НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Предлагам анекс към договора с Македония, чрез който тя да не прави спекулации с български исторически събития и личности

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Предлагам анекс към договора с Македония, чрез който тя да не прави спекулации с български исторически събития и личности

22 Август 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Предлагам анекс към договора с Македония, чрез който тя да не прави спекулации с български исторически събития и личности. Това каза пред журналисти пред сградата на Министерски съвет председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на "Атака" Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За да не кажат пак, че нахлувам в Министерски съвет и да правим нервни кризи, тази импровизирана пресконференция ще я направим пред сградата. Във връзка с последните изявления на министър-председателя на Македония Зоран Заев медийните реакции – видях и че министър Каракачанов е говорил, не са достатъчни. Трябват решения. Затова аз съм се подготвил и имам проект за анекс към договора с Македония, който смятам да предложа като проекторешение на Народното събрание. Парламентът трябва да приеме решение, че възлага на правителството да анексира договора с Македония – това е възможно, самият договор позволява това. В него най-общо се казва, че Македония ще се въздържа от всякакви спекулации и опити да присвоява исторически личности или събития – владетелите на първата българска империя от цар Крум до цар Владислав и всички исторически личности и събития, свързани с национално-освободителната борба и т.н.“, каза още Сидеров. Той посочи, че това е едно подробно наставление македонската страна да спре със свободни изявления, с които засяга българската история и с които се предизвиква негативен обществен отзвук. „Добросъседските отношения са важно нещо, но Македония трябва да знае, че ние поставяме този анекс и ако тя не се съгласи с него, България ще си помисли за подкрепата за ЕС. Това не е нещо вражеско, а съвсем в рамките на дипломатическите отношения“, коментира Сидеров. Той уточни, че досега не е говорил по тази тема с министър-председателя Бойко Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският историк Благойче Атанасовки в статия за „Трибуна.мк“: Македонско-български поглед към бъдещето

Македонският историк Благойче Атанасовки в статия за „Трибуна.мк“: Македонско-български поглед към бъдещето

21 Август 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София/Скопие. Македонският историк и магистър по политически науки Благойче Атанасов публикува в скопското електронно издание „Трибуна.мк“ авторска статия, озаглавена „Македонско-български поглед към бъдещето“. Агенция „Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса.

Последното изявление на лидерът на българската опозиция Корнелия Нинова (председател на Българската социалистическа партия-БСП), в коeто обвинява премиера на Република Македония Зоран Заев за изявлението му, че „Илинденското въстание е българско", предизвика пожар от реакции от двете страни на границата. Президентът на България Румен Радев, който спечели като кандидат тъкмо на българската левица, отиде по-далеч, и поиска „анекс“ към вече подписания Договор за добросъседство и приятелство между двете съседни страни. Ето защо министър-председателят (на България) Бойко Борисов реагира с изявлението: „Колегата Заев да помисли два пъти, преди да каже нещо". Кому отговарят тези съзнателни нарушения на отношенията между двете съседни страни, с близка и сродна културна и етнолингвистичка връзка, но с тежко обременена история, точно в момента, в който Македония е на прага на исторически пробив в европейските и евроатлантическите интеграции след подписването на Преспанския договор със съседна Гърция?

Руски противопехотни мини в София и Атина

Като една малка част от мозайката на архитектурата на сигурността на НАТО в Югоизточна Европа, за Кремъл членството на Македония в Алианса представлява „загуба на още една вакумна територия" от Западните Балкани. Всъщност, руската дипломация работи за предотвратяване на интеграцията на страните от тази част на Балканите в НАТО, като състояние на постоянно присъствие на „черна дупка" на полуострова, която може да доведе до военни, социални вълнения и трусове, точно в предверието на ЕС и НАТО. Чрез Иван Савидис, мощен петролен олигарх, финансира(ше) пряко патриотичните съюзи и организации, които яростно се бориха срещу подписването на историческото споразумение. Всичко това, подкрепено от радикалния клир в Гръцката православна църква и неофашистите от „Златна зора“, представлява сериозен проблем за правителството на Алексис Ципрас за институционализиране на договора. Когато никой не очакваше, от Изток задуха руският вятър. Лидерът на българската опозиция Корнелия Нинова и българският президент Румен Радев създадоха проблем, който го нямаше, който събуди отново националистическите и тъмни сили от миналото, които могат да усложнят отношенията между Македония и България, и да създадат реален проблем при интеграцията на Македония, преди всичко с ЕС.

На моста на компромиса

Само ако днешните български политици, учени, историци и самия български народ приемат днешните реалности - че има и съществува независима македонска държава и македонски народ, и само ако македонските интелектуалци, историци, политици и македонският народ приемат историческата истина, че македонската политическа нация е създадена през 1944 г. като смес от геополитическите обстоятелства и условия, и че преди това историческите дейци, революционери, интелектуалци и учени, са тясно свързани и преплетени с българската национална тъкан, то ние можем да се срещнем по средата и да разговаряме като двама цивилизовани съседа, които ще уреди отношенията си и ще тръгнат към пътя на сътрудничеството.

Пътят на бъдещето

Срамът от липсата на магистрална и железопътна връзка между двете столици София и Скопие трябва да бъде основен крайъгълен камък в подобряването на историческите отношения между двете страни и двата народа. Македонското и българското правителство трябва да положат всички усилия, за да създадат модерни пътни връзки с цел да се улесни комуникацията между двете страни. От друга страна, отварянето на културното, научното, художественото, спортното и всякакво друго сътрудничество ще бъде ползотворно поле за запознаване на двата братски народи, и бавно, но сигурно отхвърляне на историческите стереотипи, митове и квалификации, които затрудняват отношенията в последните десетилетия, и които те не донесоха нищо добро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският историк Благой Атанасовски: Македонците съществуват от 1944-та година

Македонският историк Благой Атанасовски: Македонците съществуват от 1944-та година

21 Август 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският историк Благой Атанасовскини моли да приемем българската версия на нашата история, за да бъдем в хармония със съседката си, коментират в редакцията на скопското електронно издание Express.mk.
„И само ако македонските интелектуалци, историци, политици и македонският народ приемат историческата истина, че македонската политическа нация е създадена през 1944 г. като смес от геополитическите обстоятелства и условия, и че преди това историческите дейци, революционери, интелектуалци и учени, са тясно свързани и преплетени с българската национална тъкан, ще можем да се срещнем по средата и да разговаряме като двама цивилизовани съседи", пише историкът в рубриката си за „Трибуна.мк“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Infomax.mk (Македония): Според българските историци идеята за Македония е измислена: Референдумът ще сложи край на историческите лъжи

Infomax.mk (Македония): Според българските историци идеята за Македония е измислена: Референдумът ще сложи край на историческите лъжи

21 Август 2018 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София/Скопие. България демонстрира невероятна подкрепа за референдума за промяна на конституционното име на Македония, предава скопският информационен сайт Infomax.mk.
Основна подкрепа идва от българските политици и историци, констатира медията. Последният от поредицата, който даде подкрепата на България за македонското самоотричане е историкът Стефан Иванов, който заяви, че референдумът ще бъде тест за това дали Македония ще сложи край на – съгласно думите му – лъжите, написани в македонските учебници. България има интерес от това референдумът, насрочен за 30 септември, да бъде успешен, уверен е Иванов.
„Това ще бъде тест в каква посока иска да продължи Македония - дали ще остане сенките на миналото или ще се приближи към Европейския съюз и ще превъзмогне лъжите, написани в македонските учебници", подчертава българският историк.
Според него историята, че Македония е нещо различно от България, е фалшива руско-сръбска история, а автор на македонската идея е официален Белград.„Големият въпрос е дали ще се върнем към фалшивата руско-сръбска история, че Македония е нещо различно. Интересите на Балканския полуостров минават през Сърбия, тя е автор на „македонската идея", коментира Стефан Иванов.
Според него, ако референдумът се провали има шанс македонците имат шанс да се превърнат в нещо различно от българите, а ако е успешен – да се обърнат към България. „В момента изборът е между миналото и бъдещето. Македонците може да искат да бъдат различни или да се върнат и да се обърнат към България", подчертава Иванов, който изрази увереност, че огромна част от българите в Македония подкрепят референдума.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: Никой няма да дели и разкъсва Македония, напротив страната най-накрая ще укрепне

Никола Димитров: Никой няма да дели и разкъсва Македония, напротив страната най-накрая ще укрепне

16 Август 2018 | 22:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Чрез договора с Гърция, Македония се укрепва на световната карта като държава. Никой няма да я дели и разкъсва, напротив страната ще стане пълноправен член на НАТО и започна преговори с ЕС“, заяви в четвъртък министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в интервю за „ТВ 24“.
Той поясни, че правителството ще проведе информативна кампания за референдума, но не знае колко пари ще бъде изразходвани. На опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Димитров препоръча да действа по-отговорно, тъй като не се работи за ежедневна политика, а за бъдещето на Македония.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: По въпросите на историята не трябва да се прави ежедневна политика

Никола Димитров: По въпросите на историята не трябва да се прави ежедневна политика

