НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Нейков, бивш социален министър: Трябва да се създаде Кодекс за правата и задълженията на хората с увреждания

Иван Нейков, бивш социален министър: Трябва да се създаде Кодекс за правата и задълженията на хората с увреждания

26 Октомври 2018 | 21:44 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се създаде кодекс за правата и задълженията на хората с увреждания. Това каза за обзорното предаване "Това е България" на Радио „Фокус“ бившият социален министър Иван Нейков. Той допълни, че един от сериозните проблеми в българското законодателство, както и в приетите на първо четене проектозакони за хората с увреждания, е действието съобразно конюктурата.
"Тепърва трябва да бъдат приети доста подробни подзаконови нормативни актове, които да реализират идеите на Закона. Вторият риск е - ние може да имаме и Закона и подзаконовите актове, но може да нямаме инфраструктурата, чрез която да реализираме идеите на Закона за хората с увреждания. Една от най-интересните, важни и ценни новости в Закона е комплексната индивидуална оценка, която трябва да бъде правена на всеки човек с увреждане и въз основа на нея да бъдат определяни потребностите на този човек“, каза още Иван Нейков.
Той обърна внимание, че в обществото не се говори за това как да се стимулират предприемачите да създават социални услуги и уточни, че в България има огромна нужда от тях. По думите му всяка социална услуга създава много работни места и даде за пример, че има социални услуги, при които двама потребители създават едно работно място. Експертът допълни, че е неотложно създаването на система за контрол върху качеството на доставчиците на социални услуги.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Манолова, омбудсман: Най-сериозното нещо, което може да отпадне от Закона за хората с увреждания, са квотите за работните места

Мая Манолова, омбудсман: Най-сериозното нещо, което може да отпадне от Закона за хората с увреждания, са квотите за работните места

26 Октомври 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
София. Най-сериозното нещо, което може да отпадне от Закона за хората с увреждания, са квотите за работните места. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ омбудсманът Мая Манолова във връзка с опасенията някои предложения да отпаднат от приетия между първо и второ четене Законопроект.
„Аз не разбирам упорството на работодателските организации, предвид факта, че те самите плачат за работници, твърдят че няма квалифицирана работна ръка, априори да се изключват близо 80 000 души. Това са хората с чужда помощ. Една част от тях биха могли лично да бъдат ангажирани в трудовия процес.
Друга част от тях- техните близки, тези които сега са вързани и не могат да се реализират професионално, биха могли след въвеждането на асистенти, да могат да продължат своята професионална кариера“, обясни омбудсманът.
Омбудсманът Мая Манолова уточни, че ще участва в заседанията на всички работни групи по уточняване на текстовете от законопроекта за второ четене.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Изпълнили сме в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, в пъти повече отколкото през управление на БСП

Премиерът Бойко Борисов: Изпълнили сме в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, в пъти повече отколкото през управление на БСП

26 Октомври 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Сливен. Изпълнили сме в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, в пъти повече отколкото през управление на БСП. Това каза пред журналисти на полигона „Ново село“ край Сливен премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В парламента приеха първия закон, върви вторият за хората с увреждания. Видяхте в бюджета – 150 млн. повече. Което сме поели като ангажимент, в срок се прави. Вчера в МС в ресорите направихме промени. Между първо и второ четене ще се предложи социалният министър отново да си отговаря. Искахме миналата сряда, когато приемахме и нямаше още този скандал, да е по-високо нивото, да се върши повече работа. Мисля, че и сега всички трябва да са спокойни“, коментира Борисов. Във връзка с протестите срещу вицепремиера Валери Симеонов, премиерът заяви, че в рамките на демокрацията не може да каже на никой да не протестира. „Това, което поехме като ангажимент в МС и парламента е изпълнено в пълен обем в пъти повече, отколкото по време на управление на БСП. Толкова мога да кажа на тези хора“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие единодушно Закона за хората с увреждания на първо четене

Парламентът прие единодушно Закона за хората с увреждания на първо четене

26 Октомври 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие Закона за хората с увреждания на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 174 народни представители.
Правителството предлага създаване на Държавна агенция за хората с увреждания, която да започне да функционира от 1 януари 2021 г. Държавната агенция ще бъде правоприемник на Агенцията за хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания.
През закона ще се създаде и Съвет за наблюдение с 4-годишен мандат, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. Съветът ще провежда консултации с представителните организации на и за хора с увреждания.
Законът въвежда нов вид оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания. Оценката ще се прави от специализирани отдели към дирекции „Социално подпомагане".
На законово ниво се предвижда получаване на месечна финансова подкрепа на база на линията на бедност, а не на база гарантиран минимален доход, както досега. Месечната финансова подкрепа ще бъде отпусната от 1 януари 2019 г. и ще се определя в зависимост от степента и вида на увреждането, както и от и потребностите. От 1 януари 2020 година ще се предоставят и медицински изделия.
Въвежда се „квота на работната сила“ в публичната и в частната сфера. Квотният принцип ще се отнася за работодатели с персонал от 50 и повече работници и служители. Неспазването на квотните задължения ще води до изплащане на компенсации. Регламентира се нова форма на заетост – защитената заетост за хора с трайни и множество увреждания, осъществявана в центрове. Предвижда се разработване и изпълнение на Национална програма в подкрепа на работодателите. КНСБ подкрепят промените, ССИ се въздържа от подкрепа, а представителите на АИКБ, БТПП, БСК и КТ „Подкрепа“ не ги подкрепят.
Предвидено е зачитане за осигурителен стаж при пенсиониране за времето, през което са полагани грижи за лице с трайно намалена работоспособност или степен на увреждане над 90%, както и за дете, което се нуждае постоянно от чужда помощ.
Ще бъде създадена информационна система за хората с увреждания, която ще служи за наблюдение и анализ на социално-икономическия статус на хората.Информационната система ще поддържа профил на всеки.
Регламентира се финансова подкрепа за национално представителните организации на и за хората с увреждания, осигурена под формата на субсидия от държавния бюджет, както н контрол по отношение на изпълнението на субсидираните от държавата дейности.
При приблизително запазване на броя на хората с увреждания с най-малко 50% трайно намалена работоспособност, които са около 490 хил. души средногодишно, ще се изискват около 332 милиона лева за следващата година. В сравнение с 2018 година ще бъдат необходими допълнително около 133 милиона лв.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Приемането на Закон за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна, която се очаква

Министър Бисер Петков: Приемането на Закон за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна, която се очаква

26 Октомври 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Приемането на Закон за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна за тях, която всички искаме и те очакват. Това каза социалният министър Бисер Петков преди гласуването на Законопроекта на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Следващите стъпки са приемането на Законопроектите за личната помощ и за социалните услуги. Те в пакет би трябвало да решат голяма част от проблемите на хората с увреждания“, заяви той. „В изказванията в зала бяха посочени някои недостатъци на законопроекта, той не е съвършен. Мисля, че дискусията между двете четения ще даде възможност част от тях да бъдат коригирани“, каза още Бисер Петков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Социална комисия прие на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

Социална комисия прие на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

24 Октомври 2018 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. Социална комисия прие на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. И двата законопроекта бяха приети единодушно с 21 гласа "за", без "против" и "въздържали се". Предстои двата законопроекта да бъдат разгледани на първо четене и от пленарна зала. Те са заложени в дневния ред на депутатите като точка първа и втора за петък.
В рамките на заседанието освен министър Бисер Петков, членовете на Социална комисия и омбудсмана Мая Манолова, присъстваха работодателски и синдикални организации, както и представители на хората с увреждания. Протестиращите майки изразиха становище, че двата закона предлагат един цялостно нов подход към хората с увреждания и са стъпка напред, но според тях обаче само с това няма да се направи цялостната реформа.
Законът за хората с увреждания е внесен от Министерски съвет. Стратегическата цел, която се постига с проекта, е предоставяне от държавата на необходимата и адекватна социално-икономическа подкрепа за хората с увреждания, чрез която да бъдат максимално приобщени в обществото. С предлаганата нормативна уредба се гарантира равноправното и пълноценното упражняване на правата на хората с увреждания. Със закона се дефинират по нов начин областите и средствата за подкрепа за социално приобщаване и се въвеждат принципи, които определят личния избор, независимост, равнопоставеност, достъпност, пълноценно и ефективно участие в обществения живот на хората с увреждания и техните семейства.Със закона се създава Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, като е предвидено ръководство му да се осъществява от ресорния вицепремиер. Със законопроекта се предвижда създаването на нова структура към Министерския съвет със статут на държавна агенция. Предвижда се Държавната агенция за хората с увреждания да осъществява дейности, свързани с изготвяне на индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания. Новосъздадената държавна агенция ще има водеща роля при координацията между отделните институции и организации и ще започне да функционира от 1 януари 2021 г.
Законът за личната помощ е разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова и е внесен от ПГ на „БСП за България“ и ПГ на „Воля“. Целта на закона е чрез осигуряване на лична помощ да се подпомогнат лицата с увреждания да упражняват основните си права, да имат възможности за избор, независим живот, активно включване и участие в общността и достъп до различни услуги и дейности, като по този начин се разрешат описаните по-горе проблеми с действащите социални услуги „личен и социален асистент“ и се отговори на изискванията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Проектът регламентира механизма лична помощ, чрез който се осигурява устойчивост на личната помощ и нейното финансиране; предоставяне на лична помощ въз основа на реална индивидуална оценка на потребностите и единни критерии за включване в механизма, които са определени на нормативно ниво, както и гъвкавост на дейностите и предоставяне на възможност на нуждаещия се да избира кой ще му бъде асистент.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Голямата задача е между първо и второ четене да постигнем синхрон между Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

Министър Бисер Петков: Голямата задача е между първо и второ четене да постигнем синхрон между Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

24 Октомври 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Голямата задача е между първо и второ четене да постигнем синхрон между Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в края на обсъжданията на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ на заседание на Комисия по труда, социалната и демографската политика, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че крайният резултат не е съвършен, но е стъпка в правилната посока.
По думите му е важно да има стиковане в разпоредбите на проектите. „Ние предложихме и благодаря на председателя на Комисията да представим проекта на Закона за социалните услуги, за да можете, вие уважаеми народни представители, да имате представа и от третия законопроект и на тази база да можем да търсим по-голямо решаване на проблемите на хората с увреждания. В законопроекта за социалните услуги са всъщност механизмите и възможностите за подкрепа“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Законите за хората с увреждания са стъпка в правилна посока

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Законите за хората с увреждания са стъпка в правилна посока

24 Октомври 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София. Законите за хората с увреждания са стъпка в правилна посока. Това каза председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов по време на обсъждането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основната цел на политиките за хората с увреждания са да изпълним препоръките на конвенцията на ООН за тяхната защита, а от друга страна да дадем възможност на всички хора с увреждания да преодолеят препятствията и абсолютно всички трудности, които им пречат да се интегрират адекватно в обществото“, допълни още д-р Адемов.
Той съобщи, че се очаква следващата сряда министър Бисер Петков да представи готовия проект на Закона за социалните с услуги в комисията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Надявам се с приемането на Закона за хората с увреждания да спадне общественото напрежение

