НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Маргаритов, КЗП: Нарушенията на търговците по Черноморието намаляват като брой, но не и като вид

Димитър Маргаритов, КЗП: Нарушенията на търговците по Черноморието намаляват като брой, но не и като вид

11 Септември 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Нарушенията на търговците по Черноморието намаляват като брой, но не и като вид, предлагане и обслужване се разминават и този летен сезон. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. По думите му повече са били извършените проверки по южното Черноморие, като притегателна дестинация за масовия турист. „Вследствие на сигнали от потребители и проведената кампания „Лято 2018“ са проверени над 1500 обекта. За да се повиши качеството на българския туристически продукт са нужни повече информационни кампании и стриктна превенция. Хората са били изкушени от някаква оферта, обикновено тя се предлага и в интернет. Там са публикувани интересни картинки, изкушаваща информация, атрактивни цени, а впоследствие се оказва, че не всичко това в комбинация може да бъде предоставени. Когато потребителите разглеждат такива оферти и установят или нереално ниска цена за това, което се обещава, или пък че са малко повече описаните услуги, отколкото традиционно могат да бъдат предоставени, да имат едно наум“, препоръча Димитър Маргаритов. Той добави, че най-добрият вариант за потребителя е да се свърже със съответния търговец, за да се установи „от първа ръка“ до каква степен предлаганите условия отговарят на истината. „Почивките „Аll Inclusive“ набират все по-широка популярност сред българите, но въпреки това да се наблюдават практики от нелоялни търговци за освобождаване от отговорност да се предостави описаното по закон“, уточни председателят на Комисията за защита на потребителите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Маргаритов, КЗП: Летният туристически сезон премина без драстични нарушения

Димитър Маргаритов, КЗП: Летният туристически сезон премина без драстични нарушения

10 Септември 2018 | 10:10 | Агенция "Фокус"
София. „Положителният извод, който можем да направим, е че макар и да срещнахме отново нарушения, нямаше нещо драстично, нито „иновативни практики”, на които сме се натъквали в минали сезони, от рода на такса „празен стол” или „игра на дете в заведение”. Така председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов обобщи в сутрешния блок на Канал 3 резултатите от осъществения контрол през отминаващия летен сезон, съобщиха от пресцентъра на КЗП. За качеството на туристическия продукт по кампанията Лято`2018 и по сигнали на граждани, понякога съвместно с други контролни органи, са извършени около 1500 инспекции по Черноморието. В 8 - 10% от случаите са установени нарушения. „Основният проблем продължава да бъде разминаването между това, което се обещава и това, което реално се предоставя на място”, обясни Маргаритов. Той призна, че в красивите оферти с изкушаващи описания понякога се съдържа известна доза заблуда. Има случаи и на предоставяне на туристически услуги в некатегоризирани обекти, както и спестяване на важна информация или липса на реквизити в менютата в заведенията за хранене и развлечения.
Председателят на КЗП посочи, че не е установено предлагане на опасен алкохол, но е имало случаи на разреден. Той даде пример и за нелоялна практика, при която търговец е създавал впечатлението у потребителите, че продава уиски, а всъщност е ставало дума за имитиращ продукт, който не отговаря на изискванията на закона за този вид спиртна напитка.
По отношение на ол инклузива Маргаритов разясни, че базовите изисквания при предоставянето на този тип услуги са посочени в Наредбата за категоризация на туристическите обекти. Той обърна внимание, че не всички услуги по дефиниция биха могли да попаднат в този пакет. Например, използването на паркинг или чадър и шезлонг на плажа, може да става срещу допълнително заплащане, ако предварително изрично не е договорено друго. „Към съчетанието, което и без това не е българско, се прикачват определения като Ultra, Light и пр., които би трябвало да ориентират уж потребителя относно каталога услуги, които той може да ползва в съответния комплекс, а понякога се установява, че целта на търговеца е да направи някои уговорки и резерви”, обясни председателят на КЗП.
При установяване на нарушения се налагат предвидените в закона санкции и мерки. „Макар и да не е пряко записано като наша функция, ние винаги се стремим да съдействаме на потребителя да получи компенсация от хотелиера или ресторантьора. Случаи на добри практики има доста напоследък. Най-важното е, че реакцията на потребителя и действията на контролните органи често имат възпиращ ефект по отношение на търговците по повод последващо извършване на нарушение”, каза още Маргаритов.
„Надявам се с нашата комплексна дейност да сме успели да обхванем цялата палитра от възможни случаи на нарушения. Също и когато потребителите са ни сигнализирали да реагираме навреме. Така пазарът все повече се изчиства. Целта е да можем да сложим един извод в края на сезона, че качеството на нашия туристически продукт не е лошо, може и още да се подобрява. Но важно е всички институции да работят за това с всеки следващ сезон услугите да стават все по-достъпни и качествени и хората да бъдат удовлетворени”, заяви Маргаритов.
Председателят на КЗП потвърди, че още от средата на лятото текат и проверки в търговската мрежа във връзка с кампаниите за намаление на летните колекции. Той препоръча потребителите да не се увличат по големите проценти отстъпки и да съпоставят различни предложения, а при покупка да следят на касата да се маркира намалената цена. Проверките на КЗП ще продължат и по отношение на стоките за ученици по повод новата учебна година, както и при кампанията „Черен петък” през ноември месец.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите в България знаят и ползват все по-активно своите права

