НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Чунчуков, общественик: Всеки българин ще свързва признанието за Добрич „Град на българската бойна слава“ с едно от най-значимите военни събития в българската история

Георги Чунчуков, общественик: Всеки българин ще свързва признанието за Добрич „Град на българската бойна слава“ с едно от най-значимите военни събития в българската история

30 Август 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Добрич. Всеки добричлия, всеки българин, дори с минимални исторически познания, ще свързва признанието за Добрич „Град на българската бойна слава“ с едно от най-значимите военни събития в българската история, доскоро премълчавано и прикривано – тридневната Добричка епопея от 5 –7 септември 1916 г. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ общественикът Георги Чунчуков. Той посочи, че епопеята е дело изцяло българско дело, сътворено от български офицери и войници, и със спонтанна помощ на местното население, като това я прави уникална сред другите военни епопеи - Шипченска, Сливнишка, Одринска, Тутраканска, Дойранска.
„Ако тогава, по време на битката за Добрич, защитниците му се бяха вслушали в призива на някогашните си освободители, който е: „Сдайтес, братци! Мъй вас освободили!“, днес ние нямаше да ги честваме като герои, а да ги посочваме като предатели. Така че удостояването на града с това голямо признание и високо отличие ще изпраща към бъдните поколения посланието: „Героизмът е несъвместим с предателството!“. Изходът от битката за Добрич е решаващ за по-нататъшния ход на военните действия и за двете воюващи страни – българската и руската с румънските и сръбските си съюзници. Съдбата на България е поставена на карта. При победа на съюзниците пътят им към вътрешността на страната е открит. Последствията от такова развитие на събитията са неизвестни, но във всички случаи негативни за България. При опазване на града от повторно завладяване походът на противника на юг и на запад ще бъде спрян. Благодарение на героизма и саможертвата на българските офицери и войници и с помощ на местното население след тридневните кръвопролитни сражения числено превъзхождащият враг е отблъснат и прогонен. „Добрич е запазен. България спасена“ - възкликва в полевия си дневник генерал Христо Стойков, един от бранителите на града. И още: „С упоритата си защита те (защитниците на града) създадоха от Добрич втора Сливница.“ Бих добавил, а за нашествениците Добрич се оказва тяхното Ватерло!“, каза Георги Чунчуков.
По думите му „Втората Сливница“ е повратна точка във военните действия на III българска армия в Добруджа през есента на 1916 г. От отбранителни при Добрич след това те преминават в настъпателни в североизточна посока и са низ от бляскави победни сражения, чак до делтата на Дунава – люлката на българската държава. Георги Чунчуков цитира откъси от полевия дневник на генрал Стойков. Цитатите, които следват, са от брой 996 на вестник „Варненски новини“ от 11 септември 1917 г., една година след Добричката епопея: „Този брой се посвещава на добруджанци“ - е написано с главни букви в полето на трета страница: „Град Добрич влиза в известния отбранителен четириъгълник на Балканския полуостров. От завладяването му зависи съдбата на Балканите и Цариград... Армията на ген. Зайончковски (главнокомандващ руската армия в Добруджа) бе насочена към Добрич. Задачата й е била да отблъсне слабите ни части, да мине границата, завладее град Варна и образува широка база за флота и бъдещите десанти на Балканите. Безсъмнено разумно замисления план би се осъществил и би дал нежелателен обрат на добруджанските ни операции, ако не бе Добришката ни епопея. Град Добрич е новата Сливница на епохалното ни дело.“, „Пограничните срещи с противника възбудиха Приморци. Непоколебимия дух за освобождение и отплата бе израснал до неимоверни предели. Златна Добруджа трябваше да се освободи от черното потисничество. Витающите духове на светците мъченици налагаха заслужената отплата на крадците, прославените разбойници на евтини, безкръвни завоевания, днес най-безчовечни палачи, на коварните ни изменници и нявгашните ни освободители, обединени сега в общо съглашение да воюват за заробване и унищожаване на жизнения български народ.“, „В този знаменит ден добричани се показаха достойни за свободата си. Мнозина се биха в редовете на Приморци, други носеха ранени. Старци, жени, деца носеха вода на ранените и ги водеха към превързочните пунктове и болниците. Най-луксозните файтони пренасяха ранените под изстрелите. Коля пренасяха за бойната линия снаряди и патрони. Жени и деца носеха вода за охлаждане на картечниците!... И това се вършеше във време на най-усиленото бушуване на боя...Добричани изпълниха своя дълг. Те заслужиха свободата си!“.
Лаконичното описание, по думите на Георги Чунчуков, в последния цитат напомня пресъздадената образно картина на същото събитие от летописеца на Добруджа Йордан Йовков в един от военните му разкази „Българка“. „Но има ли по-голяма прослава на българската бойна слава от стихотворението на дядо Вазов „Добруджанската конница“ с посвещение „Генералу Колеву“? В него той сравнява българските воини с приказното „летящи витязи“. И летописецът, и поетът са единодушни в припознаването на българските офицери и войници, участници в Добричката епопея, като творци носители на българската бойна слава. Следователно и Добрич заслужава признанието „Град на Българската бойна слава“. Нека всеки, който одобрява инициативата, да я подкрепи“, призова Георги Чунчуков.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полк. Иван Джунов: Добрич заслужава да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“

