НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Sputnik: Централата на американския вестник „The Boston Globe“ е получила бомбена заплаха

Sputnik: Централата на американския вестник „The Boston Globe“ е получила бомбена заплаха

17 Август 2018 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Бостън. Американският вестник „The Boston Globe“ е получил бомбени заплахи в централата си, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в социалната мрежа „Туитър“, че вестникът е работил в незаконна схема с други вестници, предава Sputnik, като се позовава на информация на американската телевизия „Boston 7 News“.
„Местните власти заявиха, че вярват че заплахата не е била сериозна, но ФБР са започнали разследване на инцидента“, заявиха от „Boston 7 News“ в четвъртък вечер.
Вестникът е получил заплахите малко, след като в „Туитър“ Доналд Тръмп отново критикува масовите медии за това, че разпространяват фалшиви новини.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Boston Globe: Журналистите не са врагът

The Boston Globe: Журналистите не са врагът

16 Август 2018 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Основен стълб на политиката на президента Доналд Тръмп са постоянните нападения срещу свободната преса. Журналистите не са определяни като събратя американци, а като „врагове на народа“. Тази безмилостна атака по свободната преса има опасни последици. Помолихме редакционните колегии в страната – либерални и консервативни, големи и малки – да се присъединят към нас днес и да отвърнат на тази фундаментална заплаха със собствените си думи. Така американският всекидневник The Boston Globe започва публикацията, с която призова медиите в страната да се обединят срещу нападките на държавния глава Доналд Тръмп, насочени срещу някои от средствата за масова информация в страната. Агенция „Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса.

Замяната на свободните медии с държавни е първата работа на всеки корумпиран режим, завземащ управлението. Днес в САЩ имаме президент, който създаде мантра, че представителите на медиите, които не подкрепят сляпо политиките на настоящата американска администрация са „врагове на народа“. Това е една от многобройните лъжи на този президент, който подобно на стар шарлатанин хвърля „магически" прах или вода върху доверчивата тълпа.

„Свободата на медиите е от съществено значение за сигурността на свободата“
Джон Адамс

Над два века този основополагащ американски принцип е пазил журналистите у дома и е служил за пример на свободните нации по света. Днес той е под сериозна заплаха. И изпраща сериозен сигнал до деспотите от Анкара до Москва, от Пекин и до Багдад – журналистите могат да бъдат третирани като вътрешен враг.
Пресата е необходима на свободното общество, защото не се доверява имплицитно на лидерите – от местния управляващ борд до Белия дом. И не е съвпадение, че този президент – чиито финансови сделки са тъмни и с подозрителни поведенчески характеристики, които провокираха неговото собствено Министерство на правосъдието да назначи независим съветник, който да го разследва – положи толкова усилия, за да сплаши журналистите, които осигуряват независим контрол.
Някога имаше широко, двупартийно, междупоколенческо споразумение, че медиите имат тази важна роля. Но, въпреки това, много американци вече не споделят тази гледна точка. „Медиите са враг на американския народ", е мнение, споделено от 48% от републиканците, анкетирани този месец от компанията за проучвания Ipsos. Това проучване не е изключение. Едно (изследване) публикувано тази седмица, показва, че 51% от републиканците считат пресата за „враг на народа, а не за важна част от демокрацията".
Проучванията за степента на приемането на атаката на Тръмп обясняват защо неговите благоверни го подкрепят в този недемократичен подход. Повече от една четвърт от американците казват, че „президентът трябва да има правомощията да закрива медии с лошо поведение“, сред тях 43% са републиканци. Тринайсет процента от анкетираните смятат, че „президентът Тръмп трябва да затвори водещи медии като CNN, The Washington Post and The New York Times.”
Тръмп не може да забрани на пресата да върши работата си тук, това е ясно. Но моделът му окуражава поддръжниците му да действат по същия, който следват авторитарните лидери на XXI век Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган - нямате нужда от официална цензура, за да задушите предоставянето на информация.
Защитниците на Тръмп твърдо настояват, че той има предвид само пристрастното отразяване, а не четвъртата власт като цяло. Но изказванията на президента, разгледани в дълъг период от време, показват колко дълбоко неискрен и циничен е този довод.
Бащите-основатели са се примирили, че пресата няма да бъде безпристрастна, но все пак експлицитно са защитили свободата на журналистите и издателите в Kонституцията. Нашата свобода зависи от свободата на пресата, тя не може да бъде ограничена, без да бъде загубена", пише Томас Джеферсън.

