НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Дитмир Бушати: Тирана систематично подкрепя диалога между Косово и Сърбия

Дитмир Бушати: Тирана систематично подкрепя диалога между Косово и Сърбия

13 Септември 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Позицията на Тирана е ясна – подкрепяме диалог между Косово и Сърбия, заяви в четвъртък в Скопие министърът на външните работи на Албания Дитмир Бушати след срещата с македонския си колега Никола Димитров, предава скопската електронна медия A1 On.
Изявлението на Бушати е по отношение позицията на Албания за евентуалното прекрояване на границите на Балканите, в контекст на възможния договор между Сърбия и Косово.
„Позицията на Албания по този въпрос е ясна. Ние систематично подкрепяме диалога между Косово и Сърбия. Надяваме се и желаем този диалог да донесе споразумение, което ще бъде приемливо и за двете страни, споразумение което би означавало цялостна нормализация на отношенията между двете страни и споразумение, което би отворило пътя към цялостно помиряване между Сърбия и Косово, заяви Бушати.
Той посочи, че договорът, който би се постигнал, ще трябва да бъде приемлив не само за двете страни, които преговарят, но да бъде и в съответствие с определени принципи на международното право, което, според него, се отразява и на нуждата от една по-голяма стабилност в региона.
„Смятам, че сърцевината на процеса на европейската интеграция и трансформация на региона е свързан с трансформацията на границите по конвенционален начин. В този контекст е от изключително значение всички страни в региона и техните представители да се концентрират много повече върху влиянието, което имат нашите политики и нашите действия върху гражданите, отколкото върху въпроси, които много лесно могат да бъдат предмет на погрешно тълкуване“, добави той.
Бушати посочи, че по време на посещението си в Скопие е разговарял с македонските представители за развоя на позитивните отношения между всички страни в региона и за първоначалната стъпка, която е направена в тази насока с договора на Македония с България за добросъседство и договора от Преспа за решаване на спора за името


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, ПП АБВ: Името Северна Македония е унижение за Пиринския край

Румен Петков, ПП АБВ: Името Северна Македония е унижение за Пиринския край

13 Септември 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Варна. Името Северна Македония е унижение за Пиринския край. Това заяви на пресконференция във Варна председателят на ПП АБВ Румен Петков във връзка с взаимоотношенията на страната ни с Македония и перспективите пред държавата за евроатлантическата й ориентация и приобщаване, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Единствено АБВ алармира още миналата година, в началото на август, когато са честванията на Илинденско-Преображенско въстание, че македонският министър-председател и председателят на парламента на Македония много грубо и цинично погазват общата ни история – изреждат шест нации, които са участвали във въстанието, но не споменават българи. Тогава алармирахме, че подобно поругаване на историческата истина е изцяло в ущърб на българската държава, на националното ни достойнство и на хилядите избити българи за свободата на тази съседна нам и много близка територия, близка във всеки смисъл на думата. Същото се повтори тази година след подписване на договора между двете държави. АБВ реагира остро на огласеното намерение за име на Република Македония – Илинденска Македония, защото това е цинично пренаписване на историята отпреди над 100 години. Следващото огласено и прието намерение – Северна Македония, също е посегателство върху историята ни и заявка за териториални претенции – Пиринска Македония къде е, Благоевградска област къде е, това не е ли Северна Македония. И само ние реагирахме остро и проведохме среща с министър-председателя. След тази среща ще проведем и среща с Комисията по външна политика в Народното събрание, защото за съжаление всички парламентарни партии подкрепиха в една или друга степен името Северна Македония без да си дават сметка, че това е унижение за целия Пирински край“, допълни Румен Петков.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският парламент: Премиерът на БЮРМ Зоран Заев ще говори пред евродепутатите в Страсбург

Европейският парламент: Премиерът на БЮРМ Зоран Заев ще говори пред евродепутатите в Страсбург

13 Септември 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Министър-председателят на Бившата югославска република Македония Зоран Заев ще се обърне към евродепутатите в Страсбург в четвъртък в 12:45 ч. българско време, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.
Очаква се главните теми, повдигнати в речта на г-н Заев, да бъдат осигуряването на подкрепа от обществеността и опозицията за промяната на името и следващите необходими стъпки за присъединяването на страната към ЕС.
Гърция и БЮРМ подписаха предварително споразумение за преименуването на републиката през юни, слагайки край на дългогодишен спор, което беше повод за Гърция да блокира перспективите за присъединяване към ЕС и НАТО на по-малката й съседка.
Предложеното ново име е „Република Северна Македония“
Резултатът от преговорите, който вече беше неофициално ратифициран от Парламента на БЮРМ, ще бъде предложен на референдум в държавата на 30 септември.
Комисията по външни работи на Европейския парламент се очаква да гласува тази есен доклад, който оценява доклада на Комисията за БЮРМ от 2018 г. Докладчикът Иво Вайгъл (АЛДЕ, Словения) приветства предварителното споразумение за името.
Можете да следите дебата чрез EP Live и EbS+.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Top Channel (Албания): Дитмир Бушати се срещна със Заев, призовава гражданите да подкрепят референдума

Top Channel (Албания): Дитмир Бушати се срещна със Заев, призовава гражданите да подкрепят референдума

13 Септември 2018 | 00:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Албанският министър на външните работи Дитмир Бушати е на официално посещение в Македония, където се срещна с министър-председателя Зоран Заев, предава телевизионният канал Top Channel.
Бушати акцентира, че единственият начин Македония да продължи по пътя към ЕС е на референдума на 30 септември да гласува в полза на споразумението за името.
Албанският министър призова всички граждани да упражнят своето демократично право и да допринесат за реализирането на евроатлантическата перспектива.
Бушати и Заев обсъдиха необходимостта от масово участие в референдума и подкрепа на споразумението. За тази цел те изразиха обща позиция, че правилното прилагане на мониторинговите механизми ще гарантира на албанците по-добър и честен достъп до услуги и по-добро участие в управлението, развитието и изграждането на отворено общество, ориентирано към Европа.
Албанското и македонското правителство проведоха първата съвместна среща в Поградец. Министър-председателят на югозападната ни съседка заяви, че вече се работи по подготовката на втората среща, която ще се проведе в Македония.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Опозиционните партии са се срещнали с Християн Мицковски за референдума

„Нова ТВ“ (Македония): Опозиционните партии са се срещнали с Християн Мицковски за референдума

1 Септември 2018 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски в събота е провел среща с лидерите на политическите партии, които са част от коалицията „За по-добра Македония“, съобщиха от партията, предава скопската електронна медия „Нова ТВ“.
Според партийното съобщение, главна тема на разговорите е бил предстоящият референдум и позициите на партиите по отношение на този въпрос.
„Доминираше мнението, че подписаният в Нивици (Преспа) договор със съседна Република Гърция е капитулантски акт и предизвиква дългосрочни вреди на няколко основи. С него се променя името на Република Македония, конституцията, националната идентичност, традицията, историята и културата. С капитулантския договор на Заев не само се изтрива македонският език и се отказва от македонците извън границите на държавата, Заев се отказва и от македонците в границите на Република Македония“, пише още в съобщението.
Коалиционните партньори са се съгласили, че „този капитулантски договор, подписан от изнудени политици, не може и на трябва да бъде прикритие за общия грабеж, корупция и хедонизъм на властта“.
Християн Мицковски е известил коалиционните партньори, че ВМРО-ДПМНЕ продължава с дейностите на терен, с които партията ще приеме окончателната си позиция по отношение на референдума.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Кампанията за референдума не е нито партийна, нито изборна

СДСМ: Кампанията за референдума не е нито партийна, нито изборна

1 Септември 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. „ВМРО-ДПМНЕ не знае как да функционира в нормални, законни и демократични условия, не знае що е това разделяне на партията от държавата и затова очевидно разпространява фалшиви новини и манипулации. ВМРО-ДПМНЕ създаде заробена държава, свикнала на злоупотреби с държавните ресурси, но сега е различно, Македония се гради като държава, която работи за гражданите, по европейски правила“, се казва в изявление на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), цитирано от македонската информационна агенция „Макфакс“.
Според партията, няма никаква злоупотреба на държавни средства, нито пък на ресурси, каквито обвинения бяха отправени от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.
„Кампанията за референдума не е нито партийна, нито изборна. Съвършено ясно е, че информационната кампания за референдума е за бъдещето, за придобивките от процеса на евроинтеграцията и членството в ЕС и НАТО, за реализиране на националните и държавни интереси на Македония. Влизането в ЕС и НАТО и гарантирането на македонското бъдеще е над всички политически партии, над всички междупартийни спорове. ВМРО-ДПМНЕ трябва да престане да разпространява фалшиви новини и да бъде завършен процесът на гарантиране на македонското бъдеще като равноправен член на ЕС и НАТО“, се добавя в декларацията на управляващата партия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Наше задължение е да осигурим стабилност, сигурност и икономическо бъдеще

Зоран Заев: Наше задължение е да осигурим стабилност, сигурност и икономическо бъдеще

