НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Цената на тол системата ще се определя от класа на пътя и неговото състояние, няма да се облагат с такси републиканските пътища в урбанизирани територии

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Цената на тол системата ще се определя от класа на пътя и неговото състояние, няма да се облагат с такси републиканските пътища в урбанизирани територии

18 Юли 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
София. С въвеждането на тол системата ще има различни тарифи за различните класове пътища, като за тези в най-лошо състояние няма да се плаща, докато не бъдат ремонтирани. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Светослав Глосов, който взе участие в заседание на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Депутатите от комисията приеха на първо четене промените в Закона за пътищата, предвиждащи въвеждането на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства и обща техническа допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леки автомобили с обща техническа допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка). На заседанието присъстваха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев, началникът на политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството Весела Начева-Кръстева, главният секретар на министерството Веселина Терзийска и инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ.
Инж. Глосов обясни, че се предвижда от Нова година да се въведат електронни винетки за леките автомобили. Цените им няма да се променят. Планира се и въвеждане на уикенд винетка, с която ще се облекчат пътуващите по републиканските пътища само през почивните дни като социална мярка. Тол системата трябва да бъде въведена през август 2019 година. Тя ще обхваща 16 хиляди километра републикански пътища, от съществуващите 20 хил. километра.
„Системата е базирана на сателит, като ще има GPS проследяване, с което ще се следи целия трафик на товарните камиони. Контрол ще има и чрез камери, монтирани на рамки и наземен със 100 оборудвани автомобила. „Такава система се изгражда за първи път в Европа и България ще е първата държава с толкова модерна техника“, отбеляза той. Инж. Глосов допълни, че системата ще се управлява от ново звено в АПИ, което ще стопанисва и поддържа системата. Председателят на УС на АПИ добави, че не се предвижда с въвеждането на тол системата да се облагат републиканските пътища, които преминават през урбанизирани територии. „Те ще останат необлагаеми, както и в момента, като в същото време АПИ ще продължи да ги поддържа“, категоричен бе той. Инж. Глосов обърна внимание, че системата може да се надгради и при желание от общините и Народното събрание закона може да се промени и да се облагат с такси и общински пътища, приходите от които ще отидат за поддръжката им. Общинската пътна мрежа е с дължина колкото републиканската и в много лошо състояние, каза още инж. Глосов. Той обясни още, че с въвеждането на системата ще отпадне ангажимента на държавата да финансира АПИ, тъй като тя ще се финансира от приходите от тол такси. „Тогава АПИ ще освободи един ресурс“, коментира още председателят на УС на АПИ. Той поясни, че идеята на АПИ е 50% от приходите от тол такси да отиват за поддръжка на съществуващата инфраструктура и 50 % за нова инфраструктура.
Членът на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов заяви, че тол системата е една от най-тежките, които се изграждат у нас. Според него тя ще е много по-справедлива от съществуващата в момента, защото този който руши най-много пътищата, ще плаща повече. „225 млн.лв. са приходите от продажбата на винетки за леки коли, а почти 100 млн.лв. идват от тежкотоварния трафик. Това е несправедливо и ще обърнем модела“, каза още инж. Атанасов. Той подчерта, че за да е ефективна системата ще има и по-строг контрол. „АПИ в момента събира с 20 млн.лв. повече приходи от винетки в сравнение с 2017 г. и с 40 млн.лв. повече от 2016 г,което идва от засиления контрол на превозните средства с МВР“, каза той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Нереално е 20 % от приходите от тол таксите да отиват за общинската хазна - за нас няма разумна цифра

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Нереално е 20 % от приходите от тол таксите да отиват за общинската хазна - за нас няма разумна цифра