„Традицията за свободна преса е жизненоважна част от нашата демокрация и е по-важна от всякога.”
Роналд Рейгън

Американски политици от всички партии от времето на бащите-основатели, са се оплаквали от медиите, опитвайки се да ги натиснат с твърдения, че са пристрастни към тях. Но винаги е имало уважение към пресата и към институцията (на „четвъртата власт“ – б.р.). Не беше отдавна времето, когато Роналд Рейгън обяви: «Традицията за свободна преса е жизненоважна част от нашата демокрация и е по-важна от всякога”.
„Пресата трябва да служи на управляваните, а не на управляващите“, написа членът на Върховния съд Хюго Блек през 1971 г. Такова ли е все още положението? Днес единствените медии, които движението на Тръмп приема като легитимни, са тези, които работят безрезервно за своя лидер.
Всъщност президентът не само предизвиква вътрешно разделение за политическа и лична изгода, той иска публиката му да го последва във фантазията. „Просто се дръжте за нас, не вярвайте на глупостите, които виждате от тези хора, на фалшивите новини", каза той в Канзас миналия месец.
„Просто помнете, това, което виждате и това, което четете, не е това, което се случва". Джордж Оруел го изрази по-елегантно в романа си "1984". „Партията ви каза да отхвърлите доказателствата за това, което виждате и чувате. Това е нейната последна, най-важна команда“.

„Партията ви каза да отхвърлите доказателствата за това, което виждате и чувате. Това е нейната последна, най-важна команда“.
Джордж Оруел "1984"

Важен финален етап от потъването на Тръмп в неискреност е това, че сега той оспорва обективната реалност и кара поддръжниците си да правят същото. В първите си 558 дни на президентския пост Тръмп направи 4229 подвеждащи или неверни твърдения, според пълния списък, съставен от Washington Post. И все пак само 17 процента от поддръжниците му смятат, че администрацията на президента редовно излъчва лъжливи твърдения. „Алтернативните факти“ са се превърнали в реалност.
Лъжите не работят за формиране на информирани граждани, способни да се самоуправляват. Величието на Америка зависи от способността свободната преса да говори истината на властимащите. Да се етикетира пресата като „враг на народа" е толкова антиамериканско, колкото е и опасно за обществения договор, който сме споделяли над два века.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Пресата не е враг на хората, но понякога се държи като такъв

Washington Examiner: Пресата не е враг на хората, но понякога се държи като такъв

16 Август 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. „Пресата не е враг на нацията, но понякога се държи като такъв“. Под това заглавие американското издание Washington Examiner публикува материал по повод призива на медиите в страната да се обединят срещу нападките на държавния глава Доналд Тръмп срещу някои от средствата за масова информация. Агенция „Фокус“ представя превод на статията без редакторска намеса.

Глупава обида е да се каже, че медиите са „враг на нацията“. А от устата на президента на САЩ тези думи са безотговорни и смразяващи.
Стотици наши колеги в медиите днес са обединени срещу гнева на американския президент, който подтиква някои негови поддръжници да заплашват и да „съсичат“ журналисти. Въпреки че намираме, че груповата мисъл е малко необичайно за мнение на нашите страници, които се предполага, че са независими, ние сме съгласни, че реториката на Тръмп е глупава и вредна.
Но това не може да бъде всичко. Насърчаваме колегите ни да следят днешното шоу на солидарност с някои интроспекции. По-конкретно ние, журналистите, всички трябва да попитаме: „Какво правим, което позволява на Тръмп да убеди толкова много хора, че сме техен „враг"?"
За начало ние, журналистите, трябва да спрем да атакуваме хората, които трябва да информираме.
„Ако сложите в устата на хората този видеоклип, ще получите пълен набор от зъби", пише репортер на Politico за митинг на Тръмп във Флорида. Репортерът се извини за коментара, но той вече потвърди подозренията сред републиканците от работническата класа, че престижната преса ги мрази.
Кейти Тър бе от MSNBC бе тази, която обикаляше събитията на Тръмп с въпроси към обикновените американци, предлагаща им в замяна да получат бонус от 1000 долара и по-ниска данъчна ставка. Ясното послание беше, че тези хора са били твърде глупави, за да осъзнаят, че това е измама.
Също така отбелязваме кръстоносните походи на CNN за наказване, заплашване и отричане на платформите онези, чиято реч отива отвъд границите на допустимото несъгласие, очертани от самата телевизия. През последните дни някои репортери на CNN решиха, че тяхната работа е да лобират в социалните медийни платформи, за да бият шута на Алекс Джоунс. Успяха и се похвалиха за това.
Такова лобиране е странно поведение за медия и ни напомни за времето, когато CNN изхвърли разследващите си материали за идиотски GIF за Тръмп, който на свой ред реагира остро спрямо медията. Когато репортери на CNN откриха анонимния трол, който изпрати изображението, те заплашиха, че ще „публикуват самоличността си", ако повтори подобно „грозно поведение".
Алекс Джоунс и анонимните туитър тролове едва ли са симпатични фигури, но ние тук се тревожим се наклонената плоскост. Голяма част от медиите вярват, че няма основателна причина да се противопоставят на гей браковете. Buzzfeed наскоро атакува християнските възгледи, като обясни, че при гей браковете „няма две страни".
Така че средният религиозен консерватор, който е видял това медийно поведение, е оправдан, ако се чуди кога един репортер на CNN, BuzzFeed или MSNBC може да се появи, за да съсипе живота си заради „грешните" мнения, независимо дали става дума за оръжия, имиграция, брак или дори намаляване на данъците.
Имаше времена, в които медиите лъжеха за консерваторите или за работниците. Кейти Кърич направи документален филм, в който аргументите на привържениците на авторските права бяха умишлено редактирани, за да изглежда, че ги е оставила безмълвни. Vox.com проведоха анкета за имиграционните възгледи на избирателите и скриха факта, че „отнемането на работни места" бе главно загриженост за гласоподавателите. Защо? Вероятно защото Vox.com искаше да прокара идеята, че расизмът, а не „икономическата тревога", предизвиква опасения за имиграцията.
Накрая, както видяхме, The New York Times нае писател, който редовно и публично изповядва омразата си към белите мъже, сякаш за да стане ясно, че подобна омраза е нещо хубаво.
Така че медиите - от гледна точка на бял човек от работническата класа, поддръжник на Тръмп или консерватор - наистина могат да изглеждат като противник, като нещо опасно, притежаващо силата да унищожи живота ви, да ви заглуши, да ви отнеме работното място. Това не са медиите, които имат мощ. Това са медиите, които обиждат хората с непопулярни мнения.
Тръмп трябва да спре да нарича медиите „враг на нацията“. И медиите трябва да спрат да правят нещата, които дават основания за атаките на Тръмп.