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Надявам се с приемането на Закона за хората с увреждания да спадне общественото напрежение

24 Октомври 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се с приемането на Закона за хората с увреждания да спадне общественото напрежение. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски по време на заседание на Комисия по труда, социалната и демографската политика, на което се обсъждат Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Двата закона са много тежки, много големи. Знаете колко работни групи, колко консултации. За това не може да виним администрацията на министър Петков, че ги е забавил. Има обективни реалности, които наложиха да ги гледаме в късната есен“, зави той.
Той изрази надежда да падне общественото напрежение. Поповски обърна внимание и на средствата за хора с увреждания в бюджета за 2019, които според него също би трябвало да намалят общественото напрежение. „Наистина си мисля за тези хора. Правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ отдавна е помислило и в разходната част на бюджета тези пари са предвидени“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Ще подкрепим Закона за хората с увреждания, защото смятам, че сме стъпили на правилната писта за решаване на проблемите им

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Ще подкрепим Закона за хората с увреждания, защото смятам, че сме стъпили на правилната писта за решаване на проблемите им

24 Октомври 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим Закона за хората с увреждания, защото смятам, че сме стъпили на правилната писта за решаване на проблемите на тези хора. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова по време на обсъждането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ПГ на ГЕРБ ще подкрепи закона за хората с увреждания. Не защото това е проект на закон на Министерски съвет. Ние ще гласуваме "за" и ще подкрепим точно този вариант, защото в него голяма част от исканията на протестиращите майки на деца с увреждания са намерили израз“, заяви Ангелова. По думите ѝ ГЕРБ ще го подкрепи, защото той е приет и подкрепен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.
Според нея всички обвинения към управляващите са се оказали неоснователни, тъй като днес се обсъждат двата обещани законопроекта. Тя подчерта, че е необходима реформа за хората с увреждания. Ангелова уточни, че ГЕРБ ще подкрепи и Закона за личната помощ. „Да, той има своите несъвършенства, но се надявам с общи усилия да изчистим текстовете и действително да имаме два работещи закона за хората с увреждания, които ще бъдат в подкрепа на тази група“, допълни депутатът от ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков: С колегите от БСП ще подкрепим на първо четене Закона за хората с увреждания, но не означава, че няма да отправим сериозни критики

Георги Гьоков: С колегите от БСП ще подкрепим на първо четене Закона за хората с увреждания, но не означава, че няма да отправим сериозни критики

24 Октомври 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. С колегите от БСП ще подкрепим на първо четене Закона за хората с увреждания, но не означава, че няма да отправим сериозни критики. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на обсъждането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него някои от проблемите на хората с увреждания ще останат същите дори и след приемане на този закон. „Аз и представителите на ПГ на „БСП за България“ в Комисията по труда и социалната политика ще подкрепим законопроекта на Закона за хората с увреждания. Това не означава, че няма да отправим сериозни критики. От ПГ на „БСП за България“ оценяваме усилията, които са положени от всички страни. Наясно сме, че се работеше под сериозен обществен и функционален начин“, поясни Гьоков. Той изрази надежда този нов закон да стане основа за интеграцията на хората с увреждания. Според него всички трябва да са наясно, че не само законодателни пречки, но и липса на достатъчни финансови средства, също са проблем.
По думите му липсва финансова обосновка на предвидените в проекта дейности. По отношение на Закона за личната помощ, Гьоков уточни, че няма как БСП да не го подкрепя. "Радвам се, че има консенсус в парламента", каза още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: В Закона за хората с увреждания не отстъпихме от жалоните на реформата, ще бдим между четенията нито една от  малките ни победи да не бъде отстранена

Омбудсманът Мая Манолова: В Закона за хората с увреждания не отстъпихме от жалоните на реформата, ще бдим между четенията нито една от малките ни победи да не бъде отстранена

24 Октомври 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. В Закона за хората с увреждания не отстъпихме от жалоните на реформата, ще бдим между четенията нито една от малките ни победи да не бъде отстранена. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на обсъждането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нека да използвам възможността да изразя своето становище и по проекта на Закона за хората с увреждания, защото заедно с моя екип активно участвахме в неговото изработване. Нека да кажа, че ние подкрепяме този проект, който беше представен днес от министъра на труда и социалната политика“, заяви още Манолова. По думите й протестиращите майки са работили сериозно и динамично. „Имахме разправии, скандали, обиди, сълзи, но в крайна сметка се обединихме около този проект, който е представен днес“, обясни омбудсманът. По думите й този проект не е идеален, нито съвършен. „Има много пропуски, които надявам се, част от тях могат да бъдат коригирани между първо и второ четене“, заяви още Манолова. Тя обясни, че основният проблем е свързан с медицинската експертиза. "Моето огромно притеснение при изготвянето на този проект, изобщо на пакета от закони, беше какво ще се случи на 1 януари и дали огромните очаквания и надежди, които хората с увреждания имат към правеното от нас законодателство ще се сбъднат. Благодарение на нашата обща работа, наистина ще успеем да покажем, че реформата в тези политики започва", допълни още тя. По отношение на Закона за личната помощ, Манолова поясни, че той е кауза на много организации. "Нека да е ясно, че той е жизнено важен за хората с най-тежки увреждания, за техните семейства, ще им осигури спокойствие", допълни тя. По думите й той създава устойчивост в предоставянето на лична помощ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Предвидено е Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да се ръководи от ресорния вицепремиер

Министър Бисер Петков: Предвидено е Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да се ръководи от ресорния вицепремиер

24 Октомври 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Предвидено е Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да се ръководи от ресорния вицепремиер. Това каза социалният министър Бисер Петков по време на представянето на Закона за хората с увреждания пред Комисия по труда, социалната и демографската политика, предаде репортер на Агенция „Фокус“
„Регламентират се специфични функции на централната власт и органите на местното самоуправление, с които се разширяват отговорностите“, зави той. По думите му предвидено е създаване на областни съвети за правата на хората с увреждания на регионално ниво“, каза той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Категорично сме за отпадането на квотите в Закона за хората с увреждания

Вицепремиерът Валери Симеонов: Категорично сме за отпадането на квотите в Закона за хората с увреждания

22 Октомври 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. Категорично сме за отпадането на квотите в Закона за хората с увреждания. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след среща с работодателските организации в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него квотите, които задължават назначаването на хора с инвалидност, са абсолютно несъстоятелни. „Това води до съответни санкции, които са в размер на 30% от минималната работна заплата. В България има остър недостиг на работна ръка – няма работодател, който да не назначи инвалид, стига да му върши работа“, обясни той. Според вицепремиера в тези текстове е заложен популизъм, прикрит под грижата за инвалидите. „Една такава санкция от минималната работна заплата автоматично се превръща в закон за всички тези предприятия на дребния и средния бизнес – то се превръща в един допълнителен данък“, уточни още Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, който до края на седмицата влиза за разглеждане в парламента (ОБЗОР)

Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, който до края на седмицата влиза за разглеждане в парламента (ОБЗОР)

18 Октомври 2018 | 04:30 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания. Toва съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след края на седмичното правителствено заседание. Той обясни, че проектозаконът е одобрен във вида, в който е внесен след направените поправки. „За изпълнението на дейностите в бюджета за 2019 г. са предвидени 486 млн. лева. В законопроекта се предвиждат мерки за подкрепа на хората с увреждания – както финансова, така и подкрепа за изграждане на достъпна среда и подкрепа за работодателите за устройване и приспособявне на работни места за хора с увреждания“, каза още социалният министър.
Петков посочи, че по този начин се изпълнява ангажиментът, който правителството пое в подписания на 9 октомври план за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания. „Искам да подчертая, че правата на хората с увреждания и мерките, предвидени в законопроекта, са обезпечени за следващата година с финансов ресурс общо от 486 млн. лв., който консолидира наличния финансов ресурс за тази политика в Министерството на труда и социалната политика, 133 млн. лв. от бюджета на Държавното обществено осигуряване, които се плащат сега като социални инвалидни пенсии в непълен размер, и допълнителните 150 млн. лв., които премиерът и правителството обещаха. Искам да благодаря на премиера и на колегите, че подкрепиха финализирането на законопроекта“, каза още социалният министър. По-късно Петков лично уведоми протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова за взетото решение от Министерски съвет.
Агенция „Фокус“ припомня: Във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество не излезе с единна позиция по промените в Закона. Работодателските организации остро възразиха срещу въвеждането на задължителни квоти за назначаване на хора с увреждания в частния сектор. До края на седмицата законът за хората с увреждания ще бъде внесен в парламента.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, който до края на седмицата влиза за разглеждане в парламента (ОБЗОР)

Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, който до края на седмицата влиза за разглеждане в парламента (ОБЗОР)

17 Октомври 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания. Toва съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след края на седмичното правителствено заседание. Той обясни, че проектозаконът е одобрен във вида, в който е внесен след направените поправки. „За изпълнението на дейностите в бюджета за 2019 г. са предвидени 486 млн. лева. В законопроекта се предвиждат мерки за подкрепа на хората с увреждания – както финансова, така и подкрепа за изграждане на достъпна среда и подкрепа за работодателите за устройване и приспособявне на работни места за хора с увреждания“, каза още социалният министър.
Петков посочи, че по този начин се изпълнява ангажиментът, който правителството пое в подписания на 9 октомври план за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания. „Искам да подчертая, че правата на хората с увреждания и мерките, предвидени в законопроекта, са обезпечени за следващата година с финансов ресурс общо от 486 млн. лв., който консолидира наличния финансов ресурс за тази политика в Министерството на труда и социалната политика, 133 млн. лв. от бюджета на Държавното обществено осигуряване, които се плащат сега като социални инвалидни пенсии в непълен размер, и допълнителните 150 млн. лв., които премиерът и правителството обещаха. Искам да благодаря на премиера и на колегите, че подкрепиха финализирането на законопроекта“, каза още социалният министър. По-късно Петков лично уведоми протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова за взетото решение от Министерски съвет.
Агенция „Фокус“ припомня: Във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество не излезе с единна позиция по промените в Закона. Работодателските организации остро възразиха срещу въвеждането на задължителни квоти за назначаване на хора с увреждания в частния сектор. До края на седмицата законът за хората с увреждания ще бъде внесен в парламента.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Социалният министър Бисер Петков лично съобщи на протестиращите майки, че законопроектът за хората с увреждания е одобрен от Министерския съвет

Социалният министър Бисер Петков лично съобщи на протестиращите майки, че законопроектът за хората с увреждания е одобрен от Министерския съвет

17 Октомври 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков дойде при протестиращите майки пред парламента, за да им съобщи, че законопроектът за хората с увреждания е одобрен от Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изпълняваме ангажимента, който поехме по Плана за действие, обсъждан на 9 октомври. Датите, които бяха разписани, се спазват. В петък законопроектът ще бъде в парламента и неговото разглеждане ще продължи“, обяви той. „Одобреният законопроект от Министерски съвет е във вида, в който беше подкрепен на Националния съвет, на който вие присъствахте“, обърна се министърът към протестиращите майки. „Вчера законопроектът за социалните услуги, който също познавате като съдържание и бяхте включени в работната група, е качен за обществено обсъждане на сайта на министерството“, припомни Бисер Петков. Според него до края на годината законопроектът ще бъде в Народното събрание. „След Министерския съвет се обадих лично на омбудсмана Мая Манолова, за да я уведомя. Дойдох и при вас, за да ви съобщя, че това, за което сме се разбрали - се спазва“, обяви социалният министър. „Надявам се това да възвърне доверието между нас. А в Народното събрание, както беше заявено, законопроектите да се гледат и заедно, което е част от споразумението“, коментира Петков.
Една от протестиращите майки посочи: „Министерството спази обещанието си. И вчера, и днес бяхме пред Министерски съвет, за да сме наблизо и да можем да реагираме при евентуален проблем. Както разбирам, оттук нататък „топката“ е в Народното събрание“. „Готови сме за протест по всяко едно време на денонощието. Краят на палатковия лагер ще бъде, когато се гласуват законите на второ четене“, обяви тя. „Палатките не се махат, местим се пред Министерството на здравеопазването. Имаме много неща да вършим“, каза още протестиращата майка.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Бисер Петков: Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, в него правата им са обезпечени с финансов ресурс от 486 млн. лв.

