НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Животновъди се обявиха в подкрепа на министър Румен Порожанов и предприетите мерки спрямо чумата по дребните преживни животни (ОБЗОР)

Животновъди се обявиха в подкрепа на министър Румен Порожанов и предприетите мерки спрямо чумата по дребните преживни животни (ОБЗОР)

24 Юли 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
София. Животновъди от страната се събраха и се обявиха в подкрепа на министър Румен Порожанов и предприетите мерки от Министерството на земеделието, храните и горите спрямо чумата по дребни преживни животни. Бившият министър на земеделието и председател на Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов заяви, че цялата гилдия е възмутена от начина, по който е бил политизиран проблемът с чумата по дребни преживни животни. По думите му протест по време на чума не е най-добрият начин да изразиш позицията си, още по-малко да защитиш животновъдите. Той заяви, че секторът е възмутен от поведението на лидера на БСП Корнелия Нинова и депутатите, които заедно с нея са завели агитките пред Министерски съвет, изразявайки позицията на земеделския сектор и защитавайки интересите на животновъдите. Според него политиците не трябва да преиграват със съдбите на хората. Върбанов заяви, че секторът се обединява около защитата на уволнения директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, който по думите му е абсолютен експерт и не е трябвало да напуска поста си.
Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов също обяви, че асоциацията застава зад действията на министър Порожанов и екипа му. Той допълни, че секторът е против политизирането на каквито и да е стачни действия и против уволнението на експерти като г-н Праматаров.
Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) Димитър Зоров заяви, че биха подкрепили дори по-строги мерки, защото ако заразени животни излязат от зоната на огнище, последствията за страната ни ще са главозамайващи. Той допълни, че компенсацията на животновъдите е изключително адекватна спрямо животните. По думите му, протестните действия, организирани от НОКА не изразяват мнението на бранша и действията на председателя на НОКА Симеон Караколев целят дестабилизация на страната. Зоров заяви, че Караколев е оспорил наредба 3, с което един от членовете е паднал и това означава, че не могат да текат проверки, както и да се вземат субсидиите от тези животновъди. Според него това ще доведе до изоставане в сроковете за плащане на обезщетения и до дестабилизация на страната.
Председателят на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) Стоян Чуканов заяви, че е страховито, когато отговорни хора разрушават доверието в институциите. По думите му това е липса на държавническо мислене. Чуканов допълни, че от асоциацията са втрещени от това, че хората, които са отговорни за сектор животновъдство, ги няма и не можем да очакваме някакво подобрение, когато експертите в сектора липсват.
Мария Степанчева от името на Асоциацията на българските бивовъди посочи, че те се различават от протестните действия на НОКА пред Министерски съвет. По думите ѝ Симеон Караколев няма моралното право да говори от името на животновъдния бранш.
Председателят на Организацията на развъдничиците на автохонни овце в България Румен Стоянов и зам.-председателят на Обединени български животновъди Юлия Коюнджийска обявиха, че не са давали съгласието си имената им да фигурират в управителния съвет на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Те също застанаха зад действията на министър Порожанов и неговия екип и заявиха, че ще реагират пред съответната прокуратура и съд във връзка с тяхното вписване като членове на НОКА.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Чуканов, АРМПГБ: Страховито е, когато отговорни хора разрушават доверието в институциите

Стоян Чуканов, АРМПГБ: Страховито е, когато отговорни хора разрушават доверието в институциите

24 Юли 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
София. Страховито е, когато отговорни хора разрушават доверието в институциите. Това каза Стоян Чуканов, председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) по време на пресконференция на Асоциации и сдружения в сектор „Животновъдство“ и други сектори на селското стопанство в подкрепа на министър Румен Порожанов и неговия екип, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От името на асоциацията искам да изкажа подкрепа за това, което казаха колегите. Да разрушаваш доверието в институциите не е само недалновидно политически, но и липса на държавническо мислене. Абсурд е някой да прегръща козички без ушни марки – това е престъпление да имате нерегистрирани животни – и да се заиграва с емоциите на едни възрастни хора“, допълни той. „От тук нататък тези хора не допускат лекарите за втора проба. Те казват „ние нямаме доверие в тези ветеринарни лекари“. Когато тръгваме в такава посока е хубаво да се замислим до колко и какви политически дивиденти ще донесат тези популистки игрички“, каза още той. „Има страшно много нарушения в Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Ние по време на чума обезглавяваме ресорен министър, директор дирекция „Животновъдство“ и съветника по животновъдство. Тоест хората, които са отговорни за сектор животновъдство ги няма. И какво очакваме? Втрещени сме от тази новина“, заяви още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Стоянов, Организацията на развъдчиците на автохтонни породи овце: Не съм давал съгласието си името ми да фигурира в НОКА

Румен Стоянов, Организацията на развъдчиците на автохтонни породи овце: Не съм давал съгласието си името ми да фигурира в НОКА

24 Юли 2018 | 13:46 | Агенция "Фокус"
София. Не съм давал съгласието си името ми да фигурира в НОКА. Това каза председателят на Организацията на развъдчиците на автохтонни породи овце в България Румен Стоянов по време на пресконференция на Асоциации и сдружения в сектор „Животновъдство“ и други сектори на селското стопанство в подкрепа на министър Румен Порожанов и неговия екип, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Става въпрос за търговския регистър. Аз не съм давал съгласието си името ми да съществува като член на УС на НОКА. Това раздроби нашия бранш. С времето сме се доказали като стабилен екип. Нашето желание е ако има възможност уволнените от МЗХ да се върнат отново на работа и да се стабилизират нещата“, допълни той
Зам.-председателят на Обединени български животновъди Юлия Коюнджийска допълни, че веднага след като са свършили стачните действия на председателя на НОКА Симеон Караколев, на следващия ден представители на различни развъдни асоциации са дали интервюта, в които са споделили тяхната позиция и това е довело до едно отворено писмо, в което са изразили подкрепата си към министър Порожанов. „Бяхме много учудени от действията на Симеон Караколев, тъй като в предходния ден, когато се проведе консултативния съвет по животновъдство, той въобще не реагира на размера на ставките, които се определиха по отношение на обезщетенията на умъртвените животни и тези на de minimis“, допълни тя. „Това, което искам да споделя е, че 3 дни преди консултативния съвет МЗХ беше проверило търговския регистър дали има пререгистрация на НОКА и ми се обадиха като ме уведомиха, че аз съм член на УС на НОКА. Веднага отворих търговския регистър и наистина там от всичките 28 души бях включена и аз като член на УС. Ние ще реагираме пред съответната прокуратура и съд във връзка с това наше вписване“, каза още тя.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Степанчева, АББ: Категорично се разграничаваме от протестните действия пред МС в сряда

Мария Степанчева, АББ: Категорично се разграничаваме от протестните действия пред МС в сряда

24 Юли 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Категорично се разграничаваме от протестните действия пред МС в сряда. Това каза Мария Степанчева от Асоциацията на българските биволвъди (АББ) по време на пресконференция на Асоциации и сдружения в сектор „Животновъдство“ и други сектори на селското стопанство в подкрепа на министър Румен Порожанов и неговия екип, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Срамувам се да застана пред вас, че допуснахме един човек като Симеон Караколев, който няма моралното право да води НОКА, защото той нито има образование, нито има животни, да разиграва целия бранш, да говори от името на целия бранш. На консултативния съвет ден преди протеста всички бяхме категорични, че не желаем тези оставки в този тежък момент. Мотивът му беше, че има спад в животновъдството. Това не е така. Вижте дали тази асоциация - НОКА, през последните 2 години е вземала повече средства, отколкото сега. На едно животно взема 83 лева е субсидия – това са 580 лева на животинска единица. Спадът не се дължи на това, че не се дават достатъчно субсидии – изключително голям проблем е работната сила“, обясни Степанчева. „Симеон Караколев няма моралното право да говори от името на животновъдния бранш, защото той води една фалшива фантом организация, в която членуват хора, които не знаят за това. Нека компетентните органи си свършат работата“, заяви още тя. "Г-н Борисов винаги е удовлетворявал нашите желания с цел да помогне. Аз няма да забравя как преди 7 години биволвъдството не взимаше нито един лев субсидия. Той беше този, който осигури средства, благодарение на които се развива биволвъдството", заяви още тя.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Зоров, АМБ: Ние сме за още по-строги мерки спрямо чумата, защото ако заразени животни излязат от зоната на огнищата, последствията ще са главозамайващи

Димитър Зоров, АМБ: Ние сме за още по-строги мерки спрямо чумата, защото ако заразени животни излязат от зоната на огнищата, последствията ще са главозамайващи

