НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Върховна административна прокуратура не е намерила основание за намеса в процедурата за концесия на летище „София“

Върховна административна прокуратура не е намерила основание за намеса в процедурата за концесия на летище „София“

7 Ноември 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. Върховна административна прокуратура не е намерила основание за намеса в процедурата за концесия на летище „София“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
На 10 октомври 2018 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Корнелия Нинова, Филип Попов, Жельо Бойчев, Крум Зарков, Георги Свиленски и Елена Йончева - народни представители в 44-тото Народно събрание във връзка с откритата процедура за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на Обект „Гражданско летище за обществено ползване - София" - публична държавна собственост.
В сигнала е отправено искане до прокуратурата да бъде внесен протест до компетентния съд за отмяна на решение на Министерски съвет и решения на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Посочено е, че издадените във връзка с процедурата Решение №431 от 29.06.2018 г. на МС, Решение № РК-1 от 02.07.2018 г. и Решение № РК-3 от 03.10.2018 г. на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията са унищожаеми административни актове и подлежат на отмяна, поради незаконосъобразност.
Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил сигнала по компетентност на Върховната административна прокуратура.
Наблюдаващият прокурор от ВАП е изискал от МС и от МТИТС преписките по Решение №431 от 29.06.2018 г. на Министерския съвет, по Решение № РК-1 от 02.07.2018 г. и Решение № РК-3 от 03.10.2018 г. на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
След получаване и проучване на съответните материали Върховна административна прокуратура е приела, че не е налице законово основание за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност, по следните съображения:
- Съгласно разпоредбата на чл. 156, ал.5 от Закона за концесиите, не подлежат на обжалване решенията по този закон, приети от Министерския съвет, каквото е решение №431 от 29.06.2018 г. на МС.
- Съгласно разпоредбата на чл. 157 ал.1 т.1 от Закона за концесиите, решенията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията се оспорват пред КЗК в 10-дневен срок от публикуването в Националния концесионен регистър на обявлението за откриване на процедурата.
Решение № РК-1 от 02.07.2018 г. е публикувано на 05.07.2018 г. и десетдневният срок е изтекъл на 15.07.2018 г.
Решение № РК-3/03.10.2018 г. е публикувано на 06 октомври 2018 г. и десетдневния срок е изтекъл на 16 октомври 2018 г., като изисканите от МТИТС административни преписки са постъпили от Министерството във Върховна административна прокуратура на 19 октомври 2018 г., т.е. след изтичане на законния десетдневен срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП за България“ ще внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за концесията на летище „София“

ПГ на „БСП за България“ ще внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за концесията на летище „София“

10 Октомври 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. Днес в 11.00 часа ПГ на „БСП за България“ ще внесе сигнал до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров за концесията на летище „София“. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП иска законово да се спре концесията на летище „София“

БСП иска законово да се спре концесията на летище „София“

3 Октомври 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. БСП настоя в парламента незабавно да се разгледат в комисиите на НС промените в Закона за концесиите, засягащи забраната за концесиониране на обекти от националната сигурност, което ще прекрати и обявената от МС концесия на Летище „София“. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Законопроектът се бави от управляващите вече три месеца. Социалистите поискаха спешно да влезе за обсъждане в комисиите на НС и Законът за личната помощ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Концесията за „Летище София“ е застраховка за старините на управляващите, ще я разтрогнем, ако народът ни се довери

Корнелия Нинова, БСП: Концесията за „Летище София“ е застраховка за старините на управляващите, ще я разтрогнем, ако народът ни се довери

28 Септември 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. Концесията за „Летище София“ е застраховка за старините на управляващите, ще я разтрогнем, ако народът ни се довери. Toва каза председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова, която прочете декларация от името на групата от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Застраховка за старините на управляващите днес е концесията на „Летище София“. Къде сте, колеги? Къде сте в политиката – това е големият въпрос. Защо мълчите за тази концесия? Отговорът е прост – защото сте във властта. Но предупреждаваме – не го правете. И отсега казваме, ако българският народ ни даде доверието си, ще разтрогнем тази сделка. Знаем какви капани залагате“, коментира Нинова. Тя обясни, че според договора по сделката, ако концесионерът спре да изпълнява задълженията си и летището пожелае да прекрати договора, то тя ще трябва да му плати за това обезщетение. „Освен това държавата е въпросът касае българите и техния национален интерес. „Нека се обединим заедно срещу ограбването на държавата и ключови обекти за държавната сигурност да останат в държавата. Въпросът не е една партия да стане, а друга да седне във властта. Въпросът е да сменим модела. Затова призовавам да мислим преди всичко за България“, коментира Нинова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Концесията на Летище „София“ продължава (ОБЗОР)

Концесията на Летище „София“ продължава (ОБЗОР)

18 Юли 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли предложението на БСП за прекратяване на концесията на Летище „София“. От опозицията настояха премиерът Бойко Борисов и министърът на транспорта Ивайло Московски да присъстват на обсъждането и гласуването на предложението за отмяна на концесията. В пленарна зала дойде само министър Московски. БСП се обяви против концесията на летището с мотив, че това е риск за националната сигурност. Според опозицията след концесията служителите на летището ще бъдат намалени поне с 1000. От БСП заявиха, че ще обжалват във Върховния административен съд отказа на правителството да предостави на парламента информация за условията за концесията. На 11 юли Комисията по транспорт изслуша министър Ивайло Московски и отхвърли предложението за отмяна на концесията. В пленарна зала от БСП заявиха, че не е станало ясно какви всъщност са мотивите на управляващите летището да се даде на концесия. Депутатът Георги Свиленски определи като несъстоятелен мотивът на ГЕРБ, че и БСП е давало летища на концесия, тъй като връзка между концесиите няма. Според опозицията концесията се осъществява на тъмно, без да са ясни анализите на правителството. „Европа е най-развитият пазар за участие на частния сектор в управлението на летищната инфраструктура“, обяви транспортният министър Ивайло Московски. Според него в случая БСП отричат една нормална процедура. Министърът обясни, че от 18 от 28 летища в Европа се управляват или чрез концесия, или през приватизация. А в останалите 10- липсва трафик. Московски уточни, че анализите ще бъдат предоставени на БСП, но без финансово-икономическия, тъй като за него е използвана вътрешна методика.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли предложението на БСП за прекратяване на концесията на Летище „София“

Парламентът отхвърли предложението на БСП за прекратяване на концесията на Летище „София“

18 Юли 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли предложението на БСП за прекратяване на концесията на Летище „София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 59 народни представители, 95 бяха „против“, а 7 се въздържаха. От опозицията настояха премиерът Бойко Борисов и министърът на транспорта Ивайло Московски да присъстват на обсъждането и гласуването на предложението за отмяна на концесията. В пленарна зала дойде само министър Московски. БСП се обяви против концесията на летището с мотив, че това е риск за националната сигурност. Според опозицията след концесията служителите на летището ще бъдат намалени поне с 1000. От БСП заявиха, че ще обжалват във Върховния административен съд отказа на правителството да предостави на парламента информация за условията за концесията. На 11 юли Комисията по транспорт изслуша министър Ивайло Московски и отхвърли предложението за отмяна на концесията.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Ивайло Московски: Европа е най-развитият пазар за участие на частния сектор в управлението на летищата - БСП отричат една нормална процедура

Министър Ивайло Московски: Европа е най-развитият пазар за участие на частния сектор в управлението на летищата - БСП отричат една нормална процедура

18 Юли 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Европа е най-развитият пазар за участие на частния сектор в управлението на летищната инфраструктура. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски по време на дебатите по проекторешението за прекратяване на действията по предоставяне на концесия за Летище "София", предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Московски БСП отричат една нормална процедура. „Първо искам да благодаря на всички, които подкрепят процедурата за концесия на Летище „София“ и ще се опитам да убедя всички тези, които не я подкрепят, че това е правилното решение“, каза той. По думите му Европа е най-развитият пазар за участие на частния сектор в управлението на летищната инфраструктура и делът на частното участие е нараснало с 80 % от 2010 до 2016 г. "От всички 28 държави в Европа 18 от столичните летища се управляват или през механизъм на концесия, или през приватизация“, каза Московски. По думите му такава е собствеността на летищата в Европа до 2016 г. Той отбеляза, че 10 летища на столиците, които не се управляват през този механизъм, са в държави, където липсва трафик или в такива, които са богати и за тях няма проблем да си поддържат летищата. „Ние не сме държава от този тип“, обърна внимание министърът. Ивайло Московски коментира още, че в годините назад от БСП са допуснали грешка. „Не е лошо, че в годините сте либерализирали пазарите в отделните сектори на транспорта и съобщенията, но когато сте го направили без да преструктурирате държавните оператори, сте ги поставяли в конкуретна среда с частни компании“, допълни той. По думите му от БСП на практика са ги поставили в такава кондиция, че в бъдеще да изпитват затруднения. Министърът поясни, че анализите за концесията ще бъдат предоставени на БСП, но без финансово-икономическия, тъй като за него е използвана вътрешна методика. "Изчакайте да приключи състезанието", обърна се Московски към БСП. Той призова опозицията и да не спекулира с цифри.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Защо държавата се отказва от управлението, контрола и печалбите на едно печелившо дружество – Летище „София“

