НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Разрешен е проблемът с недостига на свободни места в детските градини в ж.к. „Младост“ (ОБЗОР)

София: Разрешен е проблемът с недостига на свободни места в детските градини в ж.к. „Младост“ (ОБЗОР)

16 Август 2018 | 21:03 | Агенция "Фокус"
София. След построяване на новата детска градина 76 „Сърничка“ в ж.к. „Младост 4“ на практика проблемът с недостига на свободни места на възраст между 3-6 години се разреши, дори за момента има около 70 свободни места. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, след като посети заведението. По думите й в градината вече са записани 232 деца, които ще я посещават от 3-ти септември. Тя уточни, че новооткритата сграда е филиал на друга градина, като вече разполагат общо с 20 групи, което на практика я прави най-голямата в София. Фандъкова обясни, че директорът на детската градина е създал организация и е набрал персонал, който ще почисти и преподреди, за да могат да се посрещнат децата през септември месец.
Фандъкова уточни, че детските градини у нас като цяло са едни от най-добрите в Европа, като посочи, че тя лично никъде не е виждала такъв дворец, като този, който сега е изграден в „Младост“.
При посещението й стана ясно още, че тази година освен в ж.к. „Младост 4“ се откриват още две детски градини в друг район с недостиг на свободни места - кв. „Драгалевци“.
От Столична община обясниха, че проблем за настаняване има все още при яслените групи. По думите й недостигът ще бъде решен след като се започне строеж на Обединени детски заведения и за това насочват усилия си към тази дейност.
Средствата за откриването на трите детски градини за тази година са около 8 млн. лв. Следващата година се очаква да бъдат готови още 9 нови, които струват 23 млн. лв. Кметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че за последните 10 години са инвестирани 180 млн. лв. само за строителство на нови сгради на детски градини. Тя посочи, че Столична община продължава съвместната си работа с родителски организации, за да може да се направи най-доброто за децата, като усилията са насочени към информационната система, която се подобрява всяка година, както и нейната публичност и прозрачност. По думите й за тази година промяната е била свързана с децата с хронични заболявания и специални образователни потребности, за да могат да минават през системата, както и намаляването на техния брой от 10 на 5 в градина.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Новоизградената детска градина 76 „Сърничка“ в ж.к. „Младост 4“ е най-голямата в града

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Новоизградената детска градина 76 „Сърничка“ в ж.к. „Младост 4“ е най-голямата в града

16 Август 2018 | 13:46 | Агенция "Фокус"
София. Новоизградената Детска градина 76 „Сърничка“ в ж.к. „Младост 4“ е най-голямата в София. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, след като посети заведението, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думуте й вече са записани 232 деца, които от 3-ти септември ще посещават градината. Тя уточни, че тази сграда е филиал на друга градина, като вече разполагат общо с 20 групи. „Директорът на детската градина е създал организация и е набрал персонал, който ще почисти и преподреди, за да могат да се посрещнат децата през септември месец“, посочи още Фандъкова. Тя обясни, че тази година освен в ж.к „Младост“4 се откриват още две детски градини в кв. „Драгалевци“, като това също е един район с голям недостиг на свободни места. Фандъкова допълни, че след строежа на новата градина на практика проблем с недостига на свободни места на възраст между 3-6 години в ж.к „Младост“ вече няма, дори за момента има около 70 свободни места. Проблем за настаняване има все още при яслените групи. „Насочваме усилия за строене на обединени детски заведения,“ коментира тя.
По думите й средствата за откриването на детски градини за тази година са около 8 млн. лв. „Започнахме строителството на нови 9, които ще бъдат готови следващата година за над 23 млн. лв.“, уточни Фандъкова. „За последните 10 години са инвестирани 180 млн. само за строителство на нови сгради на Детски градини“, посочи още тя. Кметът обясни, че Столична община продължава съвместна работа с родителски организации, за да може да се направи най-доброто за децата. „Записванията стават с информационна система и за да бъде максимално прозрачно тя се подобрява всяка година, благодарение на тази съвместна дейност между нас и родителските организации", уточни тя. Фандъкова обясни, че промяната тази година е била насочена към децата с хронични заболявания и специални образователни потребности, да могат да минават през системата, както и намаляване на техния брой от 10 на 5 в градина.
„Призовавам всички да се отнасят с уважение към учителската професия, там където има нарушения правим проверки, но като цяло системата на столичните училища и градини е стабилна“, сподели още тя.

Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери новоизградената Детска градина 76 „Сърничка“

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери новоизградената Детска градина 76 „Сърничка“

16 Август 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. От 12.00 часа днес кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери новоизградената Детска градина 76 „Сърничка“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Детската градина е за 10 групи. Новата сграда се намира в жк. „Младост 4“ на ул. „Детска мечта“ 20.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.