Mинистър Бисер Петков: Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, в него правата им са обезпечени с финансов ресурс от 486 млн. лв.

17 Октомври 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, в него правата на хората с увреждания са обезпечени с финансов ресурс от 486 млн. лв. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес на редовното си заседание Министерски съвет одобри проекта на Закона за хората с увреждания. По този начин се изпълнява ангажиментът, който правителството пое в подписания на 9 октомври план за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания“, каза още Петков и посочи, че проектът на Закона за хората с увреждания е бил приет във вида, в който е внесен.
„В него се предвиждат и мерки за подкрепа на хората с увреждания – както финансова, така и подкрепа за изграждане на достъпна среда и подкрепа за работодателите за устройване и приспособявне на работни места за хора с увреждания. Искам да подчертая, че правата на хората с увреждания и мерките, предвидени в законопроекта, са обезпечени за следващата година с финансов ресурс общо от 486 млн. лв., който консолидира наличния финансов ресурс за тази политика в Министерството на труда и социалната политика, 133 млн. лв. от бюджета на Държавното обществено осигуряване, които се плащат сега като социални инвалидни пенсии в непълен размер, и допълнителните 150 млн. лв., които премиерът и правителството обещаха. Искам да благодаря на премиера и на колегите, че подкрепиха финализирането на законопроекта“, каза още социалният министър.
Петков обясни, че законопроектът ще бъде внесен до края на седмицата в Народното събрание, където ще започне неговото разглеждане. „И аз лично ще уведомя днес протестиращите майки и омбудсмана за взетото решение от Министерски съвет“, каза още министърът.
Той посочи още, че Законопроектът за социалните услуги вече е на обществено обсъждане. „Очакваме в рамите на едномесечния срок за обществени консултации заинтересованите страни да представят становище, така че до края на годината и този законопроект да бъде внесен в парламента", каза Петков.
Цветилена СИМОЕНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се правителството да разгледа законопроекта за хората с увреждания

Очаква се правителството да разгледа законопроекта за хората с увреждания

17 Октомври 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се на днешното заседание да бъде разгледан Законопроектът за хората с увреждания. Във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество не излезе с единна позиция по промените в Закона. Работодателските организации остро възразиха срещу въвеждането на задължителни квоти за назначаване на хора с увреждания в частния сектор. В петък законът за хората с увреждания ще бъде внесен в парламента.
В дневния ред на правителственото заседание е Националната програма за елиминация на морбили и рубеола 2019-2022. Точката е внесена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.
Правителството ще гласува и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2018 г. Предложението е направено от транспортния министър Росен Желязков. Кабинетът ще разгледа и проекторешение за участие на военнослужещи от въоръжените сили на Р България в мисията на НАТО в Ирак. Министрите ще гласуват и промени в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти в ЕС, както и изменения в Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. И двете предложения са на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
Заседанието на Министерския съвет ще започне в 10.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Работодателите отхвърлиха проектозакона за хората с увреждания

Работодателите отхвърлиха проектозакона за хората с увреждания

16 Октомври 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. Представителните работодателски организации отхвърлиха проекта на закона за хората с увреждания, който беше разглеждан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БНР. Критики към проектозакона изказа вицепремиерът Валери Симеонов, от КТ "Подкрепа" също обявиха своите резерви. Единствено от КНСБ подкрепят предложените текстове, които утре влизат за одобрение в правителството.
Вицепремиерът Валери Симеонов обобщи законопроекта като противоречив. "По общо убеждение има сериозни пропуски. Законът е правен под натиск, с излишно, ненужно напрежение", каза той.
Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал коментира, че законопроектът ще реши някои проблеми, свързани с нечий рейтинг или със спиране на протести, но няма да реши проблемите на хората с уврждания.
Димитър Бранков от Стопанската камара обясни, че квотите за наемане на хора с увреждания и санкциите не насърчават бизнеса. "Така наречената "компенсационна такса" е практически уреждане на данък в пълно противоречие с управленската програма на правителството, с обещанията, които са давани преди изборите, разбира се. Неясно е защо точно използваме термина такса. Таксата противоречи и на Закона за държавните такси. Нито се предоставя услуга, нито се извършва някаква дейност. Всичкото това са въпросителни, на които не виждаме отговор нито в мотивите, нито в оценката на въздействие", заяви той.
Омбудсманът Мая Манолова обясни, че квотите и наказанията имат алтернатива. "Тогава, когато имате възможност да ползвате услуги, които се предоставят или продукти от предприятия, в които са ангажирани хора с увреждания", посочи Манолова. Тя беше прекъсната от Симеонов, който каза: "Г-жо Манолова, не учете работодателите кое е полезно и кое не е за тях. Аз, например, не мога да разбера какво такова огромно доверие имате в Бюрото по труда".
Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" открои проблема с достъпността."И към момента, инвеститорите имат възможност да пуснат в експлоатация сграда, която не отговаря на заложения проект", отбеляза тя.
Въвеждането на квотите и според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Маноловняма да реши проблема. "Твърде много са хората, които ще предпочетат 30% от минималната работна заплата и да си спестят това главоболие", каза той. Манолов се обърна и към омбудсмана и поиска подкрепа за кампания срещу нощния труд."Тези дни ще напечатам фланелки с надпис "Нощният труд ни убива" и много ще ми се иска, когато тръгнем да се занимаваме с това как се заплаща нощния труд, как се полага, и на нас да ни бъде обърнато достатъчно внимание", призова той.
Единствено от КНСБ подкрепят законопроекта. Според Ася Гонев крачката е в правилната посока.
Проектът на Закон беше внесен от социалния министър Бисер Петков. В него се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания – индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест. От януари интеграционните добавки трябва да се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание, на което ще бъде обсъден Закона за хората с увреждания

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание, на което ще бъде обсъден Закона за хората с увреждания

16 Октомври 2018 | 07:08 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание от 11.00 часа в сградата на Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На заседанието ще бъде обсъден проектът на Закон за хората с увреждания, внесен от министъра на труда и социалната политика.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бисер Петков: Търсим  решения за всички хора с увреждания, не само за протестиращите майки и техните деца

Бисер Петков: Търсим решения за всички хора с увреждания, не само за протестиращите майки и техните деца

