НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Правителството прие решение за изграждане на път Видин – Ботевград и тунел под прохода Петрохан (ОБЗОР)

Правителството прие решение за изграждане на път Видин – Ботевград и тунел под прохода Петрохан (ОБЗОР)

7 Март 2018 | 21:07 | Агенция "Фокус"
София. Правителството прие решение за изграждане на път Видин – Ботевград и тунел под прохода Петрохан. Това стана на седмичното заседание на Министерски съвет. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посочи, че най-оптимистичният вариант е пътят, който в голямата си част ще бъде магистрала, да е разделен на шест участъка, които да са готови до 2021 г. Той съобщи, че общата стойност на проекта е 1,6 млрд. лв., които ще бъдат осигурени от бъдещи постъпления от тол такси и електронни винетки.
Министър Нанков обясни още, че е планирано проектното трасе на скоростния път да бъде разположено извън населените места по направлението и ще изведе транспортното движение от моста над р. Дунав при гр. Видин към гр. София. „Част от трасето до Монтана е планирано да бъде с габарити на магистрала – с по две платна за движение и аварийна лента. В тежкия участък от Мездра до Ботевград ще бъде изграден скоростен път с по две ленти за движение във всяка посока“, посочи той.
Министерският съвет прие и решение за подкрепа реализацията на проект за тунел под прохода Петрохан, който ще бъде подготвен за концесия. Предвижда се още през месец май тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ да проведе процедура за избор на изпълнител на прединвестиционно проучване за тунелно преминаване през прохода. „За Петрохан сме се разбрали – държавата го подготвя за концесия. Ще предлагаме проекта на инвеститори, които идват в България“, каза министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че в момента средства от бюджета не могат да бъдат обещани, но може да се подготвят всички процедури, да е готов за концесиониране и да се направи опит за публично-частно партньорство. Той отбеляза, че от забавянето на въвеждането на тол система заради обжалвания дневните загуби са от 1,5 млн. лв. „Сметнете по 1,5 млн. лв. на ден, ако даваме един ден на Видин, един ден на Монтана и един ден на Враца“, добави премиерът.
Вицепремиерът Валери Симеонов отбеляза, че решенията не се взимат заради протести или под натиск. „Двата проекта са заложени в програмата на коалиционното правителство и ще бъдат изпълнени в срок“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Николай Нанков: Пътят Видин - Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 година, а най-тежките участъци ще са готови до края на 2020 година

Mинистър Николай Нанков: Пътят Видин - Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 година, а най-тежките участъци ще са готови до края на 2020 година