31 Август 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Коалицията „Заедно ЗА европейска Македония“ започна кампанията си за референдума с изявление пред гражданите от Кочани, предава скопското електронно издание „Плюс Инфо“.
На събирането, символично наречено „Излез ЗА европейска Македония“, обръщение пред присъстващите направи премиерът Зоран Заев, който говореше за новите икономически перспективи, както и тези за сигурност и идентичност, които се отварят пред Македония след 27 години от нейната независимост.
„Глас на референдума „За“ значи отваряне на вратите за влизане на европейския пазар, защото с програмата до 2020 година ЕС ще дарява всеки ден по 260 000 евро на Македония. Петнадесет милиона евро годишно за пътища, железници, мостове, газификация, 18 милиона евро за македонското земеделие, 8.5 милиона евро за обновяване на граничните пунктове, 15 милиона евро за реформи в правосъдието. Общият бюджет е милиард и 280 милиона евро само за нашата държава на годишна база“, изтъкна Заев.
Говорейки за договора с Гърция, той заяви, че някои политици с незначителен рейтинг се опитват да подлъжат народа, че ще бъде изгубена идентичността и македонския език, макар че всеки може да прочете какво е написано в документа, който е бил приет и от Гърция.
„Наше задължение е да осигурим стабилност, сигурност и икономическо бъдеще за държавата, заради нас и нашите бъдещи поколения и затова очаквам успех на референдума. Задължение на всеки гражданин е да излезе и да гласува, дори и да е с „против“, защото всеки, който си остане у дома или бойкотира референдума, ще означава, че е против Македония и нейното бъдеще. С подписването на договора за добросъседство с България и договора за името с Гърция получихме двама нови приятели, които вместо да бъдат пречка, сега силно ще ни подкрепят за влизане в европейското семейство и НАТО“, добави Заев.
На края на обръщението си пред гражданите на Кочани, Заев поясни, че в следващите 30 дена на подобни събирания в другите градове, ще отговори на всички важни въпроси и дилеми за това какво ще получи Македония при позитивно гласуване на референдума и изрази сигурност, че в последния ден от септември, всички ще бъдат горди от взетото позитивно решение.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Ако референдумът не успее, най-вероятно приключваме с политиката

Зоран Заев: Ако референдумът не успее, най-вероятно приключваме с политиката

31 Август 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започва кампанията за референдума за името в Македония. От петък и тези „За“, и тези „Против“ договора с Гърция, ще имат възможност в предстоящите седмици да обяснят позициите и аргументите си пред македонските граждани, предава македонската редакция на радио „Voice of America“.
Най-голямата политическа група, в която влизат управленските партии СДСМ, ДСИ, ДПА и БЕСА, се обедини в коалиция, която застана зад референдума под мотото „Заедно ЗА европейска Македония“.
„Неслучайно е създадена коалиция с повече от 100 субекта. Повече от 30 партии сме за референдума и скоро целият неправителствен сектор ще бъде включен, както и бизнес камарите. И, от тази гледна точка, всички политически субекти, особено големите като СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, не трябва да бъдат извън този процес. Има начин и опозицията да бъде част от този процес. Може да не е съгласна с договора, но същевременно има задължение да допринесе за интеграцията на Македония в ЕС и НАТО“, заяви македонският премиер Зоран Заев.
Той е уверен, че опозицията ще постъпи конструктивно по отношение на референдума.
„Като премиер имам мандат до 2020 година, но ако референдумът не успее, най-вероятно ще приключим с нашите политики“, добави той.
Опозицията засега все още мълчи за това как ще действа в предстоящата кампания.
„Капитулантският договор на Зоран Заев за промяна на името е най-вредният договор подписван някога в историята на Република Македония. С договора, който Заев подписа с Гърция, се извършва промяна на името и конституцията, губи се македонската идентичност и се променят езикът, историята и националността“, заявиха в петък от опозицията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 ВМРО-ДПМНЕ:СДМС злоупотребява с евроинтеграцията на Македония, за да оправдае капитулацията пред Гърция

ВМРО-ДПМНЕ:СДМС злоупотребява с евроинтеграцията на Македония, за да оправдае капитулацията пред Гърция

31 Август 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ организира нов протестен марш, който ще се проведе в неделя, 2 септември, в Кичево, предава скопската електронна медия A1 On, като се позовава на изявление от партията на Християн Мицковски.
„СДСМ подценява гражданите на Република Македония, мислейки, че престъпността ще може да се прикрие с измислено разделение на народа, с това, че някой е, а някой срещу НАТО или ЕС в зависимост от това дали подкрепя или не договора за капитулацията на Зоран Заев с южната ни съседка“, се казва в разпространения текст.
„Картелът, воден от Зоран Заев, лъже, като смята, че може да убеди някого, че престъпната и мръсна работа е в съответствие с европейските стандарти... За да прикрият грабежите, които извършват в Република Македония, СДСМ и Заев се опитват да разделят хората на проевропейски и антиевропейски. Всички, които се противопоставят на договора с Гърция и продажбата на държавни и национални интереси, СДСМ и Заев ги обозначават като антиевропейски граждани.
Капитулацията, която СДСМ подписа с Гърция и се опитва да прокара зад маската с евроинтеграцията значи заличаване на македонската идентичност, промяна на Конституцията, нацията, културата, историята и традициите ни.
Отричането на всичко, което е македонско не е проевропейски акт. Противопоставянето на този договор Заев и СДСМ приравняват с противопоставяне на европейските ценности и членството в ЕС и НАТО, а това е нещо нечувано. Македонският народ е решен за ЕС и НАТО, но няма да подкрепи Заев в намерението му да скрие престъпленията със споразумението за капитулация и продажбата на национални интереси.
Република Македония ще изпълни европейските ценности тогава, когато няма да бъде управлявана от премиер, който гражданите са видели как изисква подкупи... За да има европейските ценности, Република Македония трябва да изиска СДСМ и Зоран Заев да напуснат властта, защото само по този начин държавата и гражданите ще продължат напред.
Затова призоваваме всички граждани да се присъединят към протестното шествие, което организираме в Кичево в неделя с начало от 13 часа (14 часа българско време)“, е поканата, отправена от ВМРО-ДПМНЕ към гражданите на югозападната ни съседка.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Започна кампанията  за референдума в Македония

„Телма“ (Македония): Започна кампанията за референдума в Македония

30 Август 2018 | 22:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Излезте и гласувайте за европейска Македония“. С този лозунг, 100 юридически лица, включително партии, граждански сдружения, общности, организации, асоциации, синдикати и търговски камари, ще канят гражданите да гласуват на предстоящия на 30 септември референдум. Министър-председателят на Македония Зоран Заев, който официално стартира кампанията, заяви, че отговорът „да“ ще засили независимостта на страната, ще обезопаси границите и ще осигури сигурна перспектива за ЕС и НАТО, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Премиерът също така призова основната опозиционна партия ВМРО ДПМНЕ да се присъедини към кампанията, заявявайки, че като защитници на държавната интеграция в ЕС и НАТО, те имат сериозна причина да искат успешен референдум.
Лидерът на ДСИ Али Ахмети заяви, че прогресивните сили са убедени, че това е правилният път за по-добро бъдеще и също призова опозицията да се присъедини.
Първият митинг като част от кампанията е насрочен от СДСМ в Щип. Другите партии все още подготвят програмите си за своите референдумни дейности.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш в Кичево в неделя

„Република“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш в Кичево в неделя

30 Август 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш в неделя, 2 септември, в Кичево, заяви лидерът на партията Християн Мицковски, като обясни, че фракцията ще продължи с протестните акции в цялата страна, предава скопското електронно издание „Република“.
Медията обяснява, че акцията на ВМРО-ДПМНЕ „Лято за Македония“, в рамките на която вече са посетени около 50 хиляди домакинства, ще продължи и следващия месец.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Към коалицията „Заедно за европейска Македония“ могат да се присъединят всички

Зоран Заев: Към коалицията „Заедно за европейска Македония“ могат да се присъединят всички

30 Август 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. След състоялата се в сряда вечерта среща на партиите, подкрепящи Договора с Гърция и борещи се за позитивен изход от предстоящия на 30 септември референдум, премиерът на Македония Зоран Заев очаква подкрепата да нарасне и коалицията „Заедно за европейска Македония“ да се разшири, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Заев се извини на партиите, които не са били поканени и подчерта, че е оставена възможност за включване и на други фракции.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА (Македония): Президентът на Македония ще е извън страната в деня на референдума за името

МИА (Македония): Президентът на Македония ще е извън страната в деня на референдума за името

30 Август 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Георги Иванов няма е в страната в деня на провеждането на референдума за промяната на конституционното име на югозападната ни съседка, предава предава Македонска информативна агенцијa (MИА)
След като информацията бе разпространена в няколко медии, МИА е поискала от кабинета на президента да потвърдят или отхвърлят докладите, но не е получила официална позиция за това дали президентът наистина няма да е в страната на 30 септември, повратна дата в новата македонска история.
Според медийните доклади по това време държавният глава на Македония ще бъде в Ню Йорк за участие в Общото събрание на ООН. Агенцията пояснява, че в Скопие действа ротационна система, при която премиер и президент се редуват за участие в Общото събрание. Миналата година за Ню Йорк замина министър-председателят.
Общото събрание на ООН, което започва всяка година в третия вторник на септември, ще се проведе от 25 до 30 септември. Според предварителния график на участниците, обявен на уебсайта на организацията, Иванов ще изнесе реч в сутрешната сесия на 27 септември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Маркукуле.мк“ (Македония): Руското посолство в Скопие с дилема: Какво ще стане, ако Москва даде „съвет“ на македнците как да гласуват на референдума?