16 Август 2018 | 22:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Историческите въпроси не трябва да се използват за ежедневна политика. Политиците имат големи изкушения да използват подобни въпроси в борбата за власт, но те лесно залепват, а отговорността е огромна, заяви министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в интервю за „ТВ 24“ по отношение на реакциите в България на изявлението на премиера Зоран Заев за Илинденското въстание, предава македонската електронна медия „Плюс Инфо“.
Димитров заяви, че договорът за добросъседство с България, подписан на 1 август миналата година, който е ратифициран и е в сила, е рамка за бъдещите отношения на двете страни, тяхната близост и приятелство. Той наблегна на факта, че без значение с кой съсед се работи, една страна не може да бъде успешна, ако е скарана със съседите си и ако има огромни проблеми.
„В част от договора се казва – има моменти в нашата история, които са общи. Общи означава да се споделят. Когато казвам, че на Балканите растем и се учим, имам предвид да подхождаме без изключение към такива въпроси. Дали може Илинденското въстание да бъде македонско в Република Македония, а българско в Република България и дали се допълват, дали можем да намерим начин да го споделим. Колкото по-малко комплекси имаме и колко повече самоувереност имаме днес за това кои сме, толкова по-лесно ще можем да решаваме тези въпроси. Въпреки това, на подобни въпроси не трябва да се прави ежедневна политика. Това е по-важно“, заяви Димитров.
Той посочи, че още от първия си ден правителството води политика на държава, с която е много трудно да се скараш и че Македония е съсед, който подава ръка, изразява разбиране и търси такова за своите нужди. Това, което правителството е направило за последните 14 месеца, е трябвало да бъде свършено в последни 15 години, смята външният министър.
„С България имаме много близки отношения и тя много ни помогна като председател на Европейския съюз. Министърът на външните работи Екатерина Захариева се застъпваше за нас, все едно работи за собствената си държава в Съвета за общи работи в Люксембург в края на юни“, добави Димитров.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП - София: Само година след подписването, договорът с Македония дава дефекти

Калоян Паргов, БСП - София: Само година след подписването, договорът с Македония дава дефекти

16 Август 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Само година след подписването на договора за добросъседство с Македония, той започна да дава дефекти. И тук проличава слабостта на българската дипломация. Доказателство за това е изявлението на Зоран Заев за Илинденско-Преображенското въстание. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов, който има специалност „Международни отношения“, съобщиха от пресцентъра на БСП - София.
Според него не така в договора между Гърция и Македония. „В него нещата са ясно разписани и това не дава възможност за спекулации. Докато нашият договор по никакъв начин не възпира македонски официални представители да правят подобни изявления. Самият факт, че в договора се говори за македонски език вече е проблем. Историческа истина е, че македонските наречия са част от българския език“, заяви Паргов.
„Време е управляващите да проявят смелост и да защитят българщината, която са отстоявали и са дали живота си за нея хиляди. Длъжни са да защитят интересите на българите в Македония, така както го правят Сърбия, Гърция и Албания за техните малцинства“, обясни лидерът на столичните социалисти.
„Факт е, че от двете страни на границата ни живее един народ. Ето защо е важна европейската перспектива на Македония, която е в интерес на България“, посочи Калоян Паргов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012): България трябва да стабилизира отношенията си с Македония и да бъде балансьор в региона

Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012): България трябва да стабилизира отношенията си с Македония и да бъде балансьор в региона

15 Август 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
София. Договорът за добросъседство между България и Македония преповтаря декларацията Костов - Георгиевски от 1999 г. Това каза в предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“ президентът от 2002 г. до 2012 г. Георги Първанов. „Оценявам високо подписания договор през миналата година между Бойко Борисов и Зоран Заев и имах очаквания той да отиде много по-далеч от онова, което ние сме направили с президенти и премиери в предишните години. Но не е достатъчно държавниците да застанем един до друг на тържествата. Много е важно ние да извлечем истината. Да е ясно – периодът, за който сега говорим – краят на 19-и, началото на 20-и век – е период, който няма как да бъде оценен по друг начин освен като български в македонската история. Македонската държава се създава, възниква на българска почва“, коментира той и добави, че договорът утвърждава някои позитивни процеси, но крие и известни рискове. Георги Първанов поясни, че България трябва да извади аргументите, които говорят за българската кауза и те да бъдат усвоени на Балканите и популяризирани в Европа. Той добави, че винаги е подкрепял членството на Македония в ЕС и НАТО, но уточни, че ако има външен натиск при приемането на договора за добросъседство, то всичко е било „от ден до пладне“. Към това Първанов отбеляза, че общата история на двата народа е по-важна от временната цел за евроатлантическа интеграция на Македония. „С оглед актуалната ситуация на Балканите, България трябва да стабилизира отношенията си с Македония и да бъде балансьор в региона“, каза още президентът Георги Първанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012): Трябва ясно да заявим, че Илинденското въстание е българско

Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012): Трябва ясно да заявим, че Илинденското въстание е българско

15 Август 2018 | 18:41 | Агенция "Фокус"
София. България трябва ясно да заяви, че Илинденско-Преображенското въстание е българско по своя характер, защото организаторите, ръководителите са се смятали за българи, а мълчанието на българските управляващи показва недалновидност. Това каза в интервю за дневния информационен блок на Радио „Фокус“ президентът на Република България в периода 2002 – 2012 г. Георги Първанов, по повод изказването на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско. „Чуждите консули, дипломатите отвън, когато отразяват въстанието, говорят само за българско въстание. Всеки опит да се размият нещата, създава проблеми в нашите отношения. Стигна се до там, че някои решиха това да бъде краят на историята в българо-македонските отношения. Няма как да стане, защото историята е в основата на идентичността – и на древна България с нашата 1 300-годишна история, и на млада Македония. Не бих искал на никого да внушавам как да се самоопределя днес оттук границата във Вардарската част на Македония, но никога няма да приема Даме Грувески, Гоце Делчев, Сандански и техните съратници, че не са били българи. Готов съм да споря и със Зоран Заев и с всеки друг, както съм спорил с някои от техните предшественици“, коментира той. По думите му това е историческата територия, която не можем да предадем.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012): С отказа си от Антична история, Скопие започна да утвърждава идентичност на базата на „кражба на българската история“

Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012): С отказа си от Антична история, Скопие започна да утвърждава идентичност на базата на „кражба на българската история“

15 Август 2018 | 18:32 | Агенция "Фокус"
София. В момента, в който Скопие се отказа от Антична история, започна да утвърждава идентичност на базата на „кражба на българската история“. Това каза в интервю за дневния информационен блок на Радио „Фокус“ президентът на Република България в периода 2002 – 2012 г. Георги Първанов. Той припомни, че през 1992 година България първа признава Македония с конституционното ѝ име. А това, според него, е бил напълно морално и исторически оправдан акт. Първанов отбеляза че през годините двете страни са минали през много перипетии, за да се стигне до договора за приятелство и добросъседство. „Добре си спомням тържеството на паметника на Гоце Делчев в Скопие и речта, която произнесе премиерът Зоран Заев. Една реч, в която той изброи всички възможни етноси, участвали в Илинденското въстание и може би странно за някои – пропусна нас, българите. Тогава ние не реагирахме, българската делегация премълча вероятно от дипломатически такт. Мина време, Заев предложи ново име на Македония – Илинденска Македония, и тогава много от онези, които трябваше да коментират, отново премълчаха“, припомни Георги Първанов. Според него има причина тези факти да бъдат взети под внимание. „За разлика от отношенията Атина – Скопие, които бяха регламентирани в обемист и прецизно изпипан от гръцка страна договор, ние подписахме нещо, което твърде напомня декларацията Иван Костов - Любчо Георгиевски от 1999 г. Повтори буквално, но ние „заметохме боклука под килимчето“, неподозирайки, че ще дойде време, в което отказвайки се от Антична история в Скопие, а това вече е факт с този договор, то ще започне да утвърждава идентичност на базата на „кражба на българската история“, каза още Първанов.
Според него причината за мълчанието, което допуска българската страна, се крие в различни причини. „Това е в резултат на натиска, който формира българската позиция. Каквато и да е причината, това показва недалновидност. Пропуснахме да разясним въпросите в договора“, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Трябваше да има остра реакция от българското правителство заради изявлението на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско

Калоян Паргов, БСП-София: Трябваше да има остра реакция от българското правителство заради изявлението на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско

15 Август 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Трябваше да има остра реакция от българското правителство и най-вече от външния министър изявлението на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско. Това каза в дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ лидерът на БСП – София Калоян Паргов и добави, че е време нашите управляващи да проявят смелост и да защитят интересите на българите, така както го правят останалите страни за техните малцинства в Македония като Сърбия, Гърция и Албания. Паргов определи като слабост на дипломацията ни това, че година след подписването на договора за добросъседство между България и Македония, той не пречи на властите в Скопие да правят провокативни изказвания и го сравни с договора между Гърция и Македония. „В договора на Гърция с Македония нещата са много ясно разписани, слагащи точка на всякакви възможности за спекулация. Нашият договор за приятелство не пречи на македонските официални власти, без значение дали е премиер или някой друг, да правят подобни изявления. Защото ние много лесно можем да кажем, и е нещо, което е обективно доказано и е истина, историческа истина, че имаме две държави и един народ и че всъщност македонският език е част от българския език. Това обективно се доказва от всички, които сме наследници на онези хиляди българи, които загинаха за свободата на тази част от България“.
Евроатлантическата интеграция на Македония и Западните Балкани е единствената перспектива, която е в интерес на България, коментира още Паргов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Управлението на ГЕРБ в София започва да се амортизира, градът има нужда от съвсем друга посока на развитие

Калоян Паргов, БСП-София: Управлението на ГЕРБ в София започва да се амортизира, градът има нужда от съвсем друга посока на развитие

15 Август 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Управлението на ГЕРБ в София започва да се амортизира, градът има нужда от съвсем друга посока на развитие. Това каза в предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“ председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов в коментар за пътните ремонти в столицата. Той каза още, че често пъти се налага обекти да се „доремонтират“ и попита каква е тази инспекция, която е допуснала ремонт на ремонта. Паргов сравни сумата за ремонта на пешеходната зона „Граф Игнатиев“ с тази за построяването на един километър магистрала и изложи пример. “За един ремонт на „Граф Игнатиев“, за една пешеходна зона ще дадем 25 млн. лв., която може би има километър и нещо. Ако направим съпоставка с една магистрала, излиза, че пешеходната зона на „Граф Игнатиев“ ще ни излезе по-скъпо от километър магистрала. А тези пари можеха да бъдат дадени за строителство например на десет нови детски градини. В момента 4 000 родители са в патова ситуация, не знаейки в кое заведение за дневно отглеждане ще бъдат настанени децата им. Ако километър магистрала, според министър Нанков, строим за 3,5 млн. до 7 млн. евро, една пешеходна зона каквато е „Граф Игнатиев“ струва 25 млн. лв. Очевидно, че нещо не е както трябва“, коментира той.