15 Октомври 2018 | 07:52 | Агенция "Фокус"
София. Търсим решения за всички хора с увреждания, не само за протестиращите майки и техните деца. Това каза Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Петков заяви позиции по следните теми:
Властта и социалната грижа.
Беновска покани в студиото министъра на труда и социалната политика Бисер Петков с въпроса как издържа, имайки предвид отговорната му работа и проблемите, с които се сблъсква. Министърът отговори, че си върши работата и се опитва да проявява стоицизъм в трудните ситуации.
„Лесно ли ни е на нас – здравите?“ попита водещата. Петков отговори, че на никого не му е лесно, но на хората с увреждания със сигурност им е по-трудно и на тези, които се грижат за тях. Беновска припомни, че е кръстила разговора им „властта и социалната грижа“ и по този повод попита министъра дали двете са съвместими – дали властникът разбира нуждите на тези, които зависят социално от него. Бисер Петкова коментира, че дълг на всяка една демократично избрана власт е да се вслушва в исканията и нуждите на обществото, и да полага грижа, а министерството на труда и социалната политика преди се е наричало министерство на труда и социалната грижа. „Колко е голяма финансовото слънце и може ли то да огрее, да обгрижи всички социални проблеми?“ попита Беновска и допълни, че е започнал процес на решаване на проблемите, но засега само на една много малка част. Петков обясни, че финансовият ресурс трябва да стига за всички, но той е ограничен, за съжаление, но главната задача на правителството е да разпределя и преразпределя бюджета за да се постига максимална ефективност. В помощ на социалната политика са и финансирания по европейски програми – Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Европейски социален фонд.
Какво, наистина, се прави за хората с увреждания:
Беновска отвори темата за майките на деца с увреждания и попита министъра дали тези програми не звучат абстрактно за тях. Петков отговори, че има реални програми, които подпомагат хора с увреждания – обучение, грижа и създаване на специализирани центрове за помощ. Това, което хората очакват е стабилност, но тя няма как да бъде осъществена без бюджетно финансиране . Министърът обясни, че до миналата година личните асистенти са били проектно финансирани, но вече финансирането се осигурява от бюджета.
Водещата призова министъра човешки и конкретно да обясни какво включва подписаният с майките на деца с увреждания и представителите на организации на хората с увреждания план за действие. Министър Петков обясни, че месеци наред се водят разговори и се търсят решения, въпреки разминаванията и създаващото се напрежение. Той спомена, че под решението седи и подписът на омбудсмана Мая Манолова.
Беновска попита госта си как оценява активното участие на Манолова в случая, защото много хора отправят обвинения към нея, че „яха вълната за политически рейтинг“. Петков бе категоричен, че намесата ѝ е положителна не само в този случай, защото дава импулс за бързо решаване на проблемите. Той припомни, че парламентът в петък е гласувал промени в закона отнасящ се до децата сираци. С плана за действие за децата с увреждания министърът подчерта, че се поставя начало на процеса по решаване на проблема – с конкретни действия и срокове. Петков обясни, че първото действие вече е изпълнено – проведено е заседание за интеграция на хората с увреждания и с голямо мнозинство е подкрепен проектозаконът за хората с увреждания. Беновска попита дали това е устойчиво постижение след неуспехите. Министър Петков сподели надеждите си това да е устойчиво действие, защото комплексно решава проблемите на хората с увреждания чрез значително по-голяма финансова подкрепа, която да компенсира за трудностите и допълнителните разходи, чрез акцентиране на индивидуалната оценка на състояние и потребностите, и бъдещи мерки, които са свързани с медицинските изделия и помощните средства. Проектът прилага и основни положение от Конвенцията за правата на хората с увреждания. Петков подчерта, че първата стъпка е проектът да се превърне в закон, следващата стъпка е на 17-ти октомври, на заседание на Министерски съвет да бъдат разгледани точките на законопроекта и до края на седмицата да постъпи в Народното събрания за обсъждания. В плана е заложено той да бъде приет до средата на декември, заедно със законопроекта за личната помощ. Според министъра голяма част от очакванията и исканията на обществото ще бъдат решени с приемането им.
„Възможно ли е да се решат веднъж и завинаги тези проблеми?“ попита Беновска. Министърът на труда и социалната политика отговори, че не е възможно, защото потребностите на хората с увреждания и не само на тях се изменят и развиват и няма универсално решение. Петков припомни, че през 2016г. правителството е направило опит за решаване на проблемите на децата с увреждания като се увеличи семейната помощ, но това освен че не е дало положителен резултат е изострило значително други проблеми. Министърът подчерта, че търсят решения за всички хора с увреждания, а не само за протестиращите майки и техните деца. „Знаете, че опозицията винаги търси да критикува – БСП критикуваха министър- председателя за думите му, че дава още 150 милиона лева за децата с уврежданията“ коментира Беновска. Петков обясни, че това зависи от министър-председателя – да осигури допълнителен ресурс за социалната политика, защото благодарение на увеличението могат да се обезпечат допълнителните права, които законопроектът за хората с увреждания им предоставя. Над 460 милиона ще е бюджетът за хората с увреждания за 2019г., който е почти 2 пъти по-голям от този за 2018г., обясни министърът и припомни, че през 2018г. бюджетът е бил увеличен с 81 милиона. По неговите думи се наблюдава тенденция за увеличаване на финансирането и това зависи именно от министър-председателя и финансовия министър.
БСП критикува – културата или хората с увреждания са по-важни?; Проектозаконът за социалните услуги; Социалните работници имат ли сърца?
„Вие казахте, че има програми за стимулиране заетостта на хората с увреждания и за достъпна среда, но БСП също реагира и каза, че парите за култура са много по-малко от парите за хората с увреждания. Кое е по-важно?“ попита Беновска. Министър Петков отговори, че и двете неща са приоритет, но изкуството на политиката е да се преразпределя бюджетът и да се насочват ограничените средства в приоритетни направления, а не едно да се разглежда като страдащо за сметка на друго. Относно проектозакона и конкретните политики за хората с увреждания, министър Петков обясни, че е невъзможно реализирането им без допълнителния финансов ресурс, който не е за сметка, на която и да било сфера. Беновска попита кои други закони са свързани със сегашния законопроект. Петков отговори, че проектозаконът за социалните услуги е третият, който адресира хората с увреждания и не само тях, а миналата седмица е било последното заседание на работната група и през следващите седмици законопроектът ще бъде предложен за обществено обсъждане. Беновска попита кои са слабите страни на този законопроект. Министър Петков отговори, че в общественото обсъждане ще се открият евентуално слабите места, но според него проектът има много силни страни, защото е иновативен, предлага нови политики за планиране и предоставяне на социалните услуги, поставя акцент върху професионалистите в сферата и качеството на услугите. Беновска попита къде ще намерят съвестни хора, които да следят „дали социалните работници имат сърце“. Министърът на труда и социалната политика обясни, че няма как някой „без сърце“ да се промени, но е уверен, че в социалната сфера има много хора, които работят „със сърце“ и те трябва да бъдат подкрепяни, усилията им да бъдат по-високо оценени и да получават по-добро възнаграждение. Петков спомена, че второ гласуване е преминал и проектозаконът за предприятията на социалната и солидарната икономика, а министерството на труда и социалната политика е изготвило 3 законопроекта за няколко месеца.
Повишаване на минималната заплата и пенсия, и тавана на осигурителния доход:
Беновска подчерта, че непрекъснато има реална нужда и политически искания за повишаване на минималната заплата и минималната пенсия, както и на тавана на осигурителния доход, а миналата седмица е било планирано да има надзорен съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), на който да се разгледа бюджета на държавното обществено осигуряване и, може би, именно на този съвет е могло да се дадат отговори на тези въпроси. Водещата попита госта си какво е неговото лично виждане – трябва ли да се увеличи таванът на осигурителния доход. Петков отговори, че заседанието на надзорния съвет ще разглежда бюджета на националното обществено осигуряване и ще се проведе утре. На него ще бъдат обсъдени предложенията на управителя на НОИ за следващата година, а относно въпроса на Беновска – министър Петков обясни, че максималният осигурителен доход е основен параметър на осигурителната и пенсионната система и няколко години е бил на ниво от 2600 лева, а всяка година синдикатите искат да бъде увеличен. Това ще вкара допълнително приходи в осигурителната система и дава възможност за по-високи пенсии. Петков обясни, че минималната работна заплата расте с около 10 % годишно, а таванът не е променян и заради това е предложено максималният осигурителен доход да се увеличи на 3000 лева. Работодателите, обаче, критикуват начина, по който е анонсирано предложението след двустранна среща между синдикатите и правителството, но сега предстои обсъждане и всички страни ще изразят своите позиции. Над 40 000 пенсионери ще получават по-високи пенсии, около 146 000 работещи ще плащат по-високи осигурителни вноски, защото доходът им е по-висок от сегашния таван от 2600 лева. „Докога държавата ще субсидира пенсиите?“ попита Беновска. Петков отговори, че едва ли ще дойде момент, в който държавата ще спре да субсидира пенсиите, имайки предвид нивата на осигурителните вноски и съотношението между работещи и пенсионери, но въпросът е подпомагането от страна на бюджета да е в поносими размери. По думи на министъра тенденцията е за намаляване финансирането от бюджета – около 2/3 от разходите ще се покриват от осигурителните вноски, а държавната субсидия ще с около 250 милиона по-малко от тазгодишната – 4 милиарда лева.
„Какъв ще бъде бюджетът на социалното министерство?“ попита за финал Беновска. Петков обяви, че бюджетът ще е по-голям от този на 2018г. с 150 милиона повече за хората с увреждания и с 40 милиона повече за целеви помощи, но това са груби сметки.
Така завърши разговорът между Бисер Петков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 14-ти октомври 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки родители на деца с увреждания и граждани са се събрали на протест пред сградата на МС

София: Десетки родители на деца с увреждания и граждани са се събрали на протест пред сградата на МС

10 Октомври 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
София. Десетки родители на деца с увреждания са се събрали на протест пред сградата на МС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Родителите на деца с увреждания отново излязоха на протест, въпреки подписания вчера план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. Протестът е под надслов „Системата ни УБИВА всички - отговорност на Бойко Борисов“. Протестиращите настояват при тях да слезе премиерът Бойко Борисов, за да му потърсят сметка за неизпълнени ангажименти, за липсата на реални реформи и за незаинтересоваността от ефективно и компетентно управление.
Родителите на деца с увреждания настояват за промени в Закона за хората с увреждания, в Закона за личната помощ и Закона за социалните услуги.
Агенция „Фокус“ припомня: На 9 октомври 2018 г. министърът на труда и социалното подпомагане Бисер Петков и министърът на финансите Владислав Горанов подписаха план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. В него се посочва, че на 11 октомври проектът на Закона за хората с увреждания ще се разгледа на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той ще бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество. На 17 октомври да влезе за одобрение в Министерски съвет и на 19 октомври да бъде в Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Законът за хората с уврежданията влиза за обсъждане в парламента на 19 октомври (ОБЗОР)

Законът за хората с уврежданията влиза за обсъждане в парламента на 19 октомври (ОБЗОР)

10 Октомври 2018 | 06:03 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на труда и социалното подпомагане Бисер Петков и министърът на финансите Владислав Горанов подписаха план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. В него се посочва, че на 11 октомври проектът на Закона за хората с увреждания ще се разгледа на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той ще бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество. На 17 октомври да влезе за одобрение в Министерски съвет и на 19 октомври да бъде в Народното събрание.
Като втора стъпка в плана е Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ да се обсъждат и приемат в пакет от Народното събрание. Третата стъпка е да бъдат създадени условия за приемане на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ до средата на декември 2018 година, за да влязат в сила до следващата година.
Министър Бисер Петков отново припомни, че в бюджета за догодина са предвидени 150 млн. лв. за хората с увреждания, като тяхното разпределение предстои да бъде уточнено. По думите му право на лична помощ ще имат хората с над 90% увреждания. При децата лична помощ ще може да се използва, ако са с над 50% увреждания с право на чужда помощ и 90% без право на чужда помощ. Личната помощ пък ще може да се използва по средно 8 часа на денонощие. Заявленията за помощи по новия ред и методика ще могат да се подават след 1 април 2019 г., а от 1 септември ще започне финансирането на личната помощ.
Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че в последните дни са водени множество разговори с представители на организациите на хората с увреждания. Според него всички страни са направили отстъпки, за да може колкото се може по-бързо да започне реформата в сектора. Той подчерта, че управляващите ще търпят гнева на хората с увреждания, ако нарушат нещо от постигнатите договорки.
Омбудсманът на Република България Мая Манолова отбеляза, че най-накрая са поети конкретни ангажименти от изпълнителната власт с конкретни срокове. Манолова заяви, че ще следи парламента до приемането на последния текст от Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ и няма да допусне тези толкова важни за хората с увреждания закони да бъдат осакатени.
Въпреки подписания план за действие, майките на деца с увреждания обещаха, че няма да спрат с протестите си, докато двата закона не бъдат приети. В сряда в 17.30 часа пред сградата на правителството те ще се съберат да изразят недоволството си от досегашните действия на управляващите. Омбудсманът Манолова заяви, че ще стои на протеста на майките докрай, както е поела ангажимент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Законът за хората с уврежданията влиза за обсъждане в парламента на 19 октомври (ОБЗОР)

Законът за хората с уврежданията влиза за обсъждане в парламента на 19 октомври (ОБЗОР)

9 Октомври 2018 | 22:09 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на труда и социалното подпомагане Бисер Петков и министърът на финансите Владислав Горанов подписаха план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. В него се посочва, че на 11 октомври проектът на Закона за хората с увреждания ще се разгледа на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той ще бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество. На 17 октомври да влезе за одобрение в Министерски съвет и на 19 октомври да бъде в Народното събрание.
Като втора стъпка в плана е Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ да се обсъждат и приемат в пакет от Народното събрание. Третата стъпка е да бъдат създадени условия за приемане на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ до средата на декември 2018 година, за да влязат в сила до следващата година.
Министър Бисер Петков отново припомни, че в бюджета за догодина са предвидени 150 млн. лв. за хората с увреждания, като тяхното разпределение предстои да бъде уточнено. По думите му право на лична помощ ще имат хората с над 90% увреждания. При децата лична помощ ще може да се използва, ако са с над 50% увреждания с право на чужда помощ и 90% без право на чужда помощ. Личната помощ пък ще може да се използва по средно 8 часа на денонощие. Заявленията за помощи по новия ред и методика ще могат да се подават след 1 април 2019 г., а от 1 септември ще започне финансирането на личната помощ.
Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че в последните дни са водени множество разговори с представители на организациите на хората с увреждания. Според него всички страни са направили отстъпки, за да може колкото се може по-бързо да започне реформата в сектора. Той подчерта, че управляващите ще търпят гнева на хората с увреждания, ако нарушат нещо от постигнатите договорки.
Омбудсманът на Република България Мая Манолова отбеляза, че най-накрая са поети конкретни ангажименти от изпълнителната власт с конкретни срокове. Манолова заяви, че ще следи парламента до приемането на последния текст от Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ и няма да допусне тези толкова важни за хората с увреждания закони да бъдат осакатени.
Въпреки подписания план за действие, майките на деца с увреждания обещаха, че няма да спрат с протестите си, докато двата закона не бъдат приети. В сряда в 17.30 часа пред сградата на правителството те ще се съберат да изразят недоволството си от досегашните действия на управляващите. Омбудсманът Манолова заяви, че ще стои на протеста на майките докрай, както е поела ангажимент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Ще следя парламента до приемането на последния текст от Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

