НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Владимир Путин: Важното в момента е новото въоръжение и прилагане на бойния опит от Сирия

Владимир Путин: Важното в момента е новото въоръжение и прилагане на бойния опит от Сирия

19 Септември 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия трябва бързо да се придвижи напред и да започне разработката на перспективни оръжия, заяви в сряда президентът на Русия Владимир Путин в рамките на заседанието на военно-промишлената комисия на страната, предава агенция EA Daily.
„Ключовият въпрос в нашия дневен ред е формирането на поредна перспективна държавна програма за въоръжение, а към реализацията на действащата програма – тя е за периода до 2027 година – ние пристъпихме през тази година и в нея са отчетени съвременните тенденции в развитието на модерна техника, развитието на въоръжението и военната техника по света, както и бойният опит от използването на руските оръжия в Сирийската арабска република“, заяви руският държавен глава. „В резултат, във войската трябва да постъпят най-съвременни оръжия, които по тактико-технически характеристики превъзхождат чуждестранните аналози“.
Сред тях, по думите на Путин, са ракетната система „Сармат“, изтребителят от пето поколение Су-57, високозащитеният танк на бойна платформа „Армата“, както и зенитно-ракетните системи С-500 и подводницата проект 677.
„За нас е важно да се движим напред и още от днес да започнем да планираме разработката и производството на перспективни образци военна техника за в бъдеще, които ще определят облика на Въоръжените сили на Русия в дългосрочна перспектива“, резюмира руският президент.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Atlantic (САЩ): Още не е късно да се предотврати създаването на ос между Русия и Китай

The Atlantic (САЩ): Още не е късно да се предотврати създаването на ос между Русия и Китай