„Маркукуле.мк“ (Македония): Руското посолство в Скопие с дилема: Какво ще стане, ако Москва даде „съвет“ на македнците как да гласуват на референдума?

30 Август 2018 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. През изминалите дни множество политици от САЩ и Европейския съюз правят изявления, в които споделят мнението си как македонците трябва да гласуват на предстоящия референдум за името, отбелязва скопската електронна медия „Маркукуле.мк“.
Част от тях дори твърдят, че на 30 септември Македония ще избира между изолация и бъдеще. На фона на тези призиви посолството на Руската федерация в Скопие публикува съобщение в социалната мрежа „Туитър“ със следния текст:
„Тези дни не е рядкост чуждестранни лидери да предлагат на гражданите на Македония как да гласуват на референдума. Интересно какво щеше да стане, ако подобни „съвети“ бяха дадени от официален представител на Русия…?“


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Либертас“ (Македония) : ВМРО-ДПМНЕ ще дари средствата, които са му определени за водене на кампанията за референдума

„Либертас“ (Македония) : ВМРО-ДПМНЕ ще дари средствата, които са му определени за водене на кампанията за референдума

30 Август 2018 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Основната опозиционна партия на Македония ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че ще дари средствата, които са ѝ определени за воденето на кампанията за насрочения на 30 септември референдум за името, предава македонското електронно издание „Либертас“.
„Според споразумението за капитулация Република Македония променя името, езика, идентичността, културата, историята и традицията. Това е най-негативното споразумение за македонския народ и държава, подписана някога от македонците“, обявиха от партията.
„Зоран Заев и правителството вместо да хвърлят милиони за насърчаване на този капитулантски споразумение, по-добре да дадат средствата за изграждане на училище "Кирил Пейчинович" в Тетово“, убедена е партията
„Фондовете на ВМРО-ДПМНЕ за кампанията, ще се дарят и очакваме, че това ще бъде направено от всички политически субекти. Вместо да насърчават вредни договори, които само внасят вреда на държавата, да направят нещо полезно за обществото и гражданите“, обобщава се в заявлението
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“: Проведе се среща на лидерите на политическите партии, подкрепящи референдума

„Вечер“: Проведе се среща на лидерите на политическите партии, подкрепящи референдума

30 Август 2018 | 04:15 | Агенция "Фокус"
Скопие . По инициатива на премиера и лидер на СДСМ Зоран Заев, се проведе среща на лидерите на политическите партии, които дават подкрепа на референдума на 30 септември и процесите, които са насочени към пълноправно членство на Македония в ЕС и НАТО, предава електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Тема на срещата, както информира СДСМ, е референдумът и държавно-политическата цел на евроатлантическия път на Македония като приоритети, от които зависи бъдещето на държавата и гражданите ѝ.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Правителството на Македония преди референдума ще увеличи заплатите в образованието

„Република“ (Македония): Правителството на Македония преди референдума ще увеличи заплатите в образованието

30 Август 2018 | 03:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на Македония реши да увеличи заплатите на служителите в основното и средното образование с 5%, считано от септември тази година, предава македонското електронно издание „Република“.
За повишаването на заплатите в основно образование, за четвъртото тримесечие на 2018-та година, Министерството на образованието и науката ще задели 99 милиона денара, а за повишаване на заплатите в средното образование, общо 40 милиона денара.
Министерството на образованието и науката ще подпише споразумения с Независимия синдикат за образование, наука и култура на Македония за реализиране на планираното увеличение на заплатите. Със споразуменията се определят минималната работна заплата за учителите в началните училища на 12 714 денара и в средните на 13 117 денара.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): СДСМ призова ВМРО-ДПМНЕ да подкрепи референдума за името, вместо да разпространява фалшиви новини

„Локално“ (Македония): СДСМ призова ВМРО-ДПМНЕ да подкрепи референдума за името, вместо да разпространява фалшиви новини

30 Август 2018 | 01:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващата партия в Македония СДСМ призова основната опозиционна ВМРО-ДПМНЕ да подкрепи насрочения на 30 септември референдум за името, вместо да разпространява фалшиви обвинения, описващи отношенията ѝ към правителството, предава македонската електронна медия „Локално“.
„С днешните измислици и фалшиви новини, ВМРО-ДПМНЕ всъщност описва връзката към държавната администрация и злоупотребата на институциите по време на 11 годишното си престъпно и разточителен управление“, пише в заявление на СДСМ.
Според управляващата в момента партия тогава е било време, когато „партийните войници на ВМРО-ДПМНЕ не ходеха на работа и получаваха заплата и когато Македония беше най-критикувана по отношение на натиска върху администрацията“.
„С процеса на професионализация на администрацията институциите работят отговорно, и в интерес на гражданите. Тези, които не изпълняват задачите, не трябва и не трябва да бъдат толерирани, а всеки, който не спазва закона, трябва да бъде надлежно санкциониран“, допълва СДСМ.
„ВМРО-ДПМНЕ трябва да спре с необоснованите обвинения и разпространението на фалшиви новини с надеждата, че ще успее да събере дребни политически точки, а да се фокусира върху историческо решение пред която е изправена Македония и да даде подкрепа на членството в ЕС и НАТО - цели, за които тя твърди, че е неин най-голям интерес“, заключва се в заявлението.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ-21“ (Македония): „Референдумът формира бъдещето на страната“, ЕС стартира кампанията в Македония

„ТВ-21“ (Македония): „Референдумът формира бъдещето на страната“, ЕС стартира кампанията в Македония

29 Август 2018 | 23:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Генералният директор на ЕС по политиката на добросъседство и разширяване Кристиан Даниелсон призова избирателите в Македония да бъдат активни на референдума от 30 септември за името. Според него тогава те ще изберат бъдещето на страната си, предава македонският телевизионен канал „ТВ-21“.
„Използвайте демократичното си право да гласувате. Това е единствената възможност да оформите обществото, в което искате да живеете и да видите как се развиват вашите деца“, заяви Даниелсон. Според него вече е възможно да се почувстват стъпките на Македония по пътя ѝ към ЕС. „Това е пътят, водещ до по-голямо развитие, икономически прогрес и повече работни места“, добави той.
Премиерът Зоран Заев, който присъства на старта на европейската кампания, заяви, че страната вече е направила избора си - и това е европейската Македония.
Европейски представители през следващите седмици се очаква да посетят различни общини в Македония и от близо да предадат своето послание до гражданите, че с подкрепата на въпроса за референдума ще се приближат до другите в Европа и до техния стандарт на живот.
„Нашите срещи ще бъдат възможност да чуем исканията на гражданите за проблемите, с които се сблъскват в тяхната общност. Миграцията, безработицата, здравните проблеми, замърсяването, фискалната децентрализация - това са само някои от проблемите, които кметовете на общините повдигнаха по време на моите дискусии с тях“, заяви посланикът на ЕС в Скопие Самуел Жбогар.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ се отказа официално от използването на държавни средства за кампанията за референдума

„Канал 5“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ се отказа официално от използването на държавни средства за кампанията за референдума

29 Август 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ няма да използва държавни средства за кампанията за референдума за името, предава скопската телевизия „Канал 5“. Съответното решение партията взе след вътрешнопартийни консултации, продължили няколко часа.
Телевизията подчертава, че водената от Християн Мицковски партия все още не е обявила официалната си позиция за това дали ще участва в референдума или ще призове гражданите към бойкот. В комюнике, което парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ е изпратила до председателя на парламента Талат Джафери се посочва, че решението на правителството за бюджетното финансиране на кампанията не е в интерес на гражданите на Македония.
ВМРО-ДПМНЕ изрази увереност, че средствата за кампанията трябва да бъдат използвани за реализиране на проекти в областта на образованието, земеделието или армията.
„Ние призоваваме правителството и неговите депутати да се откажат от средствата за самореклама под прикритието на референдума. Те трябва да бъдат насочени към конкретни проекти в реалния сектор“, твърдят от ВМРО-ДПМНЕ.
Според съобщенията в сряда трябваше да стане ясно как ще бъдат разпределени 80-те милиона денара за публична пропаганда, но по-късно от парламента поясниха, че това ще се случи в четвъртък. Депутатите няма да получават средствата директно, но законодателният орган ще закупи медийно пространство за кампанията, което ще бъде разделено пропорционално.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: В бъдеще преговорите за присъединяване към ЕС ще продължават по-дълго

Йоханес Хан: В бъдеще преговорите за присъединяване към ЕС ще продължават по-дълго

29 Август 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар за разширяване и добросъседска политика Йоханес Хан заяви, че в бъдеще присъединителните преговори ще продължават по-дълго, отколкото по-рано, предава скопското електронно издание „МКД“.
„Качеството над бързината“, заяви Хан в интервю пред австрийския ежедневник „Тиролер тагесцайтунг“. По неговите думи, членството на страни като Унгария и Румъния „показа много неща“.
"В края на болезнения процес гражданите искат върховенството на закона, както се вижда в румънските антикорупционни протести",посочи европейският комисар.
Той заяви, че ЕС си е взел поуки от сегашните процеси на присъединяване. "Процесите, които подтикваме в Западните Балкани, трябва да имат много по-голяма степен на необратимост, когато става въпрос за установяване на върховенство на закона и борба с корупцията", обясни Хан.

