НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Възмутени сме от начина, по който беше политизиран проблемът с чумата по козите и овцете

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Възмутени сме от начина, по който беше политизиран проблемът с чумата по козите и овцете

24 Юли 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Цялата гилдия сме възмутени от начина, по който беше политизиран проблема с чумата по дребните преживни животни. Това каза бившият министър на земеделието храните и горите и председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов по време на пресконференция на Асоциации и сдружения в сектор „Животновъдство“ и други сектори на селското стопанство в подкрепа на министър Румен Порожанов и неговия екип, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тук са представители на най-големите земеделски и животновъдни организации в страната. Имаме подкрепата на целия бранш. Миналата сряда по време на протестите бяхме на среща във Велико Търново, където обсъждахме бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 година. Искам да изразя мнение, че протест по време на чума не е най-добрият начин да изразиш позицията си, още по-малко да защитиш животновъдите. Възмутени сме от поведението на г-жа Корнелия Нинова и депутатите, които заедно с нея си заведоха агитките пред МС, изразявайки позицията на земеделския сектор и защитавайки интересите на животновъдите. Нека политиците не преиграват със съдбите на хората и проблемите в сектора“, допълни той.
„В момента се полагат усилия да се ограничи възможността от африканска чума. Тя може да се пренесе с един сандвич или един салам. Искаме да апелираме към цялата общественост за съзнателно, а не емоционално взимане на отношение по тези теми. В момента в страната са около 1.4 млн. свине. Само в комплекса в Козлодуйци са около 120 000 животни. Представяте ли си там какво ще стане ако болестта навлезе. Всички ние заставаме твърдо за действията на министър Порожанов, неговия екип и българските ветеринарни лекари“, каза още той. „Под този политически натиск се взеха едни бързи емоционални решения, които доведоха до уволнения в МЗХ. Това са политически решения, но всички се обединяваме около защита на един експерт, който във времето се е доказал. Това е г-н Георги Праматаров, директор дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“. От 2010 г. г-н Праматаров е доказал, че е един абсолютен експерт. И още нещо – той няма общо с политиката в животновъдството. Не разбираме защо той трябваше да напусне поста си“, каза още Върбанов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Управляващите отложиха евтаназията на животни, от опозицията поискаха поемане на политическа отговорност (ОБЗОР)

Управляващите отложиха евтаназията на животни, от опозицията поискаха поемане на политическа отговорност (ОБЗОР)

19 Юли 2018 | 21:35 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите отложиха временно евтаназията на животни в община Болярово, а опозицията поиска стенограма и поемане на политическа отговорност. Отлагането на евтаназията бе обявена на брифинг в Министерски съвет в сутрешните часове. Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че една от причините е необходимостта от пълни резултати, които да покажат дали има разнасяне на заразата към съседните региони, а като втора причина изтъкна намаленото доверие в някои политически сили. Вътрешният министър съобщи, че Координационен щаб, създаден във връзка с възникнали огнища на особено опасни заразни болести по животни, е поискал в петък отново да обяснят на народните представители действията, предприети за чумата по животните и да получат доверието им. „Ако някой има съмнения да ни каже, а не зад гърба ни да работи срещу националния интерес", каза още Радев. Вътрешният министър добави, че се създава и местен кризисен щаб в Болярово и заяви, че ще се действа само при единодушно потвърждение на правилността на предприетите от щаба мерки от всички парламентарно представени групи. На брифинга земеделският министър Румен Поражанов уточни, че в две стада са открити положителни проби на заболяването. Той уточни, че всички налични проби и резултати са качени на сайта на Българската агенция по безопасност на храните. От своя страна изпълнителният директор на БАБХ – д-р Дамян Илиев показа пред журналисти протоколите от лабораторията в Монпелие. „Имаше някакво неразбиране или недостатъчно информация от г-жа Корнелия Нинова, че това са различни лаборатории. Не е така, тя е една и съща. И комисар Андрю Кайтис потвърди всичко това“, коментира д-р Илиев. Междувременно стана ясно, че е открито и вторично огнище на чума по дребните преживни животни в град Болярово. Управляващите заявиха, че ако някой твърди, че няма чума, трябва да поема отговорността.
От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е необходима политическа отговорност за хаоса с чумата по животните и подчерта, че ако някой иска да я носи БСП - няма да стане. Нинова разкритикува управляващите, че си сменят мнението през час. Според нея, ако има доказателства за чумата, те трябва да отговорят на въпроса защо днес спират мерките и чакат проби. Тя обърна внимание, че чак сега се дезинфекцират и изолират районите и призова управляващите да не крият информация и да уведомяват хората в Странджанско. "Липсата на информация доведе до цялата тази истерия в цялата страна. За съжаление днес правят същата грешка и това ще е отново проблем в страната. Няма да им е виновна БСП. Днес министърът обявява рано сутринта от телевизиите, че в Болярово има огнище. Кметът на Болярово не знае нищо. Чул го е от телевизията. Хората в Болярово изпадат в паника, защото са го чули от телевизора. Така не се прави. Това е фатална грешка. Една от фаталните, която доведе до цялата тази истерия в цялата страна“, каза Нинова. По думите й първо се прави щаб, уведомяват се хората, дават им се документи и тогава се говори по телевизиите. Лидерът на БСП настоя и за стенограмата от Председателския съвет, на който бе разискван казусът с чумата по дребните преживни животни, за да може опозицията да докаже, че не са се съгласявали да се продължават мерките по евтаназия на животните.
Темата коментира и президентът Румен Радев. Той заяви, че очаква политика, чиито грешки да не се изкупуват с оставки. По думите на президента протестът, за който вчера бе обявено, че е постигнал успех за хората в Странджа, не кореспондира с техните нужди и тяхното виждане как да възстановят поминъка си. „Този протест само послужи за отслабване на напрежението, но проблемите остават и те растат”, посочи Румен Радев. Попитан дали тази политика трябва да се дискутира на ниво Консултативен съвет, президентът отговори, че първо трябва да се изчака и да се види какви са резултатите на правителството по отношение на кризата и дали то ще помогне реално на тези хора да се справят с нея, а не „просто да хвърлят едни пари към тях”, защото това не решава въпроса.
Междувременно европейският комисар по здравеопазването Витянис Андрюкайтис заяви, че мерките, предприети от българските власти във връзка с чумата по дребните преживни животни, са в пълно съответствие с препоръките на ЕК.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Витянис Андрюкайтис, европейски комисар по здравеопазването: Българското правителство постъпи правилно, но никой не може да предвиди мащабите на ситуацията

Витянис Андрюкайтис, европейски комисар по здравеопазването: Българското правителство постъпи правилно, но никой не може да предвиди мащабите на ситуацията

19 Юли 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
София. Българското правителство постъпи правилно в ситуацията с откритите огнища на чума по дребните преживни животни, но никой не може да предвиди мащабите й. Това каза пред български медии европейският комисар по здравеопазването Витянис Андрюкайтис, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Налагането на мерките е необходимо от съображения за сигурност. Трябва да има стриктни проверки, стриктен контрол, включително стриктен ветеринарен контрол“, подчерта Андрюкайтис.
Същевременно той предупреди, че е твърде рано да се правят оценки на цялостната ситуация, Еврокомисарят припомни, че миналия месец бяха известни само няколко случая на откритите огнища на чума по дребните преживни животни, но месец по-късно данните са показали, че е засегната много по-голяма територия. Ако бъдат открити нови огнища, то тогава и ситуацията ще се усложни. „Това би било много опасно“, заяви Андрюкайтис.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Витянис Андрюкайтис, европейски комисар по здравеопазването: Обявените от българското правителство компенсации за унищожените животни са много важни

Витянис Андрюкайтис, европейски комисар по здравеопазването: Обявените от българското правителство компенсации за унищожените животни са много важни

19 Юли 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Компенсациите във възка с чумата по дребните преживни животни, които българското правителство обяви, са много важни, защото са стимул за уведомяване за случаи на болестта и същевременно демотивиращ фактор за извеждане на животни от ограничената зона. Това заяви пред български медии европейският комисар по здравеопазването Витянис Андрюкайтис, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Съгласно думите на комисар Андрюкайтис обявените компенсации са ясно послание и много добро решение на българските власти. Коментирайки реакцията на турските власти, той уточни, че Анкара е отговорила по адекватен начин. „В момента ние оценяваме ситуацията и е много важно, че има добри контакти между турските власти, България и ветеринарните служби на ЕС”, каза комисар Андрюкайтис.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Витянис Андрюкайтис, европейски комисар по здравеопазването: Мерките, предприети от българските власти във връзка с чумата по дребните преживни животни, са в пълно съответствие с препоръките на ЕК

Витянис Андрюкайтис, европейски комисар по здравеопазването: Мерките, предприети от българските власти във връзка с чумата по дребните преживни животни, са в пълно съответствие с препоръките на ЕК

