НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

RTK Live (Косово): В Косово е в ход информационна кампания за визовата либерализация

RTK Live (Косово): В Косово е в ход информационна кампания за визовата либерализация

15 Август 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. В косовската столица Прищина бе стартирана информационна кампания за това какво всъщност представлява визовата либерализация, предава телевизионният канал RTK Live.
В съобщение, публикувано в социалната мрежа „Фейсбук“, министърът на европейската интеграция Дурата Ходжа поясни, че кампанията има за цел да отговори на три основни въпроса: какво трябва да знаете за либерализирането на визовия режим, какво е либерализирането на визовия режим и какво не е това.
„Ние знаем значението на либерализацията и работихме усилено, за да я постигнем възможно най-скоро", пише Ходжа в социалната мрежа.
Визовата либерализация за гражданите на Косово бе обещана като награда за Прищина след ратификацията на споразумението за демаркация на границата с Черна гора. Косовските представители обявиха, че ако ЕК не спази обещанието си, Прищина ще прекъсне диалога с Белград за нормализиране на двустранните отношения. Миналият месец европейският комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос потвърди, че Косово отбелязва прогрес и е изпълнило условията за визова либерализация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Сърбия): Либерализирането на визовия режим за Косово: Брюксел подготвя нова награда за Прищина, но само утешителна

Sputnik (Сърбия): Либерализирането на визовия режим за Косово: Брюксел подготвя нова награда за Прищина, но само утешителна

18 Юли 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косово ще получи само препоръка за либерализация на визовия режим, твърди източник на сръбската редакция на Sputnik.
Косовските лидери Хашим Тачи и Рамуш Хардиней са убедени, че в четвъртък Европейската комисия ще даде положителна препоръка за либерализиране на визовия режим за Косово. Новината би трябвало да им бъде съобщена от европейския комисар по въпросите за миграцията Димитрис Аврамопулос, който ще бъде на посещение в Прищина същия ден, за да потвърди, че ЕК дава положителна препоръка на Съвета за премахването на визите за граждани на Косово.
Визовата либерализация за гражданите на Косово бе обещана като награда за Прищина след ратификацията на споразумението за демаркация на границата с Черна гора. Косовските представители обявиха, че ако ЕК не спази обещанието си, Прищина ще прекъсне диалога с Белград за нормализиране на двустранните отношения.
Прищинските медии тълкуват този ход като победа и стъпка към признаване на независимостта на най-младата държава на Балканите. Но Душан Янич от Форума за етнически отношения твърди, че става въпрос само за препоръка и един вид стимул за Прищина, а не награда за нейните постижения.
„В четвъртък няма да бъде взето решение за либерализиране на визовия режим, а за напредък по пътя към него. Ще бъде отбелязано, че първото условие е изпълнено, но ще бъдат определени някои практически условия. Косово може да очаква либерализирането на визовия режим едва през следващата година. Това е един вид поощрение, да се даде на Прищина моркова, за да бъде обвързана с по-нататъшните преговори за нормализиране на отношенията със Сърбия, създаването на Асоциацията на сръбските общини и бъдещите преговори за членство в ЕС", обяснява Янич.
Съгласно думите му, либерализиране на визовия режим не означава, че гражданите на Косово няма да се нуждаят от визи за пътуване в страните, които не са признали страната им.
„Европейците винаги имат два варианта. Тези страни, които не са признали Косово, ще продължават да изискват визи. Възможно е да се каже, че в името на единната политика ще приемат косовските паспорти, което обаче не означава признаване на Косово", пояснява Янич.
Лидерът на кабинета в Прищина Рамуш Харадинай призова САЩ да настояват пред Брюксел за либерализиране на визовия режим, тъй като ЕС не е изпълнил обещанията, дадени на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Косово ще получи позитивна препоръка за визите

Рамуш Харадинай: Косово ще получи позитивна препоръка за визите

17 Юли 2018 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай заяви, че институционалните лидери на страната ще пътуват в сряда до Брюксел, за да обсъдят с представители на Европейския съюз визовата либерализация, отношенията с ЕС и диалога със Сърбия, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Харадинай потвърди и че Европейската комисия ще публикува в сряда своя доклад относно това дали Косово е изпълнило последните препоръки за визовата либерализация. Косовският премиер е оптимист, че комисията ще даде позитивна препоръка за визите. Този въпрос, според Харадинай, ще бъде една от темите, които се очаква да бъдат обсъдени между институционалните лидери на Косово и висшестоящите представители на ЕС. Той добави, че ще бъдат обсъдени три основни теми: договорните отношения между Косово и ЕС, визовата либерализация и диалога със Сърбия.
Говорейки по въпроса за визовата либерализация Харадинай предпазливо заяви, че въпреки позитивната препоръка на ЕС, процесът няма да бъде завършен с това решение. „Работата не приключва утре. Очакваме едно от три възможни решения свързани с визите. Но няма връщане назад в този процес“, заяви той след правителствено заседание във вторник.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.