Омбудсманът Мая Манолова: Ще следя парламента до приемането на последния текст от Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

9 Октомври 2018 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. Ще следя парламента до приемането на последния текст от Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на брифинг след среща с майките на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-накрая бяха поети конкретни ангажименти от изпълнителната власт с конкретни срокове. Аз ще продължа да следя как се изпълняват тези ангажименти. Ще следя и как Парламентът ще приеме двата закона – Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. Ще следя до приемането на последния текст и няма да допусна тези толкова важни за хората с увреждания закони да бъдат осакатени. Ще стоя и на протеста на майките докрай, както съм поела ангажимент. С тези стъпки, за които днес изпълнителната власт пое ангажимент се започва една реформа, която е толкова важно за хората с увреждания“, обясни още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Днес с министър Горанов подписахме план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания

Министър Бисер Петков: Днес с министър Горанов подписахме план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания

9 Октомври 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. Днес с министър Горанов подписахме план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. Това каза министърът труда на социалната политика Бисер Петков по време на брифинг след среща с майките на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Той съдържа конкретни срокове за придвижване и приемане на проекта на Закона за хора с увреждания от Народното събрание. Ангажиментите, които се поемат в случая от министъра на труда на социалната политика са на 11 октомври проектът на Закона за хората с увреждания да се разгледа на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври да бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество. На 17 октомври да влезе за одобрение в МС и на 19 октомври да бъде в Народното събрание“, уточни социалният министър.
„Втората принципна позиция, около която се обединихме е Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ да се обсъждат и приемат в пакет от Народното събрание. Знаете, че има внесен законопроект за личната помощ в НС още през месец юни“, допълни той.
По думите му третата стъпка в този план за действие е да бъдат създадени условия за приемане на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ до средата на м. декември 2018 година, за да влязат в сила до следващата година.
„Следващият ангажимент на правителството е в Закона за държавния бюджет за следващата година да бъдат предвидени 150 млн. лева допълнително в бюджета за политиките за хората с увреждания. В плана за действие е разписано и как ще става финансирането по 2-та закона. Ще се използва наличния финансов ресурс по Закона за интеграция на хората с увреждания и увеличението от 150 млн. лева за 2019 година като същевременно е предвидено част от средствата, които се формират сега, да се вземат в случаите, в които човекът с увреждане кандидатства за отпускане на лична помощ“, обясни още министър Петков. „По отношение на Закона за хората с увреждания, това което ще бъде разгледано в четвъртък в Националния съвет ще включва в комплексната индивидуална оценка оценяване потребностите и часовете за личната помощ. Второто съществено допълнение в Закона за хората с увреждания е, че оценката ще се извършва от специализираните отдели към дирекция „Социално подпомагане“ до създаването на специализирания орган“, допълни той. По думите му право на лична и чужда помощ ще имат лицата с над 90% трайно увреждане, а по отношение на децата, право на лична помощ ще имат децата с трайни увреждания с над 50%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Гарантирам на майките на деца с увреждания, че в бюджета за 2019 г. ще има 150 млн. лв. повече, въпреки несъгласието на синдикати и някои коалиционни партньори

Премиерът Бойко Борисов: Гарантирам на майките на деца с увреждания, че в бюджета за 2019 г. ще има 150 млн. лв. повече, въпреки несъгласието на синдикати и някои коалиционни партньори

2 Октомври 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Аз винаги съм си поемал отговорността. Искам по темата да кажа следното – обещал съм едно единствено нещо и то е в новия бюджет да има 150 млн. повече за хората с увреждания. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който посети новоремонтирания Зимен дворец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В новия бюджет, който само след седмица-две ще влезе в парламента, ако няма 150 млн. повече, тогава могат да се обърнат към мен. По-добрата работа на приходните агенции, борбата с корупцията и контрабандата, с олигархията, дава възможност всяка година със 150 млн. да даваме за хората с увреждания. Те искаха 105 млн. Сутринта разговарях с Мая Манолова по телефона, казах: „Мая, ти искаше 105, заделили сме 150“. Говорих с КНСБ и КТ „Подкрепа“ – с двата синдиката, те категорично са против. А знаете, че тричленките и съставите, които събират работодатели, синдикати и браншовите организации, все пак всеки има мнение. И синдикатите, и работодателите са против. Възложил съм на ПГ на ГЕРБ, на социалния министър, даже му казах в к.к. Албена, където е сдружението на общините да излезе и да го каже“, коментира Борисов и призова трите закона да се вкарат и да се гледат заедно. „Социалният министър, майките с увреждания, омбудсманът, в тези 150 млн. да вкарат това, което имат като претенции – дали фондове, дали лична помощ, подкрепа, както искат да го направят, това не е моя работа. Но седмици наред са се събирали, всеки има своето мнение, национално представените организации също имат своето мнение, но изглежда е най-лесно да кажеш: „Бойко да отговаря“. Да, аз си отговарям и това, което съм поел като ангажимент, да гледат трите закона и да има 150 млн. лв. повече всяка година оттук нататък, включително и тази, ако го няма, въпреки че не всички коалиционни партньори са съгласни, тогава могат да кажат: „Борисов ни излъга“. Иначе не е честно. Има куп институции, които с това се занимават, моята работа е да събера парите през приходните агенции, МВР, ДАНС и всички останали. Сутринта и с Горанов говорих, той е на ЕКОФИН в Люксембург, 150 млн. лв. повече ще има в бюджета за социални дейности – да ги разпределят правилно“, допълни той. Попитан кои от коалиционните партньори не са съгласни с отпускането на тези пари, Борисов отговори, че няма значение. „Така или иначе и през коалиционния съвет го минахме и се разбрахме, че за тези дейности се разбрахме, че със 150 млн. лв. повече ще дадем в новия бюджет и парламентът да го гласува. Оттам нататък парламентаристите, всички заинтересовани страни да ги разпределят. Това, което гарантирам на майките с увреждания е, че със 150 млн. лв. повече ще има бюджетът тази година още. Не от 1 юли, не от 16 септември, а от този бюджет“, заяви премиерът и отбеляза, че в здравеопазването Кирил Ананиев се опитва да направи реформа, но всички са против. „Ами със социалния министър, който не дадоха да го уволня, да седнат и да направят реформа. Кралев ми е поискал 5 млн. да оправи тази зала, аз съм ги осигурил чрез парите, които събира повече в бюджета държавата. Ако има нещо не качествено, аз идвам, гледам, Кралев носи отговорност оттук насетне. Нека всеки да си носи отговорността, защото после най-лесно е да кажеш: „Бойко да даде парите“, но те не са на Бойко, а на държавата, на бюджета, на данъкоплатците. Всяка една сфера има нужда от своите пари. 150 млн. лв. повече са повече от целия бюджет за култура. Някой да не каже: „Малко са“, коментира още министър-председателят.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Престъпно е да се твърди, че в Закона за хората с увреждания има реформа

Омбудсманът Мая Манолова: Престъпно е да се твърди, че в Закона за хората с увреждания има реформа

2 Октомври 2018 | 08:55 | Агенция "Фокус"
София. Престъпно е да се твърди, че в Закона за хората с увреждания има реформа. Това каза омбудсманът на Р България Мая Манолова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Като гражданин стоя зад майките на деца с увреждания. Бяха поети конкретни ангажименти към тях. Не стига, че не беше вкаран нито един от тези закони, а и проектът по основния за хората с увреждания на практика беше изпразнен от съдържание. В него нищо не се променя. Освен малко повече пари за хората в нужда, абсолютно всичко останало е същото“, заяви тя. По думите й реформата означава хората с увреждания да могат да реализират правата си. „На тях им беше обещано, че ще бъде приет Законът за личната помощ, който да осигури асистенти, за да могат майките на деца с увреждания да работят. Да има дневни центрове, специализирани училища. В момента тези хора са извън системата. Ако се разболеят, те не са здравноосигурени и не могат да се лекуват”, поясни Манолова.
Омбудсманът коментира и поредното поскъпване на природния газ, което от своя страна доведе до по-високи цени на парното и топлата вода. „КЕВР продължава да работи в условията на пълна липса на прозрачност защо и как взима решения, които засягат джоба на българските граждани. Регулаторът не отговори на моите въпроси защо това е процентът за увеличение на природния газ”, заяви Манолова. Според нея е нормално гражданите да могат да атакуват подобни решения в съда. Именно там ще има независима експертиза на разчетите на КЕВР, която ще провери сметките им, които по думите й в момента са пълна мистерия. „КЕВР се явява мощен генератор на инфлация, защото след цената на природния газ тръгват нагоре и цените на всички основни стоки и услуги. Това е проблем и на гражданите, и на бизнеса”, коментира още Мая Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Родителите на деца с увреждания излизат отново на протест

Родителите на деца с увреждания излизат отново на протест

2 Октомври 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
София. Родителите на деца с увреждания излизат отново на протест. В 17.30 часа пред Народното събрание те ще се съберат за пореден път, за да поставят исканията си за реформа в социалната система. Протестът ще се проведе под надслов „Системата убива – системата е блокирана“.
В понеделник стана ясно, че последният вариант на проектозакона за хората с увреждания ще бъде оттеглен за преработване.
Протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова отправиха критики към него, тъй като според тях новият вариант на закона е осакатен и от него са извадени ключови за реформата текстове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Законопроектът за хората с увреждания е абсолютно осакатен

Омбудсманът Мая Манолова: Законопроектът за хората с увреждания е абсолютно осакатен

