НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Foreign Policy: Руска атака по Черна гора може да означава края на НАТО

Foreign Policy: Руска атака по Черна гора може да означава края на НАТО

30 Юли 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Русия на няколко пъти е надхитряла Запада в последните години, успявайки да изиграе по-слаба ръка с невероятно умение. Москва най-накрая изгради уменията си в информационната и в хибридната война, разчитайки на методи, включващи дипломация на натиска, фалшивите новини и намесата в чуждите избори. Пътем тя отне части от Грузия и Украйна насила и успя да бутне няколко от геополитическите кегли на САЩ и Великобритания, коментира списание Foreign Policy.
Русия не е толкова мощна, колкото в съветски времена, но благодарение на стратегическата мисъл на президента си Владимир Путин тя на няколко пъти е успявала да удари над категорията си. Русия е значително по-ефективна от Китай, карайки Запада да отстъпи и постоянно търси и открива начини да го подкопае.
Най-притесняващо за Запада е, че убийственият удар може да се случи на Балканите, дълго време сцена за руска надпревара със Запада. Никой не знае какво Путин и президентът на САЩ Доналд Тръмп да се споразумели по време на двучасовата си частна среща в Хелзинки по-рано този месец. Тръмп може да е предал на Путин списък с ключовите надпревари в Конгреса, в които има нужда от руска намеса. Вероятно е те да са говорили за НАТО, Крим и Украйна и явно Путин е получил това, което иска от Тръмп.
И наистина, изглежда, че Тръмп играе по плана на Русия и може да разклати НАТО, насочвайки се срещу най-новия му член. „Черна гора е малка страна с много силен народ“, заяви той по телевизията ден след срещата си с Путин. „Те имат агресивни хора. Могат да станат агресивни и поздравления, имаме Трета световна война“, допълни той. Въоръжена руска намеса в Черна Гора, включваща хибридна и традиционна война може да даде на Тръмп възможността да се възползва от думите си в ефир и да каже на съюзниците в НАТО, че Вашингтон няма да уважи чл. 5 от Договора за НАТО и да се присъедини към съюзниците си в защитата на Черна гора.
Без намесата на САЩ в операцията на НАТО Европа най-вероятно ще отстъпи и няма да реагира на изненадваща атака. Руска атака може да се проведе чрез наземни сили, които ще трябва да минат през няколко страни, които клонят към Запада. Вместо това атаката може да се случи по въздух и море.
Подобен сценарий може да нанесе смъртоносни щети на НАТО, разделяйки го. Русия вече се е опитвала да проведе преврат в Черна гора, за да предотврати влизането ѝ в НАТО, а наскоро развитието на положението в Македония доведе до това руски разузнавачи от ФСБ да се опитат да предизвикат хаос в нея, както и в Гърция, където двама дипломати бяха наскоро изгонени за противопоставяне на гръцкото споразумение с Македония за името.
Въпреки че Русия никога няма да атакува директно американските или западните сили - няколкостотинте руски наемници, убити от американските сили в Сирия наскоро доказват това – всъщност това не е необходимо. Русия може да удари смъртоносно НАТО, без да се ангажира с войниците си. Не само, че руското разузнаване все повече се насочва към Балканите, но Русия също така е разположила най боеспособните си войници на своята западна граница.
Черна гора е най-новият и в много отношения най-слабият член на НАТО. След като през 2006 г. стана независима от Сърбия, малкото ѝ население от около 630 000 души разполага с въоръжени сили, които наброяват едва около 2000 души. Това е малка и спокойна страна, единствената от бившите югославски републики, която не е обхваната от насилствените последствия от разпадането на Югославия.
Въпреки това, още преди да стане независима и много преди да стане член на НАТО, Черна гора е и продължава да бъде сътрудник на силите на НАТО в Афганистан, като има значителен принос. Всъщност, по искане на Вашингтон, Черна гора всъщност увеличи разгръщането си в Афганистан през 2017 г. Но Русия натиска Черна гора през последното десетилетие.