Време е да се обърне внимание на инфраструктурата в крайните квартали, а не да се правят ремонти единствено в централната градска част, каза още Паргов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Полет в пустото на генерала

„Независен“ (Македония): Полет в пустото на генерала

15 Август 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. „Когато през май тази година 55-годишният президент на България Румен Радев отпътува на двудневно посещение в Москва, обществеността побърза да разсее впечатлението, че бившият командващ на Военновъздушните сили е проруски човек. Изявленията, че България трябва да балансира между Кремъл и Вашингтон, инициативата да се получи директен газ от Москва, както и съдебният процес в София срещу бившия министър на отбраната Никола Ненчев, където Радев свидетелства, че е по-добре военните самолети да бъдат обслужвани в Русия, отколкото в Полша, засилва подобни претенции на прозападни медии. В края на краищата те открито пишат, че държавата със седем милиона души население се ръководи от човек, чиито убеждения са по-близко до Изтока, отколкото до Запада“, пише Горан Адамовски в статия за скопското електронно издание „Независен“, която Агенция „Фокус“ привежда в цялост и без редакторска намеса.

„Точно този ореол го следва от началото на политическата му кариера, която изненадващо достигна до звездни висоти през януари 2017 г. Тогава той успя да спечели втория тур на президентските избори с почти шестдесет на сто от гласовете срещу 36% за Цецка Цачева, кандидат на управляващата партия ГЕРБ. Радев бе независим кандидат, подкрепен от Българската социалистическата партия (БСП),корените на която са произлизат от бившите комунисти. Запознати твърдят, че гражданите наказаха поведение на премиера Бойко Борисов, който, опиянен от властта, не се постара да номинира силна фигура за президенсткото кресло, очаквайки лице, което ще следва сляпо неговата политика.. За разлика от него българите поискаха нещо ново и го получиха. Борисов по-късно се извини на поддръжниците си, признавайки, че е подценил противника.
„Радев никога не е показвал особен афинитет към политиката. Мисля, че той влезе в политиката само защото не е съгласен с това, което направи Борисов и неговия екип, особено що се отнася до отношението му към Въоръжените сили. Той почувства, че има подкрепа от военната среда и от обществото, и следователно влезе в президентската надпревара. Нещо подобно е и с мен, аз изобщо нямаше да направя партия, ако не бяха пагубните политики на Никола Груевски", подчертава Илия Николовски, пенсиониран македонски генерал, който сега е част от управляващото мнозинство в парламента в Скопие.

Той се среща няколко пъти с Радев, за когото изрича изключително достойни думи, що се отнася за професионалния му опит.
„Той е преминал през всички военни училища на Изток и Запад, получил е образованието си както в Русия, така и в САЩ. Минава за полиглот, владеещ английски, немски и руски език. Когато влезе в политиката, той се оттегли от военния пост. Интересното е, че в България, както и в други страни от НАТО, няма ограничения за влизане на военни лица в политиката, както е при нас, където трябва да минат три години от оттеглянето от военната функция до влизането в политиката. По това се различаваме с нашите източни съседи, но и в нещо друго: там независимо, че президентът и премиерът не са в кохабитация, те са единодушни, когато става въпрос за националните интереси. Винаги казвам, че когато отидете някъде на посещение, не се говори лошо за страната, от която идвате, нито за страната, в която сте отишли“, заключава Николовски.

Радев има докторска дисертация по военни науки в областта на тактическото обучение на самолети и симулация на въздушния бой. През 2003 г. завършва колеж по авиация в САЩ и получава титлата „Магистър по военни стратегии".
„По-голямата част от всички тези аспекти за сигурност, операции, протоколи, тактики и стратегии ги е завършил в САЩ, а техните школи обръщат внимание на дипломатическото поведение и анализа, за разлика от Европа, където акцентът е поставен върху оперативността", поясняват информирани лица.

Една от ключовите точки в кампанията му за президент бе, че на България не бива да се позволява да става Мекка за мигрантите, настоявайки Русия и САЩ да разрешат конфликта в Сирия. България, макар и в много по-малка степен от Македония, бе засегната от мигрантска вълна. Реторика, напомняща тази, използвана от неговия македонски колега г-н Георги Иванов, с когото се срещаха наскоро в София. Радев бе единственият български държавник сред мнозинството, който прие Иванов след напускането му на срещата с Никола Димитров и Зоран Заев. Тези дни българският баща на нацията е във фокуса на интереса, защото се „нахвърли" на македонския премиер заради изказване, че Илинденското въстание е българско. Той не прие извинението на Заев във „Фейсбук“ и поиска анекс към договора за добросъседство между Македония и България.

„Договорът за добросъседство създаде някои предпоставки за започване на нова ера на добри отношения, но враговете на евроатлантическа Македония се опитват да подкопаят тези положителни процеси. В този смисъл пряката намеса на Русия в отношенията между македонската държава и църква от една страна, и българската държава и църква от друга страна, играе ключова роля. Започна с решението на синода на БПЦ да замрази отношенията с МПЦ, повлияно от същия център на властта. Днес сме свидетели, че политици от България, които са повлияни от Изтока, настояват да създават проблем там, където го няма, с една цел: да изпълнят задачата на господарите си да попречат на Македония да влезе в НАТО чрез нарушаване на добросъседските отношения между двете страни. Вместо договорът да се прилага напрактика, има връщане към реториката на миналото, която никога не допринесла с нещо добро - нито за Македония, нито за България. Политиците, които служат на стереотипите от миналото трябва да престанат с опитите да режат клона на общата бъдеще на нас, младите поколения ", апелира Петър Богоески от реформаторското крило на ВМРО-ДПМНЕ.

Румен Радев ще остане на президентския пост поне до януари 2022 г. Дотогава обществеността, най-малкото в Македония, го моли да изгаси двигателите и да „лети" мирно в президентската резиденция“.


Превод: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протойерей Люпче Петрески в статия за „Маркукуле.мк“ (Македония): Извинете се и Вие, поддръжници на Заев!

Протойерей Люпче Петрески в статия за „Маркукуле.мк“ (Македония): Извинете се и Вие, поддръжници на Заев!

15 Август 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската електронна медия „Маркукуле.мк“ публикува коментар на Протойерей Люпче Петрески за изострянето на отношенията между Скопие и София след изявление на Зоран Заев за характера на Илинденско-Преображенското въстание. Агенция „Фокус“ представя превод на статията без редакторска намеса.

„Обръщам се към поддръжниците на Заев и членовете на СДСМ, всички заедно да изразите подкрепа към министър-председателя, като следвате неговия пример, та и Вие смирено се извините на българите за необмислено изказаната от страна на премиера истина, че Илинденското въстание е македонско.

През цялата седмица очаквах да видя някаква реакция от вас, поддръжниците на Заев. Нито дума. Не е хубаво това от Ваша страна. Не бива да мълчите в такива моменти. Хайде, изкажете се!

С това ще покажете как се градят и подобряват добросъседските отношения. Ще покажете, че сте по-големи от тях. Ще покажете, че гледате напред към бъдещето, към ЕС и НАТО, че не ви е важна историята, че нямате задни, регресивни възгледи, и че те, нашите съседи, особено България и Гърция, са „единствените", за които историята е важна, въпреки че са членки НАТО и ЕС.

Можете да им се извините, в името на нашите предци, които, ето, в миналото, сме ги провокирали да бъдат груби към нас македонците, които сме „насочили" да стрелят по студенти, да убиват от „своите" македонци. Извинете им се, че сме ги принудили да бъдат кръвожадни зверове към македонския народ.

Всъщност можете да направите една крачка повече от министър-председателя и да им се извините, че изобщо съществуваме като македонци.
Вярвам, че нашите скъпи съседи ще бъдат щастливи, ако го направите. Може и в социалните медии, по примера на министър-председателя. Всички напишете по един пост с извинение или признание, че Илинденското въстание е българско (например: „Мили наши съседи, извинете! Наистина, Илинденското въстание не е македонско". И толкова!) . Сигурно това ще бъде забелязано от съседите и вярвам, че по този начин ще ги омилостивим.

Защо точно Вие? Е, от Вас, гласоподавателите на СДСМ, министър-председателят черпи сила за подобно поведение. Давате му легитимност. Редно е в тези трудни моменти за него времена да покажете, че оправдавате неговите възгледи, ако наистина ги оправдавате! Отричането на Илинденското въстание в края на краищата не е кой знае какво, нали?

