НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Габрово: В проби от водата от пет плувни басейна на територията на областта са установени отклонения

Габрово: В проби от водата от пет плувни басейна на територията на областта са установени отклонения

10 Август 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Габрово. В проби от водата от пет плувни басейна на територията на област Габрово са установени отклонения. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). В периода от 30 юли до 3 август здравните инспектори са изследвали водата от общо девет водни съоръжения – осем открити и един закрит басейн. Пет от тях са на територията на община Габрово, един - в Царева ливада, два закрити и един открит - в Трявна. Открити са отклонения при обекти в селата Балани, Боженци и Черневци, както и в двата открити басейна в Трявна. В пробите е регистрирано съдържание на коли форми, микроби и остатъчен хлор над нормите.
От РЗИ – Габрово съобщиха също, че действащите басейни са осигурени с медицински лица и спасители, които притежават лични здравни книжки и документи за водоспасителна дейност, заверени от БЧК. Осигурена е топла и студена вода за душовете. Дезинфекцията се извършва с подходящи препарати.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: РЗИ извършва проверки на всички открити плувни басейни в областта

Благоевград: РЗИ извършва проверки на всички открити плувни басейни в областта

10 Август 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В началото, средата и края на летния сезон традиционно Регионална здравна инспекция – Благоевград извършва проверки на всички открити плувни басейни в областта. Това казаха за Радио „Фокус“ – Пирин от Дирекцията. Освен това, собствениците на водни обекти също трябва да правят периодичен контрол и при отклонения в нормите веднага да сигнализират към отговорните институции. Към момента трудно може да се каже каква е точната бройка на водните съоръжения, които в региона се използват за плажуване, тъй като на много места в Благоевград и останалите общини има добре развити хотелски бази, които често предлагат и басейни, голяма част от които се използват не само от гостите, но и от жителите на даденото населено място. Така например единственият по рода си воден атракцион в Югозападна България, който се намира в областния център, е любимо място за жителите и гостите на Благоевград. Аквапаркът се намира непосредствено над Алея на здравето и е разположен на 10 000 кв. метра с общ капацитет от 1000 души. Спортно-развлекателният комплекс разполага с басейн с олимпийски размери, закрит плувен басейн, 500 шезлонга, детски водни съоръжения, скоростни водни пързалки, басейн с морски вълни, декоративен водопад, магазин със спортни и плажни аксесоари, VIP зона, релаксираща зона, два мокри бара, ресторант, food бар, медицински център с двама лекари – специалисти и спасители. През този сезон управата на комплекса е предвидила цена на вход от 5 лв. за деца и 7 лв. за възрастни през седмицата, включващ шезлонг и чадър и ползване на водните атракциони, като продължение на тенденцията да предлага услуги на цени, достъпни за всички. Персоналът се грижи за чистата вода във водните басейни благодарение на най-модерни технологии за пречистване.
В община Симитли за жителите и гостите на града и малките населени места са осигурени по два басейна за възрастни и за деца. Басейните на стадион „Септември“ са най-добрата прохлада в летните горещини. На разположени за жителите и гостите на града е голям басейн с хладна вода и малък за децата. Басейнът е с вход 4.00 лева, като са включени шезлонг и чадър. В района е разположен и открит кръгъл бар, предлагащ напитки и храна за всички желаещи. Минералните басейни също съчетават прохладата на лятото с прекрасната природа на градския парк в Симитли. Малък и голям басейн за всеки вкус, топла минерална вода, открити барове, храни и напитки очакват почиващите в най-горещите дни на лятото. Там входната такса е 5 лева за възрастни, 3 лева за деца, шезлонг и чадър се предлагат на цена от 4 лева общо.
Обновеният минерален плаж в разложкото село Баня също се превърна в любимо място за хората в региона. Комплексът разполага със зелени площи, голям и малък плувен басейн. Цената на билета за възрастни е 3.00 лева, за деца до 7 години е безплатно, за ученици и студенти – 1.00 лев. Цената за ползване на шезлонг е 2.00 лева.
В градския парк на град Сандански се намира Спортен интернат по плуване. През лятото басейнът работи като градски плаж. В Петрич предпочитано място за разхлада е плувния комплекс в село Чучулигово, който разполага с плувен басейн с олимпийски размери.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РЗИ - Пазарджик: Плувните басейни в областта отговарят на нормативните изисквания

РЗИ - Пазарджик: Плувните басейни в областта отговарят на нормативните изисквания

9 Август 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Здравните експерти са извършили през юли проверки на 31 плувни басейна, разположени на територията на област Пазарджик, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Пазарджик и уточниха, че проверките са осъществени от Областната комисия по водноспасителна дейност, сформирана със заповед на областния управител. За нормалното функциониране на плувните басейни и плажове още преди началото на активния туристически сезон инспекторите от отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ -Пазарджик са издадоли предписания с подробни указания, касаещи максималното им обезопасяване, съгласно изискванията на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи. Акцент при проверките е поставен върху регистрация на обектите в РЗИ – Пазарджик, като обекти с обществено предназначение, съгл. Закона за здравето, обособяване на спасителни постове с необходимото оборудване, обслужване от спасител през цялото работно време на басейните, осигуряване на медицински чанти с необходимите медикаменти.
В хода на проверките са изисквани документи като свидетелство и талон за правоспособност на спасителя за настоящата 2018 г., заверен от Регионалната структура на БЧК, медицинско удостоверение и трудов договор на спасителя, протокол от лицензирана фирма за извършена дезинсенкция и дератизация на площите около плувния басейн, протоколи от анализи на водата по микробиологични и химични показатели, удостоверяващи нейните качества. Извършен е също преглед на състоянието на пречиствателните съоръжения, както и проверка на журналите за остатъчния хлор. След приключване на проверките областната комисия е направила обобщение, че басейните са добре подготвени за упражняване на дейността си и фирмите, стопанисващи обектите, изпълняват нормативните изисквания. Установените нарушения са единични, като: талон на спасителя с изтекъл срок на заверка и недостатъчен брой спасителни постове, спрямо водната площ на обекта. Издадени са 3 предписания от страна на РЗИ - Пазарджик. Няма заповеди за спиране и актове за административни нарушения.
Ваня НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тереза Мей. Ангела Меркел. 11 декември 2018 година
Тереза Мей. Ангела Меркел. 11 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.