16 Септември 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Русия и Китай ще се подкрепят един друг решително, ако бъдат притиснати в ъгъла. От тези две страни Китай е значително по-важна за дългосрочния просперитет на САЩ. Никой не е заинтересован от нова студена война с азиатския тигър, тъй като подобен сценарий може да лиши страната от ресурсите, необходими за изпълнението на важните вътрешнополитически приоритети, пише Аня Мануел в статия за излизащото от 1857 г. насам американско списание The Atlantic. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.
Китайски танкове напредват в калния терен, а няколко хеликоптера летят над тях в боен строй – всичко това се случва в източната част на Русия. Млад военнослужещ на Пекин отбелязва по този повод: „Никога не бях участвал зад граница в разгръщане на военни части в подобен мащаб“. Тази сцена представя ясна картина на състоялите се тази седмица грандиозни руски военни учения, за които средствата за масова информация писаха вече доста. И има защо – в тях бяха задействани 300 хил. руски и 3,2 хил. китайски войници. Съвместните им учения впечатлиха силно Запада.
Дали обаче маневрите са началото на руско-китайски алианс, както написаха няколко световни агенции? Тласка ли (американският държавен глава Доналд) Тръмп Си Дзинпин в ръцете на Владимир Путин? Не съвсем. Това е бавен, деликатен процес. Руско-китайската „ос“ все още е далеч от реалността. Но въпреки това Западът трябва внимателно да следи как точно тези две страни задълбочават връзките си.
Що се отнася до военната страна на нещата, то Русия и Китай говорят за своята дългогодишна дружба, макар в отношенията между тях от десетилетия да се усеща недоверие. След сблъсъците по границата от 1968-1969 г. край река Амур (в близост до която бяха проведени последните им съвместни учения), територията на Пекин в района бе подложена на толкова силен артилерийски обстрел, че заприлича на лунен ландшафт. Двете страни успяха да уредят териториалния си спор едва през 2008 г. Русия се отказа от нанасяне на неминуем ядрен удар срещу Китай, само след като самите САЩ заплашиха с ответен отговор.
Петдесет години по-късно, китайският президент Си Дзинпин и Владимир Путин демонстрират приятелство – те присъстваха на военните паради в Москва и Пекин, връчиха си ордени и медали, участваха заедно на множество и продължителни срещи на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).
Ако бъде оставена настрана медийната шумотевица, ще се види, че има малко признаци за наличието на сътрудничество, каквото има между САЩ и военните им съюзници Европа и Япония например. Русия продава оръжия на Китай – от 2011 г. насам обемът на тези доставки надхвърли 10 милиарда долара. Москва обаче прави това преди всичко, защото има нужда от твърда валута. Към настоящия момент двете страни разработват съвместно безпилотни летателни апарати (БпЛА).
Освен това, Русия и Китай (отделно една от друга) модернизират въоръжението си. Китай иска да получи възможност да закрие достъпа на американските кораби в региона. Освен това, Пекин иска да създаде войска, готова да действа отвъд границите на страната.Китайските войници имат скромен опит зад граница, и точно това подчертава младият войник, цитиран в началото на статията. Руските и китайските ВМС провеждат все повече съвместни военни учения с малък мащаб, защото целта им е да сдържат американското влияние в Азия.
Важно е да се отбележи, че двете страни не са сключили официален пакт в областта на сигурността – договор, който би могъл да напомня за НАТО в Европа; такъв, който ще застави Китай и Русия да се защитават една друга, и който ще превърне сегашните им отношения във взаимноизгодно военно партньорство.
Икономическите отношения също се развиват по този модел – традиционно недоверие, повече суматоха, отколкото реализъм по отношение на партньорството им. И едва съвсем леко доловима тенденция на развитие на това сътрудничество. Така наприемер сделката от 2015 г., позволяваща на Китай да закупува руски природен газ, днес представлява анемично споразумение, изпълнението на което е спъвано от споровете за цената, маршрута на газопровода и недоволството на Пекин от преговорната тактика на Москва.
Обемът на търговията между двете страни се увеличи до 20% (84 милиарда долара) миналата година, макар тези показатели да са незначителни в сравнение с обема на търговията на Китай със САЩ (635 милиарда долара през 2017 г.). През юли тази година Китайската банка за развитие отпусна на Руската държавна банка кредит в размер на девет милиарда долара за развитие на инфраструктурните връзки между двете страни. Това е колосална сума, макар проницателните наблюдатели да са наясно, че голяма част от сделката няма да бъде реализирана.
Китайските бизнесмени споделят, че имат съмнения относно инвестирането на средствата си в Русия, тъй като начинанието е „по-рисковано, отколкото в Конго“, а също така и „непредсказуемо“. Въпреки някои общи икономически интереси, много от руснаците не са любители на китайския пазар. Недоверието в този случай е взаимно. А историята на граничните конфликти и нереализираните сделки правят икономическите отношения неустойчиви. Макар правителствата на двете страни винаги да критикуват САЩ, позициите им често се разминават по множество геополитически въпроси. Инициативата на Си Дзинпин за „Един пояс, един път“ ( а също и за милитаризация на търговските маршрути) отслабват руското влияние в Централна Азия. На Китай не се харесва и присъединяването на Крим към Русия, нейната военна помощ на регионалните съперници на Пекин като Индия и Виетнам, а също и подкрепата й за талибаните.
Докъде ще доведе всичко това? Традиционно Китай избягва официалните съюзи и президентът Си Дзинпин потвърди тази политика през април тази година. Засега не съществува руско-китайски „блок“, който да предизвиква безпокойство. Но не трябва и да се заблуждаваме – твърдата позиция на администрацията на Тръмп в областта на търговията, а също и отношението към Пекин, определян предимно от медиите като новия враг на САЩ, създават ситуация, в която прогнозите все пак може да се сбъднат.
Русия и Китай ще се подкрепят един друг решително, ако бъдат притиснати в ъгъла. От тези две страни Китай е значително по-важна за дългосрочния просперитет на САЩ. Никой не е заинтересован от нова студена война с азиатския тигър, тъй като подобен сценарий може да лиши страната от ресурсите, необходими за изпълнението на важните вътрешнополитически приоритети.
Ако САЩ не искат да тласнат Си Дзинпин в обятията на Путин, то това не означава непременно, че Вашингтон трябва да капитулира и да се съгласи с исканията на Пекин. САЩ трябва ясно да определят своята линия и последователно да я укрепват, както правят в Южнокитайско море например. Същевременно САЩ може да бъдат отворени за сътрудничество с Китай, включително и в областта на Парижкото споразумение за климата. Това ще създаде добри условия за по-лесно разрешаване на бъдещи кризисни ситуации. Все още не е късно.

Аня Мануел е един от основателите и ръководителите на консултантската компания RiceHadleyGates LLC. Работила е в Държавния департамент на САЩ. Автор е и на книгата „Този смел нов свят: Индия, Китай и САЩ“.

