НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Der Standard (Австрия): Без напредък: ЕС отмени специалната среща на върха за Брекзит през ноември

Der Standard (Австрия): Без напредък: ЕС отмени специалната среща на върха за Брекзит през ноември

19 Октомври 2018 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Преговорите за излизането на Великобритания от структурите на Общността няма да бъдат финализирани в предварително заложения срок – до края на текущия месец октомври. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей няма да е в състояние да представи никакви нови предложения на специалната среща на върха ЕС-27 за Брекзит, планирана за 17 и 18 ноември. Поради тази причина във вечерните часове на сряда бе взето решение тя да бъде отменена, съобщава електронното издание на водещия австрийски ежедневник Die Presse.
До този момент не е постигнат достатъчно голям напредък в преговорите с британците, за да се вземе положително решение за провеждането на срещата, подчерта източник от Брюксел. А ако е възможно Великобритания и ЕС да придвижат позициите си един към друг, то тогава срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от Общността ще бъде свикана в по-кратък срок.
Датата, на която ще бъде обявено окончателно решение за начина, по който ще бъде уреден „разводът“ между Брюксел и Лондон, „в крайна сметка определя британският премиер Тереза Мей“, потвърди дипломатът пред изданието. Ето защо е твърде рано да се направи реалистична оценка на това дали преговорите за членството на Великобритания и Гибралтар в ЕС ще се провалят хаотично заради неспособността за постигане на споразумение, или ще бъде намерен компромис, който ще отслаби икономическите щети и за двете страни в преговорите. Към момента ситуацията е непредсказуема, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Guardian: Лидерите на ЕС са готови да помогнат на Мей да продаде сделката с Брекзит на парламента

Guardian: Лидерите на ЕС са готови да помогнат на Мей да продаде сделката с Брекзит на парламента

19 Октомври 2018 | 02:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят Тереза Мей ще получи подкрепа, за да изгради „коалиция на разума“ в отчаяната си молба към парламента в Лондон да се избегне варианта да няма сделка, коментира британският Guardian.
Срещата на върха между Великобритания и Европейския съюз от сряда дипломатите вече определят като „зов за помощ“ от страна на британския премиер.
Германският канцлер Ангела Меркел изтъкна, че Съюзът трябва да следва „всички магистрали“, за да намери онази сделка, с която да убеди парламента. „Аз мисля, че там, където има воля, има и път“, каза тя.
Жан-Клод Юнкер, смята, че „нещата ще се получат“. Думите му бяха разбрани като заявка, че трябва да се помогне на Тереза Мей да „ продаде сделката на парламента“.
На пресконференцията в Брюксел самата Мей наблегна на положителните коментари от страна на европейските лидери.
Запитана дали може на време да се излезе от задънената улица и парламентът да ратифицира споразумението за излизане от ЕС, тя отговори: “Ускоряваме работата по темите, които останаха все още неразрешени, и онова, което чух от лидерите около масата, от вчера насам откакто съм в Брюксел, е много реалистичен израз на желанието им да направим сделката.“
Брюксел продължава да настоява за сделка на всяка цена, при всякакви условия, които ще запазят Северна Ирландия в орбитата на ЕС, дори и ако до края на преходния период през декември 2020 година не се стигне до търговско споразумение.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Борис Джонсън призова Тереза Мей да захвърли резервния план за ирландската граница

Reuters: Борис Джонсън призова Тереза Мей да захвърли резервния план за ирландската граница

13 Октомври 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Белфаст. Бившият външен министър на Великобритания и отявлен привърженик на Брекзит Борис Джонсън призова британския премиер Тереза Мей да захвърли искането на Европейския съюз за специален „резервен план“ за избягване на твърда граница в Ирландия след Брекзит, предава Reuters.
„Единственият начин да вкараме нещата в релси е да захвърлим резервния план и след него (плана от) Чекърс“, написа Джонсън в статия за „Belfast News Letter“.
През юли Джонсън подаде оставката си като външен министър заради несъгласието си с плана от „Чекърс“ на Тереза Мей, който предвижда запазването на близки връзки с ЕС при търговията със стоки след излизането на Великобритания.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Борис Джонсън приветства предложението на Доналд Туск за търговско споразумение като „страхотна възможност“

The Telegraph: Борис Джонсън приветства предложението на Доналд Туск за търговско споразумение като „страхотна възможност“

5 Октомври 2018 | 04:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейският съюз е готов да предложи на Великобритания подобие на търговско споразумение за Брекзит тип „Канада плюс“, заяви Доналд Туск след решение, което беше описано като „страхотна възможност“ от основния му критик Борис Джонсън, пише британският вестник The Telegraph.
Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, също така настоя правителството на британския премиер Тереза Мей да „запретне ръкавите си“ и да реши въпроса за ирландската граница, за да завърши споразумението за Брекзит.
Коментарите му поставят под натиск Тереза Мей да промени стратегията си и да започне разговори за споразумение „Канада-плюс“ преди ключовата среща на върха на лидерите от ЕС след близо 10 дена.
Евроскептичните консервативни депутати, като Борис Джонсън, подкрепят едно по-разхлабено споразумение за свободна търговия тип „Канада-плюс“.
След като се срещна с ирландския премиер Лео Варадкар в Брюксел, Туск заяви: „От самото начало предложението на ЕС беше споразумение тип „Канада+++“ – много по-съществено по отношение на сътрудничеството в търговията, вътрешната сигурност и външната политика. Това е истинска мярка за уважение. И тази оферта е все още валидна“.
Източници от Даунинг стрийт посочват, че офертата на Туск важи само за главната територия на Великобритания, без Северна Ирландия, която ще остане в митническия съюз поради нуждата от запазване на мека граница с Ирландия след Брекзит.
Но коментарите на Туск бяха приветствани от Борис Джонсън и той заяви: „Предложението „Канада+++“ на (Доналд) Туск показва, че има един страхотен път напред, който може да разреши проблема с ирландската граница и да предложи свободна търговия основана на партньорство, което работи добре и за двете страни на Ла Манша. Но първата стъпка за постигането на взаимно изгодно споразумение „СуперКанада“ е премахването на резервния план за ирландската граница, така че да няма никаква заплаха за Обединеното кралство“.
Джейкъб Рийс-Мог, председателят на Европейската изследователска група на консервативните депутати заяви: „Това са отлични новини. Това означава, че предизвикателството за правителството е единствено решаване на въпроса с ирландската граница – който е политически такъв. Това би обединило Консервативната партия, ще бъде добро споразумение за страната, ще допринесе за Брекзит и е наистина много трудно да се види защо правителството не прегръща тази възможност“.
Дейвид Дейвис, бившият министър по въпросите за Брекзит, който подаде оставката си заради плана „Чекърс“ на Тереза Мей, заяви: „Това показва ясно, че твърденията на Даунинг стрийт, че „няма никаква алтернатива на Чекърс“ са грешни. Можем лесно да променим стратегията си към Канада+++ и да стигнем до решение, което е добро за Великобритания, приемливо за парламента и възможно за договаряне с Брюксел“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: Борис Джонсън нарече абсурдно предложението на Тереза Мей Великобритания да събира мита от името на ЕС

The Sunday Times: Борис Джонсън нарече абсурдно предложението на Тереза Мей Великобритания да събира мита от името на ЕС

30 Септември 2018 | 02:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън нарече абсурдно предложението на Тереза Мей Великобритания да събира мита от името на ЕС, пише неделното издание на авторитетния британски вестник The Times.
Предложението на правителство на Тереза Мей за събирането на задълженията на Великобритания и ЕС по отношение на продукти от името един на друг, след Брекзит е "пълен абсурд". Такава оценка даде на предложението на настоящия кабинет бившия британски външен министър Борис Джонсън в интервю за вестника, излизащ в деня на откриването на годишната конференция на управляващата Консервативна партия в Бирмингам.
Това твърдение е поредна атака на бившия министър по плана, одобрен от правителството за изграждане на бъдещи отношения между Лондон и Брюксел. Заради одобрението на плана “Чекърс“ Джонсън, на когото много приписват премиерски амбиции, подаде оставка през юли, защото счита, че този документ е откровена отстъпка на ЕС и не отразява волята на мнозинството от британските избиратели, които подкрепиха Брекзит на национален референдум през 2016 г.
Същият брой публикува интервю с Тереза Мей, в която министър-председателят обвини критиците на плана „Чекърс“, твърдейки, че те "играят политически игри" с бъдещето на Великобритания и подкопават националните интереси на страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Водещ британски консерватор смята, че Саджид Джавид би бил добър избор за премиер

Huffington Post: Водещ британски консерватор смята, че Саджид Джавид би бил добър избор за премиер

29 Септември 2018 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Саджид Джавид ще бъде "състрадателен" и "компетентен" министър-председател в случай на отстраняване на Тереза Мей, каза ръководителят на Консервативната асоциация на общините, пише британското издание Huffington Post.
В интервю за вестника лорд Гари Портър подкрепи вътрешния министър за високия пост, като добави, че "произлязъл от средите на Консервативната партия той бързо е вдигнал акциите си“.
Представителят на кметствата на консерваторите, който работи в тясно сътрудничество с Джавид по време на своя мандат като секретар на общностите, заяви, че вътрешният министър има предимство пред Борис Джонсън, друг потенциален кандидат в надпреварата за премиерския стол.
Изказването му идва на фона на нарастващото недоволство сред Торите за плана „Чекърс“ на Мей, когато партията се готви за годишната си конференция в Бирмингам следващата седмица.
Хвалейки Джавид за справянето му с скандала "Уиндърш" и последвалата критика срещу подхода на правителството към "враждебна среда" към мигрантите, Портър каза: "Него го е грижа за това, което прави…Видяхме, че когато се захвана с работата на вътрешен министър, той влезе и оправи нещата доста бързо, въпреки че премиерът е старият титуляр на неговия пост (Тереза Мей беше вътрешен министър в правителството на Джеймс Камерън –б. ред).
Той добави: "Той със сигурност е много по-състрадателен от някои от хората, които биха могли да управляват страната".
Сравнявайки Джавид с бившия външен министър Джонсън, той каза: "Той има повече съпричастност, отколкото някои други, които са в списъка.“

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Борис Джонсън отказва да изключи лидерски амбиции преди конференцията на Торите

Evening Standard: Борис Джонсън отказва да изключи лидерски амбиции преди конференцията на Торите

