НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

9 души са обвинени в участие в организирана престъпна група за производство на цигари, трима от тях се укриват (ОБЗОР)

9 души са обвинени в участие в организирана престъпна група за производство на цигари, трима от тях се укриват (ОБЗОР)

17 Септември 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
София. 9 души са обвинени в участие в организирана престъпна група за производство на цигари. Това съобщи на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева. Тя посочи, че три от лицата са част от обвинените след акцията в Пловдив на 25 август, при която 23 души бяха обвинени за държане за акцизни стоки без бандерол. „Останалите шест лица са се занимавали с финансирането на фабриките и са осигурявали лица, на чието име да бъдат помещенията, в които са били държани машините за производство на тютюн“, обясни прокурор Начева. По думите ѝ при обиск са иззети документи, парични средства и носители на компютърни информационни данни, които тепърва предстои да бъдат анализирани. Има и свидетелски показания. „Става дума за около 40 тона намерен тютюн, близо 50 хил. кутии цигари – говорим за сериозни обороти, за милиони левове“, обясни прокурор Начева.
На въпрос дали Георги Станоев, Антон Станоев и Евлоги Станоев са задържани, прокурор Начева отговори: „Те са обвинени задочно. Не са установени към момента. За един от тях има информация, че е напуснал пределите на страната. Другите двама най-вероятно са в България. Предприети са действия за издирването им“. Начева обясни, че е съвсем нормално тези лица да се укриват, но увери, че ще тяхното местонахождение ще бъде установено.
Агенция „Фокус“ припомня: На 25 август Окръжната прокуратура в Пловдив обвини 23 лица за държане на цигари без бандерол. Цигарите са били произвеждани в четири незаконно работещи фабрики – в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Бяха иззети 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 хил. кутии цигари от различни марки на стойност 1,5 млн. лева. Разследващите иззеха и всички машини в незаконните фабрики, както и камиони, превозвали суровината за цигарите и съответно готовата продукция. Събрани са доказателства за пране на пари. Всяка фабрика е произвеждала средно около 100 хил. кутии цигари на ден. Привлечени към наказателна отговорност бяха лица от ниските нива на престъпната група. В София Специализираната прокуратура проведе акция за установяване на ръководителите ѝ. Бяха претърсени домашни адреси, офиси и ресторанти.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Даниела Начева: Трима от обвинените за участие в организирана престъпна група за производство на цигари се укриват, един от тях е извън страната

Прокурор Даниела Начева: Трима от обвинените за участие в организирана престъпна група за производство на цигари се укриват, един от тях е извън страната

17 Септември 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Трима от обвинените за участие в организирана престъпна група за производство на цигари се укриват, като един от тях е извън страната. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали Георги Станоев, Антон Станоев и Евлоги Станоев са задържани, прокурор отговори: „Те са обвинени задочно. Не са установени към момента. За един от тях има информация, че е напуснал пределите на страната. Другите двама най-вероятно са в България, предприети са действия за издирването им. При положение, че тези фабрики, за които установихме, че са били контролирани от тях, бяха разбити преди 20 дни е съвсем нормално тези лица да се укриват. Предприели сме мерки, издирваме ги“. Начева увери, че лицата ще бъдат установени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Даниела Начева: 9 души са обвинени за участие в организирана престъпна група

Прокурор Даниела Начева: 9 души са обвинени за участие в организирана престъпна група