7 Март 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. Пътят Видин-Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 година, а най-тежките участъци ще са готови до края на 2020 година, това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на днешното заседание в Министерски съвет, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Тези срокове бяха записани в решение на оперативно заседание на Министерския съвет днес, което е продължение на управленската програма за мандата 2017-2021. На правителственото заседание присъстваха областните управители на Видин Албена Георгиева, на Враца Малина Николова и на Монтана Росен Белчев, както и представители на протестиращите граждани от Видин.
„За реализацията на проекта е съставен конкретен времеви график с ясни и последователни стъпки, които да се изпълняват“, каза oще министър Нанков. Той посочи, че с изграждането на модерна пътна инфраструктура по направлението Видин – София ще се осигури още скоростно и комфортно придвижване на трафика от Дунав мост 2 към вътрешността на страната и към Егейско море по направлението на европейски транспортен коридор № 4.
За изграждането на пътя Видин – Ботевград е предвидена реализация на 6 участъка:
Етап 1 „Видин – Димово” – с дължина 35,7 км.
Етап 2 „Димово – Бела – Ружинци” – с дължина 22,3 км.
Етап 3 „Ружинци – Монтана” – с дължина 40,3 км.
Етап 4 „Монтана – Враца” – с дължина 28,7 км.
Етап 5 „Враца – Мездра” – с дължина 9 км – рехабилитация.
Етап 6 „Мездра – Ботевград” – с дължина 33 км.
„Изграждането им ще бъде разделено на няколко проекта, при подготовката на които се спазват всички законови и подзаконови нормативни актове и регламентираните процедури. До 10 дни ще обявим обществените поръчки за най-тежките участъци. Тях ще завършим до края на 2020 г.“, информира министър Нанков. Той съобщи, че общата стойност на проекта е 1,6 млрд. лв., които ще бъдат осигурени от бъдещи постъпления от тол такси и електронни винетки.
Николай Нанков съобщи още, че е планирано проектното трасе на скоростния път да бъде разположено извън населените места по направлението и ще изведе транспортното движение от моста над р. Дунав при гр. Видин към гр. София. Част от трасето до Монтана е планирано да бъде с габарити на магистрала – с по две платна за движение и аварийна лента. В тежкия участък от Мездра до Ботевград ще бъде изграден скоростен път с по две ленти за движение във всяка посока, посочи регионалният министър.
Министерският съвет прие и решение за подкрепа реализацията на проект за тунел под прохода „Петрохан“, който ще бъде подготвен за концесия. Предвижда се още през месец май тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ да проведе процедура за избор на изпълнител на прединвестиционно проучване за тунелно преминаване през прохода. „За Петрохан сме се разбрали – държавата го подготвя за концесия. Ще предлагаме проекта на инвеститори, които идват в България“, каза министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че в момента средства от бюджета не могат да бъдат обещани, но може да се подготвят всички процедури, да е готов за концесиониране и да се направи опит за публично-частно партньорство. „Коридор № 4 е изключително важен, защото прави смисъл и на магистрала „Струма“, връзвайки топлото море, осигурява връзка от Солун през София, Видин, към Братислава и Будапеща“, добави премиерът. И отбеляза, че от забавянето на въвеждането на тол система заради обжалвания дневните загуби са от 1,5 млн.лв. „Сметнете по 1,5 млн. лв. на ден ако даваме един ден на Видин, един ден на Монтана и един ден на Враца“, добави премиерът. Вицепремиерът Валери Симеонов, както и министър Нанков отбелязаха, че двата проекта са заложени в програмата на коалиционното правителство и ще бъдат изпълнени в сроковете.
Росица Кирова, представител на протестиращите от Видин, благодари на премиера за това, че е направил необходимото двете решения да станат факт. Тя заяви, че изричното решение на Министерския съвет означава, че правителството има волята да изгради пътя при спазване на сроковете и заложените етапи и параметри. Това ще даде възможност за развитие на регионите и за безопасно и сигурно пътуване за всички, които живеят в този край на България, допълни г-жа Кирова.
Областният управител на Враца Малина Николова също благодари за приетите решения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: За прохода Петрохан не можем да обещаем държавни пари, държавата го подготвя за концесия

Премиерът Бойко Борисов: За прохода Петрохан не можем да обещаем държавни пари, държавата го подготвя за концесия

7 Март 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. За прохода Петрохан не можем да обещаем държавни пари, държавата го подготвя за концесия. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На срещата, която направихме с колегите за Петрохан, сме се разбрали – държавата го подготвя за концесия. Тъй като 1,6 млрд. ще отидат за пътя Видин – Ботевград, тунелът няма финансово-икономическа обосновка към момента, сме се разбрали да го предлагаме на инвеститори, които идват в България. Държавни пари в момента не можем да обещаем, можем да обещаем всички процедури, които към момента вървят, и да кажем: „Ето ви го, готов е за концесиониране“, и да направим опит за публично частно партньорство“, каза още Борисов.
„Благодаря на всички, които бяха на срещата, защото това е наш приоритет и искаме да си го направим. 800 хил. камиона минават по този път. Така че стягайте се, не случайно и при тол системата имаше яростна съпротива, защото по 1,5 млн. лв. губим на ден, вместо да ги даваме един ден на Видин, един ден на Враца, един ден на Монтана“, коментира Борисов.
Вицепремиерът Валери Симеонов уточни, че тези проекти са заложени в програмата на коалиционното правителство. „Не става въпрос за гасене на пожари, те са заложени и ще бъдат реализирани“, каза той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Пътят от Видин от Ботевград ще струва 1,6 млрд. лв., като тези средства ще бъдат дадени от бъдещата система за тол такси