18 Юли 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Нереално е 20 % от приходите от тол таксите да отиват за общинската хазна - за нас няма разумна цифра. Това каза пред журналисти инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) във връзка с тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той коментира, че таксуването на тол системата може да обхване и общински пътища.
На въпрос как гледа на идеята приходи от тол такси от общинските пътища да влязат в общинската хазна, инж. Глосов заяви, че това би станало, ако така го приеме законодателят.
Във връзка с идеята за 20 % от приходите на тол системата да отиват за общински пътища и попитан дали те са много, инж. Глосов отговори: „Много са. Прекалено много са. Това е нереално. Това, което те искат е повече от бюджета на АПИ, с който разполага. За нас няма разумна цифра. Ние така или иначе поддържаме пътната мрежа през населените места", поясни инж. Глосов. Той обясни, че с въвеждането на тол системата ще отпадне ангажимента на държавата да финансира АПИ, тъй като тя ще се финансира от приходите от тол такси. „Тогава АПИ ще освободи един ресурс", коментира още председателят на УС на АПИ. Той поясни, че идеята на АПИ е 50 % от приходите от тол такси да отиват за поддръжка на съществуващата инфраструктура и 50 % за нова инфраструктура. Той поясни, че с въвеждането на тол системата в Агенцията ще се създаде нова структура. „Засега сметките, които препоръчва консултантът са между 650 и 700 човека, като докрая на годината целта ни е поне половината да бъдат назначени“, каза инж.Глосов. Той уточни, че става въпрос за IT-специалисти, икономисти, юристи, техници, шофьори. „Едно малко предприятие на практика в Агенцията“, допълни инж. Глосов.
Във връзка с отчитането на тонажа на камионите, инж. Глосов поясни, че то ще става със заплащане на такса от страна на водача. „Контролът дали това е платено или коректно таксувано, ще бъде от техническите средства, които ще бъдат монтирани“, допълни председателят на УС на АПИ. Той поясни, че ще има контролни рамки, които ще отчитат кой е платил. Инж. Глосов коментира, че центровете на АПИ ще работят съвместно с Агенция „Митници“. “Тези, които преминават транзитно през България, при напускане на страната, преди да си получат документа за напускане на страната, системата ще е отчела той дали си е заплатил и дали е нарушител“, коментира ижн. Глосов. Той допълни, че транзитно преминаващите ще могат да си взимат маршрутна карта, като такава карта ще могат да имат и тези, които се движат вътре в страната.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Тол системата  може да бъде въведена преди август 2019 г., ако изпълнителите си свършат работата  по-рано

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Тол системата може да бъде въведена преди август 2019 г., ако изпълнителите си свършат работата по-рано

18 Юли 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. Тол системата може да бъде въведена преди август 2019 г., ако изпълнителите си свършат работата по-рано. Това каза пред журналисти инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) във връзка с тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с изпълнението на тол системата, инж. Глосов обясни, че от 1 януари 2019 г. ще бъде въведена електронната винетка. „От август месец трябва да бъде въведена и тол сисетмата“, каза инж. Глосов. На въпрос дали може да се въведе тол системата по-рано от август 2019 г., инж. Глосов отговори: „Стига да се свършат работата по-рано изпълнителите. В момента работят по графика, който е в договора“, каза той. Във връзка със свръхтонажните камиони, инж. Глосов обясни, че те и сега плащат други тарифи. „Тази класификация на автомобилите няма да отпадне“, каза още инж. Глосов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Регионалната комисия прие на първо четене промени в Закона за пътищата, обвързани с тол системата

Регионалната комисия прие на първо четене промени в Закона за пътищата, обвързани с тол системата

18 Юли 2018 | 15:53 | Агенция "Фокус"
София. Регионалната комисия прие промените в Закона за пътищата на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Промените бяха обсъдени от членовете на комисията заедно с тол системата. „За“ законопроекта гласуваха 13 членове на комисията, без „против“ и с 6 „въздържали се“. Измененията в Закона за пътищата са внесени от депутата Александър Ненков от ГЕРБ. С тях се продължават инициираните през 2015 г. мерки по изграждане и функциониране на електронната система за събиране на таксите за ползване на платена пътна мрежа. Таксите ще са на база изминатото разстояние за превозни средства с обща техническа допустима максимална маса над 3,5 тона и на база време за леки автомобили с обща техническа и допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона. Предстои промените в закона да влязат в зала на първо четене в петък, като в програмата за работа на парламента това е заложено като точка първа. Във вторник, 13.30 ч. ще се проведе заседание на Комисията по регионална политика, на която ще бъдат обсъдени промените и на второ четене.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Тол системата може да бъде разширена така, че да обхваща и общински пътища

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Тол системата може да бъде разширена така, че да обхваща и общински пътища

18 Юли 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Тол системата може да бъде разширена така, че да обхваща и общински пътища. Това каза инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по време на заседанието на Регионална комисия във връзка с тол системата във връзка с идеята 20 % от тол системата да отиват за общински пътища, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Републиканската пътна мрежа, която минава през общини и населени места, в момента за нея не се плаща нито винетна такса, нито ще се плаща и тол такса. Тези участъци ще бъдат с нулева ставка в тол системата. Не е проблем те да бъдат платени, тъй като така или иначе ние поддържаме пътното платно, а общините поддържат тротоари и осветление. Тол системата може да бъде разширена така, че да обхваща и общинските пътища“, каза инж. Глосов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Законът за пътищата трябва да бъде приет по най-бързия начин