*Публикуваните на страницата материали съдържат оценки на цитираните медии и не са отражение на позицията на Агенция „Фокус“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Руски военноморски кораби са провели учения в Берингово море като част от „Восток-2018“

Reuters: Руски военноморски кораби са провели учения в Берингово море като част от „Восток-2018“

14 Септември 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Забайкалск. Руски военноморски кораби са провели учения в Берингово море, което разделя Русия от Аляска, разкриват кадри, разпространени в петък от министерството на отбраната на Русия, предава Reuters.
Кадрите показват разрушителя от Северната флота „Вицеадмирал Кулаков“ и десантния кораб „Александър Обраковски“ вземащи участие в примерна спасителна операция в Берингово море.
Други кадри показват голям брой парашутисти, скачащи от самолет и спускащи се с въжета от хеликоптери в Източната сибирска територия Забайкалск.
Мащабните учения „Восток-2018“ се провеждат от 11 до 17 септември и в тях ще вземат участие близо 300 000 военнослужещи, над 1 000 бойни самолети и две военноморски флоти.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: На ученията „Восток-2018“ са използвани уникални невидими ракети

РИА Новости: На ученията „Восток-2018“ са използвани уникални невидими ракети

14 Септември 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Москва. По време на маневрите „Восток-2018“ на полигона „Телемба“ в Бурятия руските военни са използвали „невидими ракети“, разказа в интервю пред военното издание „Звезда“ началникът на 76-а дивизия от ПВО полковник Сергей Тихонов, предава РИА Новости.
По думите на военния, командването е решило да усложни задачата и не се е ограничило само с обикновени учебни ракети. По време на условен масиран удар на военните е предстояло да свалят специални тренировъчни копия на истински крилати ракети, способни да маневрират спрямо релефа, имитации на балистични бойни глави, както и мишени-имитации на ракети с технология стелт.
При това не е имало пълна увереност, че военнослужещите ще се справят с поставената задача, уточни Тихонов.
„Работата също е и в това, че в маневрите бяха използвани специални мишени-имитации на ракети, които много трудно се засичат на радарите, с други думи – построени с използване на технология стелт – „невидимки“. Тези ракети-мишени превъзхождат всички известни чуждестранни аналози на истински устройства“, съобщи той.
Но, независимо от сложните условия, всички удари са отразени, а някои ракети дори още при излитането.
Най-големите в съвременната история на Русия военни маневри „Восток-2018“ се провеждат от 11 до 17 септември в Далечния Изток и прилежащата акватория на Тихия океан. Те са ръководени от министъра на отбраната Сергей Шойгу. В ученията са задействани повече от 300 хиляди войници, хиляди самолети, хеликоптери и дронове, до 36 хиляди танкове, бронетранспортьори и други машини, до 80 кораба и снабдителни съдове. Към руските военни също така се присъединиха подразделения от Китай и Монголия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Забайкалието Завърши основната фаза от маневрите „Восток-2018“

РИА Новости: В Забайкалието Завърши основната фаза от маневрите „Восток-2018“

13 Септември 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Москва. В Забайкалска област завърши основната част от маневрите „Восток-2018“, предава РИА Новости.
Както информираха от Министерството на отбраната на Русия, в хода на този етап на ученията, военните са отразили настъпление, отработили са преход на подразделенията в атака и са завършили разгром на главните сили на „противника“.
В чест на завършването на основната фаза, на полигона „Цугол“ се проведе преглед на военната техника и парад на участниците, в който взеха участие военнослужещи от Източния и Централния военни окръзи, както и китайски и монголски подразделения.
На прегледа са представени танкове Т-72Б3, бойни машини на пехотата БМП-3, БТР-80, БТР-82 и бойни десантни машини БМД-4М.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин ще наблюдава основния етап от ученията „Восток-2018“