Министър Николай Нанков: Пътят от Видин от Ботевград ще струва 1,6 млрд. лв., като тези средства ще бъдат дадени от бъдещата система за тол такси

7 Март 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Пътят от Видин от Ботевград ще струва 1,6 млрд. лв., като тези средства ще бъдат дадени от бъдещата система за тол такси. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“
"При най-оптимистичния вариант до декември 2020 г. пътят ще бъде готов. Огромен е финансовият ресурс -1,6 млрд. лв. Той не е планиран в бюджета на МРРБ за 2018 г., но ще бъде осигурен на база на постъпленията от бъдещите приходи на базата на тол таксите и електронните винетки – системата, която в момента изграждаме и която със съкратените срокове по изпълнение от договора съм убеден, че до края на годината ще генерираме приходи. Трасето ще бъде разположено извън населените места", каза още министър Нанков.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестите за скоростен път Видин-Ботевград спират, след като кабинетът обеща да разпише срокове за изграждането му (ОБЗОР)

Протестите за скоростен път Видин-Ботевград спират, след като кабинетът обеща да разпише срокове за изграждането му (ОБЗОР)

2 Март 2018 | 19:30 | Агенция "Фокус"
София. Протестите на Северозапада за изграждането на магистрален път между Видин и Ботевград ще бъдат прекратени, а правителството поема ангажимента до сряда да излезе с решение за конкретни срокове, в които проектът да бъде завършен. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с граждани от Видин, Монтана и Берковица, които от седмици протестират с искане за автомагистрала Видин – София и тунел под прохода „Петрохан“. На срещата е било договорено на Министерски съвет следващата сряда да се вземе решение с конкретни срокове и ангажименти за изграждането на Коридор номер 4 в участъка от Ботевград до Видин – по протежението на път Е-79. Министър Нанков уточни, че тези срокове ще бъдат индикативни, тъй като много от процедурите не зависят от волята на възложителя. От думите му обаче стана ясно, че амбицията е проектът да бъде цялостно приключен до 2022 година, когато се очаква да бъдат завършени най-тежките участъци, а именно Ботевград-Мездра и Видин-Ружинци. „Ние нямаме размиване в позициите си, за нас винаги този път е бил приоритет и ще бъде. Ще вземем подобно решение, за да бъдем отговорни и конкретни, за да могат и колегите да следят поетите ангажименти от наша страна и те да се превърнат не само в реални дейности, но и в една инфраструктура, която Северозапада заслужава“, каза още той.
По отношение на тунела под прохода Петрохан регионалният министър обясни, че за там в момента се извършват геоложки проучвания, а веднага след тях ще бъдат възложени прединвестиционните проучвания и концесионните анализи. „Петрохан ще бъде един от първите проекти в България, които се реализират под формата на публично-частно партньорство. Има инвестиционни интереси, но към момента не можем да предложим нищо, освен една инвестиционна идея. Когато сме готови в края на годината с геологията и предпроектните проучвания, ще имаме една база за привличането на чуждестранен интерес “, допълни министър Нанков.
От „Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан“ благодариха за взетото решение и увериха, че ще следят за спазването на поетите ангажименти. Росица Кирова от гражданската инициатива поясни, че обявеният за събота протест ще се случи под формата на събитие-честване за 3 март.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росица Кирова, „Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан“: Няма да има протести утре, постигнахме това, за което се борихме

Росица Кирова, „Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан“: Няма да има протести утре, постигнахме това, за което се борихме

