НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Четирима души, един от които полицейски служител от Габрово, са участвали в организирана престъпна група за продажба на скъпи автомобили (ОБЗОР)

Четирима души, един от които полицейски служител от Габрово, са участвали в организирана престъпна група за продажба на скъпи автомобили (ОБЗОР)

23 Юли 2018 | 21:31 | Агенция "Фокус"
София. Четирима души, един от които полицейски служител от ОДМВР – Габрово, са участвали в организирана престъпна група за продажба на скъпи автомобили. За трима от тях – двама мъже и една жена, Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а за четвъртия е издадена европейска заповед за арест, тъй като се намира извън България. Късно вечерта в понеделник съдът реши да остави в ареста двама от арестуваните след акцията в "Пътна полиция"-Габрово. Така в ареста остават Мирослав Стефанов и Живко Няголов, а Стефка Нейкова се прибира, за да се грижи за децата си.
Разследващият прокурор Ангел Кънев обясни на брифинг по-рано през деня, че са възложени данъчни ревизии на цялостната дейност на обвиняемите лица, за да се установи има ли съответствие или не на имуществото, което имат, и паричните средства, които получават. „Дамата не работи нищо, а двамата мъже, които не са длъжностни лица, са от Варна - единият работи в Германия, а другият в България, и дейността им е свързана с продажба на автомобили“, обясни той.
Прокурор Кънев уточни, че престъпната група действа от 2016 г. По думите му тя е действала, като е намирала поставени лица, които срещу ниско заплащане са извеждани в Германия и с истински български и чуждестранни документи им се създава трудов договор там, въз основа който наемат скъпи автомобили. Той обясни, че след като колите са докарвани в България, веднага са били сменяни нормата им, премахвани са GSP устройствата им и са били продавани на нищо неподозиращи хора. „Регистрацията на присвоените автомобили винаги е ставала в ОДМВР – Габрово. Задържаният полицейски служител като офицер последен е казвал дали събраните документи отговарят на изискванията за регистрация на автомобила. Установявано е, че по тях има манипулации най-често при опит за преминаване на гранични контролно-пропускателни пунктове. По случая са разпитвани много хора. Данните на този етап са за 10 сменени номера, но тепърва ще се събират още доказателства. Имаме съдействие от колегите в Германия“, обясни той. Прокурор Кънев уточни, че при конкретното претърсване в колата на полицейския служител са намерени 5 хил. лв., които са дадени, за да регистрира незаконно един автомобил. „Горе-долу толкова му е тарифата“, обясни той.
Ръководителят на Специализираната прокуратура прокурор Иван Гешев обясни, че по време на разследването са възникнали съмнения за неговото целенасочено затрудняване, заради което МВР ще проведе разследване в ОДМВР – Габрово. За това са уведомени и министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов. Прокурор Ангел Кънев уточни, че не се касае за един индивидуален акт, с който са се опитали да попречат на Специализираната прокуратура, нито пък става въпрос за случайност.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът остави в ареста двама от арестуваните след акцията в „Пътна полиция“ - Габрово

Съдът остави в ареста двама от арестуваните след акцията в „Пътна полиция“ - Габрово

23 Юли 2018 | 21:01 | Агенция "Фокус"
София. Съдът остави в ареста двама от арестуваните след акцията в „Пътна полиция“ - Габрово, предаде Нова телевизия. Миналата седмица трима души бяха задържани при спецакция, а четвърти се издирва. Единият от арестуваните се оказа началник в Пътна полиция - Габрово.
В ареста остават Мирослав Стефанов и Живко Няголов, а Стефка Нейкова се прибира, за да се грижи за децата ѝ.
Според обвинението организираната група е действала от 2016 г. Подставени лица са наемали срещу заплащане луксозни автомобили от Германия, които после били обявявани за откраднати. В сервизи у нас на колите им е бил пренабиван номерът на рамата, създавани са фалшиви документи и след това колите са регистрирани, а впоследствие са продавани.
Събират се данни за още свързани с групата лица. Има информация за 14 регистрации на автомобили. Задържаният полицай имал пряко участие в регистрацията на колите. У него са намерени около 5000 лв., върху които имало отпечатъци на ръководителя на групата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Ангел Кънев: Полицейският служител от ОДМВР – Габрово е взимал около 5 хил. лв. за незаконната регистрация на един автомобил