То се е случило в миналото, преди сто години. Актьорите отдавна са се превърнали в прах и пепел. Няма да бъде голям грях, ако тъпчете по тях и в полза на бъдещето и членството в ЕС и НАТО, нали?

Предполагам, че няма да ви е трудно да кажете и да пишете: Илинденското въстание не е македонско! Ако обаче ви е трудно да изплюете тези думи, ако не сте съгласни с министър-председателя, тогава се закълнете! Защо мълчите? Нали министър-председателят се „кръстеше“ в името "Република Илинден Македония"?

Ако го направите и мнозина от Вас се откажете от Илинденското въстание, може би ще ни убедите и нас, останалите…
Хайде, извинете се! Още повече, че очевидно ще трябва да свикнете да се извинявате. Хайде, направете го в името на министър-председателя, в името на нашите европейски перспективи, в името на добросъседските отношения, в името на Македония!

Да Ви видя!"


Превод: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Слободен печат“ (Македония): Голямата българска рана, те са предателите, българското ВМРО е софийско полицейско творение

„Слободен печат“ (Македония): Голямата българска рана, те са предателите, българското ВМРО е софийско полицейско творение

14 Август 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Господин Кекеновски, лидер на легията несъгласни, бранители на името и борци от първата линия на фронта за бойкот на референдума, в своята публикация отправи сериозни забележки към премиера Зоран Заев за неговото извинение към официална София, за неговия „лапсус“ в изказването, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско. Според Кекеновски това е срамен ход, но и слепота на всички, които стоят зад министър-председателя, пише Бошко Нацевски, пенсиониран журналист, кореспондент на вестник „Нова Македония“ в София от края на 70-е години, в материал за македонското електронно издание „Слободен печат“, публикуван без редакторска намеса.
Кекеновски, наистина ли ни мислиш за толкова недъгави, за да си позволиш, че можеш така лесно да ни влачиш за ушите? Заев не е идеален, още по-малко е гениален лидер, но за разлика от всички вас около него, има в себе си искреност и честност. Достойнство, с което повлече този народ зад себе си. Той сложи пръст в очите на престъпниците. А ето и сега си в някой друг отбор. Да не им споменавам имената, но много от тях, вярвам, че и вие искрено ги смятате за нискокачествена материя.

Голямата българска рана

Що се отнася до поведението на официална София, то дори не се приближава до коректното държавническо. Но, това им е едновековен маниер. Те са циници, които използват момента, когато и двата крака на Македония са в една обувка и премълчавайки този важен факт, ние избираме по-малкото зло, за да излезем от този балкански ад, на чието дъно ни завличат маргинални самообявени лидери и болни персони за някаква лична политическа печалба.
Българите удрят по всички звънци, казват първи ни били признали под конституционното име, а до днес ни смятат за част от тяхната територия. За част от тяхната история, а половината от нашето историческо, културно и духовно богатство са го откраднали и поставили в техния цивилизационен акаунт.
Когато през 1933 година е формиран екипът за отбелязване на 30-годишнината от Илинденското въстание, в неговия състав са изключително македонци, защото на българските власти им е било пределно ясно, че това не е българско въстание. Преди няколко месеца, Каракачанов, лидерът на ВМРО (българското), иначе софийско полицейско политическо творение, заяви, че в България има два милиона македонци, смятайки, че това са българи от Македония. Но на него му е повече от ясно, че това са македонци, голямата българска рана, която официална София прави опит да лекува с политическо насилие, асимилаторски методи и заплахи.

Те са предателите

Чел ли си историческата част от произведенията на Христо Силянов, историк, писател и Илинденец, за да видиш, че, когато Тодор Паница, съратник и верен другар на Яне Сандански ликвидирал дворцовите пионки и диверсанти в македонското революционно движение, Иван Гарванов и Борис Сарафов, реакцията на софийското правителство е следната: „С убийството на Сарафов е убита българщината в Македония“.
Така че, тя не е природен, генетичен наш белег, а инжектирана систематично, с помощта на перфидиите на българската дворец хегемонистична пропаганда. Тази българщина, драги Кекеновски, те, както и по време на управлението на Любчо Георгиевски, сънуват да я върнат отново и днес, тънко, законно, но подло, използвайки нашата политическа неизвестност, в която ни вкараха безхаберниците от детронирания криминален режим на Груевски. Заев не сгреши, когато каза, че Илинденското въстание е македонско, а извинението е изнудено с шантажите на София за възможно нейно вето за нашето приемане в ЕС и НАТО.
Предателството е на тяхна страна. Ние мълчаливо преглътнахме, когато на Илинден българският президент заяви, че Илинденското въстание било българско. Ние, господин Кекеновски, не сме нито слепим нито глухи за вълчия вой около Македония. Затова не стреляй с кьорфишеци по Заев. А ние не сме тесто, за да ни месят политическите печалбари. Мисля, от тридесет делии им е дружината, в която, за съжаление и моя изненада, си и ти, който си си продал душата на дявола.
Сега на нас ни е необходима трезвеност, хомогенност, мислене в една посока, за да се измъкнем от мрачните коридори на този лабиринт, в който сме вкарани. Да не го използваме за малки политически печалбарства. Този народ, въпреки многобройните отклонения, видя светлината в тунела!

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Националистически закани от съсед или съседско неразбирателство?

„24 Вести“ (Македония): Националистически закани от съсед или съседско неразбирателство?

14 Август 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Националистически закани от съсед – член на Европейския съюз, или съседско неразбирателство, което няма да има последици – анализаторите са разделени в мненията си за извинението на премиера Зоран Заев към Бойко Борисов по повод думите му, че „Илинденското въстание е македонско“, предава скопската електронна медия „24 Вести“ като представя мненията на двама изтъкнати македонски общественици.
Професор Йове Кекеновски пита македонския премиер дали след извинението, както той каза, за Илинденското въстание, дали ще последва забрана за употреба на термина македонски. От друга страна първият човек на северноатлантическия съвет в страната заяви, че не очаква последици и подчертава, че историята не трябва да става пречка за бъдещето.
„Реакциите от нашия съсед, който иска добросъседски отношения са непремерени. Значи ако приемем общо отбелязване, те не могат да се поставят в ситуация да отнемат чувството ни, че Илинденското въстание е македонско“, заяви Йове Кекеновски.
"Не бива да се натоварваме с никаква позиция, когато има политически твърдения с твърде много история, защото тогава пътят към евроатлантическите интеграции ще бъде много по труден за нас по отношение на членството в НАТО и ЕС", заяви Исмет Рамадани.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Заканите на София, че ще блокира евроинтеграцията на Скопие са смешни. Целият свят бута Македония, а тя – България, нямало да даде. Ще даде.

„Независен“ (Македония): Заканите на София, че ще блокира евроинтеграцията на Скопие са смешни. Целият свят бута Македония, а тя – България, нямало да даде. Ще даде.

14 Август 2018 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият главнокомандващ на българските военновъздушни сили, който сега е на длъжността президент на България, Румен Георгиев Радев, никак не разбира, че отдавна не носи камуфлажна военна униформа, а елегантен тъмен дипломатически костюм. Следващата седмица ще стане година и половина, откакто е баща на нацията и е чудно как досега не схвана, че времето на кавгаджийските политици и държавници е минало и сега на Балканите духат нови ветрове, пише Горан Адамовски в материал за скопското електронно издание „Независен“, представен без редакторска намеса.

Изявленията от типа „Достатъчно ли е това извинение? Вие чухте ли извинение? Аз не чух. Това през „Фейсбук“ не е извинение. Заев посочи, че е направил грешка, но не си поправи думите. За мен е необяснимо някой да каже, че българското правителство не реагира така, както трябва да реагира. Според мен е недопустимо и неприемливо, евроатлантическата перспектива на Македония да бъде поставяна пред българската история, идентичност и суверенитет. Не може дългосрочните интереси на България да са жертва на политическия маркетинг“, са може би интересни за издигане, но те не прилягат на актуалния политически момент.

Българският генерал-майор на армейските резервисти, който спечели президентските избори като независим кандидат, подкрепен от Социалистическата партия, вероятно работи зад гърба на премиера Бойко Борисов, но същевременно открито работи и за подкопаване на отношенията между двете страни, които за първи път след десетилетия станаха приятелски . Не че реакциите и на Борисов и неговият екип са хептен братски, но да се иска нов допълнителен анекс към договореното и подписаното от двете правителства споразумение е наистина прекалено.
Историята е една, само се изкривява с годините, десетилетията, вековете, но преди всичко с промяна на чипа, който създават притежателите на политическата власт. Особено в комунистическите страни, където митологията имаше голяма важност заради липсата на икономически просперитет. Илинденското въстание не се е случило през XIII век, а преди 115 години, до не толкова отдавна имаше и живи свидетели, така че не е хубаво, когато от българското правителство казват: "въстанието географски принадлежи на Македония, но исторически е българско". Не само не е хубаво, но не е вярно, ако питат македонските историци.

За историята и така трябваше да спорят научни екипи от двете страни, само че какво послание изпраща ако се стига до караница на всеки Илинден, празникът, който трябваше двата "братски народа" да празнуват заедно?

