НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Без ръководен орган НИМХ ще бъде принуден да спре работа още следващата седмица

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Без ръководен орган НИМХ ще бъде принуден да спре работа още следващата седмица

11 Септември 2018 | 08:29 | Агенция "Фокус"
София. Без ръководен орган НИМХ ще бъде принуден да спре работа още следващата седмица. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов. По думите му все още има средства от последния финансов транш, отделен към института, които да гарантират спокойствието на синоптиците, но без ръководен орган, вземащ важните решения, няма как средствата да бъдат преразпределяни. "Дава се време на правителството да вземе някакво решение до следващия вторник", каза още проф. Брънзов. "Вчера имаше събиране на бившето ръководство, на щаба на протеста и на органите бившето управление и се взе решение, че в най-добрия случай Институтът може да съществува в тази си форма до следващия вторник. Обърнахме се с призив към правителство да се вземе в ръце и да направи нещо. В момента никой не се е съгласил да бъде изпълняващ директор на института. Абсурдно е външен човек да дойде и да поеме управлението. Няма и кандидат за регулярния конкурс за директор, за който срокът изтече за подаване на документи на 4 септември и трябваше от 1 ноември да има нов директор. С предсрочното прекратяване на мандат нещата са блокирани без да има нов директор“, обясни бившият директор. Проф. Христомир Брънзов коментира още, че вероятно ще се стигне до пълно излизане на НИМХ от БАН, проблемът обаче е, че това не е обвързано с никакви конкретни срокове и създаването на работни групи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Остават 7 дни до пълно спиране на работа на Института, правителството трябва да вземе окончателно решение за нов статут

НИМХ: Остават 7 дни до пълно спиране на работа на Института, правителството трябва да вземе окончателно решение за нов статут

11 Септември 2018 | 08:08 | Агенция "Фокус"
София. След като не можаха да блокират работата на НИМХ с недофинансиране, ръководните органи на БАН успяха с административни средства. Това се посочва в официално съобщение, публикувано в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.
"Ние, работещите в НИМХ, направихме всичко необходимо, за да запазим дейността си. Възможностите ни са изчерпани! Остават ни броени дни (7) до пълно спиране на работа и започване на разпад на структурите. От 12 дни НИМХ е без ръководство. Настояваме Председателят на БАН да упражни законовите си задължения съгласно чл. 43, ал. 4 от Устава на БАН, като уважи волята на работещите и служителите в НИМХ и назначи за и.д. Директор проф. д-р Христомир Брънзов. Решението на 35-ото заседание на Общото събрание на БАН за процедурата за частично изваждане на НИМХ от структурата на БАН, продължава за неопределен срок безвремието за НИМХ и не дава отговор на основни въпроси за бъдещето ни. Време е Правителството да вземе окончателно и категорично решение за нов статут на НИМХ. Очевидно е, че Институт, който има задължения по три закона и осем подзаконови нормативни акта, не може да бъде в състава на неправителствена организация, каквато е БАН, и за да ги изпълнява, да разчита единствено на „добра воля“ на колективните й органи на ръководство. Очакваме решението на Правителството, преди да е станало много късно, а и за да може всеки един от нас да вземе своето лично решение за бъдещето си", се посочва още в съобщение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАН се съгласи на частично изваждане на НИМХ от Академията (ОБЗОР)

БАН се съгласи на частично изваждане на НИМХ от Академията (ОБЗОР)

10 Септември 2018 | 19:59 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) отвори пътя за частично излизане на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Академията и преминаването му в нова структура, създадена от Министерския съвет. Определението „частично“ включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ–БАН, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН.
Все още не е ясно какъв ще е статутът на Института и към кое министерство ще бъде той. След като бъде определен бъдещият принципал на новата структура, Общото събрание на БАН ще създаде работна група, която съвместно с работна група от приемащата институция да разработи процедура и правила за изпълнение на прехвърлянето на НИМХ.
По време на заседанието стана ясно, че обявеният в момента конкурс за нов директор на НИМХ, няма да бъде прекратен въпреки решението за излизане на Института.
Бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов определи решението на Общото събрание на БАН като напълно неработещо. „Очевидно НИМХ остава в БАН, с какъв състав не е ясно. Къде отиват активите и пасивите на НИМХ, както и името на института, което е дадено от правителството, не се знае“, коментира той. По думите му това е опит за един безкрайно дълъг процес, които сигурно ще приключи, тогава когато от НИМХ няма да остане и спомен.
В Кюстендил министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира, че има редица уточняващи въпроси към решението на Общото събрание на БАН. По думите му НИМХ участва в редица международни организации, има редица други договори за които трябва да се осигури първоприемственост, за да не се създават предпоставки за възпрепятстване на оперативната дейност. Министърът увери, че НИМХ ще продължи да работи като национална хидрометеорологична служба и ще бъде подкрепен в максимална степен. Тепърва ще се решава къде да бъде ситуиран и какъв точно да бъде организационно-правният му статут, коментира Вълчев.
Агенция „Фокус“ припомня: Сагата между НИМХ и БАН започна още през месец април, когато от Института се обявиха против несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за 2018 г. от страна на БАН, което според тях застрашава функционирането на националната хидро-метеорологична служба. През юни служителите на НИМХ проведоха предупредителен протест-митинг пред сградата на БАН и настояха зам.-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на Академията.
На 8 август Министерството на образованието и науката заяви готовност за предприемане на действия по изваждането на Института от Българската академия на науките заради спора им за разпределението на бюджетната субсидия на НИМХ. До това се стигана, след като ден по-рано ръководството на НИМХ и неговите служители изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него те предупредиха всички ръководни органи на БАН, че ако незабавно не спрат с действията си срещу НИМХ и ръководството му, ще прекратят оперативните си дейности. От Института дори поискаха да се отделят от БАН, но от Академията първоначално възразиха срещу това заради опасения, че изваждането на хидро-метеорологичната служба може да се превърне в опасен прецедент и други институти да последват НИМХ. От БАН предложиха финансова независимост на НИМХ, но това не бе прието от метеоролозите.
След поредица от срещи в Министерски съвет, в които участваха на ръководствата на БАН и НИМХ, министър-председателят Бойко Борисов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, стана ясно, че се върви към изваждането на НИМХ от БАН, като най-реалистичният срок за това е 1 януари 2019 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов: НИМХ остава в БАН, като се предлага една много дълга процедура за излизането му

Проф. Христомир Брънзов: НИМХ остава в БАН, като се предлага една много дълга процедура за излизането му

10 Септември 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. НИМХ остава в БАН, като се предлага една много дълга процедура за неговото излизане. Това каза за Агенция „Фокус“ бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Според него това решение е напълно неработещо. „Чрез него може да се извади част от НИМХ, оперативната дейност и учените в някаква нова структура“, уточни той. „Очевидно НИМХ остава в БАН, с какъв състав не е ясно. Къде отиват активите и пасивите на НИМХ, както и името на института, което е дадено от правителството, не се знае“, посочи проф. Бръзнов. По думите му излизането на института е възможно, след като правителството писмено потвърди, че НИМХ иска да излезе от БАН. „Тогава ще се определи комисия, както и нейния състав. След което отново ще има Общо събрание, което ще реши дали приема или не приема тези неща“, обясни той. Проф. Брънзов допълни, че това е опит за един безкрайно дълъг процес, които сигурно ще приключи, тогава когато от НИМХ няма да остане и спомен. „В момента хората са без ръководство, пак благодарение на тази неправителствена организация БАН. Най-странното е защо в нея съществуват структури и институти, които изпълняват 8 подзаконови и нормативни актове, които обслужват цялото общество, национална сигурност и какво ли още не“, изтъкна той. Според него това действително е в ръцете на едно НПО, което може да си решава каквото иска, дори да остави НИМХ без ръководство. „Правителството трябва по най-бързия начин да спаси НИМХ от БАН“, каза проф. Брънзов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анастасия Стойчева, НИМХ: Ако УС на БАН гласуват нещо, което административно няма да подпомогне излизането на НИМХ, ще има законови промени

Анастасия Стойчева, НИМХ: Ако УС на БАН гласуват нещо, което административно няма да подпомогне излизането на НИМХ, ще има законови промени