19 Юли 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
София. Мерките, предприети от българските власти във връзка с откритите огнища на чума по дребните преживни животни, са в пълно съответствие с препоръките и процедурите на Европейската комисия. Това каза пред български медии европейският комисар по здравеопазването Витянис Андрюкайтис, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да изпратим много ясно послание, че подобна болест е много опасна, когато има пряк контакт между животните. Но човешкият фактор играе много важна роля. Хората трябва да разберат, че спазването на строгите правила и процедури е задължение на обществото. Разбира се, тежко е, когато умъртвяват животните ти, но трябва да се разбере, че тези мерки са необходими“, поясни комисар Андрюкайтис. „Искам да разсея спекулациите, че става дума за биотероризъм. Новите болести, които навлизат, се дължат на климатичните промени. Спомняте си, през 2010 г. имаше епидемия от шап и тогава българските ветеринарни служби се справиха отлично. След това имаше кризисна ситуация с нодуларен дерматит по говедата, който беше ликвидиран с помощта на европейските програми. А сега потенциалната епидемия от чума по дребните преживни животни. Но искам още веднъж да подчертая: тези строги мерки и ограничения са необходими“, коментира еврокомисарят.
По думите на комисар Андрюкайтис обявените компенсации са много важни, защото са стимул за уведомяване за случаи на болестта и същевременно демотивиращ фактор за извеждане на животни от ограничената зона. Според него това е много ясно послание и много добро решение на българските власти. Той уточни, че Турция е отговорила по адекватен начин. „В момента ние оценяваме ситуацията и е много важно, че има добри контакти между турските власти, България и ветеринарните служби на ЕС”, каза комисар Андрюкайтис.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват с оставки

Президентът Румен Радев: Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват с оставки

19 Юли 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват с оставки. Това каза пред журналисти в Авиобаза Граф Игнатиево президентът Румен Радев по повод освободените от длъжност служители в Министерството на земеделието, храните и горите, във връзка с чумата по животните, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. По думите на президента протестът, за който вчера бе обявено, че е постигнал успех за хората в Странджа, не кореспондира с техните нужди и тяхното виждане как да възстановят поминъка си. „Този протест само послужи за отслабване на напрежението, но проблемите остават и те растат”, посочи Румен Радев. Според него тук става въпрос как тези хора, загубили своя поминък, ще го възстановят, как ще имат стимул да останат в този регион, където това е единственото им препитание. „Крайно време е държавата да се замисли за една устойчива политика“, каза още Радев.
Попитан дали тази политика трябва да се дискутира на ниво Консултативен съвет, президентът отговори, че първо трябва да се изчака и да се види какви са резултатите на правителството по отношение на кризата и дали то ще помогне реално на тези хора да се справят с нея, а не „просто да хвърлят едни пари към тях”, защото това не решава въпроса. „Защото тези парите са недостатъчни да компенсират реалните загуби и бъдещи ползи. Защото в този регион трябва да се приложат всеобхватни мерки“, коментира още Румен Радев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ ще преведе още 61 хил. лв. обезщетения за фермери от Странджа и Крайново

БАБХ ще преведе още 61 хил. лв. обезщетения за фермери от Странджа и Крайново

19 Юли 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Днес по обяд Българската агенция по безопасност на храните ще преведе още 61 хил. лв. обезщетения за земеделски производители от ямболските села Странджа и Крайново, чиито животни бяха умъртвени заради чумата.
Изплащането в Странджа е от 11.30 часа, а в Крайново – от 13.00 часа. По банков път са преводите за стопани, подали молба за изплащане по банков път. Останалите се получават на касите на общините.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Кретенизъм е да обясняваш, че има тайна политика за изселване на населението от Странджа, за да заселят мигранти

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Кретенизъм е да обясняваш, че има тайна политика за изселване на населението от Странджа, за да заселят мигранти

19 Юли 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Кретенизъм е да обясняваш на възрастните животновъди от Странджа за тайна политика за изселване на населението от района, за да се заселят мигранти. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус". „Това е кретенизъм, идиотизъм и престъпление. Умишлено се тиражира и то от политически фигури. Това е идиотизъм, граничещ до престъпление. Разбирам, че всяка една от партиите иска да вземе властта“, каза Каракачанов. По думите му няма никакви нелегални мигранти, превозвани от Германия или откъдето и да е от света, нощно време тайно. „Как си мислите вие, че аз като военен министър ще позволя подобно нещо. Същите тези, които най-много крякат срещу нелегалните емиграция, само до преди една година пееха либералните песнички на Брюксел - техният шеф на ПЕС и техните евродепуатти. Сега същите тези хора се правят загрижени за нацията. Айде стига с политическата простотия. Малко от малко да се чувстваме като българи. Днес си опозиция, утре ще дойдеш на власт. Не е нормално да разграждаш държавата, стига с този нихилизъм“, коментира Каракачанов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Открито е вторично огнище на чума по дребните преживни животни в град Болярово

Открито е вторично огнище на чума по дребните преживни животни в град Болярово

19 Юли 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Със своя заповед днес директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев обяви вторично огнище на чумата по дребните преживни животни в град Болярово. Това съобщиха от БАБХ. Огнището е вторично, защото е възникнало в стадо, чийто собственик има роднинска връзка с фермер от село Крайново, където преди това беше открито огнище, т.е. то е свързано с вече установен случай.
В заповедта се посочва, че директорът на ОДБХ Ямбол трябва да организира:
1. Принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички дребни преживни животни в засегнатия животновъден обект, както и контактните му животновъдни обекти.
2. Мерките трябва да се изпълнят при спазване на изискванията на Наредба № 22 от 14.12.2005 г. за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване;
3. Труповете на животните в обектите и контаминирания материал да бъдат унищожени под официален надзор, по начин недопускащ разпространяване на болестта съгласно изискванията
4. Извършване на механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията за дребни преживни животни, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в и около животновъдните обекти;
5. Извършване на епизоотично проучване и проследяване през последните три седмици, преди датата на съмнение на движения на дребни преживни животни, продукти получени от тях и странични животински продукти добити от тях, фуража и на транспортните средства, свързани с обектите.
Собствениците на убитите животни ще да бъдат обезщетени съгласно чл. 141-148 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове.
Определена е 3 км предпазна зона, около огнището, в която влиза гр. Болярово, общ. Болярово, обл. Ямбол и 10 км наблюдавана зона около огнището, в която влизат следните населени места - с. Вълчи извор, с.Ружица, с. Малко Шарково, с. Воден, с. Шарково, с. Мамарчево,с. Ситово, Лалково, с. Славейково, с. Златиница, с. Дъбово, с. Попово, с. Стефан Караджово, с. Голямо Крушево.
В тези населени места трябва да се извършат мерките:
1. Преброяване и актуализация на данните за дребните преживни животни и животновъдните обекти в информационната система ВетИС
2. Ежеседмични клинични прегледи за чума по дребните преживни животни и други заразни болести във всички обекти за дребните преживни животни, като резултатите от прегледите да се документират.
3. Вземане на двойни проби (серум и очен или носен секрет) от всеки един обект с дребни преживни животни по схема за откриване на 5% разпространение с 95% достоверност и изпращането им до НДНИВМИ за изследване за чума по дребните преживни животни.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Светла Бъчварова, БСП: Без отговор на въпроса откъде е дошла чумата Странджанският район е застрашен и в бъдеще

Проф. Светла Бъчварова, БСП: Без отговор на въпроса откъде е дошла чумата Странджанският район е застрашен и в бъдеще

19 Юли 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Без отговор на въпроса откъде е дошла чумата Странджанският район е застрашен и в бъдеще. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на „БСП за България“ и заместник-председател на Комисията по земеделие и храни към Народното събрание проф. Светла Бъчварова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От първия ден на този проблем, който възникна в Странджа, задавам въпроса кой ще отговори откъде дойде заразата. Това е трето много сериозно заболяване в този район. Ако не се установи откъде идва заразата, какъв е щамът, всички болести могат да бъдат привнесени в Странджа. Отговор на този въпрос няма“, коментира проф. Бъчварова. По думите ѝ в Турция има зараза, ваксинации и въпреки това има умрели животни. „Все пак има различни щамове. Трябва да се определи според изследвания и според това кой как си върши работата – как заразеното животно е пристигнало в България“, коментира проф. Бъчварова. На въпрос дали е възможно да я разнесат мигранти, депутатът от „БСП за България“ поясни, че ветеринарните лекари казват, че болестта може да бъде пренесена само от заразено животно, с вода, фураж или ваксина. „Хората малко трудно могат да бъдат преносители на тази зараза“, каза още тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Областният управител Здравко Димитров разпореди превантивни мерки за предотвратяване на разпространение на чума по животните в областта

Пловдив: Областният управител Здравко Димитров разпореди превантивни мерки за предотвратяване на разпространение на чума по животните в областта

19 Юли 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Областният управител Здравко Димитров и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков проведоха оперативна среща, на която бяха обсъдена епизоотичната обстановка в Пловдивска област и мерките за предотвратяване на възникването и разпространението на чума по животните. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Областната администрация. На срещата беше взето решение всички входни и изходни пътни артерии на областта да бъдат обеззаразявани с дезинфекционният препарат „Вериконт С“, за да не бъде допуснато пренасяне на вируса от нелегалното транспортиране на животни от заразените области в други части на страната. В момента в Пловдивска област не са установени огнища на заразата, но превантивните мерки имат за цел да бъде стопиран процеса на разпространение. Областният управител е в непрекъснат контакт и с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков, с когото също обсъдиха акцията за предпазване на областта от разрастване на заразата. Комисар Илков заяви, че на всички входно-изходни артерии ще бъдат поставени денонощни патрули, които ще следят за незаконно транспортиране на животни.
Утре, 20 юли, в Областната администрация в Пловдив ще бъде проведена среща, на която ще присъства и регионалният министър Николай Нанков и представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, на която ще бъде обсъдена епизоотичната обстановка в областта и мерките за предотвратяване на разпространението на болестта.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Трябва да се понесе политическа отговорност за целия хаос с чумата – ако искат да я прехвърлят на нас – няма да стане