1 Октомври 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът за хората с увреждания е абсолютно осакатен. От него са извадени всички точки, които трасираха реформата. Дали ще се приеме в този му вид, няма никакво значение, защото абсолютно всичко, на което държахме, е отпаднало. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти при влизането си в Министерство на труда и социалната политика, където се провежда заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Тя подчерта, че трудно сдържа своя гняв и очаква обяснение от социалния министър Бисер Петков защо реформата се връща в изходна точка.
„Няколко месеца работихме сериозно, юли и август, с моя екип, с експерти на социалния министър, постигнахме висока степен на съгласие и с всички организации на хората с увреждания по основните точки на реформата. Сега по неясни причини всичко това, за което се борихме, преговаряхме, обсъждахме липсва от този проект“, аргументира се Манолова.
По думите й този проект е загубено време и подигравка за всички хора с увреждания, които очакват реална реформа.
„Още повече, че ангажиментът беше поет на най-високо политическо ниво – от премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Бисер Петков, здравния министър Кирил Ананиев. Оказва се, че просто сме си губили времето, че сме разговаряли не с когото трябва. Аз нямам обяснение, може би някой ги саботира“, заяви още омбудсманът.
Според Манолова нов Закон за личната помощ за хората с увреждания няма да има.
„Бяхме постигнали договореност, че хората, които искат да се ползват от лична помощ, могат да поискат индивидуална оценка на техните потребности, извън реда на комплексната оценка, тъй ката комплексната оценка ще започне да се прилага след 1 юли 2019 г. Тогава ще се прави методика, ще се обучават екипи и за да не се забави толкова този процес, нашата договореност беше, че човекът ще може да поиска конкретна индивидуална оценка за неговите потребности от лична помощ, но сега тя не се предвижда да е в отделен закон, а в Закона за социално подпомагане“, разясни общественият защитник.
Тя подчерта, че личната помощ е кауза на майките на деца с увреждания в цялата страна и те няма да отстъпят от нея.
„Фондът „Мобилност и достъпна среда“ няма да се случи. Освен това отпада ангажиментът новите сгради да не бъдат пускани в експлоатация, ако не отговарят на условията за достъпна среда. Няма никакъв ангажимент, има една глоба от 5 000 лв., която е ясно за един голям инвеститор, колко е лесно да я плати. В същото време се възлага ангажимент на собствениците на частни сгради да намерят финансиране и да ги пригодят към нуждите на хора с увреждания, без за това да се създава фонд. Отпада фондът „Трудова заетост“, отпада „защитената заетост“, на практика са редуцирани квотите, които биха осигурили заетост на хората с увреждания. Срещу тях няма санкции, има санкции само за институциите в публичния сектор“, подчерта общественият защитник.
По думите ѝ нищо няма да се случи и с помощните средства и медицинските изделия, включително със създаването на нови стандарти и по-строг контрол от 1 януари, а парите ще продължат да изтичат от системата.
„Обещанието е, че евентуално от по-следващата година те ще се дават в натурално изражение от здравната каса или от Министерство на здравеопазването. Новият орган, за който пое ангажимент премиерът, всъщност е трансформиране на Агенцията за хора с увреждания в нова такава, като там се говори, че ще има евентуално екипи на местно ниво“, негодува Манолова.
Тя допълни още, че няма да коментира унизителната практика на министър Петков да изпраща преработен проект в последния момент, при това в него да липсват основни теми и решения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова в Женева: Шест години след ратификацията на Конвенцията за правата на хората с увреждания, тя не се прилага напълно у нас

Омбудсманът Мая Манолова в Женева: Шест години след ратификацията на Конвенцията за правата на хората с увреждания, тя не се прилага напълно у нас

3 Септември 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Женева. България ратифицира Конвенцията за правата на хората с увреждания през януари 2012 г., но за съжаление, до момента, въпреки усилията на няколко правителства, националното законодателство не е приведено в пълно съответствие с изискванията по нея. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на заседание на ХХ сесия на Комитета на ООН за правата на хората с увреждания в Женева, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. Манолова, зам.-омбудсманът Диана Ковачева и експерти от институцията са част от българската делегация, която представя страната ни пред Комитета.
„Осъзнавам, че възможността да участвам в настоящата сесия е голяма отговорност. Както знаете, България все още няма независим механизъм за мониторинг по чл. 33, ал. 2 от Конвенцията и към момента омбудсманът по силата на закона е този, който наблюдава и насърчава ефективното й изпълнение“, посочи още Манолова. (Чл. 33, ал. 2 от Конвенцията за правата на хората с увреждания гласи: Държавите - страни по настоящата конвенция, всяка в съответствие със своята правна и административна система, поддържат, укрепват, определят или създават в рамките на съответната държава - страна по конвенцията, мрежа, включваща според нуждите един или повече независими механизми, които да насърчават, защитават и наблюдават прилагането на настоящата конвенция. При определяне или създаване на такива механизми държавите - страни по конвенцията, се съобразяват с принципите, отнасящи се до статута и функционирането на националните институции за защита и гарантиране на правата на човека).
Тя акцентира, че у нас има и положителни стъпки като деинституционализацията, финализирана по отношение на децата с увреждания от 4 до 7 г., както и някои законодателни решения, но като цяло проблемите, по думите й, идват от тяхното прилагане.
„Хората с увреждания са изправени пред бюрократични и административни пречки“, каза омбудсманът и се аргументира с липсата на индивидуален подход и оценка на потребностите на всеки човек с увреждане, които макар и разписани в действащия Закон за интеграция на хората с увреждания, на практика се прилагат абсолютно формално.
„Социалните работници, които извършват индивидуалната социална оценка, в голяма част от случаите изобщо не са виждали човека с увреждане. Добавките за интеграция, които уж трябва да са съобразени с индивидуалните потребности – за всички правоимащи, са еднакви и минимални по размер“, каза още омбудсманът и бе категорична, че „подходът по равно и по малко, „на калпак“, наскоро е бил разписан и в новия Закон за хората с увреждания.
Сред проблемите, които омбудсманът открои още, са достъпността на средата, трудностите с помощните средства и медицинските изделия, достъпа до социални услуги и лични асистенти, трудовата заетост, института на запрещението, достъпа до правосъдие, липсата на специфична подкрепа за жени с увреждания, изолацията при децата с тежки увреждания, наличието на множествена дискриминация и пр.
„Тези проблеми и отлагането на реформите за дълго време натрупаха недоволство у хората с увреждания и техните протести през годините достигнаха до връхната си точка тази година. Априлските протести на хората с увреждания прераснаха през месец юни в постоянен протест на майки на деца с увреждания, които разпънаха палатки пред Народното събрание в София и в страната и стартираха кампания за спешни промени в законодателството“, информира Манолова.
Омбудсманът подчерта, че активната позиция на протестиращите български майки на деца с увреждания и на хората с увреждания, присъединили се към тях, са получили силна подкрепа от българските медии и общество.
„Като омбудсмнан аз също подкрепям тяхната справедлива кауза още от самото начало на протеста. В резултат на този обществен натиск институциите бяха принудени да започнат изработването на ново законодателство, свързано с правата на всички групи хора с увреждания. Законодателният пакет включва три закона - Закон за хората с увреждания, Закон за личната помощ и Закон за социалните услуги“, допълни общественият защитник.
„Законът за личната помощ беше едно от основните искания на протестиращите майки и по тяхна молба моят екип и аз, съвместно с тях, разработихме проект на закон и го внесохме в Народното събрание“, допълни Манолова.
Омбудсманът подчерта, че началото на законодателната реформа следва да бъде оценено положително, но са необходими още много усилия и реални действия от страна на българските власти.
„На първо място, настояването е за цялостна реформа, а не само за повече пари. Настояването е за всеки човек с увреждане и за неговите нужди. Това означава индивидуален подход, истинска индивидуална оценка и задължителни решения за всички български власти и институции. Ако един човек се нуждае, например, от рехабилитация, личен асистент, дневен център или подкрепа за образование и заетост, то те трябва да му бъдат предоставени. Реформата е абсолютно наложителна, още повече, че говорим за двойно уязвима група от хора, които в България имат много нисък стандарт на живот“, завърши омбудсманът.
Манолова изрази увереност, че обсъжданията, инициирани от Комитета и последващите препоръки, ще послужат като важен катализатор за реформата у нас.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Новият Закон за хората с увреждания ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание до края на септември

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Новият Закон за хората с увреждания ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание до края на септември

31 Август 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Варна. Новият Закон за хората с увреждания ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание до края на септември. Това заяви пред журналисти във Варна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която участва в поредното издание на Летния университет на МГЕРБ, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Цвета Караянчева отбеляза, че социалните закони също са приоритет в есенната сесия на парламента.
„Законът за хората с увреждания е нов и е на сайта на Министерството н труда и социалната политика. Има 30 дни за обсъждане на проекта, както и междуведомствено съгласуване. Ще мине през Министерски съвет и очакванията са до края на септември да бъде в Народното събрание“, заяви Цвета Караянчева. Тя допълни, че се работи и по Закона за социалните услуги. „Ще осигурим бързо взаимодействие и бързо преминаване на тези закони през Народното събрание, защото знаем колко са важни както Законът за движение по пътищата, така и социалните закони“, подчерта председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева допълни, че предстои работа и по най-важния закон на държавата – Законът за държавния бюджет на Република България. „Имаме и административна реформа, която сме поели като ангажимент пред нашите избиратели. Над 100 нормативни документа вече са преработени“, добави Цвета Караянчева.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До 20 август ще е готов новият законопроект за промените в Закона за хората с увреждания (ОБЗОР)

До 20 август ще е готов новият законопроект за промените в Закона за хората с увреждания (ОБЗОР)

18 Август 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
София. До 20 август ще е готов новият законопроект за промените в Закона за хората с увреждания. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в Министерски съвет след среща с майки на деца с увреждания. С новия законопроект се предвижда създаването на специализиран орган за хората с увреждания под шапката на Министерския съвет, който трябва да замени Агенцията за хората с увреждания.
Министър Петков обясни, че по време на срещата са коментирани въпроси, свързани с финансиране на национално представените организации, планът за интегриране на информационните системи, които обслужват хората с увреждания, както и промени по отношение на медицинските изделия с цел по-голям контрол върху тях. „Всички споделяме мнението, че със законопроекта за хората с увреждания всъщност трасираме пътя за години напред – т.е. част от промените в закона ще влязат в сила още от 1 януари 2019 г., а други текстове ще влизат на по-късен етап. Сроковете за това ще бъдат доуточнени допълнително“, коментира социалният министър.
От своя страна, омбудсманът Мая Манолова коментира, че е поискала ясен ангажимент от правителството, че заложените промени в законите наистина ще се случат с оглед на това, че някои от тях ще влязат в сила с течение на времето. Във връзка с помощните средства и медицинските изделия, които от 1 януари 2019 г. трябва да преминат в Министерството на здравеопазването, тя обясни, че е важно да се прецизират стандартите, на които трябва да отговарят те, за да може да не се даде възможност на фирмите, които ги предоставят, да се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания. Манолова призова за повече яснота и прозрачност на финансирането на сектора така, че да има повече организации за подкрепа на хората с увреждания в България. „За целта освен че трябва да се прецизират сроковете за влизане в сила на закона, трябва и да не се окаже, че пишем закон, който ще работи реално една година и половина по-късно“, коментира Манолова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До 20 август ще е готов новият законопроект за промените в Закона за хората с увреждания (ОБЗОР)

До 20 август ще е готов новият законопроект за промените в Закона за хората с увреждания (ОБЗОР)