Що се отнася до слуховете, че евродепутатът Омар Карас ще бъде главният фаворит на следващ еврокомисар от Австрия, той подчерта, че не се занимава с това. "Имам толкова много задължения, че това ме засяга точно толкова, колкото и когато в Китай някой падне от велосипед", отсече комисарят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров след срещата със зам.-генералния секретар на НАТО: Решително вървим по пътя към членство в Алианса

Никола Димитров след срещата със зам.-генералния секретар на НАТО: Решително вървим по пътя към членство в Алианса

29 Август 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Актуалното сътрудничество с НАТО и подготовката, която води Македония в рамките на присъединителния процес за членство в Алианса са били основните теми на разговорите между македонския министър на външните работи Никола Димитров и заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемолер, пише електронното издание на вестник „Нова Македония“.
По информацията на изданието, на срещата в Брюксел Димитров се е спрял на моментното състояние в държавата, хода на подготовката за предстоящия референдум и на прилагането на реформите.
„Благодаря ви за поканата за започване на присъединителни преговори с Република Македония на срещата на върха през юли. Решително вървим по пътя към членството, което искаме от 25 години. Ще завършим тази незавършена историческа мисия в интерес на стабилността и просперитета на Република Македония, на стабилността на Балканите и на стабилността на Европа“, е подчертал Димитров.
Заместник-генералният секретар на НАТО, както информира македонското външно ведомство, е изразила готовност за всестранна подкрепа на аспирациите на Македония за присъединяване към Алианса и надежда, че държавата ще съумее да използва широко отворената врата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): СДСМ планира 300-400 хиляди евро за кампанията за референдума

„Телма“ (Македония): СДСМ планира 300-400 хиляди евро за кампанията за референдума

28 Август 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кампанията на СДСМ за референдума ще струва само 300-400 хил. евро. Прецизна сметка няма дори председателят му Зоран Заев, но подчертава, че парите са предназначени само за вербуване в медийното пространство, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Заев подчерта, че няма насрочена среща с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, но подчерта необходимостта от такава. Партията на Мицковски все още не е решила каква кампания ще води: за бойкот или за гласуване „против“ на референдума, но вече мисли какво би било, ако референдумът се провали. В интервю за скопската телевизия „Алфа“ Мицковски косвено говори за предсрочни избори в страната.
„Ако политиците не успеят да спечелят, тогава те губят легитимността, дадена им от хората. И е логично: след една - да я нарека - скъпо струваща статистическа операция, ако референдумът не бъде успешно проведен, Заев ще бъде делегитимиран премиер на тази държава и след това ще последват някои други политически процеси“, изрази увереност председателят на ВМРО-ДПМНЕ.
По-рано Мицковски призова депутатите да не използват държавни пари за кампанията, тъй като партията разполага със собствени средства. Дали ще се вслушат в съвета му ще стане ясно в сряда, 29 август, когато коалицията, водена от ВМРО-ДПМНЕ, ще уведоми председателя на парламента Талат Джафери за решението си. След това, от парламентарния координационен орган за референдума ще определят как ще бъдат изразходвани 1,3 милиона евро, отпуснати за медийна кампания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Завой в Атина: И Алексис Ципрас се насочи към референдум за „Северна Македония“?

„Денешен“ (Македония): Завой в Атина: И Алексис Ципрас се насочи към референдум за „Северна Македония“?

28 Август 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Въпреки че гръцкият премиер Алексис Ципрас след подписването на договора с Македония през юни отхвърли възможността за провеждане на референдум по въпроса в Гърция, в понеделник вестник „Ефимерида“ ексклузивно научи, че той „сериозно обмисля референдум за Скопие“, пише електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
Изданието коментира, че новината идва в момент, когато заради катастрофата в Мати, където по в резултат от пожарите загинаха близо 100 души, на Ципрас му пада рейтинга и той се готви за политически маневри. Първата е кадрови промени в правителството, а втората е референдумът, който, както и в Македония, би бил консултативен, т.е. необвързващ.
В анализа си за тази новина, „Ефимерида“ коментира, че това не е първият път, когато Максимус (седалището на гръцкото правителство) променя мнението си. На кадровите промени и референдума се гледа като на опит да се нанесе удар на най-голямата опозиционна партия „Нова Демокрация“, която има най-големи шансове да победи убедително на следващите парламентарни избори, но в същото време да се предизвика разкол сред по-малките партии, които биха застанали зад лидера на НД Кириакос Мицотакис.
Ако референдумът, продължава гръцкият вестник, се проведе в началото на 2019 година, това ще е подарък за коалиционния партньор Панос Каменос и неговата партия АНЕЛ, защото военният министър по-рано заяви, че за договора за „Северна Македония“ ще трябва да решат гърците или на избори, или на референдум. В този случай допитването би задоволило исканията на Каменос, а това означава оцеляване на разклатената коалиция СИРИЗА-АНЕЛ.
Иначе, според гръцката Конституция, за този договор не е необходим референдум, защото споразумението за името не засяга Основният закон на Гърция, обяснява „Ефимерида“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: На референдума македонските граждани ще избират между ЕС и изолацията

Йоханес Хан: На референдума македонските граждани ще избират между ЕС и изолацията

27 Август 2018 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Драч. На референдума македонските граждани ще избират между ЕС и изолацията, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в кулоарите на неформалната среща на премиерите от Западните Балкани, която се проведе в албанския град Дуръс, цитиран от македонското електронно издание “Фокус“.
Според него, всичко е в ръцете на македонските граждани, които трябва да изберат или изолация, от която, както каза, Македония едва се е измъкнала или интеграция в ЕС и по-висок стандарт.
Черногорският премиер Душко Маркович заяви, че Подгорица приветства споразумението между Македония и Гърция, и че това е голямо събитие, но и че трябва да се подкрепи диалога между Белград и Прищина.
Неформалната среща на министър-председателите от Западните Балкани завърши тази вечер без присъствието на ръководителите на правителства на Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония. Поради лошото време правителствената делегация, оглавявана от премиера Зоран Заев, не отиде в Дуръс.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America: Американските конгресмени пристигнаnd в Македония с подкрепата на Договора с Гърция

Voice of America: Американските конгресмени пристигнаnd в Македония с подкрепата на Договора с Гърция

27 Август 2018 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Референдумът за Договора с Гърция e един от ключовите въпроси за делегацията американски конгресмени, пристигнала в Македония. Петимата представители на американския законодателен орган - Бил Флорез, Гари Конъли, Дина Титус, Сюзън Дейвис и Дейвид Прайс в македонския парламент се срещнаха с председателя му Талат Джафери и неговите подпредседатели, ръководителите на парламентарните комисии, както и с координаторите на парламентарните групи, предава Voice of America в своята македонска редакция.
Конгресмените високо оцениха възможността да проведат срещи и разговори по време на посещението. Те се интересуват най-вече от референдума от 30 септември, както и от процеса на реформи. Конгресмените, според декларацията, издадена от парламента, са потвърдили удовлетворението си от напредъка на страната по отношение на евроатлантическата интеграция, укрепване на демокрацията, както и подписването на Споразумението между Македония и Гърция. Петимата конгресмени потвърдиха, че САЩ ще продължат да предоставят безрезервна подкрепа на страната в тези процеси.
Освен общите срещи, конгресмените, за които не са предвидени изявления за медиите, проведоха и отделни срещи с Талат Джафери и с членовете на комисиите по отбрана и сигурност.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): ОССЕ ще изпрати 270 наблюдатели на референдума за името в Македония

„Радио Свободна Европа“ (Македония): ОССЕ ще изпрати 270 наблюдатели на референдума за името в Македония

27 Август 2018 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Виена. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщи, че ще изпрати 270 наблюдатели на референдума за името в Македония, който ще се проведе на 30 септември, предава „Радио Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
„Имаме ясен мандат, безпристрастно ще наблюдаваме целия процес на референдума, няма да се намесваш в процеса му. Нас не ни интересуват резултатите от референдума, а интегритета на самия процес“, заяви на пресконференция в Скопие ръководителят на наблюдателната мисия на ОССЕ Ян Петерсон и официално отбеляза началото на мисията за наблюдение.
Петерсон допълни , че мисията ще се състои от основен екип от 13 експерти със седалище в Скопие и с 20 дългосрочни наблюдатели, които ще бъдат разположени в страната в многонационални екипи от по двама, считано от 5 септември. Той уточни, че освен това ОССЕ ще изпрати 250 краткосрочни наблюдатели, които ще пристигнат няколко дни преди референдума.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“: Мълчание от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ след призива на Християн Мицковски да се откажат от парите за кампания за референдума

„Алсат-М“: Мълчание от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ след призива на Християн Мицковски да се откажат от парите за кампания за референдума

26 Август 2018 | 23:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ не желаят да говорят за призива на партийния лидер Християн Мицковски да се откажат от държавните пари, които се полагат и на неговата партия за кампания за референдума, като предложи вместо това да се използват за реконструкция на гимназията в Тетово, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Депутатът Даниела Рангелова отказа да коментира изявлението на Мицковски. Тя не пожела да говори и за това, че най-голямата опозиционна партия все още няма окончателна позиция за участието си на референдума за името.
Независимият депутат Павле Богоевски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ няма единна позиция и работи в ущърб на гражданите.
„ВМРО-ДПМНЕ имаше дванадесет години да ремонтира училищата в Република Македония, но не го стори. В бюджета са осигурени средства за реконструкция на училищата, между които и училището в Тетово, което беше посочено. И в края на деня, ако Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ наистина искат по-добро образование за младите, тогава ще искат да видят Македония в Европейския съюз“, заяви Богоевски.
Председателят на парламента Талат Джафери даде срок до понеделник на парламентарните групи и партиите да изяснят дали ще участват в кампанията за референдума и каква позиция ще заемат. Засега Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) обяви, че ще участва в кампанията и ще подкрепи референдума. От движението „БЕСА“ заявиха, че са про-референдум, но все още нямат решение как ще водят кампанията. От „Алианс за албанците“ в неделя обявиха, че ще подкрепят референдума.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): СДСМ призова ВМРО-ДПМНЕ да заяви позицията си за референдума

