НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Тимошенко определи създаването на „новата църква“ преломно събитие

РИА Новости: Тимошенко определи създаването на „новата църква“ преломно събитие

15 Декември 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко определи създаването на „новата църква“ като събитие, към което украинската нация е вървяла векове , информира РИА Новости.
"Това е преломно събитие! Събитие, към което украинската нация върви от векове ", е написала във Facebook Тимошенко.

По данни на украинските медии, на „обединителния събор“ в събота са присъствали само двама представители на Украинската православна църква, която е отказала участие в него.
От Руската православна църква са заявили, че смятат „събранието“ в Киев с нищожно каноническо значение, а възможността Епифаний да бъде признат от православния свят за едва ли изпълнима задача.
За глава на "новата църква“ бе избран "митрополитът" от неканоническа църковна структура Епифаний Думенко.
Създаването на „украинската автокефална църква“ е било обявено на съботния „обединителен събор“ от президента на Украйна Петро Порошенко, съобщава РИА Новости.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская Правда“ (Украйна): Ще се състои Обединителен събор за учредяване на Украинска поместна православна църква

„Украинская Правда“ (Украйна): Ще се състои Обединителен събор за учредяване на Украинска поместна православна църква

15 Декември 2018 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Киев. Според предварителната информация 192 делегати ще вземат участие в Обединителния събор за учредяване на единна поместна Украинска православна църква, който ще се състои на 15 декември, пише вестник „Украинская правда“.
Te ще изберат Примас (предстоятел – бел. ред.) в два тура. От Украинската православна църква-Киевски патриархат на патриарх Филарет ще присъстват 42 йерарси заедно с по един свещеник и един мирянин – общо 126 делегати.
От Украинската автономна православна църква на архиепископ Макарий ще присъстват 12 епископи, като всеки от тях ще е придружен от по един свещеник и един мирянин - 36 делегати.
"От Украинската православна църква-Московски патриархат (която към момента е единствената канонична църква на територията на Украйна – бел.ред.) са потвърдили участие 10 епископи, всеки от тях придружен от по един свещеник и един мирянин - общо 30 делегати", отбелязва източник на редакцията.
Общо, според предварителните изчисления в Събора ще вземат участие 64 йерарси, 64 свещеници и 64 миряни - общо 192 участници. По време на събора ще се проведе тайно гласуване за предстоятел. Ще има два тура. В първия кръг ще участват всички издигнати кандидати. Във втория тур ще участват тримата кандидати с най-голям брой гласове от участниците в Събора, а победителят ще бъде избран за предстоятел.
Като почетни гости ще присъстват президентът на Украйна Петро Порошенко и председателят на Върховната Рада на Украйна Андрий Парубий.
На Събора трябва да се утвърди и устава на бъдещата Украинска православна църква, която се очаква да получи автокефалия от Вселенската патриаршия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: УПЦ-МП води непрекъснати преговори за освобождаване на украинските моряци

ТАСС: УПЦ-МП води непрекъснати преговори за освобождаване на украинските моряци

9 Декември 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Киев. Преговорите за завръщането на украинските граждани, включително моряците, задържани в Керченския пролив, между Киев и Москва по църковна линия продължават. Ръководителят на информационното и образователно отделение на Украинската православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП), архиепископ Клемент, заяви пред кореспондента на ТАСС в неделя.
"Президентът на Украйна се обърна с молбата на най-благословения митрополит на Киев и цяла Украйна Онуфрий. Всъщност участието на църквата в процеса на завръщане на нашите войници, които се намират на територията, неконтролирана от Украйна в Русия, се провеждат постоянно. Онуфрий се е обръщал нееднократно към патриарха на Москва и цяла Русия Кирил и преговорите се провеждат по църковната линия, за да може да се върнат всички граждани на Украйна на нашата територия по хуманитарен способ ", коментира архиепископът думите на президента на Украйна Петро Порошенко, за обръщението му към Киевския митрополит с молба да съдейства за освобождаването на украински моряци.
В същото време председателят на УПЦ-МП призна, че "все още няма резултати по този въпрос". "Патриарх Кирил е много заинтерсован усилията на църквата да донесат плод, затова очакваме, че ще има известни резултати", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Московският патриарх заяви, че Украинската автокефална църква се създава „не от Бога“

РИА Новости: Московският патриарх заяви, че Украинската автокефална църква се създава „не от Бога“

9 Декември 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Създаването на "единична поместна църква" в Украйна не може да бъде "от Бога", тъй като е построена от гняв и омраза, заяви в неделя патриархът на Москва и Цялата Русия Кирил, цитиран от РИА Новости.
"Слушайте онези, които се борят за така наречената независима обединена църква, слушайте интонацията им, слушайте думите, какъв гняв , каква омраза и как може да има злоба и омраза от Бога? - каза патриархът в проповедта след божествената литургия в неделя
Той отбеляза, че "всички, които днес се стремят да създадат така наречената независима църква и които са готови за това да унищожат живота на други хора, да разрушат църковния им живот, да нахлуят в църкви и манастири, да ги сграбчат със сила" , говорят на езика на ненавистта и силата, а не на "езика на Бога", тяхната "църква" не може да "замести Божията воля".
"Слушайте лидерите на разкола, с каква омраза те казват, това ли е пастирската дума, това ли е любов? "И чуйте Онуфрий, който не казва нищо лошо за разколницте. Молят се плачат хората за това, че има разкол. Никой от тях обаче не иска държавата да използва сила срещу разколниците и не използват груби думи срещу разколниците“, отбелязва патриархът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Бъдещата Украинска православна църква ще бъде напълно подчинена на Вселенската патриаршия

РИА Новости: Бъдещата Украинска православна църква ще бъде напълно подчинена на Вселенската патриаршия

4 Декември 2018 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Киев. Бъдещата Украинска православна църква ще бъде напълно подчинена на Вселенската патриаршия, пише украинският вестник „Вести“, цитиран от РИА Новости.
Синодът на Константинополската църква, който приключи на 29 ноември, не предостави томос за автокефалията на Киев. Вместо това те приеха устава на "Обединената украинска църква", който не оповестиха. Източникът на "Вести" посочи девет основни точки от документа, от които публикацията стигна до заключението, че не може да се говори за независимостта на новата църква - това е по-скоро подчинение на Константинопол.
Източникът посочва, че документът поставя специален акцент върху факта, че новата църковна структура ще бъде неразривно свързана с Константинополската патриаршия и само чрез нея с останалата част от света - точно както каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат, е свързана с други църкви чрез Руската православна църква (РПЦ).
Трябва да се отбележи, че ръководителят на новото църковно образувание ще носи титлата митрополит, а не патриарх, което го изравнява със статута под ръководството на РПЦ. Украинската страна дори няма да има право да канонизира своите светии без одобрението на Константинопол. Публикацията също така подчертава, че "Епископският съвет на Църквата е предписан да комуникира с Вселенския патриарх по всички глобални въпроси", който ще информира Киев за своето решение. Според публикацията има клауза, че Константинопол не трябва да обяснява мотивите си. Освен това е посочено, че новият устав създава и вратички, чрез които Вселенската патриаршия може да поеме под свой контрол част от манастирите в Украйна. Бъдещата "обединена църква" също няма да има право да приготвя миро- право само на автокефалните църкви.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Решението за предоставяне на автокефалия на УПЦ-КП ще бъде взето на 27-29 ноември в Истанбул

„День“ (Украйна): Решението за предоставяне на автокефалия на УПЦ-КП ще бъде взето на 27-29 ноември в Истанбул

23 Ноември 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Киев. На заседанието на Светия синод на Константинополската патриаршия на 27-29 ноември в Истанбул ще бъде взето решението за предоставянето на томос за автокефалия на поместната Украинска православна църква – Киевска патриаршия, съобщи украинският президент Петро Порошенко в петък, пише киевският ежедневник „День“.
„На 27-29 ноември Ростислав Павленко (съветник на президента) ще бъде в Истанбул, където ще вземе участие в историческия Синод на Вселенската патриаршия, на който ще се вземе решение за утвърждаването на Томоса“, е заявил украинският президент.
Той е напомнил, че през декември ще бъде свикан събор на новата Украинска автокефална православна църква.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомолска правда“: Създаването на нова Украинска православна църква се отлага отново

„Комсомолска правда“: Създаването на нова Украинска православна църква се отлага отново

19 Ноември 2018 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Киев. Създаването на нова, независима от Московската патриаршия Украинска православна църква се отлага отново, пише руският ежедневник „Комсомолская правда“.
Според информации от украинските медии, отново е бил отложен обединителният събор , на който трябваше да се състои процедурата по създаването на Украинска православна църква. Първоначално инициаторите на автокефалията заявяваха, че църковният събор ще се проведе в началото на октомври. После беше отложен за 22 ноември и сега се съобщава, че е определена нова дата на събора - 9-10 декември.
Има няколко причини, поради които събора не може да се проведе. Първо, неканоничните църкви в Украйна все още не са се съгласили с устава на новата църква. На второ място, те не намериха този, който би се съгласил да ръководи тази "нова църква". Филарет и Макарий наскоро уведомиха патриарх Вартоломей с писма, че са си направили самоотвод.
Най-вече обаче причината е, че каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат, чиито енориаши са основната част от православните християни, отказа да участва в този обединителен събор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Полската православна църква не призна решението на Фенер за Украйна и подкрепи РПЦ

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Полската православна църква не призна решението на Фенер за Украйна и подкрепи РПЦ