24 Юли 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. Ние сме за още по-строги мерки, защото ако заразени животни излязат зоната на огнищата, последствията ще са главозамайващи. Това каза председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) Димитър Зоров по време на пресконференция на Асоциации и сдружения в сектор „Животновъдство“ и други сектори на селското стопанство в подкрепа на министър Румен Порожанов и неговия екип, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Компенсацията за животновъдите е изключително адекватна спрямо животните. Тя е превишаваща спрямо компенсацията на животинска единица при нодуларния дерматит от преди няколко години. Колкото и да не ни харесва, една такава зараза е тип военно положение, а и държавата няма да има ресурс за компенсацията. Трябва да сме адекватни и да имаме някакъв морал“, допълни той. „Това, което беше направено в сряда не изразява мнението на бранша. Не подкрепяме и препотвърждаваме, че политиците в такава ситуация работа нямат. Напротив – трябва да се обединят и да минимизират щетите и действията. Второто нещо – не смятаме, че там е мястото и на агитките на различни футболни клубове. С отстраняването на Праматаров смятам, че се цели нещо друго“, заяви още той.
„В момента Симеон Караколев е оспорил наредба 3 и поради пропуски на предното правителство един член е паднал. Това означава, че не могат да текат проверките, не могат да се вземат и субсидиите от тези животновъди и моето мнение е, че се цели именно изоставане в срока, неплащане в края на годината и дестабилизация на страната“, каза още Зоров.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Костадин Костадинов, НАЗ: Национална асоциация на зърнопроизводителите застава зад действията на министър Порожанов, против сме политизирането на каквито и да е стачни действия

Костадин Костадинов, НАЗ: Национална асоциация на зърнопроизводителите застава зад действията на министър Порожанов, против сме политизирането на каквито и да е стачни действия

24 Юли 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Национална асоциация на зърнопроизводителите застава зад действията на министър Порожанов. Това каза председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов по време на пресконференция на асоциации и сдружения в сектор „Животновъдство“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние сме против политизирането на каквито и да е стачни действия от политическите сили. Сега е време да помислим за един закон за браншовите организации или земеделска камара, където всички трябва да се идентифицираме кой какво представлява. Не може една организация, подкрепена от политическа сила да създаде хаос в нашия бранш“, допълни той. „Ние сме против да се пипа експертния съвет на министерството. Много трудно се създават кадри и много трудно се работи с нови хора“, каза още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Възмутени сме от начина, по който беше политизиран проблемът с чумата по козите и овцете

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Възмутени сме от начина, по който беше политизиран проблемът с чумата по козите и овцете

24 Юли 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Цялата гилдия сме възмутени от начина, по който беше политизиран проблема с чумата по дребните преживни животни. Това каза бившият министър на земеделието храните и горите и председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов по време на пресконференция на Асоциации и сдружения в сектор „Животновъдство“ и други сектори на селското стопанство в подкрепа на министър Румен Порожанов и неговия екип, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тук са представители на най-големите земеделски и животновъдни организации в страната. Имаме подкрепата на целия бранш. Миналата сряда по време на протестите бяхме на среща във Велико Търново, където обсъждахме бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 година. Искам да изразя мнение, че протест по време на чума не е най-добрият начин да изразиш позицията си, още по-малко да защитиш животновъдите. Възмутени сме от поведението на г-жа Корнелия Нинова и депутатите, които заедно с нея си заведоха агитките пред МС, изразявайки позицията на земеделския сектор и защитавайки интересите на животновъдите. Нека политиците не преиграват със съдбите на хората и проблемите в сектора“, допълни той.
„В момента се полагат усилия да се ограничи възможността от африканска чума. Тя може да се пренесе с един сандвич или един салам. Искаме да апелираме към цялата общественост за съзнателно, а не емоционално взимане на отношение по тези теми. В момента в страната са около 1.4 млн. свине. Само в комплекса в Козлодуйци са около 120 000 животни. Представяте ли си там какво ще стане ако болестта навлезе. Всички ние заставаме твърдо за действията на министър Порожанов, неговия екип и българските ветеринарни лекари“, каза още той. „Под този политически натиск се взеха едни бързи емоционални решения, които доведоха до уволнения в МЗХ. Това са политически решения, но всички се обединяваме около защита на един експерт, който във времето се е доказал. Това е г-н Георги Праматаров, директор дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“. От 2010 г. г-н Праматаров е доказал, че е един абсолютен експерт. И още нещо – той няма общо с политиката в животновъдството. Не разбираме защо той трябваше да напусне поста си“, каза още Върбанов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ ще преведе още 61 хил. лв. обезщетения за фермери от Странджа и Крайново

БАБХ ще преведе още 61 хил. лв. обезщетения за фермери от Странджа и Крайново

19 Юли 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Днес по обяд Българската агенция по безопасност на храните ще преведе още 61 хил. лв. обезщетения за земеделски производители от ямболските села Странджа и Крайново, чиито животни бяха умъртвени заради чумата.
Изплащането в Странджа е от 11.30 часа, а в Крайново – от 13.00 часа. По банков път са преводите за стопани, подали молба за изплащане по банков път. Останалите се получават на касите на общините.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Трябва да се понесе политическа отговорност за целия хаос с чумата – ако искат да я прехвърлят на нас – няма да стане

Корнелия Нинова, БСП: Трябва да се понесе политическа отговорност за целия хаос с чумата – ако искат да я прехвърлят на нас – няма да стане

19 Юли 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се понесе политическа отговорност за целия хаос с чумата– ако искат да я прехвърлят на нас – няма да стане. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според нея това няма да стане и с измиване на ръцете със заместник-министри и директори на дирекции. „Ако управляващите искат да отхвърлят отговорността от себе си за този хаос, за липса на всякаква организация, за абсолютно дезорганизирани действия – това няма да стане. Как точно пречим на властите да информират хората? Как точно им пречим да връчат протоколи? Какво са направили? Как им пречим да дезинфекцират района?“, попита Нинова. Тя призова да се изолира района, да се дадат доказателства на хората, които едва вчера са публикували и днес сами са си ги опровергавали, като чакат проби. „Да предприемат всички мерки за дезинфекция. Това ще е причината, ако се разрасне – не нашата позиция“, заяви лидерът на БСП. Според нея собствените действия на управляващите са причина да се стигне дотук. На въпрос след като е нямало дезинфекция, тя какво е привила в Шарково, Нинова отговори: „Сигурно е трябвало да ме спрат на входа и да не ме пуснат. По същия начин сигурно е трябвало да спрат на входа още 250 души, които бяха там и да не ги пуснат. Защо мен питате? Защо не питате министъра на вътрешните работи? Защо полицията не спря тези 250 българи. Все пак ние не управляваме страната“, каза Нинова. Във връзка с исканата политическа подкрепа от управляващите, лидерът на БСП заяви, че едно са говорили на председателски съвет, друго са направили след това, както и едно са се разбрали със земеделските производители, а правят днес друго. „Колко неща направиха в държавата без политическа подкрепа? Вчера дадоха летището на концесия без политическа подкрепа. Вдигнаха акциза на цигарите, направиха акциз на бирата. Да не казвам колко далавери направиха без политическа подкрепа? Сега се сетили, че ние сме им виновни, щото не им даваме политическа подкрепа“, коментира още тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мариана Кукушева, НБСХС: Действията на компетентните органи във връзка с чумата са целесъобразни, опитите за гражданско недоволство трябва да бъдат елиминирани

Мариана Кукушева, НБСХС: Действията на компетентните органи във връзка с чумата са целесъобразни, опитите за гражданско недоволство трябва да бъдат елиминирани

19 Юли 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Действията на компетентните органи във връзка с чумата са целесъобразни, опитите за гражданско недоволство трябва да бъдат елиминирани. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева.
„Въпросът е имаме ли двоен стандарт по отношение на мерки, които се взимат, когато става въпрос за болести, които застрашават човешкото здраве. Всъщност искам да припомня на цялата българска общественост, че в много кратък срок назад - само през ноември 2017 г., в България бяха унищожени няколкостотин хиляди птици заради птичия грип. В няколко области на страната - между които отново Ямболска, Добричка, Сливенска, - ферми с домашни животни бяха унищожени, защото съществуваше птичи грип и заплахата за човешкото здраве беше ясна. Трудно е да си обясним защо в този момент чувствителността на българското общество се проявява по начин, по който всъщност се опитваме да защитим едни законови, нормативни и разписани мерки за ограничаване на огнища на чума в момент, в който е ясно, че те могат да доведат до възникване на опасност за човешкото здраве и живот“, коментира Кукушева.
Тя обясни, че НБСХС категорично смята, че трябва да се защити професионализмът. „Трябва да оставим компетентните органи да си свършат работата по начин, който е разписан като мярка от Европейската комисия, тъй като ние сме не само част, но и външна граница на ЕС. Считаме, че действията на министър Румен Порожанов, на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев и на всички експерти по места, които работят по евтаназията на животните, са абсолютно целесъобразни и трябва да бъдат подкрепени. Всякакви опити за организиране на гражданско недоволство трябва да бъдат елиминирани, защото е нетърпимо и непонятно как при ясно и категорично доказани съществуващи огнища, в момента сме принудени да очакваме заразата да се разгърне и да наблюдаваме как се отстраняват експерти и се спира работата на звена, които са създадени да реагират точно в такива ситуации. Темата е, че като не искаме да ни съдят с двоен аршин и като искаме да ни приемат като равностойни, като равнопоставени, като европейци от първа ръка и на първо ниво, трябва да се държим като такива“, каза още председателят на НБСХС.
Кукушева припомни, че историята на Европа не познава случаи, при които при доказано възникнали огнища на опасни болести, да се създава обстановка на гражданска нетърпимост по отношение на действията на компетентните органи. „С една дума – считаме, че програмата за евтаназиране на животни към момента, в който е открито определено огнище в дадена област, е абсолютно справедлива и трябва да се предприемат конкретните мерки, за да се защити здравето на българина и на европееца като цяло“, обясни тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Управляващите си сменят мнението през час – ако има доказателства за чумата, защо днес спират мерките и чакат проби