17 Август 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
София. До 20 август ще е готов новият законопроект за промените в Закона за хората с увреждания. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в Министерски съвет след среща с майки на деца с увреждания. С новия законопроект се предвижда създаването на специализиран орган за хората с увреждания под шапката на Министерския съвет, който трябва да замени Агенцията за хората с увреждания.
Министър Петков обясни, че по време на срещата са коментирани въпроси, свързани с финансиране на национално представените организации, планът за интегриране на информационните системи, които обслужват хората с увреждания, както и промени по отношение на медицинските изделия с цел по-голям контрол върху тях. „Всички споделяме мнението, че със законопроекта за хората с увреждания всъщност трасираме пътя за години напред – т.е. част от промените в закона ще влязат в сила още от 1 януари 2019 г., а други текстове ще влизат на по-късен етап. Сроковете за това ще бъдат доуточнени допълнително“, коментира социалният министър.
От своя страна, омбудсманът Мая Манолова коментира, че е поискала ясен ангажимент от правителството, че заложените промени в законите наистина ще се случат с оглед на това, че някои от тях ще влязат в сила с течение на времето. Във връзка с помощните средства и медицинските изделия, които от 1 януари 2019 г. трябва да преминат в Министерството на здравеопазването, тя обясни, че е важно да се прецизират стандартите, на които трябва да отговарят те, за да може да не се даде възможност на фирмите, които ги предоставят, да се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания. Манолова призова за повече яснота и прозрачност на финансирането на сектора така, че да има повече организации за подкрепа на хората с увреждания в България. „За целта освен че трябва да се прецизират сроковете за влизане в сила на закона, трябва и да не се окаже, че пишем закон, който ще работи реално една година и половина по-късно“, коментира Манолова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Фирмите за медицинските изделия не трябва вече да се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова: Фирмите за медицинските изделия не трябва вече да се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания

17 Август 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Промените в законите за хората с увреждания трябва да направят така, че фирмите за медицинските изделия да не се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания. Това каза омбудсманът Мая Манолова след среща с майките на деца с увреждания, която се проведе в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Манолова обясни, че е поискала ясен ангажимент от правителството, че заложените промени в законите наистина ще се случат. „Това се налага, защото част от тях ще влизат в сила в течение на времето и в проекта на Закона за хората с увреждания те просто са маркирани – образно казано, просто им се пази място. Трябва да има ясен ангажимент, трябва дума от страна на правителството, че това наистина ще се случи“, каза още тя.
Омбудсманът посочи, че става дума за помощните средства и медицинските изделия, които от 1 януари 2019 г. трябва да преминат в Министерството на здравеопазването. „Трябва да се предоставят средството и изделието, а не пари. Става дума за стандартите, на които трябва да отговарят те, за да може в един дълъг едногодишен срок да не дадем възможност отново фирмите, които ги предоставят, да се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания. Става дума за личната помощ, която според преходните разпоредби ще влезе в сила едва ли не след една година. Става дума за фонда „Лична мобилност и достъпна среда“ – от правителството зависи колко средства ще има в него и дали наистина той ще подкрепи и публични сгради, и сградите етажна собственост за тяхното адаптиране към нуждите на хората с увреждания. Става дума и за фонда „Трудова заетост“. Става дума за яснотата и прозрачността на финансирането на сектора така, че да има повече организации за подкрепа на хората с увреждания в България. За целта освен че трябва да се прецизират сроковете за влизане в сила на закона, трябва и да не се окаже, че пишем закон, който ще работи реално една година и половина по-късно. И, второ, да има ясен ангажимент от страна на правителството, че стъпките на реформата наистина ще се случат“, коментира Манолова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова среща с майките на деца с увреждания се провежда в Министерски съвет

Нова среща с майките на деца с увреждания се провежда в Министерски съвет

17 Август 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. Нова среща с майките на деца с увреждания се провежда в Министерски съвет. Очаква се на нея да бъдат обсъдени промените в Законa за личната помощ. Вчера майките се срещнаха с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и омбудсмана Мая Манолова. По време на срещата с тях стана ясно, че Законът за хората с увреждания да бъде готов в началото на следващата седмица.
Агенция „Фокус“ припомня: В началото на месеца след среща с майките на деца с увреждания премиерът Бойко Борисов пое ангажимент да се осигурят още 150 милиона лева допълнително през 2019 година за финансиране на личната помощ и месечното подпомагане. Тогава премиерът заяви, че според информационната система над 700 хиляди хора с увреждания трябва да получат помощ, но ще бъде проверено дали всички те съществуват реално. Ден след това правителството одобри план за изпълнение на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания. Предвижда се създаване и управление на регистър - профил на хората с увреждане на база информация от различни административни източници, на различно административно подчинение с възможност за достъп по електронен път.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: През 2021 година трябва да заработи нов държавен орган за хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова: През 2021 година трябва да заработи нов държавен орган за хората с увреждания

14 Август 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Варна. През 2021 година, след като бъдат извършени другите стъпки от реформата за хората с уреждания, ще се премине към създаването на орган, който ще замени Агенцията за социално подпомагане. Това коментира омбудсманът Мая Манолова по време на среща с представители на хората с увреждания и такива в неравностойно положение във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й основното постигнато след протестите на майките на деца с увреждания е да има индивидуална оценка със задължителен характер за абсолютно всички институции, както и Законът за личната помощ, заедно със Закона за социалните услуги и за хората с увреждания. „За помощните средства и за медицинските изделия трябва да бъдат въведени стандарти, на които да отговарят, и от 2020 година човекът да получава не лимитирани средства за помощно средство, а самото помощно средство“, уточни Манолова.
Тя добави, че след законодателните промени индивидуалните оценки и политиките за хората с увреждания ще се осъществяват на най-близкото до тях ниво от специализирани звена в Агенцията за социално подпомагане. „Има множество забележки за начина, по който тези звена си вършат работата. Постигнахме и споразумения за създаване на Фонд за лична мобилност и достъпна среда, който да даде възможност за адаптиране на сградите, частни и обществени, за нуждите на хората с увреждания“, каза още омбудсманът. Тя припомни също, че е договорено повишаване на финансовата месечна подкрепа за хората с увреждания, която ще замести сега получаваните месечни интеграционни добавки и ще бъде малко по-голяма. „Промените ще се усетят още от 1 януари от абсолютно всички хора с увреждания. Министърът е направил сметка, 120 млн. лева струва това да се получават повече средства“, добави още Мая Манолова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Граждани на Варна се жалват, че дължими публични задължения, за които не са информирани, се събират чрез частни съдебни изпълнители

Омбудсманът Мая Манолова: Граждани на Варна се жалват, че дължими публични задължения, за които не са информирани, се събират чрез частни съдебни изпълнители

14 Август 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Варна. Граждани на Варна се жалват, че дължими публични задължения, за които не са информирани, се събират чрез частни съдебни изпълнители. Това каза пред журналисти във Варна омбудсманът Мая Манолова, която заедно с екип от експерти на институцията организира изнесена приемна за граждани във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя отбеляза, че е организирала среща с директора на звеното за местни данъци и такси и зам.-кмета по финансовата част именно по повод жалбите от граждани, на които дължими публични задължения се събират чрез частни съдебни изпълнители. „В резултат на това гражданите са максимално натоварени с такси и разноски от частния съдебен изпълнител, такси за запориране на сметки, такси за възбрана на имущество. Ще се опитам да убедя общинското ръководство към събиране с частен съдебен изпълнител да се пристъпва едва след като е направено всичко възможно гражданинът да бъде уведомен, че е длъжник“, отбеляза Мая Манолова. Тя обясни, че по време на изнесената приемна голяма част от хората са заявили, че си плащат дължимите данъци и такси, а след време разбират, че са дадени на частен съдебен изпълнител за данък или такса, за която не са били уведомени.
Мая Манолова подчерта, че част от общините в страната имат практиката да ползват услугите на частни съдебни изпълнители, вместо публичните изпълнители, за да събират вземания от граждани, които не са платили местните си данъци. „Коректното отношение на местната власт към гражданите, които я избират, е да бъдат уведомени за действията, които принудително ще бъдат предприети. Така на хората ще им бъдат спестени пари, нерви и справедлив гняв. Много се надявам, че и по този въпрос с местната власт ще стигнем до споразумение“, заяви Мая Манолова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Наредбата за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт на Варна ще бъде променена в интерес на хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова: Наредбата за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт на Варна ще бъде променена в интерес на хората с увреждания

14 Август 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Варна. Наредбата за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт на Варна ще бъде променена в интерес на хората с увреждания. Това каза пред журналисти във Варна омбудсманът Мая Манолова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Във Варна омбудсманът Мая Манолова и екип от експерти на институцията организираха изнесена приемна за граждани. „Над 50 души посетиха приемната. Тъй като посещението ми е с акцент върху проблемите на хора с увреждания, бяха дошли и представители на тази група уязвими хора. Днес успяхме да поставим началото на решаване на един важен проблем на хората с увреждания – това е т. нар. наредба за преференциално пътуване“, заяви Мая Манолова. Тя отбеляза, че хората с увреждания в община Варна могат да ползват само една линия на обществения транспорт в преференциален режим, но цените са достатъчно високи за ниските доходи, които получават хората с увреждания. Тя даде пример със столицата, където срещу 6 лева хората с най-тежки увреждания ползват целия градски транспорт. „Водят се дела, които са спечелени на различните инстанции. Подкрепям хората, които водят тези дела. След разговори с кмета, с председателя на Общинския съвет си стиснахме ръцете, че Община Варна сама ще предприеме промяна в тази наредба, като по отношение на хората с увреждания, след обсъждане с тях, ще бъдат приети правила, които да са по-справедливи и по-подкрепящи, тъй като транспортът е важен за социализация в обществото“, посочи Мая Манолова. Тя заяви, че кметът е поел ангажимент лично той да внесе предложения за промени в тази наредба.
Във Варна Мая Манолова посети палатката на майките на деца с увреждания, част от протестната мрежа „Системата ни убива!“ и се срещна с представители на хората с увреждания, с които обсъди техни проблеми и законодателните инициативи за подкрепа на хората в неравностойно положение.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова организира приемна за граждани във Варна

Омбудсманът Мая Манолова организира приемна за граждани във Варна

14 Август 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Варна. Омбудсманът Мая Манолова и екип от експерти на институцията организират изнесена приемна за граждани във Варна, която ще се състои от 11.00 часа в заседателната зала на областната администрация на ул. „Преслав“ 26. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. В 12.30 часа общественият защитник ще посети палатката на майките на деца с увреждания, част от протестната мрежа „Системата ни убива!“ (до шадраваните пред Общината). В 13.00 часа в Карин дом Мая Манолова ще се срещне с представители на хората с увреждания, с които ще обсъди техни проблеми и законодателните инициативи за подкрепа на хората в неравностойно положение. От 14.30 часа в Карин дом омбудсманът ще даде пресконференция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседанието на работната група за Закона за хората в увреждания в МТСП

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседанието на работната група за Закона за хората в увреждания в МТСП

10 Август 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще участва от 10.00 часа в Министерството на труда и социалната политика в заседанието на работната група, която изготвя законопроекта за хората с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседанието на работната група за Закона за хората в увреждания в МТСП

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседанието на работната група за Закона за хората в увреждания в МТСП

9 Август 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще участва утре, 10 август 2018 г., от 10.00 часа в Министерството на труда и социалната политика в заседанието на работната група, която изготвя законопроекта за хората с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавната агенция за закрила на детето започна проверки в Дневните центрове за деца с увреждания

Държавната агенция за закрила на детето започна проверки в Дневните центрове за деца с увреждания