18 Ноември 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Варшава. Архиерейският събор на Полската православна църква призовава предстоятелите на всички поместни църкви заедно да обсъдят ситуацията в Украйна и отказва да признае решението на Константинополския патриарх за легализация на лидерите на украинските разколници, се казва в заявление за взетите решения на събора, състоял се на 15 ноември, пише електронното издание на руското списание „Фонд за стратегическа култура“.
Полските епископи напомнят, че аналогични решения вече са взели редица поместни православни църкви и конкретно – Антиохийската, Сръбската и Румънската. Първи с предложение за всеправославно обсъждане на неканоничните действия на Фенер излезе синодът на Руската църква, отбелязва изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: СПЦ не призна решението на Вселенската патриаршия за украинската църква

РИА Новости: СПЦ не призна решението на Вселенската патриаршия за украинската църква

12 Ноември 2018 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Белград. Архерейският събор на Сръбската православна църква отказа да признае решението на Вселенската патриаршия за реабилитация на украинците Филарет Денисенко и Макарий Малетич, предава РИА Новости, като определя двамата като „разколници“.
Съборът завърши със специално изявление за „Позицията на СПЦ за църквовната криза в Украйна след последните решения на Константинополската патриаршия“.
„Преди всичко Съборът констатира със съжаление, че Константинополската патриаршия е приела канонически необосновано решение за реабилитация и признаване на възстановяване на епископския сан на двама лидери на разколнически групировки в Украйна - Филарет Денисенко и Макарий Малетич“, се казва в документа, разпространен от СПЦ.
Отбелязва се, че Съборът не разглежда това решение на Вселенската патриаршия като задължително за СПЦ. Освен това документът съдържа призив за провеждането на Вселенски събор за обсъждане на въпроса за предоставянето на автокефалия на църквите, включително на украинската.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вести“ (Украйна): Филарет и Макарий се отказаха от ръководството на новата църква в Украйна

„Вести“ (Украйна): Филарет и Макарий се отказаха от ръководството на новата църква в Украйна

10 Ноември 2018 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Киев. Предстоятелите на Украинската православна църква – Киевска патриаршия (УПЦ-КП) и Украинската автокефална православна църква (УАПЦ) Филарет и Макарий са написали писмо до константинополския патриарх Вартоломей със съгласие да не издигат кандидатурите си за предстоятел на единната автокефална църква на Украйна, пише украинското издание „Вести“.
По данни на източник, близък до кръга на Макарий, той е признал, че не притежава нужния авторитет и възможности, за да претендира за избиране и е помолил да бъде определен един единствен кандидат от редиците на йерарсите на Константинополската патриаршия.
Филарет също е готов да се откаже от претенциите си за поста, но в замяна поставя няколко условия: съборът трябва да го признае за „почетен патриарх“ на новата църква, да му предостави поста председател на Светия синод, а за предстоятел да бъде избран патриаршеския наместник на УПЦ-КП – митрополит Епифаний.
Освен това, пише „Вести“ в борбата за контрол над новата църква се намесва и президентът на Украйна Петро Порошенко, който би искал да постави за глава на тази структура свой човек – митрополит Винницки и Барски Симеон.
Но, както отбелязва изданието, в Истанбул са решени да решат въпроса по своему: на 22 ноември може да се състои не обединителен, а учредителен събор, на който за глава на новата църква ще изберат влиятелния във Фенер архиепископ Йов (Геча).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за конфликта между Руската и Украинската църква към Светия Синод ще заседава в Троянския манастир

Комисията за конфликта между Руската и Украинската църква към Светия Синод ще заседава в Троянския манастир

5 Ноември 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Троян. Комисията за конфликта между Руската и Украинската църква към Светия Синод ще заседава в Троянския манастир. Това съобщи за Агенция „Фокус“ говорителят на Светия Синод Николай Георгиев. Заседанието ще започне по обяд в присъствието на Негово светейшество Българския патриарх Неофит. Членове на комисията са само митрополити. „Те ще прегледат всички документи и становища и ще ги представят на събрание в пълен състав на Светия Синод, когато са готови. Документите са от над 300 години. Процесът ще бъде много дълъг, защото някои документи ще трябва да бъдат преведени официално“, обясни още Николай Георгиев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков: Няма необходимата реакция от източноправославните църкви включително и от българската по повод подписаното споразумение между Украйна и Вселенската патриаршия

Д-р Борислав Цеков: Няма необходимата реакция от източноправославните църкви включително и от българската по повод подписаното споразумение между Украйна и Вселенската патриаршия

5 Ноември 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. Няма необходимата реакция от източноправославните църкви включително и от българската, което не е добър знак. Това каза в интервю за сутрешният блок „Добро утро България“ на „Радио „Фокус“, Борислав Цеков, преподавател по църковно право, по повод подписаното споразумение между Украйна и Вселенската патриаршия. Той добави, че това може да доведе до нарушаване на каноничното право и създаване на върховенство на Вселенския патриарх. „Едноличните и едностранни действия на патриарх Вартоломей подменят църковния ред. От тук на сетне ако това бъде възприето мълчаливо или предпазливо от всички останали местни църкви това означава, че православната църква на практика признава наличието на един източен папа. Тогава изконният принцип пръв между равни, която исторически се нарича Константинопол, ще се превърне в пръв по власт и ще има господство на Константинополският патриарх над останалите православни църкви“, поясни Борислав Цеков. Той добави още, че това може да отвори кутията на „Пандора“, защото след Украйна следва казуса Македония и начинът, по който ще се реши украинският казус ще предопредели и решаването на македонския. Той поясни, че това от своя страна отваря въпроса, ще допусне ли българската православна църква поредното ограбване на нашата национална и църковна история от страна на политическите и църковни среди в Скопие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светият синод ще проведе извънредно заседание по въпроса за свикване на Всеправославен събор заради украинската църква

Светият синод ще проведе извънредно заседание по въпроса за свикване на Всеправославен събор заради украинската църква

5 Ноември 2018 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. Светият синод на Българската православна църква ще проведе извънредно заседание по въпроса за свикване на Всеправославен събор за предоставяне автокефалия на украинската църква.
На заседанието ще се реши дали митрополитите да подкрепят предложението на руския патриарх Кирил за свикване на Всеправославен събор за решаване на възникналите в православната църква противоречия, или ще излязат със собствена позиция.
През октомври цариградският патриарх Вартоломей I се съгласи да признае независимостта на украинската православна църква от Московската патриаршия. Няколко дни по-късно Московската патриаршия преши да прекъсне всякакво общение с Цариградската патриаршия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Константинопол създава нов църковен ред

„Политика“ (Сърбия): Константинопол създава нов църковен ред

4 Ноември 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Москва/Истанбул. оследното решение на Синода на Вселенската патриаршия са грубо нарушение на църковния канон. То има за цел постигането на разкол и разпадане на каноничната територия на Московската патриаршия. Това заяви митрополит Иларион Волоколамски, ръководител на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, в ексклузивно интервю за водещия сръбски ежедневник „Политика“, коментирайки решението на Константинопол да премахне правото на Московската патриаршия да ръкополага украинските митрополитите и да свали анатемата от епископ Филарет Денисенко.
„Реакцията на Светия Синод на нашата църква от 15 октомври представлява единствено отговор на ситуацията, възникнала заради действията на Константинопол. Разговаряйки с разколниците, Константинопол отиде към разкол. С голяма скръб бяхме принудени да прекъснем връзките с Цариградската патриаршия, следвайки свещените канони“, обяснява Иларион Волоколамски.
„Константинополският патриарх, който в продължение на векове заема мястото на първи между равни, сега се стреми да се превърне в „първи без равни“. Той реши, че има има право да се намесва във вътрешните работи на поместни православни църкви, които независимо регулират прилагането на каноничните норми. Той твърди, че има право на власт над самата история, като отменя решенията, взети преди повече от три века... В тази нова концепция за предимството на правото на Църквата... във всеки един момент решенията може да бъдат премахнати едностранно с цел извличане на политически дивиденти или други интереси“, предупреждава един от най-известните руски духовници.
Същевременно Иларион Волоколамски призова да „търсим нови, адекватни форми на комуникация между църквите“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РПЦ: Подписването на споразумението в Истанбул не означава създаване на автокефална Украинска православна църква

РПЦ: Подписването на споразумението в Истанбул не означава създаване на автокефална Украинска православна църква

3 Ноември 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Споразумението за сътрудничество, подписано от президента Петро Порошенко и патриарх Вартоломей, не означава създаването на "обединена местна църква", отбелязва Московската патриаршия, цитирана от Интерфакс.
"Споразумението между държавата Украйна и Константинополската патриаршия не означава създаването на украинската църква. Засега няма какво да коментираме", пише в социалната мрежа „Телеграм“ в събота Владимир Легойда, ръководител на Синодалната служба за връзки между църквата и обществото и медиите.
Според него "всички тези " конкордати " на украинското правителство с Вселенската патрирашия, наричана от Легойда „Фенер“ по името на квартала, в който се намира патриаршията в Истанбул, не променят нищо за милионите вярващи в Украйна".
Президентът на Украйна Петро Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей след срещата в Истанбул подписаха споразумение за сътрудничество между Украйна и Константинополската патриаршия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Вселенският патриарх самолично ще връчи томоса за автокефалията на избрания за предстоятел на УПЦ

УНИАН (Украйна): Вселенският патриарх самолично ще връчи томоса за автокефалията на избрания за предстоятел на УПЦ