Крум Зарков, БСП: Защо държавата се отказва от управлението, контрола и печалбите на едно печелившо дружество – Летище „София“

18 Юли 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Защо държавата се отказва от управлението, контрола и печалбите на едно добре развиващо се дружество? Понеже няма досега валиден отговор, ние предлагаме проект на решение, с което да задължим МС да прекрати действията по предоставяне на концесия на Летище „София“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от парламентарната трибуна, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той подчерта, че показателите на летището са във възходяща позиция. „Летище „София“ е на печалба. Има увеличение при редовните вътрешни линии, редовните международни линии, чартърните полети, бизнес полетите, товарните полети. Всички направени проучвания са установили нарастване на задоволството на пътниците от обслужването“, каза още той.
Зарков е категоричен, че нищо не оправдава и не е целесъобразно да се отдават на концесия услугите от разработен и печеливш актив. „В летище София вече са инвестирани повече от 900 млн. лв. в инфраструктура. Тази инфраструктура ще донесе наготово само предимства и ползи за бъдещия концесионер, без той да е инвестирал нищо“, допълни Зарков. Той обясни, че е изградена линия на метрото до летището; построени са пътища до летището; изграден е Терминал 2 и писти. „Т.е., необходимост от голяма инвестиция в конкретния случай не е налице. Световната практика изисква на концесии да бъдат отдавани само такива активи, които не са в достатъчна степен разработени и печеливши и които държавата не може да използва пълноценно и ефективно, поради необходимостта от голяма инвестиция на публични финансови средства или липса на технологии, но в конкретния случай, налице не е нито една от тези две хипотези“, подчерта народният представител.
Крум Зарков постави и въпрос с особена острота - след концесията ще се намалят социалните придобивки и отпуските на служителите, а също и техните трудови възнаграждения. „Сега служителите на летището са около 2300, но според практиката и мнението на експерти, най-вероятно след концесията персоналът на летището ще бъде намален с поне 1000 човека“, обясни той.
Народният представител подчерта, че летище „София“ е национален обект с особено важно стратегическо значение за националната сигурност. „Става въпрос за контрол и информация на всички полети – влизащи и излизащи пътници на територията на страната, техни лични данни, товари, пощенски пратки“, посочи той. Зарков допълни, че държавата е готова да поеме ангажимент концесионната такса да бъде включена в летищните такси, а това ще доведе до тяхното увеличаване. „Неблагоприятните последици от това ще са свързани с намаляване на трафика през летището и през България като цяло“, каза още той.
Крум Зарков заяви, че повече от половината летища в европейски столици са собственост на държавата. „Отдаването на концесия на печелившото летище „София“ с цел да се финансира друго дружество - БДЖ, което е губещо, е пълен абсурд и няма аналог в световната практика“, категоричен е той. Според него е неприемливо и нецелесъобразно проблемите на губещото БДЖ да се решават за сметка на печелившото летище „София“. Той е на мнение, че проблемите на БДЖ трябва да се решат по друг начин. Зарков припомни, че управляващото мнозинство не се съобрази с аргументите на БСП и реши парите от еднократно концесионно плащане по договора за концесия на летище „София“ да не отиват в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система. „С тази абсурдна законодателна разпоредба българските граждани се лишават от парите, които по закон, трябва да влязат в Сребърния фонд, ако се стигне до приватизацията или концесия. Също толкова абсурдно е това, че в Закона за държавния бюджет за 2018 г. се съдържа текст, предвиждащ разходване на средства от концесионни такси за летище „София“, въпреки че все още нямаше дори започнала процедура за отдаването му на концесия“, каза още народният представител. Той подчерта, че в концесионната процедура няма яснота как концесионерът ще развива летището. „С оглед на всичко посочено, считаме, че най-правилно, целесъобразно и съответстващо на националния интерес е Летище София, като един от най-ценните активи на Република България, да не се отдава на концесия“, заключи Крум Зарков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Ако днес решим да спрем концесията на Летище „София“, единственото вярно решение на Ивайло Московски е да отиде в МС и да си депозира оставката

Георги Свиленски, БСП: Ако днес решим да спрем концесията на Летище „София“, единственото вярно решение на Ивайло Московски е да отиде в МС и да си депозира оставката

18 Юли 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Ако днес решим да спрем концесията на Летище „София“, единственото вярно решение на Ивайло Московски е да отиде в Министерски съвет и да си депозира оставката като министър. Това каза заместник-председателят на Транспортна комисия и на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на дебатите по проекторешението на решение за прекратяване на действията по предоставяне на концесия за Летище "София", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Досега чухме нашите мотиви, защо искаме да се спре концесията. До ден днешен нито в Транспортна комисия, нито в медиите, не стана ясно какви са мотивите на управляващите да се даде на концесия“, каза Свиленски. „Първи мотив – и по ваше време давахте на концесия. Факт, но абсолютно несъстоятелен. Няма грам връзка между концесиите. Втори мотив – държавата не може да управлява държавни дружества. Разбирайте – министър Московски, защото той е принципал на това дружество не може да управлява Летище „София“. Ако това решение бъде прието днес, г-н Московски единственото вярно ваше решение е да отидете в Министерски съвет и да си депозирате оставката пред министър-председателя. Това ще рече, че 240 народни представители ви казват: „Г-н Московски вие не може да си свършите работата като министър. Не можете да управлявате това дружество, затова трябва си подадете оставката“, каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.
По думите му концесията на летище „София“ се осъществява на тъмно и е скрито от българското общество. Той поясни, че никой не е бил наясно защо се дава на концесия летището. „На базата на какви анализи правителството е стигнало до изводите, че трябва да се дава на концесия. Г-н министър преди две седмици поискахме да ни предоставите анализите на Световната и европейската банка. До ден днешен ги няма“, поясни Свиленски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на транспорта Ивайло Московски е в парламента за обсъждането на концесията на Летище „София“

Министърът на транспорта Ивайло Московски е в парламента за обсъждането на концесията на Летище „София“

18 Юли 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на транспорта Ивайло Московски е в парламента за обсъждането на концесията на Летище „София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът дойде по настояване на БСП, след като обсъждането на предложението за отмяна на концесията влезе в днешния дневен ред. Опозицията настоя в пленарна зала да дойде и премиерът Бойко Борисов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По искане на БСП парламентът излезе в 15 минутна почивка

По искане на БСП парламентът излезе в 15 минутна почивка

18 Юли 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. По искане на БСП парламентът излезе в 15 минутна почивка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението направи Филип Попов от БСП с цел да успеят да дойдат в парламента министър-председателят Бойко Борисов и министърът на транспорта Ивайло Московски, които бяха поканени от опозицията в началото на днешното пленарно заседание. Първоначалното предложение бе за 30 минути, но председателстващият пленарното заседание Емил Христов обяви почивка от 15 минути.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП настоя премиерът Бойко Борисов и министър Ивайло Московски да дойдат в парламента за обсъждане на концесията на Летище „София“

БСП настоя премиерът Бойко Борисов и министър Ивайло Московски да дойдат в парламента за обсъждане на концесията на Летище „София“

18 Юли 2018 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. Най-учтиво и възпитано молим министър-председателя Бойко Борисов да дойде на обсъждането на точката за концесията на Летище „София“. Разбрах, че той се афектира, когато му говорим по-рязко. Това каза от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да дойде и да обясни необходимостта от даването на Летище „София“ на концесия“, заяви той. „Нека в залата да дойде и министърът на транспорта Ивайло Московски“, призова Драгомир Стойнев. „Министърът на транспорта заяви, че даването на концесия е историческо събитие - тоест да предадеш едни държавни активи, които ти носят печалба в ръцете на някой чужденец“, посочи той.
Искането на БСП е по повод промяна в дневния ред на днешното заседание, след която обсъждането на предложението за отмяна на концесията на Летище „София“ ще бъде втора точка.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Законопроектът за личната помощ на Мая Манолова не е съвършен, но е крачка напред

Георги Гьоков, БСП: Законопроектът за личната помощ на Мая Манолова не е съвършен, но е крачка напред

16 Юли 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът за личната помощ на Мая Манолова не е съвършен, но е крачка напред. Това каза заместник-председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и народен представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков в интервю за Агенция „Фокус“ за проблемите на хората с увреждания и законодателните инициативи в тяхна полза. По думите му законопроектът не решава в цялост проблемите на хората с уврежданията. „Нашата Парламентарна група, припознавайки този законопроект и вкарвайки го в дневния ред на Народното събрание, ще накара управляващите да избързат с останалите два проекта, които твърдят, че ще решават проблеми“, обясни той, визирайки Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги. По думите му, ако сега се работи по законопроекта на омбудсмана в Комисията по труда и социалната политика, в Комисията по здравеопазване и в Правна комисия, по-късно работата по него може да бъде интегрирана в големия законопроект за социалните услуги. „Не мисля, че е излишно това припознаване и че трудът на народните представители в комисиите ще бъде излишен. Напротив дори е много навременно и вярно това, което се прави“, допълни Гьоков.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседание на работната група по Закона за хората с увреждания на 16 юли

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседание на работната група по Закона за хората с увреждания на 16 юли

