НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Григор Гогов, ИАГ: От 200 до 2000 лв. е глобата при установяване на над 0,5 промила алкохол в кръвта на ловец

Инж. Григор Гогов, ИАГ: От 200 до 2000 лв. е глобата при установяване на над 0,5 промила алкохол в кръвта на ловец

11 Август 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. От 200 до 2000 лв. е глобата при установяване на над 0,5 промила алкохол в кръвта на ловец. Това каза инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) в интервю за Агенция „Фокус“ по случай откриването на сезона за лов на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. „ИАГ е в пълна готовност за извършване на засилени проверки за спазването на Закона за лова и опазване на дивеча. Всички ловци в страната ще бъдат проверявани във връзка с използването електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, превишаване на дневните отстрелни норми, ловуване без ловен билет или с нередовни документи, ловуване в забранено място и в забранено време, отстрел на неразрешен за лов дивеч“, заяви инж. Гогов и уточни, че се забранява употребата на алкохол и наркотични вещества по време на лов. „Ловец с наличие на концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 промила, наркотични или упойващи вещества, се наказва с глоба от 200 до 2000 лв. Всички ловци трябва да са екипирани с шапка, жилетка или облекло с ярък сигнален цвят. При липса на светлоотразителни елементи те подлежат на санкция в размер от 100 до 500 лева“, каза още той.
„В началото на ловния сезон, когато се ловува на пернат дивеч, най-често срещаното нарушение е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, които са забранени при лов на мигриращ дивеч според разпоредбите на Бернската Конвенция и ЗЛОД. При проверките инспекторите често конфискуват такива устройства“, обясни инж. Григор Гогов.
По думите му въвеждането на ежеседмичните проверки по време на активния ловен сезон дава много добри резултати и е едно от мероприятията по контрола, което води до ограничаване на нарушенията по ЗЛОД.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Григор Гогов, ИАГ: 2757 са новите ловци, част са от 118-те хиляди, притежаващи членски карти и заверили билетите си за лов за 2018 г.

Инж. Григор Гогов, ИАГ: 2757 са новите ловци, част са от 118-те хиляди, притежаващи членски карти и заверили билетите си за лов за 2018 г.

11 Август 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. 2757 са новите ловци, част са от 118-те хиляди, притежаващи членски карти и заверили билетите си за лов за 2018 г. Това каза инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) в интервю за Агенция „Фокус“ по случай откриването на сезона за лов на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. „Това е най-дългоочакваният ден в годината за всички ловци. След приключване на зимния лов това е първият ден, в който ловците могат отново да се съберат заедно“, обясни инж. Гогов.
Той уточни, че ловът започва задължително с проверка на необходимите документи за провеждането му и инструктаж, който включва правилата за безопасност и организацията на лова. „2757 са новите ловци, успешно издържали изпитите за придобиване право на лов и които за първи път през тази година ще участват в ловните излети. Те са част от над 118-те хиляди ловци, притежаващи членски карти и заверили билетите си за лов за 2018 година“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Васил Василев: Желая на всички ловци един ползотворен ловен сезон, да не забравяме отговорността, която стои пред нас

Инж. Васил Василев: Желая на всички ловци един ползотворен ловен сезон, да не забравяме отговорността, която стои пред нас