29 Септември 2018 | 04:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън отказва да изключи лидерски амбиции преди конференцията на Консервативната партия, пише лондонският Evening Standard.
Бившият външен министър бе попитан дали би могъл да направи това в интервю пред BBC. В предаването той каза, че министър-председателят е "забележителен човек" и че ще продължи да управлява "толкова дълго, колкото смята, че е необходимо".
Борис Джонсън, който се очаква да произнесе реч на конференцията във вторник, беше помолен многократно да каже дали ще се кандидатира срещу нея.
Той каза: "Министър-председателят ще продължи, както тя самата каза на нас и както тя каза на страната, тя е забележителна личност, тя ще продължи ( да управлява) толкова дълго, колкото смята, че е необходимо.“
По-късно обаче добави: "Но най-важното за мен е да предотвратя това, което според мен би било политическо и икономическо бедствие за тази страна, която трябва да се съгласи да излезе от ЕС, но все още да бъде управлявана от ЕС, какъв е смисълът, какво ще направим?- Мисля, че все още има време да промени курса си“.
Коментарите му идват след като той написа дълга статия в петък, в която направи яростна атака срещу нейната стратегия за Брекзит.
След като многократно е бил помолен от ВВС, Джонсън отказва да изключи гласуване срещу сделка, основана на плана на премиера от „Чекърс" в парламента, дори ако това означаваше свалянето на правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Борис Джонсън иска планът на Тереза Мей да бъде изоставен за сметка на споразумение тип „Супер Канада“

The Times: Борис Джонсън иска планът на Тереза Мей да бъде изоставен за сметка на споразумение тип „Супер Канада“

28 Септември 2018 | 03:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият външен министър и член на Консервативната партия Борис Джонсън за пореден път призова британския премиер Тереза Мей да се откаже от плана си „Чекърс в полза на това, което той описва като търговско споразумение тип „Супер Канада“, пише британският вестник The Times.
Джонсън описа плана на Тереза Мей като „морално и интелектуално унижение“, което би „излъгало електората“ в дълго есе в „The Daily Telegraph“, вестникът за който той работи като колумнист.
Той повтори аргумента си, че въпросът за ирландската граница може да бъде разрешен чрез технологиите и критикува „безгръбначните“ британски преговарящи, водени от Оли Робинс.
Въпреки това, най-новият салют на Джонсън, пуснат точно навреме за началото на конференцията на неговата партия в Бирмингам в неделя, не включва призив за оставка към Тереза Мей.
Докато преговорите за Брекзит наближават своя край, той пише: „Не става въпрос единствено за това, че трябва да решим какъв вид отношения искаме с ЕС. Трябва да решим кои сме ние – дали наистина вярваме в значението на нашите демократични институции.“
„Трябва да решим дали имаме смелостта да изпълним инструкциите на хората – да напуснем ЕС и да се върнем контрола върху нашите закони и нашите животи“.
„Следващите няколко седмици са критични. Ако продължим по сегашния път, ще предадем векове на прогрес, опасявам се“, твърди Джонсън.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Ангела Меркел е отказала да се ръкува с британския премиер

The Daily Express: Ангела Меркел е отказала да се ръкува с британския премиер

21 Септември 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел се е държала „пренебрежително“ към министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей, отбелязва британският вестник The Daily Express.
Изданието привежда като аргумент в подкрепа на твърдението си епизод от неформалната среща на държавните и правителствени лидери на ЕС в австрийския град. Меркел се е приближила към група политици, сред които е била и Мей. Британският премиер е протегнала ръка за поздрав към германския канцлер, но Меркел е игнорирала жеста й и се е насочила към президента на Литва Далия Грибаускайте.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Еманюел Макрон нарече „лъжци“ водещите застъпници на Брекзит

Politico: Еманюел Макрон нарече „лъжци“ водещите застъпници на Брекзит

21 Септември 2018 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон нарече водещите застъпници за излизането на Великобритания от структурите на Общността „лъжци“, които са избягали от дълга си след гласуването на референдума, отбелязва Politico в европейската си редакция.
Говорейки пред пресата след срещата на върха на държавните и правителствени лидери на ЕС в австрийския град Залцбург, Макрон подчерта, че „Брекзит е изборът на британския народ, избор, направен от онези, които предсказаха лесни решения... те са лъжци, които избягаха още на следващия ден".
Съгласно думите му, Брекзит доказва, че „не е толкова лесно да се излезе от ЕС, не и без разходи, не и без последствия“.
„[Главният преговарящ на ЕС] Мишел Барние ни представи много подробности по много убедителен начин за това как ирландският защитен механизъм ще работи ... като зачита гражданите и компаниите, като същевременно защитава границите и целостта на единния пазар".
Макрон изля студена вода на плана на британския министър-председател Тереза Мей, като каза, че той „не е приемлив".
„Това беше добра и смела крачка от премиера [Мей]. Но всички се съгласихме, че предложенията в сегашното им състояние не са приемливи, особено от икономическата гледна точка“, поясни френският президент.
На същата среща на високо равнище президентът на Европейския съвет Доналд Туск също отхвърли плана на Лондон, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse: Срещата на върха в Залцбург завърши с двучасова конфронтация между протестиращи и полиция

Die Presse: Срещата на върха в Залцбург завърши с двучасова конфронтация между протестиращи и полиция

21 Септември 2018 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Виена. Неформалната среща на върха на държавните и правителствени лидери на страните от Европейския съюз, която се проведе в периода 19-20 септември в австрийския град Залцбург, завърши с двучасова конфронтация между протестиращи и полиция, отбелязва електронното издание на водещия национален ежедневник Die Presse.
След края на срещата в Залцбург бе организиран протест, в резултат на който една от най-оживените улици в града бе блокирана от демонстранти, седнали на платното. Съгласно разпространената информация, когато полицейските служители са пристигнали на място, за да освободят улицата, към шепата участници в акцията са се присъединили около 200 души. Правоохранителните органи са инициирали диалог, но в крайна сметка се е стигнало до противопоставяне с демонстрантите. Срещу тях е употребен лютив спрей. Арестувани са двама души. Не се привеждат данни за пострадали.
От редакцията поясняват, че в крайна сметка демонстрантите са се разотишли спокойно и не се е стигнало до ескалация на напрежението.
Междувременно полицията в Залцбург представи предварителен доклад за работата си по време на двудневния форум на европейските лидер. Съгласно представената от властите информация, по време на срещата на ЕС не са регистрирани сериозни инциденти. Съобщава се единствено за задействането на екип от сапьори, които е трябвало да проверят изоставена на покрив раница.
В небето над Залцбург са забелязани три безпилотни летателни средства, въпреки изричната забрана за навлизане във въздушното пространство над града. Два от дроновете са били обезвредени от полицията, третият е бил изтеглен назад. Не е ясно кой ги е пуснал.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Ангела Меркел разкри причината за отхвърлянето на плана за Брекзит на Тереза Мей

The Daily Express: Ангела Меркел разкри причината за отхвърлянето на плана за Брекзит на Тереза Мей

21 Септември 2018 | 04:39 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Канцлерът на Германия Ангела Меркел нанесе съкрушителен удар върху лидерството на британския премиер Тереза Мей, казвайки ѝ че Европа трябва да види „съществен прогрес“ преди да сключи споразумение за Брекзит – ефективно изхвърляйки широкообсъждания план на министър-председателя от „Чекърс“, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Говорейки пред журналисти по време на пресконференция след разговорите с другите лидери на Европейския съюз, Меркел заяви, че е ясно, че „имаме нужда от съществен прогрес по Брекзит до октомври“.
По време на пресконференцията германският канцлер фокусира вниманието си върху единния пазар, определяйки го като точка на засечка в преговорите за Брекзит, докато игнорираше проблема с ирландската граница.
Меркел заяви: „Е, накрая ще трябва да се съгласим върху всички точки – поне върху всички тези, които са изложени в споразумението за излизане и в документа за бъдещите отношения. Брекзит не може да се случи без да подхождаме един друг, но има също така и няколко стандарта и един от тях е, че не можеш да си част от единния пазар, ако не си част от нас.“
Въпреки това германският канцлер заключи, че ЕС желае „да продължи разговорите в много добра атмосфера.“ Тя добави, че Брекзит трябва да бъде завършен до ноември – или Великобритания ще рискува да напусне Блока без споразумение.
Меркел спомена и че лидерите в ЕС са имали проблеми със заплахата за единния пазар. „Ако има притеснения относно предложението, които сме поставили на преден план, тогава нека разберем какви са тези притеснения.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Унижението в Залцбург остави Тереза Мей с кръстени ръце пред вариантите за Брекзит

The Guardian: Унижението в Залцбург остави Тереза Мей с кръстени ръце пред вариантите за Брекзит

