НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МИА: Черна гора ще приеме пет мигранти от Италия

МИА: Черна гора ще приеме пет мигранти от Италия

6 Септември 2018 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Правителството на Черна гора е решило да приеме пет мигранти от групата от 140 мигранти, които се намираха на кораба „Убалдо Дичоти“ и за които Италия отправи искане да бъдат приети от други европейски страни, предава Македонската информационна агенция (МИА).
„Зачитайки принципите на хуманност и солидарност с хората в беда и съгласно традиционните ценности на черногорското общество, правителството реши да бъдат приети пет мигранти от кораба „Убалдо Дичоти“ в отговор на искането на Италия“, съобщи правителството на Черна гора.
Междувременно се предполага, че около 20 мигранти дневно влизат нелегално в Черна гора, най-често от Албания и продължават към Европа през Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мигрантите, блокирани на италианския кораб „Убалдо Дичоти“ скоро ще могат да слязат на земята

AFP: Мигрантите, блокирани на италианския кораб „Убалдо Дичоти“ скоро ще могат да слязат на земята

26 Август 2018 | 02:02 | Агенция "Фокус"
Рим. Мигрантите, блокирани на италианския кораб „Убалдо Дичоти“ скоро ще могат да слязат на земята по думите на италианския вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини предава AFP.
"Мигрантите на борда на кораба ще могат да слязат през следващите няколко часа", заяви министърът, който по-рано не разрешаваше достъпа на мигрантите до сушата. Той заяви, че повечето от тях ще бъдат приети от италианската църква.
Според агенция Reuters 20 мигранти от кораба ще бъдат приети от Албания. Министерството на външните работи на Италия нарече този жест свидетелство за "голяма солидарност и приятелство". Други 20-25 души се съгласи да приеме Ирландия, както в събота, заяви в своя акаунт в социалната мрежа „Туитър“ външният министър на страната Саймън Коувени.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Guardian: Италианските прокурори започнаха разследване срещу Матео Салвини заради недопускане на кораб с мигранти

Тhe Guardian: Италианските прокурори започнаха разследване срещу Матео Салвини заради недопускане на кораб с мигранти

23 Август 2018 | 03:55 | Агенция "Фокус"
Катания. Италианските прокурори започнаха разследване срещу Матео Салвини заради недопускане на кораб с мигранти, пише британският вестник The Guardian
Италиански прокурори са започнали разследване за незаконното задържане на 177 мигранти на борда на кораб на бреговата охрана, който министърът на вътрешните работи Матео Салвини отказва да допусне да слязат.
„Убалдо Дичоти“ е акостирал от 48 часа в пристанището на Катания, Сицилия, но на мигрантите не е позволено да слязат, без да се осигури разпределянето им в други страни.
Разследването, водено от прокурора на град Агридженто, започна срещу "неизвестни", но е ясно, че ако магистратите решат да продължат съдебното производство, Салвини ще да бъде разследван, като единственият, отговорен за забраната за слизане.
"Чух, че прокуратурата в Агридженто започна разследване", каза Салвини в видеоклип в социалната мрежа "Фейсбук".
"Също така чух, че заподозрените са" неизвестни "в момента. Но аз не съм непознат. Казвам се Матео Салвини, аз съм министърът на вътрешните работи. Хайде, съдете ме, аз съм тук", продължи той във видеото.
„Убалдо Дичоти акостира в понеделник вечерта в пристанище Катания, но на мигрантите, включително 29 непридружени непълнолетни, беше отказано разрешение за слизане.
На 15 август корабът взе 190 души от препълнена лодка на около 17 морски мили от италианския остров Лампедуза. Тринадесет от тях са евакуирани за спешна медицинска помощ.
Рим настоява Малта да поеме групата, защото лодката за първи път минава през района за търсене и спасяване на Малта , но Валета отказа, заявявайки, че хората искат да стигнат до Италия.
В понеделник следобед след тридневни преговори италианският министър на транспорта Данило Тонинели написа следния текст в социалната мрежа „Туитър“: "Корабът Дичоти ще акостира в Катания".
Скоро след това говорителят на на Салвини заяви, че министърът на вътрешните работи "не е дал и няма да даде разрешение на мигрантите да слязат, докато не бъде уверен, че 177-те мигранти ще отидат другаде", забранявайки на италианските брегова охрана да свали имигрантите.
В сряда следобед прокурорите в Агридженто посетиха кораба и разпитаха капитана и няколко мигранти.
"Има мигранти на борда, които са видимо засегнати от краста", заяви прокурорът Луиджи Патронаджо. "Те се нуждаят от спешна медицинска помощ. Ситуацията на борда е критична. "
След посещението на магистратите Салвини разреши в сряда вечерта на 29 непридружени непълнолетни да слязат, но заяви, че няма да разреши слизането на останалите 148 търсещи убежище на борда "освен ако Европа не ги вземе".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