Корнелия Нинова, БСП: Управляващите си сменят мнението през час – ако има доказателства за чумата, защо днес спират мерките и чакат проби

19 Юли 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите си сменят мнението през час – ако има доказателства за чумата, защо днес спират мерките и чакат проби? Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме ли съмнения за чумата? И да сме нямали, от днес вече започваме да се съмняваме. Как може вчера да се реши след протеста, земеделските стопани са съгласни и правителството – продължават се мерките, защото има чума и е страшно и ще се зарази цялата страна. Днес правителството спира това решение. На какво основание? Нали вчера решиха да продължат“, коментира Нинова. Тя обърна внимание, че вчера управляващите не са искали политическа подкрепа от БСП. „Вчера се съгласиха, че продължават мерките, днес ги отлагат – и да сме нямали съмнения за чума, от днес се съмняваме“, обърна внимание лидерът на БСП и поясни, че спират мерките, защото чакат резултатите от проба. „Никой не показа протоколи от изследвания. Едва вчера ги качиха официално. Защо е това? Това е причината за тази ситуация. Никой не ти дава информация“, поясни Нинова. Тя подчерта, че БСП никога не са твърдели, че няма чума, а са искали доказателства. „Те ги публикуваха едва вчера. Защо един месец ги няма? Ако ги имат тези доказателства, защо днес спират и чакат някакви проби?“, попита още лидерът на БСП. Според нея управляващите си сменят мнението през час.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Чак сега дезинфекцират и изолират районите – призовавам управляващите да не крият информация и да уведомяват хората в Странджанско

Корнелия Нинова, БСП: Чак сега дезинфекцират и изолират районите – призовавам управляващите да не крият информация и да уведомяват хората в Странджанско

19 Юли 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите чак сега дезинфекцират и изолират районите – призовавам ги и да не крият информация и предварително да уведомяват хората в Странджанско. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Чак сега започнаха да се изпълняват мерките, за които ние настоявахме включително и тези председателски съвети. Чак сега започнаха дезинфекция на районите и на земеделските стопанства. До вчера – онзи ден нямаше никаква дезинфекция. Влизаше се, излизаше се спокойно, животните се загробваха без да се обработват с необходимите препарати. Чак сега започнаха да изолират районите. До онзи ден там беше отворено навсякъде. Всеки се движеше, накъдето иска. Това е втората им грешка. Трето, поставихме условия да не влизат насила при хората в домовете им, а да им предоставят протокол за иззет материал, протокол от пробите и за резултатите. Досега такова нещо нямаше, на никой от стопаните не беше предоставен документ, черно на бяло, че от неговото стадо е взета пробата и неговото стадо е дало положителни резултати. Надяваме се сега да започнат да го правят“, каза Нинова. Тя призова управляващите да не крият информация и предварително да уведомяват хората. „Липсата на информация доведе до цялата тази истерия в цялата страна. За съжаление днес правят същата грешка и това ще е отново проблем в страната. Няма да им е виновна БСП. Днес министърът обявява рано сутринта от телевизиите, че в Болярово има огнище. Кметът на Болярово не знае нищо. Чул го е от телевизията. Хората в Болярово изпадат в паника, защото са го чули от телевизора. Така не се прави. Това е фатална грешка. Една от фаталните, която доведе до цялата тази истерия в цялата страна“, каза Нинова. По думите й първо се прави щаб, уведомяват се хората, дават им се документи и тогава се говори по телевизиите. „Днес допуснаха поредната грешка“, каза още лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Искаме стенограмата от Председателския съвет, за да докажем, че не сме се съгласявали да се продължават мерките по евтаназия на животните

Корнелия Нинова, БСП: Искаме стенограмата от Председателския съвет, за да докажем, че не сме се съгласявали да се продължават мерките по евтаназия на животните

19 Юли 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Искаме стенограмата от Председателския съвет, за да докажем, че не сме се съгласявали да се продължават мерките по евтаназия на животните. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Чухме сутринта министър Радев да казва, че по време на Председателския съвет ние сме се съгласили и сме постигнали пълно единодушие по отношение на кризата със заболяването. Това не е вярно. За да докажем, че не е вярно, днес току-що поисках писмено стенограмите от двата председателски съвета при председателя на парламента. Ако ми ги дадат, ще ви ги предоставя, за да видите кой каква позиция е заел, кой какво е искал“, заяви Нинова.
Лидерът на БСП изрази надежда това да стане още днес, за да се знае коя политическа сила какви въпроси е поставила и какви решения са взети накрая.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Ако някой казва, че няма чума утре в НС поема отговорността

Министър Валентин Радев: Ако някой казва, че няма чума утре в НС поема отговорността

19 Юли 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Ако някой казва, че няма чума утре в НС поема отговорността. Това каза вътрешният министър Валентин Радев на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Утре ще отидем в Народното събрание и ще поискаме препотвърждаване на политическото доверие към правилността на действията на МЗХГ. Ако не го получим друг поема отговорността затова ще има ли разширяване на заразата, няма ли да има, а не ние. Тук сме, за да изпълним тази задачата, говоря за МВР, да подпомогнем органите, които ни показват протоколи“, заяви вътрешният министър. „Какво друго трябва да направим, кого трябва да убедим, че има чума? Ако някой казва, че няма – утре в НС поема отговорността. Изчакваме колкото време решат народните представители – това е върховната власт, каквото ни кажат, това ще направим“, обясни Радев.
„Действаме само, когато има политическо доверие в правилността на действията. Понеже усетихме колебание поискахме да бъде препотвърдено от председателите на парламентарните групи. Ако искате ще изброя кои бяха там – всички без изключение. На първото заседание, във вторник сутринта, г-жа Корнелия Нинова, на второто, в сряда – Драгомир Стойнев и Светла Бъчварова. Посочвам ги тях, защото от там идват атаките срещу има ли чума – няма ли чума“, каза още той. „Вчера на митинга г-жа Нинова каза пред всички – не ни убедиха в това, че има чума. Какво да кажа аз на колегите? Застанете с голи гърди срещу гражданите, те са добрите, вие сте лошите. Няма такова нещо“, коментира той.
От своя страна министър Румен Порожанов допълни, че въпросът за адекватното компенсиране, което в момента се прави, е съвсем отделен. „Всеки стопанин, който пострада от унищожаването на стадата ще бъде адекватно компенсиран. Ще направим две поръчки. Първата бърза, за да можем да стартираме почистването на местата, в които са живели животните – оборите. Втората ще е по-дълга, ако се появяват в последствие подобни елементи. Максимално покритие имаме на обезпечаване“, заяви Румен Порожанов. Той уточни, че се очаква евтаназията да продължи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Избиването на животни без доказателства за здравния им статус е неприемлива държавна политика

Румен Петков, АБВ: Избиването на животни без доказателства за здравния им статус е неприемлива държавна политика

19 Юли 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
София. Достатъчно доказателства за здравния статус на избитите в Странджа животни липсват. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков в предаването в ефира на бТВ и отправи предупреждение за повишен контрол по отношение на заплахата от африканска чума по свинете от Румъния, съобшиха от пресцентъра на ПП АБВ.
„Избиването на животни без доказателства за здравния им статус е неприемлива държавна политика. Това, което се вижда от кадрите и на телевизиите е, че животните са здрави”, каза Петков и добави, че подобни становища са изразили и ветеринарни специалисти. Освен, че такива предписания за масова евтаназия на животни при риск от зараза от чума няма, но и избиването на добитъка в Странджа започна дни преди да излязат лабораторни резултати от взетите проби, обясни председателят на ПП АБВ.
„Нито България, нито Европа реагираха адекватно в ситуацията. Това е нещо, за което трябва да се търси отговорност. Твърди се, че една четвърт от животните в този край са неидентифицирани”, коментира Румен Петков. Той припомни, че 700 огнища на болестта в Турция са били известни и по-рано, но темата от нашите власти е била неглижирана.
Румен Петков отново призова президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата за заразата с чума по дребни преживни животни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Икономическите загуби са реална опасност, ако не овладеем ситуацията с чумата

Министър Румен Порожанов: Икономическите загуби са реална опасност, ако не овладеем ситуацията с чумата

19 Юли 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Икономическите загуби са реална опасност, ако не овладеем ситуацията с чумата. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на брифинг след провеждане на Междуведомствения координационен щаб рано тази сутрин, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Икономически загуби са възможни в зависимост от това как би се разпростряла болестта. Прогнозата да слагаме ваксина е изключително негативна и това се потвърждава дори и от специалистите от Брюксел, които са тук в България. Но икономическите загуби са една реална опасност, ако не овладеем ситуацията. Просто искам да отворя леко вратата – с решение на правителството, разговарял съм и с ресорния вицепремиер Томислав Дончев, ще създадем Националния епизоотичен щаб, който разглежда именно икономическата опасност от едно или друго опасно заразно заболяване. Тук, разбира се, слагаме и африканската чума по свинете“, каза още Порожанов.
Министърът коментира и появилите се изказвания, че не се предоставя достатъчно информация по темата. „Всякаква информация сме предложили да бъде предоставена. Но истината е, че информацията не се търси, а се интерпретира по начин, който създава напрежение“, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Президентът решава дали да се свиква КСНС заради чумата по дребните преживни животни