3 Ноември 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенският патриарх Вартоломей самолично ще връчи томоса за автокефалията на избрания за предстоятел на Украинската православна църква, предава УНИАН.
Това се посочва в споразумението за сътрудничество между Украйна и Вселенската константинополска патриаршия, което беше подписано днес в Истанбул от президента на Украйна Петро Порошенко и Вселенския патриарх Вартоломей.
"Това е споразумение за сътрудничество в създаването на независима православна църква в Украйна. Вселенският патриарх предоставя Томос, признавайки независимостта на украинската църква, и го връчва на избрания на Архиерейския съвет предстоятел ", се казва в съобщението на пресслужбата на украинския президент.
Споразумението също така гласи, че в столицата ще бъде регистрирана мисията на Вселенската патриаршия, която всъщност ще бъде посолство в Киев и ще улесни отношенията на независимата украинска църква с Вселенската патриаршия.
"Това е Ставропигия (Представителство), чието откриване е предвидено от същото решение на Синода на Вселенската патриаршия", обясни пресслужбата.
Отбелязва се, че Ставропигията по никакъв начин не ограничава правата на поместната православна църква в Украйна, нейната независимост - тя ще има равни права с други поместни православни църкви. Също така е посочено, че Вселенската патриаршия ще съдейства за подготовката и провеждането на съвета, в който ще бъде избран примас и ще бъде връчен томос за автокефалия.
Освен това се отбелязва, че ръководителят на украинската държава нарече днешния ден "исторически" за създаването на независима Украинска автокефална православна църква. "Днес е исторически ден. Това е исторически ден, чието начало е положено с деня на възстановяването на украинската независимост, откогато украинците са се молели на Господ да им изпрати независима, автокефална, единна местна украинска православна църква ", каза президентът.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: УПЦ-МП заяви, че участието на светската държава в църковните въпроси е продиктувано от недоверие между страните

ТАСС: УПЦ-МП заяви, че участието на светската държава в църковните въпроси е продиктувано от недоверие между страните

3 Ноември 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Киев. Необходимостта от включването на ръководителя на светската държава в делата на църквата и подписването на отделно споразумение между президента на Украйна Петро Порошенко и Вселенския патриарх Вартоломей е продиктувано от липсата на доверие между страните. Това становище бе изразено в събота от председателя на Синодалния информационен отдел на Украинската православна църква-московски патриархат (УПЦ-МП) Ирпенския архиепископ Климент, цитиран от TACC.
"Самият факт на подписването на споразумението говори, че Порошенко не се доверява на патриарх Вартоломей и изисква доказателства, за да не го заблуждава отново и да изпълни обещанието, което най-вероятно е направил по време на предишни срещи", коментира той, случващото се в контекста на опита за създаване на отделна църква в страната.
Климент припомни, че Конституцията на Украйна определя отделянето на държавата от църковните дела. "И всяка намеса в църковните дела е противоконституционна и трябва да бъде оценена от правна страна", подчерта архиепископът.
В събота в резиденцията на Константинополския патриарх в Истанбул украинският президент Петро Порошенко и патриарх Вартоломей подписаха споразумение за сътрудничество, което предполага създаването на отделна църква в Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петро Порошенко: Подписаното споразумение завършва процеса по предоставяне на томос по всички канони на православието

Петро Порошенко: Подписаното споразумение завършва процеса по предоставяне на томос по всички канони на православието

3 Ноември 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Подписаното споразумение завършва процеса по предоставяне на томос по всички канони на православието, заяви украинският президент Петро Порошенко след срещата си с Вселенския патриарх Вартоломей, на която бе подписано споразумение за създаване на единна Украинска православна църква, предава РИА Новости.
Властите в Киев очакват да получат томоса за автокефалията преди края на годината, но Вселенската патриаршия може да го предостави само на главата на "обединената" църква, която православните църкви в Украйна трябва да избират в "обединяващия съвет". Датата за това събитие все още не е определена, но каноничната украинска православна църква-Московски патриархат заяви, че няма да участва в него.
Синодът на Руската православна църква разглежда действията на Константинопол като разделение и обявява прекъсването на евхаристийското общение с него в цялата канонична територия, включително Украйна и Беларус. Според Митрополит Иларион Константинопол е загубил правото да бъде наричан координиращ център на православието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Киевския патриархат  е поискал Върховната Рада да приеме закон за единна православна църква в Украйна

УНИАН (Украйна): Киевския патриархат е поискал Върховната Рада да приеме закон за единна православна църква в Украйна

3 Ноември 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Киев. Киевския патриархат е поискал Върховната Рада да приеме закон за единна православна църква в Украйна и да промени името на Украинската православна църква (Московски патриархат) в Руска православна църква в Украйна, предава украинската агенция УНИАН.
"Какво искаме ние? В Украйна има една украинска православна църква и Руската православна църква да не се крие под името украинска, тъй като е по същество руска и затова ще поискаме от Върховната Рада да приеме закон, че Украйна има една Украинската православна църква и втората православна църква трябва да се наричат руска църква. Освен това те провеждат службите на църковнославянски, но проповядват на руски език, защитават руските интереси на изток ", отбеляза примасът на Украинската православна църква - Киевски патриархат. Тогава обединената украинска църква ще бъде наречена "Украинска православна църква". Името ще бъде " Украинската православна църква ". Второто име ще бъде "Киевски патриархат", каза Филарет.
Патриарх Филарет също така заяви, че в близко бъдеще ще се проведе обединителен Архиерейски събор, за да се създаде единна Украинска поместна църква.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украинският президент и Вселенският патриарх подписаха споразумение за създаване на Украинска автокефална църква

ТАСС: Украинският президент и Вселенският патриарх подписаха споразумение за създаване на Украинска автокефална църква

3 Ноември 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Украинският президент Петро Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за създаване на Украинска автокефална църква, предава TACC.
Церемонията по подписването се е състояла в резиденцията на патриарха в истанбулския квартал Фенер.
"Днес е исторически ден. Украинците се молеха на Господ да им изпрати единна православна автокефална църква", каза Порошенко след подписването.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Харковската епархия потвърди верността си към УПЦ-Московска патриаршия

УНИАН: Харковската епархия потвърди верността си към УПЦ-Московска патриаршия

2 Ноември 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Харков. Харковската епархия на Украинската православна църква засвидетелства верността си към УПЦ-Московска патриаршия и нейния предстоятел Онуфрий, предава агенция УНИАН, като се позовава на съобщение от пресслужбата на епархията.
„Духовенството, което се събра заедно с архиереите показа вярност към каноническата Украинска православна църква и нейния предстоятел блажения митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий“, се казва в съобщението.
Отбелязва се още, че на 1 октомври Онуфрий е оглавил събрание на настоятелите на градските храмове и ръководителите на отдели в Харковската епархия.
Украинската агенция отбелязва, че във Върховния съд на Украйна са подадени три иска за отмяна на постановлението на Върховната рада в подкрепа на обръщението на президента Петро Порошенко към Константинополския патриарх за предоставяне на томос за автокефалия на УПЦ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: „Киевската патриаршия“ взима името Украинска православна църква и започва да нарича УПЦ-МП „Руска православна църква в Украйна“

РИА Новости: „Киевската патриаршия“ взима името Украинска православна църква и започва да нарича УПЦ-МП „Руска православна църква в Украйна“

26 Октомври 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Киев. Неканоничните украински църковни структури заявиха, че след получаването на автокефалия ще приемат името „Украинска православна църква“, а каноничната УПЦ-Московска патриаршия ще бъде наричана „Руска православна църква в Украйна“, предава РИА Новости.
„Официалното име ще бъде „Украинска православна църква“. Второто име – „Киевска патриаршия““, уточни главата на УПЦ-КП Филарет.
РИА отбелязва, че в украинския парламент вече е внесен съответстващия законопроект.
„Вярващите трябва да знаят истината, към коя църква принадлежат – Украинската или Руската? Имат право да знаят истината. Затова молим Върховната рада да приеме такъв закон, че църквата в Украйна, която се нарича УПЦ, да носи истинското си име – РПЦ в Украйна“, поясни прессекретарят на УПЦ-КП архиепископ Евстратий (Зоря).
Руската агенция припомня, че украинските власти и неканоничните църковни структури разчитат да получат томос за автокефалия от Константинополската патриаршия. Но той може да бъде даден само на „обединена“ църква, чийто предстоятел трябва да бъде избран на „обединителен събор“ на православните църкви в Украйна. Датата на събора все още не е избрана. При това каноническата УПЦ вече обяви, че няма намерение да участва в подобни мероприятия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Румънската православна църква призова Москва и Истанбул да намерят решение за Украйна

ТАСС: Румънската православна църква призова Москва и Истанбул да намерят решение за Украйна

26 Октомври 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Румънската православна църква призова Константинополския и Москвоския патриарси да намерят общо решение на проблема за автокефалията на Украинската църква, се казва в разпространено в петък съобщение от пресслужбата на румънската патриаршия след заседанието на Светия синод, предава ТАСС.
„Предвид скорошното развитие на църковната ситуация в Украйна, Светия синод повтаря препоръката от 24 май 2018 година, Вселенската патриаршя и Московската патриаршия да стигнат заедно до решение, запазвайки единството на вярата и административно-пастирската свобода, тъй като последните са присъщи на православието“, се казва в съобщението.
„Заедно с това Светият синод подчертава, че единството се запазва чрез обща отговорност и сътрудничество между поместните православни църкви чрез развиване на диалог и синодалност на панправославно ниво, което е постоянна необходимост в църковния живот“, отбелязва Румънската патриаршия. „Единството на църквата е свещен дар от Бога, но и голяма отговорност на йерарсите, свещениците и вярващите миряни. Затова Светия Синод призовава да се умножат молитвите за единство и да се развива чрез диалог и примирение братската християнска любов, която дава истинска свобода“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Сърбия): Патриарх Вартоломей знае всичко за черната пропаганда на Москва

Sputnik (Сърбия): Патриарх Вартоломей знае всичко за черната пропаганда на Москва