10 Септември 2018 | 08:03 | Агенция "Фокус"
София. Ако УС на БАН гласуват нещо, което административно няма да подпомогне излизането на НИМХ, ще има законови промени. Това каза синоптикът от НИМГ Анастасия Стойчева в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Днес е денят, в който общото събрание на УС на БАН трябва да гласуват и да покажат мнението си относно това дали ние ще излезем от БАН. За съжаление хидро-метеорологичната дейност не може така с лека ръка да бъде оставена на произвола на съдбата. По тази причина решението на общото събрание е изключително важно и наистина би улеснило Министерски съвет и държавата в това да вземе отношение по това да бъде поддържана службата. Ако те наистина гласуват нещо, което административно няма да подпомогне това излизане, ще има законови промени. Така или иначе и в двата случая хидро-метеорологичната дейност трябва да бъде обгрижвана от държавата“, допълни още тя.
Попитана каква е гаранцията, че ако НИМХ отиде в структурата на МОН ще има повече пари, Стойчева заяви, че никога няма 100% сигурност за каквото и да е било, но уверението от страна на министърът на образованието и отношението на държавата е съвсем основателно загрижено към тази служба. „Ние сме служба, която дори не е спомената в закона за БАН. Оперативната дейност нито веднъж не е спомената в този закон, а ние се водим по него. Тя е тази, която движи по-голямата част от дейността на НИМХ. С годините става все по-неглижирана тази оперативна дейност“, каза още тя. „Знаете, че имаше едни 15 млн., които бяха отпуснати след протестите миналата година и разпределението стана по критерии, които са изключително ясни и изключително ясно пренебрегват оперативната дейност. По тази причина останахме недофинансирани с около 1.2 млн. лева и в опитите да подтикнем БАН да ни осигури финансово стигнахме до там, че това не може да се случи“, допълни Стойчева. „Ние продължаваме при всички случаи да работим, но персонала вече е изключително малък като бройка“, заяви тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УС на БАН ще разгледа варианта за излизане на НИМХ от Академията

УС на БАН ще разгледа варианта за излизане на НИМХ от Академията

10 Септември 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. Управителният съвет на БАН ще проведе Общо събрание, на което ще разгледа варианта за излизане на НИМХ от Академията. До това решение се стигна след поредица от срещи в Министерски съвет на ръководствата на БАН и НИМХ с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.
Министър Вълчев посочи, че това е най-добрият вариант, който може да се избере. По думите му, ако Общото събрание на БАН вземе решение за изваждане на НИМХ, извеждането на Института може да се реализира много по-бързо и лесно. „Но ако се стигне до законово уреждане, това вече зависи от възможността на Народното събрание в най-кратки срокове да вземе решението“, каза още той и посочи, че и при двата варианта най-реалистичният срок това да се случи е на 1 януари 2019 г.
Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски заяви, че БАН ще направи всичко възможно да подпомогне процеса по извеждане на НИМХ от Академията, щом това е единственото решение. От своя страна, бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов коментира, че няма да има пречки учените от Института, които смятат, че тяхното бъдещо развитие е в БАН, да останат в Академията и след раздялата на институциите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Очакваме в понеделник решението на общото събрание на Българската академия на науките по повод протеста на НИМХ

Министър Красимир Вълчев: Очакваме в понеделник решението на общото събрание на Българската академия на науките по повод протеста на НИМХ

7 Септември 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Раковски. Очакваме в понеделник решението на общото събрание на Българската академия на науките (БАН). Това каза пред журналисти в Раковски министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, по повод протеста на служителите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. „В зависимост от това решението ще се каже как ще се действа по-нататък. Очертава се като единственият разумен вариант извеждането на дейността на института от структурата на БАН. Още повече с това решение за прекратяване на мандата на директора нагласите в НИМХ за излизането са категорични. Въпросът е как ще бъде направено- дали ще го направим с подзаконов нормативен акт или ще трябва да внасяме законови изменения“, коментира министър Вълчев.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народното събрание прие годишен доклад за дейността на БАН през 2017 г.

Народното събрание прие годишен доклад за дейността на БАН през 2017 г.

4 Септември 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание прие годишен доклад за дейността на Българската академия на науките (БАН) през 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Докладът бе приет със 125 гласа „За“ и двама въздържали се. В него се посочва, че през 2017 г. в БАН са работили 2683 учени на академични длъжности. Публикационната активност включва 3391 заглавия в международни реферирани списания, което е нарастване с над 10% спрямо предходната година и е почти 60% от всички български публикации. Традиционно най-висок дял имат направление „Нанонауки, нови материали и технологии“ и направление „Информационни и комуникационни науки и технологии“.
Бюджетната субсидия през 2017 г. достига 78,854 млн. лв., като почти цялата се изразходва за заплати, за осигурителни вноски, за обезщетения и за стипендии. Собствените приходи и трансфери през 2017 г. са 51,9 млн. лв., формирани от договори по международни програми и споразумения, договори с министерства и ведомства и др.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислава Стоянова, ГЕРБ: Наш приоритет е финансирането на научните дейности да достигне увеличение от 1,5 % от БВП до 2020 г.

Станислава Стоянова, ГЕРБ: Наш приоритет е финансирането на научните дейности да достигне увеличение от 1,5 % от БВП до 2020 г.

4 Септември 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
София. Приоритет на ГЕРБ е финансирането на научните дейности да достигне увеличение от 1,5 % от Брутния вътрешен продукт до 2020 г. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Станислава Стоянова във връзка с доклада на БАН за 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Стоянова обяви, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи доклада на БАН за 2017 г. По думите й БАН се доказва като институция, която може да реализира проекти. Стоянова заяви, че ГЕРБ има няколко основни приоритета, свързани с финансирането и науката на България. Тя изброи прякото й обвързване с нуждите на обществото и неговото развитие, привличането на млади учени в изследователската сфера и обвързването на научните изследвания с бизнеса. „В тази връзка мога да потвърдя, че предложенията в отчетения доклад за 2017 г. сочат Академията като водеща научна организация на страната. Съгласно нашите приоритети можем да посочим, че БАН продължава да прави стъпки, съгласувани със заложените в Националната стратегия за развитие на научните изследвания, приоритетни задачи и с иновационната стратегия за интелигентна специализация“, каза Стоянова. Депутатът от ГЕРБ припомни, че преди една година парламентарното мнозинство е осигурило стратегическа рамка за развитието на националната политика в областта на научните изследвания.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Анелия Крисарова, БСП: НИМХ ще излезе от БАН, но това означава ли, че други институти трябва да направят същото, за да могат да бъдат достатъчно финансирани

Проф. Анелия Крисарова, БСП: НИМХ ще излезе от БАН, но това означава ли, че други институти трябва да направят същото, за да могат да бъдат достатъчно финансирани

4 Септември 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
София. НИМХ ще излезе от БАН, но това означава ли, че други институти трябва да направят същото, за да могат да бъдат достатъчно финансирани. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Анелия Клисарова във връзка с доклада на БАН за 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Клисарова заяви, че за 26 години младите служите, постъпили в БАН са двама. Тя обърна внимание, че учените над 65 години са 212. По думите й освен заплатите на учените, следващият важен проблем е как ще продължи да съществува БАН. Според нея проблемите не трябва да се решават, когато възникнат протести.
„Постиженията на Академията са много, това е една утвърдена научна организация. За това ние благодарим за вашия труд“, обърна се проф. Клисарова към учените и на ръководството на БАН. „Не по-малко важно е, че 60 % от научната продукция в реномираните списания са на БАН“, заяви още проф. Клисарова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Предсрочното освобождаване на директора на Института е наказателен акт, настояваме решението да се отмени

НИМХ: Предсрочното освобождаване на директора на Института е наказателен акт, настояваме решението да се отмени

31 Август 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. Считаме, че решението на Управителния съвет на БАН за предсрочно прекратяване на мандата на Директора на НИМХ-БАН проф. д-р. Христомир Брънзов е наказателен акт, с който се потъпква позицията и мнението на всички работници и служители в Института. За пореден път заявяваме, че мястото на НИМХ не е в структурата на БАН. Това се посочва в декларация от името на Академичната синдикална организация на НБС „Вон – НСБ“, подкрепена от пълномощниците на работниците и служителите и щаба на протеста на НИМХ – БАН.
В декларацията се посочва още, че със своеволието на Управителния съвет на Академията явно се нарушават всички договорености и споразумения, постигнати на срещата на 29.08.2018 г., проведена след поредните протестни действия на служителите на Института. „Твърдим, че решението на Управителният съвет на БАН е лишено от мотиви, като липсват фактически основания. Това решение на Академията за пореден път поставя под въпрос адекватността на досегашния модел на управление на БАН, което затвърждава общата позиция на служителите в НИМХ, че мястото ѝ е извън рамките на БАН. Настояваме на предстоящото заседание на 10.09.2018 г. на Общото събрание на БАН, в чиито правомощия е контролът върху Управителния съвет и неговата дейност (съгл. чл. 16, ал. 1, т. 2 от Устава на БАН), да се отмени взетото решение за освобождаване от длъжност на Директора на НИМХ проф. д-р Христомир Брънзов. Считаме, че Общото събрание следва да даде становище и да вземе решение относно възникналата криза в едно от структурните звена на Академията, чиято дейност е с важно национално значение, в това число и за националната сигурност на страната ни“, пише още в декларацията.
От НИМХ призовават акад. Ревалски в качеството си на Председател на БАН, до отмяна на решението на Управителния съвет, незабавно да назначи за изпълняващ длъжността Директор на НИМХ-БАН проф. Христомир Брънзов. „Това в настоящия момент ще спомогне за извеждането на НИМХ от кризата, в която се намира. Призоваваме Ви, да окажете пълна подкрепа и съдействие, така че проблемът с кризата в Националната хидрометеорологична служба на Р България и последствията от нея да бъде решен незабавно, за да се възстанови нормалната работа на всички работници и служители на НИМХ и да се осигури качеството на резултатите от нея. В противен случай работниците и служителите на НИМХ отново са готови на протестни действия, във всякаква законова форма, включително и гражданско неподчинение“ се посочва в декларацията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анастасия Стойчева, НИМХ: Настояваме проф. Христомир Брънзов да бъде възстановен и да продължи процедурата по отделяне на НИМХ от БАН