*Washington Examiner не откликна на призива на медиите в страната да се обединят срещу нападките на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Свободната преса се нуждае от вас

The New York Times: Свободната преса се нуждае от вас

16 Август 2018 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Бостън. През 1787 г., в която е приета Конституцията (на САЩ), Томас Джеферсън пише на приятел: „Ако трябва да реша дали да имаме правителство без вестници или вестници без правителство, не бих се поколебал, че предпочитам последното". Така започва статията от редакцията на американския вестник The New York Times, в която се призовават медиите в страната да се обединят срещу нападките на държавния глава Доналд Тръмп срещу някои от средствата за масова информация. Агенция „Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса.

„Така се е чувствал той, преди да стане президент. Двадесет години по-късно Джеферсън не е толкова сигурен в тази позиция. „Самата истина става подозрителна, като се постави в това замърсено превозно средство."
Неудобството на Джеферсън беше и остава разбираем. Предаването на новини в едно отворено общество е начинание, в което са вкоренени конфликти. Неговият дискомфорт илюстрира също необходимостта от правото, което той е помогнал да се затвърди. Тъй като Бащите-основатели вярват в собствения си опит, добре информирана общественост е най-добре подготвена да изкорени корупцията и в дългосрочен план да насърчи свободата и справедливостта.

„Обществената дискусия е политически дълг", постанови Върховният съд през 1964 г. Тази дискусия трябва да бъде „безпрепятствена, солидна и широко отворена" и „може да включва яростни, разяждащи и понякога неприятно остри нападения срещу държавни и публични служители".

През 2018 г. някои от най-вредните атаки идват тъкмо от държавни служители. Критикуването на медиите - за подценяване или преувеличаване на истории, за да се получи объркване - е напълно правилно. Репортерите и редакторите на новини са хора и правят грешки. Коригирането им е основно за нашата работа. Но настояването, че истините, които не ви харесват, са „фалшиви новини", са опасни за жизнената сила на демокрацията. И определянето на журналистите като „враг на народа" също е опасно.

Тези атаки срещу пресата са в частност заплаха срещу журналисти в страна с по-малко сигурен принцип на правовата държава, те така или иначе вече са задушени от икономическата криза в индустрията. И все пак журналистите и тези вестници продължават да се занимават с усилията да задават въпроси и да разказват истории, които иначе не бихте чули. Спомнете си за The San Luis Obispo Tribune, който написа за смъртта на затворник, задържан в продължение на 46 часа. Публикацията принуди страната да промени начина, по който се отнася към психично болните затворници.

В отговор на призив от миналата седмица на The Boston Globe, The New York Times се присъединява към стотици вестници, от големи ежедневници до малки, местни седмичници, за да припомни на читателите ценността на свободната преса на Америка. Тези издания потвърждават фундаменталната американска институция.

Ако още не сте, моля, се абонирайте за местните вестници. Похвалете ги, ако мислите, че са свършили добра работа и ги критикувайте, ако сте на мнение, че могат да се справят по-добре. Всички сме заедно в това“.Превод: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Boston Globe: Доналд Тръмп отговори на недоволството на медиите с туит

The Boston Globe: Доналд Тръмп отговори на недоволството на медиите с туит

16 Август 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ отговори в социалната мрежа „Туитър“ на стотиците медии в страната, които се обединиха срещу неговите нападки срещу средствата за масова информация, като ги сравни с „опозиционна партия“, съобщава американският вестник The Boston Globe, чиято редакция е инициатор на кампанията.
„Медиите, които публикуват фалшиви новини, са опозиционната партия. Това е много лошо за нашата велика страна… Но ние печелим“, написа Тръмп в социалната мрежа.
Тиутът идва същия ден, в които над 300 вестници в САЩ излязоха с редакционни статии в защита на свободата на словото и срещу реториката на Тръмп, съгласно която новинарските меди са „врагове на народа“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.