НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николай Нанков: Магистралите водят след себе си сигурност и допринасят за стимулиране на икономическите активности в страната

Министър Николай Нанков: Магистралите водят след себе си сигурност и допринасят за стимулиране на икономическите активности в страната

16 Август 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Шумен. Магистралите и скоростните пътища водят след себе си сигурност и безопасност, пестят време и допринасят за стимулиране на икономическите активности в страната. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на първата копка на строителството на нови 16.32 км от АМ „Хемус“ – от п. в. „Белокопитово“ до п.в. „Буховци“, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. „Минаваме от приказки към реални действия за Северна България. Дългоочакваният проект за доизграждането на автомагистрала „Хемус“, в източната ѝ част между Търговище и Шуменска област, вече е факт. Убеден съм, че с общи усилия ще успеем качествено и дори предсрочно да завършим успешно настоящият участък“, добави министър Нанков. „Стартираме с един изключително тежък участък, който включва 7 виадукта, едно мостово съоръжение и 10 селскостопански подлеза“, каза още министърът и подчерта, че теренът е хълмист, пресечен и тежък за строителство.
„Магистралите и скоростните пътища водят след себе си сигурност и безопасност, пестят време и допринасят за стимулиране на икономическите активности в страната“, заяви още Нанков и отправи апел към строителите и надзорниците на новия участък от аутобана за качествено изпълнение и денонощни усилия.
На събитието присъстваха и министър-председателят Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов и др.
Новата отсечка от АМ „Хемус“ трябва да бъде завършена през 2020-та година. Стойността на договора е 119 785 000 лв. без ДДС, които в изпълнение на ангажиментите на правителството са осигурени от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Автомагистралният участък ще бъде с две ленти за движение, две ленти за изпреварване, две аварийни ленти, водещи ивици, два банкета и средна разделителна ивица. Предвидено е изграждането на редица сложни съоръжения – пътен възел „Буховци“ при пресичането на магистралата с път III-5102 Буховци – Макриополско, както и три връзки – на първокласния път Търговище-Варна с п.в. „Белокопитово“, п.в. „Варна – Търговище“ и п.в. „Търговище – Варна“.
Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Хемус-16320“, а строителният надзор се осъществява от ДЗЗД „Консултанти Хемус 2 - 2016“.
Цялата автомагистрала „Хемус“ трябва да е готова до 2024 г.
Аутобанът е основен приоритет на правителството, защото цялостното й изграждане ще възроди Северна България.
Магистралата ще свърже София с Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Шумен и Варна. Това ще ускори процеса на икономическо и социално сближаване на регионално ниво и ще окаже благоприятно влияние върху бизнеса и създаването на нови работни места. Общият брой на населението, което ще се възползва от подобрената инфраструктура е около 2,9 млн. души върху площ от почти 44% от територията на страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: За година и 2-3 месеца ще се справим с участъка на автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово

Премиерът Бойко Борисов: За година и 2-3 месеца ще се справим с участъка на автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово

16 Август 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Шумен. За година и 2-3 месеца ще се справим с участъка на автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово. Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на строителните дейности по новия участък от автомагистрала „Хемус“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. „Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо. Едновременно от Ябланица и Боаза ще ги пуснем, едновременно ще влезем от двете страни и ще се съберем до Велико Търново. Както съм обещал до 2024 година „Хемус“ ще я има и то в почти готов вид. Мисля, че ще се справим“, каза още Борисов.
„Ще видите и в Търговище, и в Шумен какво мащабно строителство и реконструкции на училища детски градини и зали се извършва. Никога не са правени толкова и в такъв огромен мащаб. В образователната инфраструктура са над 200 училища“, каза Борисов. Той посочи, че наред със заплатите на учителите, върви и над половин милиард лева за ремонт на училищата.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ: Започва строителството на още 16 км от АМ „Хемус“ между Буховци и Белокопитово

МРРБ: Започва строителството на още 16 км от АМ „Хемус“ между Буховци и Белокопитово

16 Август 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Шумен. Днес започва строителството на 16.3 км от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово. Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). На първата копка ще присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, областните управители на Шумен и Търговище - проф. Стефан Желев и Митко Стайков, народни представители.
Участъкът от АМ „Хемус“ от км 310+940 до км 327+260 ще бъде изграден от ДЗЗД „Хемус-16320“. Строителният надзор ще се осъществява от ДЗЗД „Консултанти Хемус 2 - 2016“.
В 10.45 часа министър Нанков ще посети Търговище, където ще провери ремонтните дейности на ОУ „Христо Ботев“. Обектът се изпълнява по финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ проект за обновяване на образователна инфраструктура. Министърът ще посети и спортната зала в града, за ремонта на която бяха осигурени средства от държавния бюджет.
В 11.45 часа министърът на регионалното развитие и благоустройството ще бъде в Шумен, където ще посети ОУ „Илия Рашков Блъсков“. След това той ще разгледа санираните блокове на ул. „Цар Освободител“ №1-3 в града и ще се запознае с изпълнението на проекта за благоустрояване на района на кръстовището на ул. "Станционна" и бул. "Симеон Велики", финансиран от ОП „Региони в растеж“. В Шумен министър Нанков ще посети и Индустриалната зона.
На събитията е поканен да присъства и министър-председателят Бойко Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.