„Алсат-М“ (Македония): СДСМ призова ВМРО-ДПМНЕ да заяви позицията си за референдума

26 Август 2018 | 22:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) поиска обяснение от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ защо все още няма ясна позиция за референдума, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Чрез съобщение, управляващата партия заяви, че липсата на позиция за този исторически за страната референдум, показва че ВМРО-ДПМНЕ не желае Македония да се присъедини към НАТО и ЕС.
„ВМРО-ДПМНЕ е единственият политически субект, който няма ясна позиция за най-важния въпрос в най-новата история на Македония. Има ли значение за Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ напредъкът на Македония? Дали им пречи това, че пред нас е шансът за влизането в НАТО и ЕС със защитен македонски език и гарантирана идентичност? Да не би Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ да искат да върнат Македония в тъмното минало, във времето на насилието, престъпността и напрежението?“, се казва в изявлението на СДСМ.
От ВМРО-ДПМНЕ настояха парите, отделени за кампанията за референдум, да се инвестират в полза на гражданите.
„Вместо инвестиции в проекти и инфраструктура, правителството на (Зоран) Заев смята за лукс и хвърля милиони за непродуктивни работи. ВМРО-ДПМНЕ препоръчва на правителството, вместо да хвърли 1.3 милиона евро в промотирането на капитулантския договор за името, парите да бъдат изхарчени за изграждането на гимназия в Тетото. 670 000 евро, които правителството планира да изхарчи напразно, нека вместо това използва за снабдяване с превозни средства болниците. Нека тези средства отидат за изграждането на някоя градинка“, се казва в съобщението на опозиционната партия.
Понеделник е крайният срок, в който депутатите и партиите ще трябва да заявят каква кампания за референдума ще водят, за да получат от държавните средства.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): „Алианс за Албанците“ определя позицията си за референдума за името

„А1 Он“ (Македония): „Алианс за Албанците“ определя позицията си за референдума за името

26 Август 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. В неделя се провежда заседанието на Централното събрание на управляващата македонска албанска партия „Алианс за албанците“, на което трябва да бъде взето решение за позицията на фракцията за предстоящия референдум за Договора с Гърция, който трябва да се състои на 30 септември, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
Преди започването на заседанието председателят на партия Зиядин Села не е пожелал да изкаже позицията си за допитването. По неговите думи, крайната позиция на партията не зависи само от него, а от цялото Централно събрание като върховния орган на фракцията.
Във връзка с изявлението на председателя на македонския парламент Талат Джафери, че всички партии трябва да изкажат позицията си за референдума в срок от 3 дни, Села заяви, че това е дръзко поведение, натиск и намеса във вътрешните решения на партията.
Заседанието е закрито за медиите и след неговия край, председателят на „Алианс за албанците“ ще съобщи позицията й пред обществеността.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“: Външният министър на Албания пожела успешен референдум на Македония

„Курир“: Външният министър на Албания пожела успешен референдум на Македония

26 Август 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският министър на външните работи и европейските въпроси, Дитмир Бушати, заяви, че желае успешен референдум в Македония на 30 септември, който, според него, ще е „възможност за развитие на страната“, предава македонското електронно издание „Курир“.
Той подчерта, че Албания е подкрепяла диалога между Атина и Скопие, а в същото време насърчава единството на албанския политически фактор в съседната страната, за да участва в преобразуванията, които „ще позволят на Скопие напредък в процеса на присъединяване към евроатлантическите структури“.
„ В този процес ролята на албанците е решаваща. Демократичната стабилност, междуетническите отношения и членството на Северна Македония в НАТО са в интерес на албанците. Изпълнението на задълженията, произтичащи от този процес са от особена важност за Западните Балкани“, смята Бушати.
„ Ние винаги сме били заинтересовани от стабилността и демократичното развитие на нашите съседи в трудните дни“, заяви министърът и добави, че ще продължи да работи за укрепване на политическата и социалната сплотеност на албанците.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Външният министър на Албания Дитмир Бушати пожела успешен референдум в Македония

A1 On (Македония): Външният министър на Албания Дитмир Бушати пожела успешен референдум в Македония

25 Август 2018 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Тирана. Министърът на външните работи на Албания Дитмир Бушати, в интервю за тиранския вестник „Панорама“, пожела успешен референдум на Македония на 30 септември, който, според него, е „шансът за напредък на страната“, предава скопската електронна медия A1 On.
Той посочи, че Албания безрезервно е подкрепяла диалога между Атина и Скопие и същевременно е подтиквала сближаването на албанския политически фактор, за да бъде той основен играч в трансформационните промени, които „позволяват на Скопие да напредва в процеса за членство в евроатлантическите структури“.
Бушати в интервюто почти не използва „Северна Македония“, а най-често говори за Скопие, когато става въпрос за страната.
„Пожелаваме на референдума на 30 септември гражданите да подкрепят вече започналия миротворен процес. Нашият съсед има пред себе си неповторима възможност. В този процес, ролята на албанците е решаваща. Демократичната стабилност, междуетническото разбиране и членството на Северна Македония в НАТО са в интерес на албанците. Поддържането на дългогодишния конфликт във връзка със спора за името с Гърция или който и да е било друг проект, който създава празни пространства, чрез които трети страни могат да навлязат в Скопие и региона, не е в интерес на албанците. Използването на ангажиментите, които произлизат от този процес, има специално значение за самите Западни Балкани, трансформирайки ги в по-голямо пространство на сигурност“, смята Бушати.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): ДИК се подготвя интензивно за референдума

„Алсат-М“ (Македония): ДИК се подготвя интензивно за референдума

25 Август 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавната избирателна комисия (ДИК) засилва подготовката за предстоящия референдум за името, който ще се проведе на 30-ти септември, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Следващата седмица ще има решение в кои дипломатически представителства ще може да гласува македонската диаспора. Общинските изборни комисии ще преминат обучение и ще се подготвят информативни материали за гласоподавателите.
Заместник-председателят на ДИК Дитмире Шеху заяви, че избирателният списък не е идеален, но поне няма избиратели-фантоми.
Лично подадените искания в посолствата за гласуване сред диаспората няма да променят драстично броя на намиращи се в чужбина граждани, които ще гласуват на предстоящия референдум. Според окончателния доклад за пристигнали и обработени искания, броят на гласоподавателите в чужбина е 2 769 души. Най-много декларации за гласуване има в Берн, Венеция и Вашингтон. Следващата седмица ДИК ще реши в кои дипломатически представителства ще бъдат отворени секции за гласуване, а критерият за това е да има най-малко 10 регистрирани гласоподаватели. От следващата седмица ДИК ще започне и с обучението на общинските изборни комисии за провеждане на предстоящия референдум, които пък по-късно ще трябва да обучават избирателните съвети.
„ДИК предприе всички действия за провеждане на референдум по най-добрия начин. Досега не се изправихме пред никакви пречки, срещаме сътрудничество във всички страни в този процес и в правителството… В течение е подготовка на кампанията за обучение на гласоподавателите на референдума, как да се гласува, кое е важно, кое е невалиден раздел“, заяви Адмир Шабани, говорител на ДИК.
Проверката на избирателния списък е завършена, а ДИК ще го подпише и приеме най-късно до 7 септември. Все пак Дитмире Шеху, в интервю за Македонската информационна агенция (МИА) заяви, че избирателният списък не е идеален.
„Моето лично мнение е, че избирателният списък не е идеален, но ви гарантирам че няма фантоми. Това е продължителен процес, служителите тук в ДИК правят промените и това зависи от данните, които получаваме от институциите, свързани с избирателния списък. Уверявам ви, че фантоми няма, със сигурност (списъкът) не е идеален, но фантоми няма“, заяви тя.
На консултативния референдум в Македония, насрочен за 30-ти септември, гласоподавателите ще трябва да отговорят със „ЗА“ или „ПРОТИВ“ на въпроса: „Дали сте за членство в Европейския съюз и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“. Диаспората, затворниците, както и болните и неможещи лица, ще гласуват ден по-рано, на 29-ти септември.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: ВМРО-ДПМНЕ се отказва от държавните пари за кампания за референдума

Християн Мицковски: ВМРО-ДПМНЕ се отказва от държавните пари за кампания за референдума