15 Юли 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще участва утре, 16 юли 2018 г., от 10.00 часа в Министерството на труда и социалната политика в заседанието на работната група, която изготвя проекта на Закон за хората с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република българия.
От институцията припомнят, че омбудсманът внесе в парламента законопроект за личната помощ, който изработи съвместно с майки на деца с увреждания. Общественият посредник заяви подкрепата си и за другите два проекта - на Закон за хората с увреждания и на Закон за социалните услуги, и ще следи те да бъдат приети в разумни срокове от Народното събрание, каквото е и искането на хората с увреждания.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Гечев, БСП: Отдаването на концесия на обект за 35-50 години е скрита приватизация

Проф. Румен Гечев, БСП: Отдаването на концесия на обект за 35-50 години е скрита приватизация

11 Юли 2018 | 19:30 | Агенция "Фокус"
София. Отдаването на концесия на обект за 35-50 години е скрита приватизация. Това каза за обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“ депутатът от „БСП за България“ и член на икономическата и финансовата парламентарни комисии проф. Румен Гечев. Според него целта за отдаване на концесия на летището е следната:
„Намерението на управляващите е да решат проблема, забъркан от самите тях, с фалиралото БДЖ. Дават на концесия един от най-стратегическите обекти на България, а именно софийското летище. Желанието им е да приберат парите и да се опитат да погасят пожара в БДЖ, който те разпалиха и да дадат летището на неизвестен концесионер. Нашите опасения са, че те вече знаят кой ще е концесионерът и се опитват да заблуждават българската общественост“, коментира той. Проф. Румен Гечев обясни, че ако Държавните железници бъдат спрени, това би било крах, който ще доведе до предсрочни избори, които управляващите искат да избегнат. Той каза още, че забранени за приватизация са ключови фирми в сферата на военната промишленост, пристанища, железници и атомни централи. Няма защо България да продава печеливши стратегически обекти, каза още той и допълни, че бургаското и варненското летище вече са дадени на концесия, ако дадем и софийското, ще се превърнем във водеща страна в ЕС по разпродажба на национални активи. А това не е добре за страната ни.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Ивайло Московски: 7-8 световни оператори вече са започнали да четат документацията за отдаването на концесия на Летище „София“

Министър Ивайло Московски: 7-8 световни оператори вече са започнали да четат документацията за отдаването на концесия на Летище „София“

11 Юли 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. От Световната банка ни информираха, че вече 7-8 световни оператори са започнали да четат документацията за отдаване на концесия на Летище „София“. Това каза пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски, след като парламентарната транспортна комисия отхвърли предложението на БСП за прекратяване на концесията на Летище „София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „До 22 октомври цялата процедура по концесията трябва да приключи“, обяви той. Попитан вярно ли е, че от БСП го атакуват за концесията, защото е отказал да назначи човек на Корнелия Нинова, Ивайло Московски посочи: „Не, отказвам да коментирам такива неща. Имам принципни казуси с БСП, не намесвам лични отношения“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по транспорт отхвърли предложението на БСП за прекратяване на концесията на Летище „София“

Комисията по транспорт отхвърли предложението на БСП за прекратяване на концесията на Летище „София“

11 Юли 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения отхвърли предложението на БСП за прекратяване на концесията на Летище София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 8 депутати, 12 бяха „против“, а един се въздържа. БСП се обяви против концесията на летището с мотив, че това е риск за националната сигурност. От БСП очакват намаляване на инвестициите и повишаване на летищните такси. Опозицията апелира, че след концесията служителите ще бъдат намалени поне с 1000. От БСП заявиха, че ще обжалват във Върховния административен съд отказа на правителството да предостави на парламента информация за условията за концесията.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Ивайло Московски: Когато БСП управлява концесията е нещо хубаво, а когато ние управляваме - лошо, нямат мотиви за прекратяване на концесията на Летище „София“

Министър Ивайло Московски: Когато БСП управлява концесията е нещо хубаво, а когато ние управляваме - лошо, нямат мотиви за прекратяване на концесията на Летище „София“

11 Юли 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. Когато колегите от БСП управляват концесията е нещо хубаво. Имам справка за десетки концесии, направени от тях. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски на заседание на Комисията по транспорт при обсъждането на предложението на БСП за прекратяване на концесията на Летище „София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато ние управляваме концесията е нещо лошо“, посочи той. „Колегите от БСП са минали още по-далече от нас. Приватизирали са трите най-големи компании в транспорта“, коментира Московски. „Дали сте мислили там колко човека ще останат на работа, да се погрижите за тях?“, попита министърът. „Идеята ни е за Летище „София“ да се привлече сериозен инвеститор, който, имайки сериозно позиции в авиационния бизнес, да направи така че летището да получи необходимото развитие в годините напред“, обяви Ивайло Московски.
По думите му БСП няма мотиви за прекратяване на концесията на Летище „София“, а т.нар. мотиви са същите, с които се прекрати предната процедура. „Изискванията към концесията вече са други“, обяви той. „Давате мотиви, с които да прекратим нещо, което вече е прекратено. Цифрите, които давате са стари, от прекратената процедура“, се обърна Московски към опозицията. „Очакваме сумата на концесионната такса да е не по-малка от 15 млн. лева или 10% от печалбата“, обясни министърът и допълни, че изискуемите минимални инвестиции са 600 млн. лева. „До 10-ата година сме заложили изграждане на нов терминал, ремонти и разширение на съществуващите“, заяви Ивайло Московски. Той обясни, че до петата година концесионерът трябва да направи анализ дали е необходима трета писта на летището. „Генерален план на летището има, изготвен е от международен консултант“, каза още министърът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Ивайло Московски: Държавата е доказала, че не е добър управленец на Летище „София“

Министър Ивайло Московски: Държавата е доказала, че не е добър управленец на Летище „София“

11 Юли 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. За Летище „София“ държавата исторически е доказала, че не е добър управленец. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски на заседание на Комисията по транспорт при обсъждането на предложението на БСП за прекратяване на концесията на Летище „София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На гражданите е ясно, по-голямата част от тях са участвали в избори. Програмата ни за управление в сектор "Транспорт" включва транспортната инфраструктура“, посочи той. „Обявили сме, че ще ги развиваме, използвайки Закона за концесиите. Практиката е нормална, приета в цяла Европа“, заяви Московски. „Държавните оператори или са съсипани или са изтласкани в ъгъла, или оцеляват на базата на реформи, които успяха да направят“, коментира министърът. „Щета, която е нанесена на летището, 2005-2006 година, от над 70 млн. лева, се наложи ние да я платим“, обясни той. „Анализ показва, че до 2031 година пътниците на летищата от 8,2 млн. се очаква да се удвоят- да станат към 16 млн.“, каза още Ивайло Московски.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Летище "София" няма генерален план - концесионерът ще си реши къде какво ще има

Георги Свиленски, БСП: Летище "София" няма генерален план - концесионерът ще си реши къде какво ще има

11 Юли 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Летище "София" няма генерален план. Концесионерът ще си реши къде какво ще има, държавата няма правомощия. Това каза депутатът от ПГ на БСП Георги Свиленски на заседание на Комисията по транспорт при обсъждането на предложението за прекратяване на концесията на летище "София", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди да стартира процедурата, поне да бъде направен генералният план“, призова той. „Летището в София, за разлика от Варна и Бургас, е с изградена инфраструктура“, коментира Свиленски. „То в последните години реализира печалба и увеличава пътниците и товарите. Няма причина по този повод да бъде отдавано на концесия“, заяви депутатът. „Ако правителството има позиция по БДЖ може да подкрепи дружеството. Това няма нищо общо с концесията на летище "София"“, обясни той. „Въпросът е какъв е смисълът на отдаването на концесия на летището“, посочи Георги Свиленски.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по транспорт ще разгледа предложението на БСП за прекратяване на концесията на Летище София

Комисията по транспорт ще разгледа предложението на БСП за прекратяване на концесията на Летище София

11 Юли 2018 | 07:32 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения ще разгледа предложението на БСП за прекратяване на концесията на Летище София. Това се посочва в дневния ред на заседанието на комисията. Левицата се обяви против концесията на летището с мотив, че това е риск за националната сигурност. От БСП очакват намаляване на инвестициите и повишаване на летищните такси. Опозицията апелира, че след концесията служителите ще бъдат намалени поне с 1000. От БСП заявиха, че ще обжалват във Върховния административен съд отказа на правителството да предостави на парламента информация за условията за концесията.
Заседанието ще се проведе от 14.30 часа в зала 356.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Над 1800 изпълнители и творци от различни възрасти и краища на страната и чужбина ги събра XII Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания в кв. „Църква“

Перник: Над 1800 изпълнители и творци от различни възрасти и краища на страната и чужбина ги събра XII Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания в кв. „Църква“

