НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Gazeta Express: Кадри Весели увери, че идеята за размяна на територии не се подкрепя от косовските институции

Gazeta Express: Кадри Весели увери, че идеята за размяна на територии не се подкрепя от косовските институции

27 Септември 2018 | 20:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на парламента на Косово Кадри Весели, по време на посещението си в Скопие, увери своя македонски колега Талат Джафери, че Косово няма териториални претенции към съседите си, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Весели и Джафери обсъдиха актуалните събития в региона, фокусирайки се върху референдума в Македония за промяна на името на страната, който ще бъде проведен на 30 септември. Весели призова гражданите на Македония да гласуват с „Да“ на референдума, заявявайки че това ще открие пътя на страната към Европейския съюз и НАТО.
Говорейки относно диалога между Косово и Сърбия, Весели заяви, че Прищина е готова да навлезе във финалната фаза на диалога с Белград, за да разреши всички неуредени въпроси между двете страни. „Косово, като независима държава, няма териториални претенции към своите съседи. За Косово е много важно функционирането на институциите му в цялата територия на страната. Няма да позволим споразумението със Сърбия да създаде негативен прецедент“, поясни Весели.
Талат Джафери, от своя страна, заяви че и двете страни ще засилят сътрудничеството и приветства усилията, както на Косово, така и на Сърбия в постигането на окончателно споразумение.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово няма да наруши териториалната цялост на Сърбия, заяви Кадри Весели

Gazeta Express: Косово няма да наруши териториалната цялост на Сърбия, заяви Кадри Весели

25 Септември 2018 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент и лидер на най-голямата политическа партия в Косово – ДПК, Кадри Весели заяви, че работи върху обединението на всички политически лидери за постигане на консенсус свързан с диалога със Сърбия, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Весели повтори, че Косово е обединено когато става въпрос за запазване на териториалната му цялост. Той също каза, че мечтата му е някой ден Прешево, Медведжа и Буяновац да се обединят с Косово и че той няма да спре да работи, за да направи това реалност, отбелязвайки, в същото време, че е против нарушаването на териториалната цялост на Сърбия.
Председателят на парламента призова всички политически партии да се обединят във финалната фаза на диалога със Сърбия сега, след като правителството установи преговорния екип, но който все още трябва да бъде потвърден от парламента. В интервю за агенция „Kosovapress“ Весели поясни, че работи върху организирането на кръгла маса с всички политически лидери, насочена към постигането на консенсус по отношение на диалога със Сърбия. Той заяви, че само обединено Косово „може да победи Сърбия“ в тяхното начинание да дестабилизират региона и да разпалят нови конфликти. Весели спомена речта на сръбския президент Александър Вучич по време на посещението му в Косово в началото на септември, наричайки го „поощряване на геноцидните политики“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кадри Весели: Няма да има нито промяна на границите, нито размяна на територии

Кадри Весели: Няма да има нито промяна на границите, нито размяна на територии

14 Септември 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. Няма да има нито промяна на границите, нито размяна на територии, категорично заяви председателят на косовския парламент Кадри Весели, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
В интервю за „Дойче Веле“ Весели твърди, че Прищина няма да позволи и формирането на Общност на сръбските общини в северната част на Косово.
След появяването на идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия, като един от възможните начини за цялостно нормализиране на отношенията, всекидневно има реакции от двете страни, отбелязва телевизионният канал.
Кадри Весели, заедно с косовският премиер Рамуш Харадинай, са едни от най-видните застъпници на запазването на настоящите граници на Косово.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Няма договор без реципрочно признаване между Сърбия и Косово

Хашим Тачи: Няма договор без реципрочно признаване между Сърбия и Косово

13 Септември 2018 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че няма да подпише договор със Сърбия, ако той не означава реципрочно признаване, но добави че е скептичен когато става на въпрос за възможностите за сключване на такъв договор, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
По време на пресконференция Тачи заяви, че страните от района подкрепят преговорите между Косово и Сърбия и че ще подкрепят техния мирен договор.
Изтъквайки, че постигането на споразумение няма да бъде лесно, косовският президент за пореден път повтори, че е възможна корекция на границите със Сърбия, която би позволила директно признаване на независимостта и обединението на Прешево, Медведжа и Буяновац с Косово.
Според думите на Тачи, когато Сърбия признае Косово, това ще направят и петте членки на Европейския съюз, а Русия ще отмени ветото си в Съвета за сигурност на ООН.
Колкото по-рано бъде постигнат договор, толкова по-добре ще бъде това за двете страни и народи, добави той и напомни, че това не са преговори между сърби и албанци, а между Сърбия и Косово.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Косовската опозиция изпрати писмо на Могерини, в което я известява, че е против идеята за размяна на територии със Сърбия

Gazeta Express (Косово): Косовската опозиция изпрати писмо на Могерини, в което я известява, че е против идеята за размяна на територии със Сърбия

13 Септември 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. Парламентарно представените опозиционни партии в Косово – „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК), Движение „Самоопределение“ (на алб. – „Ветевендосие“), Социалдемократическата партия на Косово и „Алтернатива“ в сряда са изпратили писмо до върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, в което я информират, че са срещу идеята на косовския президент Хашим Тачи за размяна на територии със Сърбия. Те също казват, че правителството е загубило легитимност да представлява Прищина в диалога с Белград, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Лидерът на ЛДК Абдула Хоти написа във „Фейсбук“, че писмото се отнася до последните събития в Косово:
„Подобни идеи няма да бъдат подкрепени и евентуално споразумение, произтичащо от тази идея, няма да бъде валидирано“, написа Хоти. „Започването на нов преговорен процес без необходимата подготовка, какъвто е случаят с настоящото правителство на Косово, ще доведе до провал. Отговорност на парламента е да одобри платформа за диалога с две трети от гласовете и това е единственият на чин да бъде легитимиран този процес. Всяка друга опция за преговорите е обречена на провал. В интерес на гражданите на Косово е да бъде постигнат консенсус в рамките на народното събрание“, написа още председателят на ЛДК. „Сегашното правителство загуби легитимност да представлява Косово в този процес и подновяването на легитимността на парламента трябва да бъде направено в съответствие с Конституцията“, заяви Хоти.
Опозиционните партии вярват, че ЕС и САЩ трябва да се включат във финалната фаза от преговорите със Сърбия и поискаха окончателното споразумение между двете страни да доведе до пълна нормализация на отношенията между Белград и Прищина. „Пълна нормализация е постижима единствено чрез взаимно признаване. Окончателният договор със Сърбия трябва позволи членството на Косово в международните организации, включително ООН, както и да отвори пътя към членство в ЕС и НАТО“, уточни Хоти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): След поредицата неуспехи, Хашим Тачи може да посегне към инциденти, напрежение и дестабилизация, предупреждават от косовската опозиция

„Курир“ (Македония): След поредицата неуспехи, Хашим Тачи може да посегне към инциденти, напрежение и дестабилизация, предупреждават от косовската опозиция

13 Септември 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на косовското опозиционно Движение „Самоопределение“ (на алб. – Ветевендосие) Албин Курти смята, че след противопоставянето от страна на международната общност на плановете на косовския президент Хашим Тачи за подялба на Косово и след националистическото изказване на сръбския държавен глава Александър Вучич в Северна Митровица, на Тачи му трябват инциденти на терен, ново напрежение и дестабилизация на страната, пише скопското електронно издание „Курир“.
Както предаде кореспондентът на МИА от Прищина, Курти е направил това предупреждение на срещата с посланика на Германия в Косово Кристиан Хелд, с когото разговарял за актуалната политическа обстановка в страната, с акцент върху преговорите за постигане на окончателно решение на споровете между Косово и Сърбия.
Позицията на Тачи за „корекция на границите“, която подразбира размяна на територии със Сърбия, бе оценено от лидера на „Самоопределение“ като изключително опасна за стабилността на Косово.
„Ние смятаме президентът на Косово Хашим Тачи за отговорен за насилието, което може да последва“, е заявил Курти според съобщението от пресслужбата на неговата партия, в което се казва още, че политикът е благодарил на посланик Хелд за принципността и твърдата позиция на германския канцлер Ангела Меркел за защита на държавността и интегритета на Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Сърбия и Косово може да преначертаят границите си, но ще ги избави ли това от война?

The Washington Post: Сърбия и Косово може да преначертаят границите си, но ще ги избави ли това от война?