21 Септември 2018 | 04:13 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Малко повече от седмица преди Консервативната партия да се събере в Бирмингам за своята ежегодна конференция, неформалната среща на върха в Залцбург трябваше да бъде политическата загряваща обиколка за британския премиер Тереза Мей, пише Хедър Стюърт в анализ за британския вестник The Guardian, който Агенция „Фокус“ представя без редакторска намеса.
На Даунинг стрийт не очакваха ентусиазирано посрещане на плана от „Чекърс“ от страната европейските лидери, но след серията от внимателни намеси на Мишел Барние, надеждата беше, че те ще създадат политическото пространство за нея, за да запази капризната си партия на борда – и да остави сериозните преговори за октомври.
Вместо това, френският президент Еманюел Макрон избра момента да се представи като шампиона на единството на ЕС в лицето на популистката напаст на Брекзит; Доналд Туск заяви, че ключовите аспекти от съкровения за Мей план от „Чекърс“ са неработещи; и несръчната намеса за ирландската граница, докато Мей сравняваше плана на ЕС с „издълбаване“ на Великобритания, подчерта пропастта между двете страни.
Докато и двете фракции в гражданската война в Консервативната партия се смееха на нейното унижение, сега тя е изправена пред остро политическо предизвикателство.
На теория поне, Тереза Мей има три общи избора.
Първо, тя може да се поддаде на гласовитото лоби за „изхвърляне на Чекърс“ от дясната страна на партията ѝ и да обяви, че непримиримостта на ЕС означава, че дълбокото и специално партньорство, за което тя дълго време се застъпваше, не подлежи на договаряне – и вместо това ще се насочи към много по-освободено, в стил Канада, споразумение.
Хенри Нюман, директор на мозъчния тръст „Open Europe“ и бивш съветник на Майкъл Гоув, застъпи това виждане в четвъртък, заявявайки, че „тя трябва да използва този неуспех, за да рестартира своята политика за Брекзит, да отвори вратите за цялата си партия и да се опита да коригира разделенията, които се получиха след плана от Чекърс“.
Председателят на Европейската изследователска група Джейкъб Рийс-Мог заяви: „Мисля, че правителството трябва да се върне към споразумението за свободна търговия, което беше предложено от ЕС и да обмисли предложението на ЕИГ за границата в Северна Ирландия“.
Едно по-разредено, подобно на канадското, споразумение би разкрило собствените си предизвикателства, тъй като не би могло да реши проблема с границата и никога няма да получи подкрепата на Лейбъристката партия, но поне ще влезе в рамките на съществуващите модели на ЕС.
Второ, Тереза Мей може да направи завой в обратната посока, към нещо, което прилича повече на сделка тип-Норвегия, с надеждата да получи подкрепата на повече центристки депутати и да реши притесненията на ЕС относно целостта на единния пазар.
Муйтаба Рахман, от политическата консултантска „Eurasia Group“, заяви: „Винаги имаше едно чувство, че ЕС е сложил Великобритания в кривата и че тя ще доведе до норвежкия тип споразумение“.
Лейбъристкият министър за Брекзит в сянка Киър Стармър оспори, че динамиката в партията на Тереза Мей прави почти невъзможно за нея да промени посоката.
„Струва ми се, че тя се е вкарала в невъзможна позиция“, заяви той. „Всеки разумен премиер ще се опита да запълни пропастта между нейната позиция и тази на ЕС, но тя не може да стори това заради собственото си дясно крило. Опашката на ЕИГ дразни кучето“.
Третият избор за Тереза Мей, който тя вече репетира по време на неловката пресконференция в четвъртък, е да се изтърси от критиките на своите колеги от ЕС в Залцбург като преговорна тактика – и да се хване здраво за плана от „Чекърс“.
И двете страни вече тактично приеха, че политическата декларация, която ще придружи споразумението за излизане между Великобритания и ЕС, ще бъде широкообхватен документ, който ще обхване спектър от финални споразумения.
Един източник от британското правителство заяви, че „политическата декларация може да бъде всички неща за всички хора“. Филип Хамънд наскоро нарече документа „глава на условията“ и вече привържениците на оставането и тези на напускането в парламента започват да разбират, че, до някаква степен, истинската битка за Брекзит може да бъде отложена за след края на март догодина.
Това означава, че от перспективата на 27-те страни-членки на ЕС, Брекзит не стои и не пада заради приемливостта на „Чекърс“ – резервният план за Северна Ирландия е този, който е от ключово значение.
Решаването на ирландската главоблъсканица е достатъчно трудно само по себе си. Упованието на Тереза Мей върху Демократическата юнионистка партия за мнозинство и нейното лично убеждение, че не трябва да се подписва под нищо, което може да заплаши съюза (Обединеното кралство), я прави несклонна към компромис. Но това не означава задължително, че трябва да „изхвърли Чекърс“.
Политически, обаче, Мей е лично асоциирана със сложната постройка на споразумението от Чекърс“, заради което тя изгуби двама министри. Тя ще трябва да каже на партията си къде стои.
Докато Мей се връща в Лондон, за да ближе раните си, има ценна малка любов, която тя изгуби и в двете крила на дълбоко разделената ѝ партия – и е далеч от ясно дали ще получи още време, за да се опита да сключи сделка.
Консерваторът-бунтовник Анна Соубри заяви: „На моите избиратели, 52 процента от които гласуваха за напускане, им писна от това. Това, което те искат, са политици които да ги водят и насърчават и това е, което фундаментално им липсва“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Унижение за Тереза Мей, след като ЕС отхвърли плана й за Брекзит

The Times: Унижение за Тереза Мей, след като ЕС отхвърли плана й за Брекзит

21 Септември 2018 | 03:24 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей се бори за спасяване на своята стратегия за Брекзит и е изправена пред нов бунт в своята Консервативна партия, след като бе унижена от европейските лидери в четвъртък в Залцбург, пише британският вестник The Times.
В засада, която изненада неприятно британските представители, председателят на Европейския съвет Доналд Туск отхвърли предложения от „Чекърс“ на Тереза Мей като неприложими, след лична среща с националните лидери.
Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди британския премиер, че трябва да излезе с „нови предложения“, ако иска да спаси варианта за сключване на споразумение.
Отказа, който получи на срещата в Залцбург, предизвиква криза в правителството, а някои министри от кабинета ѝ вече обмислят да опитат да накарат Тереза Мей да се откаже от плана си от „Чекърс“ в рамките на няколко дни.
Вътрешният министър Саджид Джавид, председателят на Камарата на представителите Андреа Лидсъм, министърът на международното развитие Пени Мордонт и министърът на труда и социалната политика Естър МакВей са сред тези, които вярват, че споразумение, подобно на това на Канада с ЕС, би било по-предпочетено от настоящето предложение на правителството.
„Тя трябва да се откаже от плана от Чекърс“, заяви един от министрите ѝ.
Проевропейски депутат от Консервативната партия пък смята, че вътрешното „доверие“ на британския премиер е понесло сериозни щети. „Въпросът е как ще успее да оцелее след това? Това дава коз в ръката на привържениците на Брекзит и поставя под въпрос нейното лидерство по начин, който не беше на дневен ред преди 48 часа“.
Дейвид Дейвис, бившият министър по въпросите за Брекзит, се очаква да публикува свой алтернативен план за споразумение за свободна търговия преди партийната конференция на Консервативната партия през този месец.
Ники Морган, председател на комисията по финанси, заяви: „Планът от Чекърс беше в затруднено положение от известно време. Всички се надявахме, че тя ще получи поне ангажираност, ако не споразумение, в Залцбург“.
Тереза Мей търсеше думи на успокоение от лидерите на ЕС относно нейната визия за Брекзит, но вместо това беше предупредена, че трябва да намери решение за Ирландската граница в рамките на три седмици или рискува да стигне до варианта Брекзит без споразумение.
Доналд Туск заяви: „Всички споделиха виждането, че докато има позитивни елементи в плана от Чекърс, предложената рамка на икономическо сътрудничество не би сработила“.
Според плана от Чекърс Великобритания ще продължи да следва правилата на ЕС по отношение на стоките, но не и на услугите. Според предложените митнически споразумения Великобритания ще събира митата на ЕС, за да избегне твърда ирландска граница.
От Даунинг стрийт признаха, че Тереза Мей е била хваната на тясно. Дори в личните си срещи с Туск, той не ѝ е дал никакви признаци за нивото на критики, които ще отправи по време на общата среща. „Може би това е било маневра, която да ни накара да се придвижим напред“, заяви висшестоящ правителствен източник. „Но това е грешка, защото ние нямаме политическото пространство или склонноста да се променим“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Планът за Брекзит на Тереза Мей е неприемлив

Еманюел Макрон: Планът за Брекзит на Тереза Мей е неприемлив

20 Септември 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че предложенията на британския премиер Тереза Мей за икономическите отношения с ЕС след Брекзит са „неприемливи“, защото не се вписват в единния пазар, предава AFP.
„Днес е часът на истината“, заяви Макрон на пресконференция след срещата на върха на ЕС. Той посочи, че останалите 27 страни-членки на Съюза чакат „нови предложения от Великобритания през октомври“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Търговският план на Тереза Мей за Брекзит няма да стане

Доналд Туск: Търговският план на Тереза Мей за Брекзит няма да стане

20 Септември 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди в четвъртък след разговора си с британския премиер Тереза Мей, че планът на Великобритания за търговските отношения след излизането на страната от Европейския съюз, просто „няма да стане“, предава AFP.
След два дни преговори в австрийския град Залцбург, Туск заяви пред репортерите, че лидерите са на мнение, че планът на Мей ще подкопае единния пазар на ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Извънредната среща на върха за Брекзит ще се проведе на 17-18 ноември

ТАСС: Извънредната среща на върха за Брекзит ще се проведе на 17-18 ноември

20 Септември 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще насрочи извънредната среща на върха, посветена на преговорите за излизането на Великобритания от структурите на Общността, за 17-18 ноември. Това заяви пред кореспондент на TACC източник от делегацията на една от страните от ЕС, в кулоарите на неформалния форум в Залцбург.
„Очаква се Туск да насрочи извънредната среща на върха за 17-18 ноември“, разкри източникът на агенцията, без да привежда допълнителни подробности.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер за срещата на върха в Залцбург: Не е постигнат прогрес по въпроса за мигрантската криза

Жан-Клод Юнкер за срещата на върха в Залцбург: Не е постигнат прогрес по въпроса за мигрантската криза

20 Септември 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Залцбург. На неформалната среща на високо ранище на държавните и правителствени лидери на страните от Европейския съюз, която се провежда в Залцбург, не е постигнат прогрес по въпроса за мигрантската криза. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при пристигането си за началото на втория ден от дискусиите в австрийския град, предава руската информационна агенция ТАСС.
„Няма конкретен прогрес [по миграцията], но мисля, че още тази година ще успеем да приближим позициите си по въпроса за външните граници [на ЕС]“, отбеляза Юнкер в отговор на въпроса за резултатите от разговорите за миграцията.
Новата мигрантска криза в ЕС е свързана с бързото увеличение на броя на търсещите убежище на териториите на Италия, Испания и Гърция. Европейските механизми за преразпределение на мигрантите сред останалите държави-членки на Общността и връщането обратно в страните им на произход продължават да работят крайно неефективно, коментира агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: Тереза Мей помоли европейските си парньори за последно танго

Der Standard: Тереза Мей помоли европейските си парньори за последно танго

20 Септември 2018 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Залцбург. В рамките на неформалната среща на държавните и правителствени лидери на страните от Европейския съюз, която се провежда в Залцбург, отново бе подхваната темата за по-ефективна политика за борба с нелегалната миграция. Поради натиска на времето обаче, темата за Брекзит отново бе в центъра, коментират в редакцията на австрийския национален ежедневник Die Presse във водеща статия, озаглавена „Тереза Мей помоли европейските си партньори за последно танго“.
От неофициална среща на върха на ЕС като тази в Залцбург „не се очакват резултати или решения“. Участниците в нев искат да разговарят за дългосрочните перспективи в спокойна рамка – открито, без натиск – особено по онези въпроси, които карат гражданите на европейските страни да си гризат ноктите, подчертава изданието.
И все пак Лондон отново привлича вниманието на всички – макар вече да бе обявено, че темата за излизането на Великобритания от структурите на Общността ще бъде предмет на обсъждане на специална среща на върха през ноември. Брекзит ще бъде в центъра на събитието и през втория ден на срещата в Залцбург. Червеният килим този път ще бъде опънат пред Музикалната консерватория, където ще бъде организирана дискусия за бъдещето на ЕС без Великобритания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: ЕС търси сътрудничеството на Кайро по въпроса за миграцията

FAZ: ЕС търси сътрудничеството на Кайро по въпроса за миграцията

20 Септември 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Египет е изразил готовност да се консултира с Европейския съюз относно „задълбочаване на сътрудничеството“ по въпроса за миграцията. Това стана ясно след продължителните дебати в рамките на неформалната среща на държавните и правителствени лидери на страните-членки на Общността, която се провежда в австрийския град Залцбург, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Източник от Брюксел разкри пред редакцията, че идеята за сътрудничество с Кайро е подкрепена от 28-те страни от ЕС. Въпреки това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не е бил доволен от разискванията.
В края на юни канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и нейните колеги взеха решение да работят за създаването на приемни центрове за спасени мигранти, които да бъдат разположени на територията на страните от Северна Африка, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата на върха в Залцбург и предстоящите преговори за Брекзит отразени в британския печат (Агенция "Фокус")

