НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АБВ настоя за ликвидиране на бордовете на директорите (ОБЗОР)

АБВ настоя за ликвидиране на бордовете на директорите (ОБЗОР)

16 Август 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. АБВ настоя за ликвидиране на бордовете на директорите. Това ще бъде обект на дискусия на Изпълнителното бюро на партията следващият вторник. Очаква се АБВ да приеме специална позиция, с която ще настоява бордовете на директорите да бъдат закрити. На пресконференция председателят на АБВ Румен Петков заяви, че щетите, които те нанасят в държавен план сигурно надхвърлят много милиони годишно, освен това има и груби примери на конфликт на интереси. Румен Петков даде пример с бордове на директорите в енергетиката, като в тях има 35 души, които годишно получават около 800 хил. лв. заплата. Сред примерите за конфликт на интереси, Петков изтъкна председателя на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева, която заема поста и председател на УС на „Булгартрансгаз“; Илия Дуков, син на народния представител от ГЕРБ Снежана Дукова, който също участва в ръководството на едно от дружествата в енергетиката и Петър Илиев, който е изпълнителен директор на НЕК и председател на борда на БЕХ.
Междувременно юристите на АБВ ще подготвят текст за носене на лична отговорност от ръководителите на такъв тип дружества, които са допуснали задлъжняване. Председателят на АБВ подчерта, че партията му продължава борбата за гарантиране на енергийната сигурност на страната и засегна казуса с нефтонаходището в Галата, за който преди дни внесе сигнал в КЕВР за нарушение на експлоатацията и екологичните норми.
Освен това Петков припомни, че от партията са предоставили информация за възможни щети върху околната среда на министъра на околната среда Нено Димов и обяви, че АБВ ще сезира и „Морска администрация“, които имат съответните задължения и отговорности във вътрешността на Черноморието.
Сред темите на пресконференцията бе и поведението на Агенцията по храните. От АБВ разкритикува БАБХ и обявиха, че се държи неадекватно и до голяма степен държавно безотговорно по отношение на чумата по дребните преживни животни и по свинете.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Има сериозни смущения в управлението на енергийните ни дружества - Петьо и Петър управляват енергетиката срещу десетина хиляди лева месечно

Румен Петков, АБВ: Има сериозни смущения в управлението на енергийните ни дружества - Петьо и Петър управляват енергетиката срещу десетина хиляди лева месечно

9 Август 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Варна. Има сериозни смущения в управлението на енергийните ни дружества - Петьо и Петър управляват енергетиката срещу десетина хиляди лева месечно. Това каза на пресконференция във Варна лидерът на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Варна. „Имаме много сериозни смущения от начина, по който се управляват Българския енергиен холдинг (БЕХ), Националната електрическа компания (НЕК) и някои от енергийните ни дружества“, заяви Петков. По думите му има брутален конфликт на интереси при Петър Илиев, който е изпълнителен директор на НЕК и председател на борда на директорите на БЕХ. „Т.е. БЕХ е собственик на НЕК и той като председател на борда ще формулира политиката на НЕК и след това ще я изпълнява като изпълнителен директор. Не гледам на никой в портмонето и на никой в чаршафите, но този човек взима минимум 6000-7000 лв. заплата от двете длъжности, които заема без допълнителното материално стимулиране“, коментира Петков.
Той даде и втори подобен пример с Петьо Иванов е изпълнителен директор на БЕХ и от вчера председател на борда на директорите на „Булгаргаз“. БЕХ е собственик на „Булгаргаз“ и аналогично Петьо Иванов ще взима взима решенията какво да прави „Булгаргаз“ и след това ще ги изпълнява и ще взима заплата от порядъка на 6000-7000 лв.
„Ако целта на това правителство е двама-трима души да ги направим милионери за половин мандат, трябва да е ясно. Министър-председателят е човек, който навремето подкрепи президента Първанов, който се противопостави по принцип на такъв тип бордове и на това един човек да бъде ангажиран в няколко борда и политически фигури да бъдат ангажирани в борда. Днес той трябва да покаже, че тогава той е заел принципна позиция и ще я реализира докрай и когато е на власт. Настояването ни към министър-председателя е това безочие, тази наглост да бъде прекратена. Настояването ни е в най-бърз срок да вземе мерки такъв тип политика да бъде преустановен“, заяви Румен Петков.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.