13 Септември 2018 | 05:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Миналия месец Джон Болтън, съветникът на президент на САЩ Доналд Тръмп по националната сигурност, заяви, че САЩ „няма да пречат" на сделката за размяна на територии между Сърбия и Косово. Според последните доклади двете страни са близо до споразумение, което ще разреши един от най-предизвикателните политически конфликти в Европа след края на Студената война, пише Картър Джонсън* в статия за американското издание The Washington Post. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.
Планът предвижда преначертаване на границите между Сърбия и Косово, което ще позволи на сръбскоговорящата територия в северната част на Косово да се присъедини към Сърбия, а албаноговорящия регион в южната част на Сърбия – да стане част от пределите на най-младата държава на Балканите. Залозите са високи: излизането от тази безизходица вероятно ще проправи пътя на Косово към членство в ООН. Ще бъде увеличена и вероятността както Косово, така и Сърбия да се присъединят към Европейския съюз и евентуално - към НАТО.
Изявлението на Болтън контрастира с тези на множество европейски лидери, които имат опасения, че реализирането на подобна идея ще бъде дестабилизираща за региона. Но би ли могла корекцията на границите да доведе до мир? Ето какво трябва да знаете.

Някои видове подялба работят по-добре от други

Предишните ми изследвания върху размяната на територии като решение за предотвратяване на етническата гражданска война предполагат, че отделянето на територии и етнически групи значително увеличава шансовете за мир - в сравнение с разделянията, които се фокусират само върху териториите. Използвайки набор от данни на Световната банка, разгледах 17-те подялби, които са съвпаднали с края на етническите граждански войни между 1945 и 2004 г.
Създадох индекс, който да проследява степента, в която отделянето на етнически групи е довело до нови конфликти между тях. Това се е случило само в осем от 17 случая. От тези осем, нито един не е пример за възобновяване на насилие в първите пет години след размяната на територии – критичен брой, тъй като рискът от нова ескалация е най-голям в първите години.
Това е неудобен резултат за повечето от нас, които се ангажират с концепцията за мултиетнически държави, защото предполага, че за предотвратяване на етническите войни един от най-добрите начини за постигане на мир може би е отделянето на конкретна територия.

Етнически групи след разделянето на Косово

Как ще проработи разделянето на Косово? Отделянето му през 1999 г. от състава на Сърбия (тогава Югославия) получи средночестотен индекс - значителни малцинства останаха от двете страни на границата. Насилието се повтори точно в регионите, в които има етническите малцинства, най-вече през 2000-2001 г. в Прешевската долина в Сърбия и през 2004 г. в Митровица в Косово. Тези сблъсъци завършиха с десетки убити и десетки хиляди разселени, с обновени кампании за етническо прочистване. Изследванията ми показват, че ако през 1999 г. при отделянето на Косово от Сърбия бяха взети предвид по-точно демографските данни в страната, вместо сляпо да бъдат следвани границите, установени през 1947 г., може би насилието щеше да е значително по-ограничено.

Дали Косово трябва да бъде разделено в настоящия момент?

Не е задължително. Изследването, проведено от мен по отношение на микро-механизмите на насилието след отцепванията в Грузия и Молдова, показва, че причините за него не са предизвикани от етническата омраза, а по-скоро от липсата на адекватна власт, което е широко разпространено явление в страните, излезли от граждански конфликт. Когато държавите успеят или да поддържат своята инфраструктура и да възстановят капацитета си, шансът за възобновяване на насилието е много по-малък - дори когато разселените малцинства се завръщат по домовете си.
Това предполага, че представителите на етническите групи, които воюват помежду си в гражданска война, могат да живеят мирно заедно, докато държавата е достатъчно силна (дали държавата има политическата воля да позволи връщането на малцинствата е отделен въпрос). Възможно е да има етническа омраза, но насилието може да бъде сведено до минимум - окуражаващ резултат за следвоенното, мултиетническо укрепване на мира.

Как може Сърбия и Косово да постигнат мир?

Докато Прешевската долина, в която има мнозинство от албанско население, е твърдо контролирана от централната власт в Белград, няма вероятност живущите в региона да се бунтуват, освен ако не получат значителна външна подкрепа от страна на Косово. Това обаче е малко вероятно с оглед стремежите на Прищина за членство в ЕС и НАТО.
Сърбия твърдо контролира територията след споразумението от Конкул от 2001 г., а жителите на долината няма вероятност да се бунтуват в бъдеще без значителна външна подкрепа от страна на Косово, което е малко вероятно, на интеграцията в Европейския съюз и НАТО. Макар албанското малцинство да предпочете да живее под управлението на Прищина, най-вероятно ще продължи да съжителства мирно със сърби дотогава, докато държавните институции останат силни.
Това предполага, че е логично Прешевската долина да остане част от Сърбия. Предаването на контрола над този мирен регион върху Косово сега може да доведе до дестабилизиране, тъй като сръбските сили за сигурност ще се оттеглят от региона и сърбите в него – около 15 хил., вертоятно ще го напуснат.
Северна Митровица до границата със Сърбия е различна история. Тази територия е почти изцяло сръбск и от 1999 г. насам де факто е отделена от Косово. Макар споразумението от Брюксел от 2013 г. да предвижда стъпки за интегриране на региона, той все още е сегрегиран етнически и функционира автономно. Етническите сърби все още контролират сигурността на региона.
Реинтегрирането на тази територия в Косово днес може да стане само с насилие и вероятно то ще е масово, ако правителството в Прищина се опита да контролира или да изгони квазидържавните сръбски сили за сигурност. Сърбия със сигурност ще подкрепи анклава в такъв конфликт, открито или неофициално - сценарий, подобен на онзи, който виждаме в примера с руснаците в източната част на Украйна.
Един от начините за поддържане на мира следователно ще бъде Косово да отстъпи на Сърбия контрола над региона, като приеме подялбата. Ако това би могло да бъде завършено в замяна на признаването на Прищина от официален Белград, то шансът за дългосрочен мир би бил още по-висок.
Критиците на промените в границите твърдят, че подобно решение ще отвори кутията на Пандора в целия регион. Но тази позиция не взима предвид способността на международната общност да приема непоследователни позиции, за да избегне нестабилност. Същите рискове например бяха отчетени, когато десетки държави се събраха, за да признаят независимостта на Косово през 2008 г. Същевременно те не признаха същото право на Република Сръбска – субект в Босна и Херцеговина със сепаратистки амбиции. И все пак нямаше нестабилност.
Промяната на границата между Косово и Сърбия може да предизвика много разисквания, но не е необходимо да отваря вратата за по-нататъшни промени другаде.

*Картър Джонсън е доцент по политически науки в Националния изследователски университет - в Москва. Той завършва работата си по книга, озаглавена „Когато разделянето работи: Разделяне на страни и народите в преследването на мира".

*Публикуваните на страницата материали съдържат оценки на цитираните медии и не са отражение на позицията на Агенция „Фокус“.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Франция подкрепя корекцията на границите между Косово и Сърбия

RTK (Косово): Франция подкрепя корекцията на границите между Косово и Сърбия

7 Септември 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Париж. Прессекретарят на френското правителство по време на редовна пресконференция обясни позицията на Париж по диалога между Белград и Прищина и дали подкрепя промяната на границите между Косово и Сърбия, предава косовската медия RTK.
Прессекретарят заяви, че споразумение между двете страни би било важно за стабилността на Балканите и Франция напълно подкрепя усилията на висшия представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини за сключване на споразумение между Косово и Сърбия.
„Франция се надява, че дискусията скоро ще доведе до задълбочено и точно споразумение между двете държави според позициите, изразени от двамата президенти“, заяви говорителят и допълни, че френският президент Еманюел Макрон е изразил подкрепя към усилията на президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи да постигнат споразумение.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Идеята за териториална размяна между Сърбия и Косово не трябва да се отхвърля

Йоханес Хан: Идеята за териториална размяна между Сърбия и Косово не трябва да се отхвърля

7 Септември 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Идеята за териториална размяна между Сърбия и Косово не трябва да бъде отхвърляна веднага, въпреки опасностите в региона и извън него, заяви еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан, предава скопското електронно издание „Курир“.
„На този етап ние би трябвало да позволим на двете страни да разглеждат тази и други идеи и с подкрепата на ЕС да преговарят за тях“, заяви Хан за германския вестник „Die Welt“ преди разговорите в Брюксел в петък.
Той добави, че осъзнава, че това е „емоционален процес“, но отхвърли страховете, че промени на границата биха могли да доведат до някакъв вид етническо прегрупиране. „Това няма да се случи“, изтъкна той.
Еврокомисарят изрази увереност, че „правителствата на Сърбия и Косово ще работят отговорно“ и добави, че всеки договор ще получи международна подкрепа, само ако изпълни регионалните изисквания и донесе повече стабилност в региона.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Александър Вучич отказа да има двустранна среща с Хашим Тачи

„Телма“ (Македония): Александър Вучич отказа да има двустранна среща с Хашим Тачи