7 Юли 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Перник. Над 1800 изпълнители и творци от различни възрасти и краища на страната и чужбина ги събра XII Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания в кв. „Църква“ в Перник. Стартът на творческата изява беше даден с полета на 50 гълъби. В рамките на два дни, днес и утре, талантливите участници ще се представят с народни песни и танци, с хумор и изпълнения от различни жанрове и музикални инструменти. Това съобщиха от Община Перник. На откриването на събитието присъстваха кметът Вяра Церовска и нейните заместници Владислав Караилиев и Денислав Захариев, народни представители, зам.-омбудсманът Диана Ковачева, председателят на Общинския съвет Иво Савов, председателят на Съюза на инвалидите в България Красимир Коцев, общински съветници и кметове от региона.
Поздрав към участниците и гостите на фестивала отправи кметът на общината Вяра Церовска, под чийто патронаж се провежда фестивала. Тя пожела на всички успешно представяне, приятни мигове сред приятели и да запазят хубавите емоции.
„Скъпи приятели, за мен е изключителна чест и удоволствие да ви поздравя с днешния хубав празник и да открия 12-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания. Това е събитие, което пази традицията и предава красотата на българската традиция и българския дух. Продължавайте да радвате малки и големи, с това което носите в сърцата си.
С вашия талант, любов и всеотдайност към фолклора и всички жанрове на изкуството вие отстоявате своето право да бъдете пълноценни личности и индивидуалности. За мен е много важно, че се събираме тук всяка година и че с всяка година фестивалът привлича все повече участници. Вие сте хората, които давате достойнство, самочувствие, сила и спокойствие на всеки един от нас“, каза кметът Вяра Церовска и пожела успех на всички.
Поздрав към участниците и гостите направи и председателят на Регионалната организация на съюза на инвалидите Анита Тараланска, която е основните организатори на фестивала. Поздравителен адрес беше изпратен и от президента на Република България Румен Радев.
За трета поредна година атракция на фестивала беше обособената „Алеята на занаятите“. Тя беше посетена от кмета Вяра Церовска, която видя на живо как се приготвят различни кулинарни вкусотии и глинени съдове. Предмети на традиционни занаяти, плетива, гоблени и разнообразни шедьоври на модерното изкуство, също събраха погледите на минаващите.
Фестивалът е с конкурсен характер, участниците ще бъдат оценявани от жури с председател естрадната прима Мими Иванова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Кметът Вяра Церовска ще открие XII-ия Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания

Перник: Кметът Вяра Церовска ще открие XII-ия Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания

7 Юли 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Перник. От 10.00 часа, кметът на Община Перник Вяра Церовска ще открие XII-ия Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания в кв. „Църква“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. Събитието ще бъде пред местното читалище. По-късно от 11.15 часа ще открие ХІ–то издание на Регионалния фолклорен събор „Витошки напеви“ в село Кладница.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се включи във фестивала на хората с увреждания в  Перник

Омбудсманът Мая Манолова ще се включи във фестивала на хората с увреждания в Перник

7 Юли 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Перник. От 10.00 часа пред читалището в кв. „Църква“, омбудсманът Мая Манолова ще се включи в откриването на XII Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания, който традиционно се организира от Съюза на инвалидите в България и Община Перник. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
С всяка изминала година фестивалът придобива все по-голяма популярност. В дванадесетото издание ще се включат близо 1800 участници, не само от всички краища на България, но и от съседни страни - Сърбия, Македония и Румъния. Хората с увреждания ще покажат, че са пълноценни личности с таланти в различни сфери на изкуството, занаятите, танците, литературата и музиката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът ще настоява законите за хората с увреждания да се гледат заедно, за да спре противопоставянето (ОБЗОР)

Омбудсманът ще настоява законите за хората с увреждания да се гледат заедно, за да спре противопоставянето (ОБЗОР)

6 Юли 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще застане и зад трите закона, които искат хората с увреждания – Закона за личната помощ, Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги. Тя постави условие законите да се приемат едновременно и в разумни срокове. Омбудсманът се срещна с хората с увреждания. „Никога не съм помисляла, че ще изпадна в ситуация, в която едни уязвими хора са изправени срещу други уязвими хора, едни хора с увреждания срещу други хора с увреждания. Даже не искам да коментирам причините да се стигне до това, нито кой би могъл да стои зад това. Като омбудсман и като човек съм длъжна да направя всичко, което е по силите ми, това противопоставяне да спре“, подчерта Мая Манолова. Тя ще настоява хората с увреждания да участват в изработването и на трите закона, да бъде чуто всяко мнение, за да се постигнат текстовете и правилата, които всички хора с увреждания искат. „Обещах, че ще стоя докрай до майките и ще го направя. Това, което поех като ангажимент към тях, го свърших – Законът за личната помощ е написан, той е усъвършенстван и добър, той е в парламента“, препотвърди позицията си омбудсманът. Мая Манолова обясни, че през следващите 10 дни ще се срещне с организациите на хората с увреждания. „Това наистина беше една човешка среща, в която ние си казахме много неща и благодаря на г-жа Манолова, че застана и зад нас, защото ние никога не сме били на различни позиции. Не сме били майки срещу майки, ние искаме едно и също, но по-различен начин. Това, което постигнахме като решение, е че трябва законите да влезнат заедно и вече да се изчистят текстовете и разногласията“, каза Златка Грудева – родител на дете с увреждане, представляваща позицията на БАЛИЗ, национално представителна организация с 47 регионални структури в страната.
Междувременно в парламента депутатите приеха на първо четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. Те законово предотвратиха спирането на интеграционните добавки. Заради две решения на ВАС за отмяна на разпоредби от правилника за прилагане на закона имаше опасност част от хората с увреждания да останат без добавките. Вече е ограничен рискът от отпадане на хора с трайни увреждания, получаващи месечни добавки за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги. Според БСП обаче приетите промени не целят решаване на проблема, а потушаване на напрежението.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова застана зад трите закона за хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова застана зад трите закона за хората с увреждания

6 Юли 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. Заявявам моето категорично намерение да застана и зад трите закона, които искат хората с увреждания – Закона за личната помощ, Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги и да стана гарант те да бъдат приети едновременно и в разумни срокове. Това обяви омбудсманът Мая Манолова след проведената в институцията среща с представители на организациите на хора с увреждания, съобщиха от пресофиса на омбудсмана на Р България. Тя ги покани на среща вчера след протеста им пред Народното събрание срещу подготвения от екипа й и майки на деца с увреждания законопроект за личната помощ. „В изключително трудна ситуация съм и като омбудсман, и като човек, който е в публичния живот от доста време. Никога не съм помисляла, че ще изпадна в ситуация, в която едни уязвими хора са изправени срещу други уязвими хора, едни хора с увреждания срещу други хора с увреждания. Даже не искам да коментирам причините да се стигне до това, нито кой би могъл да стои зад това. Като омбудсман и като човек съм длъжна да направя всичко, което е по силите ми, това противопоставяне да спре“, подчерта Мая Манолова. Тя ще настоява още хората с увреждания да имат възможността да участват в изработването и на трите закона, да бъде чуто всяко мнение, за да се постигнат текстовете и правилата, които всички хора с увреждания искат. „Всички заедно срещу несправедливостите за по-добри правила, за по-добри политики, които да работят за всеки един човек с увреждане, за неговия конкретен проблем. Не мога да деля едно увреждане с друго увреждане. Аз обещах, че ще стоя докрай до майките и ще го направя. Това, което поех като ангажимент към тях, го свърших – Законът за личната помощ е написан, той е усъвършенстван, той е добър, той е в парламента“, препотвърди позицията си омбудсманът. Според нея търсената справедливост е във философията и на трите закона – всеки човек с увреждане според неговите индивидуални потребности да получава лична помощ, рехабилитация, дневни центрове, свободно придвижване, помощни средства, медицински изделия, възможност за живот в общността, както и да реализира правото си на образование, труд и здравеопазване. Манолова беше категорична, че не трябва да има насаждане на страхове, притеснения, внушения или противопоставяне. „Сега остава да се напишат и другите два закона, които са в социалното министерство. Ще настоявам, ще участвам лично, няма да пожаля време и през юли, и през август, колкото е необходимо. Аз и моят екип ще участваме в подготовката на възможно най-добрите текстове, така че тези закони да влязат едновременно и да бъдат приети едновременно, за да е спокоен всеки човек с увреждане, че единият закон, едните правила, няма да са за сметка на другия закон, на другите правила, че има справедливост“, заяви общественият защитник. Омбудсманът обяви още, че започва срещи с организациите на хората с увреждания. „През следващите 10 дни мисля да отида на място и да се чуя с всички“, каза общественият защитник. Манолова вече е получила покани за посещение в дневните центрове на БАЛИЗ в гр. Пазарджик, в клуба на инвалида в столичния кв. „Младост“, в гр. Варна и в Съюза на глухите. „Моето подозрение след вчерашния протест се потвърди – хората с увреждания не знаят какви са текстовете на Закона за личната помощ. Те не знаят и какви текстове се готвят в Закона за хората с увреждане, те не знаят и какви са проблемите с интеграционните надбавки в момента. Това незнание, тази липса на информация, създава възможност за манипулации, за слухове и за настройване на едни хора срещу други хора. Всичко това трябва да спре“, заключи омбудсманът. Според нея е крайно време и експертите на социалното министерство да се забързат и да работят с бързи темпове, защото хората с увреждания не разполагат с цялото време на света и искат реформа сега. „Това наистина беше една човешка среща, в която ние си казахме много неща и благодаря на г-жа Манолова, че застана и зад нас, защото ние никога не сме били на различни позиции. Не сме били майки срещу майки, ние искаме едно и също, но по-различен начин. Това, което постигнахме като решение, е че трябва законите да влезнат заедно и вече да се изчистят текстовете и разногласията“, каза Златка Грудева – родител на дете с увреждане, представляваща позицията на БАЛИЗ, национално представителна организация с 47 регионални структури в страната. Грудева подчерта, че хората с увреждания трябва да вървят в една посока и да се вслушват един в друг. По-късно омбудсманът посети палатковия лагер на майките с увреждания пред парламента и заедно обявиха, че ще подкрепят не само Закона за личната помощ, но и останалите два за хората с увреждания.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Невена Стоянова, АБВ: Законопроектът за личната помощ няма да реши проблемите на хората с увреждания, работата на парче няма да донесе ползи на обществото

