НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов ще следи за качественото изпълнение на инфраструктурните обекти във Варна (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов ще следи за качественото изпълнение на инфраструктурните обекти във Варна (ОБЗОР)

10 Август 2018 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Варна. Министър-председателят Бойко Борисов ще следи за качественото изпълнение на инфраструктурните обекти във Варна. Днес премиерът инспектира строителните и ремонтни работи заедно с кмета Иван Портних и министъра на финансите Владислав Горанов. Обиколката започна от бул. „Васил Левски“ – най-големият инфраструктурен проект в града, като за изграждане на новото трасе от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“ правителството отпусна 80,5 млн. лв. Ремонтът на съществуващата част от булеварда пък се финансира по проект по ОП „Региони в растеж“. След завършване на булевард „Васил Левски“ ефектът ще бъде облекчаване на движението в града, намаляване на задръстванията, извеждане на трафика извън централната градска зона, както и бърза връзка от летището към курортите. Премиерът Борисов отбеляза, че става дума за изключително сложно съоръжение и подчерта, че е важно да се строи качествено. „Сроковете си летят. Изключително сложно съоръжение, малко им се карах, че го бавят и го минах целия. От ремонтите до момента, които сме направили, е видно, че всичко е прекрасно. Десетки метри са пилоните по „Левски“, дори да има 100-годишна вълна да няма опасност. Както съм им се накарал до 3-4 месеца това ще го завършат, ще следя и аз изкъсо", каза премиерът. След това обиколката продължи с оглед на ремонтните дейности за пробива на бул. „Сливница“, за който Министерският съвет отпусна 4,5 млн. лв. Там ще бъде изграден и паркинг до парк-музея „Владислав Варненчик“. С реализирането на проекта ще бъде осигурен бърз достъп до автомагистрала „Хемус“.
Веднага след това Бойко Борисов и кметът Иван Портних посетиха район „Аспарухово“, където са завършени ремонтът и разширението на ул. „Мара Тасева“, а в момента се ремонтира бул. „Народни будители“. Премиерът бе запознат на място и с проекта за изграждане на рибарско пристанище в района на Карантината. Тази седмица геодезисти подадоха сигнал, че в рамките на проекта ще бъде допуснато застрояване на плажа, което от общината и регионалното министерство опровергаха. Според премиера обаче не става дума за плаж, а за камънаци и змиярник и ако жителите на града не го искат - оставят „бурена, както си е и не го закачаме“. „Ако варненци искат, ще се направи рибарско пристанище, както направихме на много други места като в Поморие и Созопол“, коментира премиерът. Според него рибарското пристанище трябва да се развие като тези в Поморие, Созопол и Приморско. Борисов каза още, че трябва да има място, където рибарите да си сложат хладилници, а ресторанти и домакини да могат си купуват прясна риба, извадена току-що от морето при спазване на всички санитарни карантинни норми.
Работи се и за изместването на тежкия трафик от и към пристанищната зона, стана ясно още при посещението на премиера в „Аспарухово“. Премиерът добави, че Варна е рядко красив град и с малко в него може да се направи така, че да стане още по-хубав.
Много снимки с премиера си направиха възпитаниците на Детската-юношеската школа на ФК „Спартак“, които благодариха за подкрепата за стадиона. От своя страна Борисов заяви, че държавата може да отделя по 1 млн. лева годишно за детско-юношеските футболни клубове в „А“ група. В началото на август Министерски съвет взе решение за отпускане на 1 398 000 лв. на Община Варна за реализиране на проект „Основен ремонт и реконструкция на съществуващите трибуни и терени на стадион „Спартак“. Добрата новина дойде, след като ФК „Спартак“ отново стъпи във владение на своя клубен стадион. Със средствата, отпуснати от държавата, ще бъде подменено тревното покритие, ще бъдат изградени нова трибуна, съблекални, поливна и противопожарна системи, ВиК и ел. инсталации, които са компрометирани. „Футболните хора трябва да направят нещо“, коментира премиерът по повод необходимостта от финансиране за базите.
Попитан за изграждането на автомагистрала „Хемус“, министър-председателят Борисов заяви, че предстои да бъдат пуснати пътищата около Провадия, както и първа копка на участъка Белокопитово-Търговище.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Държавата може да отделя по 1 млн. лв. годишно за детско-юношеските футболни клубове в „А“ група

Премиерът Бойко Борисов: Държавата може да отделя по 1 млн. лв. годишно за детско-юношеските футболни клубове в „А“ група

10 Август 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Варна. Държавата може да отделя по 1 млн. лева годишно за детско-юношеските футболни клубове в „А“ група. Това каза пред журналисти във Варна министър-председателят Бойко Борисов, след като инспектира изпълнението на голяма част от инфраструктурните проекти в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. При посещението си в кв. „Аспарухово“ Бойко Борисов беше посрещнат от група деца, а на новото игрище в квартала беше разпънат транспарант с надпис: „Благодарим ви, г-н Борисов, че спасихте „Спартак Варна“.
В началото на август Министерски съвет взе решение за отпускане на 1 398 000 лв. на Община Варна за реализиране на проект „Основен ремонт и реконструкция на съществуващите трибуни и терени на стадион „Спартак“. Добрата новина дойде, след като ФК „Спартак“ отново стъпи във владение на своя клубен стадион. Със средствата, отпуснати от държавата, ще бъде подменено тревното покритие, ще бъдат изградени нова трибуна, съблекални, поливна и противопожарна системи, ВиК и ел. инсталации, които са компрометирани.
„Футболните хора трябва да направят нещо", коментира премиерът по повод необходимостта от финансиране на спортните клубове. „И на „Черно море", и на „Ботев" - Враца, и на „Берое" сме помогнали за ремонтна стадионите, треви, осветление, седалки направихме, но това не е правилният път. Като държава нямаме нито желание, нито право да се месим в деянията на футболния съюз и федерациите, но един по един идвате и искате пари. Или ще сте изцяло самостоятелни, или като искате пари – да се разходват с резултат. Имаме идеи, но трябва да ни потърсите. За „А“ група за детско-юношеските клубове можем да даваме по 1 млн. лева годишно. Готови сме да водим този разговор, финансовият министър ще го води, не само спортният. Даваме милиони за образование, но спортът е също част от образованието“, заяви Бойко Борисов.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Митрополит Йоан: С 200 000 лева, отпуснати от правителството, ще започне ремонт на покрива и куполите на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна

Митрополит Йоан: С 200 000 лева, отпуснати от правителството, ще започне ремонт на покрива и куполите на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна

10 Август 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Варна. С 200 000 лева, отпуснати преди седмици от правителството, ще започне ремонт на покрива и куполите на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна. Това каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан по време на днешната визита на премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Аз лично благодаря на г-н министър-председателя за това, че той оказа изключителна помощ към Светата църква, която чувстваме респективно и в пределите на Варненската и Великопреславска митрополия. Това е една внушителна сума, за която смятам, че нашата отговорност като духовници е да направим всичко възможно в молитвения си дълг към тези хора да благодарим“, посочи митрополит Йоан.
Според него сложността по отношение на престоящия ремонт идва от деликатността на куполите на храма, тъй като митрополитската катедрала е национален паметник на културата и емблема на Варна. Митрополит Йоан добави, че в момента се извършва и строителството на храма „Св. Прокопий Варненски“, след като през миналата година от държавната хазна за него са заделени 300 000 лева. По думите му новата църква трябва да бъде завършена до края на следващата година. „Оттам насетне всичко онова, което се случва, то се случва благодарение на едно взаимодействие между Църква и Държава, което трябва да бъде винаги такова“, допълни митрополитът.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Работим доста за изместването на тежкия трафик от пристанищната зона на Варна

Премиерът Бойко Борисов: Работим доста за изместването на тежкия трафик от пристанищната зона на Варна

10 Август 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Варна. Работим доста за изместването на тежкия трафик от и към пристанищната зона. Това каза при посещението си във Варна министър-председателят Бойко Борисов във връзка със задръстванията под Аспаруховия мост и десетките зърновози, които чакат по време на житните кампании, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Премиерът допълни, че е изпратил и финансовия министър Владислав Горанов за огледа района. Борисов заяви, че пристанищната зона ще бъде отворена подобно на тази част край Морска гара, която беше социализирана. „Крайбрежна зона се очертава много хубава, хората си я припознават – както варненци, така и туристите, вечер там грее“, каза още премиерът. „Варна е рядко красив град. С малко може да се направи и да стане още по-хубав и съжалявам, че такива глупости се изговориха“, добави премиерът.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов във Варна: Новият бул. „Васил Левски“ е изключително сложно съоръжение, но трябва да се направи заради опасността от наводнения

Премиерът Бойко Борисов във Варна: Новият бул. „Васил Левски“ е изключително сложно съоръжение, но трябва да се направи заради опасността от наводнения

10 Август 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Варна. Новият бул. „Васил Левски“ е изключително сложно съоръжение. Но с тази 100-годишна опасност от наводнения, трябва да се направи. Това каза във Варна министър-председателят Бойко Борисов, след като по-рано тази сутрин инспектира изпълнението на голяма част от инфраструктурните проекти в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Премиерът добави, че по време на огледа дори малко се е скарал на изпълнителите и Общината, но отбеляза, че очаква строителството да се получи качествено. „Виждате в последните години не можем да бъдем сигурни с тези наводнения. Сега минах и стигнах до края на ремонтите в „Аспарухово“. Прекрасно е“, каза още премиерът. Той добави, че наводнението през 2014 година е станало по време на управлението на друго правителство и посочи: „Всички имаме вина, защото чакаме да стане инцидент, за да направим нещо. Затова строим сега така булевард „Левски“ с такава дълбочина, на десетки метри са пилотите. Това е огромен проект. Остава да го направят и качествено, за да не стане нещо“, добави министър-председателят.
Бойко Борисов каза още, че е инспектирал започналия ремонт до Парк-музея „Владислав Варненчик“, където се изгражда нова пътна отсечка. „Там ще правим паркинг. Много поляци, сърби, чехи, румънци, огромен брой туристи го посещават. Кралят е загинал тук, много интересно е като история“, заяви Борисов и добави, че трябва да се познава историята. Според него новото строителство ще облекчи тежкия трафик в кварталите, а и всички, които живеят във „Владиславово“, няма да се налага да минават през центъра на града на 20 километра. Според премиера ремонтът ще приключи до 3 - 4 месеца. Той посочи, че ще следи изкъсо изпълнението на обектите от страна на фирмите и Общината.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще направи инспекция на инфраструктурни обекти във Варна

Премиерът Бойко Борисов ще направи инспекция на инфраструктурни обекти във Варна

10 Август 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Варна. Днес министър-председателят Бойко Борисов ще направи инспекция на инфраструктурни обекти във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Изявления са предвидени към 10.45 ч. в района на новата спортна площадка до сградата на районното кметство в Аспарухово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Щети от експлозията пред телевизия Скай. 17 декември 2018 г.
Щети от експлозията пред телевизия Скай. 17 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.