11 Август 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Желая на всички ловци един ползотворен ловен сезон, да си пожелаем да няма инциденти през тази година и да не забравяме отговорността, която стои пред нас. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Националния ловно-рибарски съюз (НЛРС) инж. Васил Василев по случай откриването на ловния сезон по мигриращ и дребен дивеч - гургулица, пъдпъдък, гугутка, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. „Тази година сезонът ще бъде открит по традиционния начин, като няма промяна нито в начините на ловуването, нито в методите. Ловците ще си излязат на лов и ще си ловуват по начина, по който си знаят“, обясни инж. Василев. По думите му откриването на сезона е дългоочакван момент за голяма част от българските ловци. „Както се изразяваме ние с този лов можем добре да упражним структурните си умения, за да сме готови октомври месец, когато се открива ловът на едър дивеч и да бъдем в нормална кондиция“, посочи той. По думите му този лов е изключително емоционален, стрелбата е доста майсторска и наистина голяма част от българските ловци обичат този тип ловуване.
На въпрос какви са спецификите на този вид лов, инж. Василиев уточни, че когато се излиза на лов за прелетен дребен дивеч, гургулица, гривяк, горски бекас трябва да се ловува в полските райони. Той поясни също, че е необходимо добре обучено куче, защото иначе ловците не могат да откриват дребния дивеч. „Ловният помощник е изключително важен, а практикуващите трябва да бъдат екипирани със светлоотразяващи елементи по тях, шапки, елеци и ленти, за да може да не стават инциденти“, уточни инж. Василев.
Диана ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Васил Василев: 2017г. беше черна за българския лов, статистиката посочи четири смъртни случая

Инж. Васил Василев: 2017г. беше черна за българския лов, статистиката посочи четири смъртни случая

11 Август 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. 2017г. беше черна за българския лов, статистиката посочи четири смъртни случая. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Националния ловно-рибарски (НЛРС) съюз инж. Васил Василев по случай откриването на ловния сезон по мигриращ и дребен дивеч - гургулица, пъдпъдък, гугутка, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. По думите му има известна динамика и колебания през отделните години за броя на инцидентите по време на лов. “Преди 10-ина години имаше по седем, осем смъртни случаи на година, предпоследната 2016г. имаше един смъртен случай“, уточни той. Според него няма някаква трайно изразена тенденция, но напоследък се наблюдава едно затягане на дисциплината и така последните години инцидентите бяха по един, два. „2017 г. беше черна и статистиката посочи четири смъртни случая“, обясни инж. Василев. По думите му инцидентите винаги се случват, когато някой подцени или умишлено наруши правилата за безопасно боравене с оръжие. „В годините назад най-голям брой инциденти и всички завършващи с фатален край са били при лов на дива свиня или по време на индивидуален лов пак с едър дивеч“, посочи инж. Василев. Той уточни, че това се дължи на факта, че там боеприпасите, които се използват са много по-мощни и могат да нанесат сериозни поражения. „За миналата година за съжаление има четири смъртни случая, които бяха предизвикани по време на лов. Това са четирима ловци, които не се прибраха с дружинките си при своите семействата, което е недопустимо“, коментира още той. Според него в тази ситуация изключително важна е ролята на ръководителите на лова, които провеждат и организират дружинките за групово ловуване да следят обстановката.
Като най-важни правила за безопасността на ловците той изброи: „Всичко относно стрелбата, това когато човек се движи по терена не трябва да се насочва срещу него оръжието, когато се преминава през препятствия оръжието трябва да се изпразни, пушката да се сложи на рамо и след като се мине през препятствието отново да се зареди“, посочи той. „Боеприпасите не трябва да се носят без предпазител през терен, защото наистина инцидентите се случват лесно и не бива да допускаме такива“, обясни още той.
Диана ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Открива се ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина

Открива се ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина

11 Август 2018 | 08:21 | Агенция "Фокус"
София. Открива се ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Това съобщиха от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).
Птичият лов е атрактивен и много динамичен. Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, а за всички останали: гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина - до 10 броя. Ловуването се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Задължително е издаването на писмено разрешение с датата, имената на ловците и на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начина и мястото на ловуване, вида и броя на разрешения за отстрел дивеч.
Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, на ловни хрътки, както и на други средства и методи, нормативно недопустими при ловуване.
2757 са новите ловци, успешно издържали изпитите за придобиване право на лов и които за първи път през тази година ще участват в ловните излети. Те са част от над 118-те хиляди ловци, притежаващи членски карти и заверили билетите си за лов за 2018 година.
За недопускане на инциденти и успешно провеждане на ловните излети, Изпълнителна агенция по горите призовава българските ловци стриктно да спазват разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и правилника за неговото приложение, правилата за безопасност по време на лов, противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.