7 Септември 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, проведоха двустранни среща с Върховния представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини в петък в Брюксел, в период на увеличено напрежение между Белград и Прищина. Вучич отказа да има обща среща с Тачи, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Този път ще бъде тежък, но ще трябва да се извърви, за да се осигури дългосрочен мир в Западните Балкани“, написа Тачи в страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“ след срещата с Могерини.
Сръбският външен министър Ивица Дачич в четвъртък изтъкна, че и в Брюксел, както и в Косово, Вучич отива, за да се потвърди мирът и стабилността в региона, а в същото време е изправен пред обвинения и открити закани. Той посочи някои от страните-членки на Съвета за сигурност на ООН, които дават подкрепа на властите в Косово.
„Открито мога да заявя, че в това участват представители на някои страни-членки и при това много влиятелни в Съвета за сигурност на ООН, а не в САЩ, Франция или Германия. Очевидно става дума за координирана акция, която окуражава всички в Косово против постигането на мирен договор. Важно е хората в международната общност да видят с какви лудаци си имаме работа“, заяви Дачич.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович: Никой няма да арестува Александър Вучич в Косово

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович: Никой няма да арестува Александър Вучич в Косово

7 Септември 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович в петък заяви, че решението на президента на страната Александър Вучич за прекъсване на комуникацията с косовската полиция и Мироопазващите сили на НАТО (KFOR) е породено от „неотговорност на тези институции“, предава скопската електронна медия A1 On.
„Това решение беше взето поради неотговорността на всички тези институции да осигурят прилично посещение, тъй като не желаем да им дадем малко легитимност, въпреки че направихме всичко необходимо за нормална комуникация около посещението“, заяви Стефанович.
Министърът добави, че Вучич е свикал среща преди да замине за Брюксел. „Президентът имаше среща с група от най-близките си сътрудници. Тук говорим за това какво може да се направи и беше взето решение за това той да отиде в Брюксел. Както стоят нещата към момента е ясно, че не сме близо до споразумение“, поясни той.
Стефанович коментира и ситуацията във връзка с посещението на Вучич в Косово, която е планирана за този уикенд.
„Има разочарование в международната общност, която не направи нищо. Тя реагира пасивно на бруталното отношение на албанците. Ние сме изложени на всякакъв вид натиск и сега това утежнява разговорите. За посещението ще решим когато се върне той (Вучич) от Брюксел. Ако президентът реши да отиде (в Косово), никой няма да го арестува там. Гарантирам, че никой няма да го арестува“, категоричен беше Стефанович.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): В Брюксел продължават преговорите между Белград и Прищина

„Макфакс“ (Македония): В Брюксел продължават преговорите между Белград и Прищина

7 Септември 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел в петък ще се проведе нов рунд на преговори между Белград и Прищина, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи ще продължат да работят за всеобхватна нормализация на отношенията и постигането на законово обвързващо споразумение.
„На най-високо ниво ще продължат преговорите, които доста зачестиха в последните няколко седмици и месеци“, заяви Кочиянчич в четвъртък в навечерието на разговорите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Посещението на Александър Вучич в Косово и преговорите с Прищина в Брюксел най-вероятно ще бъдат отменени

„МКД“ (Македония): Посещението на Александър Вучич в Косово и преговорите с Прищина в Брюксел най-вероятно ще бъдат отменени

6 Септември 2018 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Посещението на Александър Вучич в Косово и преговорите с Прищина в Брюксел най-вероятно ще бъдат отменени, съобщават сръбските медии, цитирани от македонското електронно издание “МКД“.
Според вестник „Вечерние Новости“ и Радио и Телевизия Сърбия причината за отмяната е решението на властите на Прищина да не позволят на Вучич да посети езерото Газивода.
Също така се добавя, че президентът на Сърбия е наредил прекратяването на всички контакти с Прищина, както и че утрешното продължаване на диалога в Брюксел вероятно ще бъде отменено.
Вучич днес отказа да отговори на въпроси от журналисти относно възможността да се отмени посещението в сръбските общини в Косово, което бе обявено за предстоящия уикенд.
"Утре ще видим за това", каза Вучич пред репортери в Белград след съвместното обръщение с американския министър на търговията Уилбър Рос по повод подписването на меморандум за разбирателство на правителствата на Сърбия и САЩ в областта на инфраструктурата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Хашим Тачи отхвърли възможността за подялба на Косово

„Алсат-М“ (Македония): Хашим Тачи отхвърли възможността за подялба на Косово

6 Септември 2018 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. Един ден преди новия кръг преговори между Косово и Сърбия, косовският президент Хашим Тачи увери, че няма да има подялба на страната, няма размяна на територии и няма да има Република Сръбска в нея. Същевременно той увери, че Косово ще подпише споразумение със Сърбия, което ще бъде приемливо за САЩ и ЕС, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
"Косовско-сръбското историческо споразумение ще има смисъл, само ако възникне взаимно признаване. Ако се постигне споразумение, то трябва да се осъществи взаимно признаване и премахване на всички препятствия пред членството в Косово в ООН и във всички други международни организации. Също така ще се извърши разграничаването на границата, включването на долината на Прешево, Медведжа и Буяновац. Но трябва да кажа нещо открито. Косово няма смисъл без Митровица и Газивода. Няма да има подялба, няма да има обмен и няма да има Република Сръбска в Косово. Ще подпишем споразумение със Сърбия - правно обвързващ международен договор, който ще бъде приемлив за Вашингтон и Европейския съюз ", заяви Тачи.
На 7 септември в Брюксел президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич ще се срещнат за нов кръг от преговори за нормализиране на отношенията.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Прищина е главната пречка пред компромисното решение

Ивица Дачич: Прищина е главната пречка пред компромисното решение

6 Септември 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Белград. Прищина е главната пречка да се стигне до компромисно решение, заяви в четвъртък министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, добавяйки че не се знае какво може да се очаква от петъчния диалог в Брюксел между президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, предава скопското електронно издание „Курир“.
Дачич заяви за белградския телевизионен канал „Първи“, че в „Прищина властва политическата агония и Европа и светът призовават да се стигне до споразумение и законово обвързваща спогодба, а косовските власти са главната пречка за това“.
Сръбският дипломат добави, че международната общност постоянно говори за компромисно решение, но когато Сърбия направи предложение за такова, поддръжниците на косовската независимост изразяват грижа за зачитането на териториалния принцип.
„Ясно казвам на всички – вие сте лицемери“, заяви Дачич, добавяйки че не знае какво може да се очаква от диалога в петък в Брюксел.
Той напомни, че „договорът за трайно решение трябва да бъде направен бързо, поради което са насрочени и тези срещи“ и добави, че в Прищина не желаят да говорят за една, втора, трета тема и че не знаят всъщност за какво искат да говорят.
Както Дачич повтори, той е сигурен само в едно – а това е, че в Брюксел няма да се разговаря за двете опции, които се споменават, а това са опцията на Прищина, която смята, че цяло Косово трябва да бъде независимо и че Сърбия трябва да го признае, и втората опция, според него, е тази на косовската автономия в рамките на Сърбия.
„Нито една от тези две теми няма да бъде предмет на тези разговори. Нито Прищина, Нито Белград желаят да говорят за това. Ако се иска договор, трябва да се направи компромис“, смята първият дипломат на Сърбия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Договорът има смисъл само, ако Белград признае Косово

Хашим Тачи: Договорът има смисъл само, ако Белград признае Косово

6 Септември 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Прищина. Ден преди продължаването на диалога Белград-Прищина в Брюксел, косовският президент Хашим Тачи повтори, че възможностите за постигане на споразумение са много малки и че крайният договор ще има смисъл само, ако Сърбия признае Косово като държава, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Тачи, говорейки по време на посланическа конференция в Прищина, изтъкна че страната му ще вложи максимални усилия, за да се отстранят всички пречки за членство на Косово в ООН.
„Косово губи смисъла си без Митровица и Газивода. Няма да има разделяне, няма да има размяна и няма да има Република Сръбска в Косово“, повтори Тачи.
Той напомни, че всички които говорят за разделяне и асимилиране окуражават сърбите и затрудняват диалога в Брюксел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

