НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Чунчуков, общественик: Всеки българин ще свързва признанието за Добрич „Град на българската бойна слава“ с едно от най-значимите военни събития в българската история

Георги Чунчуков, общественик: Всеки българин ще свързва признанието за Добрич „Град на българската бойна слава“ с едно от най-значимите военни събития в българската история

30 Август 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Добрич. Всеки добричлия, всеки българин, дори с минимални исторически познания, ще свързва признанието за Добрич „Град на българската бойна слава“ с едно от най-значимите военни събития в българската история, доскоро премълчавано и прикривано – тридневната Добричка епопея от 5 –7 септември 1916 г. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ общественикът Георги Чунчуков. Той посочи, че епопеята е дело изцяло българско дело, сътворено от български офицери и войници, и със спонтанна помощ на местното население, като това я прави уникална сред другите военни епопеи - Шипченска, Сливнишка, Одринска, Тутраканска, Дойранска.
„Ако тогава, по време на битката за Добрич, защитниците му се бяха вслушали в призива на някогашните си освободители, който е: „Сдайтес, братци! Мъй вас освободили!“, днес ние нямаше да ги честваме като герои, а да ги посочваме като предатели. Така че удостояването на града с това голямо признание и високо отличие ще изпраща към бъдните поколения посланието: „Героизмът е несъвместим с предателството!“. Изходът от битката за Добрич е решаващ за по-нататъшния ход на военните действия и за двете воюващи страни – българската и руската с румънските и сръбските си съюзници. Съдбата на България е поставена на карта. При победа на съюзниците пътят им към вътрешността на страната е открит. Последствията от такова развитие на събитията са неизвестни, но във всички случаи негативни за България. При опазване на града от повторно завладяване походът на противника на юг и на запад ще бъде спрян. Благодарение на героизма и саможертвата на българските офицери и войници и с помощ на местното население след тридневните кръвопролитни сражения числено превъзхождащият враг е отблъснат и прогонен. „Добрич е запазен. България спасена“ - възкликва в полевия си дневник генерал Христо Стойков, един от бранителите на града. И още: „С упоритата си защита те (защитниците на града) създадоха от Добрич втора Сливница.“ Бих добавил, а за нашествениците Добрич се оказва тяхното Ватерло!“, каза Георги Чунчуков.
По думите му „Втората Сливница“ е повратна точка във военните действия на III българска армия в Добруджа през есента на 1916 г. От отбранителни при Добрич след това те преминават в настъпателни в североизточна посока и са низ от бляскави победни сражения, чак до делтата на Дунава – люлката на българската държава. Георги Чунчуков цитира откъси от полевия дневник на генрал Стойков. Цитатите, които следват, са от брой 996 на вестник „Варненски новини“ от 11 септември 1917 г., една година след Добричката епопея: „Този брой се посвещава на добруджанци“ - е написано с главни букви в полето на трета страница: „Град Добрич влиза в известния отбранителен четириъгълник на Балканския полуостров. От завладяването му зависи съдбата на Балканите и Цариград... Армията на ген. Зайончковски (главнокомандващ руската армия в Добруджа) бе насочена към Добрич. Задачата й е била да отблъсне слабите ни части, да мине границата, завладее град Варна и образува широка база за флота и бъдещите десанти на Балканите. Безсъмнено разумно замисления план би се осъществил и би дал нежелателен обрат на добруджанските ни операции, ако не бе Добришката ни епопея. Град Добрич е новата Сливница на епохалното ни дело.“, „Пограничните срещи с противника възбудиха Приморци. Непоколебимия дух за освобождение и отплата бе израснал до неимоверни предели. Златна Добруджа трябваше да се освободи от черното потисничество. Витающите духове на светците мъченици налагаха заслужената отплата на крадците, прославените разбойници на евтини, безкръвни завоевания, днес най-безчовечни палачи, на коварните ни изменници и нявгашните ни освободители, обединени сега в общо съглашение да воюват за заробване и унищожаване на жизнения български народ.“, „В този знаменит ден добричани се показаха достойни за свободата си. Мнозина се биха в редовете на Приморци, други носеха ранени. Старци, жени, деца носеха вода на ранените и ги водеха към превързочните пунктове и болниците. Най-луксозните файтони пренасяха ранените под изстрелите. Коля пренасяха за бойната линия снаряди и патрони. Жени и деца носеха вода за охлаждане на картечниците!... И това се вършеше във време на най-усиленото бушуване на боя...Добричани изпълниха своя дълг. Те заслужиха свободата си!“.
Лаконичното описание, по думите на Георги Чунчуков, в последния цитат напомня пресъздадената образно картина на същото събитие от летописеца на Добруджа Йордан Йовков в един от военните му разкази „Българка“. „Но има ли по-голяма прослава на българската бойна слава от стихотворението на дядо Вазов „Добруджанската конница“ с посвещение „Генералу Колеву“? В него той сравнява българските воини с приказното „летящи витязи“. И летописецът, и поетът са единодушни в припознаването на българските офицери и войници, участници в Добричката епопея, като творци носители на българската бойна слава. Следователно и Добрич заслужава признанието „Град на Българската бойна слава“. Нека всеки, който одобрява инициативата, да я подкрепи“, призова Георги Чунчуков.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.