НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Откриха изложбата "Спасените бойни знамена на българската армия" в НИВМ

София: Откриха изложбата "Спасените бойни знамена на българската армия" в НИВМ

18 Юли 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. Откриха изложбата "Спасените бойни знамена на българската армия" в Националния военноисторически музей, предаде репортер на Агенция "Фокус". Изложбата беше открита от вицепремиертът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Тя ще е отворена за посетители до 19 август 2018 г. Повод за изложбата е 140-годишнината от създаването на Българската армия и 100-годишнината от края на Първата световна война.
Цветелин ДИМИТРОВОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Соня Пенкова, НВИМ: За първи път ще представим изложба с всички спасени бойни знамена на Българската армия

Доц. Соня Пенкова, НВИМ: За първи път ще представим изложба с всички спасени бойни знамена на Българската армия

18 Юли 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
София. За първи път ще представим изложба с всички спасени бойни знамена на Българската армия. Това каза директорът на Националния военноисторически музей доц. Соня Пенкова в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с изложбата „Спасените бойни знамена на България“, която ще бъде представена в музея от 18 юли до 19 август.
Доц. Пенкова посочи, че с тази изложба Националният военноисторически музей отбелязва както края на честванията по повод Първата световна война, така и 140-ата годишнина от създаването на Българската армия. „Това всъщност е първата проява и първата изложба, с която ние ще започнем отбелязването на тази годишнина, което ще продължим и през следващата година“, обясни тя.
Директорът на Националния военноисторически музей обясни, че част от експозицията ще бъдат всички спасени знамена. „Този път, за разлика от друг път, когато показваме по едно или две от тези знамена, сега за месец ще бъдат показани знамената на 1-ви, 3-ти, 6-и, 8-и, 9-и, 15-и, 19-и, 25-и, 27-и, 35-и, 36-и, 42-ри, 51-ви и 52-ри полк. Всички тези 14 знамена ще бъдат част от изложбата. Те са оригинали и заедно с тях ще бъдат показани и техните наградни ленти и част от приборите на знамето. Разбира се, знамената са без дръжка и по тази причина ще покажем само две от възпоменателните гривни за спасяване на знаме, защото другите гривни са прикачени трайно към дръжките. Но има две, които са пристигнали при нас във времето, и те ще бъдат показани, за да могат посетителите да се запознаят и с отличията, които през 20-те години са създадени с цел да отличат тази достойна постъпка на командирите на полковете и на командите, които те създават, за спасяване на българските бойни знамена от заложничество. Така че по тази причина ние ще покажем и знаци за спасяване на някои от спасителите, които музеят притежава, както и лични вещи на някои от тези офицери и подофицери, които съставляват командите, получили задачата да изнесат бойните знамена до българска територия, преминавайки в определени случаи и през вражеска територия“, каза още доц. Пенкова.
Тя изрази надежда, че всичко това ще предизвика сериозен интерес от страна на любителите на военната история, тъй като за първи път тези знамена се представят всички заедно. „Също така част от изложбата ще бъде и печатът на щаба на действащата армия, с който са подпечатвани всички документи, излизащи от щаба на армията по времето на Първата световна война“, каза още доц. Пенкова.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Париж на
Протест в Париж на "жълтите жилетки". 15 декември 2018

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.