ТАСС: Владимир Путин ще наблюдава основния етап от ученията „Восток-2018“

13 Септември 2018 | 06:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще наблюдава от полигон в Забайкалския край основния етап на ученията „Восток-2018“, предава TACC.
Лидерът на Кремъл ще наблюдава съвместните руско-китайски военни учения заедно с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Ще присъстват и представители на Китай.
Москва започна най-мащабните от времето на СССР военни учения с участието на Китай. В периода от 11 до 15 септември в Русия ще се проведат „Восток-2018“ с участието на 297 хил. военни, 1000 самолети, хеликоптери и безпилотни летателни апарати, 36 хил. танка и единици бронирана техника, а също и 80 кораба. Именно тези цифри приведе началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов, когато очерта общите контури на операцията. Всичко това надминава рекордните по мащаб военни учения „Запад-81“, в които участваха държави от Организация на Варшавския договор.
Съгласно думите на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, ученията „донякъде повтарят „Запад-81“, но в някои отношения са по-мащабни.
От Сибир до Далечния Изток са определени пет зони. Ученията се проведат на два етапа и ще стартират в Чита (Забайкалския край, на около 200 км от китайската граница), където в ученията ще се включат 3200 войници от армията на Китай. За участие в ученията Пекин прехвърля в Русия 900 единици техника, 30 самолета и хеликоптера, поясни по-рано китайският военен аташе в Москва, който определи маневрите като „безценен опит (…), който, безусловно, ще допринесе за мира и стабилност в региона“.
По думите на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов ученията не са насочени срещу нито една страна и провеждането им е в съответствие с руската военна доктрина, която – както подчерта, е отбранителна. Основната цел на маневрите е проверка на боеготовността на подразделенията, която може да бъде оценена само в хода на мащабни военни учения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Московский комсомолец": Путин във Владивосток – зарязан и оставен без сензация

"Московский комсомолец": Путин във Владивосток – зарязан и оставен без сензация

13 Септември 2018 | 02:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Икономическият форум във Владивосток е водеща тема за руския ежедневник "Московский Комсомолец". В статия, озаглавена: „Путин във Владивосток – зарязан и оставен без сензация“, журналистът Елена Егорова пише: „Източният икономически форум имаше шанс да стане двойна сензация. Но лидерът на Северна Корея Ким-Чен-ун не дойде във Владивосток, а предложението на Владимир Путин за сключване на мирен договор с Япония до края на годината, като се оставят настрана въпросите за спорните (Курилски) острови, не срещна разбиране от Токио“.
„Основното събитие на Източния икономически форум през 2018 г. трябваше да бъде посещението на Ким-Чен-ун. За Кремъл това наистина щеше да бъде красив ход: да събере на едно място всички „азиатски тигри“ - Япония, Китай, Южна Корея, Северна Корея, и да стане арбитър в споровете им, като изземе инициативата от Белия дом.“ Пише Егорова и уточнява, че външното министерство на Руската федерация е съобщило, че е изпратило покана на севернокорейския лидер още през пролетта.
„Вместо Ким във Владивосток пристигнаха служители, дори не от втори, а от пети ешалон – заместник-министърът на железопътния транспорт на КНДР, заместник-директорът на отдела за международни връзки на Министерството на железопътния транспорт, ректорът на Пхенянския университет“, пише журналистката.
Тя отбелязва още, че на пленарното заседание на Източния икономически форум Владимир Путин е съобщил за готовността на Русия да се върне към тристранните икономически проекти с участието на Република Корея и КНДР при условие, че ситуацията на Корейския полуостров се нормализира. „А главните заинтересовани лица – Япония и Корея, не скриха от кого очакват тази нормализация. „Доналд Тръм предприе новаторски, неизползван от никого по-рано подход! Благодарение на това отношението към Северна Корея вече започна да се променя“, заяви (министър-председателят на Китай) Шиндзо Абе, който обеща в скоро време да последва примера на американския лидер и да се срещне с Ким. По думите на министър-председателя на Южна Корея И Нак-йон, в Сеул с нетърпение чакат третата за тази година корейска среща на върха и се надяват на по-нататъшно развитие на отношенията със съседите си, което също е станало, благодарение на миротворческата дейност на Тръмп“.
Според Елена Егорова предложението на руския президент Владимир Путин за мирен договор с Япония без „анексии и контрибуции“ е имало шанс да се превърне в „истинска сензация“, но „Какво мисли Шиндзо Абе по този повод, за съжаление, така и не разбрахме, никой не го попита…“, пише журналистката. „Вместо Абе предложението на Владимир Путин коментира генералният секретар на кабинета на министрите на Япония Йосихиде Суга. По думите му позицията на японските власти остава непроменена: (мирен) договор с Русия може да бъде сключен само след решение на териториалния спор".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Джеймс Матис не смята, че Русия и Китай биха формирали военен алианс  в бъдеще

ТАСС: Джеймс Матис не смята, че Русия и Китай биха формирали военен алианс в бъдеще