22 Октомври 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Константинополският патриарх Вартоломей заяви, че няма да се огъне под натиска във връзка с украинския църковен въпрос, предава сръбската редакция на руското радио Sputnik.
В рамките на изказване по време на заседание на градската управа на гръцката диаспора в Истанбул, патриархът обясни, че привилегиите на Вселенската патриаршия се основават на решения и канони на Вселенските събори и са задължителни за всички в православния свят, отбелязва Sputnik.
„Независимо дали се харесва на нашите руска братя или не, рано или късно те ще следват решенията, взети от вселенския патриарх, защото няма да имат друг избор“, категоричен бе патриарх Вартоломей, като се възползва от възможността да каже на гърците в Истанбул, че знае за „добре платени статии“ и „черната пропаганда“ на руската страна, насочена срещу Константинополския патриарх.
„Бог ни е дал две уши, за да чуваме от всички страни“, с усмивка на лицето отбеляза той, както отбелязва изданието.
Това вероятно е първият случай, когато вселенски патриарх „приема предизвикателството“ на Москва във връзка с украинския въпрос, отбелязва „Спутник“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Константинополският патриарх се срещнал с украински деца, чиито родители са загинали в Донбас

„День“ (Украйна): Константинополският патриарх се срещнал с украински деца, чиито родители са загинали в Донбас

22 Октомври 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Константинополският патриарх Вартоломей се е срещнал с украински деца, чиито родители за загинали в хода на бойните действия в Донбас, съобщи на своя „Туитър“ генералният консул на Украйна в Истанбул Александър Гаман, цитиран от киевския ежедневник „День“.
„Вселенският патриарх Вартоломей се срещна с украински деца, чиито родители са загинали в Донбас, защитавайки нашата земя. По бащински топла и приятна среща. И, разбира се, всички деца получиха подарък от Негово Светейшество“, написа дипломатът.
Освен това, Гаман публикува видео от срещата в Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна.ua”: Порошенко смята, че РПЦ е влязла в конфликт със „световното православие“

„Страна.ua”: Порошенко смята, че РПЦ е влязла в конфликт със „световното православие“

16 Октомври 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Киев. „Руската православна църква“ (РПЦ) се е поставила в самоизолация и конфликт с цялото световно православие“, заяви президентът на Украйна Петро Порошенко по време на среща с екзарси от Константинополската патриаршия в Киев, съобщи телевизионният канал „112 Украина“, предава порталът „Страна.ua“.
„Точно както Русия в момента се противопоставя на целия свят по въпроса за руската агресия в източната част на нашата държава, незаконната анексия на Крим, позицията за Абхазия и Осетия, точно по същия начин в момента, за съжаление и руската църква се постави в самоизолация и конфликт с цялото световно православие“, заяви Порошенко.
Държавният глава се надява, че Русия няма да доведе ситуацията до пълен разкол.
„Надявах се, че това няма да се случи, но ние с вас трябва да бъдем готови за този процес и в същото време да се молим за това, че Господ чрез ръцете на Негово Светейшество ще ни дари с автокефалия“, заключи Порошенко.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Петро Порошенко се е срещнал с екзарси от Константинополската патриаршия

„День“ (Украйна): Петро Порошенко се е срещнал с екзарси от Константинополската патриаршия

16 Октомври 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко е провел срещи с екзарси от Константинополската патриаршия, съобщи самият той във „Фейсбук“, пише киевският ежедневник „День“.
Това е първата среща на държавния глава с екзарсите след обявяването на решението на Синода на Константинополската патриаршия за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква – Киевска патриаршия, отбелязва вестникът.
„След нареждане от Кремъл зависимото от него руско църковно началство обяви прекъсване на евхаристичното общение с Константиполската патриаршия. Тази реакция на духовните и светските власти в Русия на стремежа на украинците и решението на Вселенската патриаршия (Константинополската) означава, че ние сме на правилен път“, отбеляза украинският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Българската църква чака официална информация за решението на синода на РПЦ

ТАСС: Българската църква чака официална информация за решението на синода на РПЦ

16 Октомври 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Българската православна църква (БПЦ) чака официална информация за решението на синода на РПЦ, след което ще бъде готова да заяви своята позиция, съобщиха пред кореспондент на ТАСС във вторник от синода на БПЦ.
„За решението на синода на РПЦ ние знаем от съобщения в медиите, затова чакаме официална информация. Веднага щом пристигне писмото от РПЦ, синодът на БПЦ ще се събере, за да го обсъди“, съобщиха от църковната ни администрация.
По-рано, припомня руската агенция, на заседание на синода на БПЦ, което се състоя на 3 и 4 октомври, бе взето решение въпросът за намерението на константинополския патриарх Вартоломей да предостави автокефалия на Украйна да бъде предаден за разглеждане от специална комисия, а предложението на ловчанския митрополит Гавриил „за свикване на всеправославен събор, който трябва да реши този въпрос“, бе отклонено.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Грузинската православна църква ще оцени позицията на РПЦ за разрива на отношенията с Константинопол

ТАСС: Грузинската православна църква ще оцени позицията на РПЦ за разрива на отношенията с Константинопол

16 Октомври 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Тбилиси. Грузинската православна църква (ГПЦ) ще разгледа аргументите на РПЦ във връзка с прекратяването на евхаристичното общение с Константинополския патриарх, съобщи във вторник пред кореспондент на ТАСС секретарят на грузинския патриарх Илия Втори протойерей Михаил (Ботковели), като отбеляза, че ГПЦ е „очаквала подобна реакция от Руската църква“.
„Разполагаме с материалите, на основание на които РПЦ прие решение за невъзможността да продължи в бъдеще евхаристичното общение с Консантинополския патриархат. Ще ни трябва време, за да изучим всички аргументи на РПЦ, след което ГПЦ ще озвучи своята позиция“, заяви протойерейът.
Той отбеляза, че за разглеждането на този въпрос в най-скоро време ще се събере Свещеният синод на ГПЦ.
Руската агенция припомня, че на 15 октомври членовете на Свещения синод на РПЦ признаха за невъзможно по-нататъшното пребиваване в евхаристично общение с Константинополския патриархат във връзка с неговото „посегателство над каноническата територия“ на Московската патриаршия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: РПЦ обеща твърд отговор на действията на Константинополската патриаршия

ТАСС: РПЦ обеща твърд отговор на действията на Константинополската патриаршия

13 Октомври 2018 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Москва. Отговорът на Синода на Руската православна църква на решенията на Константинополската патриаршия относно Украйна ще бъде адекватен и твърд, заяви в събота пред журналистите прессекретарят на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил свещеника Александър Волков, предава ТАСС.
Волков обаче се затрудни да каже какви конкретни решения ще бъдат взети..
„Неблагодарна работа е на нашето ниво да даваме каквито и да е предполагаеми оценки. Трябва да се изчака малко“, отбеляза прессекретарят на московския патриарх.
Той добави, че мнозинството от жителите на Украйна поддържат каноническата УПЦ.
„Оценката на това, което бе направено от Константинополския патриарх ще бъде дадена от Светия Синод, който ще се събере в Минск в понеделник… При всички случаи, отговорът ще бъде адекватен и твърд. Синодът изрази недвусмислена позиция относно решенията, които бяха взети в Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ призовава Българската православна църква да признае независимостта на Украинската православна църква

НФСБ призовава Българската православна църква да признае независимостта на Украинската православна църква

13 Октомври 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. Националният фронт за спасение на България приветства решението на Светия Синод на Вселенската патриаршия в Истанбул за обявяване за канонични Украинската православна църква и Украинската автокефална православна църква и призовава Българската православна църква да последва този пример. Това се посочва в позиция на партията, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.
„Украйна е близка на България държава, дом на една от най-големите задгранични български общности. Българските изпълнителна и законодателна власт водят последователна политика през годините както за сближаване на българския етнос в Украйна с Родината и българския народ, така и за изграждане на трайни и устойчиви икономически, социални и културни връзки между Украйна и България.
Смятаме за критично важно Българската православна църква да се включи в този процес и последва българската държавна политика и да направи нужното, за да може украинският народ и българите в Украйна да имат своя независима Църква", посочват от НФСБ.
„Националният фронт за спасение на България също така напомня на Светия синод на Българска православна църква, че на 21 февруари 2018 г. изпратихме призив и искане за среща по темата за канонизирането на Васил Левски за светец", посочиха от партията. Според НФСБ до този момент, Светият синод не е отговорил на нито едно от двете. „НФСБ продължава да смята, че обявяването на Апостола на свободата за светец е обща национална кауза, която би могла да сплоти българското общество и да остави трайна светла следа в българската историческа памет, култура и духовност", се посочва още в позицията на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин е обсъдил ситуацията около Украинската църква в руския Съвет за сигурност

ТАСС: Владимир Путин е обсъдил ситуацията около Украинската църква в руския Съвет за сигурност

13 Октомври 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Владимир Путин е обсъдил ситуацията около Украинската църква в руския Съвет за сигурност, предава TACC.
Руският президент Владимир Путин обсъди в петък вечерта с членовете на Съвета за сигурност на Русия въпросите на вътрешната и външната политика, включително положението около Православната църква в Украйна. Това съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.
"На срещата бяха обсъдени въпроси на вътрешната руска социално-икономическа програма, както и международни въпроси ", каза той. "Има и размяна на мнения за положението на Руската православната църква в Украйна след добре известното решение на Константинополската патриаршия", добави Песков.
На срещата присъстваха министър-председателят Дмитрий Медведев, председателите на двете камари на парламента Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин, министри и висши държавни ръководители.
В четвъртък, Синодът на Константинополската църква, потвърди решението, че започва предоставяне на автокефалност на украинската църква.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Темата за предоставяне на автокефалия на УПЦ в руския печеат