17 Септември 2018 | 14:19 | Агенция "Фокус"
София. 9 души са обвинени за участие в организирана престъпна група, сред които Евлоги Станоев и Георги Станоев. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Начева припомни, че в Пловдив преди около 20 дни бяха установени нелегални фабрики за производство на тютюн. „Колегите в Пловдив бяха събрали сериозен ресурс от доказателства. Ние трябваше да доизградим доказателствата, за да установим кои са лицата, които са осъществявали контрола, финансирали са и са се облагодетелствали от цялата престъпна дейност. На настоящия етап от разследването е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група на 9 лица. Три от тях са част от обвинените от Пловдив, задържани за акцизни стоки без бандерол. Останалите шест лица са се занимавали с финансирането на тези фабрики – осигурявали са лица, на чието име да бъдат помещенията, в които са държани машините за производство на тютюн“, обясни прокурор Начева. Тя уточни, че Лидия Станоева не е била обвинена, но сред обвинените са Евлоги Станоев и Георги Станоев.
„При обиска са иззети документи, парични средства и носители на компютърни информационни данни, които тепърва ще анализираме. Имаме и свидетелски показания. Става дума за около 40 тона намерен тютюн, близо 50 хил. кутии цигари – говорим за сериозни обороти, за милиони левове“, обясни прокурор Начева. Тя посочи, че не може да се твърди за връзка между другия подобен случай на разбита организирана престъпна група за производство на цигари, при която беше арестуван Миню Стайков.
„Част от задържаните девет лица са криминално проявени лица – съдени са за трафик на наркотици, за нанасяне на телесни повреди, един от тях е регистриран и за убийство. Тепърва ще им се проверява съдебното минало“, обясни Начева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата разследва „изпират“ ли се пари от нелегални цигарени фабрики през ресторанти в София (ОБЗОР)

Прокуратурата разследва „изпират“ ли се пари от нелегални цигарени фабрики през ресторанти в София (ОБЗОР)

14 Септември 2018 | 20:48 | Агенция "Фокус"
София. На 25 август Окръжната прокуратура в Пловдив обвини 23 лица за държане на цигари без бандерол. Цигарите са били произвеждани в четири незаконно работещи фабрики – в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Бяха иззети 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 хил. кутии цигари от различни марки на стойност 1,5 млн. лева. Разследващите иззеха и всички машини в незаконните фабрики, както и камиони, превозвали суровината за цигарите и съответно готовата продукция. Събрани са доказателства за пране на пари. Всяка фабрика е произвеждала средно около 100 хил. кутии цигари на ден. Привлечените към наказателна отговорност са лица от ниските нива на престъпната група. В София Специализираната прокуратура проведе акция за установяване на ръководителите й. Бяха претърсени домашни адреси, офиси и ресторанти. Първоначалната информация е била за адреси само в столицата, в последствие обиски са правени и област Перник и Сливница. До момента задържани няма. Наблюдаващите прокурори ще преценяват кои от лицата, присъствали на обиските, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност. Зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че се проверява дали парите от незаконните фабрики за цигари се „изпират“ през ресторанти. Според него е вероятно ресторантите да са част от легалния бизнес на хората, които се проверяват. Прокурор Гешев прогнозира, че незаконните фабрики за цигари в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан генерират поне 10 млн. лева на месец. Прокуратурата няма данни лица, свързани с разследването, да са напуснали страната. Иван Гешев уточни, че на ниво доказателства няма връзка между спецкацията в София с тази срещу Миньо Стайков в Карнобат.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Проверяваме дали парите от незаконните фабрики за цигари са „изпирани“ през ресторанти

Прокурор Иван Гешев: Проверяваме дали парите от незаконните фабрики за цигари са „изпирани“ през ресторанти

14 Септември 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
София. Имаме информация, че в ресторантите може да има вещи и книжа в интерес на разследването. Проверяваме дали финансовият ресурс от незаконните фабрики за цигари е „изпиран“ през ресторантите. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев за акцията на Специализираната прокуратура в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вероятно ресторантите са част от легалния бизнес на хората, които проверяваме. Теоретично е нормално, когато човек генерира определен финансов ресурс от незаконна дейност, той да бъде „изпран“ и вложен в нещо“, коментира той. „За акцията в София имахме информация за около 20 адреса. В хода на работата излязоха други адреси на територията на Сливница и област Перник. Какво ще се намери там, ще е ясно към края на деня“, каза още Иван Гешев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Няма задържани лица след спецакцията в София, към края на деня евентуално ще има привлечени към наказателна отговорност

Прокурор Иван Гешев: Няма задържани лица след спецакцията в София, към края на деня евентуално ще има привлечени към наказателна отговорност