Министър Валентин Радев: Президентът решава дали да се свиква КСНС заради чумата по дребните преживни животни

19 Юли 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
София. Президентът решава дали да се свиква КСНС заради чумата по дребните преживни животни. Това каза вътрешният министър Валентин Радев на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Относно това трябва ли да се свика КСНС, след като няма политическо доверие в координационния щаб, вътрешният министър коментира: „Дали да се свиква КСНС решава президентът. Вчера лично говорих с него, той беше на място, обменили сме мнения. Запознахме екипа му за обстановката“, добави той.
На въпрос дали причините за отлагане на евтаназията са политически, министър Радев заяви: „Дали са политически причини, аз ги изложих. Две са причините – едната, че изчакваме резултатите и се опитваме да удържим огнищата. Втората е усещането за колебливост в политическото доверие. Отидохме два пъти при ръководителите на Парламентарните групи и те самите, ако не са убеди да ни кажат какво искат от нас още, за да ги убедим. Всичко сме направили, което са поискали от нас“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Искаме утре отново да обясним на народните представители нашите действия за чумата по животните и да получим доверието им

Министър Валентин Радев: Искаме утре отново да обясним на народните представители нашите действия за чумата по животните и да получим доверието им

19 Юли 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
София. Искаме утре отново да обясним на народните представители нашите действия за чумата по животните и да получим доверието им. Това каза вътрешният министър Валентин Радев на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Относно отлагането на евтаназията, която трябва ще да се извършва днес, министър Радев уточни, че проведеното среднощно заседание е било заради неполучените пълни резултати от изследванията на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата. „Надяваме се през деня да получим пълните резултати от изследванията, за да знаем как да разположим силите, как да продължим с ветеринарите и накъде ще ни насочат от БАБХ“, обясни той.
По думите му втората причина е промяната в декларираното доверие към действията на координационния щаб от представителите на всички политически сили, участвали в заседанието на председателския съвет. „По наша молба във вторник сутринта поискахме извънредно заседание на председателския съвет на НС, да покажем документи, да попитаме дали имат някакви въпроси, защото ги видяхме на място осуетявайки с поведението си действия на МЗХГ. Получихме и сутринта във вторник, и в среда, че действията ни са правилни. Ние, МВР осигуряваме всички техни действия“, добави той.
„Вчера имаше митинг, на който г-жа Корнелия Нинова каза – не ни убедиха, че има чума. Отново ни разколебава. И сега решихме, координационния щаб, първо създаваме местен координационен щаб в община Болярово, който ще бъде посетен от мен и министър Порожанов. Второ ще поискаме изслушване или поне да отидем в парламента и да разкажем това на народните предствители и да поискаме доверието им. Няма как, спасявайки държавата си от такова зло като чумата по дребните преживни животни да не получаваме доверието на всички политически сили. Те го декларират и после на другия ден правят друго“, каза още Радев.
„Помолил съм г-жа Цвета Караянчева да ни допуснат утре в парламента с министър Порожанов, за да обясним на всички народни представители и да искаме препотвърждение на правилността на действията ни. Не може да спасяваме държавата от тази чума и някой да работи срещу това. Това е работа срещу националната сигурност. Най-малкото не е комфортно да изправят родната полиция срещу друга част от обществото с неясни мотиви. Ако някой не е убеден – видяха документит. Ако предлагат друг вариант от опозицията – да го кажат. Ако нямат да ни кажат - да правилна е посоката, в която работите, работете. И те го казаха“, поясни той.
Радев уточни, че продължават с мерките. „Ние продължаваме да правим неща, които само подобряват обстановката и задържаме огнищата“, каза още той. Той призова хората, които не са от района на огнищата, но са там и мислят, че помагат да се обръщат към местният координационен щаб, да се допитват до кметове, обществеността и т.н. „Да ограничим движението. Сами да се спасим от тази чума“, добави той. "Ако някой има съмнения да ни каже, а не зад гърба ни да работи срещу националния интерес", каза още вътрешният министър.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Две са стадата, в които има констатирана положителна проба, но ще отложим евтаназията на животните за малко време

Министър Румен Порожанов: Две са стадата, в които има констатирана положителна проба, но ще отложим евтаназията на животните за малко време

19 Юли 2018 | 08:10 | Агенция "Фокус"
София. Две са стадата, в които има констатирана положителна проба, но ще отложим евтаназията на животните за малко време. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на брифинг след провеждане на Междуведомствения координационен щаб рано тази сутрин, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Две са стадата, в които има констатирана положителна проба – едното е на баба Дора и едно в село Болярово. Трябваше да пристъпим към обичайната процедура за евтаназия на животните, но ще я отложим за малко време. Междувременно цялата дезинфекция, която е необходима на населеното място с присъствие на екипи, които да правят дезинфекция на входа, се извършва под усилен контрол“, каза още министърът.
Порожанов посочи, че всички проби са качени на сайта на БАБХ. „Всяка една заповед, издадена от изпълнителния директор, е на базата на пробите с положителни протоколи. Очакваме и още такива. Надяваме се по места чумата бързо да бъде овладяна. Притесняваме се, че напрежението се нагнетява“, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Отлагат се планираните за днес действия за евтаназия на доказано заразените животни

МВР: Отлагат се планираните за днес действия за евтаназия на доказано заразените животни

19 Юли 2018 | 06:49 | Агенция "Фокус"
София. Междуведомственият координационен щаб, създаден във връзка с възникнали огнища на особено опасни заразни болести по животни проведе второ заседание късно тази вечер. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Повод за това заседание бяха очакваните и неполучените до края на работния ден резултати от изследванията на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата, както и промяната в декларираното доверие към действията на координационния щаб от представителите на всички политически сили, участвали в заседанието на председателския съвет, проведен тази сутрин в кабинета на председателя на НС. На заседанието на координационния съвет бяха взети следните решения: oтлагане на планираните действия за евтаназия на доказано заразените животни, засилване на контрола на движението на хора и преместването на животни и животински продукти от и към зоните с огнища на зараза, изчакване на резултати от изследване на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата, активна дейност по дезинфекция на 10-километровата зона около заразените зони, доставяне от МЗХГ и МВР на допълнително оборудване за пропускателните пунктове на изходните и входните пътища към населените места.
Следващото заседание да се проведе от 7.00 часа на 19 юли 2018г. Резултатите от заседанието ще бъдат оповестени на брифинг за медиите в сградата на МВР на 19 юли 2018 г. от 8.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министър Цветан Димитров и още трима души от Министерството на земеделието, храните и горите (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министър Цветан Димитров и още трима души от Министерството на земеделието, храните и горите (ОБЗОР)

18 Юли 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров. Решението на премиера е взето след срещата на министър Румен Порожанов с представители на протестиращите на 18 юли животновъди. Министър-председателят разпореди на министър Порожанов да освободи също така директорa на Дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.
По-рано през деня животновъдите се събраха на протест пред Министерски съвет заради принудителната евтаназия на домашни животни. Исканията им бяха за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Те настояваха компенсацията по тази наредба за колегите им от районите под карантина заради чумата по дребни преживни животни да е в размер от 40 лева на животно. Освен това бяха поискани и оставки. След срещата си с представители на протестиращите министър Румен Порожанов посочи, че исканията за оставките са удовлетворени, а помощта „де минимис“ за овцевъдите и козевъдите ще бъде увеличена на 15 лв., тъй като премиерът Бойко Борисов е обещал да бъдат отпуснати допълнителни средства. „Няма как увеличението да стане на 20 лв., тъй като става твърде голямо като възможност за изплащане. А това, което беше свързано с Наредбата – ще се направи анализ от гледна точка на производители, които не са успели да получат плащания по обвързаното, и след анализа ще заложим средства в бюджета за 2019 г.“, обясни министърът.
Междувременно, вече започна изплащането на обезщетенията за евтаназираните заради чумата животни. Първите места, в които това се случи, бяха селата Кости и Воден. „В момента стадата, които не са в засегнатите райони, не могат да търгуват своето мляко, тъй като имат ограничение. Затова завишихме компенсацията да стане от 25 на 47 лв. В контекста на форсмажора, който възникна за стадата, които са евтаназирани, вървят протоколите, ще отидем и на място, за да могат стопаните да подпишат протоколите и да получат големите плащания“, коментира министър Порожанов. Той посочи, че за 4 хил. животни ще трябва да се платят обезщетения за малко над 1 млн. лв., като 75% от тях ще бъдат предоставени от Европейската комисия за възстановяване.
Министър-председателят Бойко Борисов обясни, че ако сега бъде прекратена заразата по животните, после пораженията ще се измерват в стотици милиони. „Допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. Тогава няма да можем години наред да изнесем никаква продукция – нито сирене, нито масло, нито кашкавал. А да не говорим и когато българите започнат да разбират, че ако сме заразили всичко, трябва да има внос след това“, коментира Борисов и посочи, че един такъв развой на събитията обрича сектора на загиване.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Възобновяват евтаназията на животни заради чумата в Ямболско и Бургаско