От друга страна премиерът Зоран Заев работи на своя глава и допуска да бъде обект на социалните мрежи, на обществеността и политическите кръгове, когато смирено се извинява, че е казал, че "Илинденското въстание било македонско". Самият той казва, че е оставил суетата настрана, но не получава подобно отношение от изток. Договор с България все още не е приет от цялото общество в страната, неговите противници сега ликуват, техните думи получават гласност, а на поддръжниците им избиват козовете от ръкава. Договорът не е подкрепен нито от македонския президент Георге Иванов, който пък при неотдавнашното си посещение в София беше приет единствено от Радев, когато останалото политическо ръководство на България отказа да се срещне с него заради това, което стана на срещата със Заев и Никола Димитров. За да заживее в действителността, ще има нужда от много воля и разбиране, предпазливост в изявленията и коментарите. Да имаме обща история не е само по себе си достатъчен факт, защото единственото нещо, за което се съгласяваме, е, че София и Скопие са различни градове.

Не помагат, а и са смешни, заканите на София, че ще блокира евроинтеграцията на нашата страна. Целият свят бута Македония в НАТО, ама, ето, България нямало да даде. Ще даде. И сигурно няма да има нов анекс към договора. Затова, постарайте се да функционира това, което беше подписано с крайни мъки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Тълкуванията за това чие е Илинденско-Преображенското въстание извадиха отново на показ различията между България и Македония

„Телма“ (Македония): Тълкуванията за това чие е Илинденско-Преображенското въстание извадиха отново на показ различията между България и Македония

14 Август 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. След като миналата година в църквата Свети Спас в Македония и тази година в Благоевград отбелязаха заедно Илинденско-Преображенското въстание, българското и македонското правителство отново се натъкнаха на историята, при това точно на Илинден. Тълкуването на това, чие е въстанието отново извади на показ различията между двете страни, отбелязва в свой коментарен материал скопският телевизионен канал „Телма“.
Македонският анализатор Владимир Божиновски е на мнение, че и в България, но и в Гърция, когато искат да прикрият вътрешни сътресения или негативни нагласи за политиките на властта се вмъква въпросът за Македония, с цел да се отклони общественото внимание към друга тема. Според Божиновски, в момента в България това се използва в битката между властта и опозицията.
„Сега проблемът е, че нашето правителство не се справя добре с проблема и дава допълнителни аргументи на България да продължи с тази проблематика“, заяви Божиновски.
Той смята, че македонската страна може да се окаже с вързани ръце по отношение на евроинтеграцията с оглед на злоупотребата с историческите въпроси от страна на България, докато не бъде постигнато съгласуване на позициите между двете страни и на ниво власти и историци.
„Целта е да се постигнат определени позиции, които ще бъдат съгласувани с България и които по някакъв начин двете страни ще бъдат обвързани да не променят. Да не се случи обаче така, че поради това, че нещо не е добре дефинирано, България да го използва и да ни блокира по някои теми, защото точно така изглежда“, обяснява Божиновски.
Македония и България създадоха съвместна експертна комисия за решаване на открити исторически въпроси. От македонска страна Комисията се състои от пет историци. На въпроса на Телма за коментар от комисията за последните развития около Илинденско-Преображенското въстание те заявиха, че позицията им е да не коментират изявления на политици и смятат, че политиците трябва да се въздържат от коментари, защото така само усложнява нещата. Комисията проведе първото си заседание през юни в България, а следващата среща е насрочена за октомври в Македония.
Иначе, за македонските историци, Илинденско-Преображенското въстание е македонско и в никакъв случай не може да се счита за българско. Историкът Далибор Йовановски посочи, че никой не може да оспори правото на българите да го отбелязват, но забравят, че точно втори август е избран за ден на създаването на македонската държава.
„Ако илинденското въстание е чисто българско, защо партизаните са избрали да създадат македонската държава на 2 август“, заяви Йовановски и подчерта, че „Първият Илинден“, както го наричат в съседната страна, е македонско въстание.
„В нито един акт на МРО (Македонската революционна организация) и нито един на въстаниците не се споменава за присъединяване към България, а само самостоятелна държава“, допълва историкът.
При това Йовановски твърди, че не е оптимист, че такива важни исторически въпроси могат да се решат на маса, с комисии, които да ревизират историята.
„Проблемите ще се решат в този момент, когато престане да се отрича македонската идентичност“, твърди той.
Специалистът заяви още, че македонските историци никога не са отричали правото на другите да тълкуват историята така, както смятат, че трябва, а само са оспорвали изводите им.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Зоран Заев лъже доста цинично и не видях да се извинил за Илинденското въстание

Румен Петков, АБВ: Зоран Заев лъже доста цинично и не видях да се извинил за Илинденското въстание

14 Август 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Зоран Заев лъже доста цинично и не видях да се извинил за Илинденското въстание. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков във връзка с напрежението, което възникна след коментара на македонския премиер, че Илинденското въстание е македонско.
„Уважаван политик като Зоран Заев пропуска България в съвместната ни историята и второ – обявява Илинденско-Преображенското въстание за македонско. Аз не видях да се е извинил. Той направи една ретроспекция колко пъти е влизал в цветарски магазин да купува венци и цветя и да ги полага по паметниците. Лъже доста цинично. За човек, който лъже аз знам едно определение – лъжец. Той излиза и казва „Аз съм първия македонски политик, който е поднесъл цветя на паметника на Гоце Делчев в Благоевград“ – лъже. За първи път това се прави от вицепрезидента Марин и президента Борис Трайковски през 2003 година“, заяви лидерът на АБВ.
„Всъщност Георги Първанов е човекът, който има 15-ина срещи годишно със своите колеги от Македония и тогава Илинденско-преображенското въстание в действителност беше чествано като обща история. А сега Заев излиза и говори - участвали албанци, цигани, сърби, турци, само не българи. Да каже „аз направих грешка“. Историята не започва с него. Честването на въстанието има история и когато някой се опитва да я пренаписва, от това губи обществото“, каза още Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонското издание „Република“ цитира акад. Георги Марков: Драмата на македонците е, че дедите им са българи

Македонското издание „Република“ цитира акад. Георги Марков: Драмата на македонците е, че дедите им са българи

14 Август 2018 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София. Георги Марков, български учен и историк, без да подбира или да мери думите си, коментира бурята в България, което предизвика македонският премиер Зоран Заев с твърдението, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, преди да се извини, отбелязват в редакцията на близкото до кръговете на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ издание „Република“.
„Не пречим на никого да се дефинира като македонец, но тяхната драма е, че дедите им са били българи. Затова не докосвайте гробовете на загиналите, за да вадите костите им и да ги помакедончвате! Защото това е морално престъпление“, цитира изданието думите на акад. Георги Марков от интервю за български ежедневник.
„До края на Втората световна война историята ни с Македония е обща! И това е българска история. Колкото и комисии да направим, няма начин да постигнем споразумение. Въпреки че знам, че политиците го искат", изрази увереност академикът.
Тайният сътрудник на Главна дирекция „Държавна сигурност", отбелязват от редакцията, е категоричен за „българския характер" на Илинденско-Преображенското въстание, твърдят от редакцията.
„Това е българско въстание според всички документи, а чуждестранните консули на големите държави казват, че българите участват в него. Никъде няма думата македонци", казва Марков, според който целта на въстанието е била да се изпълни Берлинския договор за политическа автономия на Македония и Одринска Тракия.
„Дългосрочната цел на революционната организация, която е българска, е, след него да се започне преход към присъединяването към Княжество България. Следвайки примера на Съединението между Източна Румелия и Княжество България, това трябваше да се случи с Македония и Одринска Тракия. Но Османската империя и нейните съседи са знаели, че това не бива да се допуска. Вместо това те са обещали реформи, които всъщност не се прилагат до Балканските войни", обяснява Марков.
Академикът от БАН се нахвърли а и върху „скопските фалшификатори", които, според него, разделят въстанието на Илинденско - на запад от река Места, в което участват 11 000 македонци, и Преображенско с около 4000 българи. „Истината е, че всички са били заедно и са били българи", казва Марков.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Градим приятелство с България, не трябва да забравяме кой ни помага

Зоран Заев: Градим приятелство с България, не трябва да забравяме кой ни помага

14 Август 2018 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонското електронно издание „Фактор“ цитира още едно изявление на министър-председателя Зоран Заев по повод напрежението, което възникна с България след коментарите му за характера на Илинденско-Преображенското въстание.
„Аз съм много внимателен човек. И правя всичко възможно за създаване на приятелство. Гледам да оставя суетата настрана. Република България е партньор на Македония“, подчерта Заев по отношение на изявлението на президента ни Румен Радев.
„България демонстрира това партньорство непрекъснато. Тя организира среща за Западните Балкани и ЕС. Подкрепя всички страни, включително и Република Македония", заяви Заев и добави, че министрите на външните работи на България и Гърция са се борили сякаш за собствената си родина, за да стане възможно Македония да получи дата за начало на преговорите.
„Повтарям всичко това, защото не е редно да ги забравяме. Трябва да уважаваме този, който ни помага! Македония винаги ще помага с всичко, от което се нуждае България. Призовавам всички ни да оставим настрана политическите интереси, голия популизъм и това, което ни прави по-малко внимателни", добави македонският премиер.
„Договорът за приятелство и добросъседство потвърди всичко това с нашите подписи. Ние все още трябва да уважаваме и да градим приятелството, което е от взаимен интерес за двете страни и преди всичко за бъдещите поколения. Вече отбелязваме общата ни история, тя е част от цялата ни история", отбеляза Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият депутат на Никола Груевски Александър Пандов към Заев за "илинденското извинение": Отиди да направиш свирка на Радев така, както знаеш, обилно, с лигавене, гледайки го в очите

Бившият депутат на Никола Груевски Александър Пандов към Заев за "илинденското извинение": Отиди да направиш свирка на Радев така, както знаеш, обилно, с лигавене, гледайки го в очите

13 Август 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият депутат от ВМРО-ДПМНЕ по времето на Никола Груевски Александър Пандов е поредната публична личност в Македония, която се нахвърли върху премиера Зоран Заев за извинението му към премиера Бойко Борисов във „Фейсбук“ , че е нарекъл Илинденско-Преображенското въстание македонско. Той съветва министър-председателят да отиде да направи публична свирка на президента Румен Радев, който не е доволен от извинението. Коментарът на бившия народен представител на Груевски се отличава с цинизма си, което обаче се хареса на множество негови сънародници, които харесаха публикацията му в социалната мрежа „Фейсбук“. А ето я и нея, без редакторска намеса.