Срещата на върха в Залцбург и предстоящите преговори за Брекзит отразени в британския печат (Агенция "Фокус")

20 Септември 2018 | 05:01 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Европейските лидери са били разделени нощта преди критичната среща на върха в Залцбург, която ще определи бъдещето на плановете за Брекзит на британския министър-председател Тереза Мей, пише британският вестник The Times.
Някои страни от Европейския съюз оказват натиск за това лидерите да се съгласят на британските предложения, които те виждат като „позитивна“ стъпка към постигането на споразумение.
Тази група, която е предвождана от Холандия и Белгия и подкрепена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, има конкурент в лицето на Европейската комисия и лидерите на Франция и Германия, за които се смята че не са склонни да направят отстъпките, които британската страна иска.
Лидерите на ЕС ще се срещнат в четвъртък следобед без Тереза Мей, за да обсъдят отговора си на предложението от „Чекърс“. Великобритания се надява, че те ще се съгласят на преформулиране на преговорния мандат на ЕС преди срещата на върха през ноември, която се вижда като решаваща. Разширяването на мандата за преговори би позволило на ЕС да омекоти позицията си по отношение на митническия съюз и частичното членство в единния пазар и да се приближи повече към плановете на Мей.
Доналд Туск намекна за нов подход, описвайки предложението от „Чекърс“ като „позитивна еволюция“, която показва „воля за минимизиране на негативните ефекти от Брекзит“. Той ограничи критиките си до това, че някои от „предложенията трябва да бъдат преработени или предоговорени“.
Неговата позиция беше в ярък контраст с тази на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който предупреди че Брюксел и Великобритания са „твърде далеч“ от споразумение. Коментарите на Туск са в противоречие и с тези на главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, който категорично отхвърли британските предложения за митниците, „общата книга с правила“ за индустриалните стоки и мерките за избягване на твърда ирландска граница.
Късно в сряда, по време на вечеря на всичките 28 лидера, Тереза Мей заяви, че докато Великобритания и Евросъюза няма „да се съгласят върху всяка подробност“, то е жизненоважно да се „отговори мило“ на компромисите, която тя вече е направила.
***

Залцбург. Британският премиер Тереза Мей е направила опит да заплаши лидерите на Европейския съюз по време на вечеря, като част от специалната среща на върха в Залцбург, казвайки им че Великобритания няма да отложи Брекзит, подтиквайки европейските лидери да предупредят, че двете страни остават твърде далеч по отношение на търговията и ирландската граница, въпреки месеците на преговори, пише британският вестник The Guardian.
Мей е заявила пред своите колеги, „че Великобритания ще напусне на 29 март догодина“ и като резултат от това „тежестта пада върху всички нас да сключим това споразумение“ до края на извънредната среща на върха, за която ЕС потвърди, че ще се проведе по средата на ноември.
Вечерята в Залцбург беше първият повод от обявяването на плана от „Чекърс“, в която Тереза Мей имаше възможността да се обърне към другите 27 лидери на страните от ЕС, вместо да се обърне към техния главен преговарящ, Мишел Барние. „Всички виждаме, че времето е малко, но удължаването или отлагането на тези преговори не е вариант“, заяви тя.
Но при започването на срещата на върха, председателят на Европейската комисия Жан-Клюд Юнкер заяви, че споразумението остава „твърде далеч“, докато председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че предложенията на Великобритания за ирландската граница и бъдещите търговски отношения с ЕС трябва да бъдат „преработени и предоговорени“. Туск добави, че „няколко сценария са все още възможни“ – ясен сигнал, че вариантът за излизане без споразумение все още е възможен.
По време на срещата Тереза Мей отхвърли и предложенията, представени от Барние, пред своите колеги от ЕС, за преразгледания резервен план за ирландската граница, защото ЕС все още настоява за митнически проверки в Ирландско море, ако двете страни не могат да сключат споразумение за свободна търговия след Брекзит.
„Идеята, че трябва да одобря законното разделяне на Обединеното кралство в две митнически територии не е сериозна“, заяви Мей след вечеря с шницели и плодова салата в австрийския град. Дългият дебат относно миграцията остави малка възможност за британския премиер да изложи вижданията си относно преговорите за Брекзит. Един източник е заявил, че тя е говорила между пет и десет минути.
Лидерите на ЕС ще разгледат темата за Брекзит в четвъртък по време на обяд, където ще обсъдят въпроса без присъствието на британския лидер.
***

Залцбург. Британският премиер Тереза Мей се очаква да направи нов огромен компромис в преговорите за Брекзит в опит да намери изход от задънената улица относно проблема с ирландската граница, пише британският вестник The Independent.
Под предложенията, които ще бъдат представени от британското правителство, Великобритания се очаква да приеме някои проверки между Северна Ирландия и Великобритания.
Плановете вероятно ще предизвикат гневни реакции от привържениците на Брекзит и Демократичната юнионистка партия (ДЮП), на която министър-председателят разчита за мнозинство в Камарата на представителите. От ДЮП твърдо заявиха, че няма да приемат каквито и да е проверки или различно третиране за Северна Ирландия.
Отстъпките идват, след като Мей е изнесла остра реч по време на вечеря пред лидерите на ЕС в Залцбург, в която е казала, че предложението на Европейската комисия, „че трябва да одобря законното разделяне на Обединеното кралство в две митнически територии, не е сериозно“.
Но внимателно формулираното нападение на Мей върху „резервния вариант“ на ЕС, особено оставя вратата отворена за регулярни проверки на пристанищата в Ирландско море, които технически са различни, но подобни на митнически проверки.
Промяната, комбинирана с други ходове на ЕС за „дедраматизация“ на собствения си резервен план, означава че вече има реална възможност двете страни да се срещнат по средата – което ще им позволи да предотвратят твърдата граница с Ирландия и да избегнат Брекзит без споразумение.
Висшестоящ представител на британското правителство, говорейки в кулоарите на срещата на върха в Залцбург, заяви че правителството ще представи нови предложения за собствения си резервен план и даде знаци, че редовните проверки в Ирландско море вече са на масата за преговорите.
„Вече има проверки, които се провеждат (между Северна Ирландия и Великобритания) във връзка с някои селскостопански продукти“, заяви представителят.
„Колкото до ирландския резервен план, ние представихме наше предложение по отношение на митническия резервен вариант. Имахме дискусии по тази тема с ЕС от няколко месеца насам. Винаги сме казвали, че трябва да представим по-нататъшни предложения във връзка с редовните аспекти на резервния план. Това ще се случи“, добави той.
Правителственият представител настоя, че митническите проверки на пристанищата ще подкопаят икономическата и конституционна цялост на Великобритания и няма да бъдат извлечени от причините защо правителството също не е обмислило редовните проверки.
***

Залцбург. Британският премиер Тереза Мей обвини кмета на Лондон Садик Хан за това, че „ни върна в начална позиция“, като е подкрепил втори референдум за Брекзит, след като пристигна в Зацбург, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Говорейки с журналисти преди неформалната среща на върха в Залцбург, Мей изтъкна лейбъристкия кмет на Лондон за това, че е подкрепил перспективата за втори вот за Брекзит.
Тя преповтори позицията, че „това правителство никога няма да приеме втори референдум“ по време на пламенна тирада, насочена срещу нейната опозиция.
Мей заяви: „Има видни лейбъристки членове, като кмета на Лондон, които сега се опитват да ни върнат в начална позиция и подкрепят втори референдум и отлагат датата за Брекзит. Искам да бъда абсолютно ясна: това правителство никога няма да приеме втори референдум. Британският народ гласува да напусне Европейския съюз и ние ще го напуснем на 29 март, 2019 година“.
Тя добави: „Сега призовавам лейбъристкото ръководство да отхвърли идеята за втори референдум и да престане да осуетява процеса на Брекзит. Това вече е въпрос на доверие в британските политици, които трябва да изпълнят волята на народа.“
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Предложенията за Брекзит на Великобритания не са съвършени, но са правдоподобни, заяви Доминик Рааб

Reuters: Предложенията за Брекзит на Великобритания не са съвършени, но са правдоподобни, заяви Доминик Рааб

20 Септември 2018 | 00:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Предложенията на Великобритания за напускане на Европейския съюз не са перфектни, но са най-правдоподобната основа за споразумение за Брекзит, заяви британският министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб в сряда, докато повтори призива си за компромис от страна на ЕС, предава Reuters.
„Може да не е перфектен, но е най-правдоподобният план“, заяви той пред радио „LBC“, добавяйки че съществува избор между две неща – споразумение, базирано на плана от „Чекърс“ и никакво споразумение.
Рааб също каза, че за да има компромис за споразумението за Брекзит, Европейският съюз също трябва да промени позицията си.
„Мисля, че има разбиране, че наближаваме крайната точка на тези преговори и ще трябва да има някакво движение от страна на ЕС“, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антонио Таяни за германския вестник Die Welt: Пропуснахме твърде много възможности

Антонио Таяни за германския вестник Die Welt: Пропуснахме твърде много възможности

19 Септември 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Залцбург. По повод неформалната среща на правителствените и държавни лидери на страните от Европейския съюз, председателят на ЕП Антонио Таяни коментира необходимостта от взимане на конкретно решение за реформа в областта на убежището. „Пропуснахме твърде много възможности“, призна италианският политик пред германския национален ежедневник Die Welt.
Таяни бе категоричен – „застоят“ в реформата, отговорни за който са част от страните от ЕС, насърчава популизма и опасното разделение. „Призовавам всички държавни глави и правителствени ръководители на ЕС да обсъдят въпроса за споразумение в Залцбург. Имахме твърде много възможности, които пропуснахме“, категоричен бе председателят на ЕП.
В Залцбург ще бъде дискутиран и въпросът за укрепване на Европейската гранична агенция – Фронтекс, а също и планираното откриване на центрове за бежанци в страните от Западните Балкани. Съществува голямо разногласие между държавите-членки на ЕС по този въпрос. Всъщност, наскоро проведената среща на министрите на вътрешните работи във Виена трябваше да даде първите осезаеми резултати от разговорите. Вместо това обаче доведе до отварянето на нови окопи, коментира изданието.
През юни Съветът на ЕС се договори за нови инструменти за управление на миграцията, включващи оказване на помощ на страните от Африка и откриване на центрове за бежанци на Балканския полуостров, припомня Die Welt.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Срещата на върха в Залцбург едва ли ще покаже солидарност сред страните от ЕС

New Europe: Срещата на върха в Залцбург едва ли ще покаже солидарност сред страните от ЕС