Темата за предоставяне на автокефалия на УПЦ в руския печеат

12 Октомври 2018 | 05:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Вселенската патриаршия призна украинските разколници по „бандеровска“ схема, пише руският ежедневник “Взгляд“.
В четвъртък Константинополската патриаршия направи редица решения, които биха могли да доведат и вече водят до необратими последствия за световното православие. Руската православна църква (РПЦ) нарича това червената линия.
Петро Порошенко побърза да обяви: Вселенският патриарх (както официално се нарича патриархът на Константинопол) взе положително решение за създаването на единна поместна църква в Украйна. "Това, което сънуваха поколенията украинци и съвременниците се молиха най-сетне се случи: Украйна получи Томос", пише той в социалната мрежа „Туитър“. Докато няма потвърждение от патриарх Вартоломей, можем да приемем, че украинският президент отново е изразил своето желание.
Но ето го факта: Константинополската патриаршия , след срещата на своя синод, която се състоя през последните два дни, реши да премахне анатемата, която Москва наложи на лидера на украинските „разколници“. Става дума за Филарет Денисенко, самопровъзгласеният "патриарх на Киев и на цялата Рус - Украйна" и за Макарий (Малетич), ръководителят на друга самопровъзгласена група - Украинската автокефална православна църква ("УАПЦ"), Той не беше под анатемата, но той е „самохиротонисан“ - той носи достойнството си като метрополит без основателна причина.
"Беше решено, че навремето анатемата е обявена на основание недостатъчен брой причини, по някои политически причини. Следователно те са върнати в каноничното поле с решение на Синода (Филарет и Макарий ) ", съобщава ТАСС, думите на представителя на Константинопол.
Действайки в духа на съвременността, Константинопол взе историческо решение във всеки един смисъл: синодът отмени решението за прехвърляне на Киевската метрополия в юрисдикцията на Московската патриаршия, прието през 1686 г.
Още повече. Има информация, че Вселенската патриаршия е решила да предостави на Киевската патриаршия и на УАПЦ статут на канонични църкви. Последното послание обаче не беше официално обявено, а в изявлението на гръцката преса, преди всичко - информационната агенция за църковна информация "Ромфеа".
Но приемането на Филарет и Макарий в църковно общение (които от канонична гледна точка бяха разстригания монах Михаил Денисенко и мирянина Николай Малетич) е факт, пише изданието
Патриархът на Константинопол Вартоломей се възползва от правото, което папата има в ранното християнство, и след разделянето на католицизма и православието, предадени на патриарха на Новия Рим - Константинопол, обясни Клименко. Ако пазителят на патриаршията не е съгласен с решението на църковния съд, той може да се обърне към патриарха на Константинопол като най-висш арбитър. Според експерт на „Взгляд“ Константинопол има право да премахне анатемата, наложена от местната църква.
Изданието споменава два прецедента, когато Константинополският патриарх се намесва в църковните дела именно, свързани по един или друг начин с Украйна. Първият случай е от 1930-години, когато емигранти в САЩ (украинци и русини), унияти, решават да преминат към православието и се обръщат към Вселенската патриаршия от там получават право на църковна автономия. Вторият прецедент се разиграва през 90-те години на миналия век, когато към току-що избрания патриарх Вартоломей се обръщат украински църковни структури, създадени на Запад от емигранти след Втората световна война – основно в САЩ и Канада, получават своя автономна църква, от която са тези двама митрополити, които Вартоломей изпрати да проучат казуса с искането на автокефалията от украинските „разколници“.
Какви са последиците? Филарет, който очевидно отбелязва победата, се надява в близко бъдеще да свика епископски съвет, в който според него ще вземат участие не само представители на неговата "Киевска патриаршия" и ОАОК, но и свещеници на каноничния УПЦ на Московската патриаршия. Но това, единствената призната църква, няма да даде съгласието си за обединение с непризнатите църкви в Украйна. Това беше заявено по-рано в четвъртък от официален представител на Московската патриаршия.
Позицията на РПЦ ще може да бъде чута следващия понеделник на срещата на светия синод в Минск. Междувременно ръководителят на синодалния отдел на Московската патриаршия по отношенията между църквата, обществото и медиите Владимир Легойда заяви: "Константинополската патриаршия извърши безпрецедентен антиканоничен акт, който е опит да се унищожат основите на православната канонична система.
Необходимо е обаче да се припомнят тези прогнози, според които приключението на патриарх Вартоломей може да се превърне не само в очистване, но и в нов раздор. изданието добавя, че Легойда в коментара за РИА Новости каза: "Сега ще започне нещо ужасно".
***

Москва. Войнстващ митрополитизъм“ – Константинопол взима Киев под своя юрисдикция, пише руският ежедневник “Коммерсантъ“.
В четвъртък Светият синод на Константинополската църква взе историческо решение - отмени документа за прехода на Киевската метрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия, приета преди 330 години. Бе премахната анатемата от киевския патриарх Филарет, който не беше признат в православния свят. Руската православна църква (РПЦ) го нарече "антиканоничен акт" и "опит за унищожаване на самите основи на каноничната система на православната църква". Планът за отговор ще бъде разработен от синода на РПЦ в понеделник. Наблюдателите прогнозират, че Константинопол ще се изправи срещу "враждебността и конкуренцията" на Московската патриаршия и други църкви на каноничната си територия и не изключва, че това ще бъде последвано от "православен парад на суверенитета" по света.
В продължение на три дни вниманието на православния свят бе приковано към Истанбул, където се проведе срещата на Светия синод на Константинополската църква. Наблюдателите правеха залози дали Вселенският патриарх Вартоломей ще обяви за предоставяне на Томос за автокефалията на украинската църква.
В четвъртък вечерта стана известно, че членовете на синода на Константинополската църква са взели решение да отменят решението, прието през 17 век, за прехвърлянето на Киевската метрополия в юрисдикцията на Московската патриаршия. "Да отмени законното задължение на синодалното писмо от 1686 г., издадено при обстоятелствата на времето, което даде на Московския патриарх правото да назначи Киевския митрополит", се казва в официалното изявление на Константинопол. Друго решение на синода е премахването на анатемата от бившия митрополит на Киев, а днес патриархът на Киев Филарет (Денисенко), който не е признат от никого в православния свят, и ръководителят на украинската автокефална църква Макарий.
В Украйна има три православни църкви.Украинска православна църква-Московски патриархарат (УПЦ-МП), ръководена от митрополит Онуфрий,която е единствената църква, призната в православния свят на територията на Украйна; Киевски патриархат, ръководен от патриарх Филарет, който се отделя от руската православна църква през 1992 г., е наречен „разколник“ в Москва и анатемосан през 1997 г. и Украинската автокефална църква (УАПЦ) е създадена през 1917 г., а неин предстоятел е митрополит Макирий.
След това Филарет и Макарий бързо заявиха, че решението на Константинопол им дава възможност да създадат единна местна църква в Украйна. "Това е въпрос на нашата сигурност, държавност и цялата световна геополитика, това е падането на Третия Рим като най-древната концептуална претенция на Москва за световно господство", каза украинският президент Петро Порошенко за хода на събитията. На които даваме живот през последните четири години и които ще продължат да бъдат преследвани. "
Реакцията на РПЦ е изключително остра. "Това е легализирането на разкола", заяви Александър Волков, ръководител на пресслужбата на патриарха на Москва и цялата Русия, Кирил. "Безпрецедентният антиканоничен акт на Константинополската православна църква е свързан с опит да се разрушат основите на каноничната структура на православната църква - каза председателят на синодалния отдела за взаимоотношенията на Църквата и обществото и медиите Владимир Легойда.- "В противен случай е трудно да се оцени влизането на Цариградския Синод в канонично общение с разколници и човек, отлъчен от църквата. " Според него позицията на Константинопол, "че притежава канонична прерогатива“ е "нищо повече от нова теория, която се подкрепя основно от самия Константинопол".
***

Москва. Синодът в Истанбул узакони киевските „разколници“, Украинската православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП) може да загуби ценни храмове в Украйна, пише руският вестник „Независимая газета“
Синодът на Константинополската православна църква (Екуменическа патриаршия) на среща в четвъртък премахна анатемата от патриарха на Киев Филарет наложена му през 1997 г. от Московската патриаршия. Епископите, събрани в Истанбул, приеха в общение Филарет, както и лидера на предишната непризната украинска автокефална православна църква, архиепископ Макарий (Малетич). Синодът признава за "незаконно" присъединяване на Киевската метрополия към Московската патриаршия през 1686 г. и решава да продължи процеса на даване автокефалия на украинската църква
Московската патриаршия прогнозира, че "схизматиците", които сега са признати от "първата по чест" православна църква, ще искат да отнемат храмовете от Украинската православна църква-Московски патриархат и притегли енориите. "Не бих искал да правя някои лоши прогнози, мога само да кажа, че предоставянето на така наречената автокефалия на група от вярващи в Украйна сега не може да донесе мир и хармония, а напротив, това ще доведе до ново разделение", каза митрополит Иларион предишния ден. После той повтори всички аргументи, които Московската патриаршия изложи почти ежедневно: създаването на друга църковна структура ще доведе до насилствено преразпределение на собствеността, включително правата на Киевско-Печорската и Почаевската лаври (манастири – бел. ред.). "Разбира се, хората ще излязат по улиците и ще защитят светилищата си", предупреди Алфеев.
Филарет вярва, че по-голямата част от енорийте ще гласуват за промяна на юрисдикцията. Според украинските закони това ще бъде достатъчно за пререгистрация. Киевската митрополия на Руската православна църква твърди, че преразпределението се извършва с насилие от националистически групи. Според данните за есента на 2017 г. малко повече от 12 хиляди общности принадлежат на (Украинска православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП). Наскоро, според различни източници, юрисдикцията са променили от 30 до 70 енории.
Но най-важната загуба е древните храмове на Киевска Рус. Държавата може да отнеме Киевско-Печорската и Почаевската лаври от УПЦ-МП, заяви в интервю Андрей Юраш, директор на отдел "Религии и националности" на Министерството на културата на Украйна. Според длъжностното лице долните части на двете лаври са прехвърлени на църквата за 50-годишна аренда, докато самите културни паметници са държавна собственост. "Държавата е предоставила аренда и в прерогативите на държавните органи е да решават бъдещата им съдба", каза Юраш. Според него, ако се окаже, че има нарушения при прехвърлянето на лаврите под наем, тогава "това може да бъде основа за преразглеждане на договора".
По-рано наместникът на Киевско-Печорската лавра, митрополит Павел (Лебед) запалши с "проклятието на Бога" онези, които планират да отнемат манастира от своята църква. Наместникът на Почаевската лавра , митрополит Владимир (Мороз) също съобщава за заплахи пред манастира и поиска от вярващите подкрепа, включително физическо присъствие.
Оказа се, че и УКП-МП е заплашен от "бягство" на духовенството. В навечерието на Синода в Истанбул Переславо-Хмелницкият митрополит Александър каза: "Чували ли сте думите на Кирил за Украйна? Смята, че ние сме под-народ, част от руската идентичност ... Ние се отделяме, за да бъдем равноправна сестра. Ние бягаме от авторитаризма. " Александър имаше предвид публикуването на извадки от преписа на срещата на патриарсите Кирил и Вартоломей на 31 август, когато ръководителят на руската православна църква нарече украинците и руснаците един народ. Александър обаче неотдавна съобщи, че все още не е взел решение дали да участва в предложения Съвет за обединение на украинските църкви.
***