Анастасия Стойчева, НИМХ: Настояваме проф. Христомир Брънзов да бъде възстановен и да продължи процедурата по отделяне на НИМХ от БАН

31 Август 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Служителите на НИМХ настояват отстраненият директор на Института проф. Христомир Брънзов да бъде възтановен на поста си в най-кратки срокове и да продължи процедурата за отделяне на НИМХ от БАН. Това каза в дневния информационен блок на Радио „Фокус“ синоптикът Анастасия Стойчева. „Подготвяме официално писмо до държавни структури, до министър-председателя отново, до председателя на БАН. Съвместно с КНСБ да призовем всички организации, които са по един или друг начин свързани с проблема, да проявят мъдрост и да възстановят нашата дейност. А, това може да стане чрез възстановяване на проф. Брънзов на работа. Така или иначе външен човек много трудно би влязъл бързо в този динамичен режим на работа, в който работи нашата служба“, каза Анастасия Стойчева. Тя допълни, че дейноста на НИМХ на практика е блокирана, тъй като цялото ръководство на института е подало оставка и уточни, че без подпис на директор няма как Институтът да подава нито справки за прогноза за времето, нито каквато и да било друга информация, свързана с дейността му. „При нас непрекъснато тече оперативна дейност, която е зависима от санкциите на ръководството. Имаме към „Информационно обслужване“ заявка за описание на метеорологичната обстановка, която е била по време на тежката катастрофа край Своге, тя също няма как да излезе от института без подпис на директор“, каза Анастасия Стойчева. Тя допълни,че самата Академия има ангажимент към държавата да изпълнява тези дейности, но при условие, че тя сама ги е прекратила, значи се самоблокира.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УС на БАН освободи от длъжност директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов, ръководството на Института подаде оставка в знак на солидарност (ОБЗОР)

УС на БАН освободи от длъжност директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов, ръководството на Института подаде оставка в знак на солидарност (ОБЗОР)

30 Август 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Управителният съвет на Българската академия на науките (БАН) освободи от длъжност директора на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов.
Зам.-председателят на БАН Васил Николов обясни за Агенция „Фокус“, че това решение няма отношение с отделянето на Института от структурата на Академията и е просто съвпадение с решението на Министерски съвет, което беше взето предния ден във връзка с това. По първоначални прогнози „разводът“ на институциите трябва да се случи на 1 януари 2019 г. „Един от мотивите за прекратяването на мандата на проф. Брънзов е неизпълнение на решение на ръководни органи на БАН. Вторият мотив е нарушаване на устава на БАН. Третият – системно уронване на престижа на БАН“, обясни Васил Николов и допълни, че има и финансов аргумент.
От своя страна, проф. Христомир Брънзов коментира, че ръководството на НИМХ е подало оставка в знак на солидарност към него. На въпрос на „Фокус“ какво ще се случи оттук нататък, проф. Брънзов отговори, че вероятно служителите ще предприемат някакви действия и протести.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира пред „Фокус“, че това решение на ръководството на БАН точно в този момент е неуместно и оставя впечатление за наказателно отношение - наказание за това, че са стачкували и за това, че искат да излязат от БАН. „Говорих с председателя на БАН – той също счита, че решението е неуместно към този момент. Което още веднъж поставя въпросите за адекватността на сегашния модел на академично самоуправление, който разчита на колективна отговорност, на колективен разум. Възниква въпросът за това кой носи отговорност за изпълнението на тази важна държавна функция“, посочи министърът. По думите му това, че една структура иска да излиза от Академията води до уронване на престижа, но според него много по-уронващо е едно такова решение.
Министър Вълчев заяви още, че всичко това няма да доведе до спиране на процедурата за излизане на НИМХ от БАН. По-рано през деня от Академията излязоха с официално прессъобщение, в което се посочва, че не възразяват срещу това.
Предстои през следващите дни председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски да назначи ново ръководство на НИМХ.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Решението за освобождаването на директора на НИМХ е много по-голямо уронване на престижа, отколкото искането за излизане на Института от БАН

Министър Красимир Вълчев: Решението за освобождаването на директора на НИМХ е много по-голямо уронване на престижа, отколкото искането за излизане на Института от БАН

30 Август 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
София. Решението за освобождаването на директора на НИМХ е много по-голямо уронване на престижа, отколкото искането за излизане на Института от БАН. Това каза за Агенция „Фокус“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
Министър Вълчев обясни, че мотивите за прекратяването на мандата на проф. Христомир Брънзов са свързани с поведението му и по-точно с уронване на престижа на БАН. „Това, че една структура иска да излиза от Академията сигурно води до уронване на престижа, но до много по-голямо уронване на престижа води едно такова решение, каквото те са взели днес“, каза още той. По думите му това няма да спре процедурата по изваждането на НИМХ от БАН.
„Управителният съвет на БАН сам избира ръководните органи, директорите на институтите. Това е един колективен орган от 27 души, който трябва да държи отговорни директорите на институтите“, обясни Вълчев и посочи, че към момента държавата по никакъв начин не може да участва в избора на ново ръководство на НИМХ.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Решението за освобождаването на директора на НИМХ в този момент е неуместно и оставя впечатление за наказателно отношение

Министър Красимир Вълчев: Решението за освобождаването на директора на НИМХ в този момент е неуместно и оставя впечатление за наказателно отношение

30 Август 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. Решението за освобождаването на директора на НИМХ в този момент е неуместно и оставя впечатление за наказателно отношение. Това каза за Агенция „Фокус“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
„Дори и това решение да има основание за тези, които са го взели, в този момент е изключително неуместно, оставя впечатление за наказателно отношение – наказание за това, че са стачкували, за това, че искат да излязат от БАН“, каза още Вълчев и посочи, че това е манталитет от една по-ранна епоха.
„Разбирам, че има напрежение в НИМХ, надявам се да намерят бързо решение. Говорих с председателя на БАН – той също счита, че решението е неуместно към този момент. Което още веднъж поставя въпросите за адекватността на сегашния модел на академично самоуправление, който разчита на колективна отговорност, на колективен разум. Възниква въпросът за това кой носи отговорност за изпълнението на тази важна държавна функция“, посочи министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Николов, БАН: Отделянето на НИМХ от структурата на БАН няма отношение към освобождаването на проф. Христомир Брънзов

Васил Николов, БАН: Отделянето на НИМХ от структурата на БАН няма отношение към освобождаването на проф. Христомир Брънзов

30 Август 2018 | 17:10 | Агенция "Фокус"
София. Отделянето на НИМХ от структурата на БАН няма отношение към освобождаването на проф. Христомир Брънзов. Това каза за Агенция „Фокус“ зам.-председателят на БАН Васил Николов във връзка с прекратяването на мандата на проф. Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). „След като вчера МС изрази желание за изглаждане на конфликтите, създадени от НИМХ, а не от нас, Управителният съвет реши да подкрепи изваждането на Института при спазване на действащата нормативна база и в защита на интересите на учените и служителите, които искат да останат в Академията. По-този начин се разрушава научната им кариера, ще направим всичко възможно, за да се погрижим за хората, които искат да останат“, допълни Васил Николов и обясни, че оончателното решение е на Общото събрание на БАН.
Във връзка с подадената колективна оставка на ръководството на НИМХ в знак на солидарност към проф. Христомир Брънзов, Николов коментира: „Трябва да бъде назначен нов директор. Това е работа на председателя на БАН“.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Николов, БАН: Освобождаването на проф. Христомир Бръзнов като директор е съвпадение с вчерашното решение на МС

Васил Николов, БАН: Освобождаването на проф. Христомир Бръзнов като директор е съвпадение с вчерашното решение на МС

30 Август 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Освобождаването на проф. Христомир Бръзнов като директор е съвпадение с вчерашното решение на МС. Това каза за Агенция „Фокус“ зам.-председателят на БАН Васил Николов във връзка с прекратяването на мандата на проф. Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Николов заяви, че решението на Управителния съвет случайно съвпада с в вчерашните събития в Министерски съвет. „Отдавна сме предвидили свикването на този извънреден Управителен съвет“, допълни той. „Един от мотивите е неизпълнение на решение на ръководни органи на БАН. Вторият мотив е нарушаване на устава на БАН. Третият – системно уронване на престижа на БАН“, обясни Васил Николов и допълни, че има и финансов аргумент. „Това е относно аргументацията да поискаме проф. Брънзов да бъде освободен, не е уволнен, от поста директор на НИМХ“, каза още той.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАН: Не възразяваме срещу отделянето на НИМХ от структурата на Академията