14 Септември 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма задържани лица. Съгласно НПК собствениците и хората, които ползват имота трябва да присъстват до приключване на претърсването. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев за акцията на Специализираната прокуратура в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След приключването на претърсванията наблюдаващите прокурори ще извършат анализ за кои от тях са събрани доказателства и за кои не“, посочи той. „Към края на деня евентуално някои лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност“, обясни Иван Гешев и допълни, че има и вариант някои от тях да бъдат задържани за 24 часа по Закона за МВР. „От вторник предприехме действия за събиране на доказателства за ръководните нива на организираната престъпна група“, обяви зам.-главният прокурор. „До този момент към наказателна отговорност са привлечени лица, които работници и шофьори. Това са хора от по-ниските нива в производството на цигари“, коментира Гешев. „От сутринта се провеждат действия по разследване, основно претърсвания и обиски на домашни адреси, офиси и ресторанти“, посочи той и уточни, че обиските продължават, а анализите ще бъдат готови до края на вечерта.
„Фокус“ припомня: На 25 август Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на цигари без бандерол. Цигарите са били произвеждани в четири незаконно работещи фабрики– в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Иззети са общо 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки на стойност 1,5 млн. лева. По досъдебното производство са иззети всички машини и съоръжения от четирите фабрики, както и мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети са още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол. Установени са и веществени доказателства, свързани с основния предмет на разследване по досъдебното производство на Окръжна прокуратура-Пловдив – пране на пари. Установено е, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден. За престъплението обвиняемите могат да получат наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев ще даде брифинг в Специализираната прокуратура

Зам. главният прокурор Иван Гешев ще даде брифинг в Специализираната прокуратура

14 Септември 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. Днес от 13.30 часа зам. главният прокурор Иван Гешев ще даде брифинг в Специализираната прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Мъж беше изведен от ресторанта в парк „Кошарите“, където се провежда акция на Специализираната прокуратура

София: Мъж беше изведен от ресторанта в парк „Кошарите“, където се провежда акция на Специализираната прокуратура

14 Септември 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. Мъж беше изведен от Сръбския ресторант „Бест“ в парк „Кошарите“, където се провежда акция на Специализираната прокуратура, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В ресторанта все още има служители на „Жандармерия“. Няма засилено полицейско присъствие в района. Движението не е ограничено или затруднено. Заведението остава затворено.
По-рано от Специализираната прокуратура съобщиха, че са започнали претърсвания и изземвания в офиси и дружества в София. Дружествата стопанисват Сръбския ресторант „Бест“, както и заведението „Везувий“. Обискират се лица, разпитват се свидетели с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализирана акция се провежда в ресторант в парк „Кошарите“ в София

Специализирана акция се провежда в ресторант в парк „Кошарите“ в София

14 Септември 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. Специализирана акция се провежда в Сръбски ресторант „Бест“ в парк „Кошарите“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На място има екип на „Жандармерия“. Ресторантът е затворен. Движението в района не е ограничено.
По-рано от Специализираната прокуратура съобщиха, че са започнали претърсвания и изземвания в офиси и дружества в София. Дружествата стопанисват Сръбския ресторант „Бест“, както и заведението „Везувий“. Обискират се лица, разпитват се свидетели с цел задържане на ръководните нива на организирана престъпна група.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура разследва организирана престъпна група за незаконно производство на цигари и пране на пари

Специализираната прокуратура разследва организирана престъпна група за незаконно производство на цигари и пране на пари

14 Септември 2018 | 08:51 | Агенция "Фокус"
София. Действията на Специализираната прокуратура са по разследване, прието по компетентност от Окръжна прокуратура – Пловдив, предвид събрани доказателства за престъпления, извършени от организирана престъпна група. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
На 24 август 2018 г. Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол – цигари. Лицата бяха установени в четири незаконно работещи фабрики на територията на страната – в град Дупница, в град Горна Оряховица и в град Тутракан. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.
Иззети бяха всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети бяха още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол и други веществени доказателства. Установено бе, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден.
Към настоящия момент две от задържаните лица са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а четири лица са с мярка „домашен арест“.
В хода на разследването на Окръжната прокуратура в Пловдив са събрани доказателства за това, че откритите четири фабрики на територията на страната се ръководят от лица, които не са били сред задържаните първоначално от прокуратурата в Пловдив и че производството на цигари без бандерол се осъществява от организирана престъпна група.
Рано тази сутрин Специализираната прокуратура започна извършването на претърсвания и изземвания в офиси на дружества в град София, стопанисващи заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“, обиски на лица и разпити на свидетели на територията на град София, с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.