Киев. Третият Рим пада, когато ние получим автокефалия, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от руският ежедневник “Московский Комсомолец.
Според него един от основните геополитически въпроси е решен. "Това е падането на Третия Рим като древна концептуална идея на Москва за световно господство", каза той. Трябва да се добави, че според концепцията "Москва е третият Рим", руската столица е центърът на Православието след падането на Константинопол. "Първият и Вторият Рим са паднали, Третият стои и Четвърти няма да има", казва монахът Филотей Псковски през XVI век (Вторият Рим е наричан Констанипол – бел. ред.).
В същото време Порошенко гарантира, че държавата ще уважава избора на онези, които решават да останат под ръководството на Руската православна църква. Украинският президент също така подчерта, че автокефалията е част от проевропейската стратегия, която страната последователно следва през последните четири години и ще я прилага в бъдеще. "Това е в основата на нашето развитие на нашата държава и нашата нация", добави той.
По-рано в Константинополската патриаршия решиха да премахнат анатемата, наложена от Руската православна църква, върху ръководителите на две неканонични църкви - Филарет и Макарий. Руската православна църква съобщи, че с това решение Цариград прекоси "червената линия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петро Порошенко: Третият Рим пада, когато ние получим автокефалия

Петро Порошенко: Третият Рим пада, когато ние получим автокефалия

12 Октомври 2018 | 03:25 | Агенция "Фокус"
Киев. Третият Рим пада, когато ние получим автокефалия, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от руският ежедневник “Московский Комсомолец.
Според него един от основните геополитически въпроси е решен. "Това е падането на Третия Рим като древна концептуална идея на Москва за световно господство", каза той. Трябва да се добави, че според концепцията "Москва е третият Рим", руската столица е центърът на Православието след падането на Константинопол. "Първият и Вторият Рим са паднали, Третият стои и Четвърти няма да има", казва монахът Филотей Псковски през XVI век (Вторият Рим е наричан Констанипол – бел. ред.).
В същото време Порошенко гарантира, че държавата ще уважава избора на онези, които решават да останат под ръководството на Руската православна църква. Украинският президент също така подчерта, че автокефалията е част от проевропейската стратегия, която страната последователно следва през последните четири години и ще я прилага в бъдеще. "Това е в основата на нашето развитие на нашата държава и нашата нация", добави той.
По-рано в Константинополската патриаршия решиха да премахнат анатемата, наложена от Руската православна църква, върху ръководителите на две неканонични църкви - Филарет и Макарий. Руската православна църква съобщи, че с това решение Цариград прекоси "червената линия".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“ : Синодът в Истанбул узакони киевските „разколници“, УПЦ-МП може да загуби ценни храмове в Украйна

„Независимая газета“ : Синодът в Истанбул узакони киевските „разколници“, УПЦ-МП може да загуби ценни храмове в Украйна

12 Октомври 2018 | 02:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Синодът в Истанбул узакони киевските „разколници“, Украинската православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП) може да загуби ценни храмове в Украйна, пише руският вестник „Независимая газета“
Синодът на Константинополската православна църква (Екуменическа патриаршия) на среща в четвъртък премахна анатемата от патриарха на Киев Филарет наложена му през 1997 г. от Московската патриаршия. Епископите, събрани в Истанбул, приеха в общение Филарет, както и лидера на предишната непризната украинска автокефална православна църква, архиепископ Макарий (Малетич). Синодът признава за "незаконно" присъединяване на Киевската метрополия към Московската патриаршия през 1686 г. и решава да продължи процеса на даване автокефалия на украинската църква
Московската патриаршия прогнозира, че "схизматиците", които сега са признати от "първата по чест" православна църква, ще искат да отнемат храмовете от Украинската православна църква-Московски патриархат и притегли енориите. "Не бих искал да правя някои лоши прогнози, мога само да кажа, че предоставянето на така наречената автокефалия на група от вярващи в Украйна сега не може да донесе мир и хармония, а напротив, това ще доведе до ново разделение", каза митрополит Иларион предишния ден. После той повтори всички аргументи, които Московската патриаршия изложи почти ежедневно: създаването на друга църковна структура ще доведе до насилствено преразпределение на собствеността, включително правата на Киевско-Печорската и Почаевската лаври (манастири – бел. ред.). "Разбира се, хората ще излязат по улиците и ще защитят светилищата си", предупреди Алфеев.
Филарет вярва, че по-голямата част от енорийте ще гласуват за промяна на юрисдикцията. Според украинските закони това ще бъде достатъчно за пререгистрация. Киевската митрополия на Руската православна църква твърди, че преразпределението се извършва с насилие от националистически групи. Според данните за есента на 2017 г. малко повече от 12 хиляди общности принадлежат на (Украинска православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП). Наскоро, според различни източници, юрисдикцията са променили от 30 до 70 енории.
Но най-важната загуба е древните храмове на Киевска Рус. Държавата може да отнеме Киевско-Печорската и Почаевската лаври от УПЦ-МП, заяви в интервю Андрей Юраш, директор на отдел "Религии и националности" на Министерството на културата на Украйна. Според длъжностното лице долните части на двете лаври са прехвърлени на църквата за 50-годишна аренда, докато самите културни паметници са държавна собственост. "Държавата е предоставила аренда и в прерогативите на държавните органи е да решават бъдещата им съдба", каза Юраш. Според него, ако се окаже, че има нарушения при прехвърлянето на лаврите под наем, тогава "това може да бъде основа за преразглеждане на договора".
По-рано наместникът на Киевско-Печорската лавра, митрополит Павел (Лебед) запалши с "проклятието на Бога" онези, които планират да отнемат манастира от своята църква. Наместникът на Почаевската лавра , митрополит Владимир (Мороз) също съобщава за заплахи пред манастира и поиска от вярващите подкрепа, включително физическо присъствие.
Оказа се, че и УКП-МП е заплашен от "бягство" на духовенството. В навечерието на Синода в Истанбул Переславо-Хмелницкият митрополит Александър каза: "Чували ли сте думите на Кирил за Украйна? Смята, че ние сме под-народ, част от руската идентичност ... Ние се отделяме, за да бъдем равноправна сестра. Ние бягаме от авторитаризма. " Александър имаше предвид публикуването на извадки от преписа на срещата на патриарсите Кирил и Вартоломей на 31 август, когато ръководителят на руската православна църква нарече украинците и руснаците един народ. Александър обаче неотдавна съобщи, че все още не е взел решение дали да участва в предложения Съвет за обединение на украинските църкви.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Вселенската патриаршия призна украинските разколници по „бандеровска“ схема

„Взгляд“: Вселенската патриаршия призна украинските разколници по „бандеровска“ схема