БАН: Не възразяваме срещу отделянето на НИМХ от структурата на Академията

30 Август 2018 | 15:38 | Агенция "Фокус"
София. Не възразяваме срещу отделянето на НИМХ от структурата на Академията. Това се посочва в прессъобщение на Българска академия на науките (БАН). В съобщението се уточнява, че на заседание на УС на БАН, Протокол № 11/30.08.2018 г. е гласувано следното становище: "Отчитайки желанието на Правителството за решаване на проблема с НИМХ, Управителният съвет на БАН не възразява срещу отделянето на НИМХ от структурата на БАН при спазване на действащата нормативна база и в защита на интересите на учените и служителите, които искат да останат в Академията". Управителният съвет поема ангажимент в кратък срок да внесе предложение за решение в Общото събрание на БАН.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: По-вероятното и приемливо решение е Националният институт по метеорология и хидрология да премине към образователното министерство

Министър Красимир Вълчев: По-вероятното и приемливо решение е Националният институт по метеорология и хидрология да премине към образователното министерство

30 Август 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Варна. По-вероятното и приемливо решение е Националният институт по метеорология и хидрология да премине към Министерството на образованието и науката. Това каза пред журналисти във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва в работна среща на началниците на регионалните управления на образованието в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ във връзка с предстоящата учебната година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Националният институт по метеорология и хидрология не е типичният научен институт. При типичния научен институт учените решават какви задачи да възложат, докато при Националния институт по метеорология и хидрология доминираща е оперативната дейност. Около 80-90 % от дейността му е оперативна – 24-часови дежурства 365 дни в годината“, каза министър Вълчев.
По думите му институтът е по-скоро национална служба, която има национално възложена задача – функция по хидро-метеорологичното обслужване на 7-8 министерства. „Институтът има ангажименти по три закона. Ние също смятаме, че когато става въпрос за такава държавна функция, трябва да имаме по-големи правомощия и отговорности по отношението на тези държавни функции, т.е. тя не трябва да зависи изцяло от академичната автономия“, подчерта Красимир Вълчев. Той добави, че е обсъден и вариантът за оставане в рамките на БАН, но той по-скоро не е възприет. В отговор на въпрос за краен срок за решение на проблема Красимир Вълчев каза, че тъй като едно такова извеждане е свързано и със Закона за държавния бюджет, то най-вероятно формално ще се случи от 1 януари 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов: УС на БАН прекрати мандата ми като директор на НИМХ, ръководството на Института подаде оставка в знак на солидарност

Проф. Христомир Брънзов: УС на БАН прекрати мандата ми като директор на НИМХ, ръководството на Института подаде оставка в знак на солидарност

30 Август 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. УС на БАН прекрати мандата ми като директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това каза за Агенция „Фокус“ директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.
„Управителният съвет на БАН избира директорите и може да прекрати мандата им по всяко време, когато реши. Това е информацията, която до момента имам от нашия представител в управителния съвет. Официално като документ и мотиви все още нищо не съм получил, но информацията е от първо лице, така че вероятно е вярна. Причината най-вероятно сега ще я формулират“, коментира проф. Брънзов. По думите му служителите на НИМХ в момента са се събрали и го чакат да отиде при тях. „Ръководството на Института си подаде оставката в знак на солидарност. Вероятно служителите ще предприемат някакви действия и протести“, каза още проф. Христомир Брънзов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва да се търси вариант как НИМХ да излезе от БАН (ОБЗОР)

Започва да се търси вариант как НИМХ да излезе от БАН (ОБЗОР)

30 Август 2018 | 04:00 | Агенция "Фокус"
София. Започва да се търси вариант как Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да излезе от Българската академия на науките (БАН). Това стана ясно след среща в Министерски съвет на ръководствата на НИМХ и БАН с министър-председателя Бойко Борисов и министърa на образованието е науката Красимир Вълчев.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че не може да остави държавата да е заложник на процесите, които текат там, и ако не се разберат с БАН, правителството ще реши проблема.
След срещата министър Красимир Вълчев обяви, че започва разглеждане на решението как НИМХ да излезе от БАН, като ако трябва, ще се направят и законови промени. „Обсъдихме двата варианта, които дадохме миналата седмица, като по-приемлив се оказва този за извеждане на НИМХ от БАН. Това решение ще бъде разгледано на Общото събрание на БАН вероятно на 10 септември. Това е най-добрият вариант, който можем да изберем и за БАН, и за НИМХ“, коментира той. Министърът посочи, че в следващите дни от БАН ще оформят предложението, за да не се налага да се правят законови промени. По думите му, ако Общото събрание на БАН вземе решение за изваждане на НИМХ, извеждането на Института може да се реализира много по-бързо и лесно. „Но ако се стигне до законово уреждане, това вече зависи от възможността на Народното събрание в най-кратки срокове да вземе решението“, каза още той и посочи, че и при двата варианта най-реалистичният срок това да се случи е на 1 януари 2019 г.
Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски заяви, че БАН ще направи всичко възможно да подпомогне процеса по извеждане на НИМХ от Академията, щом това е единственото решение. „Направихме предложение за финансова независимост на НИМХ към БАН, но колегите не го приемат. Затова се разбрахме, че въпросът за извеждане на НИМХ от БАН ще бъде поставен на Общото събрание. Това е единственото решение, заради това БАН ще направи всичко възможно да подпомогне този процес“, обясни акад. Ревалски.
От своя страна, директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов коментира, че няма да има пречки учените от Института, които смятат, че тяхното бъдещо развитие е в БАН, да останат в Академията и след раздялата на институциите. „В предложението, което НИМХ отправи към БАН, оставането на учени в Академията от състава на Института, е застъпено“, обясни проф. Брънзов.
По-рано през деня десетки работещи в НИМХ излязоха на пореден протест, който започна пред сградата на БАН в София и приключи пред Министерския съвет. Недоволството на метеоролозите се зароди още през април месец, когато те се обявиха против несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за 2018 година от страна на БАН, което според тях застрашава функционирането на националната хидро-метеорологична служба.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва да се търси вариант как НИМХ да излезе от БАН (ОБЗОР)

Започва да се търси вариант как НИМХ да излезе от БАН (ОБЗОР)

29 Август 2018 | 20:17 | Агенция "Фокус"
София. Започва да се търси вариант как Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да излезе от Българската академия на науките (БАН). Това стана ясно след среща в Министерски съвет на ръководствата на НИМХ и БАН с министър-председателя Бойко Борисов и министърa на образованието е науката Красимир Вълчев.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че не може да остави държавата да е заложник на процесите, които текат там, и ако не се разберат с БАН, правителството ще реши проблема.
След срещата министър Красимир Вълчев обяви, че започва разглеждане на решението как НИМХ да излезе от БАН, като ако трябва, ще се направят и законови промени. „Обсъдихме двата варианта, които дадохме миналата седмица, като по-приемлив се оказва този за извеждане на НИМХ от БАН. Това решение ще бъде разгледано на Общото събрание на БАН вероятно на 10 септември. Това е най-добрият вариант, който можем да изберем и за БАН, и за НИМХ“, коментира той. Министърът посочи, че в следващите дни от БАН ще оформят предложението, за да не се налага да се правят законови промени. По думите му, ако Общото събрание на БАН вземе решение за изваждане на НИМХ, извеждането на Института може да се реализира много по-бързо и лесно. „Но ако се стигне до законово уреждане, това вече зависи от възможността на Народното събрание в най-кратки срокове да вземе решението“, каза още той и посочи, че и при двата варианта най-реалистичният срок това да се случи е на 1 януари 2019 г.
Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски заяви, че БАН ще направи всичко възможно да подпомогне процеса по извеждане на НИМХ от Академията, щом това е единственото решение. „Направихме предложение за финансова независимост на НИМХ към БАН, но колегите не го приемат. Затова се разбрахме, че въпросът за извеждане на НИМХ от БАН ще бъде поставен на Общото събрание. Това е единственото решение, заради това БАН ще направи всичко възможно да подпомогне този процес“, обясни акад. Ревалски.
От своя страна, директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов коментира, че няма да има пречки учените от Института, които смятат, че тяхното бъдещо развитие е в БАН, да останат в Академията и след раздялата на институциите. „В предложението, което НИМХ отправи към БАН, оставането на учени в Академията от състава на Института, е застъпено“, обясни проф. Брънзов.
По-рано през деня десетки работещи в НИМХ излязоха на пореден протест, който започна пред сградата на БАН в София и приключи пред Министерския съвет. Недоволството на метеоролозите се зароди още през април месец, когато те се обявиха против несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за 2018 година от страна на БАН, което според тях застрашава функционирането на националната хидро-метеорологична служба.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Няма да има пречки учените от НИМХ, които смятат, че тяхното бъдещо развитие е в БАН, да останат в Академията и след раздялата на институциите