Невена Стоянова, АБВ: Законопроектът за личната помощ няма да реши проблемите на хората с увреждания, работата на парче няма да донесе ползи на обществото

6 Юли 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът за личната помощ няма да реши проблемите на хората с увреждания, работата на парче няма да донесе ползи на обществото. Това каза Невена Стоянова, председател на Федерацията на женските клубове в АБВ и експерт в областта на социалната политика, в интервю за Агенция „Фокус“ за проблемите на хората с увреждания и техните протести. По думите на Стоянова в него са засегнати проблеми, които касаят едва 10% от хора с увреждания. "Ако се приеме този законопроект, решаваме проблемите на 10 % на хората с увреждания и извеждаме останалите 90% пак на палатки или под прозорците на „Дондуков“. Работата на парче в случая няма да донесе никакви ползи на обществото и в частност на хората с увреждания", каза тя. Стоянова припомни, че преди две години непосредствено след министър Ивайло Калфин, министър Зорница Русинова е увеличила месечните пенсии на деца с увреждания до 18-годишна възраст на 930 лв. "Да, частично решиха проблема, стопираха нагнетяването на напрежение, но се оказа, че сред навършване на 18 години тези вече възрастни изпадат в състояние на крайна безпомощност и невъзможност за водене на нормален живот. Затова считаме, че е нужно цялостно разработване на нов законопроект, който да подсигури всички социални групи", допълни тя. Невена Стоянова обяви, че АБВ изказва напълно разбиране към протестиращите родители на децата с тежки увреждания. По думите й неглижираното отношение от страна на държавата ни в продължение на години по отношение на проблемите на хората с увреждания в частност и на децата е довело до този логичен завършек и ескалиране на напрежението. "Съответно изведе хората в палатковия лагер. До това се стига, когато нещата не срещат разбиране. Повече от месец тези хора настояват проблемите им да бъдат решени. На този етап сякаш управляващите не желаят или са в несъстояние да реагират по казуса, въпреки че демонстрират активен работен процес", допълни председателят на Федерацията на женските клубове в АБВ.

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се предотвратява спирането на интеграционните добавки

Парламентът прие промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се предотвратява спирането на интеграционните добавки

6 Юли 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се предотвратява спирането на интеграционните добавки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Законопроектът бе внесен съвместно от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и подложен на първо четене. „За“ него гласуваха 131 народни представители, „против“ - 2 и „въздържали се“ - 0, с което той бе приет. Приетите промени са обвързани с решението на Върховния административен съд, който отмени разпоредбите от Правилника за прилагане на закона. Според съда обвързването на размера на месечната добавка за социална интеграция с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, тъй като водещият критерий според Закона за интеграция на хората с уреждания за определянето на размера й са единствено индивидуалните потребности на хората с увреждания. Промените целят да се преуредят отменените разпоредби от правилника в закона, за да се синхронизира нормативната уредба. С приетия проект се ограничава рискът от отпадане на хора с трайни увреждания, получаващи месечни добавки за социална интеграция за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги. Депутатите намалиха и срока за внасяне на предложения между първо и второ четене на три дни.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Промените в Закона за интеграция на хората с увреждания не целят решаване на проблема им, а овладяване на напрежението

Георги Гьоков, БСП: Промените в Закона за интеграция на хората с увреждания не целят решаване на проблема им, а овладяване на напрежението

6 Юли 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за интеграция на хората с увреждания не целят решаване на проблема им, а овладяване на напрежението. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на дебатите по промените в Закона за интеграция на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Гьоков обясни, че тези промени се налагат заради създалата се ситуация след окончателното произнасяне на Върховния административен съд, с което се отменят четири разпоредби на Правилника за прилагане на закона. Според него щом в българския съд има неразбиране на логиката на този закон, означава, че тя не е правилна. По думите му отмяната на разпоредби от правилника означава, че ще се прекъсне плащането на интеграционни плащания. „Това ще предизвика напрежение в и без това незавидното положение на хората с увреждания“, допълни Гьоков. „Може и да оправдаете тази промяна и тези предложения с това, че в момента има работна група, която подготвя нов закон, което прави едни такива мерки временни. От никаква друга гледна точка няма оправдание“, обърна се Георги Гьоков към управляващите. Той заяви, че държавата носи отговорност за обществените отношения на хората с увреждания и няма право да прави законодателство на парче и за запълване на дупки. Депутатът от БСП обърна внимание и на размера на общата добавка. Според него в следващата бюджетна година трябва да се променят нейните неадекватни размери. „Казвам всичко това не да се заяждам с вносителите, а по-скоро да обърна внимание на тези, които разработват новия закон“, каза Гьоков. Народният представител заяви, че ще гласува „за“ промяната не защото се прави нещо читаво с тази поправка, а за да не се оставят тези хора без добавки.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Невена Стоянова, АБВ: Хвърлянето на оставки заради казусите на хората с увреждания не би решило проблемите в социалната сфера

Невена Стоянова, АБВ: Хвърлянето на оставки заради казусите на хората с увреждания не би решило проблемите в социалната сфера

6 Юли 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Хвърлянето на оставки заради казусите на хората с увреждания не би решило проблемите в социалната сфера. Това каза Невена Стоянова, председател на Федерацията на женските клубове в АБВ и експерт в областта на социалната политика, в интервю за Агенция „Фокус“ за проблемите на хората с увреждания и техните протести.
Във връзка с оставката на заместник-министър Росица Димитрова и все още неоттеглената на министър Бисер Петков, Стоянова обясни, че обществото винаги е било изключително чувствително на тема прозрачност и разумно управление на публичните средства. "Логично беше на фона на създалата се ситуация, когато с лека ръка се харчат 8000 лв. за самолетен билет, да се поиска нечия оставка. Друг е въпросът, че в случая е жертван висш експерт в лицето на г-жа Росица Димитрова. Хвърлянето на оставки не би решило проблемите в социалната сфера. По-скоро това е политически ход, с който премиерът Бойко Борисов печели време. Разбира се, упражнява манипулации върху обществото", допълни Стоянова. Тя отчете, че в последния месец е имало сериозно прехвърляне на искри и от страна на премиера Борисов, и от страна на Димитър Манолов. "Няма да коментирам техните думи, но сами по себе си те са бумеранг, произволно хвърлен в обществената среда, и е въпрос на време да отключат действия. Безумие е обаче, че държавата в лицето на социалното министерство вместо да заеме отговорна позиция, настройва майките на деца с увреждания срещу организациите, с които трябва да работят и да си сътрудничат", каза Стоянова. Тя изтъкна, че ПП АБВ винаги е ценяла и ще продължава да взима предвид мнението на всички български граждани, независимо от формата, в която са представени. "Струва ми се недобре в съвременното демократично общество да се налага натиск за унифициране на мнението на стотици хиляди българи и изказването им през национално-представени организации с цел да се удовлетворят нечии желания, в случая на премиера. Щом тези хора имат проблеми, те имат възможност, живеем в демократично общество да излязат там където са преценили, че е нужно. Да, на жълтите павета, да - под прозорците на „Дондуков", допълни още тя.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с хора с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с хора с увреждания

6 Юли 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. От 9.30 часа в институцията на омбудсмана (гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22) общественият защитник Мая Манолова ще се срещне с хора с увреждания, които протестираха вчера пред Народното събрание срещу подготвения от екипа ѝ и майки на деца с увреждания проект на Закон за личната помощ. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
В 10.30 часа омбудсманът ще даде брифинг за журналисти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Турската фирма, която иска концесия на Летище „София“, строи най-голямото летище в света и има практика да съсипва своята конкуренция в региона

Елена Йончева, БСП: Турската фирма, която иска концесия на Летище „София“, строи най-голямото летище в света и има практика да съсипва своята конкуренция в региона