19 Септември 2018 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Двудневната среща на върха на правителствените и държавни лидери на Общността, която ще бъде открита в австрийския град Залцбург, едва ли покаже солидарност между страните от Европейския съюз, коментира електронното издание New Europe.
Едва ли може да се очаква пробив в преговорите в Австрия – лидерите на страните от ЕС вече гледат напред към срещите, насрочени за октомври и ноември. Тогава следва да бъдат чути конкретни предложения относно Брекзит, когато главният преговарящ на Брюксел Мишел Барние трябва да получи нови указания относно разрешаването на търговските въпроси с Лондон.
Официален представител на ЕС разкри, че британският премиер Тереза Май ще коментира Брекзит в сряда вечерта. „Ако вземем графика на сериозно, то през октомври трябва да се върнем с позицията на ЕС на хартия, съставена въз основа на обсъжданията в Залцбург", подчерта източник на изданието. За целта обаче следва лидерите на ЕС да развият „общо разбиране“ за това какво трябва да съдържа въпросната политическа декларация. От тях се очаква да напомнят, че без споразумение за статута на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия няма да има споразумение за оттегляне и търговска сделка.
Декларацията за търговията най-вероятно ще отразява противоположните възгледи на Барние и френския президент Еманюел Макрон, които настояват за подробна пътна карта. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск и някои от лидерите на Блока биха били по-доволни да видят по-неясна декларация, за да дадат възможност на Обединеното кралство да приспособи позицията си към тази, която ще бъде по-близка до избягването на икономическа „катастрофа".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse: Срещата в Залцбург заплашва да се превърне в поредния повод за илюстрация на продължаващата политическа криза в ЕС

Die Presse: Срещата в Залцбург заплашва да се превърне в поредния повод за илюстрация на продължаващата политическа криза в ЕС

19 Септември 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Правителствените и държавни лидери на страните от Европейския съюз се събират на двудневна неформална среща в Залцбург – събитие, организирано в рамките на австрийското председателство на Съвета на ЕС, отбелязват в редакцията на виенския ежедневник Die Presse.
Срещата в Залцбург обаче заплашва да се превърне в поредния повод за илюстрация на продължаващата политическа криза в Общността. Миграция, сигурност, Брекзит: по нито една от трите основни теми, включени в дневния ред на разговорите, няма да бъде постигнат консенсус.
Половин година преди крайния срок за официалното отделяне на Великобритания от структурите на Общността, преговорите между Брюксел и Лондон вървят толкова зле, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди в писмо, че сценарият за провал в постигането на споразумение „все още е напълно възможен“.
Обсъжданията на проблема с Брекзит ще бъдат отложени за специално свикана среща на върха в средата на ноември. Другите два основни въпроса – миграцията и сигурността, изискват своевременни решения. Такива обаче едва ли ще бъдат постигнати с оглед противоположните интереси на правиелствата на държавите-членки на Общността, коментира изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Великобритания няма да плати 39 милиарда лири за развода с ЕС, настоява Доминик Рааб

London Evening Standard: Великобритания няма да плати 39 милиарда лири за развода с ЕС, настоява Доминик Рааб

19 Септември 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър по въпросите, свързани с Брекзит Доминик Рааб заяви, че страната няма да плати 39 милиарда евро „сметка за развод“ с ЕС, ако не се достигне до споразумение по Брекзит, пише London Evening Standard.
„Няма да има споразумение, ако то не е цялостно“, заяви Рааб. Според него британското правителство настоява за добро споразумение, но допълни, че „ще е необходимо нашите европейски приятели да споделят нашата амбиция и прагматизъм, които демонстрирахме“.
„Ако това не се случи, Великобритания ще може да се справи с предизвикателствата, ако Брекзит бъде без споразумение“, допълни той.
Едновременно с това министърът предупреди да не се всява паника, че храната и лекарствата ще изчезнат след Брекзит.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Доналд Туск смята, че е нужно решението на три проблеми, или преговорите за Брекзит ще се провалят

The Daily Express: Доналд Туск смята, че е нужно решението на три проблеми, или преговорите за Брекзит ще се провалят

19 Септември 2018 | 02:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова членовете на ЕС да обсъдят как най-добре да приключат преговорите с Великобритания за оттеглянето ѝ от ЕС. Той предложи Съюзът да се съсредоточи върху три въпроса, предава The Daily Express.
Първият въпрос би бил лидерите да обсъдят доколко да обвържат ЕС и Великобритания, след Брекзит. „Второ, ще обсъдим как да организираме последната фаза на преговорите по Брекзит, включително възможността за свикване на друг Европейски съвет през ноември“.
И на трето място по въпроса за ирландската граница, Туск заяви, че съветът е необходимо, за да се „потвърдят необходимостта от правно оперативен заслон на Ирландия, така че да бъдете сигурни, че няма да има твърда граница в бъдеще“.
Въпросът за ирландската граница е основната точка на спор между Лондон и Брюксел понастоящем, като Великобритания избира мека граница, но ако нейната територия остане в митническия съюз и единния пазар.
„Нека си припомня, че избягването на вредата, причинена от Брекзит, е наш общ интерес. Ако всички действаме отговорно, можем да избегнем катастрофа“, смята Туск
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Споразумението на Тереза Мей с ЕС може да бъде „отменено“ след Брекзит, твърди британски министър

Sputnik: Споразумението на Тереза Мей с ЕС може да бъде „отменено“ след Брекзит, твърди британски министър

16 Септември 2018 | 22:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър на околната среда, храните и земеделието Майкъл Гоув заяви, че парламентът може просто да „отмени“ споразумението за Брекзит от „Чекърс“ на британския премиер Тереза Мей, веднъж щом Великобритания напусне Европейския съюз, предава Sputnik.
Планът на Мей от „Чекърс“ (официалната резиденция на британския министър-председател) разпали опозиция дори сред членовете на управляващата Консервативна партия откакто беше приет, което предизвика оставките на Борис Джонсън и Дейвид Дейвис през юли, заради несъгласието им с плана.
Според Гоув планът е окончателен, но може да бъде променен в бъдеще. „Подходът на плана от Чекърс е правилният за момента, защото трябва да гарантираме, че ще уважим вота (на гражданите) и ще се възползваме от възможностите на това да сме извън Европейския съюз“, заяви Гоув пред „BBC“, добавяйки че „един бъдещ министър-председател винаги може да реши да промени отношенията между Великобритания и Европейския съюз“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Gurdian: Кметът на Лондон призовава за втори референдум

The Gurdian: Кметът на Лондон призовава за втори референдум

16 Септември 2018 | 03:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кметът на Лондон Садик Хан призовава за втори референдум, пише британското издание The Guardian.
Той призовава за второ допитване след като европейските лидери отхвърлиха плана за споразумение на Тереза Мей.
Бившият депутат от лейбъристите, който е твърд привърженик на оставането в ЕС, настоява министър-председателя да предложи втори референдум на Брекзит, защото смята, че напускането на блока представлява сериозна заплаха за Обединеното кралство.
В интервю той заяви: "Не е тайна кампанията за оставане, която съм водил и смятам, че всяка форма на Брекзит, колкото и да е твърда или мека, ще доведе до по-малко работни места, и намаляване на ролята на Великобритания на световната сцена.
"Доказателствата за това са неопровержими."
Садик Хан твърди, че в преговорите за Брекзит има само два възможни резултата: лоша сделка или "никаква сделка", за която той твърди, че ще бъде още по-зле.
Той каза: "И двата сценария са на милиони километри от обещаното по време на кампанията за референдума. Те са невероятно рисковани и не вярвам, че Тереза Мей има мандат да играе хазарт с британската икономика и прехраната на хората".
Въпреки че Хан заяви, че зачита волята на британския народ, той каза, че не може да приеме непохватните преговори на премиера.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Борис Джонсън заяви, че подкрепя Тереза Мей, но е против нейния план за Брекзит

Reuters: Борис Джонсън заяви, че подкрепя Тереза Мей, но е против нейния план за Брекзит

15 Септември 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият министър на външните работи на Великобритания Борис Джонсън заяви, че подкрепя министър-председателя Тереза Мей, но не и нейните предложения как да се осъществи излизането на страната от Европейския съюз, предава Reuters.
„Не става дума за нейното водачество, а за нейната политика. Аз не я предизвиквам. Но съм против плана от „Чекърс“, заяви Джонсън, коментирайки Тереза Мей и нейния план за излизането от ЕС.
Джонсън подаде оставка от поста външен министър след предложението на министър-председателя. Според него този план ще подчини Великобритания на решенията на Брюксел.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Борис Джонсън призова евроскептиците да не искат отстраняването на Тереза Мей от премиерския пост

Daily Express: Борис Джонсън призова евроскептиците да не искат отстраняването на Тереза Мей от премиерския пост

15 Септември 2018 | 03:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън призова евроскептиците да не искат отстраняването на Тереза Мей от премиерския пост, но и да не позволяват приемането на плана й за споразумение с ЕС за Брекзит, пише британският ежедневник Daily Express.
Борис Джонсън най-сетне наруши мълчанието си, след като привържениците на твърд Брекзит открито обсъдиха свалянето на Тереза Мей Май по-рано тази седмица.
Говорейки в Американския институт по предприемачество във Вашингтон, бившият външен министър каза, че планът на Тереза Май трябва да бъде спрян, но тя трябва да остане министър-председател.
На въпроса дали има послание към 50-те евроскептични депутати, които се срещнаха по-рано тази седмица, за да обсъдят „преврат“ срещу премиера той каза: "Не става въпрос за ръководството. Не става дума за промяна на министър-председателя --става въпрос за отхвърляне на плана от Чекърс (извънградската резиденция на премиера, където в началото на юли целият състав на кабинета прие план за споразумение с ЕС за Брекзит –бел.ред.)“.
Водещият кандидат, който евроскептиците предвиждат да смени премиера Тереза Мей, призова за завръщане към ценностите от времето на Маргарет Тачър .