След като черногорският парламент гласува в полза на присъединяването си към НАТО, руското външно министерство заяви, че правителството „е пренебрегнало гласа на разума и съвестта“ и че Русия е запазила „правото да предприеме стъпки за защита на своите интереси и национална сигурност“. Русия бързо забрани вноса на черногорско вино.
Черна гора държи Русия отговорна за опита за преврат срещу настоящия президент Мило Джуканович (когато той все още е министър-председател) в деня на изборите през октомври 2016 г., обвинявайки 14 лица - руски и сръбски националисти, включително двама членове на ГРУ, че са планирали да атакува държавните институции и да убият Джуканович. Интересно е , че настоящият министър-председател на Черна Гора, Душко Маркович, бе изблъскан буквално от Тръмп по време на първото му посещение в централата на НАТО в Брюксел.
Черна гора вече се присъедини към Съвета на Европа, както и към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Европейският съюз сериозно обмисля поканата ѝ да се присъедини като пълноправен член, който, заедно със своето новопостигнато членство в НАТО, е причината, поради която Русия е толкова загрижена. Москва не иска друга прозападна страна в географската зона, която определя като „близката си чужбина“.
Изглежда, че Руските апетити в региона могат да се проследят до края на войната в Косово през 1999 г., когато имаше изненадваща надпревара между руските и НАТО-вските сили за окупирането на летището край Прищина. Русия първа достигна до там и прекият сблъсък бе избегнат на косъм, след намесата на високопоставени служители от Великобритания и САЩ.
С Русия, възмутена от разширяването на НАТО, следващата важна точка на търкане настъпи, когато тя нахлу страната кандидат-член на НАТО Грузия през 2008 г. Високопоставените американски представители, включително бившият съветник по националната сигурност Стивън Хадли, публично признаха, че е грешка да не де реагира на това нахлуване. Русия все още окупира част от Грузия до този ден.
Това беше повратна точка, позволила на Кремъл да заключи, че може да оспорва западните интереси с минимален очакван отговор, стига да не отнема земи директно Запада. Анексирането на Крим от Русия и окупацията на Източна Украйна се случи в отговор на украинската революция през 2014 г. и поканата на ЕС за присъединяването ѝ към Украйна. Оттогава Русия участва в стотици дръзки провокации срещу силите на НАТО във въздуха и в морето.
Изглежда също така, че Москва успешно се намеси в гласуването за Брекзит и в изборите в САЩ през 2016 г. и отрови бивш руски шпионин на британска територия. Сега е възможно Русия да започне да преценява погрешно толерантността на съюзниците в НАТО и да се надцени.
Причината, поради която срещата на върха в Хелзинки е пълна криза за националната сигурност, е, че руснаците са обявили, че напредват по споразуменията, направени по време на срещата, докато високопоставените американски служители и военни командири остават напълно на тъмно. Намеците от руска страна показват, че се обсъждат нов референдум в Източна Украйна, посещение на Путин във Вашингтон и завръщане на сирийците бежанци.
Истинският въпрос е дали Тръмп просто действа според капризите си, за да навреди на интересите на националната сигурност на САЩ или всъщност конците са му дърпани от Москва. Още през кампанията за 2016 г. Тръмп многократно е говорил за това как НАТО се възползва от американския народ, като споменава по-специално имената на балтийските държави и по-нататък поставя под съмнение дали ще изпълни член 5 като президент. Сега той се е насочил Черна гора.
Най-малкото коментарите на Тръмп за Черна гора водят до отслабване на Алианса, което дава на Русия по-голяма свобода да дестабилизира най-новия член на НАТО и да увеличи рисковете от възобновяване на конфликта на Балканите. В най-лошия случай тези думи отразяват собствените възгледи на Путин, пораждайки сериозни опасения, че двамата президенти са стигнали до някаква форма на разбиране на затворени врати за Черна гора. Ако НАТО не е напълно подготвено да се противопостави на заплахата, непосредствената последица от руската атака срещу Черна гора ще бъде ефективният край на най-мощния военен съюз в световната история.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Щети от експлозията пред телевизия Скай. 17 декември 2018 г.
Щети от експлозията пред телевизия Скай. 17 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.