12 Септември 2018 | 06:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис не смята, че Русия и Китай биха формирали военен алианс в бъдеще, предава TACC.
На въпрос дали той е загрижен от вероятността за образуването на военен съюз между Русия и Китай в бъдеще на фона на участието на Китай в ученията "Восток-2018". "Мисля, че тези страни действат в рамките на собствения интерес , но в дългосрочен план не виждам какво ще обедини Русия и Китай." - каза Матис.
От 11 до 17 септември под ръководството на министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу на територията и в морските води на руския Далечен Изток, както и прилежащите части на Тихия океан се провеждат мащабни учения "Восток-2018". Те включват около 300 хил. войници, повече от хиляда самолета, хеликоптери и безпилотни летателни апарати, до 36 хил. танка, бронетранспортьори и други превозни средства, до 80 бойни кораба и помощни съдове.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Русия и Китай провеждат най-голямото съвместно военно учение в историята

The Telegraph: Русия и Китай провеждат най-голямото съвместно военно учение в историята

12 Септември 2018 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия и Китай провеждат най-голямото съвместно военно учение в историята, пише британският ежедневник The Telegraph.
Маневрите са триумфален момент за Путин, който превърна военната модернизация в първостепенен приоритет след постсъветската стагнация и показа нови фантастични ядрени оръжия в речта си през март, пише изданието.
Американски шпионски самолет, забелязан над Японско море, намекна за безпокойството на западните страни от най-големите руски военни учения.
Очаква се седмица преди срещата на високо равнище между лидерите на Северна и Южна Корея военните игри да потвърдят желанието на Москва да стане основен военен и дипломатически играч в региона.
Анализаторите спекулират, че маневрите са отчасти подготовка на отговор на потенциален ядрен конфликт на Корейския полуостров, а звената за балистични ракети са сред участниците.
Освен демонстрация на бойната сила на Русия, „Восток-2108“ е насърчаване на затоплящите се връзки с източния съсед и бившия враг Китай.
По време на срещата с китайския лидер Си Дзинпин Путин похвали доверието между двете страни, а китайският президент заяви, че тяхното сътрудничество е "от все по-голямо и по-голямо значение" в косвено споменаване на напрежението със Съединените щати.
Макар Китай да е участвал в съвместни военноморски учения с Русия в Балтийско море миналата година, това е първият път, когато ще участва в годишните стратегически упражнения на Москва, които обучават големи формирования за мащабни конфликти.
Тридесет китайски самолети и хеликоптери и 3200 войници са разположени на полигоните в Цугол на изток от езерото Байкал.
Русия заяви, че ще тренира методи, разработени по време на сирийската интервенция, като китайските сили, които не са се борили във война от 1979 г. насам, ще видят истински бойни умения.
Маневрите се възприемат като предупреждение към Вашингтон, да не задълбочава влошаването на отношенията си с Русия или да я провокира военно.
"Ясно е, че подобни усилия могат да бъдат насочени само срещу една страна и това е САЩ, ", каза Василий Кашин, експерт по отношенията Русия-Китай във Висшето икономическо училище. "В момента Русия и Китай виждат Съединените щати като основен потенциален военен противник".
В светлината на търговската война на Доналд Тръмп с Китай и последователните вълни от американските санкции срещу Русия, Америка сега е главният политически противник и за двете страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Китай се присъединява към Русия в най-големите военни учения в руската история

The Times: Китай се присъединява към Русия в най-големите военни учения в руската история