Полк. Иван Джунов: Добрич заслужава да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“

9 Август 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Добрич. Добрич заслужава да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ полк. Иван Джунов от Враца. Той сподели, че за него е било приятна изненада да научи за намерението на Общината в тази посока. Полк. Джунов е категоричен, че Добрич ще заслужи статута поради редица факти. Един от тях е, че като вътрешен град той е бил под окупация от 1913 до 1916 година септември, когато е освободен. Това е времето от Букурещкия договор, сключен на 28 юли 1913 г. между Румъния, Сърбия, Черна гора и Гърция от една страна, и България от друга. Под натиска на румънските войски, достигнали околностите на София, България е принудена да отстъпи Южна Добруджа на Румъния. Втората окупация, която преживява Добрич, е от 1918 година -времето на Солунското примирие, до 1940 година и Крайовската спогодба.
„Това са доста години и все пак Добрич е запазил своето желание за свобода и своята неприкрита съпротива срещу окупацията. Трябва да сме точни, думата е точно окупация. В трите войни за национално освобождение гражданите на Добрич участват най-активно. Те са в основата на 4-та Преславска дивизия. Но войници от Добрич и близките села винаги могат да бъдат разкрити в 31-ви Варненски полк, 19-ти от Разград или 7-ми Преславски, 19-ти пехотен Шуменски полк. Така че добруджанци са навсякъде в тези три войни, но това, което винаги се свърза с Добрич като град, е битката на 7септември 1916 година“, каза полк. Иван Джунов. Той припомни, че именно на тази дата е голямата битка при добруджанския град. По думите му е „отличителна битка за цялата Българска армия по време на Първата световна война“. Това е битка, за която когато се говори „първо се казва Тутракан, после Добрич и Кубадин“, посочи полк. Джунов. Той припомни, че в този момент край града са разположени два полка от Северозападна България, наречени Бдински – 35-ти пехотен Врачански и 36-ти пехотен Козлодуйски полк. Те успяват да удържат позиция и въпреки, че в даден момент съотношението на силите е 6:1 в полза на вражеските сили, битката е спечелена с цената на много жертви особено от 36-ти пехотен Козлодуйски полк, отбеляза полк. Джунов и допълни: „Действително величава е битката, тя се знае в град Добрич. На нея са посветени много мероприятия. И може би единствения полк, заедно със земляците от Козлодуй, където имената са изписани както на паметника на легендата за Добруджа и България ген. Иван Колев, така и на паметника в близкото село Козлодуйци“. Според полк. Джунов тази битка, наречена в историографията Добричка епопея, не донася свобода само за град Добрич.
„Точно тази битка спасява и град Варна. И с течение на годините това клише вече избледнява и в това е величието на самото сражение. То продължава само един ден – 7 септември „и финалът е убедителен, тъй като на помощ на всичко това, което става край Добрич, идва легендата Иван Колев. Една изключителна личност, този бесарабски българин е всъщност любимец на всички, които са служили в армията. Интересна е и неговата съдба. Така че аз считам, че град Добрич има абсолютно основание с всичко онова, което се направи, особено през последните години за отразяване на 100-годишнината от Първата световна война, да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“ със своя изключителен принос“, заяви полк. Иван Джунов. В Регионална библиотека „Дора Габе“ в града се пазят две брошури, изпратени лично от него. Темата е точно битката при град Добрич през септември 1916 година. А в края на месец октомври се очаква да излезе от печат книга, в която тематичен акцент е историята на 35-ти пехотен Врачански полк, за който най-голямо събитие се явява битката при Добрич.
Жулиета НИКОЛОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Пенчев, председател на Общински съвет – Добрич: Инициатива за обявяването на Добрич за град на българската бойна слава е повод гражданите да се гордеят с историята и с името на града си

