НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Взгляд“: Вселенският патриарх ще разпали гражданската война в Украйна с нова сила с решението за предоставяне на автокефалия на Украинската църква

„Взгляд“: Вселенският патриарх ще разпали гражданската война в Украйна с нова сила с решението за предоставяне на автокефалия на Украинската църква

11 Септември 2018 | 00:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Вселенският патриарх ще разпали гражданската война в Украйна с нова сила с решението за предоставяне на автокефалия на Украинската църква, пише руският ежедневник “Взгляд“.
Константинополският патриарх реши, под влияние на Съединените щати, да разгърне нова гражданска война в Украйна". С такива думи теолозите описват идеята на Вартоломей да даде на Украйна автокефална църква. Но за да направи това, Вартоломей е трябвало да намери специална „йезуитска“ логика и да се позовава на документи от XVII век.
В петък Светия синод на Руската православна църква (РПЦ) официално осъди решението Константинополския патриарх Вартоломей да изпрати двама епископи в Украйна без съгласието на Московската патриаршия. А в навечерието на мисията РПЦ заплаши Константинопол с изключително твърд отговор.
Изданието припомня,че за признаване на "единна поместна църква" до Константинополския патриарх Вартоломей се обърнаха с писмо не само президентът Петро Порошенко (което е без значение от гледна точка на каноническото право), но също така и две неканонични и непризнати организации - "Киевска патриаршия" и "Украинска автокефална православна църква ". Единствената канонична църква в Украйна – Украинската православна църква на Московската патриаршия, по очевидни причини, не го поиска. Но в обкръжението на Вартоломей, изглежда, че са намерили хитро "византийско" решение, пише изданието.
Проблемът, както много пъти е казано, е от фундаментален характер. За разлика от католицизма, в Православието няма глава на всички вярващи, подобно на папата. Вероучението и литургическите обреди са общи, но всяка автокефална църква е независима. Автокефалната църква се различава от самостоятелната (като, например, на Украинската православна църква-част от Московската патриаршия) по факта, че главата на тази църква се избира без разрешение или съгласие на останалите църкви.
Всички поместни църкви са равни. Въпреки това, Цариградската патриаршия, наричана още Вселенска смята себе си за първа по старшинство, от времето, когато Константинопол, сега Истанбул, е бил столица на православната Византийска империя. Оттук и въпросът - кой има право да вземе решение за предоставяне на автокефалия на която и да е част от "каноническата територия" на световното Православие. От гледна точка на Константинопол това е неговата "имперска" прерогатива.
"Сегашното разделение е в резултат на ереста на източния папизъм“ - казва протойерей Андрей Новиков, член на Синодалната Библейско-богословска комисия на Руската православна църква. "Сега Константинопол се опитва да установи режима на папството си на територията на цялата вселенска църква. Основната пречка е Руската православна църква, въпреки че не можем да кажем, че е само тя. Друга, например, е Сръбската православна църква," завършва протойерей Новиков.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Москва открито оспори статута на Вселенската патриаршия

Kathimerini (Гърция): Москва открито оспори статута на Вселенската патриаршия

10 Септември 2018 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Московската партриаршия оспори статута на константинополската Вселенска патриаршия като „първа между равни“ сред православните църква след решението на последната да даде автокефалия на Украинската правослвна църква – Киевски патриархат от Москва, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Председателят на отдела за външноцърковни отношения към Московската патриаршия Иларион заяви, че Вселенската патриаршия „се представя за sui generis глава“ на 300-те милиона изповядващи православие по света.
„Въпреки това, най-малко половината от православното население повече няма да признава (Патриарх Вартоломей) за примус сред семейството на православните църкви“, заяви Иларион, като добави, че предоставянето на автокефалия на украинската църква е стъпка „по пътя към войната“.
Миналият петък, припомня „Катимерини“, Вселенската патриаршия назначи двама представители, които ще бъдат изпратени в Киев, за да обсъдят процеса на неговата независимост.
Този въпрос, коментира вестникът, е източник на напрежение между Вартоломей и патриархът на Москва и цяла Русия Кирил от април т.г.
Двамата се срещнаха по-рано през септември в опит да преодолеят различията, но това не доведе до резултати, отбелязва изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Москва нарича намерението на Вселенската патриаршия да признае автокефалията на Украинската православна църква „безпрецедента инвазия в чужда канонична територия“

AFP: Москва нарича намерението на Вселенската патриаршия да признае автокефалията на Украинската православна църква „безпрецедента инвазия в чужда канонична територия“

8 Септември 2018 | 00:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва нарича намерението на Вселенската патриаршия да признае автокефалията на Украинската православна църква „безпрецедента инвазия в чужда канонична територия, предава AFP.
Руската православна църква осъди решението на Вселенската патриаршия за изпращане на представители в Украйна и обеща ответни действия.
Решението на Вселенския патриарх Вартоломей идва седмица след като руският патриарх Кирил се срещна с него в Истанбул
Патриарх Кирил, който има силни връзки с Кремъл и се смята за съюзник на руския президент Владимир Путин, е решен да предотврати обособяването на самостоятелна Украинска православна църква.
Говорителят на Руската православна църква Владимир Легойда нарече това "нищо повече от безпрецедентно брутално нахлуване в каноничната територия на Московската патриаршия" в публикация в социалната мрежа „Телеграм“.
"Такива действия не могат да останат без отговор", пише Легойда.
Той добави, че Константинополската патриаршия не е информирала Москва преди решението.
Православната църква в Украйна е разделена между църква, която е част от Руската православна църква и друга, която е под надзора на непризнатия Киевски патриарх Филарет.
"Отговорността за възможните отрицателни последици от тази стъпка е на патриаршията на Константинопол", се казва в изявление, публикувано на уебсайта на Руската православна църква.
По-рано църквата в Константинопол съобщи, че изпраща двама епископи "в подготовка за признаване на автокефалията (право на създаване на църква) на православната църква в Украйна".
Ако Москва загуби контрол над украинската църква, това ще се разглежда като удар върху престижа на руската православна църква и руското духовно влияние като цяло.
Вартоломей І, известен като Константинополски архиепископ, на Новия Рим и Вселенски патриарх, се счита за "първи сред равни" от около 300 милиона православни вярващи в света.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кathimerini: Вселенската патриаршия предприема стъпки към признаване на автокефална Украинска православна църква