1 TV (Македония): Нов неуспешен опит на косовския парламент да проведе извънредно заседание за диалога със Сърбия

1 TV (Македония): Нов неуспешен опит на косовския парламент да проведе извънредно заседание за диалога със Сърбия

6 Септември 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели прекъсна сесията, свикана по искане на опозицията за обсъждане на диалога със Сърбия, поради липса на кворум, предава скопският телевизионен канал 1 TV.
Във вторник, поради същата причина, беше прекъсната и другата извънредна сесия, поискана от министър-председателя Рамуш Харадинай, за избор на правителствен екип за преговорите със Сърбия в Брюксел.
Весели привика председателите на парламента и лидерите на парламентарните групи на съвместна среща в четвъртък от 14:00 часа, с цел да се вземе решение за деблокада на парламента.
Двете извънредни сесии претърпяха неуспех, защото опозицията бойкотира заседанието, което беше свикано по искане на правителството и обратно – правителствените партии бойкотираха опозицията.
На заседанието в сряда, поискано от опозицията, трябваше да се гласува резолюция, с която да се забрани на президента на страната Хашим Тачи и на когото и да било друг да преговаря за територията на Косово.
Тачи ще пътува в петък за Брюксел, за да се срещне със сръбския си колега Александър Вучич, където ще преговаря като част от финалния етап на диалога Белград-Прищина.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Кадри Весели призова Хашим Тачи да не обсъжда границите на Косово

Gazeta Express: Кадри Весели призова Хашим Тачи да не обсъжда границите на Косово

6 Септември 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели призова президента Хашим Тачи да не обсъжда промяната на границите по време на диалога със Сърбия, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Той заяви, че териториалната цялост на държавата не се обсъжда. Весели направи коментара си ден преди посещението на Тачи в Брюксел, където се очаква той да се срещне със сръбския си колега Александър Вучич като част от диалога Белград-Прищина за нормализация на отношенията между двете страни.
Весели, присъствайки в четвъртък на конференцията на косовските посланици, заяви че диалогът със Сърбия трябва да бъде завършен, защото, както той каза, Косово не може да си позволи да хаби енергия, занимавайки се с проблеми наследени от горчивото минало. „Суверенитетът и териториалната цялост на нашата страна не се обсъждат. Взаимното признаване между Косово и Сърбия е единствената алтернатива за по-добро бъдеще. А това означава Косово да стане пълноправен член на ООН, да продължи с членство в НАТО и Европейския съюз. Всяка друга опция е фалшива новина“, заяви той.
Говорейки относно финалната фаза на диалога Белград-Прищина, Весели призова политиците да постигнат вътрешен консенсус, предупреждавайки че политическите несъгласия вредят на Косово. „Очевидно е, че това рефлектира и върху работата ви като представители на Косово в съответните държави, в които сте акредитирани. Но трябва да продължите да представяте държавата ни с достойнство пред света“, заяви Весели пред посланиците.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандард“ (Македония): Председателят на косовския парламент Кадри Весели заплаши с отмяна на разрешението на Александър Вучич за посещение в Косово

„Стандард“ (Македония): Председателят на косовския парламент Кадри Весели заплаши с отмяна на разрешението на Александър Вучич за посещение в Косово

6 Септември 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели заяви в четвъртък, че Прищина е издала разрешение за посещение на президента на Сърбия Александър Вучич, но че това решение, в случай на дестабилизация, може да се промени, предава скопското електронно издание „Стандард“.
„Ако решим да не го допуснем, Вучич няма да влезе в Косово“, заяви Весели. Той се закани, че ако сръбският президент дойде без позволение, ще си замине както Марко Джурич.
„Нека се опита да дойде без позволение. Знае какво се случи с онзи другия (Марко Джурич)“, добави Весели и поясни, че и да дойде, Вучич няма какво да търси на езерото Газивода.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): В Косово има тежка политическа криза, която пречи на формирането на преговорен екип

„МКД“ (Македония): В Косово има тежка политическа криза, която пречи на формирането на преговорен екип

6 Септември 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Прищина. В Косово има тежка политическа криза, която пречи на формирането на преговорен екип, пише македонското издание “МКД“.
Настояването на президента на Косово Хашим Тачи в последната фаза от диалога за нормализиране на отношенията със Сърбия да се заеме с въпроса за размяна на територии или преначертаване на граничната линия и силното противопоставяне на опозицията, но и на премиера Рамуш Харадинай и неговият заместник Фатмир Лимай на това , доведе до тежка политическа криза в Косово.
Решението на косовското правителство да създаде екип от преговарящи за финалите на диалога със Сърбия е взето след среща на премиера Харадинай и неговите заместници с президента Тачи, след което било договорено начело на тима да бъде вицепремиерът Фатмир Лимай който в Косово е смятан за един от най-острите политически противници на косовския президент.
Харадинай е поискал провеждане на извънредно заседание на косовския парламент, на която е трябвало да бъде сформиран екип за преговори, което оставя малко пространство, за да се проведе извънредно заседание, както поискаха опозиционните партии с предложение за приемане резолюция, с която се забранява на президента Тачи да обсъжда промяна на границите.
Прищинския вестник „Коха диторе“ пише, че във всичко това особена роля имал и президентът на Сърбия Александър Вучич , който поискал от депутатите на Сръбската листа да не гласуват за решение за създаването на преговарящия екип отбелязвайки, че "няма никакво желание да преговаря с Лимай, а само с Тачи.
Вчерашните събития изпращат много ясно послание, че Косово е пред тежка политическа криза и че парламентът не работи и зависи от "ходовете" на Сръбската листа, защото не могат да минат тези решения, които изискват обикновено мнозинство а още по-малко решенията, които изискват квалифицирано мнозинство на депутатите .

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Партията на Рамуш Храдинай бойкотира заседанието на парламента, свикано от опозицията

А1 On (Македония): Партията на Рамуш Храдинай бойкотира заседанието на парламента, свикано от опозицията

5 Септември 2018 | 23:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Партията на Рамуш Храдинай "Алианс за бъдещето на Косово" бойкотира заседанието на парламента, свикано от опозицията, съобщава македонското електронно издание A1 On
На свиканата от опозицията сесия се предвиждаше обсъждане на предложение за резолюция за ограничаване на преговорния мандат на президента Хашим Тачи и да се забрани обсъждането на размяна на територии.
От партията на Харадинай са отговорили,че тяхното решение е в отговор на решението на опозицията да не участва в заседанието, на което партията на Харадинай искаше да бъде избран нов преговорен екип, като ги обвиниха, че тяхната позиция е като тази на Сръбската листа, която работи за интересите на Белград.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Тревожно е ако някой в Прищина и Белград говори за война

Хашим Тачи: Тревожно е ако някой в Прищина и Белград говори за война

5 Септември 2018 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Прищина. Тревожно е ако някой в Прищина и Белград говори за война, заявява косовския президент Хашим Тачи, цитиран от македонското електронно издание “МКД“.
„Не вярвам, че той (Вучич - б.ред)) има някакви симпатии към мен, но аз съм избран за президент. Ако аз и той говорим за мир, в това няма нищо лошо ", каза Тачи и добави:" Ако някой в Прищина и Белград говори за война тогава трябва да бъдем загрижени ".
Той е уверен, че нито Косово ни Сърбия няма да бъдат част от Европейския съюз, ако не постигнат окончателно споразумение за нормализиране на отношенията, и посочи, че няма определен срок за постигане на споразумение, но че има очаквания това да се случи до пролетта.
След постигането на окончателното споразумение Тачи очаква добри отношения със Сърбия.
"Знам, че ще бъде трудно да се постигне споразумение, почти невъзможно, но аз виждам светлина в края на тунела", каза Тачи и добави, че е наясно, че в Косово и в Сърбия има много, които са против споразумение, и че ще бъде трудно да се обсъжда.
Той обаче смята, че е важно да се възползват от възможността и да се постигне споразумение, тъй като, според него, ако се пропусне този момент се рискува Косово да остане на дъното на интереса на Европейския съюз, без членство и в други международни институции.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Прищина отново забрани на Марко Джурич да влезе в Косово

„Б92“ (Сърбия): Прищина отново забрани на Марко Джурич да влезе в Косово

5 Септември 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. В сряда следобед Прищина не е позволила на директора на сръбската правителствена Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич да влезе в страната, предава белградското радио „Б92“.
Малко след 15:00 часа (16:00 българско време), Джурич е върнат на граничния пункт, независимо че неговото посещение е било „обявено по съответния ред“, съобщиха от Канцеларията.
Той е заявил пред ТАНЮГ, че това е скандален акт на Прищина, който нарушава всички споразумения и елементарни принципи на свободата на движение.
Джурич е казал още, че веднага след завръщането си в Белград и след консултации с президента Александър Вучич е информирал обществеността за причините за това и всички други форми на натиск и изнудване, на които сръбската страна е била подложена през този и миналите дни – „заради липсата на готовност да бъдат приети решенията на Прищина, които противоречат изцяло на сръбските интереси“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Виждам, че албанците не искат да говорят по важните въпроси