Прокурор Ангел Кънев: Полицейският служител от ОДМВР – Габрово е взимал около 5 хил. лв. за незаконната регистрация на един автомобил

23 Юли 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Полицейският служител от ОДМВР – Габрово е взимал около 5 хил. лв. за незаконната регистрация на един автомобил. Това каза наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура Ангел Кънев по време на брифинг във връзка с операцията по неутрализиране на организирана престъпна група с участието на служители от „Пътна полиция“ в Габрово, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Другите трима, участвали в престъпната група, са български граждани от Варна - бизнесмени, не са криминално проявени. Възложили сме данъчни ревизии на цялостната дейност на тези лица, за да установим има ли съответствие или не на имуществото, което имат, и паричните средства, които получават. Дамата не работи нищо, двамата мъже, които не са длъжностни лица – единият работи в Германия, а другият в България и дейността им е свързана с продажба на автомобили“, обясни прокурор Кънев.
Той уточни, че регистрацията на присвоените автомобили винаги е ставала в ОДМВР – Габрово. „Задържаният полицейски служител като офицер последен казва дали събраните документи отговарят на изискванията за регистрация на автомобила. Установявано е, че по тях има манипулации най-често при преминаване на гранични контролно-пропускателни пунктове. По случая са разпитвани много хора. Данните на този етап са за 10 сменени номера, но тепърва ще се събират още доказателства. Имаме съдействие от колегите в Германия“, обясни той. Прокурорът уточни, че в конкретното претърсване в колата на полицейския са намерени 5 хил. лв., за да регистрира незаконно един автомобил. „Горе-долу толкова му е тарифата“, обясни Кънев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: МВР ще провери дали длъжностни лица от ОДМВР – Габрово са опитали да затруднят Специализираната прокуратура в разкриването на престъпната група

Прокурор Иван Гешев: МВР ще провери дали длъжностни лица от ОДМВР – Габрово са опитали да затруднят Специализираната прокуратура в разкриването на престъпната група

23 Юли 2018 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. МВР ще провери дали длъжностни лица от ОДМВР – Габрово са опитали да затруднят Специализираната прокуратура в разкриването на престъпната група. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев по време на брифинг във връзка с операцията по неутрализиране на организирана престъпна група с участието на служители от „Пътна полиция“ в Габрово, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Преценяваме, че от ОДМВР – Габрово се опитаха да създадат затруднения на нещата, които Специализираната прокуратура трябваше да свърши. Затова е възложено на МВР да провери ситуацията и да се разбере дали длъжностни лица от ОДМВР – Габрово са нарушили законовите си задължения и кои са тези длъжностни лица. Трудно е това да стане без някаква ръководна намеса, на какво ниво е - не мога да кажа. Това е по-скоро мое предположение и ще стане ясно след проверка на МВР. В резултат на всички тези проверки ще се разбере дали става въпрос за административно или някакво друго нарушение“, каза още прокурор Гешев.
Прокурор Ангел Кънев уточни, че не се касае за един индивидуален акт, с който са се опитали да попречат на Специализираната прокуратура, нито пък става въпрос за случайност.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Един от четиримата участници в организираната престъпна група в Габрово е с европейска заповед за арест

Прокурор Иван Гешев: Един от четиримата участници в организираната престъпна група в Габрово е с европейска заповед за арест