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Няма да има пречки учените от НИМХ, които смятат, че тяхното бъдещо развитие е в БАН, да останат в Академията и след раздялата на институциите

29 Август 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има пречки учените от НИМХ, които смятат, че тяхното бъдещо развитие е в БАН, да останат в Академията и след раздялата на институциите. Това каза директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В предложението, което НИМХ отправи към БАН, оставането на учени в Академията от състава на Института, е застъпено. Учените сме демократична организация, така че колеги, които смятат, че тяхното бъдещо развитие в науката е в БАН, няма да срещнат никакви пречки от ръководството на НИМХ да останат в БАН“, обясни проф. Брънзов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Юлиан Ревалски: БАН ще направи всичко възможно да подпомогне процеса по извеждане на НИМХ от Академията, щом това е единственото решение

Акад. Юлиан Ревалски: БАН ще направи всичко възможно да подпомогне процеса по извеждане на НИМХ от Академията, щом това е единственото решение

29 Август 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. БАН ще направи всичко възможно да подпомогне процеса по извеждане на НИМХ от Академията, щом това е единственото решение. Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Направихме предложение за финансова независимост на НИМХ към БАН, но колегите не го приемат. Затова се разбрахме, че въпросът за извеждане на НИМХ от БАН ще бъде поставен на Общото събрание. Това е единственото решение, заради това БАН ще направи всичко възможно да подпомогне този процес“, обясни акад. Ревалски.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Започва разглеждане на решението как НИМХ да излезе от БАН, ако трябва ще се направят и законови промени

Министър Красимир Вълчев: Започва разглеждане на решението как НИМХ да излезе от БАН, ако трябва ще се направят и законови промени

29 Август 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Започва разглеждане на решението как НИМХ да излезе от БАН, ако трябва ще се направят и законови промени. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Вълчев обясни, че на днешната среща от НИМХ отново са изразили искане за излизане от БАН. „Обсъдихме двата варианта, които дадохме миналата седмица, като по-приемлив се оказва вариантът за извеждане на НИМХ от БАН. Това решение ще бъде разгледано на общото събрание на БАН вероятно на 10 септември. Това е най-добрият вариант, който можем да изберем и за БАН, и за НИМХ“, коментира той.
Министърът посочи, че в следващите дни от БАН ще оформят предложението, за да не се налага да се правят законови промени. „Ако няма такова положително решение на БАН, ще предложим законови промени, които да бъдат за уреждането на НИМХ извън структурата на БАН“, обясни Вълчев.
"Ако Общото събрание на БАН вземе решение за изваждане на НИМХ, извеждането на Института може да се реализира много по-бързо. За реалистичен вариант говорим това да се случи на 1 януари 2019 г. Но ако се стигне до законово уреждане, това вече зависи от възможността на Народното събрание в най-кратки срокове да вземе решението. Мисля, че пак е реалистична датата 1 януари 2019 г.", обясни Вълчев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за протеста на НИМХ: Не мога да оставя държавата да е заложник на процесите, които текат там, и ако не се разберат с БАН, ние ще решим проблема

Премиерът Бойко Борисов за протеста на НИМХ: Не мога да оставя държавата да е заложник на процесите, които текат там, и ако не се разберат с БАН, ние ще решим проблема

29 Август 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Не мога да оставя държавата да е заложник на процесите, които текат там, и ако не се разберат с БАН, ние ще решим проблема. Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Премиерът посочи, че е поканил протестиращите метеоролози на среща в 10.30 ч., на която ще присъстват и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. „Ще видим докъде са свършили с всичко, което е в правомощията на БАН. Не мога да оставя държавата да е заложник на тези процеси, които текат там. Или да го реши Общото събрание на БАН, както е по закон, ако не - ние ще го решим, като част от тези служби от институциите, които трябват за управлението на държавата – за климата, за замърсяването на въздуха, за язовирите, какво ли още не. Ще действаме в тази посока“, коментира Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов и двама представители на Института влязоха в Министерския съвет

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов и двама представители на Института влязоха в Министерския съвет

29 Август 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов и двама представители на Института влязоха в Министерския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус". Те ще поставят исканията си за отделяне на Института от БАН пред правителството, което провежда своето редовно заседание.
Междувременно близо час и половина продължава протестът на метеоролозите от цялата страна. Протестът протича спокойно. В района остава засилено полицейското присъствие, а движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков" се осъществява нормално.
Първоначално протестиращите се събраха пред сградата на БАН. Шествието им премина по бул. "Цар Освободител", като крайната им точка бе Министерски съвет.
Недоволстващите носят транспаранти и плакати, на които пише: „Дайте ни развод","Искаме излизане от БАН", "Кой ще поеме отговорност", "БАН, рaзвод ни дай и повече не ни мъчи и въздух ни остави", "Пет месеца преговори с БАН -пак сме тук".
Недоволството на Института се заражда още през април месец, когато метеоролозите се обявяват против несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за 2018 година от страна на БАН.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестиращите от НИМХ стигнаха до сградата на правителството

Протестиращите от НИМХ стигнаха до сградата на правителството

29 Август 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите от НИМХ стигнаха до сградата на правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това бе крайната точка на протеста, който тръгна от сградата на БАН. Очаква се метеоролозите да поставят исканията си за отделяне на Института от БАН пред правителството, което провежда своето редовно заседание. Недоволстващите носят транспаранти и плакати, на които пише: „Дайте ни развод","Искаме излизане от БАН", "Кой ще поеме отговорност", "БАН, рaзвод ни дай и повече не ни мъчи и въздух ни остави", "Пет месеца преговори с БАН - пак сме тук".
Недоволството на Института се заражда още през април месец, когато метеоролозите се обявяват против несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за 2018 година от страна на БАН.
В района остава засилено полицейското присъствие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна шествието на метеоролозите към Министерски съвет

Започна шествието на метеоролозите към Министерски съвет

29 Август 2018 | 09:29 | Агенция "Фокус"
София. Започна шествието на метеоролозите към Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестиращите метеоролози преминават по бул. „Цар Освободител“. Те се движат по тротоара и не затрудняват движението по булеварда. Крайната им точка е сградата на Министерски съвет, където се провежда правителственото заседание и където протестиращите ще представят своите искания за изваждане на Института от Българската академия. Те носят транспаранти и плакати, на които пише: „Дайте ни развод","Искаме излизане от БАН", "Кой ще поеме отговорност", "БАН , рaзвод ни дай и повече не ни мъчи и въздух ни остави".
Недоволството на Института се заражда още през април месец, когато метеоролозите се обявяват против несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за 2018 година от страна на БАН.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десетки метеоролози от цялата страна се събраха на протест пред БАН

Десетки метеоролози от цялата страна се събраха на протест пред БАН

29 Август 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. Десетки метеоролози от цялата страна се събраха на протест пред БАН, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Метеоролозите настояват Института да бъде изваден от Българската академия на науките и правителството да вземе своето категорично решение за бъдещето на му. Те носят трансперанти и плакати, на които пише: „Дайте ни развод", "Искаме излизане от БАН", "Кой ще поеме отговорност", "БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи и въздух ни остави", "Пет месеца преговори с БАН - пак сме тук".
Всеки момент протестиращите ще се отправят към сградата на Министерски съвет, където се провежда правителственото заседание. В района е засилено полицейското присъствие. Засега движението в района около БАН и по бул. „Цар Освободител" се осъществява нормално.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Работещите в НИМХ излизат на протест

Работещите в НИМХ излизат на протест

29 Август 2018 | 07:42 | Агенция "Фокус"
София. Работещите в Националния институт по метеоролигия и хидрология (НИМХ) излизат на протест. Това съобщиха от пресцентъра на НИМХ. "Решението ни е категорично – не желаем повече да сме част от (Българската академия на науките (БАН). Повече от две седмици „преговори“, единствено върху предложението на БАН, ни убедиха окончателно", посочиха още от НИМХ и допълниха, че настояват Правителството на Република България да вземе своето категорично решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология. "Безвремието за нас трябва да приключи, преди да е станало твърде късно", заявиха от НИМХ.
Началото на протеста е предвидено за 09.00 часа пред сградата на БАН на бул. „Цар Освободител“, а в 09.30 часа пред сградата на Министерски съвет протестиращите ще поставят отново исканията си за извеждане на НИМХ от БАН.
Агенция „Фокус“ припомня:
Недоволството на НИМХ се заражда още през април месец, когато от Института се обявяват против несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за 2018 година от страна на БАН, което застрашава функционирането на националната хидро-метеорологична служба.
През юни служителите на НИМХ провеждат предупредителен протест-митинг пред сградата на БАН и настояват зам.-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на Академията.
На 8 август Министерството на образованието и науката заяви готовност за предприемане на действия по изваждането на Института от Българската академия на науките заради спорът им за разпределението на бюджетната субсидия на НИМХ. До това се стига, след като на 7 август 2018 г. ръководството на НИМХ и неговите служители изпращат отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него те предупреждават всички ръководни органи на БАН, че ако незабавно не спрат с действията си срещу НИМХ и ръководството му ще прекратят оперативните си дейности. От Института дори поискаха да се отделят от БАН. След този ултиматум се стигна до съвместна среща между премиера Бойко Борисов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и представители на ръководствата на БАН и НИМХ, която се проведе в Министерски съвет. След срещата участниците си поставиха срок до 22 август Българската академия на науките (БАН) и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да вземат единодушно решение дали да се разделят. След изтичането на този срок обаче правителството обяви, че се включва в разговорите, тъй като двете научни институции остават на различни мнения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният институт по метеорология и хидрология настоява правителството да вземе незабавно мерки за изваждането на НИМХ от БАН

