НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Красимир Кръстев, РДПБЗН – Велико Търново: С непроменени през годините професионализъм, отдаденост и сърцатост огнеборците сме призвани да пазим живота

Красимир Кръстев, РДПБЗН – Велико Търново: С непроменени през годините професионализъм, отдаденост и сърцатост огнеборците сме призвани да пазим живота

14 Септември 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С непроменени през годините професионализъм, отдаденост и сърцатост, ние българските огнеборци сме призвани да пазим вашия живот и ще го пазим с цената на всичко. Това каза в приветственото си слово директорът на Регионална дирекция „Пожара безопасност и защита на населението“ – Велико Търново инж. Красимир Кръстев в село Балван по случай професионалния празник на пожарникарите, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Великотърновското село е център на честванията по случай 130-годишнината от създаването на пожарната служба в България.
Инж. Кръстев припомни, че с решение от 1995 година на Министерски съвет денят 14 септември е обявен за професионален празник на служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. С този акт е възстановена традицията на първия пожарникарски събор, на тази дата да се отбелязва патронния празник на пожарните команди. „Началото на пожарното дело във Велико Търново ни води в 30-те години на 19 век, когато са сформирани първите тулумбаджийски тайфи снабдени с помпи – тулумби, теглени от коне. Преди 130 години през 1888 година е основана и първата професионална противопожарна команда. Нейн ръководител е Светослав Бойчев, първия българин завършил курс по противопожарно дело в чужбина. На фасадата на сградата на пожарната са били изписани два красноречиви девиза: „Който чуждото не пази, свое нема“ и “ Бързо, смело и трезво“. От четирите действащи помпи, десетте бурета, десетте коня, двайсетте брадви, десетте канджи и спасителни дебели въжета, трите ръчни и едната въжена стълба, пожарната е извървяла своя дълъг път. Сега разполагаме с модерна техника, специализирани автомобили за оперативни дейности, за работа в градска среда, за действия във високи сгради, в промишлени и химически аварии, автомобили за пожарогасителна дейност, автомеханична стълба и др.“, каза в словото си инж. Кръстев. Той посочи, че предизвикателствата пред българската пожарна и очакванията на обществото надхвърлят традиционната дейност на служителите. По тази причина, опитът и усилията им са насочени за повишаване сигурността и осигуряване надеждна защита на гражданите.
„За опазване на имуществото, културното наследство, икономическата и социалната инфраструктура, както и на околната среда при всякакви бедствия и извънредни ситуации. За успешното изпълнение на мисията ни са необходими съвместните усилия на всички институции на местната и държавната власт и на гражданското общество. Една от основните ни задачи е обучаване на населението за правилно поведение при пожари, бедствия и извънредни ситуации, за прилагане на необходимите защитни мерки и за предотвратяване на пожарите“, посочи Кръстев.
По думите му, се полагат особени грижи при работата им с подрастващите и възрастните хора, която без подкрепата и съпричастността на техните партньори в лицето на местната власт, неправителствени организации, институции, би била неизпълнима задача. Той припомни, че именно в Балван се създава първият в страната Център за превенция и спорт, където децата да формират нагласата си за правилни действия при бедствия и извънредни ситуации. Придобитият опит на служителите от пожарната, по думите на инж. Кръстев, дава увереност, че са на прав път и пример за това е функционирането на още два подобни центъра в Павликени и Елена. Той бе категоричен, че един фактор остава непроменен с годините – това са българските пожарникари и спасители, онези мъже и жени, които са призвани да водят борба с пожарите, да спасяват човешки живот при природни бедствия и да оказват първа помощ при нужда.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Талат Джафери подписа указа за закона за езиците. 15 януари 2019 г.
Талат Джафери подписа указа за закона за езиците. 15 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.