Кathimerini: Вселенската патриаршия предприема стъпки към признаване на автокефална Украинска православна църква

7 Септември 2018 | 22:25 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенската патриаршия предприема стъпки към признаване на автокефална Украинска православна църква, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Вселенската патриаршия започна подготовката за предоставяне на независимост на православната църква на Украйна от Русия. В изявление патриаршията посочи двама представители, които ще бъдат изпратени, за да обсъдят процеса на автокефалията на Киев от Москва. Въпросът е източник на търкания между Вселенския патриарх Вартоломей и руския православен патриарх Кирил от април насам. Истанбулската вселенска патриаршия е първа сред църквите в Източното Православие и единствената власт, която може да предостави църковна автокефалия, се казва в изявлението.
Москва обаче предупреди, че проблемът може да доведе до разкол. Двамата патриарси се срещнаха по-рано през септември, за да преодолеят разликата, но без резултат.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Православния свят е поставен на границата на грандиозен разкол

„Взгляд“: Православния свят е поставен на границата на грандиозен разкол

7 Септември 2018 | 00:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Православния свят е поставен на границата на грандиозен разкол, пише руският ежедневник “Взгляд“.
Патриарх Вартоломей по време на Синаксиса (Архиерейски събор), който приключи в сряда в Истанбул каза, че Константинополската патриаршия има изключителните права да решава проблемите на целия православен свят.
"Вселенската патриаршия носи отговорност за установяването на църковния и каноничния ред и само тя има каноничната привилегия за изпълнение на това висше и изключително задължение.. Ако Вселенската патриаршия изостави своята отговорност и се оттегли от междуправославната сцена, то поместните църкви ще действат "като овце, които нямат пастир" - цитира патриарха изданието.
Съобщава се също така, че една от основните теми на срещата бе въпросът относно предоставяне на Украйна правото за създаване на "единна поместната църква." Вартоломей не за първият път се изказва в полза на това, че Константинопол може да реши проблема на Украинската църква без участието на Московската патриаршия, тъй като, по негово мнение, Русия "е отговорна за болезнената ситуация в Украйна." Москва, от своя страна, законно се противопоставя на подобни намерения на Вартоломей, тъй като те са пряка намеса във вътрешните работи на Руската православна църква и посегателство в каноничната територия на Руската православна църква.
Членът на синодалната Библейска богословска комисия на Московската патриаршия протойерей Андрей Новиков предостави мнението си на вестника, че Вартоломей "в този Синаксис всъщност даде на себе си всички права на папата, като явно провъзгласи ерес и направи отклонение от православната вяра." В допълнение, той каза, поведението на Вартоломей изглежда странно и поради причината, че Константинопол се разполага само върху 3% от православните земи, но "се опитва да взима решения, което се предполага, че са задължителни за целия православен свят."
Според един от сценариите, Вселенската патриаршия ще бави този въпрос, като се опитва да шантажира Руската православна църква за решения в своя полза, пише изданието, като също така допуска другите православни църкви да окажат натиск върху Вартоломей да преразгледа решението си, което още не е взето окончателно.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

В Истанбул се провежда дългоочакваната среща между Вселенския патриарх Вартоломей и патриарха на Москва и цяла Русия Кирил

В Истанбул се провежда дългоочакваната среща между Вселенския патриарх Вартоломей и патриарха на Москва и цяла Русия Кирил

31 Август 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В Истанбул се провежда дългоочакваната среща между Негово светейшество Вселенския патриарх Вартоломей и Светейшият патриарх на Москва и цяла Русия Кирил, предаде репортер на Агенция "Фокус". Патриарх Кирил бе посрещнат тържествено в сградата на Вселенската патриаршия в Истанбул от пълния състав на Светия синод на Вселенската патриаршия.
Вселенският патриарх Вартоломей подчерта, че не случайно срещата се провежда в навечерието на Новата Църковна година, започваща на 1 септември и заяви: "Ние вярваме в силата на диалога".
Светейшият патриарх Московски и на цяла Русия Кирил се съгласи с тези думи и благодари за оказаното му гостоприемство. Срещата продължава.
При посещението на патриарх Кирил в Истанбул се очаква да бъдат дискутирани важни въпроси, касаещи живота на Православната църква и засилването на междуцърковния диалог.
Срещата между лидерите на най-влиятелните църкви в православния свят е очаквана от православните християни в целия свят с голям интерес и надежда да бъдат дадени отговори на много важни въпроси, касаещи живота на Светата Православна Църква в условията на съвременните дадености. Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.