12 Октомври 2018 | 01:33 | Агенция "Фокус"
Москва. Вселенската патриаршия призна украинските разколници по „бандеровска“ схема, пише руският ежедневник “Взгляд“.
В четвъртък Константинополската патриаршия направи редица решения, които биха могли да доведат и вече водят до необратими последствия за световното православие. Руската православна църква (РПЦ) нарича това червената линия.
Петро Порошенко побърза да обяви: Вселенският патриарх (както официално се нарича патриархът на Константинопол) взе положително решение за създаването на единна поместна църква в Украйна. "Това, което сънуваха поколенията украинци и съвременниците се молиха най-сетне се случи: Украйна получи Томос", пише той в социалната мрежа „Туитър“. Докато няма потвърждение от патриарх Вартоломей, можем да приемем, че украинският президент отново е изразил своето желание.
Но ето го факта: Константинополската патриаршия , след срещата на своя синод, която се състоя през последните два дни, реши да премахне анатемата, която Москва наложи на лидера на украинските „разколници“. Става дума за Филарет Денисенко, самопровъзгласеният "патриарх на Киев и на цялата Рус - Украйна" и за Макарий (Малетич), ръководителят на друга самопровъзгласена група - Украинската автокефална православна църква ("УАПЦ"), Той не беше под анатемата, но той е „самохиротонисан“ - той носи достойнството си като метрополит без основателна причина.
"Беше решено, че навремето анатемата е обявена на основание недостатъчен брой причини, по някои политически причини. Следователно те са върнати в каноничното поле с решение на Синода (Филарет и Макарий ) ", съобщава ТАСС, думите на представителя на Константинопол.
Действайки в духа на съвременността, Константинопол взе историческо решение във всеки един смисъл: синодът отмени решението за прехвърляне на Киевската метрополия в юрисдикцията на Московската патриаршия, прието през 1686 г.
Още повече. Има информация, че Вселенската патриаршия е решила да предостави на Киевската патриаршия и на УАПЦ статут на канонични църкви. Последното послание обаче не беше официално обявено, а в изявлението на гръцката преса, преди всичко - информационната агенция за църковна информация "Ромфеа".
Но приемането на Филарет и Макарий в църковно общение (които от канонична гледна точка бяха разстригания монах Михаил Денисенко и мирянина Николай Малетич) е факт, пише изданието
Патриархът на Константинопол Вартоломей се възползва от правото, което папата има в ранното християнство, и след разделянето на католицизма и православието, предадени на патриарха на Новия Рим - Константинопол, обясни Клименко. Ако пазителят на патриаршията не е съгласен с решението на църковния съд, той може да се обърне към патриарха на Константинопол като най-висш арбитър. Според експерт на „Взгляд“ Константинопол има право да премахне анатемата, наложена от местната църква.
Изданието споменава два прецедента, когато Константинополският патриарх се намесва в църковните дела именно, свързани по един или друг начин с Украйна. Първият случай е от 1930-години, когато емигранти в САЩ (украинци и русини), унияти, решават да преминат към православието и се обръщат към Вселенската патриаршия от там получават право на църковна автономия. Вторият прецедент се разиграва през 90-те години на миналия век, когато към току-що избрания патриарх Вартоломей се обръщат украински църковни структури, създадени на Запад от емигранти след Втората световна война – основно в САЩ и Канада, получават своя автономна църква, от която са тези двама митрополити, които Вартоломей изпрати да проучат казуса с искането на автокефалията от украинските „разколници“.
Какви са последиците? Филарет, който очевидно отбелязва победата, се надява в близко бъдеще да свика епископски съвет, в който според него ще вземат участие не само представители на неговата "Киевска патриаршия" и ОАОК, но и свещеници на каноничния УПЦ на Московската патриаршия. Но това, единствената призната църква, няма да даде съгласието си за обединение с непризнатите църкви в Украйна. Това беше заявено по-рано в четвъртък от официален представител на Московската патриаршия.
Позицията на РПЦ ще може да бъде чута следващия понеделник на срещата на светия синод в Минск. Междувременно ръководителят на синодалния отдел на Московската патриаршия по отношенията между църквата, обществото и медиите Владимир Легойда заяви: "Константинополската патриаршия извърши безпрецедентен антиканоничен акт, който е опит да се унищожат основите на православната канонична система.
Необходимо е обаче да се припомнят тези прогнози, според които приключението на патриарх Вартоломей може да се превърне не само в очистване, но и в нов раздор. изданието добавя, че Легойда в коментара за РИА Новости каза: "Сега ще започне нещо ужасно".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Признаването на автокефалия на Украинската църква е ключово за предизборната кампания на Петро Порошенко

AFP: Признаването на автокефалия на Украинската църква е ключово за предизборната кампания на Петро Порошенко

11 Октомври 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Киев. Признаването на автокефалия на Украинската църква е ключово за предизборната кампания на Петро Порошенко, пише AFP.
Истанбулската вселенска патриаршия заяви в четвъртък, че е решила да признае независимостта на Украинската православна църква в ход, приветстван от Киев, но осъден като "катастрофален" в Москва.
Русия предупреди да не се допуска църквата в Украйна да прекъсне връзките си с Москва, като влиятелният ръководител на руската православна църква, патриарх Кирил, пътува до Истанбул по-рано тази година в опит да разубеди Вселенската патриаршия.
Въпросът ще играе ключова роля на президентските избори в Украйна през март 2019 г., като настоящият президент Петро Порошенко ще представи независимостта от руската православна църква, известна като автокефалия, като ключов предизборен успех в кампанията за неговото преизбиране, пише агенцията.
Порошенко бързо приветства решението на Патриаршията:
"Това е победа на доброто над злото, светлината над мрака", каза Порошенко в телевизионно обръщение, добавяйки, че Украйна чака това "историческо събитие" повече от 330 години.
Руската православна църква каза, че Вселенската патриаршията е взела "катастрофални" решения както за себе си, така и за световното Православие.
"Константинополската патриаршия прекоси червена линия", каза говорителят на руския православен патриарх Кирил Александър Волков в телевизионно изказване.
В първата си реакция киевският патриарх от непризнатата досега Киевска патриаршия Филарет каза, че решението от четвъртък ще позволи на страната му най-сетне да установи обединена църква в Украйна и обеща скоро да свика среща, за да се заеме с въпроса за обединението и да бъде избран нов патриарх.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руската православна църква заявява, че Вселенската патриаршия действа конюнктурно

ТАСС: Руската православна църква заявява, че Вселенската патриаршия действа конюнктурно

11 Октомври 2018 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Руската православна църква заявява, че Вселенската патриаршия действа конюнктурно, предава TACC.
Оспорването на правата на Московската патриаршия в Киев от страна на Константинопол е опит за преразглеждане на историята в полза на политиката. Такова становище беше изразено в четвъртък от прессекретаря на Московския патриарх ина Цяла Русия Кирил, свещеника Александър Волков.
По-рано бе съобщено, че синодът на Константинополската патриаршия отменя решението от 1686 г. за прехвърлянето на Киевската метрополия в юрисдикцията на Московската патриаршия.
"Опитите да се изкриви историята в името на политическата конюнктура, показват напълно нецърковната същност на действията на Вселенската патриаршия", каза Волков.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: Украинската православна църква – Московски патриархат няма намерение да се обединява с другите две украински православни църкви

TAСС: Украинската православна църква – Московски патриархат няма намерение да се обединява с другите две украински православни църкви

11 Октомври 2018 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Украинската православна църква – Московски патриархат няма намерение да се обединява с другите две „неканонични“ според тях украински православни църкви, предава ТАСС.
Председателят на служба "Синодална информация и образование" на украинската православна църква (УПЦ-МП)) архиепископ Климент заяви това в четвъртък на кореспондента на ТАСС.
"Украинската православна църква няма да се съгласи на подобно обединение, Не вярвам двете църкви в Украйна – Киевския патриархат на Филарет и непризнатата Украинска православна църква на Макарий също да се обединят, доколкото Макарий е категорично против да стане подчинен на Филарет“, заяви Климент.
Решението на Цариградската патриаршия за отмяна на анатемите от ръководителите на двете неканоничен православна църква в Украйна е абсолютно незаконно, и самият патриарх Вартоломей да бъде анатемосан, каза също Климент.
"Това решение е абсолютно неканонично, защото тази територия не принадлежи към Константинополската патриаршия, по какъв начин той може да сваля анатема Той няма никакво канонично право. Мисля, че е необходимо да се наложи анатема за такива действия, на патриарх Вартоломей ?", - каза той.
Архиепископът подчерта, че УПЦ-МП не признава решението на Константинополската патриаршия да предостави автокефалия на Украинската църква. "Ние не признаваме тези действия и ги разглеждаме като действия, насочени към разделяне на Православието в Украйна", каза той, добавяйки, че "тези действия нямат канонична сила.
Климент обясни, че в страната не може да има двама патриарси. Той цитира думите на митрополита от отцепилата Украинска православна църква – Киевски патриархат Филарет, че той "е бил, е и ще бъде патриарх." "Но в Украйна има митрополит Онуфрий (ръководител на УПЦ-МП), признат от целия православен свят", каза архиепископът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Автокефалията ще стане още една разделителна линия в Украйна

Мария Захарова: Автокефалията ще стане още една разделителна линия в Украйна

11 Октомври 2018 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Признаването на автокефалността на Украинската православна църква (УПЦ) ще доведе до разскол в обществото, а намесата на държавата в този въпрос противоречи на Конституцията в страната. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава TACC.
„Това е още един нож в обезкървавяващото се тяло на Украйна, още един повод за разделение на хората на принципа свои-чужди. Това е още една разделителна линия, която ще преминава не по външния периметър на Украйна, а през вътрешната й същност. <...> Да не се отбележи, че това е друга проява на колосално разделяне в украинското общество, също е невъзможно, особено след като говорим не само за вътрешния фактор на живота в Украйна, но и за някои от международните фактори", подчерта Захарова.
Съгласно думите й, сега, според конституцията, Украйна е светска държава, а изпълнителната власт е отделена от религиозната. Съответно, държавата може да помогне на представители на една или друга вяра, ако органите й бъдат помолени за помощ, но не и да моделират действията на религиозните структури по свое усмотрение.
„Ситуацията с разделението на църквата ще завърши с глобална катастрофа. И 2014 г. (когато в Украйна бе сменена властта, а Кримският полуостров бе присъединен към Русия по силата на резултатите от проведения референдум), не ги научи на нищо: тяхната лодка се движи към скалата на собствената им глупост“, коментира руският дипломат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Петро Порошенко приветства решението за признаване на автокефалността на УПЦ

AFP: Петро Порошенко приветства решението за признаване на автокефалността на УПЦ

11 Октомври 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Киев. Държавният глава на Украйна Петро Порошенко приветства решението на Вселенската патриаршия да признае автокефалността на Украинската православна църква, въпреки протеста от страна на Русия, предава AFP.
„Взето е решение да се даде автокефалност на Украйна. Това е победа на доброто над злото, на светлината над мрака“, заяви Порошенко в телевизионно обръщение, в което подчерта, че Украйна е чакала това „историческо събитие“ повече от 330 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Вселенската патриаршия отправи предупреждения за насилие срещу храмове и манастири в Украйна

УНИАН: Вселенската патриаршия отправи предупреждения за насилие срещу храмове и манастири в Украйна

11 Октомври 2018 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Киев. Вселенската патриаршия отправи предупреждения за опасността от насилствени действия срещу църкви и манастири в Украйна, предава информационната агенция УНИАН.
Съответното предупреждение се отправя в решението, разпространено след заседанието на Светия Синод на Вселенската патриаршия, публикувано на официалната й интернет страница. „Призовават се всички участващи страни да предотвратят присвояването на храмове, манастири и друго имущество, а също и всякакви други насилствени действия и мъст, за да победят мирът и любовта на Христос“, се казва в разпространения текст.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Вселенската патриаршия призна УПЦ

