje novosti (Сърбия): Русия е готова да отвори въпроса за статута на Република Сръбска

14 Август 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Москва е готова да подкрепи Република Сръбска по въпроса за самоопределението и нейната независимост, особено в контекста на преговорите за окончателно решение на косовския проблем, които ще се ускорят през следващия месец. Тази тема ще бъде включена в дневния ред на срещата между руския министър на външните работи Сергей Лавров и президента на Република Сръбска Милорад Додик, съобщава електронното издание на белградския вестник Večernje novosti.
Според информация на изданието, Москва е използвала неофициални канали в Белград и Баня Лука, за да бъде предаден сигнал, че се следи внимателно ситуацията. Особено на фона на твърдата позиция на Додик, който по-рано заяви, че ако Косово бъде прието в ООН Република Сръбска ще тръгне по пътя на самоопределението.
Посещението на Лавров в Баня Лука ще съвпадне с преговорите между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и сръбския президент Александър Вучич, който ще посети Москва на 15 септември. Решаването на косовския въпрос ще бъде централна тема на разговорите в Кремъл, където следят отблизо преговорите между Белград и Прищина, и по-специално на въздействието на международните фактори върху тях.
Според политическия анализатор Драгомир Анджелкович подобни няма никакво съмнение, че Русия ще подкрепи стремежите на Баня Лука за място в ООН. „От официална Москва многократно са пристигали съобщения, че решаването на косовския въпрос може да бъде модел за бъдещи споразумения. Пристигането на Лавров в Баня Лука е още един сигнал, че Москва гледа на Сърбия и Република Сръбска като стратегически партньори на Балканите, но и демонстрация на подкрепа към Додик, който за Русия е гаранцията, че Босна и Херцеговина няма да се присъедини към НАТО“, обяснява Анджелкович.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.