6 Юли 2018 | 08:40 | Агенция "Фокус"
София. Турската фирма, която иска концесия на Летище „София“, строи най-голямото летище в света и има практика да съсипва своята конкуренция в региона. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Не можем да кажем на кого ще бъде дадено Летище „София“ на концесия, но самият факт, че това се прави на тъмно и решения се взимат на закрито заседание на Министерски съвет, че не се дава информация на депутатите – дори и на тези от ГЕРБ, показва, че нещо се крие. През март месец миналата година правителството спира концесията. И аргументите от страна на президента Румен Радев и тогавашния министър на транспорта са, че концесията на Летище „София“ може да представлява заплаха за националната сигурност на България. Имаше много европейски туроператори, които искаха да участват в това концесиониране, но накрая останаха две турски фирми. Не казваме, че е лошо турска фирма да вземе Летище „София“ на концесия, но когато тази фирма има практика да съсипва своята конкуренция в региона, тогава е притеснително. Това е фирмата, която строи най-голямото летище в света, което ще бъде открито скоро в Истанбул“, каза още Йончева. Тя посочи, че такава е световната практика – да подчиняваш своя конкурент и да създаваш условия, че да нямаш конкуренция в региона.
„Защо трябва да бъде дадено на концесия Летище „София“? То е печелившо летище - 11 млн. лв. е била печалбата само за миналата година, а всяка година се увеличава и потокът на пътниците, с което и печалбата. Летище „София“ е част от обектите, които са от значение за националната сигурност на България, и това е важен момент, защото живеем в период, когато има проблеми с бежанците, с тероризма“, коментира говорителят на ПГ на „БСП за България“.
Йончева припомни, че преди 12 години бяха дадени на концесия Летище „Варна“ и Летище „Бургас“ на немски туроператори. „И те направиха писти, нови настилки, нов сграден фонд, откриха нов терминал. На практика те изградиха нови летища“, каза още тя.
„България става в голяма степен зависима от Турция. Ние ставаме енергийно зависими от тях – последният доклад на БАН показа, че има вероятност от енергийна криза и ще трябва да купуваме газ отвън. Летище „София“ е част от националната ни сигурност и става въпрос, че целият ресурс на летището ще бъде използван от фирмата, която го вземе. Ако това бъдат големи европейски фирми – няма да има проблем. Турция е наш много добър съсед, но всяка държава защитава своите интереси. Турция ни прави зависими енергийно и икономически, а сега ще станем зависими от нашата южна съседка и в сигурността“, коментира Йончева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания

Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания

6 Юли 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Законопроектът е внесен съвместно от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Промените са обвързани с решението на Върховния административен съд, който отмени разпоредбите от Правилника за прилагане на закона. Според съда обвързването на размера на месечната добавка за социална интеграция с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, тъй като водещият критерий според Закона за интеграция на хората с уреждания за определянето на размера ѝ са единствено индвидуалните потребности на хората с увреждания. Промените целят да се преуредят отменените разпоредби в правилника и да се синхронизира нормативната уредба. С проекта ще се ограничи рискът от отпадане на хората с трайни увреждания, получаващи месечни добавки за социална интеграция за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги и ще се гарантират техните права. На вниманието на депутатите се предлагат и промени в Кодекса на труда, чрез които синдикалните и работодателските организации трябва да се вписват в регистър към окръжните съдилища по седалището им. Депутатите ще започнат работа и по промените в Закона за защита от шума в околната среда. В 11.00 часа ще започне и петъчният парламентарен контрол. В него участие ще вземат трима министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят министърът на околната среда и водите Нено Димов, на културата Боил Банов и на труда и социалната политика Бисер Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП предприе редица действия срещу концесията на летище „София“ (ОБЗОР)

БСП предприе редица действия срещу концесията на летище „София“ (ОБЗОР)

5 Юли 2018 | 21:29 | Агенция "Фокус"
София. БСП предприе редица действия срещу концесията на летище „София“. На брифинг в Народното събрание говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева обяви, че БСП ще обжалва във Върховния административен съд отказа на правителството да предостави на парламента информация за условията за концесиониране на летище „София“. Йончева обяви, че опозицията внася и проект на решение в Народното събрание, с което възлагат на Министерство на транспорта да прекрати откритата процедура за даване на концесия на летище „София“. „Министерски съвет и Министерство на транспорта отказват на българския парламент да предоставят информация за условията за предоставяне на концесия на летище „София“. Те отказват информация на парламента за докладите, анализите на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие“, каза Йончева. По думите ѝ това е неприемливо и показва, че тази концесия е нагласена и има предварително избран кандидат. Говорителят на „БСП за България“ заяви, че партията законодателни промени, с които да се забрани отдаването на концесия на обектите от значение за национална сигурност. Йончева изтъкна, че летище „София“ е сред обектите от стратегическо значение за България.
„Става въпрос за българската национална сигурност. Имаме информация, че летището ще бъде отдадено на концесия на съседна на България южна държава. Бих искала да ви напомня, че след няколко месеца в Турция, в Европейската част на Истанбул започва работа най-голямото летище в света“, каза Йончева и отбеляза, че Турция няма основание да има конкурентно летище в друга държава. Йончева изрази опасения, че има опасност българското летище да се превърне помощно такова и да се вдигнат таксите за пътниците.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП за България“ внесе в деловодството на парламента промените в Закона за личната помощ, изготвени от омбудсмана Мая Манолова

ПГ на „БСП за България“ внесе в деловодството на парламента промените в Закона за личната помощ, изготвени от омбудсмана Мая Манолова

5 Юли 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ внесе в деловодството на парламента промените в Закона за личната помощ, изготвени от омбудсмана Мая Манолова. Това сочи справка от сайта на Народното събрание. Законопроектът входиран в деловодството на Народното събрание на 4 юли 2018 г. и е подписан от лидера на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев и депутатите от групата Кристина Сидорова и Николай Иванов.
Целта на промените в Закона за личната помощ е чрез осигуряване на лична помощ да се подпомогнат лица с увреждания да упражняват основните си права, да имат възможности за избор, независим живот, активно включване и участие в общността и достъп до различни услуги и дейности, като по този начин се разрешат проблемите с действащите социални услуги „Личен и социален асистент“. Проектът регламентира механизма за лична помощ, чрез който се осигурява нейната устойчивост и финансиране.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева,БСП: Подготвяме законодателни промени, с които да забраним отдаването на концесия на обектите от значение за национална сигурност

Елена Йончева,БСП: Подготвяме законодателни промени, с които да забраним отдаването на концесия на обектите от значение за национална сигурност

5 Юли 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. БСП подготвя законодателни промени, с които да забраним отдаването на концесия на обектите от значение за национална сигурност. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Йончева изтъкна, че летище „София“ е сред обектите от стратегическо значение за България.
„Става въпрос за българската национална сигурност. Имаме информация, че летището ще бъде отдадено на концесия на съседна на България южна държава. Бих искала да ви напомня, че след няколко месеца в Турция, в Европейската част на Истанбул започва работа най-голямото летище в света“, каза Йончева и отбеляза, че Турция няма основание да има конкурентно летище в друга държава. „Българското летище, ако бъде отдадено на концесия на южна на България държава има опасност да се превърне в едно помощно летище“, каза още тя и допълни, че има опасност да се вдигнато и таксите за пътниците. Говорителят на „БСП за България“ допълни, че летището е печелившо и попита кое налага отдаването му на концесия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Кичашки, Институт за модерна политика: Хората с увреждания трябва да бъдат включени в пазара на труда

Петър Кичашки, Институт за модерна политика: Хората с увреждания трябва да бъдат включени в пазара на труда

5 Юли 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
София. Хората с увреждания трябва да бъдат включени в пазара на труда. В държава с тежка демографска криза, каквато е България, е нелогично такава голяма група от хора да остава извън гражданския и обществен оборот. Това заяви Петър Кичашки, юрист и изпълнителен директор на Института за модерна политика (ИПИ), съобщиха от ИПИ.
"Социалното предприемачество е едно възможно решение. То е изключително популярно на Запад и аз приветствам инициативата на правителството за специален закон в тази сфера. Предстои, разбира се, тази законодателна инициатива да се прецизира в парламента, но като цяло да се разсъждава в тази посока е изключително полезно. Чрез социално предприемачество може да се постигне едно реално включване на хората с увреждания в пазара на труда, което ще даде възможност на тази група от хора да създава продукт. Това би било едно осъвременяване на вече остарелите разбирания за трудово коопериране на хората с увреждания", каза още Кичашки.
"Радвам се, че има чуваемост за проблемите на хората с увреждания. Виждаме, че има законодателни и политически инициативи, има така да се каже обществен момент за реформа. Наистина уврежданията останаха едва ли не единственият нереформиран сектор след промените и сякаш назря моментът за една задълбочена, хоризонтална реформа в сферата", обясни още юристът Петър Кичашки пред Bloomberg TV Bulgaria.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Ще обжалваме във ВАС отказа на правителството да ни предостави информация за концесията на летище „София“ и ще внесем проекторешение за спирането на процедурата

Елена Йончева, БСП: Ще обжалваме във ВАС отказа на правителството да ни предостави информация за концесията на летище „София“ и ще внесем проекторешение за спирането на процедурата

5 Юли 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще обжалва във ВАС отказа на правителството да предостави информация на парламента за условията за концесиониране на летище „София“. Внасяме проект на решение, с което възлагаме на Министерство на транспорта да прекрати откритата процедура за даване на концесия на летище „София“. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Министерски съвет и Министерство на транспорта отказват на българския парламент да предоставят информация за условията за предоставяне на концесия на летище „София“. Те отказват информация на парламента за докладите, анализите на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие“, каза Йончева. По думите ѝ това е неприемливо и показва, че тази концесия е нагласена и има предварително избран кандидат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Транспортно министерство и правителството отказват информация за документацията за концесията на Летище „София“ на Народното събрание и на парламентарната ни група

Георги Свиленски, БСП: Транспортно министерство и правителството отказват информация за документацията за концесията на Летище „София“ на Народното събрание и на парламентарната ни група