Корнелия Нинова, БСП: Трябва да се понесе политическа отговорност за целия хаос с чумата – ако искат да я прехвърлят на нас – няма да стане

19 Юли 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се понесе политическа отговорност за целия хаос с чумата– ако искат да я прехвърлят на нас – няма да стане. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според нея това няма да стане и с измиване на ръцете със заместник-министри и директори на дирекции. „Ако управляващите искат да отхвърлят отговорността от себе си за този хаос, за липса на всякаква организация, за абсолютно дезорганизирани действия – това няма да стане. Как точно пречим на властите да информират хората? Как точно им пречим да връчат протоколи? Какво са направили? Как им пречим да дезинфекцират района?“, попита Нинова. Тя призова да се изолира района, да се дадат доказателства на хората, които едва вчера са публикували и днес сами са си ги опровергавали, като чакат проби. „Да предприемат всички мерки за дезинфекция. Това ще е причината, ако се разрасне – не нашата позиция“, заяви лидерът на БСП. Според нея собствените действия на управляващите са причина да се стигне дотук. На въпрос след като е нямало дезинфекция, тя какво е привила в Шарково, Нинова отговори: „Сигурно е трябвало да ме спрат на входа и да не ме пуснат. По същия начин сигурно е трябвало да спрат на входа още 250 души, които бяха там и да не ги пуснат. Защо мен питате? Защо не питате министъра на вътрешните работи? Защо полицията не спря тези 250 българи. Все пак ние не управляваме страната“, каза Нинова. Във връзка с исканата политическа подкрепа от управляващите, лидерът на БСП заяви, че едно са говорили на председателски съвет, друго са направили след това, както и едно са се разбрали със земеделските производители, а правят днес друго. „Колко неща направиха в държавата без политическа подкрепа? Вчера дадоха летището на концесия без политическа подкрепа. Вдигнаха акциза на цигарите, направиха акциз на бирата. Да не казвам колко далавери направиха без политическа подкрепа? Сега се сетили, че ние сме им виновни, щото не им даваме политическа подкрепа“, коментира още тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мариана Кукушева, НБСХС: Действията на компетентните органи във връзка с чумата са целесъобразни, опитите за гражданско недоволство трябва да бъдат елиминирани

Мариана Кукушева, НБСХС: Действията на компетентните органи във връзка с чумата са целесъобразни, опитите за гражданско недоволство трябва да бъдат елиминирани

19 Юли 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Действията на компетентните органи във връзка с чумата са целесъобразни, опитите за гражданско недоволство трябва да бъдат елиминирани. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева.
„Въпросът е имаме ли двоен стандарт по отношение на мерки, които се взимат, когато става въпрос за болести, които застрашават човешкото здраве. Всъщност искам да припомня на цялата българска общественост, че в много кратък срок назад - само през ноември 2017 г., в България бяха унищожени няколкостотин хиляди птици заради птичия грип. В няколко области на страната - между които отново Ямболска, Добричка, Сливенска, - ферми с домашни животни бяха унищожени, защото съществуваше птичи грип и заплахата за човешкото здраве беше ясна. Трудно е да си обясним защо в този момент чувствителността на българското общество се проявява по начин, по който всъщност се опитваме да защитим едни законови, нормативни и разписани мерки за ограничаване на огнища на чума в момент, в който е ясно, че те могат да доведат до възникване на опасност за човешкото здраве и живот“, коментира Кукушева.
Тя обясни, че НБСХС категорично смята, че трябва да се защити професионализмът. „Трябва да оставим компетентните органи да си свършат работата по начин, който е разписан като мярка от Европейската комисия, тъй като ние сме не само част, но и външна граница на ЕС. Считаме, че действията на министър Румен Порожанов, на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев и на всички експерти по места, които работят по евтаназията на животните, са абсолютно целесъобразни и трябва да бъдат подкрепени. Всякакви опити за организиране на гражданско недоволство трябва да бъдат елиминирани, защото е нетърпимо и непонятно как при ясно и категорично доказани съществуващи огнища, в момента сме принудени да очакваме заразата да се разгърне и да наблюдаваме как се отстраняват експерти и се спира работата на звена, които са създадени да реагират точно в такива ситуации. Темата е, че като не искаме да ни съдят с двоен аршин и като искаме да ни приемат като равностойни, като равнопоставени, като европейци от първа ръка и на първо ниво, трябва да се държим като такива“, каза още председателят на НБСХС.
Кукушева припомни, че историята на Европа не познава случаи, при които при доказано възникнали огнища на опасни болести, да се създава обстановка на гражданска нетърпимост по отношение на действията на компетентните органи. „С една дума – считаме, че програмата за евтаназиране на животни към момента, в който е открито определено огнище в дадена област, е абсолютно справедлива и трябва да се предприемат конкретните мерки, за да се защити здравето на българина и на европееца като цяло“, обясни тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Управляващите си сменят мнението през час – ако има доказателства за чумата, защо днес спират мерките и чакат проби

Корнелия Нинова, БСП: Управляващите си сменят мнението през час – ако има доказателства за чумата, защо днес спират мерките и чакат проби

19 Юли 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите си сменят мнението през час – ако има доказателства за чумата, защо днес спират мерките и чакат проби? Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме ли съмнения за чумата? И да сме нямали, от днес вече започваме да се съмняваме. Как може вчера да се реши след протеста, земеделските стопани са съгласни и правителството – продължават се мерките, защото има чума и е страшно и ще се зарази цялата страна. Днес правителството спира това решение. На какво основание? Нали вчера решиха да продължат“, коментира Нинова. Тя обърна внимание, че вчера управляващите не са искали политическа подкрепа от БСП. „Вчера се съгласиха, че продължават мерките, днес ги отлагат – и да сме нямали съмнения за чума, от днес се съмняваме“, обърна внимание лидерът на БСП и поясни, че спират мерките, защото чакат резултатите от проба. „Никой не показа протоколи от изследвания. Едва вчера ги качиха официално. Защо е това? Това е причината за тази ситуация. Никой не ти дава информация“, поясни Нинова. Тя подчерта, че БСП никога не са твърдели, че няма чума, а са искали доказателства. „Те ги публикуваха едва вчера. Защо един месец ги няма? Ако ги имат тези доказателства, защо днес спират и чакат някакви проби?“, попита още лидерът на БСП. Според нея управляващите си сменят мнението през час.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Чак сега дезинфекцират и изолират районите – призовавам управляващите да не крият информация и да уведомяват хората в Странджанско

Корнелия Нинова, БСП: Чак сега дезинфекцират и изолират районите – призовавам управляващите да не крият информация и да уведомяват хората в Странджанско

19 Юли 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите чак сега дезинфекцират и изолират районите – призовавам ги и да не крият информация и предварително да уведомяват хората в Странджанско. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Чак сега започнаха да се изпълняват мерките, за които ние настоявахме включително и тези председателски съвети. Чак сега започнаха дезинфекция на районите и на земеделските стопанства. До вчера – онзи ден нямаше никаква дезинфекция. Влизаше се, излизаше се спокойно, животните се загробваха без да се обработват с необходимите препарати. Чак сега започнаха да изолират районите. До онзи ден там беше отворено навсякъде. Всеки се движеше, накъдето иска. Това е втората им грешка. Трето, поставихме условия да не влизат насила при хората в домовете им, а да им предоставят протокол за иззет материал, протокол от пробите и за резултатите. Досега такова нещо нямаше, на никой от стопаните не беше предоставен документ, черно на бяло, че от неговото стадо е взета пробата и неговото стадо е дало положителни резултати. Надяваме се сега да започнат да го правят“, каза Нинова. Тя призова управляващите да не крият информация и предварително да уведомяват хората. „Липсата на информация доведе до цялата тази истерия в цялата страна. За съжаление днес правят същата грешка и това ще е отново проблем в страната. Няма да им е виновна БСП. Днес министърът обявява рано сутринта от телевизиите, че в Болярово има огнище. Кметът на Болярово не знае нищо. Чул го е от телевизията. Хората в Болярово изпадат в паника, защото са го чули от телевизора. Така не се прави. Това е фатална грешка. Една от фаталните, която доведе до цялата тази истерия в цялата страна“, каза Нинова. По думите й първо се прави щаб, уведомяват се хората, дават им се документи и тогава се говори по телевизиите. „Днес допуснаха поредната грешка“, каза още лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Искаме стенограмата от Председателския съвет, за да докажем, че не сме се съгласявали да се продължават мерките по евтаназия на животните

Корнелия Нинова, БСП: Искаме стенограмата от Председателския съвет, за да докажем, че не сме се съгласявали да се продължават мерките по евтаназия на животните

19 Юли 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Искаме стенограмата от Председателския съвет, за да докажем, че не сме се съгласявали да се продължават мерките по евтаназия на животните. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Чухме сутринта министър Радев да казва, че по време на Председателския съвет ние сме се съгласили и сме постигнали пълно единодушие по отношение на кризата със заболяването. Това не е вярно. За да докажем, че не е вярно, днес току-що поисках писмено стенограмите от двата председателски съвета при председателя на парламента. Ако ми ги дадат, ще ви ги предоставя, за да видите кой каква позиция е заел, кой какво е искал“, заяви Нинова.
Лидерът на БСП изрази надежда това да стане още днес, за да се знае коя политическа сила какви въпроси е поставила и какви решения са взети накрая.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Ако някой казва, че няма чума утре в НС поема отговорността