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: След телефонен разговор между Доминик Рааб и Мишел Барние: Великобритания и ЕС „се доближават“ до споразумение за Брекзит според Рааб, докато Барние твърди, че остават „съществени разлики“ между двете страни

Reuters: След телефонен разговор между Доминик Рааб и Мишел Барние: Великобритания и ЕС „се доближават“ до споразумение за Брекзит според Рааб, докато Барние твърди, че остават „съществени разлики“ между двете страни

14 Септември 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. В петък главните преговарящи за Брекзит на Великобритания и Европейския съюз, Доминик Рааб и Мишел Барние, са провели телефонен разговор. След края му от двете страни произлязоха противоречиви информации, предава Reuters.
Според Рааб, Великобритания и Европейският съюз „се доближават“ до споразумение за излизане. „Докато остават някои съществени разлики, които трябва да изчистим, е ясно че нашите екипи се доближават до работни решения на значителните въпроси в споразумението за Брекзит и имат продуктивни разговори в правилния дух за бъдещите отношения“, заяви той.
„Ние повторихме нашата готовност да отдадем нужното време и енергия, за да доведем тези преговори до успешен завършек“, добави Рааб, пояснявайки че двамата с Барние са се съгласили да говорят отново след срещата на върха на европейските лидери в Залцбург през следващата седмица.
От своя страна Барние заяви, че ключовите различия между ЕС и Великобритания за бъдещето на ирландската граница, както и за европейската система за защита на хранителните имена, остават.
Той съобщи в социалната мрежа „Туитър“, че е провел „полезен диалог“ с британския си колега. Според главният преговарящ на ЕС, двете страни „продължават дискусиите за намиране на обща почва за бъдещите отношения“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Управителят на Английската централна банка предупреди за катастрофални последици в случай на Брекзит без сделка

The Guardian: Управителят на Английската централна банка предупреди за катастрофални последици в случай на Брекзит без сделка

14 Септември 2018 | 04:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Управителят на Aнглийската централна банка Марк Карни предупреди, че излизане на Великобритания от структурите на Европейския съюз без сделка може да се окаже също толкова катастрофално за британската икономика, колкото финансовата криза от 2008 г., пише вестник Тhe Guardian.
Предупреждението си Карни е отправил на среща с британския премиер Тереза Мей и министрите от кабинета й, поясняват от редакцията.
Източници от правителството са заявили пред Тhe Guardian, че Карни е очертал мрачна картина на безработица, достигаща двуцифрено число, срив на цените на жилищата с 25-35% за три години и затрудняване на транспортни връзки с Европейския съюз, включително въздушните и железопътните.
На срещата Карни е представил и друг възможен сценарий – Великобритания да напусне ЕС при условия, по-лоши от тези в плана на Тереза Мей, представен от провинциалната резиденция на министър-председателя.
Изданието цитира правителствен източник, който заявява: „По-лошият сценарий от Брекзит без споразумение, беше притеснителен, но предизвика широко съгласие за стъпките, които трябва да предприемем, за да подкрепим британската икономика в случай на напускане на ЕС при лоши условия“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Брекзит без споразумение може да спре влаковете на „Евростар“ на границата с Франция, твърди френски министър

Reuters: Брекзит без споразумение може да спре влаковете на „Евростар“ на границата с Франция, твърди френски министър

13 Септември 2018 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Влаковете на „Евростар“, пътуващи от Лондон за Париж, може да не бъдат допускани във Франция, ако Брекзит бъде осъществен без споразумение, а значителни репарации за това не са направени, заяви френският министър за европейските работи Натали Лоазо в четвъртък, предава Reuters.
Лоазо беше запитана, по време на събитие в Лондон, дали има реална възможност влаковете на „Евростар“, идващи от Лондон, да не бъдат допускани на френска земя, ако има Брекзит без споразумение.
„Ако не направим нищо и стигнем до вариант за излизане без споразумение, това ще бъде един от резултатите“, заяви тя.
„Не можем да се събудим на 30 март и да кажем на нашите съграждани и на нашите бизнеси: „Еха, мислехме си, че това никога няма да се случи и затова не сме подготвени““, добави Лоазо.
Тя поясни, че Франция се подсигурява за всяка възможност. „Ще отида във френския парламент в предстоящите седмици със законопроект, за да бъдем подготвени за всякакъв сценарий“, допълни френският министър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британските консерватори са уличени в опит да получат подкрепата на Виктор Орбан за Брекзит,

The Independent: Британските консерватори са уличени в опит да получат подкрепата на Виктор Орбан за Брекзит,

13 Септември 2018 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Гласуването в Европейския парламент за задействане на чл. 7 от Договора за ЕС (ДЕС) срещу Унгария, което може да я лиши право на глас в Съвета на ЕС и вота на британските евродепутати от Консервативната партия по въпроса, е водеща тема за британския ежедневник The Independent.
„Консерваторите бяха обвинени, че са търсили поддръжка за плана на Тереза Мей за Брекзит, като са подкрепили унгарския авторитарен лидер Виктор Орбан в решително гласуване на Европейския парламент“.
„Всички, освен двама представители на британската Консервативна пария в Европейския парламент се застъпиха крайнодесния популистки лидер в опит да попречат Европейския съюз да отнеме правото на глас на Унгария в безпрецедентен ход“, пише изданието.
The Independent уточнява, че ръководството на Консервативната партия, както и правителството на Великобритания, са се разграничили от вота на британските консерватори в ЕП и са отрекли да е давана каквато и да била подкрепа на Орбан в замяна на неговата поддръжка в разговорите за Брекзит.
“Но самият Орбан пристигна в сградата на парламента в Страсбург в сряда, настоявайки за "справедлива сделка" за Великобритания в преговорите за напускане (на ЕС)“, пише изданието.
Джереми Корбин (лидерът на Лейбъристката партия) разкритикува политическите си опоненти за „абсолютно шокиращия“ ход да подкрепят публично унгарския премиер, пише вестникът.
Изданието цитира думите на политик от партията на „торите“ (Консервативната партия), който е заявил: "Никой няма да го признае публично, но е ясно, че ще получим поощрение от хора, които биха могли да ни помогнат при преговорите за Брекзит“.
“Моментът е решаващ, нуждаем се от приятели сред национални лидери и ето го Орбан, който се появява шумно в Европейския парламент и призовава Великобритания да получи честна сделка“, казва още неназованият политик пред The Independent.
Освен администрацията на Орбан, вероятно и полското правителство ще погледне благосклонно на вота на торите в Европейския парламент, тъй като и те са на път да попаднат под наказателната процедура на Комисията, отбелязва вестникът.
„Полският и унгарският лидер ще са сред онези, от които Мей ще търси подкрепа на решаваща среща на лидерите на ЕС на среща в Залцбург следващата седмица“.
Срещата е възприемана като последен шанс на британския премиер да проправи път за сделка за излизането на Великобритания от ЕС през октомври или ноември, отбелязва още изданието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Хамънд: Несигурността около Брекзит вреди на британската икономика

Филип Хамънд: Несигурността около Брекзит вреди на британската икономика

12 Септември 2018 | 20:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър на финансите Филип Хамънд заяви, че несигурността около резултата от преговорите по Брекзит вреди на икономиката на Великобритания , предава Reuters.
Десет години след краха на американската банка „Леман Брадърс“ Хамънд заяви, чие има „светлина в края на тунела“ за британските домакинства, но и че преговорите за Брекзит в момента „служат като спирачка за икономиката“.
„Потенциалът за Брекзит без договор е риск за финансовата система“, предупреди той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Guardian: Великобритания е изпратила писма до 27-те страни-членки на ЕС за споразумения в транспортната сфера при липса на споразумение за Брекзит

Тhe Guardian: Великобритания е изпратила писма до 27-те страни-членки на ЕС за споразумения в транспортната сфера при липса на споразумение за Брекзит

12 Септември 2018 | 04:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. Великобритания е изпратила писма до 27-те страни-членки на ЕС за споразумения в транспортната сфера при липса на споразумение за Брекзит, пише британският вестник The Guardian.
Доминик Рааб беше критикуван от Мишел Барние, след като главният преговарящ на ЕС откри, че британското правителство е написало писма до останалите 27 държави-членки, за да поиска странични преговори по транспорта в случай на липса на споразумение.
Писмата предлагат страните-членки да се подготвят да се ангажират в едностранни споразумения с британското правителство в областта на въздухоплаването и превоза на товари, за да могат да продължат ключовите търговски потоци в случай, че Обединеното кралство и ЕС не постигнат споразумение за напускане на Съюза до 29 март 2019 г.
Транспортният министър на Великобритания Крис Грейлинг е наредил писмата да бъдат изпратени, въпреки че преди по-малко от две седмици най-високопоставеният търговски представител на Европейската комисия Виолета Булк заяви, че без сделка тази есен няма да има други споразумения за защита на британската икономика.
Барние също предупреди, че е повторил това послание пред Рааб, като е казал на министъра за Брекзит: "Ако няма сделка, няма доверие".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Какво иска Борис Джонсън и какво може да последва

Huffington Post: Какво иска Борис Джонсън и какво може да последва

11 Септември 2018 | 04:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Какво иска Борис Джонсън и какво може да последва,пише британският вестник Huffington Post.
Борис Джонсън, който подаде оставка заради несъгласие с плана на премиера за спорзумение за напускане на ЕС и поддръжниците му вероятно ще разкрият плановете си през идните седмици, но в много отношения те знаят, че не е необходимо да бързат. Техният брой (в диапазона от 40 до 80 депутати), прибавен към депутатите от Лейбъристката партия, които не одобряват сегашния план на премиера, означава, че плановете на Мей в момента изглеждат обречени на неуспех в парламента. Ето защо чрез гласуването на плана на премиера , несъгласните с него могат да съсипят кариерата на Мей без никакъв формален вот на доверие.
Какво ще стане, ако Тереза Мей се опита да превърне сделката за Брекзит в гласуване за доверие. Това е напълно възможно депутатите да не искат да свалят лидера или да предизвикат предсрочни избори, което означава, че удължаването на член 50 може да бъде единственият изход на правителството.
Ако обаче се проведат лидерски избори, не трябва да се забравя за Саджид Джавид. Неговият отговор на забележките на Джонсън е модел за сдържаност, почти като за министър-председател. Известно е , че Джавид има толкова голяма подкрепа, че почти сигурно ще бъде избран при евентуално гласуване, докато Борис Джонсън все още няма достатъчно депутати, които да го подкрепят.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Споразумение с Великобритания по Брекзит е възможно в рамките на два месеца

Мишел Барние: Споразумение с Великобритания по Брекзит е възможно в рамките на два месеца

11 Септември 2018 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Споразумение с Великобритания по Брекзит е възможно в рамките на два месеца, заяви главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС, цитиран от британският ежедневник The Times.
По време на конференция в Словения Барние представи оптимистична оценка на състоянието на преговорите. "Мисля, че ако сме реалисти, ще постигнем споразумение за първия етап от преговорите, а именно договорът за Брекзит, в рамките на шест или осем седмици", каза той.
"Като вземем предвид времето, необходимо за процеса на ратификация, от Камарата на общините от една страна, Европейският парламент и Съветът от друга страна, трябва да постигнем споразумение преди началото на ноември. Мисля, че е възможно. "
Изказването му доведе до скок на британската валута на световните борси.
С твърдения обаче, че около 80 депутати от Консервативната партия ще гласуват против сделка , основана на споразумението от „Чекърс“ – извънградската резиденция на премиера, кабинетът трябва да започне съгласувана кампания за намаляване на опозицията.
От всеки министър е било поискано да посети най-малко два избирателни района през следващите две седмици, за да популяризират каузата за стратегията на Тереза Мей и да се противопоставят на кампанията, водена от Борис Джонсън, за отхвърляне на плана.
Източник на "Даунинг стрийт" каза миналата нощ, че сделката е „напълно възможна", добавяйки, че в Европа има нарастващо разбиране, че преговорите е недопустимо да се провалят. "Мисля, че има признание и от двете страни, че трябва да сключим сделка", каза източникът. "Не е в интерес на никого преговорите да се провалят и мисля, че започва да се формира позитивно мислене."
Друга правителствена фигура също така предполага, че е постигнат малък напредък по най-трудния въпрос за границата със Северна Ирландия. Премиерът трябва да се яви на срещата на върха на 27-те лидери на ЕС в Залцбург следващия четвъртък. След това от тях официално се очаква да променят мандата на ЕС за преговори, за да "вземат под внимание" новите предложения на Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сделка за Брекзит е възможна в близките 6 до 8 седмици, ако страните са „реалистични“, заявиха от ЕС