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите в България знаят и ползват все по-активно своите права

8 Септември 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Българинът, макар и бавно, но сигурно, осъзнава, че като потребител има права, че когато те бъдат застрашени или нарушени, трябва да има активно поведение и търси институциите за съдействие. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред сайта LiveNews.bg, съобщиха от пресцентъра на КЗП. Той отбеляза, че включването в този процес на медиите, които се ползват с доверието на гражданите, допринася за оптимизирането на потребителската защита и за това нарушителите не само да получат справедливо възмездие, но и да осъзнаят грешките си.
При разглеждането на различни оферти, преди да се спре на конкретен избор, в директен контакт с търговеца потребителят може много лесно да се ориентира, когато нещо не е наред. „Усетите ли, че се опитват да Ви шантажират, съветът ни е да не предприемате по-нататъшни действия, най-вече свързани с предварително заплащане. Понякога това се изисква, а после много трудно се възстановяват обратно платените пари за нищо“, обърна внимание Маргаритов.
Той обясни, че в хода на една инспекция на Комисията по сигнал може да се установи дали има реален проблем. „Започваме проверката от началния момент. Когато става дума за туристически продукт – от установяване степента на категоризация на даденото място за настаняване или заведение и после по условията на Наредбата за категоризиране на туристическите обекти се вижда дали това, което трябва да бъде предоставено, е налично и коректно осигурено“, посочи Маргаритов.
„В последните периоди доста сме стегнали примката около мобилните оператори“, каза още Маргаритов. Той подчерта, че има и постижения по отношение на въпроси, които години наред преди това тормозеха хората, като например предсрочното прекратяване на срочни договори, при което се изискваше заплащане на всички месечни такси до края на периода им на действие. „Сега вече и с трите основни мобилни оператора сме постигнали съдебни споразумения, по силата на които не могат да искат неустойки в по-голям размер от три стандартни месечни такси. За непоисканите услуги също имаме някои решения, които доведоха до там, че те вече не са толкова масово явление, колкото преди“, посочи председателят на КЗП.
В хода на разговора Маргаритов каза, че секторът на бързите кредити сравнително отскоро се разработва в България, но независимо от това са създадени механизми за функционирането на такива фирми – трябва да имат определен капитал, регистрират се в БНБ и т.н. „Проблемът е, че хората понякога не си дават сметка, че тези кредити са скъпи. Дори бих казал, че техният основен белег е по-скоро, че са скъпи, отколкото че са бързи. Скъпи са, защото са рискови, тъй като някои от потребителите не успяват да се издължат своевременно, а търговците трябва да си върнат поне част от заетите пари“, обясни той. В тази връзка председателят на КЗП посъветва внимателно да се преценява преди пристъпване към тегленето на подобен заем, като се ползва активно и разумно задължителна преддоговорна информация.
„Имало е случаи, в които сме констатирали, че не се предоставя т.нар. Стандартен европейски формуляр с тази информация или че в него липсват важни условия, които трябва да присъстват. Например, че до три дни след сключването на договора трябва да представите поръчител, който да отговаря на определени изисквания – да има даден минимален месечен доход и пр. и ако не успеете, се предвижда заплащането на неустойка.
„Проблеми при интернет продажбите възникват най-вече със сайтове-фантоми", отбеляза Маргаритов. Той обясни, че тези „електронни магазини“ обикновено се появяват за кратко, предлагат стоки на нереалистично ниски цени, реализират бързи печалби и изчезват, като потребителите нито получават поръчките си, нито могат да си върнат предплатените суми за тях. Могат да се разпознаят и по това, че обикновено са много нескопосано направени, включително и с правописни грешки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Маргаритов, КЗП: Българските граждани стават все по-активни и осведомени потребители

Димитър Маргаритов, КЗП: Българските граждани стават все по-активни и осведомени потребители

9 Август 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Българските граждани стават все по-активни и осведомени потребители. Това каза в дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, съобщиха от прессцентъра на Комисията за защита на потребителите.