Министър Валентин Радев: Ако някой казва, че няма чума утре в НС поема отговорността

19 Юли 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Ако някой казва, че няма чума утре в НС поема отговорността. Това каза вътрешният министър Валентин Радев на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Утре ще отидем в Народното събрание и ще поискаме препотвърждаване на политическото доверие към правилността на действията на МЗХГ. Ако не го получим друг поема отговорността затова ще има ли разширяване на заразата, няма ли да има, а не ние. Тук сме, за да изпълним тази задачата, говоря за МВР, да подпомогнем органите, които ни показват протоколи“, заяви вътрешният министър. „Какво друго трябва да направим, кого трябва да убедим, че има чума? Ако някой казва, че няма – утре в НС поема отговорността. Изчакваме колкото време решат народните представители – това е върховната власт, каквото ни кажат, това ще направим“, обясни Радев.
„Действаме само, когато има политическо доверие в правилността на действията. Понеже усетихме колебание поискахме да бъде препотвърдено от председателите на парламентарните групи. Ако искате ще изброя кои бяха там – всички без изключение. На първото заседание, във вторник сутринта, г-жа Корнелия Нинова, на второто, в сряда – Драгомир Стойнев и Светла Бъчварова. Посочвам ги тях, защото от там идват атаките срещу има ли чума – няма ли чума“, каза още той. „Вчера на митинга г-жа Нинова каза пред всички – не ни убедиха в това, че има чума. Какво да кажа аз на колегите? Застанете с голи гърди срещу гражданите, те са добрите, вие сте лошите. Няма такова нещо“, коментира той.
От своя страна министър Румен Порожанов допълни, че въпросът за адекватното компенсиране, което в момента се прави, е съвсем отделен. „Всеки стопанин, който пострада от унищожаването на стадата ще бъде адекватно компенсиран. Ще направим две поръчки. Първата бърза, за да можем да стартираме почистването на местата, в които са живели животните – оборите. Втората ще е по-дълга, ако се появяват в последствие подобни елементи. Максимално покритие имаме на обезпечаване“, заяви Румен Порожанов. Той уточни, че се очаква евтаназията да продължи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: До два дни ще стане ясно дали чумата е тръгнала по околните села, няма как да си позволим да не проверим отново целия район

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: До два дни ще стане ясно дали чумата е тръгнала по околните села, няма как да си позволим да не проверим отново целия район

19 Юли 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. До два дни ще стане ясно дали вирусът е тръгнал по околните села, няма как да си позволим да не проверим отново целия район. Това каза д-р Дамян Илиев, директор на БАБХ, по време на брифинг след провеждане на Междуведомствения координационен щаб рано тази сутрин, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Директорът на БАБХ показа пред журналисти протоколите от лабораторията в Монпелие. „Имаше някакво неразбиране или недостатъчно информация от г-жа Корнелия Нинова, че това са различни лаборатории. Не е така, тя е една и съща. И комисар Андрю Кайтис потвърди всичко това“, коментира д-р Илиев.
Той обясни, че резултатите от изследвания излизат за два дни особено когато са единични и насочени за определени животни и ферма. „Малко време ни е необходимо, защото ги потвърждаваме в лабораторията в Монпелие, за която стана ясно, че е една и съща. И транспортът, и осигуряването на тази проба се организира заедно с тази лаборатория. Търсим абсолютна сигурност. Тук има представител на същата лаборатория, която изследва във Франция, от мисията и считаме, че най-късно до следващата седмица ще имаме типизация на вируса. Това, което питаха хора, които станаха изведнъж вирусолози, беше каква е типизацията на вируса и дали с нея се доказва, че е от Турция. Просто емпирично звучи - защото няма откъде да е от друго място, значи от Турция“, каза директорът на БАБХ.
Д-р Илиев обясни, че започва нов кръг изследвания. „Те се правят на всеки 21 дни, за да можем да кажем накрая, че държавата е чиста и няма вече вирус. До два дни трябва да е ясно дали вирусът е тръгнал по околните села. Там беше голям хаос и няма как да си позволим да не проверим отново целия район“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Избиването на животни без доказателства за здравния им статус е неприемлива държавна политика

Румен Петков, АБВ: Избиването на животни без доказателства за здравния им статус е неприемлива държавна политика

19 Юли 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
София. Достатъчно доказателства за здравния статус на избитите в Странджа животни липсват. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков в предаването в ефира на бТВ и отправи предупреждение за повишен контрол по отношение на заплахата от африканска чума по свинете от Румъния, съобшиха от пресцентъра на ПП АБВ.
„Избиването на животни без доказателства за здравния им статус е неприемлива държавна политика. Това, което се вижда от кадрите и на телевизиите е, че животните са здрави”, каза Петков и добави, че подобни становища са изразили и ветеринарни специалисти. Освен, че такива предписания за масова евтаназия на животни при риск от зараза от чума няма, но и избиването на добитъка в Странджа започна дни преди да излязат лабораторни резултати от взетите проби, обясни председателят на ПП АБВ.
„Нито България, нито Европа реагираха адекватно в ситуацията. Това е нещо, за което трябва да се търси отговорност. Твърди се, че една четвърт от животните в този край са неидентифицирани”, коментира Румен Петков. Той припомни, че 700 огнища на болестта в Турция са били известни и по-рано, но темата от нашите власти е била неглижирана.
Румен Петков отново призова президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата за заразата с чума по дребни преживни животни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Икономическите загуби са реална опасност, ако не овладеем ситуацията с чумата

Министър Румен Порожанов: Икономическите загуби са реална опасност, ако не овладеем ситуацията с чумата

19 Юли 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Икономическите загуби са реална опасност, ако не овладеем ситуацията с чумата. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на брифинг след провеждане на Междуведомствения координационен щаб рано тази сутрин, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Икономически загуби са възможни в зависимост от това как би се разпростряла болестта. Прогнозата да слагаме ваксина е изключително негативна и това се потвърждава дори и от специалистите от Брюксел, които са тук в България. Но икономическите загуби са една реална опасност, ако не овладеем ситуацията. Просто искам да отворя леко вратата – с решение на правителството, разговарял съм и с ресорния вицепремиер Томислав Дончев, ще създадем Националния епизоотичен щаб, който разглежда именно икономическата опасност от едно или друго опасно заразно заболяване. Тук, разбира се, слагаме и африканската чума по свинете“, каза още Порожанов.
Министърът коментира и появилите се изказвания, че не се предоставя достатъчно информация по темата. „Всякаква информация сме предложили да бъде предоставена. Но истината е, че информацията не се търси, а се интерпретира по начин, който създава напрежение“, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Президентът решава дали да се свиква КСНС заради чумата по дребните преживни животни

Министър Валентин Радев: Президентът решава дали да се свиква КСНС заради чумата по дребните преживни животни

19 Юли 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
София. Президентът решава дали да се свиква КСНС заради чумата по дребните преживни животни. Това каза вътрешният министър Валентин Радев на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Относно това трябва ли да се свика КСНС, след като няма политическо доверие в координационния щаб, вътрешният министър коментира: „Дали да се свиква КСНС решава президентът. Вчера лично говорих с него, той беше на място, обменили сме мнения. Запознахме екипа му за обстановката“, добави той.
На въпрос дали причините за отлагане на евтаназията са политически, министър Радев заяви: „Дали са политически причини, аз ги изложих. Две са причините – едната, че изчакваме резултатите и се опитваме да удържим огнищата. Втората е усещането за колебливост в политическото доверие. Отидохме два пъти при ръководителите на Парламентарните групи и те самите, ако не са убеди да ни кажат какво искат от нас още, за да ги убедим. Всичко сме направили, което са поискали от нас“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Искаме утре отново да обясним на народните представители нашите действия за чумата по животните и да получим доверието им

Министър Валентин Радев: Искаме утре отново да обясним на народните представители нашите действия за чумата по животните и да получим доверието им

19 Юли 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
София. Искаме утре отново да обясним на народните представители нашите действия за чумата по животните и да получим доверието им. Това каза вътрешният министър Валентин Радев на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Относно отлагането на евтаназията, която трябва ще да се извършва днес, министър Радев уточни, че проведеното среднощно заседание е било заради неполучените пълни резултати от изследванията на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата. „Надяваме се през деня да получим пълните резултати от изследванията, за да знаем как да разположим силите, как да продължим с ветеринарите и накъде ще ни насочат от БАБХ“, обясни той.
По думите му втората причина е промяната в декларираното доверие към действията на координационния щаб от представителите на всички политически сили, участвали в заседанието на председателския съвет. „По наша молба във вторник сутринта поискахме извънредно заседание на председателския съвет на НС, да покажем документи, да попитаме дали имат някакви въпроси, защото ги видяхме на място осуетявайки с поведението си действия на МЗХГ. Получихме и сутринта във вторник, и в среда, че действията ни са правилни. Ние, МВР осигуряваме всички техни действия“, добави той.
„Вчера имаше митинг, на който г-жа Корнелия Нинова каза – не ни убедиха, че има чума. Отново ни разколебава. И сега решихме, координационния щаб, първо създаваме местен координационен щаб в община Болярово, който ще бъде посетен от мен и министър Порожанов. Второ ще поискаме изслушване или поне да отидем в парламента и да разкажем това на народните предствители и да поискаме доверието им. Няма как, спасявайки държавата си от такова зло като чумата по дребните преживни животни да не получаваме доверието на всички политически сили. Те го декларират и после на другия ден правят друго“, каза още Радев.
„Помолил съм г-жа Цвета Караянчева да ни допуснат утре в парламента с министър Порожанов, за да обясним на всички народни представители и да искаме препотвърждение на правилността на действията ни. Не може да спасяваме държавата от тази чума и някой да работи срещу това. Това е работа срещу националната сигурност. Най-малкото не е комфортно да изправят родната полиция срещу друга част от обществото с неясни мотиви. Ако някой не е убеден – видяха документит. Ако предлагат друг вариант от опозицията – да го кажат. Ако нямат да ни кажат - да правилна е посоката, в която работите, работете. И те го казаха“, поясни той.
Радев уточни, че продължават с мерките. „Ние продължаваме да правим неща, които само подобряват обстановката и задържаме огнищата“, каза още той. Той призова хората, които не са от района на огнищата, но са там и мислят, че помагат да се обръщат към местният координационен щаб, да се допитват до кметове, обществеността и т.н. „Да ограничим движението. Сами да се спасим от тази чума“, добави той. "Ако някой има съмнения да ни каже, а не зад гърба ни да работи срещу националния интерес", каза още вътрешният министър.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Две са стадата, в които има констатирана положителна проба, но ще отложим евтаназията на животните за малко време