4 Юли 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. Транспортно министерство и правителството отказват информация за документацията за концесията на Летище „София“ на Народното събрание и на парламентарната ни група. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Свиленски припомни, че още миналата седмица от ПГ на „БСП за България“ са обявили намерението да пуснат искане в Министерство на транспорта във връзка със стартирането на процедурата за концесия на Летище „София“ и да бъде предоставено решението на Министерски съвет и цялата документация, на базата, на която то е взето. „В понеделник пуснахме искане до Министерство на транспорта да бъдат предоставени анализите на Световната банка и на Европейската банка за развитие, на базата, на които българското правителство решава, че трябва летище „София“ да бъде дадено на концесия. Днес получих отговор от министъра на транспорта, който в две странички ми обяснява, че документацията по концесията мога да я видя в края на тази седмица или другата на сайта на ЕК, където ще бъде обявена процедурата. За докладите на Световната и на европейската банка, на базата, на които българското правителство взема решение не могат да ми бъдат предоставени като народен представител и че е пуснал питане до тях дали могат да бъдат предоставени на трети лица“, каза Свиленски. По думите му това показва в действителност как работи българското правителство. „Въпросът, който задаваме е кой управлява България – правителството, Министерство на транспорта или Европейската или Световната банка? Как може доклади, които трябва да бъдат публични, да са тайна?“, попита Свиленски. Той поясни, че в отговора пише, че информацията, която му е предоставена е за негово ползване и предоставянето на трети лица трябва да се извършва при стриктно спазване на Конституцията. „Т.е. аз сега извършвам някакво нарушение, информирайки ви“, заяви Свиленски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на "Воля" внесе в парламента Закона за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова

ПГ на "Воля" внесе в парламента Закона за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова

3 Юли 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната група на "Воля" изпълни още едно свое обещание и внесе в парламента законопроекта за личната помощ, изготвен от екипа на Мая Манолова. Това съобщиха от пресцентъра на партията. "Воля" е единствената, поне засега, която е подкрепила проекта. Целта е той да бъде гласуван максимално бързо в пленарна зала, за да могат майките на деца с увреждания, които протестират от седмици в цялата страна, да могат да се приберат при децата си възможно най-скоро. ПГ на ВОЛЯ се надява също така да бъдат прекратени и опитите на политически партии да употребяват за свои рекламни цели страданието на децата и техните родители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП поиска от Министерство на транспорта да предостави анализите за концесията на летище "София"

БСП поиска от Министерство на транспорта да предостави анализите за концесията на летище "София"

2 Юли 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България” изпрати искане до министъра на транспорта Ивайло Московски във връзка с откритата миналата седмица процедура за определяне на концесионер и възлагане на концесия на летище "София". Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Социалистите поискаха да им бъде предоставен анализът на международните консултанти – Световна банка и Европейска банка за възстановяване и развитие за концесията. ПГ на "БСП за България" поиска и решението на МС и документацията за обявяване на процедурата за отдаване на концесия на летище София.
На брифинг в парламента, миналия четвъртък, социалистите обявиха, че на закрито заседание, като извънредна точка, правителството е взело решение за втори път да даде старт на концесията на летище „София“. Тогава Георги Свиленски обяви, че ПГ на "БСП за България" е последователна през всички години, когато това правителство и предишното, се опитват да отдадат най-печелившото българско държавно дружество на концесия. По думите му летището ни е обект и на национална сигурност и не може да бъде отдадено на концесия по този тъмен и непрозрачен начин. Той разкри, че на летището са започнали съкращения на работници и въвеждане на изискванията на бъдещия концесионер според предварителните условия, за да може, когато му бъде предоставено дружеството, да няма противопоставяне от страна на работниците. Той заяви, че левицата ще застане зад всеки един работник, който бъде неоснователно съкратен, уволнен или изгонен от летището.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Подготвеният от нас законопроект дава възможност на всички хора с увреждания да поискат лична помощ

Омбудсманът Мая Манолова: Подготвеният от нас законопроект дава възможност на всички хора с увреждания да поискат лична помощ

1 Юли 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът, който сме подготвили, дава възможност на абсолютно всички хора с увреждания да поискат лична помощ. Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР омбудсманът Мая Манолова.
"Всъщност получаването на лична помощ не е решаване на всички проблеми на хората с увреждания, но на практика е ключът към решаването им и към упражняване на техните права, защото това е средството, инструментът, механизмът, чрез който хората с уреждания имат достъп до дневни центрове, до образование, до трудова заетост, до рехабилитация, до живот в общността да реализират своето право на избор и да могат сами да управляват живота си, когато наистина има регламент, който да им осигури лична помощ. Това е изключително важен проект", коментира Манолова. "В момента асистентските услуги се предоставят на проектен принцип, на програмен принцип и макар за тях да се предоставят 169 милиона лева годишно, реално достъп до такива услуги имат 11 158 хора с увреждания, тоест асистентската услуга, която реализира лична помощ стига само до тези хора, а останалите получават една надбавка от 90 лева за чужда помощ ежемесечно, която на практика не може да им осигури нищо. С 90 лева какво можеш да си осигуриш като личен асистент или като подкрепа за помощ? Всъщност сега ситуацията е дискриминационна и дава възможност само на 11 158 човека да ползват такива услуги и то в зависимост от средствата. В община Бургас им се предоставят само по два часа дневно, независимо че някои от тях имат много по-големи потребности. Всъщност проектът, който предлагаме, ще даде възможност на всички хора с увреждания да кандидатстват. Финансовите разчети са направени върху това 77 000 души да получат чужда помощ, защото такава е реалната ситуация в момента. Толкова са хората, които освен съответния процент неработоспособност, им е дадено и право за чужда помощ", поясни тя.
Манолова добави още, че предложените от ГЕРБ спешни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания връщат процеса с 20 години назад: "В този проект се връща принципът за раздаване на средства на всички по равно, като базата върху, която ще се смята, е гарантираният минимален доход, който е в размер на 75 лева. Изобщо много обезкуражаващи действия на фона на протеста на майките и на тяхното очакване да се започне с реална реформа в системата".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът и майките на децата с увреждания внесоха в парламента законопроект за личната помощ (ОБЗОР)

Омбудсманът и майките на децата с увреждания внесоха в парламента законопроект за личната помощ (ОБЗОР)

29 Юни 2018 | 19:10 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова и майки на деца с увреждания депозираха в парламента проект на Закон за личната помощ, който изготвиха съвместно. Майките поставиха едноседмичен срок на депутатите да придвижат закона. В противен случай обявиха, че ще преминат към ефективни протестни действия в цялата страна. Омбудсманът Мая Манолова обясни, че според финансовата обосновка ще бъдат нужни 105 млн. лева през следващата година за финансиране на лична помощ за хората с увреждания. Според нея сумата със сигурност няма да бъде изразходвана в пълния си обем през първата година, защото не всички хора с увреждания ще поискат личен асистент. В законопроекта не им се отнема възможността да получават 90 лева добавка за лична помощ, както досега. Предоставя им се избор между добавката и личен асистент. Мая Манолова изтъкна, че ако депутатите приемат закона, ще дадат възможност на хората с увреждания да управляват сами живота си и да бъдат пълноправни членове на обществото. Тя предлага след влизането в сила на закона да се създаде организация за прилагането му, тъй като ще се възложат нови правомощия на компетентния орган за лична помощ. Той ще трябва да приеме методика за индивидуална оценка, да сформира комисии. Да се регистрират доставчиците на личната помощ, а хората с увреждания да кандидатстват, за да им се направят индивидуалните оценки. Междувременно парламентът отхвърли предложението на БСП за отмяна на лятната ваканция с цел да се гласуват промените. Според омбудсмана депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ до 31 юли, до края на текущата пленарна сесия, без да правят компромиси с качеството му. „Много се надявам да чуят гласа на народа, за който говорят непрекъснато, и в бързи темпове да пристъпят към обсъждането и приемането на този закон“, заяви Мая Манолова. Тя обясни, че депутатите са улеснени максимално, като са взети предвид всички писмени предложения. Коригиран е пакетът на съпътстващите законопроекта документи, има финансова обосновка и оценка на въздействието. Изяснени са процедурите, по които ще се предоставя личната помощ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Концесионерът на Летище София ще бъде задължен да изгради нов пътнически терминал

Концесионерът на Летище София ще бъде задължен да изгради нов пътнически терминал

29 Юни 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
София. Концесионерът ще има задължения да реализира инвестиции в размер не по-малък от 600 милиона евро за срока на концесията, като до десетата година ще бъде задължен да изгради и нов пътнически терминал на Летище София. Това е казал министърът на транспорта Ивайло Московски при внасянето за одобряване на проекторешението на откриване на процедура за концесия на Летище София, става ясно от стенограмата на правителственото заседание от 27 юли. „При настоящата процедура и при подготовката ѝ сме използвали 100% договор, който имахме, консорциум между Световна банка и Европейска банка за възстановяване и развитие, абсолютно всички анализи, абсолютно всички проучвания, абсолютно всички проекти на договори, които са сега заложени в процедурата, са изготвени от този консорциум на Световна банка и Европейска банка за възстановяване и развитие. Новата процедура е на 100% съобразена с директивата за концесии в новия Закон за концесиите. Спазен е необходимия срок за съгласуване с всички министерства и колеги. Получили сме бележки от всички колеги и сме ги отразили“, е обяснил министърът. „Процедурата е открита процедура. При оценяването на участниците най-висока тежест ще има концесионното възнаграждение 55%. Оценката на техническото предложение с относителна тежест – 45%. Техническото предложение ще съдържа план за развитие, бизнес план, план за финансиране, обща стратегия, планове и прогнози на трафика и капиталови разходи“, е уточнил Ивайло Московски. „Минималните изисквания към участниците са: да оперират поне едно международно летище с над 10 милиона превозени пътници годишно; да разполагат с нетна стойност на активите за всяка от последните три години минимум 200 милиона евро и да имат опит при финансиране поне на един проект в инфраструктурния сектор, надвишаващ 400 милиона евро. Годишните концесионни възнаграждения, които ще се дължат за всяка една година от срока на концесията са в размер не по-малко от 15 милиона лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на обекта на концесия и дължимия ДДС върху сумата – едно от двете, което е по-голямо“, е казал още министърът на заседанието.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ до 31 юли