Възобновяват евтаназията на животни заради чумата в Ямболско и Бургаско

18 Юли 2018 | 20:05 | Агенция "Фокус"
София. От утре се възобновява умъртвяването на животните в районите с чума по дребния рогат добитък в Ямболско и Бургаско, съобщава БНТ. Освен това се затягат мерките около населените места с възникналите огнища. Въвежда се пълен контрол на всички хора и автомобили, които влизат и напускат трите населени места с доказани случаи на животни заболели от чума, за да не се допусне разпространение. Увеличава се живата охрана по цялата граница с Турция, както и проверките за превоз на животни по граничните пунктове. На засилен контрол ще бъдат подложени още влаковете и плавателните съдове, които влизат от югоизточната ни съседка.
Заради опасността от север да се разпространи друго заболяване - африканска чума по свинете, по 140 км сухопътна граница между Румъния и България спешно започва изграждането на ограда от бодлива тел, за да не преминават диви прасета у нас.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков: Никъде не са представени доказателства, че има чума по дребните преживни животни у нас, симптомите в отделните села са различни

Евродепутатът Момчил Неков: Никъде не са представени доказателства, че има чума по дребните преживни животни у нас, симптомите в отделните села са различни

18 Юли 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
София. Никъде не са представени доказателства, че има чума по дребните преживни животни у нас, симптомите в отделните села са различни. Това каза в дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Момчил Неков. Той заяви, че още на 12 юли е изпратил въпроси към Европейската комисия и френската лаборатория, изследваща пробите, за това дали евтаназията е единственото решение на проблема. „Отговор към днешна дата все още няма“, каза още Неков. Според него част от съмненията произтичат от тезата, че лабораторията е частна и се финансира с проекти. „Това не е държавна лаборатория, защо БАБХ е избрала такава лаборатория? Ако е такава, това означава ли, че самата лаборатория е зависима, ако се финансира от проекти? И второ, къде са резултатите от тази „зависима или независима“ френска лаборатория? И тук мога да ви дам един пример: ако някой човек е болен от дадена болест и му потвърдят такава тежка диагноза, той няма ли да отиде при втори доктор за потвърждения на същата диагноза? И ако тя бъде оспорена от второ лице, то човек няма ли да потърси трети доктор“, коментира Момчил Неков. Той добави, че би трябвало при установяване на заболяло животно, да се евтанизира единствено съответното стадо, а не животните в цялото населено място. „По закон животните в радиус от 3 километра трябва да бъдат поставени под карантина, а в радиус от 10 километра се поставят под наблюдение“, обясни Неков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков: Трябва да бъде изготвена нова стратегия в сферата на животновъдството, която да бъде адекватна и навременна

Евродепутатът Момчил Неков: Трябва да бъде изготвена нова стратегия в сферата на животновъдството, която да бъде адекватна и навременна

18 Юли 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да бъде изготвена нова стратегия в сферата на животновъдството, която да бъде адекватна и навременна. Това каза в интервю за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Момчил Неков. По думите му днешният протест на животновъдите е бил в полза на това не само да има нова стратегия, но и тя да бъде финансово подплатена. „Притесненията на фермерите са свързани с настанилото се информационно затъмнение около резултатите от взетите от животните проби“, обясни Неков. Според него това, което се е разбрало от заседанието на Министерски съвет днес е, че заразата трябва да бъде спряна, за да не се наложи България да бъде слагана под карантина и да се внася месо от чужбина. „Тук искам да кажа, че ние и сега внасяме месо, като над 50% от агнешкото и козето месо е внос. Другото, което е важно е има ли въобще чума, тъй като никой не е виждал резултатите от самите анализи. Ако това е чума, то тези животни трябва да са умрели в рамките на десет дни.“, коментира Момчил Неков. Той добави, че не се представят никакви документи на фермерите, чиито животни са били умъртвени, доказващи законността на предприетите действия. „Това, което животновъдите всъщност получават е лист без подпис и без печат с устната уговорка, че техните животни са били заразени с чума“, каза още Неков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: На първо място е справянето със заразата по животните

Вицепрезидентът Илияна Йотова: На първо място е справянето със заразата по животните

18 Юли 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
София. Най-важният въпрос е как да се спасят и животните, и хората, защото без животните как ще оцелеят тези хора в българските села. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "Още от деня" по БНТ. "Но на първо място е справянето със заразата", бе категорична тя.
Според нея гласът на експертите беше заглушен от политиката. Тя открои и че трябва да има обществен контрол как ще се поискат обезщетенията от ЕК и как ще бъдат компенсирани стопаните.
Според нея много хора са влезли в заразените села. Притеснявам се да не сме си изиграли по-лоша шега. Трябва да има голям обществен контрол, каза още тя.
Вицепрезидентът коментира и Европредседателството ни. "Българското европредседателство наложи свой почерк, успех на кратко разстояние, трябва да покажем дали можем да бягаме и на дълги разстояния. Западните Балкани и централното им място в нашето председателство има отличен 6". Тя отбеляза обаче, че не беше поставен въпросът за Шенген и мониторингът.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава призова за активен диалог на правителството с протестиращите животновъди и засегнатите стопани в Югоизточна България

Държавният глава призова за активен диалог на правителството с протестиращите животновъди и засегнатите стопани в Югоизточна България

18 Юли 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Болярово. Призовавам правителството за диалог с протестиращите и със стопаните на място, когато се взима всяко едно решение и особено за начина, по който това решение се изпълнява. Начинът на унищожаване на животните тук унищожава крехкото доверие на гражданите в българските институции. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос в Болярово, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът посети града, за да се срещне със засегнатите стопани в района на Странджа и проведе среща с кмета на Община Болярово Христо Христов, в която участваха и кметовете и кметските наместници на Воден, Странджа, Шарково и Крайново, представители на полицията и на ветеринарните служби.
Държавният глава подчерта, че в региона има сериозен проблем, който не се изчерпва само със сектор „Животновъдство“. „Това е проблем за поминъка на хората и тяхната съдба в този беден граничен регион, както и за националната сигурност, държавността и функционирането на нашите институции. Тази празнина, която се получи между хората тук и властта, не може да се запълни само с финансови компенсации. Трябва дълготрайна, устойчива политика на държавата за възстановяване на поминъка на тези хора“, добави Румен Радев.
Президентът призова правителството да обърне внимание на проблемите на хората, така че те да почувстват държавата на своя страна. „Очаквам най-сетне да има един продуктивен диалог, не може само с механичен подход, механично изтребване на животните и механично даване на пари до следващата криза“, каза още президентът. Румен Радев беше категоричен, че абдикирането на държавата от много важни функции като наблюдение, профилактика, карантина и пристъпването към крайната и най-лесна мярка – просто унищожаване на животните, не е решение.
Попитан дали ситуацията налага да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност, президентът заяви, че всички последствия от това заболяване трябва да бъдат ограничени по възможно най-бързия и ефективен начин и е нужно първо да се оцени как ще бъдат извършени тези дейности и какви дългосрочни стъпки ще бъдат предприети за възстановяване и стабилизиране на поминъка на местните хора.
Представителите на местните власти призоваха за възможно най-бързо възстановяване на традиционния поминък, какъвто е животновъдството в засегнатите места, за да не се допусне обезлюдяване на района и поискаха юридическа помощ за запазване на субсидиите за използваните пасища. Отправен беше и апел за осъществяване на програмата „Странджа-Сакар“, в която са включени проекти за 70 млн. лева за развитието на пограничните райони.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев посети Болярово, за да се запознае с предприетите действия за ликвидиране на огнищата от чума

Президентът Румен Радев посети Болярово, за да се запознае с предприетите действия за ликвидиране на огнищата от чума

18 Юли 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Болярово. Президентът Румен Радев посети град Болярово, където проведе среща с кмета Христо Христов и с ръководството на общината по повод предприетите действия за ликвидиране на огнищата от чума по дребните преживни животни в Странджа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симеон Караколев, НОКА: Исканията ни са удовлетворени

