НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът разпореди отстраняване на държавните служители и експертите, споменати в журналистическо разследване за измами с евросредства, докато текат проверките по случая (ОБЗОР)

Премиерът разпореди отстраняване на държавните служители и експертите, споменати в журналистическо разследване за измами с евросредства, докато текат проверките по случая (ОБЗОР)

21 Септември 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов разпореди отстраняване на държавните служители и експертите, споменати в журналистическо разследване за измами с усвояване на евросредства, докато текат проверките. На 14 септември по повод публикация в сайта „Биволь“ – „ДжиПи Гейт“: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“, беше изпратен сигнал от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор, МВР и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС”. В следствие на това Софийска градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) извършването на проверка по случая.
Предмет на проверка са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на посочените факти.
Във връзка с работата по случая на 14 септември адвокат и двама журналисти – българин и румънец, бяха временно задържани в РПУ - Радомир. Това се случи по време на журналистическо разследване, което съвпада с оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция – Перник в района, където според подадения сигнал са се унищожавали материали, свързани с обществени поръчки.
Още същия ден омбудсманът Мая Манолова коментира, че задържането на двамата журналисти нарушава човешките права. Манолова проведе разговор със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник, който я информира, че двамата задържани от полицията в Радомир са били освободени няколко часа по-късно. Омбудсманът изиска пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъде установено превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР. Според Манолова липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване.
СДС също настоя за прозрачност по случая от страна на отговорните институции. В позиция на партията по случая се посочва, че в държава - член на Европейския съюз, задържането и репресиите срещу журналисти, които търсят истината и правят своите разследвания, е опасно посегателство не просто срещу свободата на словото, а срещу устоите на демокрацията. „Този арест поставя под сериозно съмнение постиженията на демократична България и е срамно петно върху образа й на европейска и НАТО-вска държава“, заявяват от СДС.
От своя страна, младежи от МО в БСП – София, заедно с председателя на НС на БСП Корнелия Нинова и народни представители от ПГ на „БСП за България” също призоваха за истина и свобода на медиите. „Искаме да говорим свободно, не искаме диктатура. Хора, не се страхувайте, ние не се страхуваме”, призоваха социалистите.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят държавните служителите и експертите, споменати в журналистическо разследване за нередности при усвояването на евросредства

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят държавните служителите и експертите, споменати в журналистическо разследване за нередности при усвояването на евросредства

21 Септември 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят временно или в отпуск всички държавни служители и експерти, които са споменати в журналистическо разследване на сайта „БиволЪ” за нередности при усвояването на евросредства, докато текат проверките по случая. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Припомняме, че на 14 септември 2018 г. сигнал по повод същата публикация беше изпратена от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор, МВР и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Софийска градска прокуратура възложи на ДАНС проверка по публикация за измами при усвояване на средства от еврофондове

Софийска градска прокуратура възложи на ДАНС проверка по публикация за измами при усвояване на средства от еврофондове

17 Септември 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. Софийска градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ извършването на проверка по повод публикация в сайта „Биволь“ – „ДжиПи Гейт“: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. На 14.09.2018 г. сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор от вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът на г-н Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“. Сигналите от Томислав Дончев и от сайта „Биволь“ са обединени.
Предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдяните факти. В хода на проверката ще бъде осъществено и взаимодействие с КПКОНПИ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП по повод ареста на двамата журналисти: Искаме истина и свобода на медиите

БСП по повод ареста на двамата журналисти: Искаме истина и свобода на медиите

15 Септември 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Младежи от МО в БСП – София, заедно с председателя на НС на БСП Корнелия Нинова и народни представители от ПГ на „БСП за България” призоваха за истина и свобода на медиите, съобщиха от пресцентъра на партията. Инициативата е по повод ареста на двамата журналисти вчера. „Искаме да говорим свободно, не искаме диктатура. Хора, не се страхувайте, ние не се страхуваме”, призовават още във видеото си социалистите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС: Настояваме за прозрачност по случая с арестуваните край Радомир журналисти

СДС: Настояваме за прозрачност по случая с арестуваните край Радомир журналисти

15 Септември 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Съюзът на демократичните сили (СДС) настоява за пълна прозрачност от страна на отговорните институции по случая с арестуваните край Радомир журналисти от България и Румъния. Това се посочва в позиция на СДС, изпратена до медиите. От партията се обръщат към главния секретар на МВР, вече номиниран и за министър, с настояването да даде публично информация с какви аргументи и при какви обстоятелства са задържани Димитър Стоянов от „Биволъ” и Атила Биро от „Райз проджект Румъния“.
„В държава - член на Европейския съюз, задържането и репресиите срещу журналисти, които търсят истината и правят своите разследвания, е опасно посегателство не просто срещу свободата на словото, а срещу устоите на демокрацията“ се посочва в позицията.
От СДС припомнят, че партията е била създадена, за да се противопостави на тоталитарното управление и репресивните служби на комунистическия режим и да утвърди основните ценности на демокрацията, сред които особено важни бяха свободата на словото и медиите. „30 години по-късно, този арест поставя под сериозно съмнение постиженията на демократична България и е срамно петно върху образа й на европейска и НАТО-вска държава“, заявяват от СДС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Трима души са задържани след сигнал за действия, които ще прикрият корупционни престъпления

МВР: Трима души са задържани след сигнал за действия, които ще прикрият корупционни престъпления

14 Септември 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. На 11 септември в ГДБОП е получен сигнал от журналист за намерение за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления - унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. След създадената необходима организация и проверка на сигнала, през вчерашния ден на територията на Перник са проведени оперативни действия от служители на ГДБОП и ОДМВР-Перник. В района на установеното място са задържани три лица, които в последствие са се представили като двама журналисти и адвокат.
Те са отведени в районното управление и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района, са освободени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.