Reuters: Сделка за Брекзит е възможна в близките 6 до 8 седмици, ако страните са „реалистични“, заявиха от ЕС

10 Септември 2018 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Блед. Главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние заяви по време на форум в словенския град Блед в понеделник, че сделката за Брекзит може да бъде постигната в близките 6 до 8 седмици, ако страните са реалистични в своите искания, предава Reuters.
„Мисля, че ако сме реалистични, може да постигнем споразумение за първия етап от преговорите, който е договорът за Брекзит, в рамките на 6 до 8 седмици“, заяви Барние пред Бледския стратегически форум.
„Имайки предвид нужното време за процеса на ратификация, Камарата на общините от една страна и Европейският съвет и Европейския парламент от друга... трябва да постигнем споразумение преди началото на ноември. Мисля, че това е реалистично“.
Барние посочи сред възможните проблемни въпроси този за границата между Великобритания и Ирландия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Британската полиция може да се обърне към армията поради опасения, че Брекзит без споразумение може да предизвика бунтове

London Evening Standard: Британската полиция може да се обърне към армията поради опасения, че Брекзит без споразумение може да предизвика бунтове

10 Септември 2018 | 04:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без споразумение може да принуди британската полиция да се обърне към армията покрай страховете от граждански хаос, пише британският вестник London Evening Standard, като се позовава на изтекъл доклад.
Полицейските началници са начертали планове в случай, че недостигът на стоки, храни и лекарства предизвика бунтове след излизането на Великобритания от ЕС през март 2019 година.
Документът, изготвен от Националния център за полицейска координация, включва и „реалната възможност“ от потърсване на военна помощ в случай на бунтове.
Той предупреждава и от опашки от трафик на пристанищата с „безпрецедентен и объркващ“ разрив на пътната мрежа.
Вътрешният министър Саджид Джавид заяви пред „BBC“ в неделя: „Радвам се, че полицията и други експерти разглеждат този въпрос и мислят какво може да се стане в случай на излизане без споразумение“.
Изтеклият документ разкрива притеснения, че липсата на доставки на лекарства може да „подхрани гражданското неподчинение“, докато повишението на цената на стоките също е потенциален проблем.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британските самолети ще бъдат приземявани, ако Великобритания излезе от ЕС без авиационно споразумение, твърди Тереза Мей

The Independent: Британските самолети ще бъдат приземявани, ако Великобритания излезе от ЕС без авиационно споразумение, твърди Тереза Мей

27 Август 2018 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Самолети ще бъдат приземявани, ако Великобритания излезе от Европейския съюз, без да сключи специфично авиационно споразумение с Брюксел, предупреди британският министър-председател Тереза Мей в понеделник, пише британският вестник The Independent.
Осланяйки се на правилата на Световната търговска организация (СТО) няма да даде на Великобритания права за контрол на въздушния трафик, ако напусне Евросъюза без цялостно споразумение, заключва доклад на мозъчен тръст.
Напускайки Единния авиационен пазар на ЕС (ЕАП) през март, без споразумение, което да го замени, ще отнеме лиценза на повечето базирани във Великобритания авиокомпании за 27-те странни членки, твърди Институтът за икономически работи (ИИР).
ЕАП понастоящем покрива правата на Великобритания за така наречената „свобода на въздушното пространство“, която включва прелитането над държави, без приземяването и управляването на вътрешни полети в чужди държави.
Великобритания ще загуби и правата си върху въздушния трафик към държави като САЩ, Канада и Швейцария, защото те са били сключени чрез ЕС.
„Ако няма алтернативни споразумения в сила, това ще бъде толкова лошо, колкото най-лошите опасения: на самолетите няма да се позволява да летят“, заяви Джулиан Джесъп, главният икономист на ИИР.
Въпреки това, докладът твърди, че правителството ще има опции, дори при вариант на Брекзит без споразумение – присъединяването към други нечленки на ЕС като Норвегия и Исландия като членки на Общото европейско авиационно пространство (ОЕАП) – макар и това да значи следване на правилата на ЕС и „нарушаване“ на правителствените „червени линии“; Договаряне на лично споразумение за свободна търговия за авиацията, макар и това да означава „ограничен достъп до пазара на ЕС“ и „отнемане на повече време за договаряне“.
Въпреки това, ИИР твърди, че има „причини за оптимизъм“, което значи че рискът полети да бъдат отменяни е „възможен, но все пак малко вероятен“.
Докладът посочва силните взаимни интереси, казвайки: „Приземяването на британски авиолинии ще нанесе огромни щети на европейската икономика, в частност в сектори като туризъм. И, разбира се, чуждестранните авиолинии вероятно искат да продължат да летят до и от Великобритания. Тъй като тези споразумения са реципрочни е малко вероятно другите страни да откажат на Великобритания най-важните права, когато те също биха ги изгубили“.
Финансовият министър Филип Хамънд първоначално призна, че е „възможно на теория“ провала в постигането на споразумение за Брекзит да прекрати въздушния трафик между Острова и ЕС, говорейки през октомври миналата година.
По това време, той настояваше, че не мисли, че „някой сериозно вярва, че ще стигнем до там“, заявявайки че споразумение за въздушното пътуване ще бъде постигнато.
Джесъп добави, че има и „няколко бързи решения“ на проблема, включително и временно удължаване на настоящите споразумения чрез обикновен меморандум на разбиране.
„Ключовият въпрос за ЕС е дали нуждата от това самолетите да летят натежава повече от всякакви заплахи за интегритета на единния пазар или рисковете на това Великобритания да получи специално отношение – отговорът със сигурност трябва да е „да““, твърди Джесъп.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Брекзит „без споразумение“ – нека използваме възможността

The Daily Express: Брекзит „без споразумение“ – нека използваме възможността

27 Август 2018 | 04:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит „без споразумение“ ще спести на Великобритания пари и ще им позволи да рестартират търговските си отношения с развиващите се страни, твърди британският професор по индустриална икономика Дейвид Патън в материал за британския евроскептичен ежедневник The Daily Express, който Агенция „Фокус“ представя без редакторска намеса.
Министерството на финансите и неговите съюзници прекараха лятото опитвайки се да убедят всички, че напускането на ЕС без формално търговско споразумение ще доведе до икономически Армагедон.
Слава богу, британската общественост е някак си ваксинирана срещу „Проект страх, втора глава“, благодарение на провалилите се прогнози за незабавна икономическа гибел от референдума.
С това казано, перспективата за Брекзит без споразумение повдига практически въпроси, които имат нужда от внимателно планиране.
Много от тях могат да бъдат решени чрез споразумения, преходни или обратното, между Европейския съюз и Великобритания, дори и в отсъствието на формално търговско споразумение.
Чухме много малко неща за ползите от излизане без споразумение.
Заради голяма част от медиите и „BBC“ на човек може да му бъде простено за това, че мисли че излизането „без споразумение“ има само икономически минуси. Нищо не може да е по-далеч от истината.
Излизането от ЕС означава, че можем да определяме собствената си икономическа политика, разработвайки регулации в полза на Великобритания, вместо недемократичната Европейска комисия.
Това ще ни позволи и да управляваме независима търговска политика, намалявайки митата върху много от нашите вносни стоки от държави извън ЕС (по този начин намалявайки и цените), докато помагаме на нашите износители да подобрят връзките си с бързо растящите икономики.
Много от тези ползи ще бъдат трудно постижими при предложението от Чекърс на Тереза Мей и ще бъде отложено с поне две години, заради споразумението за преходен период.
Но ако ЕС и Великобритания не постигнат споразумение тогава всички залози отпадат и можем да започнем да преследваме добрите страни на Брекзит дори по-рано от планираното.
Ще можем да спестим и 39 милиарда паунда, които трябва да бъдат платени от Великобритания като част от формалното споразумение. Вместо това, тези пари могат да бъдат насочени към улесняването на прехода за бизнесите и за засилване на Националната здравна система и училищата.
Правилно е да планираме за краткосрочния разрив, който предстои.
Но също така нека да използваме света на възможностите, който ще бъде достъпен след това. И нека започнем минута след полунощ на 30 март 2019 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Брекзит без споразумение тласка Великобритания към „законен вакуум“, твърди лейбъристът Киър Стармър

The Guardian: Брекзит без споразумение тласка Великобритания към „законен вакуум“, твърди лейбъристът Киър Стармър

27 Август 2018 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей и правителството ще бъдат изправени пред надбягване с времето, за прокарат пакет от нови закони или рискуват да създават „неустойчив законен вакуум“, ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение“, предупреди членът на Лейбъристката партия Киър Стармър, пише британският вестник The Guardian.
Британският министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб настоя през миналата седмица, че правителството разполага с нужното законодателство да се справи, в случай че Великобритания е принудена да напусне през март 2019 година без споразумение за излизане.
„Нашите закони ще бъдат в сборника от закони, служителите ще бъдат на място, екипите ще бъдат на пост и нашите институции ще бъдат готови за Брекзит – с или без споразумение“, заяви министърът.
Но анализът на Лейбъристката партия твърди, че законодателството ще трябва да бъде прокарано набързо в четири ключови политически области – правата на гражданите в ЕС, имиграционни правила за пътуващи от ЕС във Великобритания, престъпници, държани според европейската съдебна заповед за арест и ирландската граница.
Правителството от дълго време обещава закон за имиграцията – но все още не е публикувал дори и „бял лист“.
Изборната комисия по вътрешни работи наскоро предупреди, че „ако няма споразумение, имиграционната система ще бъде напълно хаотична и никой няма да знае какви ще бъдат мерките до последната минута и няма да има време за никого да планира“.
Други няколко регулатора или още публични органи ще трябва да бъдат създадени, включително и в медицината и авиацията, според лейбъристите. Законът за оттегляне дава на министрите някаква власт да го направят, но те са силно ограничени.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Липсата на квалифициран персонал възпрепятства планирането за Брекзит без споразумение

The Times: Липсата на квалифициран персонал възпрепятства планирането за Брекзит без споразумение