Министър Румен Порожанов: Две са стадата, в които има констатирана положителна проба, но ще отложим евтаназията на животните за малко време

19 Юли 2018 | 08:10 | Агенция "Фокус"
София. Две са стадата, в които има констатирана положителна проба, но ще отложим евтаназията на животните за малко време. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на брифинг след провеждане на Междуведомствения координационен щаб рано тази сутрин, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Две са стадата, в които има констатирана положителна проба – едното е на баба Дора и едно в село Болярово. Трябваше да пристъпим към обичайната процедура за евтаназия на животните, но ще я отложим за малко време. Междувременно цялата дезинфекция, която е необходима на населеното място с присъствие на екипи, които да правят дезинфекция на входа, се извършва под усилен контрол“, каза още министърът.
Порожанов посочи, че всички проби са качени на сайта на БАБХ. „Всяка една заповед, издадена от изпълнителния директор, е на базата на пробите с положителни протоколи. Очакваме и още такива. Надяваме се по места чумата бързо да бъде овладяна. Притесняваме се, че напрежението се нагнетява“, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Отлагат се планираните за днес действия за евтаназия на доказано заразените животни

МВР: Отлагат се планираните за днес действия за евтаназия на доказано заразените животни

19 Юли 2018 | 06:49 | Агенция "Фокус"
София. Междуведомственият координационен щаб, създаден във връзка с възникнали огнища на особено опасни заразни болести по животни проведе второ заседание късно тази вечер. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Повод за това заседание бяха очакваните и неполучените до края на работния ден резултати от изследванията на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата, както и промяната в декларираното доверие към действията на координационния щаб от представителите на всички политически сили, участвали в заседанието на председателския съвет, проведен тази сутрин в кабинета на председателя на НС. На заседанието на координационния съвет бяха взети следните решения: oтлагане на планираните действия за евтаназия на доказано заразените животни, засилване на контрола на движението на хора и преместването на животни и животински продукти от и към зоните с огнища на зараза, изчакване на резултати от изследване на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата, активна дейност по дезинфекция на 10-километровата зона около заразените зони, доставяне от МЗХГ и МВР на допълнително оборудване за пропускателните пунктове на изходните и входните пътища към населените места.
Следващото заседание да се проведе от 7.00 часа на 19 юли 2018г. Резултатите от заседанието ще бъдат оповестени на брифинг за медиите в сградата на МВР на 19 юли 2018 г. от 8.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министър Цветан Димитров и още трима души от Министерството на земеделието, храните и горите (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министър Цветан Димитров и още трима души от Министерството на земеделието, храните и горите (ОБЗОР)

18 Юли 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров. Решението на премиера е взето след срещата на министър Румен Порожанов с представители на протестиращите на 18 юли животновъди. Министър-председателят разпореди на министър Порожанов да освободи също така директорa на Дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.
По-рано през деня животновъдите се събраха на протест пред Министерски съвет заради принудителната евтаназия на домашни животни. Исканията им бяха за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Те настояваха компенсацията по тази наредба за колегите им от районите под карантина заради чумата по дребни преживни животни да е в размер от 40 лева на животно. Освен това бяха поискани и оставки. След срещата си с представители на протестиращите министър Румен Порожанов посочи, че исканията за оставките са удовлетворени, а помощта „де минимис“ за овцевъдите и козевъдите ще бъде увеличена на 15 лв., тъй като премиерът Бойко Борисов е обещал да бъдат отпуснати допълнителни средства. „Няма как увеличението да стане на 20 лв., тъй като става твърде голямо като възможност за изплащане. А това, което беше свързано с Наредбата – ще се направи анализ от гледна точка на производители, които не са успели да получат плащания по обвързаното, и след анализа ще заложим средства в бюджета за 2019 г.“, обясни министърът.
Междувременно, вече започна изплащането на обезщетенията за евтаназираните заради чумата животни. Първите места, в които това се случи, бяха селата Кости и Воден. „В момента стадата, които не са в засегнатите райони, не могат да търгуват своето мляко, тъй като имат ограничение. Затова завишихме компенсацията да стане от 25 на 47 лв. В контекста на форсмажора, който възникна за стадата, които са евтаназирани, вървят протоколите, ще отидем и на място, за да могат стопаните да подпишат протоколите и да получат големите плащания“, коментира министър Порожанов. Той посочи, че за 4 хил. животни ще трябва да се платят обезщетения за малко над 1 млн. лв., като 75% от тях ще бъдат предоставени от Европейската комисия за възстановяване.
Министър-председателят Бойко Борисов обясни, че ако сега бъде прекратена заразата по животните, после пораженията ще се измерват в стотици милиони. „Допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. Тогава няма да можем години наред да изнесем никаква продукция – нито сирене, нито масло, нито кашкавал. А да не говорим и когато българите започнат да разбират, че ако сме заразили всичко, трябва да има внос след това“, коментира Борисов и посочи, че един такъв развой на събитията обрича сектора на загиване.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Възобновяват евтаназията на животни заради чумата в Ямболско и Бургаско

Възобновяват евтаназията на животни заради чумата в Ямболско и Бургаско

18 Юли 2018 | 20:05 | Агенция "Фокус"
София. От утре се възобновява умъртвяването на животните в районите с чума по дребния рогат добитък в Ямболско и Бургаско, съобщава БНТ. Освен това се затягат мерките около населените места с възникналите огнища. Въвежда се пълен контрол на всички хора и автомобили, които влизат и напускат трите населени места с доказани случаи на животни заболели от чума, за да не се допусне разпространение. Увеличава се живата охрана по цялата граница с Турция, както и проверките за превоз на животни по граничните пунктове. На засилен контрол ще бъдат подложени още влаковете и плавателните съдове, които влизат от югоизточната ни съседка.
Заради опасността от север да се разпространи друго заболяване - африканска чума по свинете, по 140 км сухопътна граница между Румъния и България спешно започва изграждането на ограда от бодлива тел, за да не преминават диви прасета у нас.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков: Никъде не са представени доказателства, че има чума по дребните преживни животни у нас, симптомите в отделните села са различни

Евродепутатът Момчил Неков: Никъде не са представени доказателства, че има чума по дребните преживни животни у нас, симптомите в отделните села са различни

18 Юли 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
София. Никъде не са представени доказателства, че има чума по дребните преживни животни у нас, симптомите в отделните села са различни. Това каза в дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Момчил Неков. Той заяви, че още на 12 юли е изпратил въпроси към Европейската комисия и френската лаборатория, изследваща пробите, за това дали евтаназията е единственото решение на проблема. „Отговор към днешна дата все още няма“, каза още Неков. Според него част от съмненията произтичат от тезата, че лабораторията е частна и се финансира с проекти. „Това не е държавна лаборатория, защо БАБХ е избрала такава лаборатория? Ако е такава, това означава ли, че самата лаборатория е зависима, ако се финансира от проекти? И второ, къде са резултатите от тази „зависима или независима“ френска лаборатория? И тук мога да ви дам един пример: ако някой човек е болен от дадена болест и му потвърдят такава тежка диагноза, той няма ли да отиде при втори доктор за потвърждения на същата диагноза? И ако тя бъде оспорена от второ лице, то човек няма ли да потърси трети доктор“, коментира Момчил Неков. Той добави, че би трябвало при установяване на заболяло животно, да се евтанизира единствено съответното стадо, а не животните в цялото населено място. „По закон животните в радиус от 3 километра трябва да бъдат поставени под карантина, а в радиус от 10 километра се поставят под наблюдение“, обясни Неков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков: Трябва да бъде изготвена нова стратегия в сферата на животновъдството, която да бъде адекватна и навременна

Евродепутатът Момчил Неков: Трябва да бъде изготвена нова стратегия в сферата на животновъдството, която да бъде адекватна и навременна