8 Август 2018 | 18:03 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова постави началото на проверките в Дневните центрове за деца/младежи с увреждания (ДЦДМУ). Това съобщиха от пресцентъра на ДАЗД. Основната цел на тематичните инспекции е да бъде направен актуален преглед на състоянието и качеството на услугите за деца с увреждания, предоставяни от общини и лицензирани доставчици на социални услуги. Ще бъдат изследвани мерките за осигуряване на социални, здравни и интегрирани здравно-социални услуги за деца.
Проверката ще обхване 91 дневни центъра и ще се приключи в края на месец септември 2018 година. Тя ще бъде извършена чрез проучване на документацията, анонимно анкетно проучване, беседи с персонала и потребителите, наблюдение на материалната база и работата.
Всяка проверка ще завърши с констативен протокол за проверените факти, извършени проучвания и дадени обяснения, както и източниците за получаване на тези данни. Когато услугата се предоставя от лицензиран от ДАЗД доставчик и бъде установено несъответствие с нормативните разпоредби, ще бъде направено предложение за отнемане на лиценз.
След приключване на проверките ще бъде изготвен анализ на предоставянето на услугата Дневен център за деца/младежи с увреждания и ще бъдат направени предложения за подобряване на качеството й. Информацията ще бъде предоставена на министъра на труда и социалната политика и на кметовете на общини.
Д-р Лилова и главният директор на Главна дирекция „Контрол по правата на детето“ г-жа Камелия Николова инспектираха дейността на ДЦДМУ „Свети Врач“ в гр. София. Услугата се посещава от 31 деца, с които работят 8 специалисти – психолози, социални педагози, рехабилитатор. За постигане на резултати и подобряване на състоянието на момчетата и момичетата се използват и музикотерапия, хипотерапия, плуване и релационна психомоторика, които се предоставят от външни доставчици и по желание на родителите.
По време на проверката беше направен преглед на задължителната документация и бяха проведени разговори със служители и родители.
Дневният център за деца/младежи с увреждания е алтернативна форма на грижи, която предоставя възможност децата да бъдат отглеждани в семейна среда, да получават качествени специализирани грижи и подкрепа, както и да се интегрират в общността.
В същото време, ползването на услугата дава шанс на родителите да се включат по-активно в обществения живот, да се реализират професионално и да преодолеят социалната изолация, като получават необходимата професионална подкрепа при отглеждането на дете с увреждане.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приет е план за изпълнение на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания

Приет е план за изпълнение на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания

8 Август 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри план за изпълнение на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания. Предвижда се създаване и управление на регистър - профил на хората с увреждане на база информация от различни административни източници, на различно административно подчинение с възможност за достъп по електронен път. Това съобщиха от правителствената информационна служба.Целите са:
-Постигане на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания;
-Надграждане на информационната система на Агенцията за хората с увреждания и на административните източници на данни, с които взаимодейства. Интеграция на системата с хоризонталните системи за електронното управление на МЗ, НЗОК, ГРАО, МОН;
-Надграждане на Единната информационна система на медицинската експертиза на Националната експертна лекарска комисия и на административните източници на данни, с които взаимодейства - НЗОК, АХУ, ГРАО и общини.
-Проследяване и контрол чрез извършване на статически анализ и отчетност като инструмент за формиране на хоризонталната държавна политика за хората с увреждания.
Допълнително ще се автоматизира процесът по предоставяне на необходимите медицински и други документи за определяне степента на неработоспособност и ще бъде осигурен достъп до данни в регистрите с възможност за едновременна работа на участниците в процеса (граждани и администрация).


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До края на годината ще имаме електронен регистър с информацията за хората с увреждания в България (ОБЗОР)

До края на годината ще имаме електронен регистър с информацията за хората с увреждания в България (ОБЗОР)

8 Август 2018 | 02:01 | Агенция "Фокус"
София. С решение на Министерския съвет ще бъде одобрен план за интегрирано административно и социално обслужване на хората с увреждания и свързаните с тях услуги. Предвижда се изграждането на общ регистър за хората с увреждания, в който ще бъдат обобщени данни от НЗОК, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и органите на медицинската експертиза НЕЛК и ТЕЛК. Новото информационно ядро трябва да функционира от януари 2019 г. Това стана ясно след среща в Министерския съвет между вицепремиерът Томислав Дончев, социалният министър Бисер Петков, здравният министър Кирил Ананиев, омбудсманът Мая Манолова, представители на национално представителните организации на хората с увреждания и родители на деца с увреждания.
След срещата вицепремиерът Дончев обяви още, че ще бъде назначена проверка на сега действащия регистър на хората с увреждания и при наличие на съмнение за целесъобразността на инвестицията, ще бъде извършен одит от специализираната за това дирекция към Министерството на финансите.
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че до края на септември работна група към МЗ ще разработи механизъм за плащане, оценка на качеството и контрол на медицинските изделия за хората с увреждания. Дотогава Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето ще проверят всички дневни центрове за пълнолетни хора с увреждания и част от дневните центрове за деца и младежи с увреждания. Резултатите ще бъдат обобщени в доклад през октомври.
До края на седмицата Министерството на труда и социалната политика ще представи проект на Закон за хората с увреждания, в който ще бъдат отразени бележките на родителите и организациите на хората с увреждания. Проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане най-късно до края на месец август, за да може да бъде разгледан от Министерския съвет и до края на месец септември да бъде внесен в Народното събрание.
Агенция „Фокус“ припомня, че след 5-часови преговори между премиерът Бойко Борисов и майките на деца с увреждания на 31 юли беше взето решение в бюджета на държавата през 2019 година да има със 150 млн. лв. повече за хората с увреждания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: До края на годината ще имаме електронен регистър за хората с увреждания

Премиерът Бойко Борисов: До края на годината ще имаме електронен регистър за хората с увреждания

7 Август 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. До края на годината ще имаме електронен регистър за хората с увреждания. Това каза пред журналисти ремиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-н Томислав Донев е готов с информационната система. Не повече от 1 млн. лева ще ни трябват за това", коментира Борисов и припомни, че в момента върви разпоредената от него проверка на дневните центрове. „Имаме доста информация къде какво се случва и взимаме мерки“, заяви Борисов. „В новия бюджет със 150 млн. лв. повече ще имаме в системата. Ако работим така, както в момента, ще могат да се осигуряват допълнително средства и през следващите години“, подчерта премиерът. „Всички системи имат нужда от повече финансиране“, каза още Борисов, като същевременно напомни, че са били платени над 6 милиарда – за КТБ, за руските реактори и за американските централи. „Това са две магистрали „Хемус“, добави премиерът в заключение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова среща с майките на деца с увреждания се провежда в Министерски съвет

Нова среща с майките на деца с увреждания се провежда в Министерски съвет

7 Август 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. Нова среща с майките на деца с увреждания и представителните организации на хората с увреждания се провежда в Министерски съвет. На срещата присъстват министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, вицепремиерът Томислав Дончев и омбудстманът Мая Манолова.
Преди седмица премиерът Бойко Борисов пое ангажимент да се осигурят още 150 милиона лева допълнително през 2019 година за финансиране на личната помощ и месечното подпомагане. Тогава премиерът заяви, че според информационната система над 700 хиляди хора с увреждания трябва да получат помощ, но ще бъде проверено дали всички те съществуват реално.
Днес се очаква да се обсъди в детайли как да се реши проблемът с липсващата информация в електронния регистър за хората с увреждания. Това е едно от условията за справедлива преценка на индивидуалните потребности и определянето на подпомагането. Вчера в Пловдив министър Петков коментира, че е необходим нов регистър, тъй като настоящият е неадекватен.
Преди дни народният представител и председател на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова заяви, че се очаква и цялостна промяна на закона, който касае проблемите на хората с увреждания от гледна точка на нуждата от индивидуалната преценка на потребностите, с включване на т. нар. лична помощ, за която е внесен отделен законопроект.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: База данни за хора с увреждания у нас съществува, но тя не удовлетворява потребностите им

Министър Бисер Петков: База данни за хора с увреждания у нас съществува, но тя не удовлетворява потребностите им

6 Август 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. База данни за хора с увреждания у нас съществува, но тя не удовлетворява потребностите им. Това съобщи в Пловдив министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Проектът за електронния регистър, който е осъществен от Агенцията за хората с увреждания назад във времето, е направен, за да има информационна система, или база данни, съгласно Закона за интеграция на хората с увреждания. Агенцията за хората с увреждания поддържа тази база данни за хората с увреждания, като целите са да се подпомагат политиките за хората с увреждания, секторните политики, да има оценки на потребностите и т.н. Според Петков, такава база данни за хора с увреждания у нас съществува. Въпросът е, че това, което тя предоставя, не удовлетворява хората с увреждания. „Знаете, че подобни данни има в националната експертна лекарска комисия, в регионалните здравни инспекции. Като това, което е необходимо сега е да се анализира в съответните ведомства, къде, какво е направено и съответно да се направи така, че да имаме една информационна система, един регистър, в който данните от индивидуалните оценки на потребностите, медицинското състояние на всяко едно лице с увреждане да бъде налично, актуално, да се проследява съответно развитието”, поясни министърът. Това е нещото, за което са се разбрали на срещата във вторник да бъде направено. Затова се е ангажирал лично вицепремиерът Дончев, за да може, с помощта на държавната агенция съответно да се анализира, в кое ведомство какви регистри има. "Това ще е нужно и заради факта, че в момента се изгражда национална информационна система на здравеопазването и е един от вариантите, който може би утре ще се обсъжда на срещата“, каза още министър Петков.
Цветана ТОНЧЕВА.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Над 230 милиона лева са предвидени в бюджета тази година за държавни делегирани дейности и над 1000 социални услуги в страната

Министър Бисер Петков: Над 230 милиона лева са предвидени в бюджета тази година за държавни делегирани дейности и над 1000 социални услуги в страната

6 Август 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Над 230 милиона лева са предвидени в бюджета тази година за държавни делегирани дейности и над 1000 социални услуги в страната. Това съобщи в Пловдив министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Опитваме се да интегрираме, да осигурим социалното приобщаване на хората с увреждания и на хора от други уязвими групи”, каза министър Петков. По думите му при тези услуги се предлага трудотерапия, арттерапия и други форми, с които хората от уязвимите групи, хората с увреждания се приобщават и съответно се формират или възстановяват навици за труд, за мислене и т. н. По думи на социалния министър днес е последният срок за становища за Проектозакона за хора с увреждания. Той припомни, че след миналия вторник, когато се проведе среща с министър-председателя, други министри и представители на хората с увреждания, бяха огласени няколко въпроса, по които е имало съгласие. „Специално моите отговорности са свързани с бързата подготовка на текстовете на двата проектозакона”, заяви министърът на труда и социалната политика. Министър Петков заяви също, че след като се получат предложенията трябва да се финализира работата по проектозакона. Той посочи, че по отношение на другите въпроси вицепремиерът Томислав Дончев е поел ангажимента да предложи план за действие срещата по отношение на исканията за информационна система за регистър на хората с увреждания, която ще се проведе утре. Бисер Петков коментира още, че другият въпрос, който е бил поставен от хората с увреждания, е бил по отношение на ефективността на дейността на дневните центрове за деца и лица с увреждания и затова министърът и представители на Агенцията за социално подпомагане посещават центровете, за да добият впечатления за дейността им.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.