Симеон Караколев, НОКА: Исканията ни са удовлетворени

18 Юли 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. Исканията ни са удовлетворени. Това каза пред журналисти председателят на НОКА Симеон Караколев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашите първоначални искания бяха следните: оставка на всички отговорни лица за краха, които се случи в овцевъдството“, заяви Караколев и уточни, че това са зам. -министър Цветан Димитров, директорът на Дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорът на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, съветникът на министъра Бойко Синапов плюс изплащане на съответни компенсации. „След като министърът до вчера, включително и вчера, не искаше да приеме тези оставки, за това поискахме неговата. Днес получихме всичко, което поискахме в началото. Нашите протести категорично няма да бъдат политически“, допълни Караколев.
По думите са изпълнени всичките им искания с изключение на едни допълнителни 5 лв. „Разбираме, че бюджетът е в тежко положение, проявихме разбиране. Всичко останало като искане беше удовлетворено. Получихме оставките, които искахме. Стадата ще бъдат възстановени в началото на следващата година, 6 месеца има карантина. Националната козевъдна и овцевъдна асоциация взехме решение в момента, в който тези обекти бъдат годни за приемане на животни, ние ще обезпечим хората с транспортни средства, съответно с доставка на животните. В момента има информация за дезинфекциране в района“, обясни той.
На въпрос дали са доволни от де минимис, Симеон Караколев отговори, чет тяхното искане първоначално е било 20 лв. „Това, което получаваме е 15 лв. В крайна сметка проявяваме разбиране, че бюджета е в затруднено положение. Всичко, което поискахме като Наредба 3, ще бъде изплатено. Средствата за 2018 г. ще бъдат изплатени в срок. Чуваме, че има хора, които искат да саботират нашия протест, не ги знаем какви са. Те си имат техни искания, нашите бяха удовлетворени“, коментира той.
На въпроса към министър Порожанов, как му се струва това, че хората крещят „Убийци“, той отговори, че това е неразумно.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възстановено е движението по бул. "Княз Ал. Дондуков"

София: Възстановено е движението по бул. "Княз Ал. Дондуков"

18 Юли 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е движението по бул. "Княз Ал. Дондуков", предаде репортер на Агенция "Фокус". Около 3 часа движението по булеварда беше блокирано, заради провеждащия се протест на животновъди.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Ще увеличим помощта де минимис за овцевъдите и козевъдите на 15 лв., премиерът Борисов обеща да получим допълнителни средства

Министър Румен Порожанов: Ще увеличим помощта де минимис за овцевъдите и козевъдите на 15 лв., премиерът Борисов обеща да получим допълнителни средства

18 Юли 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. Ще увеличим помощта де минимис за овцевъдите и козевъдите на 15 лв., премиерът Борисов обеща да получим допълнителни средства. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след среша с представители на протестиращите животновъди, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Порожанов посочи, че разговорът с представители на протестиращите и премиера Бойко Борисов е бил дълъг. „Исканията за оставки ще бъдат удовлетворени – това е подписано в споразумението. По отношение на искането за де минимис, което към момента е 7 лв., получих уверение от премиера, че наесен ще получим допълнителни средства, така че на този етап с наши разчети, които имаме по бюджета на нашето министерство, ще можем да го увеличим на 15 лв., но не и на 20 лв., тъй като става голямо за възможност за изплащане. Това, което беше свързано с наредбата – ще се направи анализ от гледна точка на производители, които не са успели да получат плащания по обвързаното, и след анализа ще заложим средства в бюджета за 2019 г.“, обясни министърът.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приключи протестът на животновъдите в столицата

Приключи протестът на животновъдите в столицата

18 Юли 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
София. Приключи протестът на животновъдите в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. След среща в Министерски съвет, председателят на НОКА Симеон Караколев обяви пред журналисти, че исканията им са удовлетворени. Движението по бул. „Дондуков“ все още не е възстановено.
Цветелин ДИМИТРОВ
Очаквайте подробности
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Част от протестиращите животновъди се срещаха с министър Румен Порожанов в сградата на МС

София: Част от протестиращите животновъди се срещаха с министър Румен Порожанов в сградата на МС

18 Юли 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Няколко души от протестиращите животновъди бяха допуснати до сградата на МС за преговори със земеделския министър Румен Порожанов и останалите министри от кабинета, предаде репортер на Агенция "Фокус". Срещата продължи около два часа. Очаква се всеки момент земеделският министър да обяви резултатите от нея.
Голяма част от протестиращите пред сградата на правителството се разотиват.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министър Цветан Димитров

Премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министър Цветан Димитров

18 Юли 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Решението на премиера е взето след срещата на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди.
Министър-председателят Борисов разпореди на министър Порожанов да освободи също така директорa на Дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Петко Митев, ОДБХ-Пазарджик: За болестта африканска чума по свинете няма ваксина и лечение, смъртността е 100%

Д-р Петко Митев, ОДБХ-Пазарджик: За болестта африканска чума по свинете няма ваксина и лечение, смъртността е 100%

18 Юли 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Евентуалното навлизане на болестта африканска чума по свенете в България ще нанесе много сериозни икономически загуби, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Петко Митев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Пазарджик. По думите му възможността тя да навлезе в страната е чрез летния туристически поток, чрез внасянето на заразени храни или изхвърлянето на хранителни остатъци от тях на наша територия. „За тази болест няма ваксина и лечение и смъртността е 100-процентова. Заразата е агресивна и ще причини сериозни икономически загуби. Основно ще бъдат ударени малките ферми, където мерките за биосигурност не могат да се прилагат в пълна степен. Тъй като основно чумата по свинете идва от дивите прасета, в момента се провеждат обучителни курсове в ловните дружинки на територията на областта за това как да се действа при съмнение за заразено диво прасе и при намиране на трупове. Най-вероятно ще се стигне до увеличаване на периодите за отстрел на диви свине с цел намаляването на броя им, завърши изложението по темата началникът на пазарджишките ветеринари“, уточни д-р Митев. Той допълни, че превантивните мерки в област Пазарджик, а и в цялата страна, трябва да бъдат приети и да влязат в сила в най-кратки срокове.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Георгиев, животновъд: Фермерите от Пазарджишко са на мнение, че протестът няма да реши проблемите в сектор „Животновъдство“

Румен Георгиев, животновъд: Фермерите от Пазарджишко са на мнение, че протестът няма да реши проблемите в сектор „Животновъдство“

18 Юли 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Фермери от Пазарджишко няма да се включат в Националния протест на животновъдите днес пред Министерски съвет. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Румен Георгиев, председател на Асоциацията на млекопроизводителите в Пазарджишко. По думите му този протест няма да реши нищо. „Не това е начинът да се решават проблемите в сектор „Животновъдство“. Днешният протест има по-скоро демонстрационен характер. Фермерите в страната са разделени на две групи – такива, които се навъртат около министъра на земеделието и приемат случващото се и другите, които се бунтуват срещу системата“, уточни Георгиев. Той добави, че обидно ниско е обезщетението, което дава държавата за евтанизирано животно. Изискванията към стопаните са европейски, но не и компенсациите. От асоциацията на овцевъдите и козевъдите също обявиха, че са категорично несъгласни с размера на компенсациите, които се изплащат на стопаните с евтанизирани животни в района на Странджанско. Животновъдите ще настояват и за повече пари за онези стопанства, чието мляко не може свободно да се продава, тъй като са в района на заразата.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Набелязани са мерки за недопускане разпространението на африканската чума по свинете и дребните преживни животни на територията на областта

Пазарджик: Набелязани са мерки за недопускане разпространението на африканската чума по свинете и дребните преживни животни на територията на областта

18 Юли 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. На извънредното заседание на Областната епизоотична комисия, свикано от Областния управител Стефан Мирев, което се проведе днес, беше обсъдена епизоотичната обстановка в община Пазарджик по отношение на болестта африканска чума по свинете и дребните преживни животни, съобщиха за Радио „Фокус“ - Пазарджик от Областна администрация - Пазарджик. Набелязани са мерки за недопускане разпространението на болестта на територията на област Пазарджик, като превантивна мярка срещу африканската чума по свинете. Установени са някои задължения на собственици на животновъдни обекти за промишлено отглеждане на свине, като първа предпазна мярка е да се осигурят добро ниво на мерките за биосигурност на фермите, като засилят охраната на животновъдни обекти и режима на влизане и излизане от обекта. Да се осигурят условия за дезинфекция на влизащите и излизащи в и от обекта пътнотранспортни средства. Правилно функциониране и използване на филтъра за влизане и излизане на хора. Да не се допускат отглеждането на свине в ”заден двор” от служителите и работещите в обекта. Да се забранят внасянето на храни от животински произход в обекта, да се съхранява в закрити помещения фуража, с който изхранват свинете, да се спазват плановете за дератизация на помещенията в обекта. Да не допускат достъпа на диви птици и да съхраняват труповете на умрели животни в закрити помещения до вдигането им от екарисажа. При констатиране на заболели свине с клинични признаци на заболяването, да забранят влизане и излизане на хора и животни от района на фермата или стопанството и сигнализират обслужващия ветеринарен лекар. Задълженията на собственици на животновъдни обекти за отглеждане на свине за лична консумация да декларират отглежданите свине по вид и брой в съответното кметство и ги подадат за вписване в информационна система на БАБХ. Да не разрешават контакт на външни лица с животните. Да не изхранват животните с хранителни отпадъци от животински произход, да се съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват свинете. При констатиране на заболели свине с клинични признаци на заболяването, да сигнализират кмета на населеното място и съответно да се вземат необходимите мерки.
Радослава МУРДЖЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестиращите животновъди се опитаха да нахлуят в сградата на МС

София: Протестиращите животновъди се опитаха да нахлуят в сградата на МС

18 Юли 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите животновъди се опитаха да нахлуят в сградата на МС. Те блокираха и движението по бул. "Княз Ал. Дондуков", предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите са пред Министерски съвет с искане управляващите да слязат и да ги изслушат. Животновъдите се опитаха да пробият полицейската жива верига и да нахлуят в сградата на МС.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НОКА Симеон Караколев отиде да връчи петиция с исканията на животновъдите на премиера Бойко Борисов

