НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Красимир Кръстев, РДПБЗН – Велико Търново: С непроменени през годините професионализъм, отдаденост и сърцатост огнеборците сме призвани да пазим живота

Красимир Кръстев, РДПБЗН – Велико Търново: С непроменени през годините професионализъм, отдаденост и сърцатост огнеборците сме призвани да пазим живота

14 Септември 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С непроменени през годините професионализъм, отдаденост и сърцатост, ние българските огнеборци сме призвани да пазим вашия живот и ще го пазим с цената на всичко. Това каза в приветственото си слово директорът на Регионална дирекция „Пожара безопасност и защита на населението“ – Велико Търново инж. Красимир Кръстев в село Балван по случай професионалния празник на пожарникарите, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Великотърновското село е център на честванията по случай 130-годишнината от създаването на пожарната служба в България.
Инж. Кръстев припомни, че с решение от 1995 година на Министерски съвет денят 14 септември е обявен за професионален празник на служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. С този акт е възстановена традицията на първия пожарникарски събор, на тази дата да се отбелязва патронния празник на пожарните команди. „Началото на пожарното дело във Велико Търново ни води в 30-те години на 19 век, когато са сформирани първите тулумбаджийски тайфи снабдени с помпи – тулумби, теглени от коне. Преди 130 години през 1888 година е основана и първата професионална противопожарна команда. Нейн ръководител е Светослав Бойчев, първия българин завършил курс по противопожарно дело в чужбина. На фасадата на сградата на пожарната са били изписани два красноречиви девиза: „Който чуждото не пази, свое нема“ и “ Бързо, смело и трезво“. От четирите действащи помпи, десетте бурета, десетте коня, двайсетте брадви, десетте канджи и спасителни дебели въжета, трите ръчни и едната въжена стълба, пожарната е извървяла своя дълъг път. Сега разполагаме с модерна техника, специализирани автомобили за оперативни дейности, за работа в градска среда, за действия във високи сгради, в промишлени и химически аварии, автомобили за пожарогасителна дейност, автомеханична стълба и др.“, каза в словото си инж. Кръстев. Той посочи, че предизвикателствата пред българската пожарна и очакванията на обществото надхвърлят традиционната дейност на служителите. По тази причина, опитът и усилията им са насочени за повишаване сигурността и осигуряване надеждна защита на гражданите.
„За опазване на имуществото, културното наследство, икономическата и социалната инфраструктура, както и на околната среда при всякакви бедствия и извънредни ситуации. За успешното изпълнение на мисията ни са необходими съвместните усилия на всички институции на местната и държавната власт и на гражданското общество. Една от основните ни задачи е обучаване на населението за правилно поведение при пожари, бедствия и извънредни ситуации, за прилагане на необходимите защитни мерки и за предотвратяване на пожарите“, посочи Кръстев.
По думите му, се полагат особени грижи при работата им с подрастващите и възрастните хора, която без подкрепата и съпричастността на техните партньори в лицето на местната власт, неправителствени организации, институции, би била неизпълнима задача. Той припомни, че именно в Балван се създава първият в страната Център за превенция и спорт, където децата да формират нагласата си за правилни действия при бедствия и извънредни ситуации. Придобитият опит на служителите от пожарната, по думите на инж. Кръстев, дава увереност, че са на прав път и пример за това е функционирането на още два подобни центъра в Павликени и Елена. Той бе категоричен, че един фактор остава непроменен с годините – това са българските пожарникари и спасители, онези мъже и жени, които са призвани да водят борба с пожарите, да спасяват човешки живот при природни бедствия и да оказват първа помощ при нужда.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.