18 Юли 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да бъде изготвена нова стратегия в сферата на животновъдството, която да бъде адекватна и навременна. Това каза в интервю за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Момчил Неков. По думите му днешният протест на животновъдите е бил в полза на това не само да има нова стратегия, но и тя да бъде финансово подплатена. „Притесненията на фермерите са свързани с настанилото се информационно затъмнение около резултатите от взетите от животните проби“, обясни Неков. Според него това, което се е разбрало от заседанието на Министерски съвет днес е, че заразата трябва да бъде спряна, за да не се наложи България да бъде слагана под карантина и да се внася месо от чужбина. „Тук искам да кажа, че ние и сега внасяме месо, като над 50% от агнешкото и козето месо е внос. Другото, което е важно е има ли въобще чума, тъй като никой не е виждал резултатите от самите анализи. Ако това е чума, то тези животни трябва да са умрели в рамките на десет дни.“, коментира Момчил Неков. Той добави, че не се представят никакви документи на фермерите, чиито животни са били умъртвени, доказващи законността на предприетите действия. „Това, което животновъдите всъщност получават е лист без подпис и без печат с устната уговорка, че техните животни са били заразени с чума“, каза още Неков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: На първо място е справянето със заразата по животните

Вицепрезидентът Илияна Йотова: На първо място е справянето със заразата по животните

18 Юли 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
София. Най-важният въпрос е как да се спасят и животните, и хората, защото без животните как ще оцелеят тези хора в българските села. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "Още от деня" по БНТ. "Но на първо място е справянето със заразата", бе категорична тя.
Според нея гласът на експертите беше заглушен от политиката. Тя открои и че трябва да има обществен контрол как ще се поискат обезщетенията от ЕК и как ще бъдат компенсирани стопаните.
Според нея много хора са влезли в заразените села. Притеснявам се да не сме си изиграли по-лоша шега. Трябва да има голям обществен контрол, каза още тя.
Вицепрезидентът коментира и Европредседателството ни. "Българското европредседателство наложи свой почерк, успех на кратко разстояние, трябва да покажем дали можем да бягаме и на дълги разстояния. Западните Балкани и централното им място в нашето председателство има отличен 6". Тя отбеляза обаче, че не беше поставен въпросът за Шенген и мониторингът.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Превантивни мерки за недопускане на африканската чума по свинете бяха приети от Областната епизоотична комисия

Кюстендил: Превантивни мерки за недопускане на африканската чума по свинете бяха приети от Областната епизоотична комисия

18 Юли 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Превантивни мерки за недопускане на африканската чума по свинете бяха приети от Областната епизоотична комисия в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Мерките ще бъдат включени в заповед на областния управител, която ще се изпрати до институциите, отговарящи за тяхното изпълнение. През следващата седмица, в деветте общини на територията на областта, трябва да бъдат проведени заседания на общинските епизоотични комисии, на които ще присъстват и представители на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз. Собствениците на животновъдни обекти за отглеждане на свине трябва да засилят мерките за биосигурност, а при случай на съмнителни признаци за заболяването – трябва да сигнализират незабавно. Стриктно ще се следи спазването на забраната за отглеждане на свине на депа за отпадъци, както и изхранването на животните с хранителни отпадъци. Забранява се търговия със свине на нерегламентирани пазари. На територията на областта няма регистрирани такива пазари, но има нерегламентирани места, които ще се подложат на контрол за спазване на забраната. Кметовете на общините трябва да се разпоредят отглеждането на свинете да става само в затворени помещения и при спазване на изискванията за биосигурност. Забранено в областта е пасищното отглеждане на свине. Органите на МВР се задължават да следят за нерегламентирано движение и търговия със свине. На граничните пунктове ще се извършват проверки на пътниците за пренасяне на суровини и храни от животински произход, непретърпели термична обработка. Членовете на ловните сдружения трябва да предоставят проби от остреляни или умрели животни. Ще бъде извършван и постоянен контрол на животновъдните обекти за спазване на изискванията за биосигурност.
На граничните пунктове „Гюешево” и „Олтоманци” започват проверки на всички влизащи на територията на България пътници за пренасяне на суровини и храни от животински произход. Ще се проверява дали пътниците пренасят в багажа си суровини и храни от животински произход, непретърпели термична обработка. Откритите суровини и храни ще се изземват, след което ще се предават за унищожаване, съгласно нормативните изисквания. На територията на двата гранични пункта се извършва подобен контрол, всички конфискувани продукти се събират във фризери, след което ще се предават в инсинератор.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Информация за африканската чума по свинете бе представена на заседание на Областната епизоотична комисия

Кюстендил: Информация за африканската чума по свинете бе представена на заседание на Областната епизоотична комисия

18 Юли 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Африканската чума по свинете беше основна точка в заседанието на Областната епизоотична комисия в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Заседанието беше председателствано от зам.-областния управител на Кюстендил Райчо Цветин. Сред присъстващите бяха директорите на Областно пътно управление Юлиана Божилова и на Регионална дирекция по горите Здравчо Тодоров. В срещата участваха представители на Районно управление – Кюстендил, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, на регионална здравна инспекция, на Агенция „Митници”, ловните сдружения и други. Присъстваха д-р Велка Войнова, изпълняващ длъжността на директор на Областна дирекция по безопасност на храните, както и д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към дирекцията. Пред присъстващите беше изнесена подробна информация за историята на заболяването, неговото придвижване и моментното състояние на засегнатите държави. Стана ясно, че на този етап африканска чума по свинете в България няма. Най-близкото огнище на заразата е в съседна Румъния.
„Съществува реална опасност от проникване на това заболяване в нашата страна, защото инфекцията вече я има в съседна Румъния. Към днешна дата в България и в частност на територията на област Кюстендил по отношение на това заболяване епизоотичната обстановка е благоприятна. Нямаме клинични признаци за установено съмнение за това заболяване. Ние трябва да работим в повишена епизоотична готовност”, каза д-р Емил Гъгнев. По думите му има възможност заболяването да проникне и на територията на България, защото към момента има повишен поток от туристи, което крие голяма опасност от проникване на заболяването. Най-рискови са териториите при границата с Румъния. До момента няма разработена ваксина за превенция на болестта. „Старата максима, че профилактиката е по-добра от лечението, важи в пълна сила за африканската чума по свинете”, каза д-р Емил Гъгнев. По думите му стратегията за контрол на това заболяване на територията на Европейския съюз е базирана на ранно откриване на болестта, стриктни мерки за контрол на биологичната сигурност в животновъдните обекти, както и максимално намаляване на популацията на дивите свине. Причинителят на заболяването може да проникне посредством живи свине, свинско месо, колбаси, кости и други продукти от свине, но най-често с необезвредени хранителни отпадъци. Вероятността заболяването да проникне в България е посредством малки количества продукти от свине в личния багаж на пътниците, което е най-рисково.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възстановено е движението по бул. "Княз Ал. Дондуков"

София: Възстановено е движението по бул. "Княз Ал. Дондуков"

18 Юли 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е движението по бул. "Княз Ал. Дондуков", предаде репортер на Агенция "Фокус". Около 3 часа движението по булеварда беше блокирано, заради провеждащия се протест на животновъди.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Ще увеличим помощта де минимис за овцевъдите и козевъдите на 15 лв., премиерът Борисов обеща да получим допълнителни средства

Министър Румен Порожанов: Ще увеличим помощта де минимис за овцевъдите и козевъдите на 15 лв., премиерът Борисов обеща да получим допълнителни средства

18 Юли 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. Ще увеличим помощта де минимис за овцевъдите и козевъдите на 15 лв., премиерът Борисов обеща да получим допълнителни средства. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след среша с представители на протестиращите животновъди, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Порожанов посочи, че разговорът с представители на протестиращите и премиера Бойко Борисов е бил дълъг. „Исканията за оставки ще бъдат удовлетворени – това е подписано в споразумението. По отношение на искането за де минимис, което към момента е 7 лв., получих уверение от премиера, че наесен ще получим допълнителни средства, така че на този етап с наши разчети, които имаме по бюджета на нашето министерство, ще можем да го увеличим на 15 лв., но не и на 20 лв., тъй като става голямо за възможност за изплащане. Това, което беше свързано с наредбата – ще се направи анализ от гледна точка на производители, които не са успели да получат плащания по обвързаното, и след анализа ще заложим средства в бюджета за 2019 г.“, обясни министърът.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приключи протестът на животновъдите в столицата

Приключи протестът на животновъдите в столицата

18 Юли 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
София. Приключи протестът на животновъдите в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. След среща в Министерски съвет, председателят на НОКА Симеон Караколев обяви пред журналисти, че исканията им са удовлетворени. Движението по бул. „Дондуков“ все още не е възстановено.
Цветелин ДИМИТРОВ
Очаквайте подробности
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Част от протестиращите животновъди се срещаха с министър Румен Порожанов в сградата на МС

София: Част от протестиращите животновъди се срещаха с министър Румен Порожанов в сградата на МС

18 Юли 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Няколко души от протестиращите животновъди бяха допуснати до сградата на МС за преговори със земеделския министър Румен Порожанов и останалите министри от кабинета, предаде репортер на Агенция "Фокус". Срещата продължи около два часа. Очаква се всеки момент земеделският министър да обяви резултатите от нея.
Голяма част от протестиращите пред сградата на правителството се разотиват.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министър Цветан Димитров

Премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министър Цветан Димитров

18 Юли 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Решението на премиера е взето след срещата на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди.
Министър-председателят Борисов разпореди на министър Порожанов да освободи също така директорa на Дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Петко Митев, ОДБХ-Пазарджик: За болестта африканска чума по свинете няма ваксина и лечение, смъртността е 100%

Д-р Петко Митев, ОДБХ-Пазарджик: За болестта африканска чума по свинете няма ваксина и лечение, смъртността е 100%

