НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Предвиждат се стимули за стопаните, които усвояват прасета си (ОБЗОР)

Предвиждат се стимули за стопаните, които усвояват прасета си (ОБЗОР)

14 Септември 2018 | 19:47 | Агенция "Фокус"
София. Да се разработят мерки за стимулиране на регистрираните стопанства - тип „заден двор“ да усвоят свинете в 20-километровата зона около индустриалните ферми. Това реши Централният епизоотичен съвет на заседание в Министерския съвет. В него взеха участие вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Владислав Горанов, Румен Порожанов и Емил Караниколов, директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, представители на МВР, министерствата на околната среда и водите, транспорта, здравеопазването и отбраната. Поканени да присъстват бяха и представителите на асоциациите на свиневъдите д-р Румен Караманов и Димитър Димитров. След заседанието министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви, че има визия за стимулирането на регистрираните стопани, но все още се правят разчети. По думите му конкретният размер ще е ясен следващата сряда. Директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев предупреди, че хората трябва да заколят прасетата си, като уточни, че законът за нерегистрираните животни е строг и ще се налагат санкции без компенсация. Д-р Румен Караманов от асоциацията на свиневъдите заяви, че колегите му са обезпокоени от заболяването, тъй като има риск от огромни икономически загуби. По думите му трябва да се засилят мерките за биосигурност. Той допълни, че браншът подкрепя да се правят масирани проверки навсякъде – и в домашните ферми, и в индустриалните, като за нарушителите да се налагат санкции.
Африканската чума по свинете в село Тутраканци, Варненско бе потвърдена от референтната лаборатория в Мадрид. Заболяването не е опасно за хората, но води до огромни икономически загуби. В българските индустриални свинеферми се отглеждат над 400 000 животни на три оборота годишно или общо около 1,2 млн. прасета. Разпространението на африканската чума по свинете в съседна Румъния вече обхваща 1000 огнища и на евтаназия подлежат 300 000 животни. От вчера заболяването е констатирано и на белгийско-френската граница.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Ще предприемем действия за укрепването на биосигурността и стриктното прилагане на Закона за ветеринарно-медицинската дейност

Министър Румен Порожанов: Ще предприемем действия за укрепването на биосигурността и стриктното прилагане на Закона за ветеринарно-медицинската дейност

14 Септември 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Ще предприемем действия за укрепването на биосигурността и стриктното прилагане на Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Направихме отчет за извършеното до момента и за това, което предстои. Самата Африканска чума от тази година е много активно-застъпена в нашата северна съседка. 12 области от двадесет и няколко в Румъния вече са засегнати. Те са под възбрана на ЕС и за съжаление вече по граничните зони до България също са установени огнища на Африканската чума по свинете“, допълни той. „Една от основните теми, която днес дебатирахме е биосигурността, както в индустриалните ферми, така и в личните стопанства. В индустриалните ферми в момента има над 400 000 животни, които се отглеждат. На около 3 оборота годишно надхвърля 1.2-1.4 млн. животни. Болестта е само по свинете и дивите прасета и води до огромни икономически загуби. Тя не засяга други животни, но те могат да бъдат преносители. Основно болестта се пренася от животни и продукти. От вчера вече и на белгийската граница с Франция има установени заразени животни. Постарахме се нашите мерки да бъдат в най-добрата кондиция“, заяви още министър Порожанов. По думите му един от основните проблеми за разпространение на болестта са домашните животни в задните дворове, тъй като те нямат никаква биосигурност като в Румъния са над 1000 огнищата от животни в заден двор. „В четвъртък и петък миналата седмица имаше среща на Международната организация за ветеринарните болести - ОИЕ, „ФАО“ и ЕК, в която среща се обсъждаха именно тези болести. Многократно се даде висока оценка на България в рамките на двете заболявания. Тези дни пристигна и протокола от лабораторията в Мадрид, в която имаме потвърждение на болестта“, каза още той. По думите на земеделският министър, основното, за което ще се предприемат действия е укрепването на биосигурността и стриктното прилагане на Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Той допълни още, че в индустриалните ферми има направени огледи навсякъде в последните 2 месеца като е отчетено много добро състояние на биосигурността в повечето от тях. Тези, които не спазват предписанията ще бъдат санкционирани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първото заседание на Централния епизоотичен съвет ще се проведе в Министерски съвет

Първото заседание на Централния епизоотичен съвет ще се проведе в Министерски съвет

14 Септември 2018 | 07:05 | Агенция "Фокус"
София. Първото заседание на Централния епизоотичен съвет ще се проведе в Министерския съвет от 10.00 часа. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В него ще участват заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на икономиката Емил Караниколов, изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев.
Основните теми от дневния ред на заседанието са обстановката по отношение на болестта африканска чума по свинете и болестта чума по дребните преживни животни на територията на страната.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.