2 Март 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме развитие, няма да има протести утре, постигнахме това, за което се борихме и се радвам, че успяхме да направим тази крачка. Това каза Росица Кирова от „Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан“ след среща при премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проведената среща днес е резултат от изявената воля на българския премиер, който се намеси навреме, защото 5 поредни седмици Видин протестира. И протестира не защото не е наясно какво се върши до момента от редица правителства по отношение на тази инфраструктура, а защото искаме ясно отношение на Министерски съвет, което да покаже, че има политическа воля да рамкира етапите, индикативните срокове, финансирането на проекта, който е свързан с изграждане на магистрален път от Видин до Ботевград“, заяви Росица Кирова. „Обявеният за утре протест ще се случи под формата на събитие-честване за 3 март и отново ще се съберем на мястото, което сме си определили. Получихме уверението от премиера Бойко Борисов и министър Нанков, че в сряда ще има подготвено решение, колкото и трудно да е да се направи като процедура. Ще има решение, което ще даде гаранции на хората от Северозападна България, че това, което слушаме от много години, ще има определени срокове и хоризонти и ще се случи. Благодарим, че ще се ускорят процедурите и най-тежките участъци ще бъдат готови до 2022 година, ако няма някакви обжалвания на самите процедури и че имаме краен срок за довършване на целият участък на пътя. Благодарим и за решението което ще бъде взето за Петрохан“, каза още тя. По думите ѝ за Северозападна България това е изключително важно.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Ще вземем решение за конкретни срокове по проекта за скоростен път от Ботевград до Видин

Министър Николай Нанков: Ще вземем решение за конкретни срокове по проекта за скоростен път от Ботевград до Видин

2 Март 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Ще приемем решение, което да даде яснота в какви времеви рамки ще приключим проекта, говорим за цялостното приключване през 2022 година в най-тежките участъци Ботевград-Мездра и Видин-Ружинци. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг в Министерски съвет след среща при премиера Бойко Борисов с граждани от Видин, Монтана и Берковица, които от седмици протестират с искане за изграждане на автомагистрала Видин – София, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Инициативата на премиера беше изключително навременна. Успяхме да стиковаме нашите позиции. Те по-скоро не са се разминавали кардинално в нито една сфера. Това, което искат колегите са гаранции, тъй като наистина през последните 30 години в Северозапада специално за тези два проекта обещанията са били много повече от действията. Видяхме, че с изграждането на „Дунав мост-2“ на Видин вместо да се разреши проблемът на Северозапада, той се задълбочи от гледна точка на транспортната достъпност и придвижването. Както се казва: „Пътят отесня“. Тук коментираме за изцяло ново трасе, за изцяло нови габарити, в някои от участъците ще бъде скоростен път, в други с автомагистрални габарити“, отбеляза министър Нанков. По думите му на срещата е било договорено на Министерски съвет следващата сряда да се вземе решение с конкретни срокове и ангажименти за изграждането на Коридор номер 4 в участъка от Ботевград до Видин – по протежението на път Е-79. „Те ще бъдат индикативни разбира се, тъй като много от процедурите не зависят от волята на възложителя, на министерството и на Министерски съвет. Ще приемем решение, което да даде яснота в какви времеви рамки ще приключим проекта, говорим за цялостното приключване през 2022 година в най-тежките участъци Ботевград-Мездра и Видин-Ружинци, може би ще го разширим и до Монтана като по-тежък участък“, допълни министър Нанков. „Ние нямаме размиване в позициите си, за нас винаги този път е бил приоритет и ще бъде. Факт е, че ще вземем подобно решение, за да бъдем отговорни, за да бъдем и конкретни, за да могат и колегите да следят поетите ангажименти от наша страна и те да се превърнат не само в реални дейности, но и в една инфраструктура, която Северозапада заслужава“, каза още той.
По отношение на тунела под прохода Петрохан регионалният министър обясни, че за там в момента се извършват геоложки проучвания, а веднага след тях ще бъдат възложени и прединвестиционните проучвания. „Петрохан ще бъде един от първите проекти в България, които се реализират под формата на публично-частно партньорство. Има инвестиционни интереси, но към момента не можем да предложим нищо, освен една инвестиционна идея. Когато сме готови в края на годината с геологията и предпроектните проучвания, ще имаме една база за привличането на чуждестранен интерес “, допълни министър Нанков.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков провеждат среща с протестиращите, които искат магистрала до Видин

Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков провеждат среща с протестиращите, които искат магистрала до Видин

2 Март 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков провеждат среща с протестиращите, които искат магистрала до Видин, предаде репортер на Агенция "Фокус". Срещата се провежда в Министерски съвет.

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.