25 Август 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски написа на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“, че партията му ще се откаже от правителствените средства за кампания за референдума, предава македонската електронна медия „Радио Свободна Европа“.
Лидерът на опозиционната партия поиска парите да се инвестират в училището в Тетово, посочвайки че ВМРО-ДПМНЕ ще проведе кампанията си със свои усилия и средства. По отношение на гласуването и участието на референдума, който ще се проведе на 30 септември, Мицковски повтори, че окончателната позиция на партията ще се съобщи, когато бъде решена.
„ВМРО-ДПМНЕ със собствени усилия и средства, намирайки подкрепа в народа, който е стълбът и истинският извор на власт и легитимност в тази страна, ходейки от врата на врата, от дом в дом, в кварталите, градовете, селата, ще участва в кампанията и ще бъде против този договор и в момента, в който определим окончателната позиция по отношение на самия начин на гласуване и участие в референдума, ще го съобщим на гражданите“, написа Мицковски във „Фейсбук“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): ДИК на Македония ускорява подготовката за организиране на референдума за името

„Локално“ (Македония): ДИК на Македония ускорява подготовката за организиране на референдума за името

25 Август 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавната избирателна комисия на Македония продължава подготовката за предстоящия референдум за името, насрочен за 30 септември. Публичната проверка в списъка на гласоподавателите е завършена, която трябва да бъде завършена не по-късно от 7 септември, както и регистрацията на избирателите за гласуване, предава македонското електронно издание „Локално“.
На вчерашното заседание на ДИК, бе съобщено, че за референдума в дипломатическо-консулските представителства на Македония са регистрирани общо 2755 гласоподаватели. Отхвърлени са 100 заявления.
Същевременно комисията прие Кодекса за наблюдение на референдума, който акцентира върху акредитираните наблюдатели. Те трябва да знаят закона, да се придържат към разпоредбите му, да бъдат безпристрастни и винаги да носят идентификационната значка с тях.
Кодексът също така предвижда ограничения за акредитираните наблюдатели - те не трябва да влияят върху гласуването и преброяването, нито да носят символи на партии.
Членовете на Държавната избирателна комисия подкрепиха и решението да се ангажират допълнителен брой лица от Държавния статистически институт, с цел по-бърза обработка на данните за избирателната активност на референдума.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Депутатите от Демократичния съюз за интеграция  ще агитират за референдума в Македония

„Телма“ (Македония): Депутатите от Демократичния съюз за интеграция ще агитират за референдума в Македония

24 Август 2018 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите от албанската партия Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) ще агитират за референдума в Македония, пише македонското електронно издание “Телма“.
Парламентарната група на ДСИ заяви, че информира днес председателя на парламента, че ще вземе активно участие с всички свои депутати в агитационната кампания за референдума на 30 септември.
"Имайки предвид нашите лични убеждения като депутати, но и партийните, стратегическите и идеологическите решения за интеграция на Македония в Европейския съюз и в НАТО, всички депутати от ДСИ, с подкрепата и на изпълнителната и местната власт, както и на гражданското общество, ще води кампания "за" Преспанското споразумение и успешна евроатлантическа интеграция на страната ни, защото успешен референдум ще генерира мир, стабилност, сигурност, върховенство на закона, равенство, икономическо развитие и социално благосъстояние и изграждане на нашата държава в рамките на голямото евроатлантическо семейство ", се казва в изявлението на ДСИ.
Председателят на парламента Талат Джафери поиска от парламентарните групи да обявят в понеделник дали ще участват в кампанията за референдум и да обявят дали са "за" или "против". Парламентът, който ще проведе кампанията създаде Координационен орган.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Трябва да се опрости процесът за вземане на решения за прием на нови членки в ЕС

Йоханес Хан: Трябва да се опрости процесът за вземане на решения за прием на нови членки в ЕС

24 Август 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз би трябвало да опрости процеса за вземане на решения за прием на нови членки, така че да не е нужно единодушно решение за всяко препятствие, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан пред германския вестник „Kleine Zeitung“, цитиран от скопската електронна медия A1 On.
Говорейки за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани, той даде за пример факта, че в предприсъединителния процес е нужно единодушие за всяка стъпка.
„Докато някоя страна не стане членка, са необходими около 200 единодушни решения. Ясно е, че финалното решение за прием на членки трябва да бъде взето единодушно, но пътят до там не трябва да бъде изпълнен с единодушни решения. Аз и моите хора губим една трета от времето си в убеждаване на една или друга страна членка“, заяви Хан.
Според него страхът не е добър съветник.
„Ясно е, че тези страни имат европейска перспектива, това е голямо предимство. Но трябва да се смята и качеството на подготовката, не само бързината. Това значи развитие на правовата държава, икономическо развитие. Ще получим съгласие от нашите граждани (за разширяване) само ако имат чувство, че новата членка ги обогатява, а не ги ощетява“, добави еврокомисарят.
Той припомни, че Стратегията за Западните Балкани ясно казва, че нови членки могат да бъдат приемани, само ако решат двустранните конфликти със съседите си.
„Това вече предизвика динамика, както може да се види при решаването на спора за името между Македония и Гърция. Или ще изнасяме стабилност, или ще внасяме нестабилност“, заяви Хан.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): В понеделник ВМРО-ДПМНЕ трябва да информира Талат Джафери дали ще проведе кампания за референдума

„Канал 5“ (Македония): В понеделник ВМРО-ДПМНЕ трябва да информира Талат Джафери дали ще проведе кампания за референдума

24 Август 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Малко повече от месец преди провеждането на референдума за името в Македония, от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ все още нямат официална позиция за това как ще действат по време на допитването, коментират в редакцията на скопския телевизионен „Канал 5“.
Говорителят на партията Димче Арсовски заяви, че вътрешнопартийни консултации са в течение и че все още се събират съответните информация за това как да се постъпи по такъв сериозен въпрос. Той не разкри дали ВМРО-ДПМНЕ ще съобщи позицията си до понеделник, когато изтича срокът, в който депутатите трябва да изяснят дали ще участват в кампанията за референдума и дали ще бъдат „за“, „против“ или ще го бойкотират.
В изчакване на официалната позиция на опозиционната партия, някои депутати от ВМРО-ДПМНЕ решиха да не участват в кампанията за референдума през есента, бойкотирайки го. От партията заявиха, че това е личен избор и че опцията, ВМРО-ДПМНЕ да използва част от държавните средства, е била обявена и лично от лидера Християн Мицковски.
Председателят на парламента Талат Джафери, в телефонен разговор за „Канал 5“, заяви че заявление за осигуряване на средства за кампанията, не е пристигало до него. Той поясни, че ще бъдат отделени средства за всички, които го поискат, дори и да вземат решение да бойкотират референдума.
В понеделник ще бъде ясно кой депутат колко ще получи от заделените 80 милиона денари за публична кампания за предстоящия референдум.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: На Християн Мицковски му липсват икономически познания

СДСМ: На Християн Мицковски му липсват икономически познания

24 Август 2018 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопският телевизионен „Канал 5“ представя без редакторска намеса изявление на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) насочен към лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.
„Християн Мицковски продължава да се крие от обществеността зад предварително заснети видеа за социалните мрежи и отказва да съобщи позицията си за най-важния въпрос за бъдещето на държавата.
Мицковски, освен че не съобщава позицията си по ключовите въпроси, показва и че няма икономически познания.
Мълчание във ВМРО-ДПМНЕ след 11 години на постоянни приказки за референдум.
В днешното предварително снимано видео, правейки неадекватни сравнения, Мицковски показва, че няма и основни познания по икономика.
Икономиката е слабата му страна.
Ако Мицковски наистина разбира от икономика, ще каже че средната нетна заплата през юни 2018 е с 6.1 процента по-голяма в сравнение с юни 2017 година. В абсолютни бройки, средната заплата през юни 2018 е по-голяма с около 1 400 денара в сравнение със същия период през миналата година.
Заплатите растат, покачва се минималната заплата, над 90 хиляди граждани взимат по-голяма заплата, осигурено е увеличение на заплатите в отбраната, армията, здравеопазването, образованието…
Освен това, че растат заплатите в първото тримесечие от тази година, наблюдава се и рекорден размер на чуждестранните директни инвестиции на стойност 235 милиона евро.
Износът в периода януари-април 2018 година е нараснал с 14.3 процента.
След ръста на индустриалното производство от 8.4 на сто през януари 2018 година, според официалните данни, индустриалното производство през февруари бележи ръст от 4.6 на сто в сравнение със същия период от миналия месец на 2017 година.
Ясно е, че икономическите данни показват, че икономиката се движи в правилна посока.
Мицковски да не се напъва, икономиката му е слаба страна. Вместо да се крие, да отговори: Дали е за влизане в ЕС и НАТО с гарантирана македонска идентичност или е за връщане в изолация, безнаказаност и несигурност?“, се казва в съобщението на СДСМ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма позиция за референдума, но все пак иска пари

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма позиция за референдума, но все пак иска пари

24 Август 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ все още не е обявила позицията си за предстоящия на 30 септември референдум за името на Македония, но се оказва, че все пак иска пари за кампания, коментират в редакцията на скопското електронно издание „Независен“.
Остават много неясноти след решението на правителството да отпусне 1,3 млн. евро на парламента като упълноможещен орган за кампанията за референдума. Каква ще бъде публичната пропаганда на депутатите, как ще бъде водена тя, ще се възползват ли всички от преференциалните цени, които парламентът ще получи.... Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ междувременно все още обмисля позицията си за референдума, сякаш той ще се проведе следващата година, а не след един месец.
И не само. ВМРО-ДПМНЕ не изключва възможността да участва в преразпределението на средствата, отпуснати за кампанията. „Защо не?“, попита председателят й Християн Мицковски в интервю за скопски телевизионен канал.
На забележката, че изглежда несериозно главната опозиционна партия в страната да няма ясна позиция един месец преди референдума, Мицкоски заяви: „Бих било несериозно, ако се затворим в офисите си и представим позицията си елитарно“.
Източници от партията твърдят, че сред по-голямата част от членовете на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ преобладава настроението, че в ключови моменти за държавата не трябва да се призовава за бойкот. Програмата на партитата тази седмица не включва среща на Изпълнителния комитет, която обикновено се провежда всяка седмица. На следващия уикенд, според съобщенията, се планира неин митинг в Кичево.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Разговор между Зоран Заев и Ангела Меркел: Референдум за визията на гражданите за бъдещето на Македония