Националният институт по метеорология и хидрология настоява правителството да вземе незабавно мерки за изваждането на НИМХ от БАН

21 Август 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
София. Националният институт по метеорология и хидрология настоява правителството да вземе незабавно мерки за изваждането на НИМХ от БАН. Това се посочва позиция на НИМХ относно резултатите от разговорите между БАН и НИМХ. В позицията на Института се посочва още:
„НИМХ категорично отхвърля предложеното решение от страна на БАН „…целият бюджет на НИМХ-БАН да бъде изведен на отделен ред в бюджета на БАН. При изчисляване на бюджета да се имат предвид единни за БАН основни заплати по категории“. Това решение запазва сегашното статукво, а именно ръководството на БАН да определя какво е нужно на НИМХ, за да изпълнява дейността си и вместо да реши проблемите в НИМХ, допълнително да ги задълбочава.
Научно-приложната, оперативната и експертна дейност в НИМХ ние успяваме да развиваме до сега, въпреки традиционното подценяване на резултатите от нея в БАН. Това прави несъстоятелно твърдението на ръководните органи на БАН, че излизането на НИМХ от структурата на БАН, ще доведе до нарушаване качеството на тези дейности. Напротив, може само да подобри нашите резултати.
Тази демонстрация на неразбиране на проблемите ни, допълнително ни убеждава, че единственият разумен път за нас е напускането на БАН.
Страхът на ръководните органи на БАН, че напускането на НИМХ от структурата ѝ ще е повод за последващо напускане на други институти е несъстоятелен аргумент и е в разрез с демократизма в науката. Да не говорим за противопоставянето им на „механичното изваждане на Института“ с целия личен състав, сграден фонд и научна инфраструктура. Само напомняме, че всичко материално, с което разполага НИМХ, е платено от Българската държава, а и в по-голямата част от своето съществуване НИМХ е бил извън БАН!
Публичното изразяване на подобни „аргументи“, манипулиращи общественото мнение, ни кара да мислим, че НИМХ става заложник на егоистични интереси на група хора, които за да ги постигнат, не подбират средствата. Как при това да останем част от БАН?
Категорично настояваме Правителството да вземе незабавно решителни мерки за изваждането на НИМХ от БАН.
Декларираме, че ще използваме всички допустими от закона средства да защитим НИМХ и неговата дейност като българската хидро-метеорологична служба.“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Решението за бъдещето на НИМХ очевидно ще трябва да бъде взето от правителството

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Решението за бъдещето на НИМХ очевидно ще трябва да бъде взето от правителството

21 Август 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
София. Решението за бъдещето на НИМХ очевидно ще трябва да бъде взето от правителството. Това каза за Агенция „Фокус“ директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов. „Няма предвидена среща с БАН за утре, когато изтича поставеният от премиера Бойко Борисов срок за договаряне. Досега срещите ги предлагаше ръководството на БАН – на всички покани, които са отправили към нас, ние сме участвали. За съжаление няма резултат, защото нито една от страните не успява да убеди другата, че е права“, допълни той. „Правителството трябва да прецени всички плюсове и минуси, доводите на двете страни и да вземе някакво решение. Освен това за хората в НИМХ е странно едно такова поведение, защото в крайна сметка Академията на науките трябва да е една напълно демократична организация. Да държиш някакви хора насила в твоя структура е малко странно. Хората тук дори не очакваха да има някакъв спор по тези неща, тъй като 94% от хората от НИМХ искат отделянето на института. Тези 6%, които се колебаят, дори и да решат да останат в БАН, си има процедура и никой няма да ги спре“, заяви още проф. Брънзов. По думите му настроенията на хората, които работят в НИМХ са категорични, че няма оставане в БАН, така че всякакви законови разрешени способи сигурно ще бъдат използвани.
На въпрос дали е възможно ли е да се стигне до оставки, ако не бъде постигната желаната договореност проф. Брънзов отговори: „Всичко е възможно. Това е личен акт на хората. Кой, кога и как си подава оставката, всеки сам решава за себе си. Мисля, че до края на седмицата трябва да има някакъв резултат, защото твърде много се проточи във времето“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Не успяхме да постигнем договорка с БАН относно бъдещето на НИМХ

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Не успяхме да постигнем договорка с БАН относно бъдещето на НИМХ

21 Август 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
София. Все още нямаме постигната договорка с БАН относно бъдещето на НИМХ. Това каза за Агенция „Фокус“ директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов във връзка с изтичащия утре срок който премиерът Бойко Борисов даде на НИМХ и БАН да се разберат за бъдещето на НИМХ. „Всеки си стои на неговата позиция. Иначе института трябва да излезе от БАН със съответните си аргументи. На БАН аргументите са, че не трябва. На 16 и 17 август проведохме срещи с ръководството на БАН, но за съжаление не беше постигнат консенсус. На 16 имаше среща в НИМХ с ръководството на академията да представи автентично нещата, както ги вижда, тъй като имаше съмнения от тяхна страна, че хората нямат цялата информация и са манипулирани. На 17 имаше среща в БАН между ръководството му и това на НИМХ. Там ние бяхме подготвили серия от стъпки и действия, свързани с излизането на НИМХ от БАН. Те не ги разгледаха и отново направиха предложение институтът да остане в БАН като финансирането му ще бъде на отделен ред, който не стана ясно кой ще определя – очевидно пак ръководството на БАН. Това е нещо, което не ни устройва. Дали ще го определя общото събрание или ръководството на БАН, това са хора, които категорично не познават дейността на института в детайли, за да могат да определят какво е необходимо на института“, заяви още той. „Тази година го доказаха – 4 месеца твърдяха, че има достатъчно предоставени средства. После казаха „да, вярно, няма достатъчно средства, но причините са, че в БАН няма средства“. После започнаха да правят анализ какво трябва да се прави, за да има средства, така че тази смяна на позициите показва, че те не са наясно какво е необходимо на НИМХ, за да работи не само като научно изследователски институт, а и като Националната хидро-метеорологична служба на България“, каза още Брънзов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Заделихме още близо 20 млн. лева за образование и наука

Премиерът Бойко Борисов: Заделихме още близо 20 млн. лева за образование и наука

15 Август 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Варна. Още близо 20 милиона лева са заделени за образование, наука, иновации и стипендии на младите учени. Това коментира пред журналисти при посещението си в района на Провадия министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус”-Варна.
На въпрос на журналисти по отношение на новия етап от „битката на патриотите за шума”, премиерът коментира: „Не искам да се меся в работата на другите три партии”.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: НИМХ категорично иска развод, а БАН не дава

Министър Красимир Вълчев: НИМХ категорично иска развод, а БАН не дава

14 Август 2018 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. Стана ясно, че НИМХ категорично иска развод, а БАН не дава. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
Министър Вълчев припомни, че България има хидрометеорологична служба от близо 130 години. „Надявам се, че няма сега да има прекъсване на хидрометеорологичното обслужване. Вчера стана ясно, че НИМХ категорично иска развод, а БАН не дава. Доколкото разбрах от десетилетия има такива нагласи за излизане от БАН. Всъщност НИМХ в тази си 130-годишна история през близо половината време е бил извън Академията – той не е типичният научен институт, при него научната дейност е по-малката част. Той има международни ангажименти, изпълнява ангажименти по три закона и ние не можем без него и трябва да го запазим при всички положения“, обясни той.
Вълчев коментира, че тези 15 млн. лв., които бяха отпуснати допълнително на БАН, са разпределени по критерии от Общото събрание в зависимост от научната дейност на институтите. По думите му за метеоролозите увеличението на средствата е около 5-6%. „Критериите са справедливи дотолкова, доколкото отчитат научните критерии, но не и специфичните критерии на НИМХ. Дългосрочният проблем, който поставят от НИМХ, е отношението към тях и способността на Общото събрание на БАН да бъде достатъчно отговорно“, обясни той.
Министърът посочи, че конкретните ангажименти, които са били договорени по време на срещата при него, са били МОН да подпомогне до края на годината НИМХ. „И ние изпълняваме това. Другото беше БАН в рамките на бюджета си да потърси допълнителни възможности. А за следващата година да търсим самостоятелност на НИМХ в рамките на БАН. Не искаме ние да взимаме решението за изваждане на НИМХ от БАН – те трябва да се разберат и да вземат решението в дух на съгласие. Седем или осем сектора ползват данните от НИМХ, те имат и международни ангажименти, така че не можем да ги оставим“, коментира Вълчев.
Той обясни, че от всички средства, които са гласувани тази година - около 65 млн. лв. увеличение, около 50% ще отидат в БАН. „Следващата година пак ще имаме това увеличение и ще имаме възможност пак допълнително да подкрепим системата за научните изследвания. А аз разглеждам НИМХ като част от системата на научните изследвания“, каза още Вълчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До 22 август БАН и НИМХ трябва да вземат единодушно решение дали да се разделят (ОБЗОР)