Александър Вучич: Виждам, че албанците не искат да говорят по важните въпроси

5 Септември 2018 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в сряда, че представителите на Прищина не искат да обсъждат нито един въпрос от жизнена важност, предава белградското радио „Б92“.
„Виждам, че албанските представители от Косово и Метохия не искат да говорят нито за Общността на сръбските общини (ОСО), нито за Севера, нито за Газивода“, заяви Вучич.
„Изглежда те не искат да говорят по нито един от важните въпроси“, посочи сръбският президент, когато журналист го помоли да коментира последните коментари на косовския държавен глава Хашим Тачи и премиера Рамуш Харадинай, които говориха за това „кое не е тема на преговорите“ в диалога Белград – Прищина.
„Сърбия няма време за губене и иска да обсъжда всички въпроси, които са важни за сърбите и албанците“, подчерта Вучич и посочи, че е време Белград и Прищина да поемат отговорност:
„Време е да решим съдбата си, преди някой друг отвън да го направи“, предупреди държавният глава. По неговите думи, „политиците не са избрани, за да се подмазват на избирателите“, а, за да „разрешават най-големите проблеми на гражданите“.
Изказването на Вучич идва два дни преди преговорите в Брюксел с Тачи и са във връзка с обявленията от представителите на Прищина, че няма да обсъждат въпроси, важни за нормализацията на отношенията и постигането на историческо споразумение между сърбите и албанците, коментира „Б92“.
Вместо това, продължава медията, те искат да говорят за „модалностите за постигането на окончателно, правно обвързващо споразумение“ – без да обясняват какво всъщност означава „модалностите за постигането“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Езерото Газивода и Северно Косово няма да бъдат обсъждани на преговорите със Сърбия

Хашим Тачи: Езерото Газивода и Северно Косово няма да бъдат обсъждани на преговорите със Сърбия

5 Септември 2018 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че идеята за размяна на територии, или както той я нарича – „корекция на границите“, е единственото възможно решение, за да може най-накрая да се разреши конфликта между Косово и Сърбия. Но, той уточни, че няма да има отделяне на северната част на страната, а също така в Брюксел в петък няма да бъде обсъждано със Сърбия езерото Газивода или град Косовоска Митровица, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Тачи смята, че единственият начин за разрешаване на проблемите между Косово и Сърбия е неговата идея за „корекция на границите“, посочва изданието. В рамките на организиран от Косовския демократичен институт дебат в сряда, държавният глава е заявил, че този процес ще отбележи края на един дълъг конфликт между двете страни.
„Взаимното признаване може да бъде последвано от споразумение за демаркация на границата между Косово и Сърбия. Но искам да подчертая, че няма да има отделяне не северната част“, заяви Тачи. Той посочи още, че Прищина никога няма да обсъжда със Сърбия езерото Газивода или северната част на страната. „Този процес ще отбележи края на дълъг конфликт между Косово и Сърбия, а не, както някои казват, да предизвика нови конфликти. Краят на конфликта означава ясно определяне на границите между двете страни“, посочи косовският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: В петък няма да има споразумение между Хашим Тачи и Александър Вучич

Йоханес Хан: В петък няма да има споразумение между Хашим Тачи и Александър Вучич

5 Септември 2018 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар по политиката на съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан не очаква президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич да постигнат споразумение на преговорите в Брюксел в петък, предава държавната „Радио и телевизия Косово (RTK)”.
Според Хан, постигането на споразумение ще отнеме няколко месеца. По информация на вестник Shqip, комисарят е заявил, че е прекалено рано за финализация на диалога. Той е добавил, че и двете страни трябва да продължат да работят в тази посока.
По думите на Хан, има много проблеми по отношение на публичния дебат за корекцията на границите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Epoka e Re (Косово): Кадри Весели предупреди: „Сръбска листа“ никога няма да може да изнуди Косово

Epoka e Re (Косово): Кадри Весели предупреди: „Сръбска листа“ никога няма да може да изнуди Косово

5 Септември 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на парламента в Прищина Кадри Весели предупреди, че партията „Сърбска листа“ никога няма да бъде в състояние да изнудва Косово, съобщава електронното издание на вестник Epoka e Re.
Относно изказването на Авдула Хоти, че „Демократична лига на Косово“ (ДЛК) ще направи невъзможна подялбата на Косово, Весели коментира, че „Косово не е държава, която може да бъде защитавана от Хоти и която ще бъде раздробявана от нас. Косово е подслон, в който живеем съвместно. ДЛК и Хоти трябва да присъстват на парламентарните заседания, на които се взимат съвместни решения за позицията на правителството и опозицият. Не е сериозно. Това вероятно е игра за спечелване на власт чрез подобни манипулации, но Косово няма полза от това“, подчерта Весели.
Попитан дали „Сръбска листа“ е поставила условие, за да се върне в парламента, Весели посочи, че партията не е в състояние да изнудва страната. „Ние уважаваме всички колеги от „Сръбска листа“ и ги призоваваме да участват при взимането на решения. Сега албанците трябва да са обединени и няма да се подчиняваме на никакви условия“.
Кадри Весели обяви, че парламентът ще проведе заседание в 14:00 часа местно време в сряда (15:00 часа българско време).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косовският парламент не успя да се събере, за да гласува новия преговорен екип за диалога Белград-Прищина

Gazeta Express: Косовският парламент не успя да се събере, за да гласува новия преговорен екип за диалога Белград-Прищина

4 Септември 2018 | 22:31 | Агенция "Фокус"
Прищина. Парламентът на Косово не успя във вторник да назначи нови членове на преговорния екип в диалога със Сърбия, след като опозицията бойкотира инициативата на министър-председателя Рамуш Харадинай, който предложи неговите заместници, начело с Фатмир Лимай, да застанат начело на диалога със Сърбия. Коалиционните партньори обявиха, че отложената парламентарна сесия ще продължи в сряда сутринта, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Председателят на косовския парламент Кадри Весели заяви пред медиите късно във вторник, че сесията е била отложена по искане на премиера Харадинай и че ще продължи в сряда сутринта.
Харадинай свика депутатите във вторник, за да проведат спешна среща и да разгледат проектопредложението на неговото правителство за назначаване на нов преговорен екип в диалога за нормализацията на отношенията със Сърбия.
Но опозицията обвини Харадинай и партньорите в управляващата коалиция, че предложението е направено, за да подкопае инициативата им, с която беше поискано приемане на резолюция в опит да бъде ограничена властта на президента Хашим Тачи, който е начело на политическия диалог със сръбския си колега Александър Вучич. Двамата президенти ще се срещнат на 7 септември в Брюксел, за да продължат разговорите.
Косовската опозиция предложи да бъдат ограничени правомощията на Тачи чрез резолюция, която да забрани на преговарящите от страна на Косово да обсъждат териториалната цялост на страната по време на финалната фаза на диалога. Коалиционните партньорите не успяха да запазят кворума през миналата сряда и Весели беше принуден да отложи сесията три пъти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Албанската опозиция подготвя резолюция в подкрепа на косовските партии, противопоставящи се на идеята за „корекция на границата“ със Сърбия

Albanian Daily News: Албанската опозиция подготвя резолюция в подкрепа на косовските партии, противопоставящи се на идеята за „корекция на границата“ със Сърбия

4 Септември 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанската опозиция подготвя резолюция в подкрепа на косовските партии, противопоставящи се на идеята за „корекция на границата“ със Сърбия, съобщава базираното в Тирана електронно издание Albania Daily News.
Съгласно разпространената информация, Демократическата партия на Албания е против всякакви промени на границите. Поради тази причина подготвя резолюция срещу идеята на президента на Косово Хашим Тачи за „корекция“. Чрез документа албанската опозиция ще изрази подкрепа за политическите сили в Прищина, които са против предложението на Тачи.
Демократическа партия на Албания подкрепя всички реформи, които ще придвижат Косово по пътя към ЕС и членство в НАТО, ще бъде подчертано още в документа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telegrafi (Косово): Лидерите на „Самоопределение“ и „Демократическа лига на Косово“ обявиха сътрудничество между двете парти

Telegrafi (Косово): Лидерите на „Самоопределение“ и „Демократическа лига на Косово“ обявиха сътрудничество между двете парти

4 Септември 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерите на опозиционните партии „Самоопределение“ и „Демократическа лига на Косово“ обявиха сътрудничество между двете политически сили в страната, съобщава електронното издание на косовския вестник Telegrafi.
След проведена среща между председателите на двете партии – съответно Албин Курти и Иса Мустафа, лидерът на „Самоопределение“ подчерта, че в рамките на деня ще бъде разпространена съвместна резолюция.
По думите му правителствените назначения в преговорния екип за диалога с Белград имат за цел да послужат като щит за президента Хашим Тачи. Според Курти, който се противопоставя остро на предложението за размяна на територии със Сърбия, косовският президент не се интересува от запазването на интегритета на страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Рамуш Харадинай призова парламента на Косово да подкрепи новия екип за преговори със Сърбия