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Законът за пътищата трябва да бъде приет по най-бързия начин

18 Юли 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Законът за пътищата трябва да бъде приет по най-бързия начин. Това каза инж. Дончо Атанасов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по време на заседанието на Регионална комисия във връзка с тол системата и промените в Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на инж. Атанасов създаването на тол системата е тежко занимание. „Адски трудно е да изградим тол система и то най-съвременната в Европа. Затова всякакви обструкции могат да се правят“, каза инж. Атанасов. По думите му идеята е тол системата да е най-съвременна, да има ниски разходи, да обхване всички трафици, по които се движат тежкотоварните автомобили и правоприлагането да бъде ефективно. „Този, който чупи най-много републиканската пътна мрежа, той трябва да плаща най-много", каза ижн. Атанасов. Според него, за да бъде ефективна системата, трябва да има тежък контрол. „Да, АПИ в момента има с около 20 млн. лв. събирания повече от 2017 г. и с 40 млн. лв. повече от 2016 г. Това, което можем да правим като контрол с МВР, го правим. Превишаваме си даже правата на служителите, за да има някакъв контрол, особено по трафика, който преминава през България“, каза инж. Атанасов. Според него този законопроект трябва да бъде приет до края на юли и да бъдат качени до 1 август 2018 г. всички наредби, които касаят закона. „Огромната ми молба е да ни помогнете максимално, без значение кой от коя политическа сила е“, посочи още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Тарифирането на тол системата ще бъде представено през втората половина на месец август

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Тарифирането на тол системата ще бъде представено през втората половина на месец август

18 Юли 2018 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. Тарифирането на тол системата ще бъде представено през втората половина на месец август. Това каза инж. Светолслав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по време на представянето на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му след това тарифирането ще премине през обществено обсъждане. „Различна тарифа ще има различните класове пътища. Някой може би ще бъдат с нулева ставка предвид лошото състояние на пътя. Системата ще обхваща 16 хил. км. С подобряване на инфраструктурата е възможно да бъде променяна и тарифата на тези пътища. Системата позволява да бъде разширявана, да бъдат включени различни опции за тарифиране“, каза инж. Глосов и поясни, че тази система ще бъде първата такава в Европа. Той коментира, че се очаква от Световната банка изготвянето на тарифирането и допълни, че системата е базирана на GPS проследяване. По думите му контролът ще се извършва по два начина. „Единият начин е чрез контролните рамки, на които ще бъдат монтирани камери, които отчитат типа на автомобила и теглото на товарните автомобили, брой оси. Отделно ще има и мобилни групи над 100 автомобила, които са включени в проекта“, каза инж. Глосов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Министерски съвет е абдикирал от тол системата и е оставил промените в Закона за пътищата в ръцете на депутати

Георги Свиленски, БСП: Министерски съвет е абдикирал от тол системата и е оставил промените в Закона за пътищата в ръцете на депутати

18 Юли 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Министерски съвет е абдикирал тол системата и е оставил промените в Закона за пътищата в ръцете на Александър Ненков и Станислав Иванов. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в началото на днешното пленарно заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Това е много важен законопроект. Не искам да коментирам защо го внасят колеги народни представители, а не МС. Това е законът на законите в сферата на регионалното развитие и на транспорта. Министърът на регионалното развитие цяла година отговаряше на всички вас, като питахте за пътищата в регионите, че чакаме тол системата. И така две години. Вносители на този законопроект не са Министерски съвет“, каза Свиленски. Той посочи, че очаква да разпределят закона за чумата по овцете в Транспортна комисия, но не и този законопроект.
„Бързате, но нека поне вносителите да са запознати с това, което предлагат. В петък слушам как във всеки автомобил ще има уредче, което да отчита електронната винетка. Не, няма да има такова уредче“, каза на управляващите заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“. Свиленски предложи промените в Закона за пътищата, касаещ тол системата да отпаднат от седмичната програма за работа на Народното събрание. „За“ предложението му гласуваха 68 народни представители, „против“ – 76 и „въздържали се“ – 23, с което то бе отхвърлено.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.