До 22 август БАН и НИМХ трябва да вземат единодушно решение дали да се разделят (ОБЗОР)

13 Август 2018 | 20:59 | Агенция "Фокус"
София. До 22 август Българската академия на науките (БАН) и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) трябва да вземат единодушно решение дали да се разделят. Този срок беше поставен от министър-председателя Бойко Борисов след съвместна среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и представители на ръководствата на БАН и НИМХ, която се проведе в Министерски съвет. До спешната среща се стигна, след като метеоролозите обявиха, че ще прекратят работата си, ако окончателно не напуснат БАН и не преминат под шапката на МОН като самостоятелна научна организация със свой бюджет. Тяхното недоволство е заради това, че смятат, че парите на Академията се разпределят неравномерно между институтите.
Министър Красимир Вълчев коментира, че министерството ще подкрепи всяко решение, независимо какво е то. Той посочи, че вариантите, които ще се търсят от двете страни, ще бъдат в посока да се даде по-голяма самостоятелност на НИМХ. „Ако решение не бъде намерено, тогава ще търсим вариант как да подпомогнем дейността на Института, така че да не спре дейността му“, коментира Вълчев. Той обясни, че по време на срещата е взето решение вътрешният одит на НИМХ да бъде извършен от одитното звено на МОН, за да няма усещане, че действията на БАН имат наказателно отношение.
Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски заяви, че за Академията е неприемливо механичното изваждане на един институт с цялата материална база и всички сгради. Той обясни, че в момента държавната субсидия се разходва приоритетно за научна дейност и чак след това за оперативна и заради това НИМХ като институт априори е в непривилегировано отношение. Акад. Ревалски коментира, че проблемът може да се реши, като бюджетът на НИМХ се раздели от този на Академията. Той обясни, че ако НИМХ излезе от БАН, това може да доведе до искането за същото и от други институти.
От своя страна, директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов посочи, че не вижда проблем БАН да се раздели с Института. „Това, че можем да повлечем крак на други институти не виждам защо трябва да е нещо лошо. В крайна сметка не сме крепостни селяни в някаква страна, която вече я няма отдавна, така че нашата воля би трябвало да се приеме“, коментира той. Проф. Брънзов посочи, че метеоролозите са малко разочаровани от проведените разговори, тъй като са очаквали по-категоричен отговор от страна на правителството.
Цветилена СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов: Единствената алтернатива пред НИМХ е излизане от структурите на БАН, в Академията няма воля за промяна в управленския модел

Проф. Христомир Брънзов: Единствената алтернатива пред НИМХ е излизане от структурите на БАН, в Академията няма воля за промяна в управленския модел

13 Август 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
София. Воля в БАН за промяна в начина на управление и механизмите за отделяне на средства няма, затова и единствената алтернатива пред НИМХ е да излезе от структурите ѝ. Това каза за дневния информационен блок на Радио „Фокус“ директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов, като уточни, че това преформулира проблема в нещо повече от просто финансов. Според него идеята за отделно финансиране връща института 20 години назад, тъй като разделя НИМХ на научна и оперативна дейност. Той обясни, че това е неприемливо след дългогодишните усилия между тези дейности да се изгради симбиоза. „Проблемът вече дори не е чисто финансов. Ние сме наясно, че човек не трябва да се бори срещу следствията, а срещу причините и затова е важно те да бъдат идентифицирани. От НИМХ мисля, че колективно успяхме добре да ги идентифицираме, да преценим до колко генетично те са свързани с начина на структуриране и управление на БАН и могат ли да бъдат променени. Така стигнахме до категоричния извод, че не може при този начин на управление на БАН и средствата й да очакваме нещо различно от това, което се случи тази година“, обясни проф. Брънзов, като допълни, че само нещо невероятно и непредвидено може да реши проблемите на НИМХ в предвидения от премиера срок до следващата седмица. Той сподели, че все пак не е оптимист за каквито и да било кардинални промени в обявения срок, но НИМХ ще подходи добронамерено към предстоящите разговори с БАН. След август-септември, докогато достигат средствата за функциониране на института, той отново ще бъде в очакване на помощ, коментира още директорът на НИМХ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Останахме малко разочаровани от това, че правителството няма по-категорична позиция за проблема с БАН

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Останахме малко разочаровани от това, че правителството няма по-категорична позиция за проблема с БАН

13 Август 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Останахме малко разочаровани от това, че правителството няма по-категорична позиция за проблема с БАН. Това каза директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов по време на брифинг след среща в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проф. Брънзов уточни, че НИМХ ще изпълни волята на правителството и ще преговаря още 10 дни с БАН. „Надявам се нещо ново да се случи, но не знам доколко е реалистична тази надежда. По отношение на аналога, който председателят на БАН даде с това, че преди десетина години отвън се искаше разделяне на Академията и изваждане на институти – в случая мисля, че ситуацията е коренно различна. Напротив, ние останахме с впечатление, че правителството не е особено охотно към извършване на такава дейност“, каза още той и посочи, че изваждането на НИМХ от БАН всъщност е желание на Института.
„А това, че можем да повлечем крак на други институти – не виждам защо трябва да е нещо лошо. В крайна сметка не сме крепостни селяни в някаква страна, която вече я няма отдавна. Така че нашата воля би трябвало да се приеме. Малко дори сме разочаровани от тази среща, защото очаквахме доста по-категорична позиция от страна на правителството“, коментира проф. Брънзов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Юлиан Ревалски: Предлагаме от догодина бюджетът на БАН да се прави по различен начин и дейности като тази на НИМХ да бъдат финансирани отделно

Акад. Юлиан Ревалски: Предлагаме от догодина бюджетът на БАН да се прави по различен начин и дейности като тази на НИМХ да бъдат финансирани отделно

13 Август 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме от догодина бюджетът на БАН да се прави по различен начин и дейности като тази на НИМХ да бъдат финансирани отделно. Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски по време на брифинг след среща в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ако правителството желае да има хидрометеорологична служба, която да е на подчинение на Министерски съвет или на някое от министерствата, ще осъдим този въпрос с Министерски съвет и ще се постараем на базата на това, което съществува в НИМХ, да бъде изградена такава служба. Това механично изваждане на един институт преди 6-7 години беше предложено като вариант, който да разформирова БАН. И поради тази причина разглеждаме това като прецедент, който е насочен в тази посока – утре и друг институт ще пожелае същото“, каза още акад. Ревалски и посочи, че самата схема изглежда неприемлива за БАН.
„По отношение на бюджета – той се разпределя по следния начин: първо, от държавната субсидия се заделят средства за децентрализирани разходи, в това число и за оперативна дейност, където е тази на НИМХ – за тази година за тях има 1,3 млн. лв. След което останалата част се разпределя на два компонента със съотношение 80:20. Първите са за покриване на заплатите във всички институти по едни и същи критерии. А вторите 20% се разпределят по критерии, които се определят от Общото събрание. Тази година тези критерии трябваше да бъдат съгласувани с МОН – имаше такава процедура, те са разработени на базата на естествени научни критерии на Националната стратегия за научни изследвания“, каза още той и обясни, че тези критерии са типични за научната организация, каквото НИМХ не е.
„В НИМХ учените са около 1/7 на щат, което значи, че един институт като НИМХ е в непривилегировано отношение, когато се разпределят научни средства. Затова предложихме от следващата година бюджетът на БАН да се прави по различен начин – а именно такива дейности като на НИМХ да бъдат отделени на отделен ред и финансирани. Тоест, хората, които извършват оперативна дейност, да знаят, че парите им пристигат, гласувани са от Министерски съвет и Народно събрание и Общото събрание на БАН няма да ги преразпределя. Мисля, че в многобройните срещи, които имахме с представители на института, успях да ги убедя, че това е най-доброто решение – в тази си част бюджетът да бъде отделно“, обясни акад. Ривалски.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Красимир Вълчев: МОН ще извърши заложения одит в НИМХ, за да няма усещане, че действията на БАН имат наказателно отношение