23 Юли 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
София. Един от четиримата участници в организираната престъпна група в Габрово е с европейска заповед за арест. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев по време на брифинг във връзка с операцията по неутрализиране на организирана престъпна група с участието на служители от „Пътна полиция“ в Габрово, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Прокурор Гешев уточни, че четирима са участниците в разследваната престъпна група. „За трима от тях прокуратурата ще иска мярка „Задържане под стража“, а четвъртият е с европейска заповед за арест. Той все още не е на територията на България, очакваме съдействие от пратньорските служби“, каза още той.
„Става въпрос за досъдебно производство под ръководството на Специализираната прокуратура, касаеща специализирана престъпна група, в която влизат служители на ОДМВР - Габрово, един от които е на висока позиция. Поздравявам колегите за добре свършената работа, като държа да отбележа, че Специализираната прокуратура няма да допуска компромиси независимо за кого или за какво длъжностно лице става въпрос в случай, че се съберат данни за извършено престъпление. Това е поредният такъв случай. Няма да позволим да бъдем саботирани и да се осъществява „чадър“ върху лица, които извършват престъпления или за които ние смятаме, че има доказателства, че са извършени такива“, каза още прокурор Гешев. Той обясни, че са били направени опити от ОДМВР - Габрово в някаква степен да се затруднят действията на Специализираната прокуратура.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Ангел Кънев: Четирима души са участвали в организирана престъпна група за продажба на скъпи коли, един от тях е ръководен офицер от ОДМВР - Габрово

Прокурор Ангел Кънев: Четирима души са участвали в организирана престъпна група за продажба на скъпи коли, един от тях е ръководен офицер от ОДМВР - Габрово

23 Юли 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
София. Четирима души са участвали в организирана престъпна група за продажба на скъпи коли, един от тях е ръководен офицер от ОДМВР – Габрово. Това каза наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура Ангел Кънев по време на брифинг във връзка с операцията по неутрализиране на организирана престъпна група с участието на служители от „Пътна полиция“ в Габрово, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Установени са четири лица – една жена, двама мъже, които не са длъжностни лица, и един служител на ОДМВР - Габрово. "Събрани са данни за незаконна продажба на повече от 14 скъпоструващи МПС – става въпрос за кемпери, които са за над 100 хил. лв.“, каза още прокурор Кънев.
Той обясни, че групата е действала, като е намирала поставени лица, които срещу ниско заплащане са извеждани в Германия и с истински български и чуждестранни документи им се създава трудов договор там, въз основа който получават скъпите автомобили. „След идването им в България бързо се закарват в гаражи и им се премахват всички видове проследяващи и GPS устройства, сменят се номерата и се продават на добросъвестни лица. Често първо са се намирали клиенти, а после се подхождало към намирането на автомобилите, които клиентите са искали“, каза още прокурорът.
Той посочи, че съдействие за преминаването през канала в КАТ и за оформяне на регистрацията е оказвало длъжностно лице, което е било ръководен офицер в отдел „Пътна полиция“ към ОДМВР - Габрово – началник група „МПС, водачи и административно-наказателна дейност“. „При претърсване са открити негови отпечатъци. Извършени са над 20 претърсвания и 9 обиски за доказвне на престъпната дейност. Предстои да се определи точният брой на продадените автомобили
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Променя се началният час на брифинга на Специализираната прокуратура във връзка с организирана престъпна група с участието на служители от “Пътна полиция“ в Габрово

Променя се началният час на брифинга на Специализираната прокуратура във връзка с организирана престъпна група с участието на служители от “Пътна полиция“ в Габрово

23 Юли 2018 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. Днес от 14.00 часа, а не както бе съобщено по-рано - от 13.00 часа, в залата за пресконференции на етаж 4 в столичната Съдебна палата ще бъде даден брифинг на Специализираната прокуратура по повод операцията по неутрализиране на организирана престъпна група с участието на служители от “Пътна полиция“ в Габрово. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура ще даде брифинг във връзка с организирана престъпна група с участието на служители от “Пътна полиция“ в Габрово

Специализираната прокуратура ще даде брифинг във връзка с организирана престъпна група с участието на служители от “Пътна полиция“ в Габрово

23 Юли 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Днес от 13.00 часа в залата за пресконференции на етаж 4 в столичната Съдебна палата ще бъде даден брифинг на Специализираната прокуратура по повод операцията по неутрализиране на организирана престъпна група с участието на служители от “Пътна полиция“ в Габрово. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.