Sputnik: Разговор между Зоран Заев и Ангела Меркел: Референдум за визията на гражданите за бъдещето на Македония

24 Август 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Скопие/Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и македонският премиер Зоран Заев са провели телефонен разговор, в рамките на който са подчертали значението на предстоящия референдум за името, тъй като резултатите от него ще покажат визията на гражданите на югозападната ни съседка за бъдещето на страната, предава Sputnik в сръбската си редакция.
Както съобщиха от правителството в Скопие, Меркел е потвърдила подкрепата на Германия за споразумението, постигнато от Атина и Скопие, както и усилията на Македония за укрепване на европейската и евроатлантическата перспектива на страната.
Заев е информирал Меркел за подготовката на предстоящия референдум, както и за изпълнението на реформите и препоръките на Европейския съвет от юни 2018 г. относно върховенството на закона, борбата с корупцията и престъпността, публичната администрация и тайните служби

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): До три дни парламентарните групи в Македония трябва да изяснят позициите си по референдума за името

„ТВ 21“ (Македония): До три дни парламентарните групи в Македония трябва да изяснят позициите си по референдума за името

24 Август 2018 | 00:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. В писмо до парламентарните групи, председателят на законодателния орган на Македония Талат Джафери, изиска от тях през следващите три дни да решат дали ще участват в кампанията за насърчаване на гласуването на планирания за 30 септември референдум за името, и дали ще заемат позиции „за“ или „против“, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
„За да се планира правилното разпределение на средства за осъществяването на публична агитация, е необходимо да се изпрати известие в рамките на 3 дни, в което да се изясни, ако сте парламентарна група, дали ще участвате в агитацията, която трябва да бъде проведена от парламента Македония. Трябва да се изясни и дали кампанията ще е в полза или срещу въпроса на референдума“, уточни той.
Опозицията засега не дава коментар.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Вътрешнопартийният дебат за референдума е започнат, скоро ще обявим позицията си

Християн Мицковски: Вътрешнопартийният дебат за референдума е започнат, скоро ще обявим позицията си

23 Август 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Хората, които подкрепят референдума, са в рамките на статистическата грешка, показват нашите социологически анализи“, заяви лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски в интервю за македонската телевизия „Сител“, предава македонската електронна медия „Фокус“.
Запитан как ще постъпи ВМРО-ДПМНЕ на референдума, Мицковски заяви, че все още трае процесът на консултации с гражданите.
„Вътрешнопартийният дебат е започнат. Вече е сведен до ниво общински и местни комитети. ВМРО-ДПМНЕ ще информира обществеността своевременно“, заяви той.
Запитан дали партията му ще поиска пари от парламента за провеждане на кампания за референдума, Мицковски заяви, че очаква воденето на стерилна кампания в предстоящия период.
„Очакваме кампания, която ще обхване теми, които не кореспондират с реалността. Имаме насрочена координация с парламентарната група, на която ще дискутираме и тази тема. Защо не, гражданите трябва да са запознати с пълната картина на това капитулантско дело, което правителството извърши. Те твърдят, че са запазили идентичността, ние ще се опитаме да покажем, че това не е така, че идентичността не само не е запазена, но е и завинаги изгубена“, заяви партийният лидер.
За гражданите той твърди, че са разделени в три групи, но според него, тази която поддържа договора с Гърция, е намаляла.
„Има малка група от хора, която е решила да отиде на референдума и да гласува със За. Тя е в рамките на една статистическа грешка. Имаме едно гласовито малцинство, което е съставено от хората, които имат по-изразен патриотичен глас. Имаме и една група от хора, които са тихо мнозинство, което е против този договор,не го приема и не се съгласява със съдържанието му, но са хора, които имат разностранен бизнес или работят в държавната администрация и по някакъв начин са свързани с властта. Това тихо мнозинство решава да бъде тихо до 30 септември“, смята Християн Мицковски.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Македонските депутати ще получат пари за медийно презентиране по време на кампанията за референдума

„Телма“ (Македония): Македонските депутати ще получат пари за медийно презентиране по време на кампанията за референдума

23 Август 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери призова парламентарните групи и независимите депутати в най-скоро време да го уведомят дали ще водят собствена кампания за референдума на 30 септември, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Краен срок не е поставен, но новият парламентарен координиращ орган планира среща в понеделник и се надява, че до тогава ще има по-ясна картина за това колко народни представители или парламентарни партии ще извършат дейности по време на референдума.
Изпратеното циркулиращо писмо на Джафери е в съгласие с решението от сряда за пропорционално разпределение на 80 милиона денари, без оглед дали ще се провежда кампания в подкрепа на референдума или против него. От правителството поясниха, че парите са предназначени единство за медийно презентиране на различните позиции на депутатите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Доколко международният натиск може да окаже влияние върху изхода от референдума?

„Канал 5“ (Македония): Доколко международният натиск може да окаже влияние върху изхода от референдума?

23 Август 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Три послания за 24 часа пристигнаха от Брюксел, Берлин и Вашингтон, като въведение на засилената международна кампания в навечерието на референдума за името, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
За еврокомисаря Йоханес Хан референдумът е избор между бъдещето и изолацията, за германския канцлер Ангела Меркел е ясна решимостта на гражданите за бъдещето на държавата, а американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че това е предизвикателство, което ще кулминира с членство на Македония в НАТО.
Три послания, в рамките на 24 часа, пристигнаха от Брюксел, Берлин и Вашингтон, като въведение на засилена международна кампания в навечерието на референдума. Според анализаторите в Македония, международният фактор може да повлияе върху общественото мнение, но въпреки това, ключът за крайния резултат на референдума, все още се държи от македонските политически елити.
Посланията с подкрепа за успешен референдум на международната общност започнаха непосредствено след подписването на договора от Преспа. Може би най-ясното послание дойде от Йоханес Хан, още през изминалия месец, когато той призова младите в Македония да не повторят сценария на Брекзит на 30 септември.
„Призовавам младите да упражнят своето демократично право и да участват на референдума. Младите във Великобритания не участваха и се взеха решения, които не са в тяхна полза. Младите трябва да осъзнават, че всеки глас е важен. Важно е да се участва и да се упражнява демократичното право. Става дума за вашата страна и вашето бъдеще“, заяви Хан през изминалия месец.
В успешен референдум вярва и помощник-държавният секретар на САЩ по европейски и евразийски въпроси Уес Мичъл.
„САЩ силно подкрепят договора от Преспа, оценяваме ролята, която министър (Никола) Димитров има в него и очакваме успешен референдум на 30 септември“, заяви Мичъл.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Референдумът за името: Приключва проверката на списъците на гласоподавателите и регистрацията на живеещите зад гранича

„Алсат-М“ (Македония): Референдумът за името: Приключва проверката на списъците на гласоподавателите и регистрацията на живеещите зад гранича

23 Август 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. В полунощ местно време (1:00 българско време) приключва проверката на списъка на гласоподавателите и регистрацията на живеещите зад граница македонци за предстоящия референдум, насрочен за 30 септември, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
До този момент Държавната избирателна комисия (ДИК) е регистрирала 2 392 заявления за гласуване от чужбина.
Най-голям брой заявления има от Берн - 256, Любляна - 213, Лондон - 127, Торонто - 136, Виена - 108. Гласуването в чужбина ще се проведе на 29 септември в дипломатическите и консулските мисии на Република Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): За европейски ценности -  референдум а ла Ердоган

„Нова Македония“ (Македония): За европейски ценности - референдум а ла Ердоган

23 Август 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако референдумът за името е успешен, той ще доведе до изменения на Конституцията на Македония. Но обществото в страната изобщо не е запознато какви ще бъдат те, пише Сашо Клековски в статия за първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“. Агенция „Фокус“ представя превод на публикацията без редакторска намеса.