Mинистър Красимир Вълчев: МОН ще извърши заложения одит в НИМХ, за да няма усещане, че действията на БАН имат наказателно отношение

13 Август 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Одитът, който в момента е заложен в НИМХ, ще бъде извършен от страна на Министерството на образованието и науката, за да няма усещане, че действията на БАН имат наказателно отношение. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на брифинг след среща в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Вълчев уточни, че се търси вариант за разширена самостоятелност и по-добра обвързаност с държавните институции, в чиито ресор са обществените задачи, които изпълнява НИМХ. „Или говорим за извеждането извън структурата на БАН. През следващите 9 дни е много важно двете страни в режим на добро взаимодействие и в режим на диалог да намерят общо решение. Ние искаме да намерим общо решение – министър-председателят Бойко Борисов призова за това. Много важно е да няма усещане, че действията на ръководството на БАН имат наказателно отношение. В тази връзка взехме решение одитът, който в момента е заложен от БАН на НИМХ да бъде извършен от страна на МОН. Така че това беше едно от решенията, които взехме на днешната среща“, коментира министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Ще гласуваме близо 20 млн. лв. допълнителни средства за научни изследвания

Министър Красимир Вълчев: Ще гласуваме близо 20 млн. лв. допълнителни средства за научни изследвания

13 Август 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Ще гласуваме близо 20 млн. лв. допълнителни средства за научни изследвания. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на брифинг след среща с представители на НИМХ и БАН в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Следващата сряда по време на заседанието на Министерски съвет ще гласуваме близо 20 млн. лв. допълнителни средства за научни изследвания. 18 млн. лв. от тях ще са за национални научни програми в различни сектори – в областта на медицината, на растениевъдството, на животновъдството, за подобряване качеството на въздуха и др. Те целят да подпомогнат научните изследвания и да ги обвържат с потребностите, които имат различните сектори, насочени са към основните предизвикателства. Целта е всички институти в даден сектор да се обединят и да кандидатстват“, обясни Вълчев.
Министърът уточни, че с около 1,5 млн. лв. ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите и студентите за тази година. „Целта е да насочим повече средства към научните организациите и училищата, където има повече научна дейност. И по този начин да задържим повече млади хора в научната работа“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Премиерът Бойко Борисов даде срок до следващата сряда БАН и НИМХ да намерят решение на проблема

Министър Красимир Вълчев: Премиерът Бойко Борисов даде срок до следващата сряда БАН и НИМХ да намерят решение на проблема

13 Август 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов даде срок до следващата сряда БАН и НИМХ да намерят решение на проблема. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на брифинг след среща с представители на НИМХ и БАН в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това, което имаме като ситуация, е категорично искане на НИМХ да излезе извън БАН, което БАН не подкрепя. Причините за искането са както финансови, така и лично отношение. Премиерът Бойко Борисов помоли до следващата сряда ръководствата на БАН и НИМХ да намерят общо решение, което да бъде взето в дух на съгласие. Ние сме готови да подкрепим всяко решение. Това е въпрос, който трябва да бъде обсъден от БАН, но ние не можем да останем безучастни, защото НИМХ обслужва седем или осем сектора“, обясни Вълчев.
Министърът посочи, че вариантите, които ще се търсят от двете страни, ще бъдат в посока да се даде по-голяма самостоятелност на НИМХ. „Ние като правителство в никакъв случай не искаме да бъдем обвинени, че по този начин ще се направи крачка към разделянето на БАН, макар и само с един институт. Премиерът Борисов категорично призова двете страни да намерят единодушно решение до следващата сряда. Ако такова не бъде намерено, тогава ще търсим вариант как да подпомогнем дейността на НИМХ, така че да не спре дейността му“, коментира Вълчев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна срещата на премиера Бойко Борисов и министър Красимир Вълчев с представители на Националния институт по метеорология и хидрология и на Общото събрание на БАН

Започна срещата на премиера Бойко Борисов и министър Красимир Вълчев с представители на Националния институт по метеорология и хидрология и на Общото събрание на БАН

13 Август 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. Започна срещата между премиера Бойко Борисов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с представители на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и на Общото събрание на БАН, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Разговорите се провеждат в сградата на Министерския съвет след няколко протеста на синоптиците заради недофинансиране на дейността на Националния институт по метеорология и хидрология.
Според метеоролозите парите се разпределят неравномерно между институтите в Българската академия на науките и затова те поискаха да преминат към Министерството на образованието. От БАН излазоха с официален отговор, в който посочиха, че Академията винаги е правила максимално възможното за приоритетното финансиране на НИМХ. От МОН заявиха готовност за предприемане на действия по изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Българската академия на науките (БАН) и заявиха, че ще бъде отпуснат извънреден транш от 150 хил. лв. на НИМХ, за да може инститтутът да продължи да работи.
Цветилена СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Част от ръководството на БАН се опитва да манипулира общественото мнение и хората в Института

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Част от ръководството на БАН се опитва да манипулира общественото мнение и хората в Института

13 Август 2018 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. Между мен и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски тонът винаги е бил колегиален. Неколегиален е тонът на част от ръководството на БАН, което се опитва да манипулира общественото мнение и хората в Института. Това каза директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН проф. Христомир Брънзов в отговор на въпрос колегиален ли е тонът между него и акад. Ревалски в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Исканията ни са много добре формулирани. За разлика от акад. Ревалски мисля, че думите са претеглени. Имаме достатъчно аргументи да защитим всяко едно твърдение“, обяви той. „Не ни се осигуряват средства. Тази година не ни бяха предоставени дори средствата за заплащане на нощен труд, а 220 души работят на денонощен режим на работа“, заяви проф. Брънзов. „Това продължава от април, то бяха становища и какви ли не документи“, коментира той. „Съотношението 16:1 между фундаментални научни изследвания и приложни научни изследвания не е справедливо и трябва да бъде променено. Внесохме предложение от 80:5 да бъде променено на 50:35. Никой не иска да подценява фундаменталните научни изследвания, които се правят в БАН, но и приложните, които имат пряк израз към икономиката и обществото, не трябва да се подценяват“, поясни Христомир Брънзов.
По повод срещата на премиера Бойко Борисов и образователния министър Красимир Вълчев с представители на НИМХ и БАН днес в Министерски съвет той посочи: „Министерството на образованието изпълнява всички обещания, дори ги преизпълнява. Полага усилия Институтът да не спре. Предполагам, че същото ще направи и правителството. До този момент от БАН не получихме необходимото съдействие“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Може част от НИМХ да отиде към правителството, но не целият

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Може част от НИМХ да отиде към правителството, но не целият

13 Август 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Може част от НИМХ да отиде към правителството, но не целият. Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски в ефира на „Тази сутрин“ по бТВ във връзка с предстоящата среща с премиера Бойко Борисов, министър Красимир Вълчев и представители на Националния институт по метеорология и хидрология, след като Институтът поиска да напусне БАН заради недофинансиране. „Единственото решение е дейността на НИМХ да се извади на отделен ред, защото не подлежи на научна оценка. Това ще бъде справедливото решение на въпроса. Не сме казали, че на всяка цена искаме всички те да останат, но от друга страна БАН също трябва да се погрижи за тази научна дейност, свързана с климата“, обясни акад. Ревалски. На въпрос дали БАН ще приеме НИМХ да отиде под шапката на МОН, акад. Ревалски поясни, че не е съгласен със схемата един институт да се взима от академията и да се прикачва към министерство, защото така ще се разруши БАН, но е готов това да бъде обсъдено.
Според него може да се намери път, но това не трябва да се случва емоционално.
Той обясни, че отпуснатите от правителството в началото на годината допълнителни 15 млн. лв. към бюджета на БАН е трябвало да бъдат разпределени по критерии, които са съгласувани с МОН. „Такива критерии бяха изработени от Общото събрание на БАН, бяха изпратени в министерството. Имаше две съгласувателни процедури. Те са съобразени от една страна с националната стратегия за развитие на научните изследвания, а от друга страна със самите критерии, които министерството има за оценка на научните организации. При това положение НИМХ получи едно увеличение от около малко над 900 хил. лв., което в процентно отношение се оказа най-малкото в БАН. Това е нещо, което не предизвиква някаква изненада, тъй като критериите по принцип са направени като за научна организация, а при тях научната част е една седма“, поясни акад. Ревалски.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов и министър Красимир Вълчев ще се срещнат с представители на Националния институт по метеорология и хидрология

Премиерът Бойко Борисов и министър Красимир Вълчев ще се срещнат с представители на Националния институт по метеорология и хидрология

13 Август 2018 | 07:13 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще се срещнат с представители на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, с председателя на Академията акад. Юлиан Ревалски и с председателя на Общото събрание проф. Евелина Славчева. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Разговорът ще се проведе в Министерския съвет от 9.00 часа днес. След срещата са предвидени изявления.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 г.
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 ...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.