La Repubblica: Корабът „Дичоти“, Салвини срещу Тонинели: 117 души на борда не могат да слязат на брега в Катания

La Repubblica: Корабът „Дичоти“, Салвини срещу Тонинели: 117 души на борда не могат да слязат на брега в Катания

21 Август 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Рим. „Корабът „Дичоти“, Салвини срещу Тонинели: 117 души на борда не могат да слязат на брега в Катания“, е едно от водещите заглавия в електронното издание на италианския всекидневник La Repubblica.
Корабът „Дичиоти“ със 177 мигранти на борда, пристига в Катания късно вечерта в неделя, но министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини няма намерение да разреши слизането на мигрантите на брега, докато не бъде намерено решение на европейско ниво. Пристанището бе посочено от министъра на транспорта Данило Тонинели. От Виминале (сградата на вътрешното министерство) обаче заявиха: „Министър Салвини няма да разреши слизането на мигрантите на брега, докато не е уверен, че 177-те души ще отидат някъде другаде“.
„Корабът „Дичоти“ ще акустира в Катания. Достойните мъже от бреговата охрана свършиха своята работа. Сега е ред на Европа да изпълни своята част“, написа Тонинели в социалната мрежа „Туитър“.
„Дичиоти“ премина пристанище Поцало, накъдето изглежда е бил насочен, когато след четири дни чакане, тръгна от дока в Лампедуза към сицилианските брегове. От Виминале официално не дават „зелена светлина“, така както от Европа не е пристигнал официален отговор са искането на италианското външно министерство. Но след инициативата, предприета от външния министър Моаверо Миланези, правителството е обнадеждено и очаква развръзка в близките часове.
Поради тази причина, за да не се удължава допълнително престоят на мигрантите на борда на кораба, капитанът на „Дичоти“ получи разрешение да се приближи. После дойде и уточняването на пристанището, а именно Катания.
От друга страна Салвини бе този, който в интервю за „Агорà“ (политическо предаване по телевизия RAI), подсказа, че решението на проблема е близо и че ще даде „зелена светлина“ на слизането на миграните на сушата, когато ЕС одобри плана за репатриране, поискан от външния министър Моаверо Миланези. „Корабът „Дичоти“, каза Салвини - може да акустира в Италия, стига 117-те мигранти да бъдат разпределени в духа на европейската солидарност, защото (ЕС) е съставен от 27 страни. Да бъдат така добри, като се има предвид, че ние приехме над 700 хиляди души“, пристигнали по море, „да поемат своята част“.
Връщайки се към заплахата си да изпрати обратно в Либия мигрантите, ако Европа не изпълни ангажиментите си, Салвини добави: „Както могат да се преразгледат концесиите за магистралите, така могат да се преразгледат и международните споразумения, които в някои случаи имат над 50-годишна история на съществуване зад гърба си, тъй като светът се е променил за половин век. Миграцията и бизнесът на мафията също са се променили“.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италиански министър призова за санкции срещу Малта, заради отказа на островната държава да приеме мигранти

Reuters: Италиански министър призова за санкции срещу Малта, заради отказа на островната държава да приеме мигранти

19 Август 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Рим. Министърът на транспорта на Италия Данило Тонинели в неделя призова за налагането на санкции срещу Малта, обвинявайки я за това, че не е спасила мигрантски лодки в Средиземно море, оставяйки отговорността на Италия, предава Reuters, като напомня че това е поредният спор между двете страни по този въпрос.
Тонинели заяви в социалната мрежа „Туитър“, че Европейският съюз трябва да отвори „своите пристанища за солидарността“ и да приеме мигранти, спасени в морето.
В сряда Малта не оказа помощ на лодка, пренасяща 190 мигранти, които прекосяват международни води, заявявайки че тя не е била в беда. Наближила италианския остров Лампедуза, лодката беше прихваната от плавателен съд на италианската брегова охрана.
„Сега те се намират на военен плавателен съд, което на практика означава италианска земя. Очаквам Италия да се обърне към други членки на ЕС за помощ. Това зависи от тях, но Малта просто спазваше международното право“, заяви министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат в неделя в интервю за местно радио.
Той не коментира призива на Тонинели за санкции.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.