18 Юли 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Евентуалното навлизане на болестта африканска чума по свенете в България ще нанесе много сериозни икономически загуби, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Петко Митев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Пазарджик. По думите му възможността тя да навлезе в страната е чрез летния туристически поток, чрез внасянето на заразени храни или изхвърлянето на хранителни остатъци от тях на наша територия. „За тази болест няма ваксина и лечение и смъртността е 100-процентова. Заразата е агресивна и ще причини сериозни икономически загуби. Основно ще бъдат ударени малките ферми, където мерките за биосигурност не могат да се прилагат в пълна степен. Тъй като основно чумата по свинете идва от дивите прасета, в момента се провеждат обучителни курсове в ловните дружинки на територията на областта за това как да се действа при съмнение за заразено диво прасе и при намиране на трупове. Най-вероятно ще се стигне до увеличаване на периодите за отстрел на диви свине с цел намаляването на броя им, завърши изложението по темата началникът на пазарджишките ветеринари“, уточни д-р Митев. Той допълни, че превантивните мерки в област Пазарджик, а и в цялата страна, трябва да бъдат приети и да влязат в сила в най-кратки срокове.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Георгиев, животновъд: Фермерите от Пазарджишко са на мнение, че протестът няма да реши проблемите в сектор „Животновъдство“

Румен Георгиев, животновъд: Фермерите от Пазарджишко са на мнение, че протестът няма да реши проблемите в сектор „Животновъдство“

18 Юли 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Фермери от Пазарджишко няма да се включат в Националния протест на животновъдите днес пред Министерски съвет. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Румен Георгиев, председател на Асоциацията на млекопроизводителите в Пазарджишко. По думите му този протест няма да реши нищо. „Не това е начинът да се решават проблемите в сектор „Животновъдство“. Днешният протест има по-скоро демонстрационен характер. Фермерите в страната са разделени на две групи – такива, които се навъртат около министъра на земеделието и приемат случващото се и другите, които се бунтуват срещу системата“, уточни Георгиев. Той добави, че обидно ниско е обезщетението, което дава държавата за евтанизирано животно. Изискванията към стопаните са европейски, но не и компенсациите. От асоциацията на овцевъдите и козевъдите също обявиха, че са категорично несъгласни с размера на компенсациите, които се изплащат на стопаните с евтанизирани животни в района на Странджанско. Животновъдите ще настояват и за повече пари за онези стопанства, чието мляко не може свободно да се продава, тъй като са в района на заразата.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Набелязани са мерки за недопускане разпространението на африканската чума по свинете и дребните преживни животни на територията на областта

Пазарджик: Набелязани са мерки за недопускане разпространението на африканската чума по свинете и дребните преживни животни на територията на областта

18 Юли 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. На извънредното заседание на Областната епизоотична комисия, свикано от Областния управител Стефан Мирев, което се проведе днес, беше обсъдена епизоотичната обстановка в община Пазарджик по отношение на болестта африканска чума по свинете и дребните преживни животни, съобщиха за Радио „Фокус“ - Пазарджик от Областна администрация - Пазарджик. Набелязани са мерки за недопускане разпространението на болестта на територията на област Пазарджик, като превантивна мярка срещу африканската чума по свинете. Установени са някои задължения на собственици на животновъдни обекти за промишлено отглеждане на свине, като първа предпазна мярка е да се осигурят добро ниво на мерките за биосигурност на фермите, като засилят охраната на животновъдни обекти и режима на влизане и излизане от обекта. Да се осигурят условия за дезинфекция на влизащите и излизащи в и от обекта пътнотранспортни средства. Правилно функциониране и използване на филтъра за влизане и излизане на хора. Да не се допускат отглеждането на свине в ”заден двор” от служителите и работещите в обекта. Да се забранят внасянето на храни от животински произход в обекта, да се съхранява в закрити помещения фуража, с който изхранват свинете, да се спазват плановете за дератизация на помещенията в обекта. Да не допускат достъпа на диви птици и да съхраняват труповете на умрели животни в закрити помещения до вдигането им от екарисажа. При констатиране на заболели свине с клинични признаци на заболяването, да забранят влизане и излизане на хора и животни от района на фермата или стопанството и сигнализират обслужващия ветеринарен лекар. Задълженията на собственици на животновъдни обекти за отглеждане на свине за лична консумация да декларират отглежданите свине по вид и брой в съответното кметство и ги подадат за вписване в информационна система на БАБХ. Да не разрешават контакт на външни лица с животните. Да не изхранват животните с хранителни отпадъци от животински произход, да се съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват свинете. При констатиране на заболели свине с клинични признаци на заболяването, да сигнализират кмета на населеното място и съответно да се вземат необходимите мерки.
Радослава МУРДЖЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестиращите животновъди се опитаха да нахлуят в сградата на МС

София: Протестиращите животновъди се опитаха да нахлуят в сградата на МС

18 Юли 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите животновъди се опитаха да нахлуят в сградата на МС. Те блокираха и движението по бул. "Княз Ал. Дондуков", предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите са пред Министерски съвет с искане управляващите да слязат и да ги изслушат. Животновъдите се опитаха да пробият полицейската жива верига и да нахлуят в сградата на МС.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НОКА Симеон Караколев отиде да връчи петиция с исканията на животновъдите на премиера Бойко Борисов

Председателят на НОКА Симеон Караколев отиде да връчи петиция с исканията на животновъдите на премиера Бойко Борисов

18 Юли 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на НОКА Симеон Караколев отиде да връчи петиция на премиера Бойко Борисов с исканията на животновъдите, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Искаме оставка на земеделския министър. Искаме държавата да понесе своите отговорности. Тези хора тепърва трябва да търсят животни. Това са стада, градени с години. 6 месеца в тези ферми не може да стъпи животно, така че няма нужда от такъв популизъм. Хората след нова година чак ще започнат да си купуват животни", заяви Караколев.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Искаме да не се унищожава българското селско стопанство и обезщетения за пострадалите

Корнелия Нинова, БСП: Искаме да не се унищожава българското селско стопанство и обезщетения за пострадалите

18 Юли 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да не се унищожава българското селско стопанство и обезщетения за пострадалите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на протестите на животновъди пред Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Това е гневът на народа срещу държавата. Нашите предложения ги знаете. - Да се спре с убиването на животни, докато не се изясни наистина ли става въпрос за чума, да им се дадат справедливи обезщетения. Това, което им се предлага е нищо спрямо загубите, да се направи една програма "Странджа-Сакар" за възстановяване на района. Оставката на министър Порожанов я искаме вече трети ден", заяви тя. "Дойдохме с хората от Шарково, с които бяхме онзи ден. Правя всичко, което мога. Управляващите изправиха държавата срещу народа. Това е българската храна, българската икономика. Това е животът на милиони хора. Хората имат нужда от подкрепа и ние трябва да сме до тях през цялото време. Убиват българското земеделие, убиват българското селско стопанство", каза още тя. "Трябва всички българи да се противопоставим заедно. Имаме възможност да спасим българското земеделие. Искаме компенсациите, искаме да се спре с това избиване.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: За 4 хил. животни ще трябва да платим обезщетения за над 1 млн. лв., 75% от тях ще бъдат предоставени от Европейската комисия за възстановяване

Министър Румен Порожанов: За 4 хил. животни ще трябва да платим обезщетения за над 1 млн. лв., 75% от тях ще бъдат предоставени от Европейската комисия за възстановяване

18 Юли 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. За 4000 животни ще трябва да платим обезщетения за малко над 1 млн. лв., 75% от тях ще бъдат предоставени от Европейската комисия за възстановяване. Това каза в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Порожанов посочи, че плащанията, които ще се извършат като обезщетения на засегнатите стопани, са в рамката на съществуващите вече програми и не се изискват допълнителни средства. „За 4000 животни сумата ще бъде малко над 1 млн. лв. 75% от тези средства ги предоставяме от Европейската комисия за възстановяване след преглед на това как са извършени калкулациите. Има призиви да дадем 300 евро, а комисията ще ги върне. Това няма как да стане. Не е нужно да правим такъв популизъм. Ще направим и допълнителни искания по отношение на разходи, които са допустими за допълнителни средства – за това, което е допустимо по директива да кандидатстваме по него. Комисията е напълно отворена да подпомага подобни болести. Например за Африканската чума по свинете, която мина през Чехия, Полша и в момента е в Румъния, комисията е адекватна както със справянето с болестта, така и в компенсирането на нанесените щети“, обясни министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: В селата Кости и Воден вече извършихме изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни заради чумата

Министър Румен Порожанов: В селата Кости и Воден вече извършихме изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни заради чумата

18 Юли 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. В селата Кости и Воден вече извършихме изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни заради чумата. Това каза в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.„В съседните на засегнатите райони - в седемте общини, стадата, които не са в засегнатите райони, в момента не могат да търгуват своето мляко, тъй като имат ограничение. Затова компенсацията, която правим в момента, завишихме от 25 на 47 лв. В контекста на форсмажора, който възникна за стадата, които са евтаназирани, вървят протоколите, утре ще отидем и на място, за да могат стопаните да подпишат протоколите и да получат големите плащания“, каза още министърът.
Порожанов посочи, че в 13.00 ч. ще има оперативен щаб.
„Вече стартира почистването на районите, където има много отпадъци, които създават предпоставки за чума. Огнищата към днешна дата са пет. В селата Кости и Воден вече извършихме изплащането на обезщетенията по банков път и респективно на място в кметствата на земеделските стопани, които не са земеделски производители с банкови сметки. Предстои и в другите три, които са в община Болярово, но в момента има едно стадо, което е под блокаж от протестиращи. И за съжаление към тях се включиха и други лица, които не дадоха само граждански елемент на този процес", обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Животновъди изляха мляко и изгориха вълна пред Министерски съвет в знак на протест