„Минаха години Зоки, „Чакам те да дойдеш, чакам те със буйна страст“, му каза българският президент на нашия премиер. Е море зайко, до какво ниво падна, че на Радев не му е достатъчно, че си се извинил само на „Фейсбук“, та сега те вика да му направиш свирка пред всички. Такава, каквато ти си знаеш, с обилно лигавене, без задръжки, като за последен път да е, до свършване, а при това да го гледаш и в очите! Направи му на човека, няма да ти е за първи път, а бога ми, нито за последен. Лошото във всичко това е, че хората в България те възприемат като премиер на Република Македония и само заради този факт си мисля, че имат чувството, че чрез теб си правят майтап с всички нас. Така е Зоки, между другото, и за това унижение и бламиране, което ни правиш, ни се смеят целите Балкани, на 30.09 Македония ще бойкотира“, написа Пандов.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският писател Божин Павловски за „илинденското изявление“ на Зоран Заев: Трябваше ли да опропасти мандата си по този начин?

Македонският писател Божин Павловски за „илинденското изявление“ на Зоран Заев: Трябваше ли да опропасти мандата си по този начин?

13 Август 2018 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Писателят Божин Павловски излезе с реакция за събитията около „илинденското изявление“ на македонския премиер Зоран Заев и последвалото извинение към българските власти, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Павловски констатира, че президентът на България Румен Радев ясно е дал да се разбере какво ще бъде качеството на договорите, постигнати от македонския министър-председател.
"Докато не преглътнем и майчиното си мляко, затова, че сме създали македонска държава срещу българската историография, ще бъдем изнудвани с тези блокади за присъединяване към НАТО и ЕС. Дадохме шанс на една също така малка страна на Балканите да се изживява като нас заради техните пусти Санстефански сънища ", написа Павловски във „Фейсбук“.
Той се пита дали и Гърция ще постъпи по същия начин, т.е. дали споразумението от Преспа е само началото на изнудването, тъй като се опасява, че в последствие ще се стигне до името на македонския език заедно с идентичността.
„В договора ясно е отбелязано, че Македония остава в Гърция, срещу Северна Македония. Значи, че следва диференциране на македонското от северномакедонското.
И как ще се държи Албания, когато се отвори Конституцията? Разбира се, изпълняване на всички искания от Тиранската платформа или дърпане на чергата изпод краката на Заев.
Разпадане на управляващата коалиция. Най-малкото,което ще поискат те е Северна Македония да бъде страна на два народа. До тук беше играта, че искаме гражданска държава.
Трябваше ли Заев да си опропасти мандата по този начин? Неговият успех би бил впечатляващ ако си имаше работа с искрени партньори. Но, за съжаление, ние за половин век живот във Федерацията не решихме нито един проблем, нито с Гърция, нито с България, нито дори с Албания.
Оставихме времето да заличи раните, след като сто пъти се опитахме да се договорим. Ако Заев не вярва, че Република Македония е правила много опити, да отиде в Държавния архив, за да се запознае с фактите.
Не мога да се начудя защо не даде предимство на предизборните си обещания, а падна право в лапите на пропагандата. Не искам да вярвам, че го доведоха на власт, за да им служи", смята Павловски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Зоран Заев апелира за освобождаване на отношенията между България и Македония от популизма, в отговор на Румен Радев

„Телма“ (Македония): Зоран Заев апелира за освобождаване на отношенията между България и Македония от популизма, в отговор на Румен Радев

13 Август 2018 | 19:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Политическите интереси и голия популизъм да излязат от сътрудничеството между България и Македония, поиска в понеделник македонският премиер Зоран Заев в отговор на реакциите в България за неговото изявление, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
"Призовавам всички заедно да извадим политическите интереси, голия популизъм или това, което наистина ни предизвиква да бъдем недостатъчно внимателни, защото договора за приятелство сътрудничество и добросъседство потвърди това чрез нашите подписи там, но трябва да го подхранваме и надграждаме", заяви Заев.
На въпроса - "Ще се договорите ли за това чие е Илинденското въстание?", македонският премиер отговори:
„Значи, ние вече отбелязваме част от нашата обща история. И това е част от нашата обща история“.
Освен това той поиска от политиците, историците и експертите да бъдат внимателни и да допринасят за приятелството между страните.
„Телма“ припомня думите на президента Румен Радев, който смята, че Заев не се е извинил.
В отговор към Радев, Заев заяви:
„Аз съм внимателен човек и се опитвам да изграждам приятелство. Виждате, че оставям своята суета настрана и искам искрено да градя приятелство“, подчерта македонският премиер.
Според Заев Договора за добросъседство е инструмент, който затвори отворените между двете страни, но той трябва да се пази и надгражда. При това той повтори позицията, че не трябва да се забравя голямата помощ на България за Македония в ЕС и НАТО и как тя се е борила за нея.
Това, което се случва по линията Скопие – София, отбелязва скопската телевизия, бе коментирано и от лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, който смята, че споразумението с България, както и това с Гърция, съдържа скрити опасности.
„Става дума за още много неща, скрити опасности, които са проникнали от миналия период и за които ВМРО-ДПМНЕ предупреждаваше. Станахме свидетели на една такава опасност преди няколко дни, когато премиерът бе поставен в една много неизгодна ситуация да трябва да се извинява“, заяви Мицковски. По неговите думи, това е резултат от ексхибиционистката политика на правителството през изминалите 15 месеца.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Целувките на бате – на София трябва да й е ясно, че желанието на македонците за братска близост с българите не означава да приемат тезите за българския характер на македонския народ

„Плюс Инфо“ (Македония): Целувките на бате – на София трябва да й е ясно, че желанието на македонците за братска близост с българите не означава да приемат тезите за българския характер на македонския народ

13 Август 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. На София трябва да й е ясно, че желанието на македонците да изградят братска близост с българите все пак не означава, че трябва да приемаме тезите за българския характер на македонската нация и че в бъдеще всяко събитие от нашата обща история ще брандираме като българско. Това не са честни отношения между искрени приятели, не е добросъседство, пише Бранко Героски в статия за скопската електронна медия „Плюс Инфо“. Агенция „Фокус“ представя превод на публикацията без редакторска намеса.

„Всяка приказка си има начало. Така и приказката за „невнимателната“ изява, в която премиерът Зоран Заев определи Илинденско въстание като македонско, след което бе принуден да се обяснява, а българските държавници Бойко Борисов и Румен Радев накрая публично го порица, защото „извинението“ не бе според техните очаквания.
Тази приказва започна с целувките, с които Заев и Борисов потвърдиха договора за добросъседство между Македония и България. Този договор, между другите, предвижда част от нашата история да я третираме като обща с историята на българите. Не съм против този подход. Напротив. Но, Заев трябваше да знае, че по принцип целувките са въведение в „секса", а той от своя страна понякога поставя сериозни въпроси, най-сериозният от което е този за профилактиката.
Ясно ли това? От отношението на премиера и неговата служба за връзки с обществеността изглежда, че все пак не е ясно.
Да обясня. В случая не е същото да се каже, че Илинденското въстание е българско и да се каже, например, че въстанието е изиграло ключова роля за самобитността и държавността на македонската нация. Нюансите са изключително важни. А за кой ли път ще подчертая, че не е работа на Заев да „улавя" тези нюанси, но е негова отговорността да си намери хора в екипа, които да се грижат за публичните му изяви. Тези хора трябва да предвиждат всички възможни проблеми, да нюансират изявленията на своя шеф, а той да е задължен да ги научи на памет, за да не бъде никога „невнимателен“.
Ето колко е просто. А когато премиерът все пак сгреши, същите хора, малко по-запознатите и по-образованите, трябва да научат своя шеф, че и той е човек и има право на грешка, че не трябва да се „извинява“ и да усложнява ситуацията, а да решава проблемите малко по-елегантно. Как? Ето това вече е малко по-сложна задача, която нямам намерение да обяснявам публично. Има начин, ама изисква знание, умение и търпение.
Иначе, историята за характера и целите на Илинденското въстание е достатъчно ясна. В призива на Централния комитет на ВМОРО до Великите сили, преди въстанието се споменават Македония и Одринско. Крайната цел на въстанието е автономията на Македония. Във всеки един смисъл, значи, въстанието е македонско (без оглед на това кой как разбира значението на това определение), така както е факт и това, че в някои области в по-широкия регион в същото време са вдигнати и други въстания и бунтове срещу Отоманската империя.
Но, да се върнем в настоящето време. На София трябва да й бъде ясно, че желанието на македонците да изградят братска близост с българите все пак не означава, че трябва да приемаме тезите за българския характер на македонската нация и че в бъдеще всяко събитие от нашата обща история ще брандираме като българско. Това не са честни отношения между искрени приятели, не е добросъседство.
Всяка приказва си има своя край. Да се надяваме, че всички ще извлекат поука от този нещастен епизод и че краят ще бъде украсен с работата, която започна с първите целувки между двамата държавници. И че няма да чакаме следващия Илинден.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Георг Георгиев: В дипломацията нещата не стоят по същия начин, по който в авиацията

