НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Над 40 хил. души са заетите в дигиталния сектор на територията на общината

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Над 40 хил. души са заетите в дигиталния сектор на територията на общината

4 Октомври 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. На територията на Столична община заетите в дигиталния сектор са вече над 40 хил. души и за никой не е тайна, че те са с най-добрите възнаграждения и съответно с най-добрия жизнен стандарт. Това каза зам.-кметът на София по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. д-р Тодор Чобанов по време на кръгла маса на тема „Учители за дигитално образование“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него днес самите специалисти трябва да получат своето образование чрез дигиталните технологии и учителите са ключови фигури в този процес. „Дигиталната епоха навлиза с пълна сила в живота ни. Вече 120 столични училища са оборудвани с 340 интерактивни дъски, в други 73 децата изучават информационни технологии и компютърно моделиране“ каза той. По думите му много програми на общината подкрепят сектора и дигиталното образование. „България все още има много път да извърви, за да достигне до някои европейски страни в сферата на дигитализацията“, каза той. По думите му все още има опасност, свързан с интернета, който използват подрастващите, защото те лесно могат да се натъкнат на неща, които да застрашават тяхната сигурност. „Както мислим за децата си на улицата или в градинката, така трябва да е насочено вниманието ни и за сигурността в дигиталната среда“, коментира още зам.-кметът. Чобанов заяви, че трябва да се работи в посока за по-устойчива киберсигурност. „Още на 3-4 години децата попадат вече в дигиталния свят“, каза той и допълни, че заради това е необходимо да се прегледат програмите, за да можем да ползваме мрежите безопасно.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Следващата седмица в Министерски съвет ще гласуваме отпускане на 7 млн. лв. за безплатна интернет връзка на 700 училищата

Министър Красимир Вълчев: Следващата седмица в Министерски съвет ще гласуваме отпускане на 7 млн. лв. за безплатна интернет връзка на 700 училищата

4 Октомври 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Следващата седмица се надявам да гласуваме в Министерски съвет отпускане на 7 млн. лв., които да са за безплатна интернет връзка (wi-fi) за 700 учебните заведения. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на кръгла маса на тема „Учители за дигитално образование“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С тези 700 ще станат 1800, които имат безплатен wi-fi на територията на учебните заведения и ще останат 600, които нямат“, каза той. По думите на Вълчев до края на следващата година трябва да се осигурят средствата за последните 25% от училищата, които нямат такава. Министърът заяви, че това е част от цялостната архитектура с електронния облак с безплатно учебно съдържание, което трябва да се направи в училищата. Той припомни, че Министерски съвет вече е гласувал средствата за закупуването на учебни шкафчета в училищата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Работим за въвеждане на платформата „отворен облак“ в училищата, с която децата ще ползват безплатно образователно съдържание

Министър Красимир Вълчев: Работим за въвеждане на платформата „отворен облак“ в училищата, с която децата ще ползват безплатно образователно съдържание

4 Октомври 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. За учебните заведения има планове за изграждане на така наречения „отворен облак“. Това е платформа за достъпно и безплатно образователно съдържание, което децата ще могат да използват. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на кръгла маса на тема „Учители за дигитално образование“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че учителите ще могат да се включват в този процес като допълват информация в него. Според него, когато говорим за дигитално образование, няма как да се пропуснат информационните технологии. Министър Вълчев каза, че училищата, в които се използват информационните технологии, децата имат по-добри резултати.
Той обясни, че ще се работи и за това да се въведе предметът „Компютърно моделиране“ в първи клас. „Не трябва само да имаме повече деца, които да са дигитални ползватели, но и да владеят по-задълбочени умения на създатели. Идеята е те да могат да създават, програмират“, каза той и добави, че това е и причината за въвеждане на предмета „Компютърно моделиране“, и обученията за ИТ кариера. „Трябва до осъзнаваме, че днес информационните технологии променят света, в който живеем, както и начина, по който децата учат“, изтъкна той.
„Образователната система стои пред сериозно предизвикателство, защото трябва да обучи кадри, които ще са на пазара на труда през 2050-2060г. Трябва да се свържат дигиталните умения с всички останали“, каза той. Според него в следващите десетилетия все повече професии ще изискват по-сериозни умения за опериране с по-сложни машини и дори създаване на софтуер.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Анализът, който направихме, не показва завишение на цените на учебниците след 7 клас

Министър Красимир Вълчев: Анализът, който направихме, не показва завишение на цените на учебниците след 7 клас

