НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Близо 600 души ще вземат участие в ултрамаратона „Персенк Ултра“, който започва в Асеновград

Пловдив: Близо 600 души ще вземат участие в ултрамаратона „Персенк Ултра“, който започва в Асеновград

17 Август 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Близо 600 души ще вземат участие в ултрамаратона „Персенк Ултра“, който започва в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Николай Марангозов, организатор на състезанието и председател на Сдружение „Български ултрамаратони“. Състезанието по планинско бягане ще се проведе за шеста поредна година в Асеновград, като ще продължи три дни – до 19 август. Тази година бегачите отново ще премерят сили на три различни дистанции. Най-малката дистанция е с дължина от 50 км, средната дистанция е 110 км, а най-голямата е с дължина 160 км, като максималното време за пробягването ѝ е 44 часа. Началото на състезанието по планинско бягане ще бъде поставено в 18.00 часа днес от централния площад „Акад. Николай Хайтов“ с тръгването на бегачите по най-голямата и по средната дистанции. Записалите се да пробягат най-малката дистанция от 50 км ще стартират състезанието си в 10.00 часа на 18 август от село Орехово. Награждаването на победителите ще бъде на 20 август на централния площад в град Асеновград. Всеки ултрамаратонец, завършил успешно дистанцията си, ще получи медал. Тримата най-добри бегачи ще получат допълнителни медали и награди от спонсорите на събитието, „Около 200 доброволци ще обслужват състезателите по време на изпитанието им. Има осигурени медицински лица, масажисти и всичко необходимо. На всеки 10 - 15 км има подкрепителни пунктове за състезателите, където могат да вземат вода и храна. В първите 10 километра след старта бегачите не разполагат с абсолютно нищо, като вече след това, на всеки 10 - 15 километра, те ще забележат подготвените пунктове. Осигурени са високопроходими джипове и необходимата радиовръзка, която спомага за безпроблемна комуникация и връзка между пунктовете, въобще за нормалното протичане на цялото състезание“, коментира още Николай Марангозов. По думите му се отчита 30% ръст на състезателите, записали се за участие в ултрамаратона „Персенк Ултра“. Записали са се бегачи от 20 държави, сред които представители на Австралия, Австрия, САЩ, Словения, Норвегия, Ирландия, Азербайджан и други.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Марангозов, Сдружение „Български ултрамаратони“: Липсващият елемент при провеждането на ултрамаратони в България е публика, която да аплодира бегачите

Николай Марангозов, Сдружение „Български ултрамаратони“: Липсващият елемент при провеждането на ултрамаратони в България е публика, която да аплодира бегачите

10 Август 2018 | 21:24 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Липсващият елемент при провеждането на ултрамаратони в България е публика, която да аплодира бегачите. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Николай Марангозов, организатор на ултрамаратона „Персенк Ултра“ и председател на Сдружение „Български ултрамаратони“. „В много от случаите, когато преминават състезателите от ултрамаратона в Асеновград, публиката даже не ръкопляска. Ако по някакъв начин тези хора свиркат и аплодират бегачите, те ще се чувстват на седмото небе, че завършват това трудно за тях изпитание. Точно това липсва най-много на ултрамаратоните и на подобни събития в България. Публиката е от огромно значение и вдъхва кураж на състезателите. Така е по целия свят“, коментира Николай Марангозов. Той посочи, че състезателите изпитват различни трудности в зависимост от трасето, което пробягват. „Цялостното им състояние зависи много о от атмосферните условия. Ако са по влошени, тоест има валежи от дъжд, мъгла или вятър, очаквано резултатите на състезателите падат. Най-голяма трудност за състезателите представляват жегата и голямата скорост. По-добре за участниците е да бягат в дъжд, отколкото в топло време, понеже температурата на тялото на един състезател скача до 39 градуса докато бяга. Важно за бегачите е и да се научат да се хранят по време на бягане. Повечето хора не могат да консумират твърда храна по време на бягане. Този, който може, се чувства много по-добре“, коментира Николай Марангозов. Той каза още, че състоянието на самия състезател по време на бягане се променя всяка една секунда. „Никой не знае какво ще го сполети по време на бягане. Може глезен да си изкълчиш, може да паднеш, може и хипотермия да получиш. Много са факторите, които влияят. Всеки идва и казва, че е подготвен, но в действителност после осъзнава за какво става въпрос. Много пъти сме спасявали хора горе в планината, заради това, че са подценили самата планина. Не уважаваш ли планината, не завършваш състезанието“, посочи Марангозов.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Ултрамаратонът „Персенк Ултра“ ще се проведе за шести пореден път в Асеновград в дните от 17 до 19 август

Пловдив: Ултрамаратонът „Персенк Ултра“ ще се проведе за шести пореден път в Асеновград в дните от 17 до 19 август

10 Август 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Ултрамаратонът „Персенк Ултра“ ще се проведе за шести пореден път в Асеновград в дните от 17 до 19 август. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Николай Марангозов, организатор на състезанието и председател на Сдружение „Български ултрамаратони“. Тази година бегачите отново ще се премерят сили три различни дистанции. Най-малката дистанция е с дължина от 50 км, средната дистанция е 110 км, а най-голямата е с дължина 160 км, като максималното време за пробягването ѝ е 44 часа. Началото на състезанието по планинско бягане ще бъде поставено в 18.00 часа на 17 август от централния площад „Акад. Николай Хайтов“ с тръгването на бегачите по най-голямата и по средната дистанции. Записалите се да пробягат най-малката дистанция от 50 км ще стартират състезанието си в 10.00 часа на 18 август от село Орехово. Награждаването на победителите ще бъде на 20 август на централния площад в град Асеновград. Всеки ултрамаратонец, завършил успешно дистанцията си, ще получи медал. Тримата най-добри бегачи ще получат допълнителни медали и награди от спонсорите на събитието.
„Около 200 доброволци ще обслужват състезателите по време на изпитанието им. Има осигурени медицински лица, масажисти и всичко необходимо. На всеки 10 - 15 км има подкрепителни пунктове за състезателите, където могат да вземат вода и храна. В първите 10 километра след старта бегачите не разполагат с абсолютно нищо, като вече след това, на всеки 10 - 15 километра, те ще забележат подготвените пунктове. Осигурени са високопроходими джипове и необходимата радиовръзка, която спомага за безпроблемна комуникация и връзка между пунктовете, въобще за нормалното протичане на цялото състезание“, коментира Николай Марангозов.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Щети от експлозията пред телевизия Скай. 17 декември 2018 г.
Щети от експлозията пред телевизия Скай. 17 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.