Председателят на НОКА Симеон Караколев отиде да връчи петиция с исканията на животновъдите на премиера Бойко Борисов

18 Юли 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на НОКА Симеон Караколев отиде да връчи петиция на премиера Бойко Борисов с исканията на животновъдите, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Искаме оставка на земеделския министър. Искаме държавата да понесе своите отговорности. Тези хора тепърва трябва да търсят животни. Това са стада, градени с години. 6 месеца в тези ферми не може да стъпи животно, така че няма нужда от такъв популизъм. Хората след нова година чак ще започнат да си купуват животни", заяви Караколев.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Искаме да не се унищожава българското селско стопанство и обезщетения за пострадалите

Корнелия Нинова, БСП: Искаме да не се унищожава българското селско стопанство и обезщетения за пострадалите

18 Юли 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да не се унищожава българското селско стопанство и обезщетения за пострадалите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на протестите на животновъди пред Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Това е гневът на народа срещу държавата. Нашите предложения ги знаете. - Да се спре с убиването на животни, докато не се изясни наистина ли става въпрос за чума, да им се дадат справедливи обезщетения. Това, което им се предлага е нищо спрямо загубите, да се направи една програма "Странджа-Сакар" за възстановяване на района. Оставката на министър Порожанов я искаме вече трети ден", заяви тя. "Дойдохме с хората от Шарково, с които бяхме онзи ден. Правя всичко, което мога. Управляващите изправиха държавата срещу народа. Това е българската храна, българската икономика. Това е животът на милиони хора. Хората имат нужда от подкрепа и ние трябва да сме до тях през цялото време. Убиват българското земеделие, убиват българското селско стопанство", каза още тя. "Трябва всички българи да се противопоставим заедно. Имаме възможност да спасим българското земеделие. Искаме компенсациите, искаме да се спре с това избиване.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Христо Михайлов, АБВ:  Убиването и унищожаването на животни не може да бъде политика

Доц. Христо Михайлов, АБВ: Убиването и унищожаването на животни не може да бъде политика

18 Юли 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Убиването и унищожаването на животни не може да бъде политика. Това каза доц. Христо Михайлов, експерт на АБВ в областта на околната среда в интервю за Агенция „Фокус“ за новия Закон за лова и опазване на дивеча и чумата по свинете. „В пограничните райони, както се оказа, поради чумата по дребните преживни животни, ветеринари няма“, каза той. По думите му от няколко години в учебните планове на ветеринарната специалност в Стара Загора и София отсъстват редица важни дисциплини, които дават един общ поглед на ветеринарен специалист по болестите по дивите животни. Доц. Михайлов изброи шап, птичи грип, бруцелоза, син език, нодуларен дерматит. „Сега виждате какви са актуалните теми. На този фон да изключиш с наредба за определяне на минималните изисквания за формиране на учебния план на регулираните дисциплини от ветеринарните специалности редица фундаментални и важни дисциплини, които се изучават във всички страни на ЕС, как очакваме от ветеринарните лекари да са подготвени? Какъв ветеринарен лекар може да си, когато първата и последната ти дума и действия са: „унищожавай“, „изтребвай“, „убивай“, „ликвидирай“, попита доц. Михайлов. Той зададе въпроса какво лекуваме, какви профилактични мерки взимаме? „Каква превенция, какви национални планове прилагаме? Стига сме слушали пияниците от Брюксел. „Убивай“ и „унищожавай“ – не може да бъде политика“, допълни той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: В селата Кости и Воден вече извършихме изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни заради чумата

Министър Румен Порожанов: В селата Кости и Воден вече извършихме изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни заради чумата

18 Юли 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. В селата Кости и Воден вече извършихме изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни заради чумата. Това каза в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.„В съседните на засегнатите райони - в седемте общини, стадата, които не са в засегнатите райони, в момента не могат да търгуват своето мляко, тъй като имат ограничение. Затова компенсацията, която правим в момента, завишихме от 25 на 47 лв. В контекста на форсмажора, който възникна за стадата, които са евтаназирани, вървят протоколите, утре ще отидем и на място, за да могат стопаните да подпишат протоколите и да получат големите плащания“, каза още министърът.
Порожанов посочи, че в 13.00 ч. ще има оперативен щаб.
„Вече стартира почистването на районите, където има много отпадъци, които създават предпоставки за чума. Огнищата към днешна дата са пет. В селата Кости и Воден вече извършихме изплащането на обезщетенията по банков път и респективно на място в кметствата на земеделските стопани, които не са земеделски производители с банкови сметки. Предстои и в другите три, които са в община Болярово, но в момента има едно стадо, което е под блокаж от протестиращи. И за съжаление към тях се включиха и други лица, които не дадоха само граждански елемент на този процес", обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Животновъди изляха мляко и изгориха вълна пред Министерски съвет в знак на протест

София: Животновъди изляха мляко и изгориха вълна пред Министерски съвет в знак на протест

18 Юли 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Животновъди изляха мляко и изгориха вълна пред Министерски съвет в знак на протест, предаде репортер на Агенция "Фокус". Млякото беше излято с призиви и скандирания за оставка на земеделския министър и неговия заместник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Животновъди се събраха на протест пред Министерски съвет заради принудителната евтаназия на домашни животни

София: Животновъди се събраха на протест пред Министерски съвет заради принудителната евтаназия на домашни животни

18 Юли 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Животновъди се събраха на протест пред Министерски съвет заради принудителната евтаназия на домашни животни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Исканията на протестиращите са за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Те настояват компенсацията по тази наредба за колегите им от районите под карантина, заради чумата по дребни преживни животни да е в размер от 40 лева на животно. По рано днес УС на фонд „Земеделие“ прие увеличение на помощта „де минимис“ на 47 лева за овца/коза за стопаните от 7-те общини в Ямболско и Бургаско с ограничения заради чумата. Подпомагането е допълнение към компенсациите за евтаназирани животни, чието заплащане започна в понеделник за селата Воден и Кости."Минимална помощ" или „де минимис“, представлява финансова помощ, която не нарушава или не застрашава в голяма степен конкуренцията, поради минималния си размер. Първоначално помощта се вдигна от 25 лева на 40 лева на овца/коза, но на 12 юли 2018 г. фонд „Земеделие“ прие животновъдите да получат още 7 лева за животно и така общата сума става 47 лева на овца/коза.
Националната овцевъдна и козевъдна асоциация настоява и за обезщетения по пазарни цени за принудително умъртвените животни поради чумата, които се изразяват в: 300 лева за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол и 200 лева за овци/кози-майки извън селекционен контрол; 1000 лв/брой за кочове и пръчове под селекционен контрол и 700 лв/брой за кочове и пръчове извън селекционен контрол, както и 6лв/кг живо тегло за агнета и ярета.
Плакат на протестиращите животновъди гласи, че изгарянето на мъртви животни е крачка към Средновековието. Животновъдите се обявяват против мерките взети от БАБХ и настояват за оставките на министъра на земеделието храните и горите Румен Порожанов и неговия заместник Цветан Димитров.
Протестът е подкрепен от единадесет неправителствени и граждански организации.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Искането за 20 лв. на евтаназирано животно означава ресурс от 25 млн. лв., необосновано е и не може да бъде изпълнено

Министър Румен Порожанов: Искането за 20 лв. на евтаназирано животно означава ресурс от 25 млн. лв., необосновано е и не може да бъде изпълнено

18 Юли 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Искането за 20 лв. на евтаназирано животно означава ресурс от 25 млн. лв. и е абсолютно необосновано и не може да бъде изпълнено. Това каза в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов във връзка с протеста на овцевъдите и козевъдите днес, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Какви са претенциите на протестиращите? Те са няколко – някои от тях са изпълними, а другите не могат да се случат. Направил съм няколко срещи с въпросната организация на козевъди и овцевъди – те представляват около 25% от козевъдния и овцевъдния бранш в страната. И всички останали – както в овцевъдство и козевъдство, така и в говедовъдство, биволи, птици, свине и т.н., на вчерашния съвет по животновъдство казаха, че не споделят това, което се коментира“, обясни Порожанов.
Той посочи, че една от претенциите е за адекватно обезщетение за хората с еватаназирани от чумата животни. „В момента това, което е направено, и това, което вече направихме при първите плащания онзи ден, е оценката на животните да не бъде под 190 лв. Това е една изключително висока цена, която покрива не само пазарната цена, но и други разходи. Разбира се, това е минимална цена, в зависимост от методологията на изчисление, може да има животни и с по-високи цени. Средното плащане онзи ден беше 327 лв. на една овца, тъй като това са животни с повече разходи. Но от вчера искането вече е съвсем различно, като то едва ли не е съвсем малко - не, това не е така“, коментира министърът.
„Второто искане беше плащане на „де минимис“ въобще в целия сектор овцевъдство от 20 лв. на единица животно. Направихме разчети, които да покриват загуби, които се калкулират в рамките на стопанската година. Има две основни субсидии - Европейски гаранционен фонд, където средствата за сектор „Животновъдство“ са към 120 млн. лв. годишно, и Преходна национална помощ, която дава около 75 млн. лв. годишно. С тези субсидии и овце и кози не са на минус. И тяхното искане от 20 лв. на животно означава ресурс от 25 млн. лв. и е абсолютно икономически необосновано и не може да бъде изпълнено“, каза още Порожанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Христо Михайлов, АБВ: Ловът на дива свиня през лятото ще доведе до няколко българи по-малко и повечко наранени