Gazeta Express: Рамуш Харадинай призова парламента на Косово да подкрепи новия екип за преговори със Сърбия

4 Септември 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Прищина. Парламентът на Косово се събира на извънредно заседание, за да обсъди предложението на министър-председателя Рамуш Хардинай за състава на новия екип за преговори („Екип на единството“) в диалога със Сърбия. Това съобщава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazetta Express.
Харадинай създаде правителствен екип за преговорите за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград, които трябва да бъдат възобновени в Брюксел на 7 септември. Негов ръководител ще бъде вицеприемиерът Фатмир Лимайа, а за негов заместник е определен другият вицепремиер на Косово - Енвер Ходжай. Членове на делегацията са министърът на външните работи Беджет Пацоли, министърът на държавната администрация Махир Якчилар, министърът на диаспората Дардан Гаши и настоящият главен представител на правителството на Косово в диалога – Авни Арифи.
Харадинай предлага в състава на делегацията, която ще преговаря в Брюксел, да има и по един представител на четирите опозиционни партии в парламента - Демократичния съюз на Косово, „Самоопределение“, Социалдемократическата партия на Косово (СДП) и партията „Алтернатива“, както и експерт от неправителствения сектор. Опозиционните партии са оставени да избират свои представители сами.
Опозицията обаче бойкотира заседанието и заяви, че „Екипът на единството“ е опит да бъде оправдана водещата роля на Тачи в диалога със сръбския президент Александър Вучич. Опозиционните партии обвиниха правителството и затова, че предлага извънредното заседание в ден, когато депутатите трябва да гласуват резолюция, целяща да забрани на преговарящите да обсъждат промяна на границите на Косово в диалога със Сърбия. Миналата седмица опозиционните партии „Демократическата лига на Косово“ (ЛКД), Движение „Самоопределение“ и Социалдемократическата партия (ПСД) отправиха официално искане до народното събрание за провеждане на извънредно заседание за преговорите между Косово и Сърбия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Йоханес Хан не отхвърля идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия

„Макфакс“ (Македония): Йоханес Хан не отхвърля идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия

4 Септември 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар за разширяване и добросъседска политика Йоханес Хан не отхвърли възможността за размяна на територии като една от опциите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Австрийският политик подчерта, че каквото и да е решението на Сърбия и Косово, то не трябва да поставя под въпрос стабилността на Западните Балкани. Все пак той не отхвърли опцията за размяна на територии между двете държави, която в последно време се обсъжда широко не са в региона, но и в държавите извън него.
Според Хан е твърде рано да се вадят заключения дали евентуална размяна на територии би имала негативен ефект върху Босна и Херцеговина, Македония и страните от Източното партньорство.
На въпрос дали Белград и Прищина биха могли да постигнат споразумение преди изтичането на мандата на Европейската комисия, Хан отговори: „Не заради мандата на ЕК – би било полезно, ако може да бъде завършени, да речем, до лятото на следващата година, за да продължим с нови стъпки“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Подготвя се "Дейтънско споразумение II" за Косово

Ивица Дачич: Подготвя се "Дейтънско споразумение II" за Косово

4 Септември 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че разплитането на „косовския възел“ може да се случи в рамките на международна конференция, отбелязва електронното издание на белградския вестник „Политика“
„Предпоставката за това е двете страни да сближат позициите си", подчерта Дачич в изявление местна медия, като добави, че към настоящия момент не може да се твърди, че ситуацоята между Белград и Прищина позволява организирането на подобно събитие.
Позовавайки се на външния министър, вестникът пише, че заради модела подобно решение би могло да се нарече „Дейтън II“. Припомня се, че тя и трябвало да се проведе до май 2019 г. , когато изтича мандатът на настоящия състав на Европейската комисия.
Ръководителят на сръбската дипломация посочва, че разграничаването с албанците е единственият въпрос, който ще бъде включен в дневния ред на „новия Дейтън“

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Парламентът в Прищина ще заседава извънредно за предложението на Хашим Тачи за „корекция на границите“ със Сърбия

Gazeta Express: Парламентът в Прищина ще заседава извънредно за предложението на Хашим Тачи за „корекция на границите“ със Сърбия

4 Септември 2018 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Парламентът на Косово ще заседава извънредно за предложението на държавния глава Хашим Тачи за „корекция на границите“ със Сърбия, в рамките на диалога, воден под егидата на Европейския съюз, съобщава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Заседанието бе насрочено от председателя на законодателния орган Кадри Весели, който поясни, че решението е взето по настояване на опозицията, която миналия вторник настоя за извънредна сесия на парламента за открито обсъждане на идеята на Тачи.
Изданието припомня, че опозиционните партии „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК), движението „Самоопределение“ и Социалдемократическата партия (ПСД) миналата седмица отправиха официално искане към парламента в Прищина за провеждане на парламентарен дебат на 4 септември. По време на сесията се очаква опозиционните партии да предложат резолюция, с която да се забрани на държавния глава Тачи да обсъжда размяна на територии със Сърбия в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Ивица Дачич заяви, че засега няма друга идея за Косово, освен за промяна на границите

„Алсат-М“ (Македония): Ивица Дачич заяви, че засега няма друга идея за Косово, освен за промяна на границите

3 Септември 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че се търси решение на косовския въпрос и че корекцията на границите е само една идея, но засега други такива няма. Той добави, че вратата за диалог е отворена, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Според него може да се очаква, че на Сърбия ще продължи да се увеличава натискът, за да признае Косово.
„Този натиск ще се прояви като забавяне по пътя към ЕС“, заяви Дачич, добавяйки, че това също може да доведе до възможността някой в Косово да направят планове за косовски вариант на операция „Буря“, след което Сърбия ще трябва да реагира и да влезе в конфликт с КФОР, а след това Белград да потърси помощ от Русия. Той допълни, че онези, които се противопоставят на коригирането на границите, трябва да знаят, че цялостното Косово е възможно само като независима държава.
„Никога няма да дадем севера, няма спор. Какво друго можем да направим? Всички сръбски населени места да останат в Сърбия“, смята Дачич.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily:  Черногорските сърби започват събиране на подписка за отмяна на признанието на Косово

Eurasia Daily: Черногорските сърби започват събиране на подписка за отмяна на признанието на Косово

3 Септември 2018 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Политическите представители на сърбите в Черна Гора обявиха, че започват инициатива по събиране на подписи под петиция за отмяна на признаването на независимостта на Косово от властите на страната, предава Eurasia Daily.
Както заявява председателят на „Демократическата народна партия на Черна гора“ и член на президиума на опозиционния „Демократически фронт“ Милан Кнежевич неговите политически съратници имат намерение да съберат повече от 50 хил. подписа, след което инициативата ще бъде представена в черногорския парламент.
„За нас е най-важно на 1 декември, когато се отбелязва столетието от формирането на Кралството на сърби, хървати и словенци да подадем на сръбския народ ясен знак, че трябва да се обединим около важните национални идеологически въпроси на идентичността“, заяви Кнежевич.
Черна гора е една от първите страни, признали независимостта на Косово – още през 2008 г. Както заяви през февруари тази година министър-председателят Душко Маркович, Подгорица прави това въпреки волята на 85% от населението, защото още тогава черногорското правителство „предвижда“ бъдещето на региона.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Премиерът на Косово формира нов екип за преговорите с Белград, Хашим Тачи запазва ръководната си роля

A1 On (Македония): Премиерът на Косово формира нов екип за преговорите с Белград, Хашим Тачи запазва ръководната си роля

3 Септември 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай създаде правителствен екип за преговорите за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград, които трябва да бъдат възобновени в Брюксел на 7 септември, предава македонската електронна медия A1 On, като уточнява, че държавният глава Хашим Тачи ще запази ръководната си роля.
Според документа, обявен от медиите в Прищина, ръководител на правителствения екип от ще бъде вицеприемиерът Фатмир Лимай. За негов заместник е определен другият вицепремиер на Косово - Енвер Ходжай, а членове на делегацията са министърът на външните работи Беджет Пацоли, министърът на държавната администрация Махир Чгчилар, министърът на диаспората Дардан Гаши и настоящият главен представител на правителството на Косово в диалога – Авни Арифи.
Харадинай предлага в състава на делегацията, която ще преговаря в Брюксел, да има и по един представител на четирите опозиционни партии в парламента - Демократичния съюз на Косово, „Самоопределение“, Социалдемократическата партия на Косово (СДП) и партията „Алтернатива“, както и експерт от неправителствения сектор. Опозиционните партии са оставени да избират свои представители сами.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Парламентът в Прищина ще проведе извънредно заседание във връзка с предложението за „корекция на границите“ между Косово и Сърбия