AFP: Вселенската патриаршия призна УПЦ

11 Октомври 2018 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенската патриаршия призна автокефалността на Украинската православна църква (УПЦ) – стъпка, която бе силно желана от Киев, но и която рискува ново изостряне на напрежението с Москва, предава AFP.
След заседание на Светия Синод патриарх Вартоломей, „постанови, че ще даде автокефалия на църквата на Украйна", се казва в официално изявление от Истанбул, седалището на Вселенската патриаршия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Вселенската патриаршия свали анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и УПЦ

ТАСС: Вселенската патриаршия свали анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и УПЦ

11 Октомври 2018 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенската патриаршия обяви решение за сваляне на анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и Украинската автокефална църква (УПЦ) – Филарет и Макарий. Това съобщи нейн представител след заседанието на Светия синод, предава TACC.
„Изслушахме жалбата на Филарет Денисенко и Макарий. Прието е решение, че анатемата е била обявена по недостатъчен брой причини, по някои политически причини. Следователно, по решение на Синода те бяха върнати в каноничното поле", поясни представителят на Вселешенската патриаршия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Светият Синод на Вселенската патриаршия свали анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и УПЦ

ТАСС: Светият Синод на Вселенската патриаршия свали анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и УПЦ

11 Октомври 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Светият Синод на Вселенската патриаршия свали анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и Украинската автокефална църква (УПЦ), предава TACC.
Руската информационна агенция уточнява, че се позовава на официално изявление, но към настоящия момент не представя допълнителна информация.
Очаквайте подробности.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Кирил на трапеза по случай Деня на св. Сергий Радонжеки: Опитите за разрушаване на единството на Руската църква ще завършат с провал

Патриарх Кирил на трапеза по случай Деня на св. Сергий Радонжеки: Опитите за разрушаване на единството на Руската църква ще завършат с провал

9 Октомври 2018 | 19:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Опитите да бъде отделена Украинската православна църква от Московския патриархат ще завършат с провал, заяви патриархът на цяла Русия Кирил на трапеза по случай деня на преподобния Сергий Радонежки в Троице-Сергиевската лавра, съобщи във вторник пресслужбата на Руската православна църква, предава ТАСС.
„Ние сме длъжни да се ръководим не от светски критерии, а критерии духовни, длъжни сме да виждаме това, което не виждат светските хора“, заяви той, обръщайки се към участниците на трапезата. „Длъжни сме да съзнаваме ясно, че единството на Руската църква е по-високо от всякакви човешки граници, то е засвидетелствано от подвизите на нашите йерарси, монаси, свещеници и миряни в продължение на много столетия. И днес, когато някои политически сили терзаят Украйна, когато те се опитват да откъснат Украинската църква от Руската църква, да разрушат нашето единство, ние знаем: всичко това ще завърши с пълен провал.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Пропастта между Църквата на Гърция и Вселенската патриаршия се задълбочава

Kathimerini: Пропастта между Църквата на Гърция и Вселенската патриаршия се задълбочава

8 Октомври 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият архиепископ Йеронимос заяви, че той и неговите колеги „обичат Вселенската патриаршия“ и политическото лидерство на страната, но обичат Църквата на Гърция и държавата повече от всичко останало, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Обичаме ги всички (патриаршията и политиците), но трябва да отбележим че обичаме повече нашата църква и страна“, заяви той пред журналисти.
Коментарът на Йеронимос идва, след като на 4 октомври беше отменена среща между него и Вселенския патриарх Вартоломей в Атина, нещо което се разглежда като задълбочаване на пропастта между двамата.
Според анализаторите, отмяната на срещата отразява влошените отношения между намиращата се в Истанбул Вселенска патриаршия и православната Църква на Гърция.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Св. Синод не подкрепи свикването на събор за Украинската православна църква

Св. Синод не подкрепи свикването на събор за Украинската православна църква

5 Октомври 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
София. Св. Синод не подкрепи свикването на събор за Украинската православна църква. Това става ясно от решение на Св. Синод от заседание, проведено на 4 октомври. На своето редовно заседание Св. Синод на БПЦ-БП е разгледало писмо от 3 октомври на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в което той уведомява за тревожните събития, свързани с църковния живот на каноничния диоцез на УПЦ-МП.
„След като изслуша предложението на Пловдивския митрополит Николай и след проведено гласуване, Св. Синод реши да предостави писмото на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за разглеждане от специално създадената комисията по въпроса, свързан с църковния разкол на територията на Украйна, при Св. Синод на БПЦ-БП. ЗА горното предложение гласуваха: Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно - и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий. ПРОТИВ горното решение гласуваха: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил“, посочват от Св. Синод.
Във връзка със същото писмо Св. Синод е изслушал устно предложение на Ловчанския митрополит Гавриил с проекторешение на Св Синод, което гласи: "По въпроса за даване на автокефалия на УПЦ Св. Синод на БПЦ-БП счита, че е редно да бъде свикан Всеправославен събор, който да реши този въпрос". ЗА предложеното от митрополит Гавриил решение са гласували: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил. ПРОТИВ са гласували гласуваха: Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно - и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан. С особено мнение по решението са: Неврокопски Серафим и Врачански Григорий.
След проведеното гласуване Св. Синод не приема предложеното от митрополит Гавриил проекторешение за свикване на Всеправославен събор, които да реши въпроса за Украинската православна църква.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ватикана опроверга заявление от МВнР на Украйна, че подкрепя автокефалията на УПЦ КП

РИА Новости: Ватикана опроверга заявление от МВнР на Украйна, че подкрепя автокефалията на УПЦ КП

27 Септември 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Киев. Посолството на Светия престол в Украйна опроверга заявлението от Министерството на външните работи на Украйна, че Ватикана „уважава“ решението на Киев за създаване на автокефална църква, предава РИА Новости.
„Апостолската нунциатура в Украйна още веднъж потвърждава позицията, многократно изказвана от Светия престол, за когото въпросът за създаване на единна Украинска православна поместна църква се явява вътрешен въпрос на Православната църква, по който Светият престол не е давал и няма намерение да прави каквато и да е оценка“, се казва в съобщение, публикувано на уебсайта на нунциатурата.
От Киев по-рано съобщиха, че министърът на външните работи Павел Климкин се е срещнал със секретаря по междудържавни отношения на Ватикана архиепископ Пол Ричард Галахър. След срещата от МВнР заявиха, че Светия престол „уважава решението на украинския народ относно създаването на единна поместна църква“.

РИА Новости отбелязва, че в Украйна действат каноничната Украинска православна църква (УПЦ МП), която е самоуправляваща се църква в състава на Московския патриархат, както и непризнатите от православния свят църковни структури – „Киевски патриархат“ (УПЦ КП) и „Украинска автокефална православна църква“ (УАПЦ).
Петро Порошенко, посочва руската агенция, се опитва да получи признание за неканоничните религиозни структури и създаване на тяхната основа на единна поместна автокефална църква, извън рамките на УПЦ МП. Автокефалията е статут на поместна църква, предполагащ нейната административна независимост от другите църкви.
Вселенският патриарх Вартоломей „в рамките на подготовката за предоставяне на автокефалия на православната църква в Украйна“ назначи за екзарси в Киев Памфилийския архиепископ Даниил от САЩ и Едмънтънския епископ Иларион от Канада, отбелязва още РИА.
РПЦ осъди това и изрази протеста си пред Констанипол, като подчерта, че назначението на екзарси в Украйна е грубо нарушение на църковните канони. Синодът на Руската православна църква реши да прекрати възпоминанието на константинополския патриарх в своите богослужения. Фактически това означава разрив на дипломатическите отношения, обяснява руската агенция. От РПЦ също призоваха предстоятелите на другите поместни църкви да започнат всеправославно обсъждане на създалата се ситуация.
Свещеният синод на РПЦ, задграничният Архиерейски синод на РПЦ и Свещеният синод на УПЦ МП преустановиха службите с йерарси от Константинополския патриархат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ подкрепят решението на Вартоломей да предостави автокефалия на Украинската църква

Kathimerini: САЩ подкрепят решението на Вартоломей да предостави автокефалия на Украинската църква

27 Септември 2018 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ подкрепят решението на Вселенския патриарх Вартоломей да предостави автокефалия на Украинската църква, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че САЩ подкрепят свободата на групите "да управляват религията си според вярванията си и да практикуват вярата си свободно, без намеса от страна на правителството".
"Съединените щати зачитат способността на православните религиозни водачи и последователи на Украйна да преследват автокефалията според своите вярвания. Ние уважаваме Вселенския патриарх като глас на религиозна толерантност и диалог между религиите ", добави тя.
Науърт отново потвърди "непоколебимата подкрепа" на страната си за Украйна и нейната териториална цялост "в лицето на руската агресия в Източна Украйна и руската окупация на Крим.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): САЩ изразиха подкрепа за автокефалията на УПЦ-КП

„День“ (Украйна): САЩ изразиха подкрепа за автокефалията на УПЦ-КП

26 Септември 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ подкрепят предоставянето на автокефален статут на Украинската православна църква – Киевска патриаршия, пише електронното издание на киевския ежедневник „День“, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Държавния департамент.
„САЩ уважават способността на украинските православни религиозни лидери и последователи да осъществят автокефалия в съответствие със своите убеждения. Ние уважаваме Вселенския патриарх като глас на религиозната толерантност и междуконфесионалния диалог“, се казва в изявлението.
Там се отбелязва още, че САЩ продължават да подкрепят Украйна и нейната териториална цялост пред лицето на руската агресия в Източна Украйна и руската окупация на Крим.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.