Зам.-министър Георг Георгиев: В дипломацията нещата не стоят по същия начин, по който в авиацията

12 Август 2018 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Варна. В дипломацията нещата не стоят по същия начин, по който в авиацията. Това каза пред журналисти във Варна Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи, във връзка с днешното изказване на президента Румен Радев, че българското правителство не е реагирало достатъчно по повод изявлението на Зоран Заев, предаде репортер на "Радио "Фокус" - Варна. "Когато възникне някакъв проблем или някакво недоразумение между държавите, първото, което правиш, не е да подходиш агресивно и да се опиташ да влезеш в една риторика, която впоследствие може да има много злощастни последици и политически, но и репутационни. Договорът, който ние сключихме с Република Македония съвсем ясно регламентира нашите взаимоотношения на добросъседство, партньорство и сътрудничество. Този договор лежи на една декларация от 1999 година, в която се задава духът на двустранни взаимоотношения между България и Република Македония. Всичко това, което ние направихме във всяка една посока както за подобряване на нашите добросъседски отношения посредством договора, посредством ангажимента, който България предприе по това да подпомага Македония по пътя на нейната евроатлантическа интеграция, но така също и когато сме се отнасяли отговорно към незаслужени критики, които сме получавали от другата страна на западната ни граница, българското правителство винаги е имало последователна и ясна политика", подчерта Георг Георгиев. Според него няма по-силна и по-еднозначна реакция на думите на македонския премиер Зоран Заев от това, което каза и премиерът Борисов, че тогава, когато е необходимо, думите ще имат своето значение и когато България разглежда своите мерки по разширяване на двете организации - НАТО и ЕС, ние ще си спомним за това какво са ни казали от Република Македония. "Смятам, че реакцията на премиера Заев беше навременна, той доуточни това, което е имал предвид и наистина не отива на държавния глава, предвид и генезиса на партията, която го номинира за поста, на който е той в момента, да отправя критики към българското правителство за начина, по който води то политиката спрямо Република Македония. Уверявам ви, че тя е такава, която едновременно пази националното ни достойнство, отстоява интересите ни, но и е в помощ на страна, с която ние имаме договор за сътрудничество и добросъседство", заяви Георг Георгиев.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Това надскачане кой е по-българин е безпредметно и излишно налива напрежение по тази ос

Министър Владислав Горанов: Това надскачане кой е по-българин е безпредметно и излишно налива напрежение по тази ос

12 Август 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Варна. Това надскачане кой е по-българин е безпредметно и излишно налива напрежение по тази ос. Това каза пред журналисти във Варна министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на днешното изказване на президента Румен Радев, че българското правителство не е реагирало достатъчно по повод изявлението на Зоран Заев, предаде репортер на "Радио "Фокус" - Варна. "Правителството влезе веднага в контакт с македонския премиер и изчетох много внимателно неговата позиция, която изключително балансирано - така, както трябва да се случват нещата на Балканите, в дух на разбирателство, казва не само, че съжалява, че е прибързал и допуснал грешка в подобно изказване, но и коментира изключително големия принос от страна на България и българските политици от всички нива в последните няколко години по повод приноса на България за стабилността на Балканите и за проевропейското и пронатовско развитие на съседна Македония. В този смисъл това надскачане кой е по-българин е безпредметно и излишно налива напрежение по тази ос", заяви Владислав Горанов.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Българският президент не е видял никъде извинение от Зоран Заев

„Фактор“ (Македония): Българският президент не е видял никъде извинение от Зоран Заев

12 Август 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на България Румен Радев заяви, че написаното от македонския премиер във „Фейсбук“ не е било извинение, както твърдят българските медии, предава скопското електронно издание „Фактор“.
„Вие чухте ли да има извинение? Аз не чух. Това във „Фейсбук“ не е извинение. Той (Заев) посочи, че се правят грешки, но не коригира мислите си. Не може всичко да се свежда до политически пиар и да не се мисли дългосрочно. Призовавам правителството на България да каже ясно дали е нарушена някоя от разпоредбите на договора за добросъседски отношения с Македония“, заяви Радев пред журналистите.
„Фактор“ коментира, че Заев не е направил конкретно извинение, но е изразил съжалението си във „Фейсбук“, че няколко дни по-рано каза „Илинденското въстание е македонско“, на което реагираха официални лица в България и лидери на партии от страната.
Медията отбелязва, че с цел да потуши напрежението, Заев е изразил съжаление в социалната мрежа, а българските медии са изтълкували това като извинение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Недопустимо е евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет

Президентът Румен Радев: Недопустимо е евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет

12 Август 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Варна. Недопустимо е за мен и неприемливо евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет. Това каза па време на посещението си във Варна президентът Румен Радев, предаде репортер на Радио „Фокус” - Варна. „Вие чухте ли, че има извинение, аз не чух. Това във Фейсбук не е извинение”, коментира държавният глава по повод изявлението на Зоран Заев през изминалите дни. „Той посочи за грешка, но не коригира думите си, а за мен е необходимо. Българското правителство не реагира така, както трябва", каза още президентът. Държавният глава добави, че не може дългосрочните интереси на България да стават жертва на мимолетен политически ПР. „Очаквам от българското правителство ясно заложени параметри и откровено споделени по формален начин на нашите отношения с Македония. Имаме всички основания за добросъседство и за включване на клаузите от този договор, разбира се, разширени в глава 35-а от преговорния процес на република Македония в Европейския съюз”, посочи Румен Радев.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Зоран Заев успокоява страстите в България след изявлението си за Илинденско-Преображенското въстание

„Телма“ (Македония): Зоран Заев успокоява страстите в България след изявлението си за Илинденско-Преображенското въстание

11 Август 2018 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев се опита да успокои страстите в България след изявлението си, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско. Думите му предизвикаха реакция от страна на българския премиер Бойко Борисов, който призова Заев да бъде предпазлив в думите си, защото ще дойде момент, когато Македония ще се нуждае от гласа на страната му в Съвета на Европейския съюз, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Оставям всички да си мерят думите, защото са за негова сметка. Ако той (Зоран Заев) ги е изрекъл умишлено или то отново е за негова сметка. Защото, когато дойдем в Съвета на ЕС и трябва да дадем своето съгласие, ще си припомним тези неща. Моят съвет към всички е да бъдат по-предпазливи", бе коментарът на Борисов.
По-рано ръководителят на българската дипломация Екатерина Захариева подчерта, че Илинденско-Преображенското въстание може да е македонско от географска гледна точка, но исторически то е българско.
Заев не спомена конкретно изявленията за въстанието и реакцията в двете страни за това, но написа, че политиците понякога правят грешки. „Понякога правим и грешки, но Ви уверявам, че това е само небрежност, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство, затова подписахме договор за добросъседство и приятелство ", пише Заев.
В социалната мрежа „Фейсбук“ Заев припомня, че вече повече от година Македония и България отбелязват заедно съвместната си история, като привежда няколко примера за събития, чествани с участието на представители на двете страни.
Заев в текста на Facebook припомня, че Македония и България повече от една година честват общи части от историята между двата народа и няколко пъти заедно отбелязал исторически събития, споменавайки част от тях. Той увери критиците в Македония и България, че няма никаква дилема по отношение на приятелството и сътрудничеството между двете страни, които – съгласно думите му – са искрени.
Македонският премиер се обърна директно и към българската общественост с думите „скъпи приятели и братя“, като я призова да вярва в искреното приятелство между Скопие и София, което за няколко десетилетия в миналото е било „загубено“.
„Намерихме отново нашия приятел и брат. Нека не позволяваме да се връщаме назад“, написа още Заев в социалната мрежа. Същевременно той увери, че страната му не би могла да забрави за усилията, положени от Бойко Борисов и външния ни министър Екатерина Захариева в името на това Македония да получи дата за началото на преговори за членство в Европейския съюз.
„Нима можем да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България направи и успя в това да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО?", допълни Заев.
В заключение македонският премиер увери, че страната му е благодарна на България. Поради тази причина и занапред двете страни ще честват заедно „миналото и на основите на това минало ще продължаваме да градим общо бъдеще“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Бойко Борисов посъветва Зоран Заев да мисли два пъти преди да каже нещо

„Плюс Инфо“ (Македония): Бойко Борисов посъветва Зоран Заев да мисли два пъти преди да каже нещо

10 Август 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
София. Българският министър-председател Бойко Борисов, след обществените реакции в неговата страна заради изявлението на македонския му колега Зоран Заев, казал, че Илинденското въстание е македонско, му заръча да мисли два пъти преди да каже нещо, предава „Плюс Инфо“.
Според Борисов това е важно, защото е настъпило времето, когато страните членки на ЕС ще решат съдбата на Македония.
„Независимо дали го е казал това умишлено или неволно, това отива на негова сметка, защото когато става въпрос за ЕС и ние трябва също така да дадем съгласие, а ние в тези моменти ще си припомним тези неща. Моят съвет е да бъде по-внимателен“, заяви българският министър-председател.
По-рано лидерът на социалистите в България, Корнелия Нинова също разкритикува Заев и призовава Борисов да реагира на изявлението.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заев през „Фейсбук“ поиска прошка от Борисов (Обзор на македонските медии)