12 Септември 2018 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Москва/Пекин. Китай се присъединява към Русия в най-големите военни учения в руската история „Восток-2018“, пише британският ежедневник The Times.
Русия започна вчера най-големите военни учения в историята си, мобилизирайки 300 000 войници, заедно с повече от 3000 китайски войници в демонстрация на военна мощ, предназначена да противодейства на това, което тя нарича "агресивно и неприятелско" отношение към нея.
Министерството на отбраната заяви, че почти една трета от активния военен персонал участва в седмичните учения в Сибир и Далечния Изток, въпреки че независими анализатори предполагат, че цифрите може да са били надценени.
Около 36 000 руски танка и бронирани превозни средства, 1000 самолета, хеликоптери и безпилотни летателни апарати и 80 бойни кораба заедно с 900 китайски бойни машини и 30 самолета участват в ученията, подчертавайки нарастващото партньорство между Пекин и Москва, за да предизвикат американската глобална хегемония. Ще бъде включена монголска единица, въпреки че размерът и съставът на приноса на страната не бяха разкрити. Русия беше основният съюзник на Монголия преди започналото сближаване между Москва и Пекин започна в началото на 90-те години.
Очаква се президентът Путин да присъства на ученията, наречени „Восток-2018“, след среща с китайския президент Си Дзинпин във Владивосток вчера. Той даде висока оценка на добрите отношения между двете страни, като приветства "надеждните им връзки в политическата и отбранителната сфера". Китайският президент каза, че приятелството "става все по-силно с времето".
Двамата лидери сигнализираха, че сътрудничеството им ще отиде далеч отвъд военната сфера, заявявайки, че планират да използват собствените си национални валути в търговските сделки вместо долара, като оспорват неговото превъзходство като глобална резервна валута.
На въпрос дали цената на ученията е оправдана във време, когато Русия е изправена пред по-високи нужди за социални разходи, говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви: "Способността на страната да се защитава в сегашната международна ситуация, която често е агресивна и неприятелска към нашата страна означава, че е оправдано. "
Дилън Уайт, говорител на НАТО, заяви: "Восток“ демонстрира фокуса на Русия върху участието в мащабни конфликти. Това се вписва в модела, който наблюдаваме от известно време: по-агресивна Русия, която значително увеличава бюджета си за отбрана и военното си присъствие ".
Маневрите идват на фона на засиленото напрежение между Русия и Запада заради тежките санкции, конфликта в Сирия, последиците от отравянията в Солсбъри и обвинението на руските разузнавателни агенти за хакерство и намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.
Отделно от това, Китай и САЩ са начело на една ескалираща търговска война и администрацията на Тръмп обмисля първите си санкции срещу китайски служители в отговор на нарушенията на правата на човека.
Близостта между Китай и Русия съвпада с напрежението в Западния съюз и тревогите сред някои европейски лидери, че не могат да разчитат на САЩ на президента Тръмп, за да поддържат международния ред, основан на правила.
Китай е изгряваща суперсила, но Русия се бори да спре своя спад и да възстанови своята позиция на световната сцена. Има вътрешно напрежение след решението на Путин да повиши възрастта за пенсиониране от 60 на 65, включително редки обществени протести. В миналото той често се опитваше да се противопостави на вътрешната опозиция, като подчертава външните врагове, които заплашват това, което той вижда като законно място на Русия в света.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая Газета“: Ученията „Восток-2018“ няма да попречат на САЩ да ударят Сирия

„Независимая Газета“: Ученията „Восток-2018“ няма да попречат на САЩ да ударят Сирия

12 Септември 2018 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Ученията „Восток-2018“ няма да попречат на САЩ да ударят Сирия, пише руският ежедневник “Независимая газета.
В Русия започнаха маневрите „Восток-2018“. В резултат на това основните стратегически сили са съсредоточени в Далечния Изток. Междувременно Съединените щати и техните съюзници могат да нанесат сериозен удар по интересите на Русия и съюзниците в Близкия изток, Сирия. На Запад смятат, че режимът на Башар Асад ще използва химически оръжия и американската коалицията заплаши в отговор да нанесе по-силен удар в Сирия, отколкото предишните пъти. Чуждите медии признават, че в резултат може да бъде засегната и руската военна група в Сирия, което ще доведе до по-нататъшно влошаване на отношенията между САЩ и Руската федерация и до реален военен конфликт.
Възниква въпросът: как Москва може в такава ситуация да защити Сирия и да подкрепи сирийските войски в планираната за близко бъдеще офанзива в Идлиб? От анализът на събития и експертните становища, може да се заключи, че военното и политическото ръководство на Русия ще бъде в състояние да изпълни тези задачи само със значителни военни и финансови ресурси. В същото време, военните източници на "Независимая газета" съобщиха, че за да се поддържа адекватна военна дейност в Близкия изток, за да възпре НАТО от западните си граници и в други региони, включително Арктика, Русия ще увеличи през 2019 г. разходите за отбрана. Колко обаче - не се съобщава.
По този начин, в лицето на влошаващата се икономическа и финансова криза и руските санкции трябва да изразходва значителни средства за поддържане на собствените си военни групировки, действащи в Далечния изток и в Сирия. Според Министерството на отбраната, и в двата случая, такава мощна концентрация на военни сили в тези райони в постсъветската историята на страната се организира за първи път. Обаче такива маневри, както е известно, са много скъпи.
Предвид факта, че сега в Средиземно море се разгръща най-мощното от постсъветско време, обединение на Военноморския флот и Военно-космическите войски на Руската федерация и масираните удари по бунтовниците в Идлиб, може да се предположи, че разходите по сирийски конфликт са станали немалки. Въпреки това, заместник-председателят на Обществения съвет към Министерството на отбраната на Руската федерация Александър Каншин смята, че цената на ученията, както и осигуряване на операцията в Сирия едва ли надвишава това, което е планирано във военния бюджет на Руската федерация.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.