Иво Пенчев, председател на Общински съвет – Добрич: Инициатива за обявяването на Добрич за град на българската бойна слава е повод гражданите да се гордеят с историята и с името на града си

31 Юли 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. Инициатива за обявяването на Добрич за град на българската бойна слава е повод гражданите да се гордеят с историята и с името на града си. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Иво Пенчев, председател на Общинския съвет в Община град Добрич. Той обясни, че Добрич трябва да се асоциира с гордост, чест и слава. „Абсолютно винаги съм смятал, че град Добрич е историята на нашата страна. Болката на нашата страна. Много се говори за Македония, че това е болката на България. Аз мога да кажа, че Южна Добруджа, Северна Добруджа, тези територии, които са били откъсвани поредица от снагата на родината – това наистина е нашата национална катастрофа. Добрич винаги е бил и ще продължава да бъде сърцето на България. Той напоследък може да е неглижиран, може да няма пътища, които да водят потока от хора, от туристи в Добрич, но Добрич е бил и ще продължава да бъде част от България. Както в исторически план, така и в икономически план“, коментира Иво Пенчев. Той каза още, че не случайно Добрич е бил навремето гръбнакът на икономиката на цяла Североизточна България и т.нар. Житница на България.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Продължава гласуването в петицията за обявяването на Добрич за град на българската бойна слава

Добрич: Продължава гласуването в петицията за обявяването на Добрич за град на българската бойна слава

26 Юли 2018 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Добрич. 102 подписа вече са регистрирани в петицията на Община Добрич за обявяването на Добрич за град на българската бойна слава. Това съобщиха от пресцентъра на Община град Добрич. Петицията е подкрепена предимно от жители на добруджанския град, но има и подписа на хора от Габрово, София, Варна и от американския град Феърфакс, щата Вирджиния. Независимо къде се намират, родолюбивите българи аргументират своя глас под петицията с гордост от произхода си, затова че Добрич е славен град с български боен дух. Деяна Йорданова от Добрич е коментирала, че се подписва, защото нейните деца и внуци трябва да знаят своята история, защото Добрич винаги е бил борбен град. Общественикът Георги Чунчуков подкрепя инициативата, защото „Всеки добричлия, всеки българин, дори с минимални исторически познания ще свързва това признание за Добрич с едно от най-големите военни събития в българската история, доскоро премълчавано и прикривано – Добричката епопея. Дело изцяло българско, сътворено от български воини и с помощ от страна на добричлии. Това я прави уникална сред другите български военни епопеи: Шипченската, Сливнишката, Одринската, Тутраканската, Дойранската“.
Гласуването ще продължи до месец септември и всеки, който чувства Добрич и Добруджа в сърцето си, може да даде своя глас, за да увековечим събитията от 1916 г. Предстои предложението за удостояването на Добрич за град на българската бойна слава да бъде разгледано от Народното събрание, след което ще бъде издаден и указ на Президента. По реализация на идеята се работи от месец август 2017 и e част от инициативите, посветени на каузата на признателните поколения.
Петицията можете да подкрепите на следния линк:https://www.peticiq.com/206247

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.