София: Животновъди изляха мляко и изгориха вълна пред Министерски съвет в знак на протест

18 Юли 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Животновъди изляха мляко и изгориха вълна пред Министерски съвет в знак на протест, предаде репортер на Агенция "Фокус". Млякото беше излято с призиви и скандирания за оставка на земеделския министър и неговия заместник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Животновъди се събраха на протест пред Министерски съвет заради принудителната евтаназия на домашни животни

София: Животновъди се събраха на протест пред Министерски съвет заради принудителната евтаназия на домашни животни

18 Юли 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Животновъди се събраха на протест пред Министерски съвет заради принудителната евтаназия на домашни животни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Исканията на протестиращите са за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Те настояват компенсацията по тази наредба за колегите им от районите под карантина, заради чумата по дребни преживни животни да е в размер от 40 лева на животно. По рано днес УС на фонд „Земеделие“ прие увеличение на помощта „де минимис“ на 47 лева за овца/коза за стопаните от 7-те общини в Ямболско и Бургаско с ограничения заради чумата. Подпомагането е допълнение към компенсациите за евтаназирани животни, чието заплащане започна в понеделник за селата Воден и Кости."Минимална помощ" или „де минимис“, представлява финансова помощ, която не нарушава или не застрашава в голяма степен конкуренцията, поради минималния си размер. Първоначално помощта се вдигна от 25 лева на 40 лева на овца/коза, но на 12 юли 2018 г. фонд „Земеделие“ прие животновъдите да получат още 7 лева за животно и така общата сума става 47 лева на овца/коза.
Националната овцевъдна и козевъдна асоциация настоява и за обезщетения по пазарни цени за принудително умъртвените животни поради чумата, които се изразяват в: 300 лева за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол и 200 лева за овци/кози-майки извън селекционен контрол; 1000 лв/брой за кочове и пръчове под селекционен контрол и 700 лв/брой за кочове и пръчове извън селекционен контрол, както и 6лв/кг живо тегло за агнета и ярета.
Плакат на протестиращите животновъди гласи, че изгарянето на мъртви животни е крачка към Средновековието. Животновъдите се обявяват против мерките взети от БАБХ и настояват за оставките на министъра на земеделието храните и горите Румен Порожанов и неговия заместник Цветан Димитров.
Протестът е подкрепен от единадесет неправителствени и граждански организации.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Искането за 20 лв. на евтаназирано животно означава ресурс от 25 млн. лв., необосновано е и не може да бъде изпълнено

Министър Румен Порожанов: Искането за 20 лв. на евтаназирано животно означава ресурс от 25 млн. лв., необосновано е и не може да бъде изпълнено

18 Юли 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Искането за 20 лв. на евтаназирано животно означава ресурс от 25 млн. лв. и е абсолютно необосновано и не може да бъде изпълнено. Това каза в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов във връзка с протеста на овцевъдите и козевъдите днес, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Какви са претенциите на протестиращите? Те са няколко – някои от тях са изпълними, а другите не могат да се случат. Направил съм няколко срещи с въпросната организация на козевъди и овцевъди – те представляват около 25% от козевъдния и овцевъдния бранш в страната. И всички останали – както в овцевъдство и козевъдство, така и в говедовъдство, биволи, птици, свине и т.н., на вчерашния съвет по животновъдство казаха, че не споделят това, което се коментира“, обясни Порожанов.
Той посочи, че една от претенциите е за адекватно обезщетение за хората с еватаназирани от чумата животни. „В момента това, което е направено, и това, което вече направихме при първите плащания онзи ден, е оценката на животните да не бъде под 190 лв. Това е една изключително висока цена, която покрива не само пазарната цена, но и други разходи. Разбира се, това е минимална цена, в зависимост от методологията на изчисление, може да има животни и с по-високи цени. Средното плащане онзи ден беше 327 лв. на една овца, тъй като това са животни с повече разходи. Но от вчера искането вече е съвсем различно, като то едва ли не е съвсем малко - не, това не е така“, коментира министърът.
„Второто искане беше плащане на „де минимис“ въобще в целия сектор овцевъдство от 20 лв. на единица животно. Направихме разчети, които да покриват загуби, които се калкулират в рамките на стопанската година. Има две основни субсидии - Европейски гаранционен фонд, където средствата за сектор „Животновъдство“ са към 120 млн. лв. годишно, и Преходна национална помощ, която дава около 75 млн. лв. годишно. С тези субсидии и овце и кози не са на минус. И тяхното искане от 20 лв. на животно означава ресурс от 25 млн. лв. и е абсолютно икономически необосновано и не може да бъде изпълнено“, каза още Порожанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Христо Михайлов, АБВ: Ловът на дива свиня през лятото ще доведе до няколко българи по-малко и повечко наранени

Доц. Христо Михайлов, АБВ: Ловът на дива свиня през лятото ще доведе до няколко българи по-малко и повечко наранени

18 Юли 2018 | 11:26 | Агенция "Фокус"
София. Ловът на дива свиня през лятото ще доведе до няколко българи по-малко и повечко наранени. Това каза доц. Христо Михайлов, експерт на АБВ в областта на околната среда, в интервю за Агенция „Фокус“ за новия Закон за лова и опазване на дивеча и чумата по свинете. „През юли и август е сезонът на гъбите, на билките, на малините, на къпините, на активния туризъм, на добива на дърва за огрев. В този период ти да вкараш 100-хилядната българска армия от ловци в горите, заедно със своите не по-малко от 10 кучета на ловен район, за прогонване на диви свине. Да обясни някой как на ловджийското куче ще му подскажем да гони дивата свиня, а не малките на сърната, на лопатара, зайците в гората, които са родени само преди месец-два. Да постигнем някакъв резултат на тази растителност, когато практически от дивата свиня не можем да видим нищо друго освен майките, които водят стадата, тъй като малките са 10-12 кг и са като малки плъхове и зайци и плъхове, които търчат в горската растителност“, коментира доц. Михайлов. По думите му 99,9 % от българските ловци категорично са въстанали срещу промените в Закона за лова и опазване на дивеча, с които се позволява лов на диви свине през сряда, събота и неделя до 31 декември. Според него другата опасност е, че ще се разгонят дивите свине из страната и по сухоземната граница в Румъния. „Ще постоят там на спокойствие, ще се върнат след двайсетина дни и ще докарат вируса със себе си. В резултат на това принудително мигриране, което държавата иска българският ловец да направи, за да може след месец-два три, ако влезе вирусът в България, да кажат, че ловците не са се справили и са виновни за проблема. Не – ловците са по-мъдри от тези, които в момента се мъчат да ни управляват“, допълни доц. Михайлов.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички

Премиерът Бойко Борисов: Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички

18 Юли 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Упрекът ми към Агенцията по храните е, че трябва да прояви максимална човечност, това са животинки. Защото след това 1,1 млн. животни трябва да се избият, ако не се прекрати тази зараза. Има държави, които горят всичко в 10 км зона, за да прекратят подобни зарази“, каза още Борисов.
Премиерът посочи, че е разпоредил по румънската граница да бъдат сложени електропастири. „Но сега от МВР ми казват, че има опасност, ако някое дете отиде при тях. Направете тъй, че да се реши и гарантира този въпрос. Допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. И компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотици милиони. Просто проявете необходимото съчувствие, човещина, бързо плащайте. Убедете хората и всички останали, че след това тази напаст ще влезе навсякъде и тогава целият сектор ще загине. Тогава няма да можем години наред да изнесем никаква продукция – нито сирене, нито масло, нито кашкавал. А да не говорим и когато българите започнат да разбират, че ако сме заразили всичко, трябва да е внос след това. Обяснете хубаво, тук политика няма. И затова извадете, когато компартията се е занимавала с това, как е действала. Нито сме изверги, нито не ни е жал за животните, напротив“, каза Борисов.
В отговор на изказване на министър Румен Порожанов, че всичко това вече се прави, Борисов каза: „Абе, прави се след като стана проблема, тогава тръгнахте да обяснявате. И помолете хората да не крият животните. Защото заради няколко животни после 1,3 млн. лв. ще трябва да плащаме".
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако сега не прекратим заразата по животните, после пораженията ще се измерват в стотици милиони

Премиерът Бойко Борисов: Ако сега не прекратим заразата по животните, после пораженията ще се измерват в стотици милиони

18 Юли 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. Ако сега не прекратим заразата по животните, после пораженията ще се измерват в стотици милиони. Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Всичко, което се прави по животните – няма друга нито европейска, нито световна практика. Разпореждам на министъра на земеделието Порожанов да провери как до 1990 г. в комунистическия режим се е действало в такива случаи – армията затваря, загражда и по същия начин. Аз гледам животни и знам какво е да се случи – това е като дете и разбирам хората, които страдат“, каза още премиерът.
„А сметнете 1,3 млн. по 190 лв. И три години след това износът е забранен. И какви са щетите след това за държавата? Лесно можем да кажем: „Оставете ги“. Но после за целия бранш следва това. Веднага подгответе стада, веднага с парите хората да могат да си вземат животни и да си напълнят малките ферми, фермички и въобще кошари. Ще платим малко, но ще дезинфекцират всичко. Колкото и да струва, сега е малко. После пораженията ще се измерват в десетки стоици милиони“, коментира Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.