Заев през „Фейсбук“ поиска прошка от Борисов (Обзор на македонските медии)

10 Август 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Македонският премиер Зоран се извини на премиера на България Бойко Борисов, както и на „приятелите и братята българи“, чрез своя „Фейсбук“ за думите, изречени в интервю на 1TВ на 4 август, че Илинденското въстание е македонско“, пише скопското издание „Курир“ . Според „Курир“ постът на Заев е дошъл по-малко от 24 часа след предупреждeниeто на Бойко Борисов, че България ще си каже мнението, когато дойде ред на присъединяването на Македония към ЕС. Изданието „Курир“, което се смята за близко до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, публикува цялото извинение на премиера Заев от неговия профил във „Фейсбук“.
Електронното издание „Нова ТВ обобщава в заглавие „След изявленията за Илинден Борисов се закани, а Заев твърди, че било невнимание“. Изданието отбелязва най-важните моменти в покаянието на Заев, като акцентира върху помощта, която до момента Македония е получила от България и от опитите за първи път да се честват общи празници.
„Нова ТВ припомня, че твърденията на Заев за македонския характер на Илинденското въстание предизвикаха остра реакция в българското общество и откровени обвинени към македонския премиер. „Нова ТВ отбелязва реакцията на лидера на опозиционната БСП, който настоя българския премиер да поиска обяснение от Заев, както и отговора на външния министър Екатерина Захариева, че Илинденското въстание дори географски да е македонско, исторически е българско. Според изданието интелектуалците в България искат София да привика македонския посланик и да изпрати протестна нота.
Вестник „Нова Македония“ се спира на твърденията на Заев, че приятелството с България е дълбоко и искрено. „Слободен печат“ извежда в заглавие „Зоран Заев: С България споделяме истинско приятелство“. По подобен начин електронното издание „Civil media” твърди, че Македония и България имат искрено приятелство и искрено сътрудничество. Електронното издание „Фактор“ извежда в заглавие заключението, направено от българските медии - „Заев се извини на България и на българите“. Изданието припомня мнението на българския премиер Борисов, че всичко, което казва Заев е за негова сметка. „Плюс инфо“ пише „Борисов до Заев: два пъти мисли, пък след това кажи“. Изданието цитира българския премиер, който е препоръчал на македонския си колега да бъде по-внимателен и по-прецизен и го съветва да мисли два пъти преди да говори.
„IPortal” вади в заглавие „Заев: Драги братя от България, искрено изграждаме приятелство, което няколко десетилетия бе изгубено“. Според „Press 24” „Заев се обясни във „Фейсбук“: В лицето на България намерихме своя приятел и брат. Опозиционното електронно издание „Република“ посвещава дава текста на случилото се около Илинден. Първата публикация е озаглавена „Заев се извини на българите, защото казал че Илинденското въстание е македонско“, а във второто се твърди „Борисов му се закани на Заев с вето за ЕС“.
Темата за искреността на българското приятелство и помощта от България е изведена в отделни публикации в „Независен“, телевизиите Канал 5, Телма и Сител, Бриф, Вечер, МK News,МКД, Стандарт, Denesen, телевизията, в която Заев даде интервюто - 1ТВ, ТВ21, А1Оn, „Локално“, „24 вести“.
Според македонския „Фокус“ в България не стихват реакциите, че Зоран Заев си играе с историята, която не му принадлежи.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Шок след изявлението на Зоран Заев за македонското Илинденско-Преображенско въстание

„Република“ (Македония): Шок след изявлението на Зоран Заев за македонското Илинденско-Преображенско въстание

10 Август 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скорошното изказване на македонския премиер Зоран Заев, че Илиндеско-Преображенското въстание е македонско „разбуни духовете и се превърна в историческа тема, блокирайки колелата на иначе безпрепятствената дипломация между двете страни“, оцениха гостите в сутрешната програма на телевизия Bulgaria ON AIR, цитирани от приближеното към бившето ръководство на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Република“.
„Имам смесени чувства за това дали трябва да реагираме или не, защото ако трябва да реагираме на всичко, което идва от Македония, ще преекспонираме темата“, заяви журналистът Валери Тодоров в студионто на Bulgaria ON AIR и добави:
„Досега ние показваме толерантност, но България и Македония имат една идентичност и тя е българска“, категоричен е журналистът, според когото българската държава трябва ясно и категорично да каже своята позиция и тя трябва да бъде разпознаваема.
Според депутатът от ВМРО-БНД Любомир Милошев, за България е важно да следи пътя на Македония към ЕС и НАТО. „Най-отговорната позицията на българската държава е да подкрепя максимално присъединяването на Македония към ЕС и НАТО“, цитира македонската медия думите му. Милошев е обяснил още, че има комисия, която се занимава с историческите теми, в която спорните точки трябва да бъдат изчистени и трябва да се изхвърлят тезите на македонизма.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Не стихват реакциите в България: „Зоран Заев си играе с историята“

„Фокус“ (Македония): Не стихват реакциите в България: „Зоран Заев си играе с историята“

10 Август 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Дори една седмица след отбелязването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, в България не стихват реакциите по отношение на изявлението на македонския премиер Зоран Заев, който заяви в интервю пред местна телевизия, че „Илинденското въстание е македонско“. Българското общество е раздразнена и продължително напада Заев за думите му, пише македонският „Фокус“.
По-рано опозицията в съседната държава призова българския премиер Бойко Борисов да поиска обяснение от Заев. Министърът на отбраната Екатерина Захариева, отговори на това, че Илинденско-Преображенското въстание може географски е македонско, но исторически е българско, припомня медията.
Нещата са стигнали до там, че българските интелектуалци искат да се изпрати протестна нота до Макдония, продължава македонският „Фокус“ и цитира думите на политическия анализатор Боян Чуков, който обвини Заев, че прави замяна на тезите. „Не ме изненадва неговото изказване, той си играе с тезите и историята, както и с договора, постигнат между двете страни“.
Той смята, че реакциите на българската власт са закъснели и че е трябвало още на следващия ден след изявлението на Заев в българското МВнР да бъде извикан македонският посланик, за да му бъде връчена протестна нота. Той казва, че България трябва да вземе пример от гръцката политика спрямо Македония, продължава македонското издание.
Бившият министър на вътрешните работи на България и настоящ председател на АБВ Румен Петков заяви, че заради изявлението на Заев, България трябва да оспори преговорите на Македония с ЕС и НАТО.
„Няма Илинденско-Преображенско въстание за тях, за тях има само Илинденско въстание, в което са участвали македонци, гърци, турци, албанци и власи, но не и българи“, заяви той и поиска промяна в състава на работните групи между двете страни.
Въпреки че реакциите продължават една седмица, българският премиер Бойко Борисов отговори чак в четвъртък, като заповяда на Заев да се замисли два пъти, преди да каже нещо. Той заплаши, че Македония може да загуби подкрепата на България за присъединяване към ЕС, отбелязва македонската медия.
Заев пък тази сутрин изпрати успокояваща съобщение, в което призовава на преден план да се поставят приятелските отношения между двете страни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев се извини на „приятелите и братята“ българи за коментарите си за Илинден

Зоран Заев се извини на „приятелите и братята“ българи за коментарите си за Илинден

10 Август 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Македония Зоран Заев поднесе ивинения на „приятелите и братята“ българи на своята страница във „Фейсбук“ за думите си в телевизионно интервю пред „1ТВ“ от 4 август, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, като посочи, че коментарите са направени по „невнимание“ и са „грешка“ и този път не си позволи исторически интерпретации.
Това се случи един ден след предупреждението от премиера Бойко Борисов, че, „когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение“.

А ето и пълния текст на извинението към България:

„Виждам, че в приятелска България се отвори обществен дебат и дори се повдигна въпросът дали нашите две страни и двата народа градим ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество.

Искам да призова всички граждани, дори критиците в Македония и България, да нямат дилема, дали приятелството и сътрудничеството са искрени.
Ние вече повече от една година честваме общи части от историята на двата народа, няколко пъти отбелязахме заедно исторически събития. Аз съм първият министър-председател на Македония, който се поклони пред паметника на Гоце Делчев в България (Благоевград) по време на съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов, стана първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата премиери се поклонихме и пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана, тази година чествахме Светите братя Кирил и Методий, общите славянски просветители. Премиерът Борисов дойде в Скопие, за да се поклани на паметника на еврейския холокост.

Скъпи приятели и братя от България, вярвайте, че искрено изграждаме приятелство, което беше загубено преди няколко десетилетия. Това беше загуба за двете страни. Открихме отново нашия приятел и брат. Нека не позволяваме да се връщаме назад. Това е наш дълг пред децата ни. Понякога ние, политиците, може би не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство и именно поради това подписахме Договора за добросъседство и приятелство.

Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министърът Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и Съвета на Европа, за да получи Македония дата за започване на преговори с ЕС? Те се бориха, все едно го правеха за своята страна.

Не можем да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България направи и успя в това да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО? Не видя ли цяла Европа как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз?

Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни и много уважаваме това. Затова ще отбелязваме и празнуваме миналото ни заедно и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство в единство със съюзниците от Европейския съюз и НАТО“, написа македонският премиер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.