Миналата седмица коментирах „Референдум в хаос", а след последните информации за евентуална масова правителствена кампания, той започва да прилича на „референдум а ла Ердоган“. Ако е така, за което може да се твърди, се явява ключов въпросът дали до европейски ценности може да се стигне с такъв тип допитване. Самото споразумение с Гърция изключвам от анализа.
Коментирах, че референдумът е в хаос заради най-малко четири причини: начина на приемане (без опозицията), характера на референдума (консултативен), въпроса за референдума или какво точно е предмет на изясняване, и начина на провеждане на кампанията. От тези четири неща две го превръщат в референдум а ла Ердоган.
Първото нещо е въпросът на референдума или какво точно е предмет на изясняване. Ако референдумът е успешен, той ще доведе до изменения на Конституцията, като същевременно обществото въобще не е запозната с това какви ще бъдат те. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Бюрото по демократични институции и правата на човека (БДИПЧ) обявиха референдума в Турция за недемократичен и заради това, че „18-те предложени изменения, засягащи 72 члена от Конституцията, са гласувани като единен пакет, противно на международната добра практика за референдум, т.е. избирателите не са имали възможност да направи избор за всеки от различните промени, никоя от предложените не е посочена на бюлетината; гласоподавателите просто бяха помолени да гласуват с „да" или „не". Ние, в Македония, също така сме поканени да гласуваме с „да" или „не", без да знаем точно за какво гласуваме.
Второто нещо е начинът на провеждане на кампанията, с решението на правителството да се присъедини към кампанията „за“. Първоначалната неяснота кой трябва да води тази кампания („против“ не е предвидена) увеличи объркването. Правителството няма основание да се включи заради забраната за правителствени реклами в медиите, която сега ще бъде нарушена.
Според ОССЕ и БДИПЧ „конституционният референдум (в Турция) се проведе на неравен терен и двете страни на кампанията нямаха равни възможности“, „кампанията е небалансирана поради активното участие на президента (Ердоган) и няколко ключови национални служители в кампанията „за". С решението на правителството да се включи в кампанията „за“ и да задели значителни бюджетни средства за нея (според съобщение само от Министерството на отбраната ще бъдат отделени един милион евро), когато изобщо не е ясно кой ще води кампанията „против“, може още отсега да се твърди, че той ще се проведе на терен, в който и двете страни няма да имат равни възможности.
След като ОССЕ и БДИПЧ вече обявиха, че ще наблюдават провеждането на референдума, оценките от техните позиции ще се очакват с особено внимание, особено в частта за търсене на паралели между референдума в Турция и този в Македония.
Разбира се, ще бъде изключително пристрастно да се търсят цялостни паралели между референдумите в Турция и Македония, преди всичко с оглед на преследването (на политически опоненти) и режима на извънредно положение в Турция. Разследването срещу Стевче Якимовски може би е с цел оказване на натиск, свързан с мнението на ГРОМ за бойкот. Може би публикуването на снимки на Владимир Божиновски също може да бъдат изтълкувани като евентуална дискредитация. Но това е много, много далеч от нивото на преследване, с десетки хиляди уволнени, и хиляди затворени в периода на извънредното положение в Турция, в чиято сянка се развиваше тамошния референдум.
Ако референдумът е за европейски ценности, за ЕС (и НАТО), дали може да се постигне с референдум на неравен терен, без равни възможности? За СДСМ и симпатизантите, напомняме, че техните ключови бележки, както и забележките на ОССЕ и БДИПЧ за парламентарните избори, предхождани от Договора от Пържино, бяха точно за неравен терен в полза на ВМРО-ДПМНЕ. Дали една от малкото законни и споделени цели, като евроатлантическата интеграция няма да бъдат делегетимирани, ако като средство се използва нелегитимен референдум?
От тази гледна точка миналата седмица написах, че в такива условия може би е по-добре референдумът да не се провеждда. Някои от нещата все още могат да бъдат коригирани донякъде. Премиерът Зоран Заев и други ключови национални длъжностни лица трябва да бъдат държани далеч от референдума. От друга страна, СДМС може да се присъедини към лагера „за“, но да води кампанията със собствени средства. А ВМРО-ДПМНЕ трябва да вземе решение за референдума, каквото и да е, за да позволи навременно формиране на кампанията „против“. Кампанията, финансирана от бюджета, трябва да има изключително информативен характер, без да взема страна. Ако кампанията се финансира от бюджета, трябва да се осигурят равни възможности както за всички, включително и за онези, които призовават към бойкот. Следващата седмица СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ трябва да вземат решения, за да коригират грешките, които водят до нелегитимен референдум.


Превод: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: С фалшиви аргументи за референдума СДСМ не може да скрие срама от капитулацията

ВМРО-ДПМНЕ: С фалшиви аргументи за референдума СДСМ не може да скрие срама от капитулацията

23 Август 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. С фалшиви аргументи за референдума не се прикрива срама от капитулацията, заявиха от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в отговор на обвиненията от СДСМ, че лидерът на опозицията Християн Мицкоски не изразява позицията си за референдума, защото не е успял да получи амнистия за предишното партийно ръководство, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Спроед ВМРО-ДПМНЕ ежедневно от СДСМ разпространяват едно и също конфузно и безидейно съобщение.
„Бледо съобщение, пълни с лъжи и неистини. В края на краищата това е максимумът на партията, чийто председател изрича лъжи всеки път, когато отвори устата си“, твърди опозиционната партия.
ВМРО-ДПМНЕ също така посочва, че с тези съобщения СДСМ не може да прикрие общия грабеж, който извърша – съгласно мнението на опозицията – престъпният картел на власт.
„Скандалите и престъпността не се защитават и се прикриват с блестящи прессъобщения. Цялото общество е в застой. Няма напредък със СДМС. Обществото видя много добре управлението на Заев и СДСМ. В крайна сметка, Република Македония и гражданите ще спечелят", уверена е опозицията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Християн Мицковски избягва да обяви позицията на партията си за референдума, защото не успя да постигне амнистия за предходното партийно ръководство

СДСМ: Християн Мицковски избягва да обяви позицията на партията си за референдума, защото не успя да постигне амнистия за предходното партийно ръководство

23 Август 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопската електронна медия A1 On публикува изявление на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), в което партията на Зоран Заев твърди, че опозицията не обявява позицията си за референдума за името, защото лидерът й Християн Мицковски не е успял да постигне амнистия за предходното партийно ръководство.
„Няколко седмици преди най-важната дата в новата македонска история, мнозинството граждани и всички прогресивни сили се обединиха около македонското бъдеще в ЕС и НАТО, само Християн Мицкоски се крие зад предварително записани обръщения и избягва да каже позицията на неговата партия за референдума.
Дали Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ искат връщане назад обратно в изолация и несигурност, в които с години държаха Македония, и затова отказват да обявят ясна позиция?
Гражданите знаят, че ползите и ценностите на ЕС и НАТО са в съществено противоречие с наказателните и антидържавните практики, предложени от ВМРО-ДПМНЕ.
На референдума на 30 септември, гражданите ще избират интеграция вместо изолация, бъдеще вместо небитие, ще изберат членство в НАТО и ЕС със запазена македонска идентичност, защитена и гарантирана веднъж завинаги!", се казва в изявлението на СДМС.

СДСМ.Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Йоханес Хан се закани с „изолация“, ако македонците не гласуват „за“ референдума

„Денешен“ (Македония): Йоханес Хан се закани с „изолация“, ако македонците не гласуват „за“ референдума

23 Август 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Скопие/Брюксел. Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан изрази съжаление заради липсата на национално единство в Македония по повод предстоящия референдума за договора с Гърция, и призова гражданите на югозападната ни съседка да упражнят правото си на глас, за да оформят собственото си бъдеще и бъдещето на държавата, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Денешен“.
За австрийския политик референдумът е избор между бъдещето, свързано с Европейския съюз, и изолацията. „Това е избор между път, насочен към интеграцията в ЕС с конкретни ползи за гражданите като върховенството на закона, привлекателност за чуждите инвеститори, повече и по-добри работни места, и път, насочен към изолация, стагнация и пропускане на уникален шанс за подобрение и напредък в ключови области“, отбеляза Хан.
Европейският комисар сравни този избор с този между националистическите концепции и интеграцията в ЕС и НАТО. „Изборът е да се придържаме към старите националистически концепции или да приемем бъдещето на страната, с реформи и с интеграцията в ЕС и НАТО като последна стъпка. Това не се налага от ЕС или от международната общност. Евроатлантическата интеграция е определена отдавна като стратегическа цел на страната. Гражданите трябва да решат дали тази перспектива с всичките си конкретни предимства ще се осъществи или не“, обясни австриецът.
Хан изрази надежда, че гражданите, които все още не са решили как ще гласуват на 30 септември, ще бъдат надлежно информирани за последиците от вота. „Мисля, че гражданите трябва да са наясно, че този референдум им дава възможност да се чуят гласовете и нагласите им и да оформят своето бъдеще и това на страната. Правото на глас е важно и трябва да бъде подкрепено чрез активно участие във вота. За да се възползват от това право, гражданите трябва внимателно да анализират мотивите зад кампаниите и последиците от гласа „за" или гласа „против", за да бъдат в състояние да направят информирано решение“, допълни еврокомисарят.
Запитан какво мисли за движението, призоваващо за бойкот на референдума, той отговори, че съжалява за възпрепятстването на това важно допитване. „Провеждането на референдум означава даване на власт на гражданите да вземат решение по договор с важни последици за тяхната страна и за собственото им бъдеще. Много съжалявам, че в моменти, когато е необходимо национално единство, все още има актьори, които предпочитат обструкция отколкото конструктивна работа в интерес на бъдещето на страната“, припомня Хан.
Австрийският политик отново приветства „лидерството" на двете страни в спора за името и повтори, че това е исторически договор, който отваря вратите на Македония към ЕС и НАТО. От гражданите зависи дали тази перспектива ще се превърне в реалност, подчерта еврокомисарят по разширяването.
В същото време той увери, че тази перспектива е много конкретна, тъй като Съветът на ЕС даде мандат на Европейската комисия да започне подготовката за започване на преговорите за присъединяване. „И веднага започнахме тези подготовки. Лично аз бях в Скопие през юли, за да поставя началото на процеса“, припомни Хан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.