27 Август 2018 | 03:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Планирането на Брекзит без споразумение е възпрепятствано от недостига на квалифицирани държавни служители, признаха висшестоящи правителствени фигури, пише британският вестник The Times.
Доминик Рааб, британският министър по въпросите за Брекзит, заяви през миналата седмица, че има финансирането, за да увеличи броя на служители, работещи върху подготовката за Брекзит, до 9 000 души. Понастоящем 7 000 служители работят върху плановете, които се координират от министерството за Брекзит. Висшестоящи правителствени фигури твърдят, че броят служители, а не парите, е ограничаващият фактор.
Британският министър на финансите Филип Хамънд е заделил 3 милиарда паунда, за да финансира усилията за смекчаване на разрива, който ще бъде предизвикан от Брекзит без споразумение. С оставащи по-малко от седем месеца преди Великобритания да излезе от Европейския съюз, само една трета от тези пари са били разпределени. „Това не е въпрос за парите, а за хората. Не можеш да вземеш такъв брой хора от настоящите операции на правителството, без те да забуксуват“, заяви висшестояща фигура пред „The Times“.
Напрежението в британския кабинет от Брекзит без споразумение беше разкрито когато Хамънд преповтори предупрежденията си за жестокия икономически удар, часове след като Доминик Рааб заяви, че това открива позитивни „възможности“. И двамата изглежда силно желаят да избегнат откритата враждебност, макар и Рааб да каза пред „The Sunday Times“, че е „предпазлив“ с икономическите прогнози за Брекзит, тъй като предишните предупреждения „са оказаха грешни“.
Очаква се министрите да обсъдят статута на преговорите на 13 септември по време на специална среща на кабинета. „Дауининг стрийт“ заяви, че „инвентаризацията“ вече е планирана и това не е кризисна среща.
Доминик Рааб се ангажира да публикува повече от 50 „технически известия“, за да помогне на хората да се подготвят за Брекзит без споразумение до края на следващия месец. Следващата партида ще бъде публикувана около средата на септември, твърдят източници.
Първите 25 известия доведоха до предупреждения от бюрокрация и разходи. Докато на бизнесите беше казано да се подготвят за евентуални мита върху стоки, предназначени за ЕС, митническите брокери предупреждават, че няма да успеят да се справят с наводненията от търсене.
Брън Уорд, управляващ директор на британската „Customs Solutions“ се усъмни, че плановете за стотици нови служители в големите брокерски агенции и експедитори ще бъдат успешни. „Те няма да са там“, заяви той. „За да бъдеш официално припознат като трениран в тази индустрия, ти трябват три години опит“.
Саймън Ковъни, външният министър на Ирландия, разкритикува Джейкъб Рийс-Мог, консервативният британския депутат, за това, че каза, че Великобритания ще запази правото си „да инспектира хора“ след Брекзит.
ЕС няма да даде на Великобритания време да се подготви за нови отношения след март, освен ако двете страни не се съгласят за това как може „твърдата граница“ в Ирландия да бъде избегната, независимо от изхода на търговските преговори.
Рийс-Мог заяви, че Ирландия „няма да бъде свободна за всички“ и „историческите разпореждания“ могат да продължат. „Ще остане нашето право, както е било по време на „Проблемните“ (военния конфликт в Северна Ирландия), да инспектираме хората“, заяви той. „Не е несъвместимо да имаш граница, през която хората могат да минават, но която следиш“.
Ковъни отговори със съобщение в социалната мрежа „Туитър“: „Трудно е за вярване, че висшестоящ политик е толкова слабо информиран за Ирландия + политиката на въпроса за ирландската граница и Брекзит, че може да прави коментари като тези. Оставихме „Проблемните“ зад нас чрез искрени усилия от много хора, + възнамеряваме да остане така“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Депутати обвиняват Филип Хамънд, че е отслабил преговорната позиция на правителството

Daily Express: Депутати обвиняват Филип Хамънд, че е отслабил преговорната позиция на правителството

25 Август 2018 | 04:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутати-консерватори обвиняват Филип Хамънд, че е отслабил преговорната позиция на правителството, пише британският вестник Daily Express.
Депутатът-консерватор Саймън Кларк заяви, че финансовият министър играе "странна игра", като заявява, че напускането на ЕС без споразумение може да унищожи до 10% от националния доход на страната.
Той също така предупреди, че Хамънд нарушава колективната отговорност на кабинета, като отказва да приеме позицията на правителството, че липса на сделка е "напълно перспективна възможност".
Той провокира ярост чрез публикуване на писмо в четвъртък, в което се твърди, че ако няма споразумение за Брекзит ще има "големи фискални последици" за Великобритания и може да доведе до допълнителни 80 милиарда лири за правителствени заеми до 2033-34.
Високопоставени лица от кабинета са се разгневили на писмото на финансовия министър, което засенчи обявяването на подготовката на кабинета за напускане на ЕС без споразумение от министъра за Брекзит Доминик Рааб.
Депутатът заяви: "Мисля, че това не е полезна интервенция, абсолютно противоречи на духа на това, което правителството се опитва да постигне в преговорите с Брюксел.
В опит да омаловажи писмото на Филип Хамънд министърът на кабинета Дейвид Лидингтън, де факто заместник на Тереза Мей, се опита да защити постъпката на министъра на финансите.
Лидингтън заяви, че прогнозите на Министерството на финансите „не са нови" и потвърди, че министър Хамънд е "абсолютно ангажиран" с правителствената политика.
Той каза: "Това е временен анализ, който Министерството на финансите публикува през януари тази година и мисля, че всичко, което прави Фили е че просто се позовава на това в отговор на висш член на парламента."
Дейвид Лидингтън призна, че не е знаел за писмото на финансовия министър преди да бъде публикувано, но твърди, че времето на публикуване не е от значение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британските учени ще загубят половин милиард британски лири, ако няма споразумение за напускане на ЕС

The Independent: Британските учени ще загубят половин милиард британски лири, ако няма споразумение за напускане на ЕС

25 Август 2018 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските учени ще загубят половин милиард британски лири, ако няма споразумение за напускане на ЕС, пише британският вестник The Independent.
Обединеното кралство получава 1.28 млрд. Евро (1.15 млрд. лири) всяка година от програмата за финансиране на науката и иновациите "Хоризонт 2020".
Нацията ще загуби около 45% от парите и способността си да влияе върху ключови европейски проекти, в сценарий, при който няма споразумение, според анализ на групата "Учени за ЕС".
Правителството по-рано се опита да успокои учените, като заяви, че те ще имат достъп до финансиране от ЕС съгласно правилата за "трети страни", в случай че няма сключена сделка с ЕС.
Но след публикуването тази седмица на плановете на кабинета за действие при липса на споразумение, правителството актуализира съветите към учените, като признава, че финансирането от ЕС ще бъде загубено.
"Участието на трети страни не се разпростира върху някои проекти по" Хоризонт 2020 "“, се казва в съветите.
Това актуализира доклад, публикуван в началото на август, в който се казва: "В сценарий, при който няма сделка, британските изследователи и бизнесът ще могат да кандидатстват и да участват във всички проекти на" Хоризонт 2020 ", отворени за участници от трети страни. "
Според „Учени за ЕС“ статутът на трета страна също би означавал, че изследователи от Обединеното кралство вече няма да могат да поемат водещи роли в европейски проекти, тъй като ЕС няма да има желание да ги натоварва с разпределението на средствата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening  Standard: Великобритания няма да влезе в „битка танто за танто“ с ЕС по Брекзит

London Evening Standard: Великобритания няма да влезе в „битка танто за танто“ с ЕС по Брекзит

24 Август 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър по въпросите, свързани с Брекзит Доминик Рааб заяви, че страната му ще предприеме „едностранни действия“ в случай на излизане без споразумение с Брюксел. Той допълни, че правителството няма да влезе в „битка танто за танто с Европейския съюз, пише London Evening Standard.
„Оставам убеден, че ще е постижимо добро споразумение. Това остава наш приоритет. Ако ЕС също демонстрира това равнище на амбиция и прагматизъм, ние ще получим силно споразумение в полза и на двете страни“, заяви Рааб. „Същевременно трябва да обмислим и алтернативи. Имаме задължение като отговорно правителство да имаме план за всичко“, допълни той.
„В някои случаи това ще означава да предприемаме едностранни действия в случай на Брекзит без споразумение, независимо от това дали Европейският съюз ще отговори“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Любимият на британците сандвич с бекон, маруля и домат ще оцелее при Брекзит без споразумение, но ще струва повече

The Guardian: Любимият на британците сандвич с бекон, маруля и домат ще оцелее при Брекзит без споразумение, но ще струва повече

24 Август 2018 | 02:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър по въпросите, свързани с Брекзит Доминик Рааб обеща на потребителите, че няма да има недостиг на продуктите на любимия на страната сандвич с бекон, домат и маруля, ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение, пише The Guardian.
„Кой наистина може да предположи, че в случай на Брекзит без споразумение ЕС няма да може да продава храна на британските потребители? Нека ви кажа, противно на някои диви твърдения, ще може да се радвате на сандвича от бекон, маруля и домат и след Брекзит“, заяви Рааб.
Основният доставчик на бекон в страната – датската компания „Дейнпак“, предупреди, че макар и че няма да има недостиг, цената може да скочи, защото по-голямата част от продукта идва от страните от ЕС и може да бъде засегната от нововъведените митнически тарифи. От там предупредиха, че цената може да се увеличи с 15 пенса за пакет от осем резена.
В момента се засилват страховете относно намаляващата самодостатъчност на Великобритания в продоволствено отношение – те произвежда едва 60% от хранителните продукти, които произвежда. Почти всички продукти на сандвича ще се внасят.
От датската компания увериха, че каквото и да се случва „Датската корона ще продължи да изнася във Великобритания, както през последните 130 години“. „Търговията преживя две световни войни, Студената война, Великата депресия и финансовите кризи от последното десетилетие. Напълно сме сигурни, че датският бекон ще надживее и Брекзит“, пише в заявление на фирмата.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Филип Хамънд предупреждава за „огромни фискални последствия“ в случай на Брекзит без споразумение

The Independent: Филип Хамънд предупреждава за „огромни фискални последствия“ в случай на Брекзит без споразумение

24 Август 2018 | 01:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският финансов министър Филип Хамънд предупреди за „огромни фискални последствия“ в случай на Брекзит без споразумение. Според него такава възможност може да доведе до спад на БВП в размер на 10%, пише The Independent.
„Промяна на БВП в такъв магнитуд ще има огромни фискални последствия“, заяви Хамънд. Според него настоящите анализи на последствията „се рафинират“ и допълни, че колкото по-високи са търговските бариери между Великобритания и Европейския съюз след Брекзит, толкова „по опустошителен ефект“ ще има това върху икономиката и публичните финанси.
„Настоящият план за споразумение по Брекзит на правителството е значително по-добър от възможността без споразумение, защото ще защити работните места и стандарта на живот, както и няма да постави „твърда“ граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.