4 Октомври 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Според това, което направихме като анализ, не можем да говорим за цени над пазарните, при учебници след 7 клас. Има няколко учебника при определени дисциплини са малко по-високи, но като цяло средните цени са около 12 лв. на един учебник. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на кръгла маса на тема „Учители за дигитално образование“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разликата в цените на книгите и учебниците не е толкова голяма спрямо минали години. Последните 10 години е намаляла относителната цена на това, което плащаме от държавния бюджет“, каза министър Вълчев. „Ние имаме конкурентен пазар, в никакъв случай не може да се говори за монопол, печалби или завишени стойности, които да не са оправдани“, заяви министърът. Според него издателствата представят своите резултати от това колко се е увеличила цената на хартията и други фактори, които влияят за образуването на крайната цена за потребителите. „В някои училища, в предимно езиковите гимназии се закупват едновременно учебници за две години, което предполага по-голям разход за родителите“, посочи той и добави, че ще продължи разговорите и срещите с издателствата.
Агенция „Фокус“ припомня: В края на септември образователният министър Красимир Вълчев разпореди проверка във връзка с високата цена на комплекта учебници за 9 клас. Проблемът възникна, тъй като въпросните учебници са по новите програми и няма възможност да се купят употребявани варианти. Тогава министърът обяви, че предстои да се срещне с издателствата, за да обсъдят възможностите за намаляване на цените.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: На срещи с издателствата ще обсъдим възможностите за намаляване на цените на учебниците

Министър Красимир Вълчев: На срещи с издателствата ще обсъдим възможностите за намаляване на цените на учебниците

1 Октомври 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На срещи с издателствата ще обсъдим възможностите за намаляване на цените на учебниците. Това каза пред журналисти във Велико Търново министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че само учебниците на някои от издателствата и по конкретни дисциплини са по-скъпи, като това са предимно нови учебници.
„Предходните години голяма част от учениците можеха да закупуват стари учебници, но този път имаме изцяло нови учебни програми. Говорим конкретно за учебниците за 9 клас. В момента правим пълно пазарно проучване. Колегите ми докладваха, че цената на учебниците, които се продават в книжарниците, не е по-висока от коричната цена, т. е. - нямаме надбавка от страна на търговците. По-скоро говорим за висока корична цена. Ще говорим с издателствата и ще видим какви са възможностите за намаляване на цените на учебниците“, заяви министър Вълчев.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: През следваща седмица ще се организира среща с издателствата по повод високите цени на учебниците

Министър Красимир Вълчев: През следваща седмица ще се организира среща с издателствата по повод високите цени на учебниците

28 Септември 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Пловдив. През следваща седмица ще се организира среща с издателствата по повод високите цени на учебниците. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. По думите му първо ще бъде направен анализ за това защо се е стигнало до такива високи цени и ще се преговоря за възможностите за тяхното намаление. Вълчев добави, че към момента не е предвидено министерството да финансира част от сумата за закупуването на учебници.
„Всяка година с бюджета правим редица крачки към по-добро финансиране на системата. За съжаление с един бюджет не можем да изпълним всички добри намерения. За следващата година ще имаме увеличение в бюджета от над 400 млн. лв. на разходите за образование. Основна част от него ще бъде насочено към най-важния фактор в системата на образованието - учителите, дейности по интереси, с над 25 млн. лева, и др. Надявам се в следващите години да имаме и тази възможност - да покриваме и част от разходите за учебници“, каза министър Вълчев. Той припомни, че преди 10 дни министерството е отпуснало 7 млн. лева за тези училища, които нямат училищни шкафчета за децата от 1 до 7 клас. Също така се оборудват училища с Wi-Fi, за да могат да въведат електронно обучение.
Мария РУСЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Учителите в страната приключиха оценяването на проектите на учебници и учебни комплекти за III, VII и IX клас

Учителите в страната приключиха оценяването на проектите на учебници и учебни комплекти за III, VII и IX клас

17 Юли 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Учителите в страната приключиха оценяването на проектите на учебници и учебни комплекти за III клас, на учебници за VII и IX клас, на учебни комплекти по чужд език за нива А1 и В1 от Европейската езикова рамка, както и на учебници за V клас по испански и италиански език. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.
Обща оценка „Приложим в практиката“ са получили 60 проекта за III клас, четири за V клас, 91 за VII клас, 79 за IX клас и 44 по чужд език за нивата А1 и B1. Предстои те да бъдат одобрени със заповеди на министъра на образованието и науката. Списъкът с утвърдените учебници и учебни комплекти ще бъде публикуван в рубрика „Учебници“ на официалната страница на Министерството на образованието и науката (МОН).
Общите оценки бяха представени днес пред вносителите на проектите. Тези, чиито варианти са одобрени, трябва да подадат заявление в МОН за разпространение в училищата в страната за следващата учебна година. На официалната страница на министерството ще бъде публикуван и график на дейностите за осигуряване на учебници и учебни комплекти за безвъзмездно ползване от учениците от III, V и VII клас. Към графика ще бъде приложен и образец на заявки за необходимите количества.
Безплатните учебници за учениците до VII клас се избират от учителите, които преподават по съответния учебен предмет, след съгласуване с Обществения съвет. Учебниците, учебните комплекти и помагалата, които не се предоставят безвъзмездно, също се избират от учителите, които преподават в паралелката по съответния учебен предмет или модул.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.