НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Общо 250 полудиви зеленоглави патици ще бъдат пуснати в столични водоеми (ОБЗОР)

Общо 250 полудиви зеленоглави патици ще бъдат пуснати в столични водоеми (ОБЗОР)

14 Август 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
София. Общо 250 полудиви зеленоглави патици ще бъдат пуснати в столични водоеми. Първите 100 патици бяха пуснати във вторник в езерото в ж.к. „Дружба“. Инициативата е на Ловно рибарско дружество „София-запад“ и Столична община, която е предоставила патиците като дарение на Столична община.
Директорът на Общинското предприятие „Паркове и градини“ Милена Васева заяви, че Столична община подкрепя инициативи, свързани с обогатяване на дивата природа на столицата и припомни, че миналата година за първи път общината е внесла диви зеленоглави патици в столични паркове по случай 135-годишнината на парк „Борисова градина“.
Зам.-председателят на Ловно рибарско сдружение „София-запад“ Светослав Георгиев заяви, че патиците в дружбенското езеро не са опасни за преминаващите самолети. По думите му около територията на летището има много водоеми, които са населени с този вид патица и до сега не са допринесли с нищо за нарушаване на полетите. Той допълни, че в рамките на деня патици ще бъдат пуснати в Негован и в двете езера в Суходол, а останалата част ще бъде пусната край Костинброд. Георгиев обясни, че патиците са отгледани в Ловно стопанство-Луковит, което е собственост на Националната ловна организация с цел отглеждане, доотглеждане и обогатяване на природата. Георгиев заяви, че не е проблем децата да дават храна на патиците. Той препоръча птиците да бъдат хранени с жито или царевица, но добави, че могат да им се дават и солети.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светослав Георгиев, Ловно рибарско сдружение „София-запад“: Патиците в дружбенското езеро не са опасни за преминаващите самолети

Светослав Георгиев, Ловно рибарско сдружение „София-запад“: Патиците в дружбенското езеро не са опасни за преминаващите самолети

14 Август 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. Патиците в дружбенското езеро не са опасни за преминаващите самолети. Това каза зам.-председателят на Ловно рибарско сдружение „София-запад“ Светослав Георгиев, след като 100 полудиви патици бяха пуснати в езерото в ж.к. „Дружба“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз не виждам никаква опасност за самолетите тъй като в територията на летището има много водоеми, които са населени с този вид патица и до сега не са допринесли с нищо за нарушаване на полетите до сега“, допълни той. „По-късно днес, патици ще бъдат пуснати в Негован, след това в двете езера в Суходол и останалата част ще бъде пусната в територията на София-окръг - Костинбродския регион“, допълни той.
„Самите патици са отгледани в Ловно стопанство-Луковит, което е собственост на Националната ловна организация. На нас са ни предоставени около 500 патици, които трябва да разделим в региона на София и Софийска област. Смятам, че не е проблем децата да дават храна на патиците. Добре е, ако може да е жито или царевица, но дори и солети да им се дават, не е проблем за тях“, заяви Георгиев.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милена Васева, ОП „Паркове и градски градини“: Общо 250 полудиви патици ще бъдат пуснати в столични водоеми

Милена Васева, ОП „Паркове и градски градини“: Общо 250 полудиви патици ще бъдат пуснати в столични водоеми

14 Август 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. По инициатива на Ловно-рибарско дружество „София-запад“ ще бъдат пуснати 250 броя полудиви зеленоглави патици в столични водоеми с цел обогатяване на дивата природа на територията на Столична община. Това каза директорът на Общинското предприятие „Паркове и градски градини“ Милена Васева, след като 100 полудиви патици бяха пуснати в езерото в ж.к. „Дружба“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Столична Община не участва в инициативата с финансиране. Миналата година през лятото за първи път Столична Община внесе диви зеленоглави патици в столични паркове по случай 135-годишнината на парк „Борисова градина“. Все още патиците са там и в последствие си измътиха яйца. Столична Община подкрепя такъв тип инициативи, свързани с обогатяване на дивата природа на столицата“, допълни тя. По думите ѝ на територията на Столична община има диви зеленоглави патици, а това е дообогатяване, което е дарение от Ловно рибарското дружество „София-запад“.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: В езерото в ж. к. „Дружба“ ще бъдат пуснати около 100 полудиви патици

София: В езерото в ж. к. „Дружба“ ще бъдат пуснати около 100 полудиви патици

14 Август 2018 | 07:37 | Агенция "Фокус"
София. От 11.30 часа в езерото в ж. к. „Дружба“ в София ще бъдат пуснати около 100 полудиви патици. Инициативата е на Ловно рибарско дружество „София-запад“ и Столична община. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
На събитието ще присъства директорът на Общинско предприятие „Паркове и градски градини“ Милена Васева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет. 15 ноември 2018 година
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.