„Това не бих казал, че е постижение или резултат само от усилията на Комисията за защита на потребителите. Хората, общувайки по между си по-активно в Интернет и в социалните мрежи, разбират, че потребителската защита е на тяхна страна и знаейки, че има такива механизми, са склонни все повече да се ползват от тях – от правото на отказ в онлайн пазаруването, да реагират при отказ на рекламация на дефектни стоки. Всичко това показва, че хората са по-осведомени и по-склонни да се противопоставят, когато имат някакъв потребителски проблем“, обясни той. В последните години има трайна тенденция за нарастване на сигналите, жалбите и контактите, които хората осъществяват с институцията, каза Маргаритов. Председателят на КЗП отбеляза, че това оказва респектиращ ефект върху фирмите, позволяващи си нелоялни търговски практики. „КЗП организира информационни кампании, които имат за цел да осведомят повече граждани за техните потребителски права. В резултат, хората все по-ясно осъзнават и ползват правата си“, обясни Маргаритов и даде за пример онлайн търговията, където все повече хора знаят, че могат да върнат закупената стока или услуга. Димитър Маргаритов поясни, че в активния туристически сезон КЗП е създала и  т.нар. „информационни щандове“ в различни по-големи и по-малки туристически обекти. А един от съветите, които предложи на потребителите,  избрали да използват услугите на туроператор при пътуванията си, е да проверяват дали дадената фирма е регистрирана в Министерството на туризма. „Важно е също туроператорът да има валидна „Застраховка за професионална отговорност”, която в случай на неизпълнение на задълженията към потребителя, гарантира неговото обезщетение. Когато пътуваме зад граница е важно винаги да проверяваме гарантиран ли е транспортът. Най-честите оплаквания на граждани до КЗП са от авиокомпании, полети и загубени багажи. В такива случаи най-добре е да се обърнем за съдействие към Европейския потребителски център“, поясни той. Димитър Маргаритов напомни, че при форсмажорни обстоятелства при пътувания в чужбина гражданите трябва следят информацията от МВнР, за да осигурят не само физическата, но и финансовата си сигурност. Председателят на Комисията повтори и телефона за сигнали към КЗП, който е 0700 111 22.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Маргаритов, КЗП: Едва 75 сигнала за нарушения за туристически услуги са подадени до Комисията от началото на сезона

Димитър Маргаритов, КЗП: Едва 75 сигнала за нарушения за туристически услуги са подадени до Комисията от началото на сезона

9 Август 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. От началото на сезона на горещия телефон, в офисите и чрез електронната форма на страница на КЗП са подадени 75 сигнала. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“. Той уточни, че извършените проверки на туристически обекти, места за настаняване, заведения, както и в обекти от търговската мрежа у нас са над 1 200. По думите му в около 10% от извършените проверки са били установявани различен тип нарушения. „Те основно са свързани с предоставената информация, която в случаите на нарушения се е оказала невярна, както и с неща, които се срещат и по принцип в търговската мрежа – например, несъвпадане на обявените цени с таксуваните от касовите апарати. По отношение на туристическите услуги, най-често нарушенията се изразяват в разминаване между обещаното и реално предоставеното на място – несъответствие на качеството на услугите спрямо звездите на обекта, непредоставяне на някои обещани услуги от каталога и т.н..“, обясни Маргаритов. Той коментира, че данните показват тенденция за намаляване на сигналите за нарушения. „В предходни години по същото време са били над стотина, а и повече. Сега по-скоро намаляват. Това е косвено доказателство за тенденция на стабилизация. Тези нарушения, които сме наблюдавали като по-чести и симптоматични, постепенно се изчистват от туристическия пазар“, добави той. Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов каза още, че много по-малко – едва около 10, са случаите, в които са открити работещи некатегоризирани туристически обекти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.