Gazeta Express (Косово): Парламентът в Прищина ще проведе извънредно заседание във връзка с предложението за „корекция на границите“ между Косово и Сърбия

3 Септември 2018 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели потвърди извънредното заседание на народното събрание на 4 септември, вторник, на което ще бъде обсъдено предложението на президента Хашим Тачи за размяна на територии, което той описва като „корекция на границите“ със Сърбия в рамките на диалога, който се провежда с посредничеството на Европейския съюз, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
По думите на Весели, срещата на косовското политическо ръководство миналия вторник се е провела по инициатива на опозиционни депутати, които са поискали също и извънредната сесия на парламента за открито обсъждане на идеята на Тачи.
„Действахме по искане на опозицията и ще проведем извънредно заседание“, заяви председателят на парламента пред журналистите.
Изданието обяснява, че опозиционните партии „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК), Движение „Самоопределение“ (на алб. – „Ветевендосие“) и Социалдемократическата партия (ПСД) миналата седмица отправиха официално искане към деловодството на народното събрание за провеждане на парламентарен дебат на 4 септември. По време на сесията се очаква опозиционните партии да предложат резолюция, с която да се забрани на държавния глава Тачи да обсъжда размяна на територии със Сърбия в Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Мостът в Нови Сад е символ, който представя европейската интеграция

Йоханес Хан: Мостът в Нови Сад е символ, който представя европейската интеграция

1 Септември 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Нови Сад. Президентът на Сърбия Александър Вучич и еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан в събота в Нови Сад откриха новия мост, който е изграден на мястото на стария Жежелев мост на Дунава, който беше разрушен по време на бомбардировките на НАТО през 1999 година, предава скопското електронно издание „Локално“.
„Не мога да се сетя за по-добър символ от мост, който представя значението на европейската интеграция. Интеграция означава изграждането на мостове между гражданите, народа, между миналото и бъдещето. Този хубав, древен мост свързва вашия град с другия бряг на реката, но и вашата страна с ЕС, с европейското семейство“, заяви Хан.
Той добави, че е дошъл в Нови Сад със сръбския президент не само заради откриването на инфраструктурния обект, но и поради това, че мостът е част от пътя на Сърбия към Европа.
Новият мост е част от железопътния Коридор 10 и ще бъде част от скоростната железопътна линия Белград – Будапеща. Първите влакове по моста започнаха да се движат през март тази година, а от събота по моста ще могат да се движат и автомобили, велосипеди и пешеходци.
Изграждането на моста е струвало 54 милиона евро, от които 25 милиона са били осигурени от Европейския съюз, 25 милиона от Войводина и от общината в Нови Сад, а четири милиона са били от сръбската държава. Мостът е с дължина 474 метра и ширина 31.45 метра. Има два железопътни коловоза, по които пътническите влакове могат да се движат с бързина от 160 километра в час, а товарните със 120 километра в час.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Имах много добра среща с Ана Бърнабич

Йоханес Хан: Имах много добра среща с Ана Бърнабич

1 Септември 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Белград. Европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан по време на срещата си в събота с министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич е разговарял за бъдещите стъпки в присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, за диалога Белград-Прищина, както и за други теми, предава скопското електронно издание „Плюс Инфо“.
Хан написа в социалната мрежа „Туитър“, че е имал „много добра“ среща със сръбския премиер. Той добави, че са разговаряли за „предстоящите стъпки в присъединителните преговори на Сърбия, диалога между Белград и Прищина, върховенството на закона, както и преразглеждането на конституцията в областта на правосъдието“.
„Приветствам създаването на съвместна работна група за медийна стратегия“, написа още еврокомисарят.
Той пристигна в Белград в петък вечерта и се срещна със сръбския президент Александър Вучич. В събота те ще присъстват на откриването на мост в Белград, в чието изграждане ЕС е вложил 30 милиона евро.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Наблюдава се напредък в диалог между Сърбия и Косово, но е твърде рано да се говори за подробности

Йоханес Хан: Наблюдава се напредък в диалог между Сърбия и Косово, но е твърде рано да се говори за подробности

1 Септември 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Виена. Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви, че всяко споразумение между Сърбия и Косово трябва да допринесе за мира и стабилността на Западните Балкани и че е постигнат напредък в диалога между Белград и Прищина, въпреки че е твърде рано да се говори за подробности, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Хан направи това изявление преди неформалната среща на външните министри на ЕС във Виена, на която ще присъстват представители на страните кандидатки за членство в Съюза.
„Споразумението между Сърбия и Косово трябва да бъде развито от лидерите на двете страни. Напредъкът е постигнат, но е твърде рано да се обсъждат подробностите. Ясно е, че всяко споразумение трябва да допринесе за мира и стабилността в региона на Западните Балкани“, заяви Хан.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily: Според сръбски депутат „е неразбираемо заради какво Вучич води преговори по Косово“

Eurasia Daily: Според сръбски депутат „е неразбираемо заради какво Вучич води преговори по Косово“

1 Септември 2018 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Белград. Според лидера на сръбската опозиционна партия „Двери“ Бошко Обрадович през последните няколко месеца президентът на страната Александър Вучич е направил толкова много противоречиви заявления по Косово, че „вече е неразбираемо заради какво води преговорите, предава Eurasia Daily. Така той коментира думите на държавния глава, че Белград, по всяка вероятност, „няма да получи нищо“ на преговорите с Прищина.
„За последните две години, откакто съм депутат в парламента на Сърбия, темата за Косово никога не е попадала на дневен ред на заседанията. Никой в него не е одобрявал никаква платформа за водене на преговори с Прищина“, подчерта Обрадович.
Според сръбския политик Вучич още преди да дойде на власт е обещал на западните си партньори да признае независимостта на Косово и сега „търси начин да представи това като победа и отговорна политика пред сръбската общественост“.
„За „Двери“ това е неприемливо, защото ние искаме съблюдаване на конституцията на Сърбия и на резолюция №1244 на Съвета за сигурност на ООН, против всяка форма на признаване на Косово сме“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Никола Димитров заяви, че Македония няма друга алтернатива, освен членството в ЕС

„Канал 5“ (Македония): Никола Димитров заяви, че Македония няма друга алтернатива, освен членството в ЕС

1 Септември 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Виена. Македонският министър на външните работи Никола Димитров заяви, че страната няма друга алтернатива, освен членството в ЕС. Междувременно и върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини отбеляза, че членството на страните от Западните Балкани в Съюза е основен приоритет за Брюксел, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
„В връзка с предстоящия референдум на 30 септември в Македония, ние даваме пълна подкрепа, както дадохме подкрепа и за договора между Скопие и Атина, постигнат на 17 юни“, заяви Федерика Могерини.
За външния министър Димитров единствената жизнеспособна визия за стабилен Балкански полуостров е Европа без граници.
- Единствената подходяща и устойчива визия за стабилен Балкански полуостров е европейската. Все още можем да разрешим всички двустранни въпроси, последният беше въпросът с Гърция. Ние сме твърдо решени да успеем, защото сме загубили цяло поколение в чакане. По-добре и по-евтино е ЕС да инвестира и да направи региона по-скоро европейски, отколкото да го пренебрегва, което би било по-скъпо“, убеден е министърът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Хардинай: Промяна на границите значи война, а това би било изгодно само за Владимир Путин

Рамуш Хардинай: Промяна на границите значи война, а това би било изгодно само за Владимир Путин

1 Септември 2018 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Промяна на границите значи война, а това би било изгодно само за Владимир Путин, заяви косовският премиер Рамуш Харадинай пред ирландския вестник The Irish Times, цитиран от македонското електронно издание “МКД“.
Вестникът оценява, че Харадинай е потвърдил, че тази негова позиция е в противоречие с позицията на косовския президент Хашим Тачи", който, както отбелязва изданието, заедно със сръбския президент Александър Вучич е отворен по въпроса за промяна на границата, като част от споразумение за нормализиране на отношенията.
Ирландският вестник припомня, че през последните години високопоставени представители на ЕС и САЩ са казвали, че не биха били против такъв договор, ако той не причинява проблеми в други части на Балканите.
"Това би означавало война. Ако отново отворим това, което е договорено, това означава възобновяване на миналото, а в нашия регион отваряне на миналото означава започване на войни ", каза Харадинай.
"Това ще означава отваряне на кутията на Пандора и заплашване не само на нашата стабилност, но и стабилността на нашите съседи. Мисля, че е грешна посока, която би позволила обсъждане и реторика относно границите и територията. Надявам се, че световните лидери ще се отзоват (около този въпрос), колкото е възможно по-бързо и ще бъдат кристално ясни в искането до всички страни да спазват предишните споразумения и да спрат да говорят за това ", каза Харадинай, за когото ирландският вестник посочва, че е бил "Командир на бунтовниците по време на Косовската война".
Запитан кой би спечелил от подобно развитие, Харадинай отговори кратко: "Само един човек - Путин".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: Македония няма друга алтернатива, освен членството в ЕС