Омбудсманът Мая Манолова: Депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ до 31 юли

29 Юни 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. До 31 юли депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ, без да правят компромиси с качеството му. Това каза пред журналисти в Народното събрание омбудсманът на Р България Мая Манолова преди да внесе законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако се заемат незабавно с проекта, който наистина е много добър, обсъждането и приемането ще им отнеме време съизмеримо с оставащото до края на пленарната сесия“, обясни тя. „Улеснили сме максимално депутатите. Много се надявам да чуят гласа на народа, за който говорят непрекъснато, и в бързи темпове да пристъпят към обсъждането и приемането на този Закон за личната помощ“, коментира омбудсманът. „Представители на организации, които бяха най-активни в своите нападки и персонални критики, не намериха време да се включат в публичното обсъждане“, обясни Мая Манолова и обяви, че в законопроекта са взети предвид предложенията на всички, които са ги изпратили писмено. „Коригирахме и пакета съпътстващи документи, има финансова обосновка и оценка на въздействието. Ясни са процедурите, по които ще се предоставя личната помощ и най-вече е ясно, че това е ключът към реализирането на всички основни права на хората с увреждания“, поясни тя. „Личната помощ, която регламентира законът, да бъде предоставена така че хората да имат достъп и реално упражнено право на труд, на образование, на здравеопазване, на живот, на социализация“, обяви Мая Манолова. „Надеждата ми е, че това ще бъде първата крачка на реформата в социалната система, в политиките за хората с увреждания“, заяви тя. По думите й реформа означава отчитане интересите на гражданите и ефективно изразходване на публичните пари.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: 105 млн. лева ще са нужни през следващата година за финансиране на лична помощ за хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова: 105 млн. лева ще са нужни през следващата година за финансиране на лична помощ за хората с увреждания

29 Юни 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Финансовата обосновка, изготвена от Министерството на труда и социалната политика с активното ни участие сочи, че 105 млн. лева ще са нужни през следващата година за финансиране и предоставяне на личната помощ. Това каза пред журналисти в Народното събрание омбудсманът на Р България Мая Манолова преди да внесе законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Със сигурност тази сума няма да бъде изразходвана в пълен обем още първата година. Не всички хора с увреждания ще поискат личен асистент“, обясни тя. „Някои от тях може би ще предпочетат да получават тези 90 лева добавка за чужда помощ. Тази възможност не им се отнема, те ще имат право на избор“, посочи Мая Манолова. „Ако законът бъде приет и приложен така както сме го замислили с протестиращите майки ще има изключително голям ефект за решаване на проблеми на хората с увреждания. Ще им даде възможност да управляват сами живота си, да бъдат пълноправни членове на обществото ни“, заяви омбудсманът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание проект на Закон за личната помощ

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание проект на Закон за личната помощ

29 Юни 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. В 12.00 часа омбудсманът Мая Манолова ще депозира в Народното събрание проект на Закон за личната помощ, който изготви съвместно с експерти от екипа си и родители на деца с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.
В проекта са отразени направените предложения след публичното обсъждане в институцията на обществения защитник. Майките на деца с увреждания и десетките подкрепящи ги неправителствени организации още от понеделник, 25 юни 2018 г., настояват за внасянето на законопроекта, който да даде възможност за независим живот на хората с увреждания и на техните семейства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внася в парламента проекторешение за спиране на концесията на Летище София (ОБЗОР)

БСП внася в парламента проекторешение за спиране на концесията на Летище София (ОБЗОР)

28 Юни 2018 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. На 27 юни кабинетът одобри решението на транспортния министър Ивайло Московски за откриване на процедура за определяне на концесионер на Летище София. От БСП остро се обявиха против концесията и заявиха, че внасят в парламента проекторешение за отмяна. Опозицията настоя на депутатите да бъдат предоставени условията, при които летището ще бъде дадено на концесионер. Депутатът Георги Свиленски заяви, че решението за концесията е взето на закрито заседание на правителството, без никой да е запознат с параметрите и условията на процедурата. От БСП апелираха, че на летището вече са започнали съкращения с цел покриване на изискванията на бъдещия концесионер. Те обявиха, че ще защитят всеки работник, уволнен или изгонен от летището. Зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев коментира: „Някой иска да открадне от българските данъкоплатци, като даде Летище София на конкретна чужда фирма“. Той попита управляващите защо е нужно летището да се дава на концесия, щом предприятието е печелившо. „Тези бомби със закъснител бяха оставени настрана заради Българското председателство. Това е първата, която започва да гърми. А други няколко ще започнат да гърмят до месец“, посочи той. Опозицията настоя и правителството да предприеме мерки за подобряване на финансовото състояние на БДЖ. „Сградата на БДЖ на ул. „Иван Вазов“ е продадена, а 1200 вагона са запорирани и във всеки момент могат да бъдат продадени“, обясни Георги Свиленски.
В отговор транспортният министър Ивайло Московски обяви, че летището остава публична държавна собственост и при отдаването му на концесия. Министърът посочи, че щом БСП настояват да получат документацията с условията за концесията- ще я имат. Той подчерта, че процедурата по отдаването на концесия се спазва стриктно и коректно спрямо Закона за концесиите. Ивайло Московски опроверга твърдението на БСП за масови уволнения на летището и уточни, че в последните месеци са назначени около 100 души допълнително. По повод финансовото състояние на БДЖ, министърът заяви, че предстои решаването на финансовия проблем на дружеството. „Няма да има продажба нито на вагони, нито на сградата на железницата“, посочи Московски и уточни, че повече от седмица се водят преговори за намаляване на наказателните лихви. Предстоят разговори с министъра на финансите сумата да бъде предоставена като безлихвен заем от държавния бюджет.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Има подадена оставка от моя страна на 11 юни 2018 г., която не е оттеглена

Министър Бисер Петков: Има подадена оставка от моя страна на 11 юни 2018 г., която не е оттеглена

28 Юни 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. Има подадена оставка от моя страна на 11 юни 2018 г., която не е оттеглена. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с решението на Върховния административен съд за отмяна на текстове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, транспортни, информационни и телекомуникационни технологии, министър Петков посочи, че това решение няма да засегне всички, които получават интеграционни добавки. „До датата на решението на ВАС ингеграционните добавки ще продължават да се изплащат ежемесечно до изтичане на срока на ТЕЛК-овото решение и на социалната оценка“, каза министърът и поясни, че отмяната на правилника касае новите случаи. „Промяната, която се надявам да бъде подкрепена от народните представители, всъщност ще бъде свързана с допълнение в Закона за интеграцията на хората с увреждания в чл. 42 основно, свързани с това, че отменените текстове на Правилника за интеграция на хората с увреждания ще бъдат уредени в закона. Мотивите на съда за отмяна е, че тези текстове от правилника противоречат на текстове от закона“, каза Петков. Той посочи, че целта е през средата на месец юли да има вече приет закон, за да може и през юли да бъдат отпускани интеграционни добавки, за тези, които не може да се случи поради липсата на правно основание.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Ивайло Московски: Отдаването на концесия не означава смяна на собствеността,  летище „София“ остава публична държавна собственост

Министър Ивайло Московски: Отдаването на концесия не означава смяна на собствеността, летище „София“ остава публична държавна собственост

28 Юни 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Отдаването на концесия не означава смяна на собствеността, летище „София“ остава публична държавна собственост. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на брифинг в Народното събрание във връзка с проекторешението на ПГ на „БСП за България“ за спиране на концесията на летище „София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му документацията по концесията ще бъде публикувана във вестника на ЕС, за да има равен достъп на всички потенциални участници. „След като има желание от БСП да получат документацията, те разбира се, ще я получат. Няма абсолютно никакви проблеми с процедурата. Спазваме стриктно и абсолютно коректно Закона за концесии. В решението на Министерски съвет, което беше взето от служебното правителство беше записано, че трябва да се съобразим с новия Закон за концесиите, който сме направили. Относно това дали трябва или не трябва да се дава летище „София“ на концесия, бих казал, че концесията в никакъв случай не означава смяна на собствеността", посочи Московски.
По думите му няма масови уволнения на летище „София“. "В последните няколко месеца са назначени около 100 човека допълнително“, каза Московски. Той призова да не се превръща в черна дума една нормална икономическа практика като концесията. „Ако някой има съмнения относно подготовката на процедурата, може да се обърне към Световна банка или към Банката за възстановяване и развитие, тъй като те са правили цялата документация“, посочи Московски. „Искрено ще съжалявам, че ако предоставяйки информацията за тази концесия, от парламента изтече такава информация. Няма да е коректно и справедливо спрямо другите участници. Всичко друго, което се опитват да вменят колегите е манипулативна информация“, заяви министърът на транспорта.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.