Доц. Христо Михайлов, АБВ: Ловът на дива свиня през лятото ще доведе до няколко българи по-малко и повечко наранени

18 Юли 2018 | 11:26 | Агенция "Фокус"
София. Ловът на дива свиня през лятото ще доведе до няколко българи по-малко и повечко наранени. Това каза доц. Христо Михайлов, експерт на АБВ в областта на околната среда, в интервю за Агенция „Фокус“ за новия Закон за лова и опазване на дивеча и чумата по свинете. „През юли и август е сезонът на гъбите, на билките, на малините, на къпините, на активния туризъм, на добива на дърва за огрев. В този период ти да вкараш 100-хилядната българска армия от ловци в горите, заедно със своите не по-малко от 10 кучета на ловен район, за прогонване на диви свине. Да обясни някой как на ловджийското куче ще му подскажем да гони дивата свиня, а не малките на сърната, на лопатара, зайците в гората, които са родени само преди месец-два. Да постигнем някакъв резултат на тази растителност, когато практически от дивата свиня не можем да видим нищо друго освен майките, които водят стадата, тъй като малките са 10-12 кг и са като малки плъхове и зайци и плъхове, които търчат в горската растителност“, коментира доц. Михайлов. По думите му 99,9 % от българските ловци категорично са въстанали срещу промените в Закона за лова и опазване на дивеча, с които се позволява лов на диви свине през сряда, събота и неделя до 31 декември. Според него другата опасност е, че ще се разгонят дивите свине из страната и по сухоземната граница в Румъния. „Ще постоят там на спокойствие, ще се върнат след двайсетина дни и ще докарат вируса със себе си. В резултат на това принудително мигриране, което държавата иска българският ловец да направи, за да може след месец-два три, ако влезе вирусът в България, да кажат, че ловците не са се справили и са виновни за проблема. Не – ловците са по-мъдри от тези, които в момента се мъчат да ни управляват“, допълни доц. Михайлов.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички

Премиерът Бойко Борисов: Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички

18 Юли 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Упрекът ми към Агенцията по храните е, че трябва да прояви максимална човечност, това са животинки. Защото след това 1,1 млн. животни трябва да се избият, ако не се прекрати тази зараза. Има държави, които горят всичко в 10 км зона, за да прекратят подобни зарази“, каза още Борисов.
Премиерът посочи, че е разпоредил по румънската граница да бъдат сложени електропастири. „Но сега от МВР ми казват, че има опасност, ако някое дете отиде при тях. Направете тъй, че да се реши и гарантира този въпрос. Допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. И компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотици милиони. Просто проявете необходимото съчувствие, човещина, бързо плащайте. Убедете хората и всички останали, че след това тази напаст ще влезе навсякъде и тогава целият сектор ще загине. Тогава няма да можем години наред да изнесем никаква продукция – нито сирене, нито масло, нито кашкавал. А да не говорим и когато българите започнат да разбират, че ако сме заразили всичко, трябва да е внос след това. Обяснете хубаво, тук политика няма. И затова извадете, когато компартията се е занимавала с това, как е действала. Нито сме изверги, нито не ни е жал за животните, напротив“, каза Борисов.
В отговор на изказване на министър Румен Порожанов, че всичко това вече се прави, Борисов каза: „Абе, прави се след като стана проблема, тогава тръгнахте да обяснявате. И помолете хората да не крият животните. Защото заради няколко животни после 1,3 млн. лв. ще трябва да плащаме".
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако сега не прекратим заразата по животните, после пораженията ще се измерват в стотици милиони

Премиерът Бойко Борисов: Ако сега не прекратим заразата по животните, после пораженията ще се измерват в стотици милиони

18 Юли 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. Ако сега не прекратим заразата по животните, после пораженията ще се измерват в стотици милиони. Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Всичко, което се прави по животните – няма друга нито европейска, нито световна практика. Разпореждам на министъра на земеделието Порожанов да провери как до 1990 г. в комунистическия режим се е действало в такива случаи – армията затваря, загражда и по същия начин. Аз гледам животни и знам какво е да се случи – това е като дете и разбирам хората, които страдат“, каза още премиерът.
„А сметнете 1,3 млн. по 190 лв. И три години след това износът е забранен. И какви са щетите след това за държавата? Лесно можем да кажем: „Оставете ги“. Но после за целия бранш следва това. Веднага подгответе стада, веднага с парите хората да могат да си вземат животни и да си напълнят малките ферми, фермички и въобще кошари. Ще платим малко, но ще дезинфекцират всичко. Колкото и да струва, сега е малко. После пораженията ще се измерват в десетки стоици милиони“, коментира Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Христо Михайлов, АБВ: Предприетите мерки срещу чумата по дивата свиня са изключително закъснели

Доц. Христо Михайлов, АБВ: Предприетите мерки срещу чумата по дивата свиня са изключително закъснели

18 Юли 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Предприетите мерки срещу чумата по дивата свиня са изключително закъснели. Това каза доц. Христо Михайлов, експерт на АБВ в областта на околната среда в интервю за Агенция „Фокус“ за новия Закон за лова и опазване на дивеча и чумата по свинете. „Да, бих могъл да кажа, че има план А и план Б, но има и мерки, които са абсолютно глуповати. Невъзможно е в рамките на един ловно-стопански район да се изгради една площадка за загробване на убитите диви свине. В един ловно-стопански район от 50 хил. дка, може да ловуват няколко ловни групи. Ако си представим, че една ловна група убие две, три, четири, пет, десет диви свине – тя трябва да ги премести на 10-15 км на мястото на тази площадка, където е определена“, каза доц. Михайлов. По думите му това е указание, подписано от чиновници в Агенцията по горите, и разпратено по всички структури по места. „Като цяло, въпреки някои безумни текстове в мерките за превенция, като цяло са правилни, но безвъзвратно закъснели“, допълни още експертът на АБВ.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХГ: На 47 лв. за овца/коза се увеличава помощта „де минимис“ за фермерите, чиито животни бяха евтаназирани заради чумата

МЗХГ: На 47 лв. за овца/коза се увеличава помощта „де минимис“ за фермерите, чиито животни бяха евтаназирани заради чумата

18 Юли 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. УС на фонд „Земеделие“ прие увеличение на помощта „де минимис“ на 47 лв. за овца/коза за стопаните в 7-те общини в Ямболско и Бургаско с ограничения заради чумата. Подпомагането е допълнение към компенсациите за евтаназирани животни, чието изплащане вече започна от понеделник за селата Воден и Кости. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.
Управителният съвет на държавен фонд „Земеделие“ гласува увеличение на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки по помощта „де минимис“. Тя е за компенсиране на допълнителните разходи заради болестта чума по дребните преживни животни. Сумата е допълнение към вече започналото от понеделник изплащане на компенсациите за евтаназирани животни.
Помощта „де минимис“ за 7-те общини от областите Бургас и Ямбол с въведени ограничения заради чумата се вдига от 25 на 40 лв. на овца/коза. Те ще получат и още 7 лв. за животно, които вече бяха приети на 12 юли 2018 г. от УС на фонд „Земеделие“ като подпомагане за овцевъдите и козевъдите в цялата страна. Така общата сума за стопаните от 7-те общини с въведени ограничения става 47 лв. на овца или коза.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Създава се усещане, че умишлено се цели разпространение на чумата, евентуална ескалация би била изключително опасна за страната

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Създава се усещане, че умишлено се цели разпространение на чумата, евентуална ескалация би била изключително опасна за страната

18 Юли 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Създава се усещане, че умишлено се цели разпространение на чумата по дребните преживни животни, евентуална ескалация би била изключително опасна за страната. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. По думите му към момента контролът по огнищата на болестта е безпрецедентен заради свободно движещите се хора там, които могат и да разнесат болестта. Д-р Илиев добави, че не е ясно кога ще има успокоение по темата и окончателното ѝ овладяване, виновници за което са и всички, неспазващи разпорежданията на БАБХ в засегнатите райони. “Не можем да кажем точна дата кога ще се успокои обстановката, защото когато сложим на карта проблема с хората, които ни пречат и има потенциална опасност да разпространят заразата и от това, че имаме над 6000 взети проби от района, на които не всички резултати са излезли, не е невъзможно да има нови огнища. През цялото време искаме мерките за сигурност да са стриктни. Вече има национален щаб. Вчера се срещнахме с политическите ръководства в Народното събрание. Всички подкрепят мерките и изразяват недоволство от недостатъчната информираност на фермерите, въпреки че са направени законовите неща. Създадени са щабове на областно и общинско ниво, където са извикани всички кметове и фермери“, каза той. Д-р Дамян Илиев коментира още, че мерките, които БАБХ предприема, са единствените, които могат да се окажат полезни за страната, като те са съгласувани и одобрени и от ЕК. "Контролът с органите на МВР също е добър с цел ограничаване незаконния превоз на животни", добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.