Никола Димитров: Македония няма друга алтернатива, освен членството в ЕС

31 Август 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Виена. Членството на държавите от Западните Балканите в Европейския съюз е главен приоритет на Брюксел, заяви на пресконференция върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини след края на неформалната среща на външните министри във Виена, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
На министерската среща е станало на въпрос и за предстоящия референдум за името в Македония на 30 септември.
„Във връзка с предстоящия референдум в Македония, ние даваме цялата си подкрепа, както подкрепиха и договора, който Скопие и Атина сключиха на 17 юни“, заяви Могерини.
За министъра на външните работи на Македония Никола Димитров, който присъстваше на срещата във Виена, единствената издръжлива визия за стабилни Балкани е Европа, без ограничения.
„Единствената подходяща и издръжлива визия за стабилни Балкани е европейската. Още малко и ще разрешим всички двустранни въпроси, последният от които беше въпросът с Гърция. Твърдо сме решени да успеем, защото изгубихме цяло поколение, чакайки. По-добро и по-евтино е ЕС да инвестира и да направи целия регион европейски, отколкото да го игнорира, защото това би било по-скъпо“, заяви Димитров.
На срещата във Виена очаквано доминираше въпроса около възможната промяна на границите между Белград и Прищина. За Могерини и за по-голяма част от европейските лидери всяко решение е приемливо, ако не излиза от рамките на международното право и не предвижда чисти етнически територии.
„Разговорите между Косово и Сърбия за размяна на територии не вървят в правилната насока. Смятаме, че това ще отвори много стари рани сред гражданите и затова сме скептични“, заяви германският външен министър Хайко Маас.
„Много е рано да се говори кога и дали ще се стигне до компромис, защото не съм сигурен че и другата страна иска това“, заяви сръбският първи дипломат Ивица Дачич.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Федерика Могерини: Както и да се договорят Сърбия и Косово, ще имат подкрепата на ЕС

Федерика Могерини: Както и да се договорят Сърбия и Косово, ще имат подкрепата на ЕС

31 Август 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Виена. Върховният представител на Европейския съюз за външна политика и сигурност Федерика Могерини, заяви че Блокът ще подкрепи всякакъв договор между Белград и Прищина, който е в съответствие с международното право и европейските правни норми, предава скопската електронна медия A1 On.
Могерини заяви във Виена, че Европейската комисия иска да завърши преговорите между Белград и Прищина в идните месеци, преди края на мандата си, но че решението трябва да бъде в съгласие с европейските ценности, които са против етнически чистите държави.
„Всеки договор, който бъде постигнат на базата на взаимно съгласие, ще има нашата подкрепа, ако, както в момента се дискутира, е в съответствие с международното право и европейските правни норми“, заяви Могерини след неформалната среща на министрите на външните работи на ЕС, на която присъстват и представители на страните кандидати за членство.
Тя изтъкна, че европейската история се състои от надпреварване и спречкване на всякакви идеи за етнически чисти национални държави.
„Надявам се, че това ще разубеди всички онези, които са притеснени във връзка с идеите, които циркулират. Работим сериозно върху нещо, което е тежко, предизвикателно, но не и невъзможно и което все още не е постигнато“, заяви тя.
На въпрос на журналистите, след неформалната среща, към външните министри на ЕС за позицията към промяна на границите и размяна на територии, Могерини отговори, че няма да коментира специфичните елементи на диалога.
Тя добави, че е важно да се предпазят онези, които работят по договора. „Затова няма да коментирам позициите, които бяха разкрити извън закритите разговори“, добавяйки, че няма да разкрие нито това, което е било обсъждано на неформалната среща.
Могерини поясни, че има трудности в диалога и че това никога не се е криело, но че е видяла министрите да оценяват „посветеността и решителността за възможността окончателно да се реши един от най-сложните и най-болни и пълен с последици въпрос за самия регион“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): Предупреждения от Виена: Размяната на територии е опасна

Deutsche Welle (Македония): Предупреждения от Виена: Размяната на територии е опасна

31 Август 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Виена. Размислите за размяна на територии между Сърбия и Косово като евентуално решение на проблемите в региона се натъкнаха на предупреждения от Европейския съюз, предава Deutsche Welle в македонската си редакция.
Германия отхвърли размяната на територии като решение на десетилетния конфликт между Сърбия и Косово. „Смятаме, че по този начин биха се отворили прекалено много стари рани сред населението. Затова сме скептични по този въпрос“, заяви в петък германският министър на външните работи Хайко Маас във Виена, по време на неформалната среща с колегите си от ЕС и кандидатите за влизане в Блока от Западните Балкани.
Скептичен е и председателят на ЕС, Австрия. „Постоянно сме свидетели, че промените на граници създават проблеми“, заяви австрийският външен министър Карин Кнайсл.
За предпазливост споменават и Люксембург и Финландия. Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, предупреди че по този начин страните „се делят на парчета“. Такива планове „биха могли да се отразят много, много негативно на други страни в региона“, заяви той. Финландският първи дипломат Тимо Сойни призова да се постъпва предпазливо и „да не се създават нови проблеми“. Размяна на територии, според Сойни, би могла да бъде „рискова, ако не е добре подготвена“. В основата си, обаче, е добре че двете страни си разговарят една с друга, добави финландският министър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Британският политик Пади Ешдаун: Опасност от корекция на границите има и в Македония и Босна и Херцеговина

Британският политик Пади Ешдаун: Опасност от корекция на границите има и в Македония и Босна и Херцеговина

31 Август 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Пътят към корекция на границите между Сърбия и Косово е изпълнен с опасности и дава самоувереност и подкрепа на онези, които желаят да разбият Босна и Херцеговина, заяви за „Радио Свободна Европа“ британският политик и бивш висшестоящ представител в БиХ Пади Ешдаун, предава скопското електронно издание „Курир“.
Ешдаун е убеден, че решението за отношенията между Сърбия и Косово не може да се вземе чрез унищожаване на основните принципи на ЕС за мултиетническите общности, а не, както той ги нарича, „моноетнически джобове“, които биха се създали на Балканите.
Федерика Могерини е тази, която подкрепя тази идея в рамките на ЕС, смята британският политик, който е убеден, че руският президент Владимир Путин ще бъде най-доволен от реализация на корекция на границите, като след това би я приложил и в украинската криза.
„Тук не се работи за създаване на прецедент, а за териториална размяна, но който познава Балканите, както аз мисля че ги познаваме, съвършено добре знае, че това ще даде самоувереност и подкрепа на онези, които искат да разбият Босна и Херцеговина“, заяви Ешдаун.
Той посочи като пример Македония, където скоро ще се проведе много важен референдум за нейното бъдеще и може да се отвори възможността за нейно влизане в ЕС.
„Аз нямам дилема, обаче, ако Прешево се присъедини към Косово, тогава албанците в Тетово и Гостивар може да кажат, че и те искат да се присъединят към Косово. Всичко това би подкопало досегашните усилия в интеграцията на Западните Балкани“, изтъкна Ешдаун.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Рано е да се говори дали и кога ще постигнем компромис с Косово

Ивица Дачич: Рано е да се говори дали и кога ще постигнем компромис с Косово

31 Август 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Виена. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви в петък, че е прекалено рано да се каже дали въобще ще се постигне компромисно решение между Белград и Прищина, предава електронното издание на македонския вестник „Нова Македония“.
Преди началото на неформалната среща на министрите на външните работи на Европейския съюз във Виена, където присъстват и представители на страните-кандидати, Дачич заяви, че Сърбия е посветена на това да се постигне компромисно решение между Белград и Прищина.
„Въпреки това, много е рано да се говори кога ще бъде това и дали въобще ще се стигне до компромисно решение, тъй като не съм убеден, че и другата страна иска това“, изтъкна Дачич.
Той добави, че компромисът е в най-добрия интерес и на сръбския, и на албанския народ.
„Вярваме, че това ще допринесе за стабилността на целия регион. Това, разбира се, ще означава и откриване на пътя към европейската интеграция и членството в ЕС“, добави сръбският първи дипломат.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.